پریود یک فرایند طبیعی است که برای خانمها رخ میدهد. اما عقب افتادن پریود یکی از عواملی است که باعث بروز مشکلات میشود. بارداری، مصرف داروهای جلوگیری از بارداری، ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCO ، استرس و اضطراب زیاد، ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی همچون آنفولانزا، سینوزیت و ورم لوزه از جمله علت عقب افتادن پریود هستند که نیاز به بررسی و مراجعه به پزشک دارند. در صورتی که پریود دختران و زنان عقب بیافتد باید مشکلات رخ داده را بررسی کرد تا علت دیر پریود شدن را مشخص کرد.
اما برای اینکه با عوارض و درمان عقب افتادن پریود آشنا شوید تا انتهای متن همراه ما باشید.
علت عقب افتادن پریود چیست؟
عقب افتادن پریود میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. بیماریهایی مانند دیابت و تیروئید به دیر پریود شدن منجر شوند. بارداری، یائسگی، چاقی و انجام ورزشهای سنگین هم میتوانند از مهمترین عوامل عقب افتادن پریود باشند.
به گفته سایت clevelandclinic
تاخیرهای جزئی در پریود، مشکلی ندارند. برخی از افراد میتوانند قاعدگی خود را تا روز دقیق پیش بینی کنند، در حالی که برخی دیگر نمیتوانند تاریحی برای پریودی خود داشته باشند. اگر متوجه تغییر ناگهانی در زمان بین چرخهها یا مدت (روزها) پریود خود شدید، به خصوص اگر این تغییر قابل توجه باشد، باید با پزشک متخصص تماس بگیرید. عقب افتادن پریود همیشه نشان دهنده وجود مشکل نیست، اما بهتر است آن را بررسی کرد و تحت نظر پزشک بود.
در ادامه دلایل مختلف پریود نامنظم را بررسی خواهیم کرد.
تاثیر استرس و سبک زندگی بر دیر پریود شدن
استرس و سبک زندگی ناسالم میتواند به تاخیر قاعدگی منجر شوند. اغلب بعد از اینکه استرس کاهش پیدا کند، دوره پریود شروع خواهد شد. اما اگر استرسهای طولانی مدت یا مزمن دارید باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا این شرایط میتواند روی تعویق افتادن دوره پریود تاثیر گزار باشد.
تاثیر تغذیه و وزن بدن بر عقب افتادن پریود
تغذیه ناسالم یکی از عوامل عقب افتادن پریود است. افرادی که قبل از پریود از غذاهای فست فودی و ناسالم استفاده کرده باشند احتمال اینکه علائم پریود دردناک و عقب افتادن پریودی را تجربه کنند زیاد است. از این رو باید قبل از تغییر سیکل قاعدگی از غذاهای دارای فیبر و سبزیجات استفاده کرد.
نقش هورمونها در دیر پریود شدن (تخمدان پلی کیستیک استفاده شود)
تغییر در هورمونها باعث میشود تا تاخیر در پریود شدن رخ دهد. تخمدان پلی کیستیک یکی از دلایل مهم به تاخیر افتادن پریودی است. سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث خواهد شد تا بدن هورمون آندروژن را تولید کند و روی تخمدانها اثر گذاری منفی داشته باشد. در صورت عدم تعادل هورمونها، پریودی عقب میافتد و تخمک گذاری نامنظم خواهد شد.
برای اینکه بتوان این عدم تعادل را درمان کرد باید به دکتر زنان مراجعه کرد تا چرخه پریودی تکمیل شود.
یائسگی
یائسگی زودرس یکی از دلایل عقب افتادن پریود است. یائسگی خانمها بین 45 تا 50 سالگی رخ میدهد. اما زنانی که در سن کمتر از 45 سالگی یائسه میشوند به یائسگی زودرس مبتلا خواهند شد. از این رو برای اینکه علائم یائسگی را کاهش داد باید از هورمون درمانی استفاده کرد تا از بروز پوکی استخوان و مشکلات قلبی و عروقی جلوگیری کرد.
مشکلات تیروئید
ترشح هومورن تیروئید میتواند روی قاعدگی تاثیر بگذارد. ترشح بیش از حد یا کمتر تیروئید میتواند پریودی سنگین یا سبک نامنظم را به وجود آورد. همچنین تیروئید میتواند به توقف پریودی هم منجر میشود. از طرفی هم این بیماری میتواند اندامهای دیگر مانند تخمدانها را درگیر کند.
ورزش شدید
ورزش بیش از حد میتواند باعث تأخیر در اولین پریود شود. این موضوع بیشتر در دوندهها و بدنسازان اتفاق میافتد. در تمرینات شدید ورزشی کالری زیادی سوزانده میشود و چربی بدن به شدت کاهش پیدا میکند. نتیجه این وضعیت در برخی از افراد، پریود دیررس است.
شیردهی
بیشتر مادرانی که در دوره شیردهی هستند در شش ماه اول پس از زایمان خود پریود نمیشوند. بعد از این دوران هم احتمال اینکه شیردهی به نوزاد روی عقب افتادن پریود تاثیر بگذارد وجود دارد. به طور کلی شیردهی به نوزاد به عنوان یک عامل بازدارنده برای ترشح هورمونهای تخمک گذاری عمل میکند که از پریودی جلوگیری خواهد کرد.
مصرف برخی داروها
بعضی از داروها که برای درمان بیماریهای مختلفی مانند فشار خون بالا، سرطان، آلرژی و افسردگی استفاده میشوند؛ میتوانند منجر به عقب افتادن پریودی شوند. اگر هر یک از آنها را مصرف میکنید، ممکن است که دچار پریود دیررس شوید.
بارداری و عقب افتادن پریود
در بعضی از مواقع بارداری یکی از علل عقب افتادن پریود است. اگر به طور معمول پریودهای منظم دارید و قاعدگی شما سه روز عقب افتاده است بهتر است که برای تست بارداری اقدام کنید. اما اگر چند هفته از تاریخ پریودی شما گذشته باشد و شما باردار نباشید باید بررسیهای لازم را انجام دهید و به دکتر زنان مراجعه کنید. برای اینکه درباره تخصص پزشک زنان اطلاعاتی داشته باشید توصیه میکنیم که مطلب دکتر زنان کیست از مجله دکتردکتر را مطالعه کنید.
علت دیر پریود شدن دختر
عقب افتادن پریود در سن شروع قاعدگی یکی از شایعترین رخ دادههای قاعدگی است. به طور معمول دخترها در سن 12 تا 13 سالگی به بلوغ میرسند و اولین پریودی خود را تجربه خواهند کرد. اما بعضی از علل ممکن است که منجر به تاخیر و نامنظم شدن موقتی قاعدگی میشود. تغذیه ناسالم نوسانات هورمونی و استرس میتواند به دیر پریود شدن دخترها منجر شوند.
بیماریهای زمینه ای
خانمهایی که به بیماریهای زمینهای مبتلا هستند ممکن است که عقب افتادن پریودی را تجربه کنند. بیماران قلبی، افراد دیابتی و افرادی که ناراحتیهای کبدی دارند در بعضی از شرایط دیر شدن پریود را تجربه خواهند کرد. اما برای اینکه شرایط کنترل شده باشد بهتر است که تحت نظر پزشک بود تا مشکلات و بررسیهای لازم انجام شوند.
وسایل جلوگیری از بارداری
خانمهایی که از وسایل جلوگیری از بارداری استفاده میکنند ممکن است که با تغییراتی در چرخه قاعدگی خود مواجه شوند. از این رو اگر از دستگاههای جلوگیری از بارداری استفاده کرده باشید، احتمال اینکه پریودی شما عقب بیافتد وجود دارد.
داروهایی که باعث عقب افتادن پریود میشوند
داروهای مختلفی باعث عقب افتادن پریود میشوند. در ادامه بعضی از داروهایی که منجر به دیر پریود شدن میشوند را در جدول زیر آورده ایم.
عنوان | توضیحات |
قرص ال دی | این قرص میتواند یک هفته سیکل ماهانه را با تغییرات همراه کند. |
قرص پروژسترون | پس از قطع مصرف این دارو فرد پریود میشود. |
قرصهای ضد افسردگی
| قرصهای افسردگی ممکن است که روی پریودی تاثیر بگذارد و چرخه پریودی را تعویص میاندازد. |
داروهای تیروئید
| استفاده از داروهای تیروئید منجر به تغییراتی در قاعدگی میشود. |
داروهای ضد تشنج
| افرادی که دچار تشنج میشوند، از داروهای صرع استفاده میکنند که در بعضی از شرایط یکی از دلایل عقب افتادن پریود است. |
داروی شیمیدرمانی
| داروهای شیمیایی به اندامهای زنانه و تخمدانها آسیب وارد میکند و دیر پریود شدن را به همراه دارد. |
آنتی بیوتیکها | مصرف بیش از اندازه آنتی بیوتیکها باعث بهم ریختگی پریود میشود. |
هریک از این دارو میتوانند علت عقب افتادن پریود باشند و بهتر است که تحت نظر دکتر بود.
عوارض عقب افتادن پریود
عقب افتادن پریود میتواند با عوارض و بیماریهای مختلفی همراه باشد. این عوارض در بیشتر مواقع جبران ناپذیر هستند و نیاز به درمان را بیشتر میکنند. اما شایعترین عوارض عقب افتادن پریود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناباروری و مشکلات بارداری
- استرس روانی
- پوکی استخوان
- ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
- درد لگن
این عوارض منجر به کاهش کیفیت زندگی افراد میشود از این رو بهتر است که برای درمان عقب افتادن پریودی اقدامات لازم را انجام داد.
درمان عقب افتادن پریود
هنگامی پزشک برای درمان عقب افتادن پریود اقدام میکند که تشخیص به آمنوره دهد. آمنوره یک بیماری خطرناک نیست اما باعث بروز اختلال در بدن میشود. درمان عقب افتادن پریود ابتدا با تغییرات سبک زندگی انجام میشود. اما روشهای درمان مختلفی برای تنظیم پریودی وجود دارند که پزشک آنها را تجویز خواهد کرد.
مصرف داروهای هورمونی، استفاده از روشهای طب سنتی، تغییر سبک زندگی و مصرف قرصهای تنظیم قاعدگی از جمله روشهای درمانی هستند که پزشک برای عقب افتادن پریود استفاده میکند.
مکملهای غذایی مفید برای تنظیم هورمونها
رژیم غذایی مفید میتواند در بهبود وضعیت هورمونها کمک کننده باشد. از جمله دسته بندیهای مهم غذایی که باید در رژیم غذایی روزانه از آنها استفاده کرد عبارتند از:
- غذاهای حاوی پروتئین: ماهی، گوشت، تخم مرغ، لبنیات
- غذاهای حاوی فیبر: سبزیجات، میوهها و مغزها
- غذاهای حاوی فسفر کمتر: نوشیدنیهای گازدار، غذاهای آماده
- روغنهای سالم: زیتون، کنجد و کانولا
- مصرف غذاهایی با ویتامین D بالا: ماهی چرب، تخم مرغ و ماست
- مصرف غذاهایی با منیزیم بالا: آجیلها، برگ سبز و غلات
هریک از این مواد غذایی میتوانند به عنوان مکمل برای بهبود چرخه قاعدگی کمک کننده باشند.
درمان خانگی دیر پریود شدن
درمانهای خانگی از دیگر روشهای بهبود وضعیت دیر پریود شدن هستند. درمان و کنترل چرخه قاعدگی از طریق روشهای خانگی امکانپذیر است و منجربه کاهش خطرات و عوارض پریود نامنظم است.
استفاده از دمنوشها و مواد گیاهی میتوانند به درمان دیر پریود شدن کمک کنند که متداولترین آنها عبارتند از:
- دمنوش زنجبیل
- آب انار
- انگور سیاه
- انبه
- خیار چنبر تلخ
- هویج و تربچه
- ریشه انجیر هندی
- دمکرده گیاه بومادران و جعفری
- رازیانه و زعفران
توصیه میشود که قبل از مصرف این دمنوشها و سبزیجات با پزشک مشورت کرد تا تداخلی با داروهای مصرفی دیگر نداشته باشند.
اگر اطلاعاتی راجب دکتر زنان ندارید به شما پیشنهاد میکنیم مقاله دکتر زنان کیست را مطالعه کنید.
چه زمانی برای عقب افتادن پریود باید به پزشک مراجعه کنیم؟
عقب افتادن پریود در اثر دلایل مختلفی رخ میدهد. بارداری، بیماریهای زمینهای، عدم رعایت رژیم غذایی، استرس و شیردهی از جمله علت عقب افتادن پریود هستند که نیاز به بررسی از سوی پزشک دارند. دیر پریود شدن میتواند با عوارض و مشکلات جسمی و روحی همراه باشد از این رو در اثر تاخیر در پریودی باید با پزشک زنان در ارتباط بود.
برای پیدا کردن متخصص زنان و زایمان میتوان از سامانه آنلاین نوبت دهی دکتردکتر استفاده کرد. همچنین در صورتی که درباره دلایل تاخیر در پریود نیاز به اطلاعاتی بیشتری دارید میتوانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.
منبع:
clevelandclinic.org
سوالات متداول عقب افتادن پریود
تاخیر در پریود چقدر طبیعی است؟
برای اکثر زنان این اتفاق هر 28 روز یکبار اتفاق میافتد، اما به طور معمول پریودها بیشتر یا کمتر از این تکرار میشوند، از هر 21 روز تا هر 35 روز به عنوان عقب افتادن پریود عنوان میشود.
آیا 7 روز تاخیر در پریودی نشانه بارداری است؟
بارداری اولین نشانه تاخیر پریودی است. اما در صورت منفی بودن آزمایش بارداری باید دلایل دیگر دیر پریود شدن را بررسی کرد.
آیا عقب افتادن پریود دختران نگران کننده است؟
دختران در ابتدای قاعدگی ممکن است که به دلیل تغییرات هورمونی دیر پریود شدن را تجربه کنند. در دو سال ابتدایی قاعدگی این بهم ریختگی طبیعی است و نگران کننده نخواهد بود.