واکنش آلرژیک از تشخیص تا درمان

پزشک با گرفتن شرح حال از شما، واکنش‌های آلرژیک را تشخیص می‌دهد. اگر دچار واکنش آلرژیک شده‌اید؛ پزشک ممکن است سوالاتی در مورد اینکه آیا قبلا هم دچار چنین واکنشی شده‌اید یا خیر؟ یا اینکه سابقه چنین واکنشی در خانواده شما وجود دارد یا نه؟ از شما بپرسد. اگر واکنش‌های آلرژیک شما شدید باشد، پزشک ممکن است از شما بخواهد که لیستی از علائم و مواردی از آلرژن‌ها که ممکن است در محل زندگی شما وجود داشته باشد و شما نسبت به آن آلرژی دارید را تهیه کنید.

پزشک ممکن است بخواهد آزمایشاتی را برای تعیین علت آلرژی شما انجام دهد.

رایج‌ترین انواع آزمایش‌های آلرژی عبارتند از:
  • آزمایشات پوستی
  • Challenge test
  • آزمایش خون

در آزمایش پوستی مقدار کمی از آلرژن مشکوک به پوست تزریق می‌شود، سپس منتظر می‌مانند تا مشخص شود آیا واکنشی اتفاق می‌افتد یا خیر. علاوه بر تزریق ممکن است ماده آلرژی‌زا روی پوست به صورت پچ پوستی قرار داده شود.

آزمایش‌های پوستی بیشتر برای تشخیص موارد زیر به کار می‌روند:

  • آلرژی‌های غذایی (مانند صدف و یا بادام زمینی)
  • گرده، حساسیت  به حشرات و حیوانات
  • آلرژی به پنی‌سیلین
  • آلرژی به زهر (مانند نیش‌های پشه یا نیش زنبور)
  • درماتیت تماسی بر اثر آلرژی (ایجاد بثورات پوستی بر اثر دست زدن به یک ماده حساسیت‌زا)

Challenge test در تشخیص آلرژی غذایی مفید است. در این تست، فرد مواد غذایی آلرژی‌زا را برای چند هفته از رژیم غذایی خود حدف می‌کند و سپس توجه می‌کند که بعد از چند هفته و شروع مجدد آن مواد غذایی علائم وی دوباره آغاز می‌شود یا خیر.

در آزمایش خون پزشک به بررسی آنتی‌بادی‌هایی که در برابر ماده آلرژی‌زا در بدن فرد ساخته شده است می‌پردازد. آنتی‌بادی پروتئینی است که بدن برای مبارزه با مواد مضر تولید می‌کند. از آزمایش خون وقتی استفاده می‌شود که آزمایش پوست قابل استفاده نباشد یا غیر ممکن باشد.

چگونه یک واکنش آلرژیک درمان می‌شود؟

اگر واکنش آلرژیک دارید و نمی‌دانید چه چیزی باعث آن می‌شود؛ ممکن است لازم باشد به پزشک مراجعه کنید تا علت آلرژی شما را تعیین کند. اما اگر آلرژی شما شناخته شده است و علائم شما خفیف باشد، ممکن است نیازی به مراقبت‌های پزشکی نداشته باشید.

در بیشتر موارد، آنتی هیستامین‌های بدون نسخه مانند دیفن هیدرامین می‌توانند برای کنترل واکنش‌های آلرژیک خفیف موثر باشند.

اگر شما واکنش آلرژیک شدید دارید یا فردی را می‌شناسید که دچار واکنش‌های شدید آلرژیک است باید نحوه انجام مراقبت‌های اورژانسی را بدانید؛ علاوه بر آن باید قادر به انجام CPR (احیای قلبی-ریوی)  باشید.

اپی‌نفرین داروی نجات‌بخش در واکنش‌های آلرژیک شدید

افرادی که مبتلا به آلرژی شناخته شده هستند و می‌دانند که ممکن است در برخورد با آلرژن دچار شوک آنافیلاکتیک (واکنش آلرژیک شدید و ناگهانی) شوند اغلب با خود داروهای اضطراری به همراه دارند. مانند سرنگ آماده تزریق اپی نفرین (EpiPen). اپینفرین “داروی نجات‌بخش” است زیرا در هنگام واکنش‌های شدید آلرژیک راه‌های هوایی را باز می‌کند و فشار خون را بالا می‌برد. چنین فردی ممکن است برای استفاده از دارو به کمک شما نیاز داشته باشد. اگر فرد هوشیار نباشد، باید:

  • آنها را در سطح صاف به پشت قرار دهید.
  • پاهای آنها را بالا ببرید.
  • دور آنها یک پتو یا روکش بپوشانید.

این اقدامات به جلوگیری از شوک کمک می‌کند.

داروهای ضد هیستامین برای کنترل واکنش‌های آلرژیک خفیف را خریداری کنید.

چگونه می‌توان از یک واکنش آلرژیک جلوگیری کرد؟

پس از شناسایی حساسیت خود می‌توانید:

  • از قرار گرفتن در معرض آلرژن خودداری کنید.
  • اگر در معرض آلرژن هستید، از مراقبت‌های پزشکی لازم اطلاع داشته و در صورت لزوم به کار بگیرید.
  • داروهای لازم برای درمان آنافیلاکسی را به همراه داشته باشید.

شما ممکن است قادر نباشید تا به طور کامل از واکنش‌های آلرژیک جلوگیری کنید؛ اما انجام این مراحل می‌تواند به شما در جلوگیری از واکنش‌های آلرژیک آینده کمک کند.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
3 نظرات
  1. امید می گوید

    سلام.من چندوقتی سپروهپتادین مصرف میکنم.خارش گوش شدید گرفتم.برای درمان چکاری باید انجام دهم

  2. جلال می گوید

    سلام خسته نباشید من چن ساله آلرژی دارم وقتی داخل باغ و گرد خاک قرار میگیرم احساس بدن درد وتب و سرماخردگی میکنم و گلوم حالت خلط سفید میاد و دکترم رفتم تست ریه هم دادم بهم اسپره بینی و دهان داد و قرص لیتیزن داد مصرف کردم و وقتی داروها تموم شد بازم همون جورم خوب نشدم حالا چند مدته احساس تنگی نفس دارم و گاهی نفسم میگیره لطفا راهنایی کنید ممنون میشم

  3. الهه می گوید

    با سلام خسته نباشید من سابقه الرژی چند ساله دارم الان تقریبا یک ماهه خارش گوشو بینی و گلو دارم در حدی که اذیت کننده است از قرص هایی که قبلا استفاده میکردم انتی هستامین و فکسوفنادین استفاده کردم اما بهتر نشدم و با توجه به اینکه فعلا دکتر نمیشه رفت چیکار کنم ممنون میشم کمکم کنید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.