سرطان معده؛ توجه به علائم و تشخیص و درمان

سرطان معده یک بیماری است که در آن سلول‌های بدخیم سرطانی در پوشش معده تشکیل می‌شوند. سن، رژیم غذایی و بیماری‌های معده خطر ابتلا به سرطان معده را تحت تاثیر قرار می‌دهند. علائم این بیماری شامل سوء هاضمه و ناراحتی یا درد معده است که توسط متخصص انکولوژی تشخیص داده می‌شود. در این مقاله از مجله سلامت دکتردکتر به معرفی کامل علت، علائم و راه‌های تشخیص و درمان سرطان معده می‌پردازیم.

سرطان معده چیست؟

سرطان معده که gastric cancer نیز نامیده می‌شود، رشد بدون کنترل سلول‌های سرطانی در معده است. معده در قسمت میانی بالای شکم، درست زیر دنده‌ها قرار دارد و به تجزیه و هضم غذا کمک می‌کند.

سرطان معده ممکن است در هر قسمتی از معده رخ دهد اما اغلب در قسمت اصلی معده اتفاق می‌افتد. اما در ایالات متحده، سرطان معده بیشتر از محل اتصال معده به مری شروع می‌شود. این قسمتی است که در آن لوله بلندی که غذایی را می بلعید به معده می رسد.

سرطان معده در جهان به‌ عنوان چهارمین سرطان شایع و دومین عامل مرگ بر اثر سرطان شناخته می‌شود. این نوع از سرطان یکی از شایع‌ترین سرطان‌های بدخیم در سراسر جهان است.

شیوع این سرطان ناشی از فرآیند ایجاد بافت سرطانی در معده، چند مرحله دارد و جز بیماری‌های چند عاملی (Multifactorial) دسته‌بندی می‌شود. دلیل آن هم ایجاد سرطان بر اثر وجود عوامل عفونی، محیطی و ژنتیکی در افراد است.

سرطان معده در طی ساليان و با آرامی رشد می‌کند ولی قبل از اينكه سرطان به معنای واقعی ايجاد شود، تغييراتی در لایه‌های معده ايجاد می‌شود. علائم سرطان معده در مراحل اولیه و پس از رشد سلول‌های سرطانی در داخل دیواره معده به سختی قابل تشخیص است تا زمانی که به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد.

سرطان معده بدخیم

آشنایی با آناتومی معده و عملکرد آن

معده اندامی کیسه مانند است که بین مری و روده‌ کوچک قرار دارد و علاوه‌برگوارش مواد غذایی در ذخیره‌ غذا هم نقش دارد. از نظر آناتومی، معده به ۵ ناحیه‌ مختلف دهانه‌ معده، طاق معده، جسم معده، آنتروم و پیلور معده تقسیم می‌شود. همچنین، معده از ۵ لایه‌ بافتی شامل لایه‌ مخاطی، لایه‌ زیر مخاطی، لایه ماهیچه‌ای، لایه زیرسروزی و  لایه‌ سروزی تشکیل شده است.

داخلی‌ترین لايه كه اهميت خاصی دارد، لايه مخاطی ناميده می‌شود. اكثر سرطان‌های معده از لایه مخاطی شروع می‌شود. هر چه سرطان به بافت‌های زيرين نفوذ کند، احتمال بهبودی كمتر می‌شود. از طرفی دیگر معده ارتباط تنگاتنگی با گره‌های لنفاوی بدن دارد. اگر سرطان معده تا گره‌‌های لنفی پیش‌روی کند، روند بیماری شدیدتر و وخیم‌تر خواهد بود.

انواع سرطان معده

جایی از معده که سرطان از آنجا آغاز می‌شود یکی از عواملی است که پزشک متخصص هنگام تهیه یک برنامه درمانی به آن توجه می‌کند. سایر عوامل شامل مرحله سرطان و نوع سلول‌های درگیر است. اگر سرطان فقط در معده باشد، درمان سرطان معده به احتمال زیاد موفقیت‌آمیز است؛ اما بیشتر سرطان‌های معده زمانی تشخیص داده می‌شوند که بیماری پیشرفته باشد و احتمال درمان آن کم می‌شود.

درمان سرطان معده‌ای که از طریق دیواره معده رشد کرده یا به سایر قسمت‌های بدن گسترش پیدا می‌کند، سخت‌تر است. برخی از انواع شایع و غیر شایع سرطان معده را با هم مرور می‌کنیم: 

آدنوكارسینوم 

شایع‌ترین نوع از سرطان معده، آدنوكارسینوم (Gastric adenocarcinoma) است و خود به دو زیر شاخه روده‌ای و منتشر تقسیم می‌شود. آدنوکارسینوم روده‌ای معمولا از آن بخشی از معده که در نزدیکی روده کوچک قرار دارد، آغاز می‌شود و غالباً افراد بالای 80 سال را درگیر می‌کند.

آدنوکارسینوم منتشر غالباً در افراد جوان‌تر و افرادی با گروه خونی A  دیده می‌شود. آدنوکارسینوم منتشر همان چیزی است که به عنوان سرطان معده شناخته می‌شود.

تومور استرومال گوارشی 

این تومورهای غیر معمول (Gastrointestinal Stromal Tumor (GIST)) در اشکال بسیار اولیه سلول‌های دیواره معده به نام سلول‌های بینابینی کژال شروع می‌شوند. برخی از GIST ها بسیار بیشتر از سایرین در نواحی دیگر رشد می‌کنند یا به سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابند. اگرچه GIST ها می‌توانند در هر جایی از دستگاه گوارش شروع شوند، اما بیشتر آنها از معده شروع می‌شوند.

سلول‌های بینابینی کاجال که مسئول تنظیم انقباضات روده‌ای هستند، به عنوان نقطه‌ آغازین این نوع از سرطان معده شناخته می‌شوند.

ﻟﯿﻮﻣﯿﻮﺳﺎرﮐﻮم 

سرطان ﻟﯿﻮﻣﯿﻮﺳﺎرﮐﻮم (Gastrointestinal Leiomyosarcoma)، نوعی از سرطان معده غیر شایع است و به ندرت به درون گره‌های لنفی انتشار می‌یابد. این نوع از بیماری از ماهیچه‌های صاف لایه‌ ماهیچه‌ای معده یا از بافت لامیناپروپریا که خود بخشی از لایه‌ مخاطی معده است، آغاز می‌شود.

کارسینویید

سرطان کارسینویید (Gastrointestinal Carcinoid) از جمله تومورهای نورواندوکرین است که از لایه‌ مخاطی معده در قسمت جسم و طاق معده شروع می‌شود. تومورهای عصبی غدد درون ریز (NETs) در سلول‌های معده (یا سایر قسمت‌های دستگاه گوارش) شروع می‌شوند که در برخی جهات مانند سلول‌های عصبی و در برخی دیگر مانند سلول‌های هورمون ساز (غدد درون ریز) عمل می‌کنند.

بیشتر NET ها به کندی رشد می‌کنند و به اندام‌های دیگر سرایت نمی‌کنند، اما برخی از آنها می‌توانند به سرعت رشد کرده و گسترش پیدا کنند.

لنفوما 

به طور کلی لنفوم‌ها در سلول‌های سیستم ایمنی به نام لنفوسیت‌ها شروع می‌شوند. این سرطان‌ها معمولا در قسمت‌های دیگر بدن شروع می‌شوند، اما برخی از آنها می‌توانند در دیواره معده شروع شوند. درمان و چشم انداز این سرطان‌ها به نوع لنفوم و سایر عوامل بستگی دارد. سرطان غیر شایع لنفوما (Gastrointestinal lymphoma) معمولاً معده را درگیر می‌کند و در عین حال می‌تواند در هر بخش دیگری از لوله‌ گوارشی هم به وجود آید.

سرطان معده اعراضه

علائم سرطان معده

سرطان معده معمولاً در مراحل اولیه علائمی‌ ایجاد نمی‌کند. حتی شایع‌ترین علائم اولیه سرطان معده که اغلب کاهش وزن غیرقابل توضیح و درد معده است معمولاً تا زمانی که سرطان پیشرفته‌تر نشده باشد، ظاهر نمی‌شوند.

علائم سرطان معده عبارتند از:

  • از دست دادن اشتها
  • مشکل در بلع
  • خستگی یا ضعف
  • تهوع و استفراغ
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • سوزش سر دل و سوء‌هاضمه
  • مدفوع سیاه یا استفراغ خونی
  • احساس نفخ یا گاز شدید بعد از غذا خوردن
  • درد معده، اغلب بالای ناف 
  • احساس سیری زیاد حتی پس از خوردن یک وعده غذایی کوچک یا میان وعده

بسیاری از این علائم در سایر شرایط نیز رایج است؛ بنابراین برای بررسی اینکه آیا علائم شما نشانه سرطان معده است یا خیر، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

آیا می‌توانید تومور را در معده خود احساس کنید؟

پزشک ممکن است بتواند در طول معاینه فیزیکی، بسته به اینکه سرطان چقدر پیشرفته باشد، توده ای را در معده شما احساس کند. با این حال، اغلب علائم شامل تشخیص علائم و احساسات در معده است. ممکن است معده متورم، پر یا دردناک باشد؛ دردی که خفیف شروع شده و سپس با پیشرفت بیماری شدیدتر می‌شود.

علت سرطان معده

سرطان معده زمانی شکل می‌گیرد که یک جهش ژنتیکی در DNA سلول‌های معده شما وجود داشته باشد. DNA کدی است که به سلول‌ها می‌گوید چه زمانی رشد کنند و چه زمانی بمیرند. به دلیل جهش، سلول‌ها به سرعت رشد می‌کنند و در نهایت به جای مرگ، تومور را تشکیل می‌دهند. سلول‌های سرطانی از سلول‌های سالم سبقت می‌گیرند و ممکن است به سایر قسمت‌های بدن گسترش پیدا کنند؛ به این وضعیت سرطان معده متاستاتیک می‌گویند.

دانشمندان به درستی نمی‌دانند که چه عاملی در همان ابتدا باعث رشد سلول‌های سرطانی در معده می‌شود، با این همه عواملی که خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهد را به خوبی می‌شناسند. یکی از این عوامل عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری است.

عوارض ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری:

  • ایجاد زخم معده
  • گاستریت یا ورم معده
  • نوعی از کم‌خونی طولانی‌مدت و مداوم به نام کم‌خونی پرنیسیوز یا کم‌خونی فقر ویتامین B12
  • رشد پولیپ‌ها در معده
  • افزایش خطر ابتلا به سرطان معده تا حد زیاد

سایر عواملی که نقش مهمی در افزایش خطر ابتلا به سرطان معده بازی می‌کنند، عبارتند از:

  • سیگار کشیدن 
  • اضافه وزن و چاقی 
  • رژیم غذایی سرشار از مواد فراوری شده دودی، ترشیجات یا غذاهای شور 
  • جراحی معده برای درمان زخم معده 
  • گروه خونی A
  • عفونت ویروسی اپشتین– بار
  • برخی ژن‌ها
  • کار کردن در محیط‌های صنعتی که فرد با ذغال سنگ، فلز، الوار چوب یا لاستیک سر و کار دارد.

علائم سرطان معده

تشخیص سرطان معده

پزشکان معمولاً بررسی‌های لازم به منظور وجود احتمالی سرطان معده را انجام نمی‌دهند؛ ولی اگر فرد به دلایلی که ذکر کردیم، شانس بالایی برای ابتلا به این بیماری را داشته باشد، پزشک او را تحت نظر خواهد داشت. اگر فرد نشانه‌ها و علائم خاصی نشان دهد، پزشک آزمایش‌های تشخیصی را انجام خواهد داد. 

برای تشخیص سرطان معده، پزشک ابتدا معاینه‌ فیزیکی انجام می‌دهد. سپس از فرد در مورد سابقه‌ بیماری‌هایش سوال خواهد شد، پزشک باید بداند که آیا در خانواده بیمار کسی به سرطان معده مبتلا بوده یا خیر؟ یا اینکه شخص ریسک فاکتورهای این بیماری را دارد یا نه؟ بعد از این پزشک برای تشخیص بهتر چندین آزمایش انجام خواهد داد:

آزمایش خون

برای بررسی علائم و نشانه‌های وجود سرطان در بدن از از آزمایش خون استفاده می‌شود.

آندوسکوپی مجاری فوقانی گوارشی

از طریق دهان لوله‌ای باریک و انعطاف‌پذیر که به انتهای آن دوربین کوچکی متصل است به بدن وارد می‌شود و به کمک آن قسمت داخلی معده بررسی می‌شود.

رادیوگرافی دستگاه گوارش فوقانی

مایعی گچی متشکل از ماده‌ای به نام باریم (barium) به فرد خورانده می‌شود. این ماده معده را می‌پوشاند و در نهایت باعث می‌شود تصویر روشن‌تری در تصویربرداری با اشعه ایکس به دست بیاید. 

سی‌تی‌اسکن

سی‌تی‌اسکن نوعی از تصویربرداری با اشعه ایکس است که جزئیات بیش‌تر و دقیق‌تری از داخل بدن را به فرد نشان می‌دهد. 

لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی نوعی جراحی است که به پزشک اجازه می‌دهد تا گسترش سرطان را زمانی که روش‌های کمتر تهاجمی، مانند تصویربرداری، اطلاعات کافی ارائه نکرده‌اند، ارزیابی کند. در طول لاپاراسکوپی، پزشک یک دوربین کوچک را در بریدگی‌های کوچک شکم قرار می‌دهد تا بتواند اندام‌های شما را مستقیما ببیند.

نمونه‌برداری برای تشخیص سرطان معده

پزشک معالج بخش کوچکی از بافت معده را خارج کرده و بعد برای وجود احتمالی سلول‌های سرطانی آن را به دقت زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند. گاهی در خلال آندوسکوپی، نمونه‌برداری هم انجام می‌شود. 

راه‌های درمان سرطان معده

بیش‌تر درمان‌ها می‌توانند تا حد زیادی با بیماری سرطان معده مبارزه کنند. درمانی که پزشک انتخاب می‌کند به مدت زمانی که فرد با بیماری درگیر است، شدت وخامت بیماری و مقداری که بیماری منتشر شده، بستگی دارد. به طور کلی سرطان معده با یک یا چند مورد زیر درمان می‌شود:

  • شیمی‌ درمانی
  • پرتو درمانی
  • عمل جراحی
  • ایمونوتراپی، مانند واکسن و دارو

شیمی‌درمانی از داروها برای کوچک کردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند و حذف آن‌ها را قبل از جراحی آسان‌تر می‌کند. شیمی‌درمانی همچنین می‌تواند سلول‌های سرطانی باقی مانده را پس از جراحی از بین ببرد. شیمی‌درمانی ممکن است با دارو درمانی هدفمند به خصوص در در سرطانی که عود می‌کند یا پیشرفته است استفاده شود.

پرتودرمانی از پرتوهایی مانند اشعه ایکس برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. پرتودرمانی به تنهایی در درمان سرطان معده موثر نیست، اما ممکن است در کنار شیمی‌درمانی قبل و بعد از جراحی استفاده شود. پرتودرمانی همچنین می‌تواند به تسکین علائم کمک کند.

ایمونوتراپی به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند تا سلول‌های سرطانی که تشخیص آنها ممکن است سخت باشد را شناسایی کرده و آنها را از بین ببرد. این روش هم بیشتر در سرطان‌های عود کننده یا پیشرفته استفاده می‌شود.

طرح دقیق درمان شما بستگی به مبدأ و علت سرطان دارد. سن و سلامت کلی نیز می‌توانند نقش داشته باشند. هدف درمان سرطان معده به غیر از درمان سلول‌های سرطانی این است که از پخش شدن این سلول‌ها جلوگیری شود. سرطان معده ممکن است به ریه‌ها، گره‌های لنفاوی، استخوان‌ها، کبد و سایر نقاط بدن نیز آسیب برساند.

مراحل سرطان معده

مرحله بندی به پزشک اجازه می‌دهد تا میزان گسترش سرطان را ارزیابی کند. در سرطان معده، مرحله بندی از 0 (صفر) تا IV (چهار) است. مرحله 0 به این معنی است که سرطان فراتر از پوشش معده شما گسترش نیافته است؛ اما در مرحله IV به سایر اندام‌ها سرایت می‌کند.

استیج صفر سرطان معده

در این مرحله  گروهی از سلول‌های معیوب بافت داخلی معده تبدیل به سلول‌های سرطانی می‌شوند. در مرحله صفر معمولا درمان جراحی موفقیت‌آمیز خواهد بود. در این مرحله پزشک ممکن است بخشی از معده و یا تمام آن را از بدن خارج کند.

در جراحی، گروهی از گره‌های لنفی نزدیک معده هم از بدن خارج می‌شوند. لنف‌ها ارگان‌های کوچکی در بدن هستند که به عنوان بخشی از سیستم دفاعی بدن ایفای نقش می‌کنند.

استیج یک سرطان معده

در این مرحله در لایه مخاطی معده تومورهای سرطانی به وجود می‌آیند. این تومورها ممکن است  گره‌های لنفی را هم درگیر کنند. مانند مرحله‌ صفر در این مرحله هم با کمک جراحی بخشی یا تمام معده خارج خواهد شد.

در این مرحله شیمی درمانی یا کمورادیوتراپی هم انجام می‌شود. این درمان‌ها قبل از جراحی برای کوچک‌تر کردن تومور و یا بعد از آن برای کشتن سلول‌های سرطانی باقی‌مانده استفاده می‌شوند.

در شیمی درمانی از داروهایی استفاده می‌شود که به سلول‌های سرطانی حمله می‌کنند. کمورادیوتراپی ترکیبی از شیمی‌درمانی و رادیوتراپی است که در آن سلول‌های سرطانی با ذراتی که دارای انرژی بالایی هستند، نابود می‌شوند.

استیج دو سرطان معده

در این مرحله سرطان به لایه‌های داخلی‌تر معده نفوذ کرده و حتی امکان دارد به نزدیکی گره‌های لنفی هم رسیده باشد. این مرحله هم با کمک جراحی بخشی یا تمام معده و گره‌های لنفی خارج خواهد شد. در این مرحله قبل یا بعد از جراحی هم از درمان‌های شیمی درمانی و کمورادیودرمانی هم استفاده می‌شود.

استیج سه سرطان معده

در این مرحله سرطان تمام لایه‌های معده و حتی اندام‌های مجاور مانند روده‌ کوچک و طحال را درگیر کرده است. گاهی در این مرحله اندام‌های مجاور درگیر نمی‌شوند، تنها سرطان به گره‌های لنفی خواهد رسید.

در این مرحله به کمک جراحی کل معده خارج خواهد شد و علاوه بر آن شیمی درمانی هم ادامه خواهد داشت. این روش درمانی معمولاً به معالجه‌ کامل بیماری یا حداقل به کاهش علائم و نشانه‌های بیماری منجر خواهد شد.

استیج چهار سرطان معده

این مرحله آخرین سطح از سرطان معده است. در این مرحله سرطان به سرعت در بدن منتشر شده و باقی ارگان‌ها مانند کبد، ریه‌ها و حتی مغز را هم درگیر می‌کند. در این مرحله درمان سرطان تقریباً غیر ممکن است، ولی پزشک می‌تواند برای کم کردن شدت علائم و نشانه‌های بیماری و افزایش آسایش بیمار اقداماتی را انجام دهد.

مراحل سرطان معده

اگر تومورهای سرطانی بخشی از لوله گوارشی را مسدود کند، این اقدامات انجام می‌شود:

  • به کمک لوله‌ نازک آندوسکوپی لیزر وارد بدن شده و بخشی از تومور نابود می‌شود. 
  • یک استنت لوله‌ فلزی توخالی برای جلوگیری از انسداد معده توسط تومور در محل ورود معده به روده یا در محل ورود مری به معده قرار داده می‌شود و اجازه می‌دهد تا مایعات و غذا جریان داشته باشند. 
  • عمل بای‌پس معده یا کنارگذاری معده (Gastric bypass) انجام می‌شود. گاهی تومور مسیر خروجی معده را مسدود می‌کند، بنابراین با عمل جراحی قسمت ابتدایی معده را به قسمت ابتدایی روده کوچک متصل می‌کنند تا غذا و مایعات به جریان خود ادامه دهند.
  • انجام جراحی برای خارج کردن بخشی از معده 

شیمی درمانی، رادیوتراپی و یا هر دو آن‌ها در این مرحله از بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این مرحله درمان هدفمند یا تارگت‌تراپی هم انجام می‌شود. در این روش درمانی دارو تنها سلول‌های سرطانی را از بین می‌برد و باقی سلول‌ها سالم و دست نخورده می‌مانند، بنابراین عوارض جانبی این روش بسیار ناچیز است.

ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان معده

عواملی که خطر سرطان معده را افزایش می‌دهند عبارتند از:

  • بازگشت اسید به مری
  • چاقی
  • رژیم غذایی سرشار از غذاهای شور و دودی
  • رژیم غذایی کم میوه و سبزیجات
  • سابقه خانوادگی سرطان معده
  • عفونت با هلیکوباکتر پیلوری
  • التهاب طولانی‌مدت معده (ورم معده)
  • سیگار کشیدن
  • پولیپ‌های معده

چگونه می‌توان از ابتلا به سرطان معده پیشگیری کرد؟

روشن نیست که چه چیزی عامل اصلی و علت سرطان معده در انسان است؛ بنابراین هیچ راهی برای جلوگیری از آن وجود ندارد. اما شما می‌توانید با ایجاد تغییرات کوچک در زندگی روزمره اقدامات لازم برای کاهش خطر ابتلا به این نوع از سرطان را انجام دهید. یکی از مهم‌ترین موارد این است که در صورت مثبت بودن تست، عفونت هلیکوباکتر پیلوری را درمان کنید.

عفونت هلیکوباکتر پیلوری یک عامل خطر مهم برای ابتلا به سرطان معده است؛ باید زخم، گاستریت و سایر بیماری‌های معده را به سرعت درمان کنید. شرایط معده درمان نشده، به ویژه آنهایی که توسط باکتری هلیکوباکتر پیلوری ایجاد می‌شوند، خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهند.

غذای سالم بخورید! خوردن یک رژیم غذایی سالم سرشار از میوه‌ها و سبزیجات و کم کردن مصرف نمک و گوشت قرمز می‌تواند خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد. غذاهای سرشار از ویتامین C، بتاکاروتن و کاروتنوئیدها، مانند مرکبات، سبزیجات سبز برگ و هویج، منابع خوبی از مواد مغذی کلیدی هستند. مطلب رژیم غذایی مناسب سرطان معده چیست؟در این راستا به شما کمک خواهد کرد. 

پنیرهای دودی، سوسیس و کالباس، گوشت‌های دودی مانند ماهی و هات‌داگ دودی، غذاهای نمک‌سود شده، شور و ترشیجات را از رژیم غذایی خود حذف کنید. همچنین سعی کنید وزن خود را در محدوده طبیعی نگه دارید؛ چرا که اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به سرطان معده را در افراد تا حدود زیادی افزایش می‌دهد.

از طرف دیگر در صورت مصرف دخانیات و تنباکو شانس ابتلا به سرطان معده دو برابر می‌شود. بنابراین سیگار نکشید تا ریسک ابتلا به سرطان مهده را تا حد ممکن کاهش دهید. از مصرف بی‌رویه داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و آسپرین نیز خودداری کنید.

اگر به دلیل بیماری قلبی روزانه آسپرین (aspirin) مصرف می‌کنید، یا برای درمان التهاب مفاصل مجبور به استفاده از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (arthritis) هستید، در مورد چگونگی اثر این داروها بر احتمال ابتلا به سرطان معده حتماً با پزشک معالج خود صحبت کنید. 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستید، با پزشک خود در مورد مزایا و معایب غربالگری منظم صحبت کنید. در غیر این صورت، علائم خود را بررسی کنید. بسیاری از علائم مرتبط با سرطان معده ممکن است نشانه‌های بیماری دیگری باشد. فقط پزشک متخصص گوارش یا انکولوژی می‌تواند تشخیص قطعی بدهد.

اگر علائمی‌ مانند درد معده و کاهش وزن غیرقابل توضیح با یا بدون علائم دارید، باید به پزشک مراجعه کنید؛ علامت‌های دیگری که زنگ خطر هستند عبارتند از:

  • مشکل در غذا خوردن
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • مدفوع خونی یا سیاه

پیش آگهی برای افراد مبتلا به سرطان معده نجات‌بخش است!

چشم انداز سرطان معده به مرحله سرطان بستگی دارد. افرادی که در مراحل اولیه سرطان معده هستند، پیش آگهی بسیار بهتری نسبت به افراد در مراحل بعدی دارند. میزان بقای 5 ساله سرطان معده ممکن است تا 70 درصد (برای گسترش کم) یا تا 6 درصد (برای گسترش پیشرفته) باشد. برای ارزیابی دقیق‌تر حتما باید با پزشک متخصص صحبت کنید. نوع سرطانی که دارید، گسترش آن، وضعیت سلامتی و نحوه واکنش سرطان شما به درمان همگی پیش آگهی شما را شکل می‌دهند.

از پرسیدن گزینه‌های درمانی و مزایا و خطرات هر کدام، تردید نکنید. می‌توانید با استفاده از سیستم دریافت نوبت دکتر مجموعه دکتردکتر از بهترین متخصصان ایران نوبت ویزیت بگیرید.

آیا تجربه ابتلا به سرطان معده در خود یا اطرافیانتان دارید؟ لطفا نظرات، سوالات و تجربه‌های ارزشمند خود را با ما و دیگر خوانندگان مجله سلامت دکتردکتر در میان بگذارید.

منابع:

webmd

mayoclinic

healthline

clevelandclinic

cancer

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
235 نظرات
  1. پریسا می گوید

    سلام خسته نباشید
    پسرعموی من 29 سالشه حدود دوماه هست ک معده درد شدیدی داره جوری ک هرچی بخوره بالا میاره حتی با ی شکلات خوردن هم اذیت میشه بعضی وقتا هم استفراغ خونی داره ک این علائم موقع استرس و ناراحتی بدترش میکنه دکترا گفتن اندوسکوپی ک میترسه نمیره میخاستم بپرسم اینا میتونه علائم سرطان معده باشه؟ چون سنش هم کمه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      استفراغ مکرر و استفراغ خونی علایم مهمی هستن و حتما نیاز به آندوسکوپی هست

  2. سیده زهرا می گوید

    سلام مادر من حدود ۲سال هست که در مرحله ۴سرطان معده هست روزهای سختی رو می گذراند از روز اول دکترهای فوق تخصص قلب ما رو گمراه کردن و متوجه این مهم نشدن فقط کافی بود به سی بی سی خون مادرم توجه کنند پس از ۶ماه متوجه سرطان پیشرفته شدیم
    در مرحله سوم تا پنجم شیمی درمانی موفق بودیم ولی متأسفانه درمان رو نیمه کاره به دلیل نابلدی دکتر آنکولوژی و سنگینی دارو رها کردیم سال بعد به مراتب بدتر گرفتار بیماری شد تاکنون ۲۵کیلو وزن کم کردن
    مادرم سلامت زندگی کرد ولیکن استرس های زندگی سیستم ایمنی بدنش رو کم کرد و گرفتار این بیماری شد
    در طی بیماری به آمبولی ریوی و خونریزی شدید معده هم مبتلا شد
    چقدر سختی کشید و هنوز هم درگیر بیماری
    من شاهد روزهای سختی هستم این کابوس فقدان مادرم من رو تهی کرده من پرستاری از مادرم را بعهده دارم اجازه ندادم که متوجه بیماریش بشه ولی بارها به من گفته من شکل سرطانی ها شدم😭😭😭😭

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام سیده زهرا عزیز
      با آرزوی سلامتی مادر شما و خدا قوت به شما

  3. محمدی می گوید

    سلام
    شوهرمن۴۵سالشه مدت ۳ سال هست یک غده کوچک دقیقا زیر جناق سینه بین دوجناق احساس میکنه که ما گفتیم شاید جناق سینشه ما اشتباه میکنیم ۲ساله یک درد خفیفی درمعده احساس میکنه والان حدودا دوماه که هرروز اسهال هست خصوصا اول صبح ناشتا حتما اسهاله وجدیدا اشتهاش کم شده وفقط یک وعده غذا میخوره ووزن هم کم میکنه الان ۵۷ کیلو وقدش ۱۷۷ قبلا ۶۵ تا ۷۰ کیلو بود رنگشم احساس میکنم به زردی رفته احتمال داره سرطان معده باشه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      نمیشه تشخیصی داد با این شرح حال ، تنها موردی که میتوان قطعی گفت اینه نیاز به بررسی فوری دارد چون کاهش وزن و زردی آلارم ساین هستن
      به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

  4. پراسا می گوید

    سلام پسری هستم ۱۳ ساله فکر میکنم تو گلوم چیزیه و اینکه میتونم غذا بخورم ولی آنچنان مثل همیشه گرسنم نمیشه.خیلی خیلی نگرانم میشه توضیح بدید چیکار کنم.به نظرتون آزمایش خون خوبه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزیز
      شایعترین عللی که سبب احساس ایجاد توده در گلو میشن، علل تیروییدی، ریفلاکس معده، اضطراب و…هستن
      نگران نباشین و جهت بررسی به متخصص داخلی مراجعه کنید

  5. شقایق می گوید

    سلام وقت بخیر.پدرمن یک هفته دردمعده داشتند ونفخ وورم بعدازغذا دکتر رفتن براشون پنتوپرازول وقطره کارمینت تجویزکردن،ولی بازم احساس ورم داشتن یکی دوروز خوب بودن امروز باشکم خالی کمی مربا وکره خوردن گفتن معده درد دارن،علتش چیه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      در صورتی که ۲ هفته درمان انجام بدن و بهبودی پیدا نکنن باید بررسی بیشتر جهت ورم معده انجام شود

  6. رها می گوید

    سلام وقت بخیر پدر من حدود شیش ماه پیش ی مسافرت رفت و وقتی برگشت حالت تهوع شدید داشت و معده درد بعد ی هفته علائمش از بین رفت و اشتهاشم خوب شد ولی از اون موقع ب بعد رفلاکس گرفته امپرازول ک مصرف میکنه خوب میشه اما اگه دو روز قطع کنه دوباره شروع میشه به نظرتون خطرناکه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خود ریفلاکس به تنهایی اگر درمان شود خطرناک نیست
      باید سایر علایم از جمله کاهش وزن، استفراغ، نفخ و سن و….هم بررسی شوند

  7. مریم قره قوشلو می گوید

    سلام ببخشید داماد ما نه تهوع داره ونه درد فقط مشگلش معده اش ترش می کنه گفتن سرطان معده دا ره ولی فقط قرص امپرازول و مترونیدازول داده چکا ر باید بکنیم خودشو خیلی باخته وناامید شده لطفا راهنمایی کنین بره یه دکتره دیگه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      درمان سرطان مترونیدازول و امپرازول نیست عزیز
      بسته به گرید و استیج بیماری ، درمان جراحی، رادیوتراپی یا شیمی درمانی انجام می شود
      جهت بررسی به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

  8. احسان اژنگ می گوید

    سلام من36سالمه این دو هفته است معده درد بدی دارم کم عاروق میزنم اما حالت تهوع دارم میتونم غذا بخورم اما اول مدفونم سیاه بود بعد لانزوپرازول مصرف کردم کمی تغییر رنگ داد اما الان سه روزقرص معده میخورم بازم درد دارم میترسم سرطان باشه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      مدفوع سیاه رنگ علامت مهمی هست و باید از نظر زخم معده و خونریزی بررسی صورت گیرد

  9. ناشناس می گوید

    سلام من ۱۶ سالما احساس میکنم چیزی در گلوم هست و قفسه سینم تیر میکشد و سوزش گلو دارم
    هلیکو باکتری هم در ازمایشم بود

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با توجه به علایم و مثبت بودن اچ پیلوری باید درمان ۳ یا ۴ دارویی جهت ریشه کنی اچ پیلوری انجام بشه

  10. حمید می گوید

    سلام من ترش میکنم و نفغ دارم .و‌مدتیه هفته چند روز معده درد دارم با قرص دارو یک هفته بهتر میشه و بعد یک هفته دوباره درد دارم .احتمالش هس سرطان معده باشه ؟؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      تا ۴ هفته مرتب دارو بخورین و اگر خوب نشد نیاز به بررسی هست و باید به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید
      نگران هم نباشید

  11. راحله عزیزپور می گوید

    سلام خسته نباشید من مدتیه سر صبح دهنم به شدت تلخ وخشک میشه وخلطی که به رنگ قهوه ای است وآلرژی شدید هم دارم که ریه ام کلا درگیر کرده وخلط سفت وباریک ونخ مانندی ازریه ام دفع می شود خیلی نگرانم لطفا راهنمایی ام کنید یعنی امکان داره سرطان داشته باشم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      نگران نباشین اما نیاز به بررسی هست
      به متخصص” داخلی مراجعه کنید

  12. mohaddeseh می گوید

    سلام. پدر من چند مدتی هست که نمیتونه غذا بخوره و هرچی میخوره حالش بد میشه. اندوسکوپی انجام دادن و دکتر گفت در معده غده تقریبا بزرگ وجود داره . و خیلی پدرمو نا امید کردن . وگفتن باید جراحی بشن و بعدش شیمی درمانی. میخواستم بدونم. ممکنه حتما غده سرطانی باشه یا تشخیص اینکه خوش خیم هست یا بدخیم صرفا بعد از نتیجه پاتولوژی مشخص میشه؟
    هنوز جراحی انجام ندادن و خیلی میترسن

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با پاتولوژی مشخص میشه
      نگران نباشین اگر فقط در معده باشه به درمان پاسخ میده

  13. متین می گوید

    سلام من سیزده سالمه ۱ ماهه مشکل معده دارم معده ام درد میگیره ول میکنه احساس مشکل دربلع دارم و احساس پری میکنم خیلی میترسم سرطان معده داشته باشم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام نه عزيزم بدليل التهاب معده هست لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

    2. ناشناس می گوید

      سلام خسته نباشیدخداقوت

      ازکجذبایدبفهمیم سرطان معده خوش خیم هست یابدخیمتوروخداکمک کنید

      1. مشاور سلامتی می گوید

        سلام
        جواب نمونه پاتولوژی

  14. متین می گوید

    سلام من ۱۳ سالمه اماه هست مشکل معده دارم معدم درد میگیره ول میکنه احساس مشکل در بلع دارم احساس میکنم سر معده ام پره احساس سوزش مری معده هم دارم خیلی میترسم سرطان معده داشته باشم کمک کنید.

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام نه بدليل رفلاكس معده به مري هست لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

  15. عبدالله جمالی زاده می گوید

    سلام من ۵۷ سالمه سردل درد میکنه دست وپا درد دارم اسهال دارم اشتها ندارم غذا معل کنم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      چند روز این علایم ایجاد شده؟
      اگر کمار از ۱۰ روز بررسی از نظر کرونا انجام شود

  16. ناشناس می گوید

    سلام من 34ساله هستم سابقه معدرددارم همیشه یاشربت معده یاقرص فوماتیدن استفاده میکنم موقع معده دردحالت تهوع ویبوست یااسهال دارم غذامیخورم معدم دردمیکنه احتمال زخم معده دارم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام بله احتمالش هست
      بعد از تعطيلات لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر