درمان عفونت‌ ادراری مردان و آنچه که در مورد آن نمی‌دانید!

شایع‌ترین علامت عفونت ادراری مردان تکرر ادرار است. اگرچه برخی از مردان هیچ علامتی ندارند اما بیشتر آن‌ها هنگام ادرار کردن احساس درد یا سوزش خواهند داشت. بسته به جایی که عفونت در آن قرار دارد، علائم دیگری نیز ممکن است ظاهر شوند. عفونت دستگاه ادراری در مردان کمتر از زنان شایع است زیرا مجرای ادرار مردانه طولانی است و گسترش باکتری‌ها به مثانه را دشوار می‌کند. تشخیص و درمان عفونت ادراری در مردان به عهده دکتر اورولوژی است. با این مقاله از مجله سلامت دکتردکتر همراه باشید تا با همه چیز درباره عفونت ادراری مردان آشنا شوید.

عفونت ادراری مردان چیست و چگونه رخ می‌دهد؟

عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) در اثر رشد بیش از حد باکتری‌هایی به وجود می‌آیند که اغلب از راست روده یا پوست این ناحیه وارد مثانه، کلیه‌ها یا مجاری ادراری وارد می‌شوند. عفونت‌های دستگاه ادراری اغلب بر اساس محل قرارگیری آن‌ها در دستگاه ادراری به دو نوع تقسیم می‌شوند:

  • عفونت‌های دستگاه تحتانی

عفونت‌های دستگاه تحتانی شامل سیستیت (عفونت مثانه) و اورتریت (عفونت مجرای ادرار) است. عفونت‌های دستگاه ادراری تحتانی معمولاً توسط باکتری‌های روده ایجاد می‌شوند. این باکتری‌ها از پایین وارد دستگاه ادراری می‌شوند و معمولاً با انتشار از پوست به مجرای ادرار و سپس به مثانه، دستگاه ادراری را آلوده می‌کنند. اورتریت همچنین ممکن است توسط سوزاک و کلامیدیا که میکروارگانیسم‌های جنسی هستند، منتقل شود. شکل دیگری از عفونت ادراری مردانه پروستاتیت، التهاب پروستات است.

  • عفونت‌های دستگاه فوقانی

این عفونت‌ حالب و کلیه‌ها را درگیر می‌کند و شامل پیلونفریت (عفونت کلیه) می‌شود. عفونت‌های دستگاه فوقانی اغلب به این دلیل رخ می‌دهند که باکتری‌ها در مجاری ادراری از مثانه به سمت کلیه حرکت کرده‌ یا اینکه باکتری‌های حمل شده در جریان خون در کلیه جمع شده‌اند.

به طور کلی عفونت ادراری در زنان و همچنین عفونت ادراری در کودکان بیشتر رخ می‌دهد. مردان به ندرت قبل از 50 سالگی به عفونت ادراری مبتلا می‌شوند، اما این مشکل در بین مردان مسن‌تر شیوع بسیار بیشتری دارد. مردان بالای 50 سال ممکن است عفونت داشته باشند اما علائمی نداشته باشند. در مردان بالای 50 سال، غده پروستات (غده ای نزدیک به پایین مثانه، نزدیک به مجرای ادرار) بزرگ شده و جریان ادرار از مثانه را مسدود می‌کند. این وضعیت به عنوان هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH شناخته می‌شود. این وضعیت گاهی از تخلیه کامل مثانه جلوگیری می‌کند، که در نتیجه احتمال رشد باکتری‌ها و ایجاد عفونت را افزایش می‌دهد.

عفونت ادراری مردان

چرا عفونت‌های ادراری مردان رخ می‌دهد؟

عفونت دستگاه ادراری ممکن است در اثر یک بیماری مقاربتی ایجاد شود. گاهی اوقات وجود سنگ در مجاری ادراری مانع از جریان ادرار شده و باعث عفونت می‌شود. در مردان مسن، بزرگ شدن پروستات با جلوگیری از تخلیه کامل ادرار از مثانه، باعث عفونت دستگاه ادراری می‌شود.

عفونت همچنین ممکن است به دلیل استفاده از کاتتر مورد استفاده برای تخلیه مثانه یا تنگی مجرای ادرار استفاده شود. البته از کاتتر برای باریک شدن مجرای ادرار توسط بافت اسکار ناشی از عفونت‌های قبلی یا روش‌های جراحی نیز استفاده می‌شود. در صورت ابتلا به دیابت یا مشکل پزشکی دیگری که بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می‌گذارد، احتمال ابتلا به UTI بیشتر می‌شود.

چطور علائم عفونت ادراری در مردان را تشخیص دهیم؟

به طور معمول در دستگاه ادراری هیچ باکتری یا موجودات دیگری وجود ندارد. باکتری‌هایی که باعث عفونت ادراری می‌شوند اغلب از راست روده به مجرای ادرار و سپس به مثانه یا کلیه‌ها گسترش می‌‌یابند. مجرای ادرار لوله کوچکی در آلت تناسلی است که ادرار از آن عبور می کند. گاهی اوقات هم باکتری‌ها از قسمت دیگری از بدن از طریق جریان خون به دستگاه ادراری پخش می‌شوند. علائم عفونت ادراری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تکرر ادرار
  • احساس نیاز فوری به ادرار کردن
  • درد و ناراحتی (سوزش) هنگام ادرار کردن
  • ترشح مایع شفاف یا مقدار کمی چرک از آلت تناسلی
  • درد شکم
  • تب یا لرز
  • کدر یا قرمز بودن رنگ ادرار
  • کمر درد

آیا من به عفونت ادراری مردان مبتلا شده‌ام؟

برای تشخیص عفونت ادراری در زنان و مردان و حتی عفونت ادراری در کودکان، ابتدا پزشک در مورد علائم و سابقه پزشکی  سوال خواهد کرد. ممکن است برای آزمایش‌ ادرار و ترشحات مجرای ادرار و غده پروستات به آزمایشگاه ارجاع داده شوید. برای عفونت‌های جدی یا مکرر پیلوگرام داخل وریدی IVP که نوع خاصی از اشعه ایکس برای کلیه‌ها، حالب‌ها و مثانه است، سونوگرافی یا سیستوسکوپی برای معاینه داخل مجرای ادرار و مثانه استفاده می‌شود. این روش‌ها معمولاً توسط متخصصی به نام اورولوژیست صورت می‌پذیرند.

علائم عفونت ادراری مردان

برای درمان عفونت ادراری مردان چه اقداماتی باید کرد؟

عفونت‌های ادراری معمولا با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شوند. همچنین ممکن است پزشک دارویی به نام پیریدیوم را برای تسکین سوزش و ناراحتی تجویز کند. برای همین توصیه می‌کنیم که روند درمان خود را کامل کرده و تمام آنتی‌بیوتیک‌هایی را که پزشک تجویز کرده تا انتها مصرف کنید. همچنین از مصرف داروهای باقی مانده از نسخه‌های قبلی خودداری کنید. مایعات بیشتری بنوشید و برای دفه باکتری‌ها، زیاد آب بخورید.

اگر تب دارید برای کنترل تب آسپرین یا استامینوفن مصرف کنید. برای تسکین گرفتگی یا درد زیر شکم یا کمر از یک بطری آب گرم یا یک پد حرارتی برقی با درجه کم استفاده کنید. دقت کنید پارچه‌ای را بین پوست خود و کیسه آب گرم یا پد گرم کن قرار دهید تا پوستتان نسوزد. قرار گرفتن در وان به مدت 20 تا 30 دقیقه نیز برای تسکین هر گونه درد کمر یا شکم کمک‌ خواهد کرد.

آیا عفونت ادراری در مردان خطرناک است؟

بدون درمان عفونت برای مدت طولانی ادامه پیدا می‌کند. این عفونت می‌تواند به طور دائم به مثانه و کلیه‌ها آسیب برساند یا حتی امکان دارد به خون سرایت کند که در این صورت بسیار خطرناک و حتی کشنده خواهد بود. اکثر علائم عفونت‌های ادراری، ظرف 24 ساعت پس از شروع درمان از بین می‌روند. برای همین باید تمام داروهایی تجویز شده را تا زمان از بین رفتن علائم مصرف کنید. هشدار! توقف مصرف دارو تا قبل از اتمام دوره درمان، باعث بازگشت مجدد بیماری خواهد شد.

اگر پس از مصرف آنتی‌بیوتیک به مدت 2 روز علائم همچنان ادامه داشت، علائم شما در حال بدتر شدن است. این علائم ممکن است تب 38.6 درجه سانتیگراد یا بالاتر، استفراغ جدید، درد جدیدی در پهلو، کمر یا شکم باشد. در چنین شرایطی توصیه می‌کنیم تا فورا به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید.

آیا امکان پیشگری از عفونت ادراری مردان وجود دارد؟

برای پیشگیری از عفونت ادراری در مردان، باید هر روز مقدار زیادی مایعات بنوشید. وقتی احساس نیاز به تخلیه ادرار کردید نباید برای رفتن به دستشویی صبر کنید. هنگام ادرار کردن، مثانه خود را کاملاً خالی کنید. رابطه جنسی ایمن داشته باشید و از کاندوم‌های لاتکس یا پلی اورتان استفاده کنید. همچنین ادرار پس از رابطه را فراموش نکنید و ناحیه تناسلی خود را تمیز نگه دارید. اگر ختنه نشده‌اید، در هر نوبت از استحمام، زیر پوست ختنه گاه خود را کاملا بشویید.

پیشگیری از عفونت ادراری مردان

با دیدن اولین علائم برای درمان عفونت ادراری در مردان اقدام کنید!

اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، کلیه‌هایتان غیرطبیعی کار می‌کنند یا اگر مایعات کافی برای دفع مکرر ادرار در طول روز مصرف نمی‌کنید، احتمال عفونت ادراری در شما بالا است. علائم اولیه شامل سوزش هنگام دفع ادرار، نیاز به دفع مکرر و فوری ادرار و همچنین ادرار بدبو است. اگر مشکوک به عفونت ادراری هستید، حتما با پزشک خود صحبت کنید. او با تشخیص به موقع و در صورت لزوم ارائه درمان آنتی بیوتیکی به بهبود هر چه سریع‌تر شما کمک خواهند کرد‌. پس از این، UTI شما باید ظرف چند روز از بین برود. بررسی‌های بیشتر معمولاً در مردان مبتلا به UTI ضروری است و ممکن است شامل اسکن کلیه‌ها، حالب و مثانه باشد. شما می‌توانید با مدیریت عوامل خطر و اطمینان از نوشیدن مقدار زیادی مایعات به پیشگیری از عفونت‌های ادراری کمک کنید. در صورت نیاز به مشاوره با بهترین پزشکان متخصص اورولوژی می‌توانید با استفاده سیستم نوبت دهی آنلاین برای گرفتن نوبت ویزیت اقدام کنید.

در انتها از شما درخواست می‌کنیم اگر سوال، نظر یا تجربه‌ای در مورد عفونت ادراری در مردان دارید با ما و سایر خوانندگان مجله سلامت دکتردکتر در میان بگذارید.

منابع:

health.harvard.edu

healthyhorns.utexas.edu

 

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
4 نظرات
  1. هادی می گوید

    سلام هشت ماه درگیر عفونت هستم، قبل ادرار ترشح سفید رنگ دارم اونواع انتی بیوتیک ها رو هم استفاده کردم ولی خوب نشدم کسی راهی بلده 😔😔😔

  2. مهدی نصاری می گوید

    تقریبا دوساله که درد پهلو شدید دارم آیا خطرناک است؟

  3. محمد می گوید

    آیا عفونت ادراری در مردان با قرص خوب میشود یانه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بله اغلب با داروی خوراکی بهبود میابد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر