در مورد پیوند مدفوع چه می دانید؟ باکتری ها می توانند جان شما را نجات دهند!

میکروب‌ها شامل باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌ها همه جا هستند. این که میکروب‌ها در جای جای محیط زندگی انسان‌ها وجود دارند مساله ای کاملا آشکار و عیان است اما خوب است بدانید که علاوه بر محیط زیست ما بدن ما نیز مملو از باکتری‌هاست.

 به طوری که تخمین زده می‌شود که به ازای هر یک از سلول‌های انسانی، 10 سلول میکروبی در بدن انسان وجود دارد.

میکروب ها در همه جای بدن زندگی می کنند، روی پوست و داخل دهان، بینی، دستگاه تناسلی، دستگاه ادراری و روده ها.

به مجموعه میکروب های موجود در بدن، میکروبیوم گفته می شود که بخشی از آن از بدو تولد از بدن مادر به بدن جنین به ارث رسیده و بخش دیگر با توجه به سبک زندگی افراد، وارد بدن آنها می شود.

باکتری‌ها فراوان‌ترین میکروب‌ها در روده انسان هستند که به علت تعدد بالا و هم چنین تاثیراتی که روی سیستم گوارشی می گذارند همواره مورد توجه دانشمندان و محققین قرار گرفته اند. با دکتردکتر در این مقاله همراه باشید تا به بررسی نقش میکروبیوم در بدن و دستگاه گوارش بپردازیم.

باکتری ها در روده چه می کنند؟

باکتری ها روده‌های انسان را پوشانده و به هضم غذا کمک می کنند. در طول هضم، آنها ویتامین هایی تولید می کنند که برای فرآیند هضم و جذب، لازم و ضروری هستند.

این باکتری ها به زبان ساده، سیگنال هایی را به سیستم ایمنی بدن ارسال می کنند و سیستم ایمنی پس از دریافت این سیگنال ها و پردازش آنها، مولکول های کوچکی را ایجاد می نماید که می توانند به عملکرد مغز کمک کنند. نکته جالب توجه در بررسی میکروبیوم این است طبق اخرین تحقیقات افراد مبتلا به بیماری های خاص در مقایسه با افراد سالم ترکیب متفاوتی از باکتری ها را در روده خود دارند، به طوری که در بررسی سلامت میکروبیوم، تنوع باکتری ها بسیار مهم تر از وجود یا عدم وجود یک نوع خاص از باکتری ها است بنابراین ساده ترین نتیجه ای که می توان از این مساله گرفت این است که عدم تعادل در ترکیب میکروبیوم می تواند زمینه ساز بروز برخی از بیماری ها باشد.

میکروبیوم و بیماری

مطالعات میکروبیوم جزو جدیدترین مطالعات دانشمندان محسوب می شوند و هنوز به نتایج کاملا روشنی دست نیافته اند. طبق این مطالعات دانشمندان در تلاش هستند تا رابطه ای میان باکتری های موجود در بدن و بروز بیماری ها بیابند و هنوز مشخص نیست که آیا باکتری های خاصی ممکن است باعث بیماری شوند یا اینکه بیماری‌های خاصی ممکن است باکتری های خاصی را ایجاد کنند. در حال حاضر دانشمندان فقط دریافته اند که در بدن بیماران باکتری های متفاوت تری نسبت به بدن افراد سالم وجود دارد. اما صرف نظر از این مساله، بررسی باکتری های روده می تواند راهی برای تشخیص زودتر و دقیق تر برخی بیماری ها برای پزشکان باشد.

تحقیقات اخیر نشان می دهد که برخی از باکتری ها می توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند، در حالی که برخی دیگر می توانند التهاب بخشی از بیماری های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید را تقویت کنند.

بسیاری از بیماریهای پوستی، التهاب ریه ها و مفاصل می توانند بر اثر عدم تعادل باکتریایی در بدن به وجود آیند.

محققان همچنین ارتباط بین باکتری های روده و اضطراب، افسردگی، وسواس، اوتیسم و ​​بیماری آلزایمر را کشف کرده اند. برخی این ارتباط را با توانایی باکتری های روده در ساختن مولکول های کوچک (به نام متابولیت) که می توانند به مغز برسند و نحوه عملکرد آن را تحت تاثیر قرار دهند، اثبات می کنند.

از میکروبیوم بدن خود مراقبت نمایید!

تغییر در رژیم غذایی به صورت طولانی مدت و جایگزین کردن فیبرها و کربوهیدرات های مفید به جای مواد غذایی پرچرب و قندهای مصنوعی، امکان تغییر میکروبیوم و ارتقای مشخصات آن را به وجود می آورد. این تغییر در میکروبیوم می تواند عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشد، التهاب را کاهش دهد و به سلامت کلی منجر شود. علاوه بر یک رژیم غذایی سالم، رژیم غذایی متنوع تر نیز می تواند برای پرورش یک میکروبیوم متنوع و سالم بسیار کمک کننده باشد.

سایر فعالیت هایی که موجب بهبود سبک زندگی می شوند مانند ورزش روزانه و دوری از استری و اضطراب نیز می توانند برای ارتقای وضعیت میکروبیوم مفید باشند. طبق آخرین تحقیقات ورزشکاران دارای میکروب های روده متنوع تری نسبت به همسالان غیر ورزشکار خود هستند.

تاثیر میکروبیوم در درمان‌های پزشکی

وجود میکروبیوم می تواند منجر به پیشرفت در درمان های پزشکی نیز شود. به عنوان مثال، پزشکان در حال حاضر پیوند مدفوع را بر روی افرادی که مشکل التهاب روده و عفونت های سخت باکتریایی دارند ، انجام می دهند در این فرآیند پزشک محلول مدفوع سالم را از طریق راست روده در روده بزرگ فرد بیمار قرار می دهد. مدفوع دارای باکتری های سالم روده است که می تواند با عفونت مبارزه کند.

سخن آخر:

اگرچه دانشمندان به دنبال راه حلی به غیر از پیوند مدفوع برای استفاده از میکروبیوم مفید موجود در بدن انسان هستند اما مساله وجود باکتری ها و میکروب های مفید در بدن، مساله ای غیر قابل کتمان است که در آینده ای نه چندان دور می تواند به یکی از مهم ترین مسائل پزشکی در زمینه درمان عفونت ها تبدیل گردد.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.

در جریان اینستاگرام دکتردکتر باشید

ممکن است شما دوست داشته باشید
3 نظرات
  1. ناشناس می گوید

    سلام دکترمن حدود۲۰روزلیزرشقاق کردم مایعات هم می خورم یکم مدفوع میاداونم جونمومی گیر لطفا راهنمایم کن

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      شربت لاکتولوز یا مگنی میلک هر ۱۲ ساعت یک قاشق جهت روان شدن مدفوع بخورید

  2. محمد نوروزی می گوید

    خاستم بدونم در مورد پیوند مدفوع هنوز به نتیجه ایی نرسیدیم ؟

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.