سنگ کلیه چگونه تشخیص داده می‌شود؟ معرفی روش‌های قطعی

سنگ کلیه ماحصل رسوبات سختی است که در کلیه ایجاد می‌شود. بالا رفتن غلظت انملاح و نمک ادرار، مهم‌ترین دلایل سنگ کلیه هستند. با این که گاهی این بیماری سخت و دردناک می‎شود اما با تشخیص به موقع و درمان درست آن توسط دکتر اورولوژی، به راحتی درمان می‌شود. از این رو آشنایی با روش‌های مختلف تشخیص سنگ کلیه به شما آگاهی‌های لازم را در این زمینه خواهد داد. در ادامه این مطلب از مجله دکتردکتر با ما همراه باشید تا به اتفاق هم راه های تشخیص سنگ کلیه را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

تشخیص سنگ کلیه چگونه است؟

سنگ کلیه تا زمانی که شروع به حرکت نکند، علامتی ندارد. اما زمانی که سنگ در کلیه جابجا می‌شود و به سمت میزنای می‌رود، مشکلات بیمار آغاز می‌شود. سنگ کلیه انواع مختلفی دارد. با اینحال برای تشخیص سنگ کلیه می‌توان از روش‌های آزمایشگاهی یا تشخیص سنگ کلیه در خانه استفاده کرد. هر چند که تشخیص این امر با پزشک اورولوژی است اما اطلاعات داشتن درباره تشخیص سنگ کلیه و راه‌های آزمایش آن خالی از لطف نیست.

آزمایش تشخیص سنگ کلیه

دسته‌ای از بیماران دارای علائم آشکاری مثل سوزش و تغییر رنگ ادرار، تغییر بوی ادرار، تهوع و استفراغ، افزایش دفعات ادرار بیش از حد عادی یا تب و لرز هستند. اما در مقابل بعضی از دیگر بیماران دارای علائم خاموش هستند و تنها با انجام آزمایش سنگ کلیه مثل تصویربرداری با اشعه X می‌توان علت بیماری را در آن‌ها تشخیص داد. همچنین پی بردن به علت شکل‌گیری سنگ کلیه در بیمار می‌تواند به درمان آن کمک کند. سنگ کلسیمی، سنگ ستراویتی، سنگ اسید اوریکی و سنگ سیستینی، متداول‌ترین انواع سنگ کلیه هستند.

اگر برایتان این سوال پیش آمده که از کجا بفهیم که سنگ کلیه داریم باید بگوییم که پزشک اورولوژی، قطعا در راه تشخیص سنگ کلیه ممکن است آزمایش‌های مختلفی از بیمار بگیرد. پس از اینکه پزشک علت تشکیل سنگ کلیه را تشخیص داد، به بیمار توصیه‌ و دستورالعمل‌هایی می‌دهد تا در کنار درمان از تشکیل مجدد سنگ کلیه جلوگیری کند. در مطلب روش های درمان سنگ کلیه می‌توانید درباره روند درمان این بیماری بیشتر بخوانید. اما در ادامه، بعضی از متداول‌ترین و البته گزینه‌های به عنوان بهترین روش برای تشخیص سنگ کلیه را به شما معرفی و مورد بررسی قرار خواهیم داد:

بررسی سوابق پزشکی بیمار

یکی از راه‌ های تشخیص سنگ کلیه توسط پزشکان، بررسی سوابق بیماری مخصوصا در خانواده بیمار است. سوالاتی که پزشک می‌پرسد، معمولا گزینه‌های زیر هستند:

  • آیا قبلا نیز سابقه‌ سنگ کلیه داشته‌اید؟
  • آیا کسی در خانواده سنگ داشته است؟
  • آیا بیماری یا عارضه خاصی (مانند اسهال، نقرس یا دیابت) دارید که ممکن است احتمال تشکیل سنگ کلیه را بالا برده باشد؟

پاسخ درست به این سوال‌ها، پزشک اورولوژ را در زمینه درمان شما کمک خواهد کرد.

معاینه بیمار و بررسی سوابق پزشکی

بررسی عادات و رژیم غذایی بیمار

اطلاع از عادات غذایی یکی از دیگر راه های تشخیص سنگ کلیه است. گاهی ممکن است بیمار غذاهایی را بخورد که احتمال تشکیل سنگ‌های کلیوی را در او افزایش دهند. گاهی هم به اندازه کافی در سبد غذایی یک فرد، مواد غذایی مناسب برای ممانعت از تشکیل سنگ کلیه وجود ندارد. هرچند که نوشیدن کم مایعات در طول روز نیز روند شکل‌گیری سنگ کلیه را سرعت می‌بخشد.

با بررسی تمام این عوامل می‌توان به راحتی سنگ کلیه را تشخیص داد. به هرحال باید به این نکته بسیار توجه کرد که انباشت املاحی که در ادرار بیمار است، باعث به وجود آمدن این عارضه می‌شود. از این رو مهم است که عادات و رژیم غذایی بیمار از طرف پزشک مورد بررسی دقیق قرار بگیرد. 

تشخیص سنگ کلیه با آزمایش ادرار

یکی از محبوب‌ترین راه‎‌ها برای تشخیص سنگ کلیه در بیمار، گرفتن آزمایش ادرار است. به این آزمایش، U/A هم می‌گویند. معمولا بخاطر وجود نشانه سنگ کلیه در آزمایش ادرار، درصد خطای این آزمایش بسیار کم است. همچنین علاوه بر  وجود علائم سنگ کلیه در آزمایش ادرار، این تست در صورت وجود عفونت ادراری و دفع آلبومین، این موارد را هم مشخص می‎کند.

آزمایش ادرار برای تشخیص سنگ کلیه

آزمایش ادرار دارای دو مرحله ماکروسکوپی و میکروسکوپی است. PH ماکروسکوپی به دلیل خاصیت اسیدی و بازی بودن ادرار، در تشخیص نوع سنگ کمک می‌کند. بررسی میکروسکوپی سنگ نیز شکل سنگ را به صورت دقیق مورد بررسی قرار می‌دهد. هرچند تجزیه دقیق ادرار توسط میکروسکوپ نیز به پزشک اورولوژی برای بررسی نشانه‌های عفونت کمک خواهد کرد.

لازم به ذکر است که اگر پزشک تشخیص دهد که بیمار در آینده نیز احتمال تشکیل سنگ کلیه را دارد، آزمایش جمع‌آوری 24 ساعته ادرار را انجام می‌دهد. این آزمایش میزان مواد مختلف سنگ‌ساز در ادرار را مشخص می‌کند. نتایج این آزمایش به پزشک کمک می‌کند، رژیم غذایی و داروهای خاصی را برای ممانعت از تشکیل سنگ کلیه برای بیمار تجویز کند. 

تشخیص سنگ کلیه با آزمایش خون

یکی از راه‌های تشخیص سنگ کلیه، گرفتن آزمایش خون است. دیدن سنگ کلیه در آزمایش خون به پزشک کمک می‌کند تا علت تشکیل سنگ و خطرات احتمالی آن در مریض را مورد بررسی قرار دهد. برای گرفتن آزمایش خون بابت سنگ کلیه، معمولا از روش‌های آزمایش شمارش کامل سلول‌های خون CBC، آزمایش اوریک اسید، آزمایش کلسیم، آزمایش کراتینین و آزمایش الکترولیت‌های بدن استفاده می‌شود. همچنین در پاسخ به یکی از پرتکرارترین سوال‌های برخی از بیماران تحت عنوان این که آیا برای آزمایش سنگ کلیه باید ناشتا بود؟ باید بگوییم که در میان تمام راه های تشخیص سنگ کلیه، تنها آزمایش کراتین خون ناشتا انجام می‌شود.

آزمایش کراتین خون برای تشخیص سنگ کلیه

تشخیص سنگ کلیه با آزمایش‌های تصویربرداری 

راه دیگری که با آن می‌توان سنگ کلیه را تشخیص داد، آزمایش تصویربرداری است. وقتی پزشک بیماری که سابقه‌ی سنگ کلیه را داشته معاینه می‌کند، از او عکس‌های اشعه ایکس قبلی را خواسته یا اینکه تصویربرداری مجدد را توصیه می‌کند. با گرفتن عکس رادیوگرافی از شکم، می‌توان به راحتی موقعیت قرارگیری سنگ کلیه را تشخیص داد. در این آزمایش معمولا سنگ های اوگزالات کلسیم دهیدرات، کلسیم فسفات و کلسیم اوگزالات منو هیدرات بسیار راحت قابل مشاهده هستند.

در این مورد پزشک مشخص می‌کند که هنوز سنگ‌های کلیوی در دستگاه ادراری بیمار وجود دارد یا کاملا از بین رفته است. تصویربرداری‌های احتمالا به مرور تکرار مي‌شوند تا روند رشد سنگ کلیوی به درستی ارزیابی شود. همین‌طور در صورتی که بیمار درد، خون در ادرار (هماچوری) یا عفونت‌های مکرری دارد، این آزمایش توصیه می‌شود.

تصویربرداری برای تشخیص سنگ کلیه

ارزیابی سنگ کلیه توسط پزشک بعد از ارزیابی نتایج

در این مطب درباره راه‌های تشخیص و آزمایش‌های متداول سنگ کلیه برایتان گفتیم. لطفا توجه کنید که در صورتی که سنگ‌های کلیوی با استفاده از روش‌های مختلف برداشته شوند، بازهم پزشک ممکن است آزمایش‌هایی را تجویز کند تا از نوع سنگ کلیه اطلاع پیدا کند. این اطلاعات به پزشک کمک می‌کند تا بهترین روش را در درمان شما برای ممانعت از تشکیل سنگ کلیه در آینده به کار ببرد.  در نهایت توصیه می‌کنیم که برای بهره‌گیری از تخصص و درمان توسط دکتر اورولوژی از سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر کمک بگیرید.

حالا شما بگویید، تا بحال دچار سنگ کلیه شده‌اید؟ پزشک معالج شما از چه روشی برای تشخیص استفاده کرد؟ تجربه خود را با ما و دیگر خوانندگان دکتردکتر به اشتراک بگذارید.

منبع:

urologyhealth.org

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
28 نظرات
  1. مجتبی می گوید

    درود.عذرمیخوام جواب نوع سنگ کلیه رو باید به کدوم متخصص نشون داد؟

  2. مهدی نجفی می گوید

    سلام خسته نباشید من وقتتی میخوابم صبح از خواب بیدار میشم هردو کلیه هام درد میگیره وقتی نفس میکشم بازم درد میکنه مشکل از چی میتونه باش

  3. McKelle می گوید

    سلام من سمت چپم بعضی اوقات خیلی تیر میکشه به طوری که حتی نفسم نمیتونم بکشم بعد چن ثانیه دوباره خوب میشه خیلی وقت هم شده که اینجوریم هنوز سونو ندادم سنگ کلیه هستش؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      سنگ کلیه بیشتر به شکل درد ناگهانی بسیار شدید همراه با توع هست
      دردهای ثانیه ای بیشتر بخاطر اسپاسم عضلات هستن

      1. مهدی محمدزاده می گوید

        سلام خسته نباشی من درد کمی دارم که شما میفرمایید عضلانی ولی تهوع دارم به همراه بی حالی گیجی چی میتونه باشه به نظرتون بی اشتهایی هم دارم

  4. نیلوفر می گوید

    سلام من وقتی دستشیم میگیرہ و نمیرم کلیہ ھام درد شدید میگیرہ در حدی کہ نمیتونم تکون بخورم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر سوزش ادرار یا درد دارین ازمایش ادرار و کشت ادرار جهت بررسی عفونت بدهید

  5. کمال می گوید

    سلام چند روزی هست بیضه هام بطور ناگهانی درد گرفته البته درد ش زیاد نیست اما نگران شدم رفتم دکتر گفت یا مجاری ادرار عفونت کرده یا سنگ کلیه داری امروز پهلویِ راستم درد خفیف داشت
    نه سوزش ادرار دارم ،نه سرگیجه و نه تهوع
    ممکنه سنگ باشه؟؟
    ضمناً حالت و اندازه بیضه هام تغییری نداشته

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بله ممکن سنگ باشه
      البته باید ازمایش ادرار و کشت ادرار و سونوگرافی بدین

  6. محمد می گوید

    سلام من سونگرافی گرفتم گفت سنگ نداری آزمایش گرفتم میگه خون توادرارات هست شبها ازپهلوهام دردزیادمیکشم وسوزش ادراردارم چراسونگرافی میگه نداری

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      ازمایش کشت ادرار هم بدین
      برخی سنگ ها خیلی ریز هستن و یا در مجاری گیر میفتن و ممکن در سونو دیده نشن
      با توجه به علایم به متخصص” اورولوژی مراجعه کنید

  7. داریوش می گوید

    سلام ببخشید من یه سونوگرافی از کلیه هام گرفتم چند ماه قبل توی سونوگرافی اول تعداد چهار سنگ نشون میداد بعداز مصرف دارو مجدد سونوگرافی گرفتم فقط یکی از سنگ ها بود مجدد بعداز دو ماه گرفتم همون یک سنگ بود الان مجدد که سونگرفتم بعداز 20 روز میگن کلیه سمت چپت 4 سنگ داره من کدوم سونوگرافی باید قبول کنم از سه مرکز جداگانه گرفتم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      تشخیص دقیق تر با سی تی اسکن هست

  8. قاسم می گوید

    سلام،من 39سال سن،به علت دفع کم ادرار رفتم دکتر ارولوژی و قرص تاوانکس 750و اومنیک نوشت،الان بعضی روزا واقعا دفع ادرار اذیتم میکند آیا سنگ کلیه دارم؟با تشکر

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام يك هفته بعد از اتمام داروتون بايد آزمايش ادرار و كشت ادرار بدي
      سونوگرافي كليه و مثانه بديد

    2. لیلا نصری می گوید

      سلام وقت شما بخیر
      چند روز پیش یه چیز تیز مجاری ارارم حس کردم و هم درد داشتم و بیشتر تکرر ادارا ولی چطوری اینجوری به بار قطره قطره خروجی داشتم برای همون کلی درد داشتم و اینجوری که هم ادارار داری درد داری هم نمیاد خلاصه رفتم سونو تو سونو هیچی نبود البته منم یک روز و نیم بهتر شدم و اون تیزی هم نیست دیگه ولی کما کان تو ادرار مشکل دارم
      منتظر جواب آزمایش ادارام بیاد بنظرتون اینا میتونه اصلا سنگ و شن نبوده باش و عفونت ادارای باشه؟

  9. الینا می گوید

    سلام من بعضی وقتا هم سمت چپم درد میکنه و هم سمت راست آیا سنگ کلیه است ؟
    اما ادرار میدم سنگ نداره

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام درد سنگ كليه خيلي شديده
      بايد معاينه شيد
      ممكنه گرفتگي عضلاني باشه

  10. علیرضا می گوید

    سلام سنگ کلیه اگه کلیه سنگ ساز باشه میشه تو مدت سه ماه دوباره سنگ بسازه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام بله ، بايد روزي ١٠ ليوان حداقل آب بخوريد

  11. omid می گوید

    سلام چرا ارمایش خون و ادرار میدم سنگ ندارم ولی سونوگرافی میدم میگه سنگ ۴ میلی داری؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام سنگ ٤ ميلي ليتر مشكلي نداره اونو هركسي ممكنه داشته باشه
      روزي حداقل دو ليتر آب بخوريد

  12. مها میر می گوید

    سلام و قت بخیر
    من به علت عفونت ادراری مراجعه کردم پزشک و آزمایش کشت ادرار دادم که میزان خیلی اندک باکتری در ادرارم داشتم و با مصرف دارو و آمپول خوب شدم.
    اما باز بوی ادرارم تغییر کرده و دو طرف میزانای هام تیر میکشن
    امکان داره سنگ داشته باشم؟
    دو ماه هست پریودم یکی دو روز عقب میفته و درد نزدیک پریودم بیشتر میشه!
    اقدام لازمی که باید شه چیه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام سنگ نيست عفونتتون درمان مشده
      بايد آزمايش انتي بيوگرام بديد

  13. ف. خانی می گوید

    سلام وقتتون ب خیر
    من برای سومین بار سنگ کلیه دفع کردم
    این بار سنگ را نگه داشتم
    برای بردن ب آزمایشگاه باید پزشک متخصص درخواست بده یا درخواست پزشک عمومی در دفترچه بیمه مورد قبول هست؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      درخواست پزشک عمومی کفایت می کند

  14. so.iz می گوید

    سلام، سمت چپ پایین شکمم درد شدید داشتم و چند روز بعدش دو تا سنگ سیاه به اندازه گندم دفع کردم و ادرارم صورتی همراه با لخته خون بود،سنگ ها رو چینی رنگ سیاه از خود بجا گذاشتن نوع این سنگ ها چیه،چه غذاهایی رو نباید بخورم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      سونوگرافی از کلیه ها و مجاری ادرار برای بررسی از نظر باقی ماندن سنگ های کلیه انجام دهید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر