«پسوریازیس (Psoriasis)» که در ایران به آن «صدفک» یا «داءالصدف» نیز گفته میشود، نوعی بیماری خودایمنی است که مشخصهی اصلی آن تکههای قرمز، پوسته پوسته شدن و ضایعات روی پوست است. اما متأسفانه تاثیر این بیماری تنها به پوست منتهی نمیشود، پسوریازیس روی دستگاه ایمنی بدن فرد نیز تاثیر میگذارد.
در مقاله «10 روش خانگی برای کاهش علائم بیماری پسوریازیس» میخوانیم:
- ۱-مصرف روزانه مکملهای غذایی
- ۲-از خشکی پوست بپرهیزید
- ۳- از مواجه با انواع عطرها و مواد بهداشتی رایحهدار بپرهیزید
- ۴- تغذیه سالم
- ۵- آب درمانی
- ۶- از اشعه بهره ببرید
- ۷- از استرس خود بکاهید
- 8- از نوشیدنیهای الكلی بپرهیزید
- 9-مصرف زردچوبه
- ۱۰-از استعمال سیگار و فرآوردههای دخانی خودداری کنید
- سخن پایانی
شروع بیماری پسوریازیس از سلولهای T یا لنفوسیتهای T فرد است که به ویروسها و عوامل خارجی حمله میکنند. سلولهای T بخش مهمی از سلولهای ایمنی بدن را تشکیل میدهند که در هنگام عفونت و سایر بیماریها ترشح میشوند. اما هنگامی که همین سلولها در محاسبات خود دچار اشتباه شوند و پاسخهای ایمنی نامناسبی به عوامل خارجی داشته باشند، علائم بیماری پسوریازیس بروز پیدا میکند.
با وجودی که هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما روشهای درمانی زیادی وجود دارد که میتواند به کاهش علائم پسوریازیس کمک کند. در ادامه ۱۰ روش خانگی برای کاهش علائم این بیماری پوستی مزمن را معرفی میکنیم.
۱-مصرف روزانه مکملهای غذایی
به احتمال زیاد مکملهای غذایی به کاسته شدن از علائم بیماری پسوریازیس در بدن کمک میکنند. بر اساس گزارشهای منتشر شده، مصرف روغن ماهی، ویتامین D، خار مریم یا خار شیری، آلوئهورا، انگور اورگن تأثیر بالایی در کاهش علائم پسوریازیس دارند.

همینطور، گزارش شده که مصرف عصارهی گل مغربی یا پامچال شب نیز برای کاهش علائم این عارضه مفید است. با این حال، قبل از اینکه اقدام به مصرف هر کدام از مواردی که ذکر کردیم کنید، با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است برخی از مواد غذایی دارویی با داروها یا بیماری دیگری که به آن مبتلا هستید تداخل داشته باشند.
۲-از خشکی پوست بپرهیزید
همواره سعی کنید پوست خود را مرطوب نگه دارید، برای این کار میتوانید از یک دستگاه رطوبتساز یا دستگاه بخور در خانه یا محل کار خود استفاده کنید. دستگاههای بخور میتوانند به پیشگیری از خشکی پوست کمک زیادی بکنند.

علاوه بر این، دستگاههای بخور مخصوص پوستهای حساس به خاصیت ارتجاعی و انعطافپذیری پوست کمک کرده و از بروز پلاک نیز جلوگیری میکند.
۳- از مواجه با انواع عطرها و مواد بهداشتی رایحهدار بپرهیزید
بیشتر صابونها و عطرها و دیگر محصولات بهداشتی آرایشی دارای رنگدانهها و مواد شیمیایی هستند که ممکن است باعث تحریک پوست فرد شود.

با وجودی که استفاده از این محصولات میتواند موجب خوشبوی و رایحه مطلوب بدن شود، اما در همین حال، باعث عود التهاب عارضهی پسوریازیس نیز میشود. در صورت امکان از استفاده از چنین محصولاتی خودداری کنید یا محصولاتی را خریداری کنید که منحصرا برای پوستهای حساس تولید شدهاند.
۴- تغذیه سالم
رژیم غذایی فرد میتواند در کاهش علائم پسوریازیس نقش مهمی ایفا کند. حذف گوشت قرمز، چربیهای اشباع شده (که در فرآوردههای حیوانی مانند گوشت قرمز، مرغ و شیر یافت میشود)، قندهای تصفیه شده، کربوهیدراتها و الکل از رژیم غذایی میتواند از تاثیر آنها در عود علائم پسوریازیس بکاهد.

در عوض، سعی کنید ماهی آبهای سرد، انواع غلات و دانهها، آجیل و اسیدهای چرب امگا 3 مصرف کنید که نشان دادهاند میتوانند در کاهش التهاب مفید باشند. استفاده از روغن زیتون به صورت موضعی روی پوست نیز میتواند مزایای خاص خود را داشته باشد. قبل از استحمام چند قاشق غذاخوری روغن زیتون را روی فرق سَر خود بریزید و به آرامی پوست خود را ماساژ دهید.
۵- آب درمانی
شاید آب گرم موجب تحریک پوست شود. اما استحمام با آب ولرم به همراه نمک اپسوم یا نمک حمام، روغن معدنی، شیر یا روغن زیتون میتواند خارش و پلاکهای ناشی از عارضهی پسوریازیس را تسکین دهد. نکته مهم اینکه، حتما به یاد داشته باشید که بلافاصله بعد از حمام خود را مرطوب کنید.
۶- از اشعه بهره ببرید
نور درمانی، روش درمانی است که پوست فرد تحتنظر پزشک در معرض مقادیر مشخصی از پرتو ماورای بنفش قرار میگیرد. پرتو ماورای بنفش قابلیت آهسته کردن رشد سلولهای پوستی ناشی از بیماری پسوریازیس را دارد. با این حال، به یاد داشته باشید، این روش درمانی مستلزم جلسات درمانی مکرر و مداوم است.

علاوه بر این، باید ذکر کنیم که سولاریوم یا تختهای برنزهکننده، وسایل مفیدی برای نور درمانی نیستند. قرار گرفتن بیش از حد در برابر پرتو ماورای بنفش میتواند باعث وخیمتر شدن علائم پسوریازیس شود. به همین جهت، توصیه میشود، نور درمانی همواره تحتنظر پزشک انجام شود.
۷- از استرس خود بکاهید
هر بیماری مزمنی مانند پسوریازیس میتواند منبع استرس باشد و واضح است که استرس میتواند وضعیت علائم پسوریازیس را نیز وخیمتر کند. سعی کنید از روشهای مختلف کاهش استرس از جمله ورزشهایی مانند یوگا بهره ببرید.

8- از نوشیدنیهای الكلی بپرهیزید
الکل برای بسیاری از کسانی که دچار پسوریازیس هستند محرک است. مطالعهای که در سال ۱۳۹۴ انجام گرفته بود حاکی از آن است که نوشیدن الکل میتواند تا حد زیادی خطر ابتلا به پسوریازیس در بین زنان را افزایش دهد.
9-مصرف زردچوبه
گیاهان و سبزیهای دارویی عموما برای بسیاری از عوارض و بیماریها مفید هستند. تحقیقات نشان داده که زردچوبه میتواند از التهاب ناشی از پسوریازیس بکاهد.
میتوانید زردچوبه را به صورت قرص یا مکمل غذایی یا در غذای خود مصرف کنید. با این حال، بهتر است در صورت مصرف مداوم زردچوبه با پزشک خود مشورت کنید. بر اساس تحقیقات انجام گرفته، مقدار خوراکی زردچوبه روزانه ۱٫۵ تا ۳ گرم است.
۱۰-از استعمال سیگار و فرآوردههای دخانی خودداری کنید
از کشیدن سیگار و دیگر فرآوردههای دخانی بپرهیزید. استعمال سیگار ممکن است به افزایش خطر بروز پسوریازیس کمک کند. در صورتی که قبلا پسوریازیس داشته باشید، استعمال سیگار میتواند علائم بیماری را تشدید کند.

سخن پایانی
چنانچه از مواردی که این مقاله ذکر کردیم، متوجه شدید، یک روش درمانی خاص برای کاهش علائم پسوریازیس وجود ندارد. در حقیقت، شاید درمانی که برای یک فرد مفید است، برای فرد دیگری ضرر داشته یا بیاثر باشد. در همین حال، برخی از روشهای درمانی ممکن است برای دیگر بیماریها عوارض جانبی داشته باشد.
نکته مهم اینکه، به یاد داشته باشید، تمامی درمانهای خانگی که ذکر کردیم برای موارد خفیف پسوریازیس کاربرد دارند، اما در موارد شدیدتر، حتما نیاز به معالجه پزشکی و تجویز دارو است. حتی با وجود خفیف بودن علائم عارضهی پسوریازیس، قبل از اقدام به انجام هرگونه درمان خانگی با پزشک خود مشورت کنید.
منبع: healthline