تیروئیدیت هاشیموتو چیست؟ هاشیموتو یک بیماری خودایمنی است که غده تیروئيد را مورد حمله قرار میدهد و موجب بروز اختلال در کارکرد آن میشود. در این مطلب از مجله سلامت و درمان دکتردکتر به معرفی کامل تیروئیدیت هاشیموتو میپردازیم.
تیروئیدیت هاشیموتو چیست؟
تیروئیدیت هاشیموتو نوعی التهاب مزمن غده تیروئید است که بر اثر یک بیماری خودایمنی به وجود میآید. منظور از بیماری خودایمنی این است که بدن علیه خودش وارد عمل شده و علیه سلولهای خودی پادتنهای مختلف میسازد.
تیروئیدیت هاشیموتو نخستین بیماری خودایمنی شناخته شده است که در سال ۱۹۱۲ توسط شخصی به نام هاکارو هاشیموتو در آلمان کشف شد. این بیماری سیر نسبتا کندی دارد؛ یعنی به کندی در غده تیروئید پیشرفت میکند و به تدریج باعث تخریب در بافت تیروئید و موجب افت سطح هورمون تیروئید در خون میشود.
بیشتر بخوانید: تیروئید چیست؟ معرفی کامل بیماری تیروئید و انواع آن
علت تیروئیدیت هاشیموتو چیست؟
هنوز علت دقیقی برای توجیه ابتلا به هاشیموتو یافت نشده است به طوری که برخی پزشکان معتقدند که یک ویروس یا باکتری باعث ابتلای فرد به این بیماری میشود و برخی دیگر عوامل ژنتیکی را مسبب ابتلا به این بیماری میدانند.
تیروئیدیت هاشیموتو بیشتر در زنان میانسال شایع است، اما ممکن است مردان، زنان و کودکان را در هر سنی گرفتار کند.

علائم و نشانههای تیروئیدیت هاشیموتو
تیروئیدیت هاشیموتو در بیشتر مواقع موجب بروز کمکاری تیروئید میشود. از نشانههای این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میکزودم
- افزایش وزن
- افسردگی
- حساسیت بیش از حد و غیر طبیعی نسبت به گرما و سرما
- پوست خشک و رنگ پریده
- احساس خوابرفتگی اندامها و کوفتگی
- احساس وحشت ناگهانی
- برادیکاردی (کند شدن ضربان قلب) و گاهی تاکیکاردی (تند شدن ضربان قلب)
- افزایش کلسترول خون و کاهش قند خون
- افزایش میزان خونریزی عادت ماهیانه یا طولانی شدن مدت زمان آن
- ضعف ماهیچهها یا گرفتگی ماهیچهها
- ضعیف شدن حافظه
- نازایی
- ریزش موها
- میگرن
از نظر معاینات و علائم بالینی بر اثر بیماری تیروئیدیت هاشیموتو غدهٔ تیروئید ممکن است سفت، بزرگ و لوبوله شود. البته ممکن است این تغییرات چندان محسوس نباشد و خود شخص به راحتی متوجه آنها نشود ولی پزشک متخصص غدد با معاینه به این موضوع پی خواهد برد.
علت افزایش سایز غده تیروئید در این بیماری ممکن است به علت نفوذ لنفوسیتها و فیبروز بافتی باشد (اشاره کردیم که هاشیموتو یک بیماری خودایمنی است) و دلیل آن هایپرتروفی یا بزرگ شدن بافتهای تیروئید نباشد.
بیشتر بخوانید: سرطان تیروئید؛ علت، علائم، تشخیص و درمان سرطان تیروئید
تشخیص تیروئیدیت هاشیموتو
افزایش سطح پادتنهای ضد پراکسیداز تیروئید یا تیروگلوبولین در سرم نشاندهندهی وجود تیروئیدیت هاشیموتو است زیرا موجب تخریب تدریجی فولیکولهای غدهی تیروئید میشوند.
اگر شما یا یکی از اطرافیان شما با بیماریهای خودایمنی مثل تیروئیدیت هاشیموتو درگیر هستید؛ در صورت تمایل تجربه خود را ازین بیماری با ما و سایر خوانندگان این مقاله در بخش نظرها که در پایین همین مطلب قرار دارد به اشتراک بگذارید.
آیا ممکن است تیروئیدیت هاشیموتو به درستی تشخیص داده نشود؟
تیروئیدیت هاشیموتو خود را با علائم متنوعی نشان میدهد و نشانه اختصاصی ندارد به همین دلیل بیشتر اوقات در مراحل اولیه با بیماریهایی دیگر اشتباه گرفته میشود، از جمله این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افسردگی
- سایکلوتایمیا
- سندرم پیش از قاعدگی
- کوفتگی مزمن (CFS)
- فیبرومیالژیا و گاه اختلال اضطرابی (ED)

عوارض بیماری هاشیموتو
- گواتر: بزرگ شدن غده تیروئید، اصطلاحا گواتر نامیده میشود. کمکاری تیروئید یکی از علل اصلی ایجاد گواتر است که هاشیموتو اغلب خود را با کمکاری تیروئید نشان میدهد. بنابراین انتظار میرود که یکی از عوارض هاشیموتو گواتر باشد. گواتر موجب بروز مشکلاتی در تنفس فرد شده و بلع غذا را مشکل میکند.
- مشکلات قلبی: به علت افزایش مقدار کلسترول بد (LDL)، در اثر بیماری تیروئیدیت هاشیموتو، برخی مشکلات قلبی ایجاد میشوند. کمکاری تیروئید موجب افزایش اندازه قلب (هایپرتروفی قلب) و به دنبال آن ناتوانی در عملکرد قلب میشود که عارضهای بسیار خطرناک و جدی است.
- مشکلات روانی: افسردگی یکی از علائم ابتدایی بیماری هاشیموتو است که در اوایل بیماری خود را نشان میدهد و هرچه از زمان ابتلا به بیماری بگذرد، شرایط افسردگی وخیمتر میشود. بیماری هاشیموتو، میتواند باعث کاهش میل جنسی در زنان و مردان شود و همین موضوع نیز برای فرد مشکلات روانی خاص خود را به همراه دارد. همچنین این بیماری میتواند عملکرد ذهنی را کند کرده و فرد را تا حدود زیادی دچار فراموشی کند.
- نقص نوزاد هنگام تولد: نوزادانی که از مادران مبتلا به هاشیموتو متولد میشوند، بیشتر در معرض خطر نواقص مختلف در هنگام تولد هستند. این مشکلات بیشتر متوجه مشکلات فکری و رشد بدنی است که اغلب خود را در دوران کودکی نشان میدهند. همچنین در بین این نوزادان، کودکان لب شکری بیشتر دیده شده است. بنابراین برای جلوگیری از تولد چنین نوزادانی اگر قصد بارداری دارید، حتما آزمایش تیروئید را انجام داده و از سلامت خود مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید: گواتر؛ علت، علائم، تشخیص و درمان گواتر
درمان تیروئیدیت هاشیموتو
همانطور که قبلا اشاره کردیم، تیروئيدیت هاشیموتو اغلب خود را با کمکاری تیروئید نشان میدهد. فرد میتواند با مصرف داروهای هورمونی، مانند لووتیروکسین یا عصارهٔ خشککرده تیروئید که برای کمکاری تیروئید استفاده میشود تا حد زیادی علائم بیماری را کنترل کند.

توجه داشته باشید که تعیین مقدار داروی مصرفی یا به عبارتی تعیین دوز دارو به شدت بیماری و وزن بیمار بستگی دارد و توسط پزشک تعیین میشود. ولی معمولاً مصرف یک قرص لووتیروکسین در روز سطح تیروکسین خون را در حالت عادی نگه میدارد. البته بیماران مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو اغلب لازم است تا پایان زندگی خود از این دارو استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با بیماری گریوز؛ علل و درمان آن
تداخلهای دارویی در درمان تیروئیدیت هاشیموتو
برخی داروها، مکملها و غذاها، بر جذب لووتیروکسین اثر میگذارند. اگر در رژیم غذاییتان زیاد از فراوردههای سویا استفاده میکنید و یا رژیمهای غذایی غنی از فیبر دارید مثلا گیاهخواری میکنید یا یکی از داروهای زیر را مصرف میکنید، حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.
داروها و مکملهایی که در جذب لووتیروکسین خلل وارد میکنند، عبارتند از:
- مکمل آهن
- مکمل کلسیم
- سوکرالفیت (داروی اولسر یا زخم)
- هیدروکسید آلومینیوم (داروی ضد اسید معده)
- سدیم پلی استیرن سولفات (برای جلوگیری از افزایش مقدار پتاسیم خون)
- کلستیرامین (دارویی برای پایین آوردن کلسترول خون)
راهنمای انواع بیماریهای غده تیروئید
سوالهای خود در مورد تیروئیدیت هاشیموتو و سایر بیماریهای خودایمنی را در بخش نظرهای همین مطلب از ما بپرسید. پزشکان و کارشناسان دکتردکتر آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند.
منابع:
سلام
آیا در فرد مبتلا به هاشیموتو تست ANA هم مثبت میشود؟
سلام
اختصاصی نیست
نمیدونم چه راه درمانی داره تازه متوجه بیماریم شدم اونم بابزرگ شدن غده تیروئیدم
سلام
اگر عددtsh بالاتر از ۵ باشه دارو شروع میشه
اگر سایز تیرویید خیلی بزرگ باشه و از نظر زیبایی مشکل ایجاد کنه جراحی
سلام خسته نباشید
ببخشید من سی سال پیش ید رادیواکتیو خوردم برای تیرویید ام که سمی شده بود
الان چهل و چهار سالم هست
ممکنه به این بیماری مبتلا بشم؟
سلام
بعیده
سلام، پسر ۲۵ ساله ای هستم که حدود ۸ ماه هست متوجه شدم تیروئید هاشیماتو دارم. علائم اصلی هم افسردگی و بزرگ شدن بافت دو تیروئیدم در اطراف گردنم هست. در حال حاضر با توجه به شرایط کاری و زندگی ام سطح استرس زیادی رو تحمل میکنم و مصرف دخانیات دارم. میخواستم بدونم در کنار مصرف روزانه قرص، چه کار دیگه ای میتونم انجام بدم تا سطح افسردگی ام کمتر بشه؟ چون همونطور که اشاره کردید به صورت کاملا افزایشی سطح افسردگی فرد در طول زمان زیاد میشه
سلام
ورزش، سفر، تفریح
و درمان دارویی افسردگی زیر نظر روانپزشک با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام دختری ۲۴ساله هستم در ازمایشاتtsh,, 1,92
و anti tpo: 405 هست، مشکل تیرویید هاشیموتو دارم؟
سلام
بله
سلام
آیا کم کاری تیروئید طولانی مدت و میزا tpo 446 و کم خونی همزمان روی سفید شدن کامل موها در خانم سن زیر ۳۵ سالگی تاثیر گذار بود؟ و اینکه برای درمانش چه کاری میشه انجام داد ؟
سلام
روی سفیدی مو خیر اثر ندارد
سلام وقت بخیر
خانم هستم ۳۰ ساله ازمایش دادم
tsh 57
tpo 100
t3 114
t4 7
از علایمی ک گفته شده فقط احساس خواب الودگی شدید و اضافه وزن دارم
هاشیمتو دارم ینی؟
ممنون میشم راهنمایی کنین
سلام
بله و نیاز به درمان هست حتما
با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید. یا با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.
سلام . مدتی پیش آزمایش دادم و tpo من ۵۲ بود و T3 وT4 نرمال . دکتر گفت بیماری هاشیموتو دارم خواستم ببینم این مقدار خطرناکه یا درمان اون چه مراحلی داره ؟
سلام
خیر خطرناک نیست فعلا تا زمانی که tsh کمتر از ۵ هست درمان لازم نیست
سلام
خانم من ۲۳ سال سن دارن
Tpo > 1300 ولی tsh برابر ۰.۱ هست
دلیلش چیه؟
سلام
لووتیروکسین میخورن؟
۲۵سال پیش درگیر کمکاری تیروئید،با Tsh135شدم،متاسفانه عوارض زیادی داشتم مثل پف صورت ،خواب الودگی،ناراحتی معده.
متاسفانه اون زمان هیچ کدام از دکترها نگفتن که سونو گرافی انجام بدم،بعد از چند سال که از درمان با لووتیروکسین گذشت،درگیر کیست تخمدان ومشکلات اون شدم،بعد ها فهمیدم از یکی از دلایلش Tshبالا بود،اگه زودتر بهش توجه می شد مشکلاتش کمتر می بود
چند سال گذاشته،دکتر بهم کفت که سونو تیروئید انجام بدم ،فهمیدم که مشکل هاشیموتو دارم،با وجود اینکه لووتیروکسین می خورم در طول این سالها ،همیشه از کم انرژی بودن وبی حالی رنج می برم،وظاهرا راهی براش نیست
سلام
سونوگرافی الزامی نداره عزیز
و درمان همین لووتیروکسینه و اگر tsh در محدوده نرمال باشه علایمتون ربطی به تیرویید نداره
سلام خانم ۴۱ ساله هستم دو ماه پیش کرونا گرفتم بعد از خوب شدن گاهی احساس می کنم چیزی توی گلوم هست آزمایش دادم t3.t4 . Tsh نرمال بودن ولی آنتی tpo 1300 هست. لطفا بفرمایید چه مشکلی دارم
سلام
سونوگرافی تیرویید و بافت نرمگردن بدین
مبتونه هاشیماتوباشه
سلام من دختر ۱۷ ساله هستم قاعدگی نامنظم داشتم رفتم دکتر آزمایش دادم و ani tpo 421.6 شد و tsh 4.08 شد.آیا خطرناکه و حتما باید به دکتر مراجعه کنم؟؟؟؟
لطفا جواب و بدین خیلی استرس دارم
آیا خطرناکه؟؟؟؟
سلام
خیر خطرناک نیست اما جوابشو ببرین پیش پزشکتون
خانم ۴۶ ساله هستم. ۱۸ساله که بودم خواهر کوچکترم به پرکاری شدید تیرویید مبتلا شد پزشکش گفت من هم چک بشم که هورمون هاا نرمال بود ولی گفت غده تیرویید کمی بزرگه چند وقت یکبار چک کن. در ضمن از همون موقع من توی بلع مایعات راحت نبودم و گلوم صدا میداد موقع قورت دادن
توی این سال ها همیشه هورمون ها نرمال بوده اما هیچ وقت tpo رو چک نکرده بودم. در آزمایش جدیدم tpo 68 است tsh 1.96 و t4 17.3
آیا من بیماری هاشیموتو دارم؟
از علائم بالینی حساسیت به سرما رو دارم که توی چند سال اخیر خیلی شدید شده و خشکی مو. اضافه وزن، احساس خستگی غیر طبیعی ندارم
سلام
خوبه موردی نداره
سلام خانمی هستم ۲۱ ساله
Anti TPO ام ۶۰۱ هست ولی tshام ۱.۸۸ است
ایا نیازی به مصرف دارو دارم؟ و ایا خطرناک است؟
سلام
فعلا دارو لازم نیست البته علایمتون باید بررسی شه
خیر خطرناک نیست