6 راه برای تقویت سیستم ایمنی بدن 

چگونه یک سیستم ایمنی قوی داشته باشیم؟ با داشتن یک سیستم دفاعی محکم و سالم  از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها در امان خواهیم بود. برای اینکه بدانید در سبک زندگی خود چه تغییراتی دهید، این مقاله را از دست ندهید. در انتهای این مقاله می‌توانید سوالات خود را از پزشکان مجله دکتر دکتر بپرسید.

سبک زندگی تاثیر زیادی بر چگونگی عملکرد سیستم ایمنی بدن و بالابردن کیفیت محافظت از بدن در برابر میکروب‌ها، ویروس‌ها و بیماری‌های مزمن دارد. 

جایگزین کردن عادت‌های بد با عادت‌های خوب کمک بسیاری  به سلامت  سیستم ایمنی بدن خواهد کرد. 

1-داشتن خواب کافی  برای تقویت سیستم ایمنی بدن

حتما متوجه شده‌اید که احتمال ابتلا به سرماخوردگی و دیگر عفونت‌ها زمانی بیش‌تر می‌شود که شما به اندازه‌ی کافی نمی‌خوابید. پژوهش‌ها حاکی از این است که افرادی که خواب کافی دارند و در عین حال واکسن آنفولانزا را دریافت کرده‌اند، بهتر از سایر افراد در برابر بیماری می‌توانند از خود محافظت کنند. 

نداشتن خواب کافی میزان هورمون استرس را در فرد بالا خواهد برد و می‌تواند باعث ایجاد التهاب‌های بیش‌تری در بدن شود. 

داشتن خواب کافی  برای تقویت سیستم ایمنی بدن

با وجود اینکه در حال حاضر دانشمندان به درستی نمی‌دانند که خواب کافی چگونه باعث تقویت سیستم دفاعی بدن می‌شود، ولی داشتن خواب کافی 7 تا 9 ساعت برای یک فرد بزرگسال کلید اصلی سلامت بدن است.

 

2-ورزش کردن برای تقویت سیستم ایمنی بدن

سعی کنید هر روز ورزش کنید. اگر فرصت رفتن به باشگاه را ندارید، حداقل 30 دقیقه در طول روز را به پیاده روی اختصاص دهید. این کار  سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند

اگر به صورت مرتب ورزش نکنید، احتمالاً بیش‌تر از سایر افرادی که مرتب فعالیت بدنی دارند به سرماخوردگی مبتلا خواهید شد. ورزش کردن هورمون هایی که باعث حال خوب بدن می‌شوند را افزایش داده و کمک می‌کند که فرد خواب بهتری داشته باشد. هر دوی این عوامل نقش بسیار مهمی در بهبود کیفیت عملکرد دستگاه ایمنی بدن دارد. 

ورزش کردن برای تقویت سیستم ایمنی بدن

3-داشتن رژیم غذایی سالم  برای تقویت سیستم ایمنی بدن

خوردن مقدار زیادی مواد قندی سلول‌های دستگاه ایمنی را سرکوب کرده و اجازه نمی‌دهد تا آن‌ها با باکتری‌ها مبارزه کنند. این اثر بد، حداقل تا چند ساعت بعد از خوردن شیرینی جات در بدن باقی می‌ماند. 

به جای خوردن نوشیدنی‌های شیرین و شکلات، مقدار زیادی میوه و سبزی که حاوی مقادیر بالایی ویتامین C، ویتامین E، کاروتن بتا پلاس و روی هستند را در برنامه غذایی خود قرار دهید. میوه‌ها و سبزیجاتی که رنگ روشنی دارند، مانند انواع مرکبات، سیب، انگور قرمز، کلم، پیاز، اسفناج، سیب زمینی و هویج بسیار مناسب هستند. 

سیر تازه که به سیستم دفاعی کمک می‌کند با ویروس‌ها و باکتری‌ها بجنگد و سوپ مرغ از دیگر مواد غذایی خوب برای تقویت این سیستم بدن هستند. یک پژوهش ثابت کرده است که خوردن سوپ مرغ در هنگام سرماخوردگی به بهبود سریع‌تر بیماری کمک زیادی می‌کند. برخی از انواع قارچ مانند shiitake هم به سیستم ایمنی بدن بسیار کمک می‌کند. 

4-نداشتن استرس زیاد 

استرس بخشی از زندگی است و همه کمابیش آن را تجربه می‌کنند. اما اگر این حالت ادامه دار باشد باعث می‌شود که بدن در برابر بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی یا سایر بیماری‌های جدی‌تر آسیب پذیرتر باشد. 

استرس مزمن، سطح هورمون استرس را در بدن بالا برده و این هورمون خود باعث سرکوب سیستم دفاعی بدن خواهد شد. شاید فرد به راحتی نتواند از شر استرس خلاص شود، ولی راهکارهای زیادی برای کنترل آن وجود دارد:

  • مدیتیشن و یوگا 
  • خونسرد بودن 
  • ارتباط با دیگران 
  • ورزش کردن برای رهایی از انرژی و احساسات منفی

نداشتن استرس برای تقویت سیستم ایمنی بدن

اگر مقدار استرس کم شود، هورمون استرس هم در بدن کاهش پیدا می‌کند و سبب خواب بهتر و بهبود عملکرد دستگاه ایمنی بدن خواهد شد

برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهد افرادی که مدیتیشن می‌کنند دستگاه ایمنی قوی تر و  پاسخ دفاعی بهتری دارند. بر اساس این پژوهش بدن افرادی که یک دوره‌ی 8 هفته‌ای مدیتیشن کرده و واکسن آنفولانزا را دریافت کرده‌اند، نسبت به گروه دیگری از افراد که مدیتیشن نکرده‌اند، آنتی بادی بیش‌تر تولید کرده است. سیستم ایمنی این افراد 4 ماه بعد از دریافت واکسن واکنش دفاعی بیش‌تری نشان می‌دهد.

رابطه استرس و سیستم ایمنی بدن

5-داشتن روابط اجتماعی قوی

داشتن روابط اجتماعی قوی و بودن در جمع‌های دوستانه نقش مهمی در بهبود سلامت فردی دارد. افرادی که با دوستان خود ارتباط دارند  در مقایسه با افراد تنها، سیستم ایمنی قوی‌تری دارند. 

در یک پژوهش معلوم شد که بدن یک دانشجوی سال اول دانشگاه تنها، به نسبت بدن دانشجوی دیگری که ارتباطات اجتماعی قوی‌تری دارد، بعد از دریافت واکسن آنفولانزا پاسخ دفاعی ضعیف‌تری نشان می‌دهد. 

بنابراین داشتن روابط اجتماعی قوی و موثر با دیگران بسیار مهم است. 

داشتن روابط اجتماعی قوی

6-داشتن حس شوخ طبعی 

خندیدن مزایای زیادی دارد. این کار میزان هورمون استرس را در بدن کاهش داده و میزان گلبول‌های سفیدی که با عفونت مبارزه می‌کنند را تا حد زیادی افزایش خواهد داد. 

شرکت در یک مراسم شادی آور مانند دیدن تئاترهای کمدی یا رفتن به سینما برای تماشای یک فیلم خنده‌دار اثر مثبتی بر روی سیستم دفاعی بدن خواهد گذاشت.

در یک پژوهش مشخص شد که در بدن گروهی از مردان که سه روز پشت سر هم یک ویدئوی خنده‌دار را تماشا کردند، میزان هورمون استرس تا حد زیادی کاهش پیدا کرد. 

داشتن حس شوخ طبعی 

اگر درباره‌ی موضوع این مقاله سوالی دارید می‌توانید سوالات خود را در قسمت نظردهی در انتهای مقاله بنویسید تا پزشکان دکتر دکتر در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ دهند.

منبع:

webmd

 

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
5 نظرات
  1. علیرضا می گوید

    بسیار عالی و آموزنده من حدود 3 ماه پیش گرفتار التهاب کمر و عضلات پا شدم و با ویزیت پزشکان مجموعا 6 تا دگزا تزریق کردم الان یه هفته ایی هست دارای لرز هستم و مثل سابق با مصرف دارو خوب نشدم آیا اثرات دگزا هست و با ید چکار کنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خیر نمیشه گفت اثر دگزاس
      شرح حال بیشتر و معاینه لازمه.

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با متخصص داخلی استفاده کنید.

  2. نرگس می گوید

    سلام ای کاش مقداری درباره ی داروها ی سنتی هم تو مقاله داشتید ولی باز عالی بود استفاده کردم ممنون

  3. ندا می گوید

    سلام دو هفته هست از بیمارستان مرخص شدم بخاطر کرونا والان گلو درد شدید شدم مراجعه پزشک کردم گفتن ویروس جدید روی گلو هست و دو هفته دیگه استراحت….واین بخاطر پایین بودن سطح ایمنی بدنم هست واگر رعایت نکنم هر بیماری وویروسی حتی میکروب هوا زی ممکنه سراعم بیاد حالا چه کنم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام نه لزوما نگران نباشيد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.