مشاوره تلفنی با پزشک
کیست تخمدان بیماری شایعی بین بانوان است که برای رفع آن باید از پزشک کمک بگیرید . از آنجایی که در شرایط سخت کرونایی به سر میبریم میتوانیدبا استفاده از امکان ویزیت تلفنی به راحتی برای دریافت مشاوره تلفنی از پزشک مورد نظرتان، نوبت دریافت کنید. برای برقراری تماس تلفنی با پزشک متخصص زنان و زایمان دلخواهتان روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
کیست تخمدان یکی از بیماریهای رایج در میان زنان است. در این مقاله ما به طور کامل علت، علائم و راه درمان کیست تخمدان را بررسی میکنیم. همچنین به سوالات رایج در مورد ارتباط کیست تخمدان با سایر مشکلات زنان پاسخ خواهیم داد؛ در ادامه با ما همراه باشید.
کیست تخمدان چیست؟
قبل از پاسخ به این سوال، در ابتدا به معرفی کوتاهی از تخمدان و عملکرد آن در بدن زنان میپردازیم. تخمدان بخشی از سیستم تولید مثل زنان است. تخمدانها در قسمت پایین شکم در دو طرف رحم قرار دارند. زنان دارای دو تخمدان هستند (تخمدان سمت راست و تخمدان سمت چپ). تخمکها و همچنین هورمون استروژن و پروژسترون را تخمدانها تولید میکنند.
هر کدام از تخمدانها در یک اندازه و به شکل بادام هستند. تخمکها در تخمدانها رشد کرده و بالغ میشوند. تخمکهای بالغ در حین دورههای عادت ماهیانه در طی سالهای باروری زن و تا قبل از یائسگی به مرور آزاد میشوند.

حالا که از تخمدان اطلاعات کافی را به دست آوردیم، میتوانیم به تعریف کیست بپردازیم و درنهایت به سوال کیست تخمدان چیست پاسخ دهیم.
به طور کلی در علم پزشکی تعریف مشخصی برای کیست وجود دارد. کیست به کیسههایی گفته میشود که درونشان از مایع پر شده است. گاهی اوقات این مایع خونی یا چرکی است که شرایط بیمار را اندکی خطرناکتر و وخیمتر میکند.
کیستهای تخمدان نیز به همین شکل هستند. در کیست تخمدان (ovarian cyst) کیسههایی با غشایی نازک از مایعات پر میشوند، این کیسههای پر از مایع در نهایت در تخمدان قرار میگیرند. اندازهی کیستهای تخمدان میتواند به کوچکی نخود فرنگی و یا به بزرگی یک پرتقال باشد. کیستهای تخمدان اغلب در زمان تخمکگذاری (infertility) ایجاد میشوند.
بیشتر کیستهای تخمدان کوچک و بیخطر هستند و مکرراً در طی چرخهی قاعدگی در سالهای باروری زن به وجود میآیند. از طرفی امکان تشکیل این کیسههای پر از مایع در هر سنی وجود دارد.

انواع کیست تخمدان
کیست تخمدان و بروز آن در زنان همیشه به صورت یکسان نیست. انواع مختلفی از کیست تخمدان وجود دارد. بعضی از آنها دارای علائم و دردهای شدید هستند و برخی دیگر هیچ گونه علائمی برای فرد ایجاد نمیکنند.
در ادامه به توضیح مختصری از هر یک از انواع کیست تخمدان میپردازیم.
کیست ساده (کیست فیزیولوژی)
در کیستهای فیزیولوژی تخمکهایی که باید ماهانه آزاد شود، آزاد نمیشوند و به اندازه ۴ تا ۵ سانتیمتر رشد میکنند. در کیستهای ساده، کیسه پر از آب در تخمدان تشکیل میشود، اغلب درد جسمانی ندارد و تنها با عقب افتادن دوره عادت ماهانه مشخص میشود.
کیست غیر فیزیولوژی (کیست اندومکسیوما)
در مواردی کیست تخمدان ریشه فیزیولوژی ندارد و بیمار هر وقت عادت ماهانه میشود، این کیست در مخاط رحم وجود دارد که به آن کیست اندومکسیوما میگویند. داخل این کیست پر از خون است و از آنجا که خون راه خروج ندارد، نه تنها با سیکل پریودی کوچکتر نمیشوند؛ بلکه بزرگ هم میشوند. در این شرایط به آن کیست اندومکسیوزیس میگویند و با روشهای دارویی قابل درمان نیست.
کیست فولیکولار
کیستهای فولیکولار از رشد یک فولیکول ایجاد میشود. فولیکول یک کیسه پر از مایع طبیعی است که حاوی یک تخمک است. به طور معمول، هنگامی که یک تخمک رسیده است و مایل به خارج شدن از فولیکول است، فولیکول باز شده و تخمک را آزاد میکند. اگر به هر دلیلی فولیکول باز نشود، کیست فولیکولار برای فرد ایجاد میشود. این نوع کیست تخمدان، معمولا طی ۳ ماه (اغلب به صورت خود به خودی) از بین میرود.
کیست هموراژیک تخمدان
در اثر خونریزی در کیستهای تخمدانی کیست هموراژیک به وجود میآید. علت ایجاد این کیستها مشکلات در تخمکگذاری است و تنها برای خانمهایی اتفاق میافتد که یائسه نشده باشند.
کیست درموئید
گاه کیستهای تخمدان دچار رشد غیر طبیعی بافتهای دیگر بدن مانند مو یا دندان میشود . کیستهایی با این بافتهای غیر طبیعی کیستهای درموئید نامیده میشوند.
تخمدان پلی کیستیک (کیستهای غیرفعال)
کیستهای کوچک چندتایی که در تخمدان ایجاد شده و علت آن احتمالاً اختلالات هورمونی است. این وضعیت در اصطلاح پزشکی به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک نامگذاری شده است.

علائم کیست تخمدان چیست؟
بیشتر زنان در سنين قبل از یائسگی ممكن است كيست تخمدان پيدا کنند. در اکثر موارد ممكن است بيماری كه كيست دارد متوجه آن نشود و به طور تصادفی در يک سونوگرافی كيست او کشف شود؛ اما در بعضی موارد علائم كيست تخمدان مشخص و شدید است. با این حال، علائم کیست تخمدان شامل موارد زیر است:
- نفخ شکم یا تورم در ناحیه شکمی
- حرکات روده دردناک
- درد لگن قبل یا بعد از چرخه قاعدگی
- مقاربت دردناک
- درد در ناحیه شکم، کمر یا ران
- حساسیت سینه
- تهوع و استفراغ
علائم کیست تخمدان شدید که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند عبارتاند از:
- درد شدید در لگن
- تب
- ضعف یا سرگیجه
- تنفس سریع و پی در پی
این علائم میتواند نشاندهنده پارگی یک کیست یا پیچ خوردگی تخمدان باشد. هر دو عارضه اگر در اوایل دوره درمان نشوند، عواقب جدی در پی خواهند داشت.

خیلی از افراد مبتلا به این بیماری اطلاعی از آن ندارند. در واقع کیست تخمدان بیشترین تظاهرات خود را در دوران نوجوانی نشان میدهد. تظاهرات بیماری در این دوران به صورت اختلالاتی است که در قاعدگی فرد به وجود میآورد. یکی دیگر از برهههای حساس زندگی جنسی خانمها که امکان تظاهر این سندروم در آن افزایش پیدا میکند، دوران باروری است.
از دیگر نشانههای کیست تخمدان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرد به دلیل ضعف یا اختلال در تخمکگذاری مشکلاتی برای باردار شدن دارد و پس از گرفتن درمانهای لازم برای این سندرم به راحتی قادر به بارداری خواهد شد.
- چاقی مفرط به معنی BMI بالای ۳۵، که هم از نظر این بیماری و هم سایر بیماریها همچون بیماریهای قلبی عروقی و دیابت یک ریسک فاکتور اصلی و مهم محسوب میشود.
- آکنههای شدید در این افراد دیده میشود که اغلب برای رفع مشکل خود به متخصصین پوست و مو مراجعه یا حتی از محلولها یا شویندههای گران قیمت استفاده میکنند. ولی نتیجه دلخواه را کسب نمیکنند و جوشها به قوت خود باقی میمانند. زیرا علت به وجود آمدن این جوشها، بالا رفتن سطح آندروژنهای خون است که با درمان PCOD این جوشها نیز خود به خود بهبود پیدا میکنند.
- آکانتوزیس نیگریکانس به پوست تیره و ضخیم در ناحیه زیر بغل یا کشاله ران اطلاق میشود که گاهی ظاهری مخملی پیدا میکند. این مورد خود به تنهایی یکی از نشانههای مهم مقاومت به انسولین است و از ریسک فاکتورهای اصلی در ابتلا به دیابت و سندروم تخمدان پلی کیستیک محسوب میشود.
- افزایش فشار خون، افزایش قند خون یا مشکلاتی در کلسترول از دیگر نشانه ها هستند که کمتر کسی تصور میکند علت آنها PCOD باشد.
علت ایجاد کیست تخمدان
علت دقیق چرایی ابتلا به کیست تخمدان هنوز مشخص نشده است اما محققان بر این باورند که داشتن زمینه ارثی و خانوادگی، درجههای پایین التهاب، رشد غیرنرمال در دوران جنینی و دیابت، احتمال ابتلا به کیست تخمدان را افزایش میدهد.

حتی برخی از مطالعات نشان دادهاند میان ابتلا به این سندروم و مقاومت به انسولین ارتباط معنیداری وجود دارد؛ به این معنی که این افراد، مبتلا به مقاومت به انسولین هستند. به همین دلیل هم در درمان این افراد از قرصهای متفورمین استفاده میشود. در حالی که میدانیم کاربرد اصلی این قرصها در کاهش مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است.
تشخیص کیست تخمدان به چه صورت انجام میشود؟
علائم بیمار (علائم بالینی) مهمترین روش در تشخیص بیماری است. در ابتلا به کیست تخمدان، سطح سرمی هورمونهای تستوسترون، انسولین، پرولاکتین، LH افزایش پیدا میکند.
در طی معاینه لگن ممکن است پزشک بتواند کیست تخمدان را تشخیص دهد. بر اساس اینکه کیست از مایع، جامد و یا ترکیبی از این دو پر شده باشد، پزشک تستها و آزمایشهای بیشتری انجام خواهد داد که در نهایت به تشخیص نوع کیست و انتخاب روش درمانی منجر خواهد شد.
آزمایشهای تشخیص کیست تخمدان
سونوگرافی لگنی (Pelvic ultrasound): در سونوگرافی به کمک وسیلهای که با پوست در تماس خواهد بود (transducer)، امواج صوتی با فرکانس بالا به بدن فرستاده میشود و بازتاب این امواج باعث تشکیل تصویری از رحم و تخمدانها بر روی نمایشگر ویدئویی خواهد شد. پزشک تصاویر را آنالیز میکند تا تشخیص دهد آیا کیستی در تخمدان وجود دارد یا خیر. با کمک سونوگرافی میتوان مکان دقیق کیست و نوع کیست و اینکه با چه مادهای پر شده را هم به راحتی تشخیص داد.
لاپاراسکوپی (Laparoscopy) : در این روش لاپاراسکوپ که میلهای نازک و ظریف و دارای دوربین است از یک شکاف کوچک به درون بدن فرد فرستاده میشود. با کمک این روش پزشک به راحتی تخمدانها را دیده و میتواند کیست تخمدانی را خارج کند. این روش تشخیصی در واقع نوعی جراحی است و برای انجام آن نیاز به بیهوشی وجود دارد.

آزمایش خون CA 125 یا یا cancer antigen 125: در این روش سطح پروتئین مخصوصی در خون به نام آنتی ژن سرطان 125 (cancer antigen 125) اندازهگیری میشود، وجود این پروتئین در خون زنان، عموماً نشان از سرطان تخمدان است. اگر کیست جامد باشد و خطر ابتلای بیمار به سرطان تخمدان بالا باشد، پزشک این آزمایش را انجام خواهد داد. در شرایط و بیماریهای غیر سرطانی مانند آندومتریوز (endometriosis)، فیبروم رحم (uterine fibroids) و بیماری التهابی لگن (pelvic inflammatory disease) هم سطح این پروتئین در خون بالا خواهد رفت.

- سی تی اسکن: یک دستگاه تصویربرداری از بدن است که برای ایجاد تصاویر مقطعی از اندامهای داخلی استفاده میشود.
- امآرآی (MRI): یک آزمایش که از زمینههای مغناطیسی برای تولید تصاویر عمیق از اندامهای داخلی استفاده میکند.
از آنجا که اکثر کیستها پس از چند هفته یا چند ماه ناپدید میشوند، پزشک ممکن است فوراً روند درمان را به شما توصیه کند. در عوض، ممکن است آزمایشات اولتراسوند را چند هفته یا چند ماه به منظور بررسی وضعیت شما انجام دهد. اگر هیچ تغییری در وضعیت شما وجود نداشته باشد یا اگر اندازه کیست افزایش یابد، پزشک راههای دیگری را برای تعیین علتهای وجود علائم، درخواست خواهد کرد؛ که شامل موارد زیر است:
- تست بارداری برای اطمینان از اینکه شما حامله نیستید.
- تست سطح هورمون برای بررسی مسائل مربوط به هورمون، مانند استروژن بیش از حد و یا پروژسترون
برای درمان کیست تخمدان چکار کنیم؟
درمان کیست تخمدان طیف بسیار وسیعی را در بر میگیرد و ممکن است از فردی به فرد دیگر کاملا متفاوت باشد. بنابراین افرادی که این بیماری را دارند نباید خود را از نظر درمانی با یکدیگر مقایسه کنند.
نکته مهم این است که افراد مبتلا به کیست تخمدان به این موضوع توجه داشته باشند که هدف اصلی پزشک در درمان آنها، برقراری نظم در جریان قاعدگی است. بنابراین لازم است با پزشک خود همکاری مناسب را داشته باشند و درمانها و قرصهای تجویزی را طبق دستور پزشک مصرف کنند.
بر اساس سن فرد، نوع و اندازهی کیست و همچنین نشانهها و علائمی که فرد نشان میدهد پزشک معالج روشهای درمانی متفاوتی را اعمال میکند.
- زیر نظر داشتن بیمار به صورت دقیق: در بسیاری از موارد، باید صبر کرد و بعد از چند ماه دوباره آزمایشهای تشخیصی را انجام داد تا مشخص شود که اثری از کیست وجود دارد یا خیر. در این روش اگر فرد علائم خاصی از خود نشان ندهد و یا سونوگرافی تنها یک کیست سادهی کوچک و پر از مایع را نشان داده باشد، بیمار باید به دقت تحت نظر باشد تا در صورت هر گونه تغییری روشهای درمانی دیگر بر روی او انجام شود. بنابراین از بیمار خواسته میشود که بعد از گذشت مدت زمانی دوباره به پزشک مراجعه کرده و با دادن سونوگرافی لگنی دیگری تغییر اندازهی کیست به دقت بررسی شود.
- دارو: در این روش داروهای هورمونی همچون داروهای ضد بارداری برای فرد تجویز میشود که جلوی تشکیل دوبارهی کیست تخمدان گرفته شود. باید توجه کرد که قرصهای ضد بارداری قادر به کوچکتر کردن کیستهای تخمدان موجود در بدن نیستند.

- جراحی: اگر کیست تخمدانی بزرگ باشد، از نوع فانکشنال یا عملکردی نباشد، همواره در حال رشد و بزرگتر شدن باشد، در طول دو یا سه چرخهی قاعدگی در بدن باقی بماند و یا باعث درد شدید شود، پزشکان عمل جراحی را پیشنهاد میکنند. در عمل جراحی کیست تخمدانی از بدن خارج خواهد شد.
اغلب بدون خارج کردن کامل تخمدان (ovarian cystectomy) میتوان کیست تخمدانی را از بدن خارج کرد. اگر نیاز به برداشتن تخمدان باشد در بسیاری از موارد تنها تخمدانی که کیست در آن وجود دارد، برداشته شده و تخمدان دیگر دست نخورده باقی میماند، به این عمل جراحی اوفورکتومی (oophorectomy) یا برداشتن یکی از تخمدانها گفته میشود.

اگر کیستها تشکیل تودههایی سرطانی را بدهند، پزشک از شما میخواهد که با یک متخصص سرطانهای زنان ملاقات کنید. اگر کیستها سرطانی باشند، گاهی تمام رحم، هر دو تخمدانها و لولههای فالوپ در عمل جراحی موسوم به توتال هیسترکتومی (total hysterectomy) از بدن برداشته میشوند. بعد از این عمل جراحی بیمار باید درمانهای تکمیلی شیمی درمانی و پرتو درمانی را هم انجام دهد. اگر کیستهای تخمدانی بعد از یائسگی در بدن به وجود آید هم نیاز به جراحی وجود دارد.
چه کسانی بیشتر کیست تخمدان میگیرند؟
خطر ابتلا به کیست تخمدان در افراد و شرایط زیر افزایش مییابد:
- مشکلات هورمونی: شامل مصرف داروهای باروری کلومیفن (Clomid) است که به شما کمک میکند تا تخمکگذاری کنید.
- بارداری: گاهی اوقات، کیست تخمدان در طول بارداری در فرد ایجاد میشود.
- آندومتریوز: این بیماری سبب ایجاد سلول اندومتر رحمی در خارج از رحم میشود.
- عفونت شدید لگن: اگر عفونت به تخمدانها گسترش یابد، میتواند باعث ایجاد کیست شود.
- سابقه کیست تخمدان قبلی: اگر شما قبلاً یک کیست تخمدان داشته باشید، احتمال بیشتری برای تولید کیست جدید در تخمدان خواهید داشت.
عوارض کیست تخمدان به چه صورت نمایان میشود؟
عوارض احتمالی کیست تخمدان شامل موارد زیر است:
- پیچ خوردگی تخمدان: کیستهایی که بزرگ هستند، میتوانند باعث حرکت تخمدان شوند و احتمال چرخش تخمدان افزایش مییابد. علائم میتواند شامل شروع ناگهانی درد شدید لگن، حالت تهوع و استفراغ باشد. پیچ خوردگی تخمدان همچنین میتواند جریان خون را به تخمدانها کاهش دهد یا آن را متوقف کند.
- پارگی کیست: این مورد میتواند باعث درد شدید و خونریزی داخلی شود. هر چه کیست بزرگتر باشد، خطر پارگی آن بیشتر است.
بیماران همچنین در معرض عوارض جدی همچون خطر ابتلا به انواع سرطانهای دستگاه ژنیتال همچون سرطان آندومتر یا سرطانهای پستان قرار دارند. محققان و پزشکان دریافتهاند که اختلالات چربی خون، اختلالات قلبی عروقی و دیابت در این افراد دیده میشود. همچنین چاقی مفرط در بین مبتلایان به این بیماری خیلی زیاد دیده میشود. (برخی منابع ذکر کردهاند که ۴۰ درصد مبتلایان به این بیماری از چاقی مفرط رنج میبرند.)
چکار کنیم تا کیست تخمدان نگیریم؟
اگرچه هیچ راهی برای جلوگیری از کیست تخمدان وجود ندارد، آزمایشات منظم سونوگرافی از تخمدانها کمک میکند تا اطمینان حاصل کنید که تغییرات تخمدان در اوایل راه تشخیص داده شود. تغییرات در چرخه ماهیانه، از جمله علائم غیرمعمول قاعدگی، به خصوص آنهایی که بیش از چندین دوره ادامه دارند، هشداری برای کیست تخمدان هستند.
چه زمانی برای کیست تخمدان به پزشک مراجعه کنیم؟
در اغلب موارد، کیست تخمدان بدون درد و بدون علت است. با این حال، کیست تخمدان به خصوص در کسانی که پاره شده است؛ میتواند علائم جدی ایجاد کند. برای محافظت از سلامت خود، علائم کیست تخمدان را یاد بگیرد و در صورت بروز علائم کیست تخمدان سریعاً به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

تاثیر سبک زندگی در بیماری کیست تخمدان
سعی کنید در رژیم غذاییتان، کربوهیدراتهای پیچیده را انتخاب کنید. منظور ما از کربوهیدراتهای پیچیده، کربوهیدراتهایی هستند که فیبر بالایی دارند. هر چه فیبر موجود در غذا بیشتر باشد، سرعت هضم آن در دستگاه گوارشی کندتر شده و قند خون هم به آهستگی وارد خون میشود.
کربوهیدراتهای با فیبر بالا در غذاهایی همچون نانها و غلات و ماکارونی سبوسدار، جو، برنج قهوهای و حبوبات یافت میشوند. بیمار مبتلا به کیست تخمدان باید از مصرف مواد غذایی که حاوی کربوهیدراتهای ساده هستند، به شدت اجتناب کند. مثلا مصرف نوشابه، آبمیوههای صنعتی، کیک، آبنبات، بستنی، کلوچه و شیرینی را کم کند.
ورزش کنید!
ورزش به کاهش سطح قند خون و نیز مقاومت به انسولین در این افراد تا حد بسیار زیادی کمک میکند. در زنان مبتلا به PCOS افزایش فعالیت روزانه و مهمتر و موثرتر از آن، شرکت در یک برنامه ورزشی منظم برای درمان و پیشگیری از مقاومت انسولین بسیار ضروری است.
به لحاظ نوع و میزان فعالیت بدنی، ترکیب ورزشهای هوازی و مقاومتی در این افراد توصیه میشود. شکل مناسبی از ورزش که پزشکان تاکید زیادی بر آن دارند، به شکل پیادهروی تند است که ۵ روز در هفته و روزی نیم ساعت انجام شود.

پاسخ به بعضی از نگرانیهای رایج در مورد کیست تخمدان
کیست تخمدان یک سندروم بسیار شایع در میان خانمها بوده که با افزایش روزافزون میزان دیابت و چاقی بروز آن در حال افزایش است. بنابراین نگرانیهای بسیاری از سوی خانمها در این مورد وجود دارد، در اینجا به بعضی از پرتکرارترین سوالها در مورد کیست تخمدان پاسخ میدهیم.
ارتباط کیست تخمدان و پریودی چیست؟
قاعدگیهای نامنظم یکی از شایعترین مشخصات کیست تخمدان است که اغلب افراد با این شکایت به متخصص غدد مراجعه میکنند.
منظور ما از قاعدگیهای غیر معمول و نامنظم، فاصله بیش از ۳۵ روز بین دو قاعدگی، کمتر از ۸ دوره قاعدگی در یک سال، عدم قاعدگی برای ۴ ماه یا بیشتر و وقوع قاعدگی با تأخیر یا همراه با خونریزی خیلی کم یا خیلی شدید است.
در واقع به چند روز جابهجایی در برنامه قاعدگی برای یک دوره کوتاه یا یک یا دو ماه عدم قاعدگی، مخصوصا در اولین سالهای شروع قاعدگی (که این مشکل را به صورت طبیعی نیز دارند) قاعدگی نامنظم گفته نمیشود.
علائم کیست تخمدان در زمان پریودی چیست؟
امکان دارد پریودی همراه با خونریزی بسیار شدید یا بسیار کم باشد. همچنین در بعضی موارد با درد بسیار همراه است.
چگونه کیست تخمدان پلیکیستیک تشخیص داده میشود؟
وجود برخی شواهد در سونوگرافی تخمدان، تایید کننده پلیکیستیک بودن تخمدان است. افزایش حجم تخمدان به بیش از ۹ میلیلیتر، وجود کیستهای ۲ تا ۸ میلیمتری به تعداد ۱۰ یا بیشتر در هر تخمدان و تغییرات بافت رحمی از جمله این موارد هستند.
آیا مصرف زیاد قرص اورژانسی با نازایی و کیست تخمدان ارتباط دارد؟
با نازایی ارتباطی ندارد. اما سبب برهم خوردن هورمونها و نظم قاعدگی میشود. از مصرف مکرر قرص اورژانسی به شدت خودداری کنید.
آیا کیست تخمدان در دختران مجرد هم ایجاد میشود؟
بله، کیست تخمدان مشکل شایعی در دختران و زنان سن باروری است.
آیا کیست تخمدان تهوع میدهد؟
بله، آندومتریوز میتواند تهوع بدهد.
افزایش هورمونهای مردانه میتواند به علت کیست باشد؟
سطوح بالای هورمونهای مردانه (آندروژنها) نیز میتواند از ویژگیهای بارز کیست باشد که خود را با بروز علائم مردانه نشان میدهد. ایجاد علائم ظاهری مردانه مثل رشد موهای زاید در صورت و بدن (هیرسوتیسم)، ایجاد آکنه در بزرگسالی یا آکنههای شدید در نوجوانی و طاسی با الگوی مردانه، برخی از آنها هستند.
البته لازم به ذکر است که علائم ناشی از آندروژن بالا میتواند در نژادهای متفاوت با علائم متفاوتی خود را نشان دهد.
آیا درد در کل بدن به علت کیست تخمدان میتواند باشد؟
خیر، درد کلی و منتشر بدن نمیتواند به علت کیست باشد.
سخن آخر
بسیاری از زنان در طول زندگی خود حداقل یک کیست را ایجاد میکنند. خوشبختانه كيست تخمدان در ۹۵ درصد موارد خوشخیم است و به راحتی با دارو كنترل و درمان میشود. معمولاً کیست تخمدان علامت یا نشانهای ندارد، ولی برخی اوقات باعث ایجاد درد یا خونریزی در زنان میشود. اگر قطر یک کیست بیشتر از ۵ سانتیمتر باشد ، برای خارج کردن آن از بدن ممکن است به عمل جراحی نیاز باشد.
منابع:
از کدام خدمات دکتردکتر استفاده کنیم؟
نوبتدهی اینترنتی
اگر شما هم در خصوص مشکل خود نیاز به پزشک دارید با استفاده از امکان نوبتدهی اینترنتی میتوانید به راحتی برای مراجعه حضوری، در روز و ساعت دلخواه خود، نوبت دریافت کنید. برای دریافت نوبت اینترنتی از پزشک متخصص زنان و زایمان روی دکمه زیر کلیک کنید.
پرسش و پاسخ پزشکی
شما با استفاده از امکان پرسش و پاسخ با پزشک میتوانید در هر ساعتی از شبانه روز پرسش پزشکی خود را مطرح کنید و پاسخ معتبری از پزشک دریافت کنید. برای ثبت سوال پزشکی خود روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
سلام وقت بخير،چندماهه پريودنامنظم شده قرص ال دى مصرف ميكنم بسته اولم داره تموم ميشه وچندتاهنوزازقرص هام مونده كه چندروزه زيرشكمم دردسوزن سوزن ميشه وكمرم تيرميكشه ونوك سينه هام حساس شده الان دليلش چى ميتونه باشه ؟بعدمصرف كامل بسته اول ميخوام بعداينكه پريودبشم ازشب پنجم پريودبسته دوم راشروع كنم تاپريودم منظم بشه به نظرتون كارم درسته واينكه علت اين دردهاچى هست ممنون ميشم پاسخ بديد🙏🏻
سلام ممنونم كه به موقع پاسخ داديدخانم دكتر🙏🏻❤️
سلام من۴۶سالمه ۴ سال پیش بخاطر اینکه تو جداره رحمم فیبروم داشتم رحمم رو بیرون اوردم ولی تخمدانهام رو دکتر بیرون نیاورد چون گفتن سالمه الان چند ماهی میشه که درد کلافه کننده ای تو قسمت راست شکمم کنار نافم دارم البته همیشگی نیست گاهی وقتا اینجوری میشم حدودا هفته ای دوبار چند ساعت درد دارم خودبخود هم خوب میشه بخاطر کرونا جرات نمیکنم برم پیش دکترم لطفا راهنمایی کنید
سلام دوست گرامی بدون انجام معاینه و آزمایشات لازم نمیتوان نظر داد
لازم است که به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام خانم دکتر. من ۱۶سالمه و مجرد هستم. سیکل قاعدگی من حدودا ۴ماهه که ۱۹روزه شده. نا منظم نیست و هر ۱۹روز یکبار پریود میشم. آیا اینکه سیکل کوتاه شده نگران کنندست؟
سلام كوتاهه اما نگران كننده نيست چون خيلي ها سيكلشون كوتاه هست
ولي توصيه ميكنم توسط متخصص زنان بررسي شويد
سلام خسته نباشد
من 19 سالمه و مجردم قاعدگیم منظم هستش ولی زمان قاعدگیم درد خیلی زیاد شدید دارم که مجبور میشم هر ماه امپول بزنم و هیچگونه قرصی دردم رو اروم نمیکنه و موقع قاعدگیم سینه هام کمی درد میگیره و موهای ضخیم در اومده ایا این ممکنه کیست باشه؟
سلام ممکن است
میتوانید سونوگرافی از رحم و تخمدانها انجام دهید
سلام خانوم دکتر من یک ساله پریودام نامنظم شده مثلا در دوماه یاسه ماه پریود میشم اونم باآمپول یا دارو پریود میشم حالا من چیکار کنم
سلام بايد به متخصص زنان بريد ، سونوگرافي تخمدان بديد تا از نظر كيست تخمدان بررسي شيد، اين آزمايشاتم بديد تا از لحاظ هورموني چك شيد تا دو صورت لزوم دارو مناسب هورموني براتون نجويز شه
Cbc.diff tsh
Prolactin
Fsh lh
Progesterone
DHEA
سلام، وقت بخیر
بنده دختری ۱۶ ساله و مجرد هستم
کیستهای ریز تخمدان دارم
حدود چند ماه پیش بنده یکهو عطسه کردم
درست از زمانی که عطسه کردم
پائین شکم، سمت راست، درد وحشتناکی آغاز شد
بطوری که زمانی که دردم آغاز میشه، تنگی نفس میگیرم و تند تند نفس میکشم
در ناحیه کمر و ران هم درد دارم
دردم همراه با تهوع و سرگیجه هست
و از زمانی که عطسه کردم
هم درد بسیار شدیدی دارم و هم خونریزی بسیار شدیدی
دقیقا ۲ ماه هستش که درد و خونریزی دارم
روز به روز هم درد و خونریزیم شدیدتر میشه
آیا پارگی کیست هستش؟
و نیاز به عمل جراحی داره؟
سلام باید سونوگرافی از رحم و تخمدانها انجام دهید
سلام من ٢ روزه جراحي باز كيست درموئيد انجام دادم امروز كه سومين روز هست پريود شدم و زمانش هم نبوده، چيكار كنم؟ خطرناكه؟
سلام لطفاً از مشاوره تلفنی دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصص زنان استفاده کنید
سلام ۳۰ ساله هستم دوتا بچه دارم.موی زائد پریود نامنظم دارم.۸ساله پروژسترون مصرف میکنم.تو بارداری اول متفورمین وکلومیفن میخوردم.اما 4_۵ماه پروژسترون نخوردم سر وقت پریود میشدم و ناخواسته هم باردار شدم.چندتا سوال دارم۱.ایا خوب شدم؟۲. شیر میدم وتا الان پریود نشدم لازمه پروژسترون بخورم؟۳. گاهی اوقات زیر دلم تیر می کشه امکان داره کیست داشته باشم۴.بمن گفته بودن پی سی او هستم ایا این صحت داره که کسایی که پی سی او هستند مستعد سرطانن؟ با تشکر
سلام وقت بخیر. من 24ساله هستم ومتاهل. هفت روزه از سیکل قاعدگی م میگذره. از دیشب درد زیر شکم سمت چپ نزدیک ب استخوان لگن دارم.
چندروز هم هست طناب زدم.علت چی میتونه باشه
سلام خانم دکتر من16 سالم هستش مجرد هستم من 3 ماه یا2 ماه بود پریود نمیشدم تازه امروز شدم
خانم دکتر دلیلش چیه و باید چه کار هایی بکنم که پریود ها منظم بشن ؟؟!!؟؟؟
سلام بايد سونوگرافي بديد و از لحاظ كيست تخمدان بررسي شيد ورزش كنيد اگه اضافه وزن داربن وزنتونو كم كنين و براي درمان سه ماهه هورموني به متخصص زنان مراجعه كنين
ایا کیست مویی در پشت باعث نازایی میشود و تا ان از بین نرود باردار میشویم یا خیر
سلام خير اما ميتونه باعث عفونت شه بهتره كه زودتر درمانش كنيد
با سلام بنده 33سالم هست متاهل از عید دچار عفونت باکتریایی شدم مترومیدازول نمیتونستم بخورم حالت تهوع میگرفتم بخاطر همین ادامه دار شد عفونتم حالا پریود نشدم مدتیه چکار باید کنم
سلام خانم دکتر ۲۸ساله و مجردم تا الان دوره پریودیم منظم بوده با ۲روز تاخیر ونزدیکپریودیماحساس تهوع وکمر درد دارم فقط چند ماه پیش ۱بار ۱۵روز عقب افتاد پریودیم و بعدش ماههای دیگر با۳-۴روز اختلاف میشدم فقط ۳کیلویی وزنم بالارفته و (شکمم کمی بزرگ) شده زیر ناف به سمت پایین رو لمس میکنم احساس میکنم کمی سفت شده و در طرفین شکمم لمس میکنم مثل شی توپ مانند ایا تخمدان؟؟؟ و رو به شکم دراز میکشم سفتی خیلی واضح تره
این حالت نرمال یا من خیلی حساس شدم دردی ندارم وپریودیم فعلا منظم پیش میره هیچ قرصی هممصرف نمیکنم فقط گاهی اوقات هوا سرد میشه سمت چپ زیر شکمم کمی احساس درد میکنم که خود به خود خوب میشه . میشه راهنماییم کنید …
سلام
عزیزم
شکمتون باید معاینه شه تا درصورت وجود سفتی سونوگرافی انجام شود
سلام.۱۹ساله ومجردم.بعد ازپایان سیکل قاعدگیم ترشح های خونی دارم.قاعدگیمم منظمه.ولی این سری قاعدگیم طول کشید.آیا لازمه به دکتر مراجعه کنم؟؟یا نیاز مصرف دارو؟؟
سلام بله بايد متخصص زنان ويزيتتون كنن
سلام من۱۷ ساله و مجرد هستم. به مدت تقریباً یک سال و نیم هست که پریود نمیشم و درد شدیدی در ناحیه زیر شکم احساس میکنم و وزنم هم خیلی رفته بالا و رشد موهای پاها و دستام و روی سینه و شکمم خیلی زیاد و زخیم شده. لطفاً راهنماییم کنید که این چه مشکلیه و چیکار باید بکنم…
سلام
میتوانند اختلال هورمونی و کیست باشد
باید هم سونوگرافی جهت بررسی رحم و تخمدان و ضمائم انجام دهید
آزمایش هورمونی انجام شود
سلام ،خسته نباشید.من 41سالمه حدود 6سال پیش قبل از بچه دومم ،عمل میومکتومی داشتم .حالا دوباره میوم زدم و هم کیست تخمدان ،البته دکتر گفت آنچنان نیست ،اما خودم احساس میکنم یهو چاق شدم .بهم گفتن دیگه نمیتونم قرص ضد بارداری بخورم خطر سکته داره ،البته یه دوره قرصای مترونیدازول ازیترومایسیم خوردم ،میشه راهنمایییم کنید که چه باید بخورم.که هم به میومکتومی نرسم.واین چاقی خیلی اذیتم میکنه.ممنونم
سلام.من ۲۵ ساله هستم.یه مدتیه سینه هام حساس شده و کمی درد میگیره و موهای ضخیم در اومده روش.
پریودام نظمش بهم ریخته و الانم قسمت پهلوی راستم هنگام ادرار دچار درد میشه.حتی برای دفع هم درد میگیره.علتش چیه؟
سلام
عفونت ادرار که مطرحه و باید براش ازمایش ادرار و کشت ادرار بدین
اما بی نظمی پریودی هم باید از نظر کیست و اختلال هورمونی بررسی شه و سونوگرافی رحم و تخمدان انجام شه
سلام خانم دکتر من16 سالم هستش و مجرد هم هستم خیلی خیلی ترشحاتم زیاد و بوی بدی میده و رنگش زرد مایل به سبز است و موقعی که حمام میرم یک دفعه ترشحاتم زیاد میشه و دستگاه تناسلی من هم خیلی زیاد درد میگیره به خصوص شب ها امانم را بریده
و پستان هایم خیلی خیلی درد میکنه
وقتی که ادرار دارم خالی میشه سوزش ادرار دارم خیلی و وقتی ادرار یا مدفوع خارج میشه تخمدان ها و رحمم درد شدیدی میگیره ممکنه کیست داشته باشم
این مواردی که گفتم خیلی خیلی اذیتم میکند
سلام وقتتون بخیر… آیا شکم درد از علائم بارداریه ویا کیست؟
سلام سوالتون خيلي كلي هست هردوش درد شكم ميدن
اگه ٧ روز از تاريخ پريودتون ميگذره تست بتا خون بديد
سلام وقتتون بخیر من 18سالمه یه مدتی میشه بعد از اتمام پریودیم لکه بینی دارم. سونوگرافی رفتم گفت کیست داری الان باید چه دارویی بخورم ?قرص جلو گیری بخورم خوب میشم?
سلام بايد متخصص زنان براتون دارو تجويز كنم
تا وضيعت باليني شمارا ببنند
سلام وقتتون بخیر , من مجردم 32 ساله ام هست ,میوم ساب سروزال 21 م م دارم , مشکل لکه بینی بعد از پریود تا روز 16ام دارم , میخواستم بدونم ایا این میوم ممکن هست باعث لکه بینی من بشه ؟ اصن میوم باعث لکه بینی میشه؟
در مورد درمان این فیبروم قبلا پرسیده بودم از همکاراتون بهم گفتند که جراحی نکنم بهتره, اگه علتش رو بگید ممنون میشم ؟؟
من از قرص های LD خیلی وقتها برای به عقب انداختن پریودم به مدت 2 هفته استفاده می کردم , ایا ممکن هست این فیبروم به خاطر سرخود استفاده کردم این قرص ها باشه ؟؟
سلام، خسته نباشید،من دوماه پریودم عقب افتاد،سونگرافی دادم،نوشته که تخمدان هابزرگتر ازاندازه طبیعی وحاوی فولیکول های حاشیه متعدد میباشدکه مطرح کننده pcod میباشد،بقیه چیزهام نرماله،میخواستم بدونم چه داروی باید استفاده کنم،واینکه قصدبارداری هم دارم،واینکه چندوقتی هست موقع نزدیکی واژنم بوی بدی میده،البته خارش وترشح زیادی ندارم،بایدچه داروی مصرف کنم
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام من ۴۱سالم و متحلم .و کیست ۱۶ میلیمتر دارم درد زیادی دارم از زیر شکم پاهام و کمرم دکتر هم زیاد رفتم میگن عملی نیست .قرص بارداری هم استفاده میکنم.توخد ا راهنمایی کن
سلام بايد تست پاپ اسمير بديد و از نظر عفونت واژينال بررسي شويد
سلام دختری۱۶ساله ام ک این ماه ب علت پریود نشدن دکتر بهم مدروکسی پروژسترون دادن ک ۲تاصب ۲تاشب میخورم ب مدت۵روز،چن روز بعد مصرف قرص بایدپریودشم،چقدر طول میکشه ؟؟
سلام ٣-٦ روز بعد از اتمام دارو
سلام و عرض خسته نباشی خدمت شما پزشک محترم ببخشید من دوماه ونیم ک از وقت پریودیم گذشته ولی هیج دردی ندارم مجردم و هیچ رابطه نداشتم.لطفا راهنمایی کنید.ممنون.
سلام عزیزم
باید سونوگرافی بدین عزیزم جهت بررسی رحم و تخمدان و ضمایم
اگه نرمال بود آزمایش هورمونی بدین
سلام و وقت بخیر , من امروز برای سونوگرافی لگن رفتم , تو سونوگرافی من نوشته شده که میوم ساب سروزال به دیامتر 21 م م در دیواره انترولترال چپ دیده شده و فولیکولهای ریز محیطی در هر دو تخمدان دیده شدند . آندومتر رو هم زده 13 م م و در فاز ترشحی هست و تخمدان چپ رو هم نوشته , قرار گرفته به صورت سطحی . آیا این کیست ها و میوم درمان دارویی داره ؟ ایا این میوم خیلی خطرناک هست؟
سلام كيوم ستب سروزال مشكلي براي بارداري ايجاد نميكند
دارو درماني نداره فقط اگه خونريزيتون شديده جراحي ميشه كرد كه بنظر من نكنيد
براي كيست تخمدان دارو بايد مصرف كنيد كه بايد تحت نظر متخصص زنان باشيد
سلام خانم دکتر من16 سالم هستش مجرد هستم
من 1 ماه پیش یا 2ماه پیش پریود شدم
الان به نظر شما باید بشم
خانم دکتر من در ناحیه های که رحم و تخمدان ها هست به شدت می سوزه 😔 و دلیلش رو نمی دانم چیه
و در دستگاه تناسلی من جوش زیاد میزنه و همچنین روی پستان ها یم می زنه و جوش های خونی هم روی پستان هایم میزنه
میشه بگید دلیل ش چیه؟؟؟!
سلام
باید سونوگرافی رحم و تخمدان و همینطور ازمایش هورمونی بدهید
سلام ایا کیست هموراژیک ۴۵میلیمتر نیاز به درمان دارد؟؟
سلام
بله باید بررسی و درمان شود
سلام من دخترم 15سالشه و مجرده حدود 1ساله که گاه و بی گاه درد میگرفت خیلی زیاد نبود که متوجه بشی و به ماهم نمیگفت .. ولی الان فقط قسمت پایین سمت راست شکمش درد شدیدی میگیره و جدیدا دردشم زیاد شده و تقریبا هرروزه تو این 1 سالم1بار پریودش 15روز عقب افتاد متاسفانه به دکتر مراجعه نکردیم آیا علتش میتونه کیست باشه؟😔
سلام
چون درد پراکنده ک گهگاه داره ممکنه بله
سونوگرافی بدین
سلام خانم دکتر عزیز
وقت بهخیر
۳۲ ساله هستم و در دوران نامزدی. سکس و دخول نداشتم. اما مدتی است وقتی کنار همسرم هستم و…، به ارگاسم که میرسم، زیر شکمم و عضلات رانهایم به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه درد میگیرد. قبلاً چنین نبودم. آیا مشکلی نیست؟ یا درد ناشی از عفونت یا کیست تخمدان است؟ درضمن هیچ علامتی از علائم عفونت ندارم. اما چند نخ موی ضخیم در زیر شکم و روی یکی از سینههایم روییدهاست.
لطفاً راهنمایی بفرمایید.
با سپاس از بزرگواری شما
سلام
طبیعی است و مشکلی ندارد
سلام من ۱۷ سالمه و حدود ۴ سال میشه که پریود میشم. از اخرین پریودم ۴۲ روز گذشته و درد کمی در کمر و پاهام دارم اما پریود نمیشم.آیا خطرناکه و ممکنه کیست باشه؟
سلام
بله ممکن عزیزم
سونوگرافی بدین
من 16 سالم هستش
سلام خانم دکتر ببخشید دکتر زنان به من قرص فلوکونازول 150 داده برای چی این قرص را داده و مترونیدارول 250 و قرص سیپروکینول 500 داده و دو عدد آمپول progesterone داده
این آمپول و قرص ها برای چی داده ؟؟؟؟