سرطان دهان و راه‌های تشخیص، علل و علائم

سرطان دهان چیست؟ علائم سرطان دهان و زبان چگونه بروز پیدا می‌کند؟ در ادامه این مقاله به بررسی کامل سرطان دهان خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.

تقریباً می‌توان گفت که امکان وقوع سرطان در تمامی‌بافت‌ها و اندام‌های بدن وجود دارد. در‌این گزیده قصد داریم شما را با یکی دیگر از انواع سرطان‌ها که پیش‌آگاهی‌های مربوط به آن در کشور ما بسیار پایین است، آشنا کنیم.

سرطان‌ دهان به عنوان ششمین سرطان شایع جهان شناخته می‌شود. همانطور که گفته شد، پیش‌آگهی سرطان‌های دهانی و دهانی‌حلقی (اوروفارنکس) ضعیف است و مدت بقای 5 ساله آن تقریباً به 50% می‌رسد.

سرطان دهان چیست؟

به طور کلی، سرطان دهان به دسته‌ای از بیماری‌های سرطانی مربوط به ناحیه سر و گردن گفته می‌شود که منحصراً دو ناحیه فضای دهانی و اورنوفارنکس را مورد هدف قرار می‌دهند. نکته‌ای که در رابطه با ‌این بیماری حائز اهمیت است، تشخیص به موقع و زودهنگام‌ این سرطان نقش مهمی ‌در میزان امید به درمان آن دارد.

سرطان دهان می‌تواند بر هر یک از بخش‌های حفره دهانی، لب‌ها، بافت تشکیل‌دهنده خطوط لب‌ها، دندان‌ها، جلوی دو سوم زبان، لثه‌ها، منطقه دهان زیر زبان و سقف دهان یا همان کام را شامل شود. سرطان‌های دهانی معمولاً می‌توانند انواع مختلفی داشته باشند، اما بررسی‌های میکروسکوپی نشان می‌دهد که در اکثر مواقع، سر منشأ سلول‌های سرطانی بافت سنگفرشی سطح دهان است.

نشانه‌ها و علائم سرطان دهان

نشانه‌های اولیه و زودرس‌ این بیماری شامل موارد زیر است:

  • لکه‌های قرمز یا سفید طولانی‌مدت
  • زخم همیشگی
  • تورم رو به رشد
  • تحرک و جابه‌جایی ناگهانی دندان
  • خونریزی غیرطبیعی
  • خستگی طولانی‌مدت

علائم ثانویه نیز ممکن است شامل هر یک از طیف گسترده نشانه‌هایی از قبیل سفت شدن مناطقی از سطح دهان، تغییرات ظاهری دهان و لب، انسداد مسیر‌های هوایی، عفونت گوش میانی، گوش درد، گرفتگی عضلات فک، بلع سخت، تورم غدد لنفاوی، درد مقاوم و‌ایجاد مشکل در بینایی فرد باشد.

به طور کلی در صورتی که هر یک از علائم گفته شده، بیش از مدت دو هفته در فرد مشاهده شود، پیشنهاد می‌شود که دندان‌‌پزشک خود را از‌این موضوع مطلع سازد.

علت ‌ایجاد سرطان دهان

تحقیقات تعدادی از عوامل که خطر ابتلا به سرطان‌های دهان را افزایش می‌دهند شناسایی کرده است. بر اساس یافته‌های محققان، شیوع ‌این سرطان در بین آقایان دو برابر بیشتر از خانم‌ها است. همچنین افراد سیگاری و الکلی نیز 50 درصد بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سرطان‌های دهان هستند. ضایعات بدخیم دهانی نیز یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در شیوع و ‌ایجاد سرطان‌های دهانی است.

همچنین یکی دیگر از عوامل مهم در‌ایجاد سرطان دهانی ویروس پاپیلومای انسانی است که توسط رفتار‌های جنسی منتقل می‌شود. معمولاً سرطان‌های تحت تأثیر‌این ویروس در ناحیه گلو، زیر زبان و برابر لوزه‌ها ‌ایجاد شده و کمتر قابل مشاهده هستند.

نکته دیگر دارای اهمیت‌ این است که افراد مبتلا به سرطان دهان تحت تأثیر‌این ویروس که معمولاً با نام بیماران سرطانی HPV مثبت شناخته می‌شوند، کمتر در معرض مرگ‌و‌میر و عود مجدد ناشی از‌این سرطان هستند.

تشخیص سرطان دهان

تشخیص زودهنگام بیماران مبتلا به سرطان دهان باعث کاهش مرگ‌ومیر و کمک به بهبود درمان می‌شود. جراحان دهان و دندان‌ می‌توانند مبتلایان را در مراحل اولیه تشخیص دهند. در صورت مشاهده موارد مشکوک توسط پزشکان، ممکن است آزمایش‌های تخصصی از قبیل بیوپسی، عکس‌برداری اشعه‌ایکس از قفسه سینه، سیتی‌اسکن و ام‌آر‌آی در دستور کار قرار گیرد.

به طور کلی تنها روش قطعی برای تعیین ‌اینکه آیا سلول‌های سرطانی یا پیش‌سرطانی وجود دارد، از طریق بیوپسی و ارزیابی میکروسکوپی سلول‌ها در نمونه برداشته شده است. بیوپسی بافتی، از زبان یا سایر بافت‌های دهان و بررسی میکروسکوپی ضایعه، تشخیص سرطان دهان و یا پیش‌سرطانی را تائید می‌کند.

برای تشخیص سرطان دهان به چه پزشکی مراجعه کنیم

سرطان دهان به عنوان ششمین سرطان شایع جهان شناخته می‌شود و تشخیص و درمان آن بر عهده‌ی متخصصان دهان و دندان و گوش، حلق و بینی است.

درمان بیماران مبتلا به سرطان دهان از نظر طیف پزشکان مربوطه گسترده است. درمان سرطان دهان معمولاً توسط یک تیم چند رشته‌ای با متخصصان درمان از زمینه‌های اشعه، جراحی، شیمی‌درمانی، تغذیه، دندانپزشکی و حتی روانشناسی که احتمالاً در معرض تشخیص، درمان، توان‌بخشی و مراقبت از بیمار هستند، قرار می‌گیرد.

درمان سرطان دهان

در مرحله اول اگر تومور به اندازه کافی کوچک باشد و اگر عمل جراحی به نتیجه کارکردی رضایت‌بخش باشد، قطع جراحی (حذف) تومور معمولاً توصیه می‌شود. همچنین درمان‌هایی از قبیل پرتودرمانی پیوسته با شیمی‌درمانی یا بدون آن در صورت غیر قابل بازگشت بودن بافت آسیب دیده توصیه می‌شود.

در صورت گستردگی محل درگیر در سرطان، جراحی آن نیازمند سطح بالاتری از تکنیک‌ها و تجهیزات است. ممکن است تعداد جراحی‌های مورد نیاز بیش از یک مورد باشد و حتی جراحی‌های پلاستیک برای بازسازی اندام آسیب‌دیده در دستور کار قرار گیرد.

معمولاً بیماران مبتلا به سرطان دهان در طول زندگی خود از مشکلات عدیده‌ای از قبیل مشکلات گفتاری، مشکل نگه داشتن وزن، مسائل مربوط به تیروئید، مشکلات بلع، عدم توانایی بلع، از دست دادن حافظه، ضعف، سرگیجه، کاهش شنوایی رنج می‌برند.

پس از درمان، توان‌بخشی برای بهبود حرکت، جویدن، بلعیدن و سخن گفتن ضروری است. در‌این مرحله ممکن است آسیب‌شناسان گفتار و زبان درگیر شوند.

در پایان لازم به ذکر است که تحقیقات در رابطه با اپیدمیولوژی سرطان نشان می‌دهد که ساده‌ترین راهکار در رابطه با سرطان دهان، پیشگیری از ابتلا به آن از طریق پرهیز از عوامل بیماری‌زا و همچنین تشخیص زودهنگام آن پیش از آسیب‌رسانی گسترده به اندام‌های سر و گردن است.

منابع:

mouthhealthy

healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
22 نظرات
  1. ریحانه می گوید

    سلام.

    من به مدت ۱۶ روز زیر زبانم آفت زده . من قبلا آفت می زدم ۲ یا ۳ روز خوب می شد .
    ۳ تا دکتر هم رفتم .‌دکتر اولی ، دکتر عمومی بود دهانم رو دید گفت با اطمینان گفت این آفت نیست به متخصص مراجعه کن . دکتر دومی دندانپزشک بود زیاد مطمئن نبود . گفت ژل برای آفت داد و گفت ۲ بار مصرف کن اگه آفت باشه باید خوب بشه . دکتر سومی دکتر عمومی بود گفت این آفت هست دارو بهم داد گفت به مدت ۱۰ روز مصرف کن اگه خوب نشد برو پیش متخصص گوش و حلق و بینی . الان ۱۶ روز هست .

    زیر زبانم هست . ظاهرش مثل زخم هست ولی گود شده و دورش سفید هست . اینطوری که تو انترنت خوندم سرطان دهان افراد که سنشون بالا هست می گیرن ولی من نوجوان هستم.

    به نظرتون این چیه 🤔 آفت هست یا سرطان.

  2. هسولی می گوید

    سلام خسته نباشید ببخشید من ته زبونم یه برامدگی های قرمزی ایجاد شده همرنگ زبون که روی زبون بقیه ندیدم میشه علتش رو بهم بگید‌

  3. زعیم باشی می گوید

    سلام من پدرم الان چند وقته که دهنش افت زده دکترم رفتیم دهن شو داده افتین ژل هم استفاده کرده الان چند وقته میگه یه قسمت لثه خیلی درد میکنه دردی مثل دندون درد پدرم اصلا دندون نداره و دندون مصنوعی داره نظر شما چیه

  4. مریلا می گوید

    چرا من همیشه دهنم و دندادنم درد میکنه دهنم افت میزنه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      اگر آفت مکرر آزمایش لازمه
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

  5. زینب می گوید

    سلام وقت تون بخیر دو ماه که اندازه یه جوش که توشم خون هست داخل دهانم هست رو لب از داخل و تو این مدت کم و زیاد میشه ولی کامل از بین نمیره مشکل من چیه?

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام بايد آنتي بيوتيك بخوريد لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

  6. Hossein می گوید

    ببخشید همکارتون خانم دکتر نازلی آتش زر تو جواب پیام اول اگر ببینید گفتن فوق تخصص خون مراجعه کنید نگران شدم لازمه یعنی ؟ چرا گفتن فوق تخصص خون؟ اون آزمایشات Esr وcrp وcbc معمولی رو من قبلا دادم بخاطر چکاپ کلا بخاطر این قضیه (افت و برفک )که گفتم نبوده کلا چکاپ بوده
    و بعد این که سندرم بهجت هست نگرانم؟ با چیزایی و توضیحاتی که گفتم بنظرتون( آفت دهان معمولا)
    و این که گفتین آفت و برفک‌که هر چندوقت و مدت یکبار میزنم خطر سرطان رو افزایش نمیده درسته؟
    و بعد این که اگر تلگرامی واتساپی اینستاگرامی کانالی گروهی دارید خودتون و همکاران هم هستید و برای پرسش ها لطفا خواهش میکنم بدین ممنونم جواب اینارو که گفتم هم بدین؟
    این آفت هر چندوقتی یکبار میزنه حالا چی یکی بزنه چی دوتا
    هر چندوقت حالا زمانش مشخص نیست دیر و زود داره

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام سندرم بهجت با زخمهاي دردناك دهان و التهاب چشم همراه هست

  7. Hossein می گوید

    سلام وقتتون بخیر من دهانم خیلی مدت هست آفت میزنه
    برفک و گاهی اوقات رو زبونم و قسمت سمت راست و چپ دهانم لپ ها از تو سفید هست یکم بعضی قسمتاش آیا سندرم بهجت هست؟نگرانم
    و سوال بعد این آفت و برفک دهانی آیا خطر سرطان دهان ایجاد میکنه ریسک خطر هست آیا کسی که داره آفت و برفک
    و سوال بعد تو ساییتتون نوشتین از عوامل ایجاد سرطان دهان ضایعات بدخیم دهانی منظور چیه منظورتون همان برفک و افت و قارچ دهانی هست یا خیر ممنون میشم جواب این ۳ سوال هارو بدین نگرانم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام لطفا اين آزمايشات را بديد
      Cbc.diff esr crp
      Pt ptt inr bt
      و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

  8. Hossein می گوید

    سلام وقتتون بخیر من دهانم خیلی مدت هست آفت میزنه
    برفک و گاهی اوقات رو زبونم و قسمت سمت راست و چپ دهانم لپ ها از تو سفید هست یکم بعضی قسمتاش آیا سندرم بهجت هست؟نگرانم
    و سوال بعد این آفت و برفک دهانی آیا خطر سرطان دهان ایجاد میکنه ریسک خطر هست آیا کسی که داره آفت و برفک
    و سوال بعد تو ساییتتون نوشتین از عوامل ایجاد سرطان دهان ضایعات بدخیم دهانی منظور چیه منظورتون همان برفک و افت و قارچ دهانی هست یا خیر ممنون میشم جواب این ۳ سوال هارو بدین نگرانم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      برای آفت های مکررتون باید معاینه و ازمایش و ویزیت شین
      اما در مورد پاسخ سوالاتون
      خیر آفت و برفک (اگه واقعا تشخیص آفت باشه و چیز دیگه ای نباشه) احتمال سرطان رو بیشتر نمیکنه
      اگه زخمی در دهان باشه که جای ثابت باشه و بعد ۲ هفته از بین نره و کوچک نشه ممکن بدخیمی باشه و باید بررسی شه

  9. فاطمه می گوید

    سلام. ۲۲ سالم هست و حدودا یک ماهی هست که در کل لثه پایین و چسبیده به کف دهان تورم و توده های حس میکنم. این شرایط خطرناک هست یا ممکنه به دلیل عوامل دیگه ای هم باشه؟ بهتره اضافه کنم که در سینه سمت چپم هم توده‌ای وجود داره.

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      با توجه به اینکه بیش از ۲ هفته طول کشیده حتما باید معاینه شین

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

  10. فرزانه می گوید

    سلام.خسته نباشید.7 ساله دهان وزبانم افت میزنه همه جور دکتری رفتم اما علتش روتشخیص ندادن.طوریه که نمیتونم حرف بزنم ونه میتونم چیزی بخورم وحرف زدن هم برا بشدت سخته.وبعضی از این افت ها زمان خوب شدنشون تا یک ماه طول میکشه.پارسال هم ام آر آی دادم مشکلی نداشتم.ممکنه خدای نکرده سرطان باشه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      خیر عزیزم
      فقط بررسی از نظر سندرم بهجت انجام شود

  11. ساره می گوید

    سلام رو لثه ام جوش چرکی زده ام و مشکل در بلع دارم ایا ممکنه سرطان باشه ؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام نه جانم هر جوش چركي رو لثه كه خدايي نكرده سرطان نيست
      بايد آنتي بيوتيك دريافت كنيد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

  12. اسماعیلی می گوید

    سلام وقت بخیر ،پدرم سرطان زبان دارند جراحی و رادیوتراپی و شیمی درمانی انجام دادند،دوماه از شیمی درمانی و رادیو تراپی می گذره ولی پدرم هنوز گلودرد ،خلط،سرفهو مشکل در بلعیدن دارند،می خواستم نظر شما رو بدونم

  13. Nonaym می گوید

    سلام من همیشه وحداقل هفته آیی من التهاب سقف دهان یا اطراف دهان دارم و خیلی اذیت هستم مشکل من چیست

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام لطفا به متخصص عفوني مراجعه كنيد تا سيستم ايمني بدنتونو چك كنيد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر