طاسی یا ریزش ریش، به ریزش مو در نواحی ریش و سبیل آقایان اطلاق میشود. علت ریزش ریش، ژنتیک، کمبود ویتامین، هورمون استرس و بیماریهای پوستی هستند. برای درمان ریزش ریش باید به دکتر پوست مراجعه کنید تا بعد از مشخص شدن علت، نوع درمان شما را انتخاب کند.
در حالت کلی، درمان ریزش ریش شامل دارو درمانی، مصرف مکملهای غذایی و استفاده از محصولات مراقبت از ریش است. برای توضیح جامعتر، این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر را به بررسی ریزش ریش اختصاص میدهیم. برای خواندن این مطلب به ۷ دقیقه زمان نیاز دارید.
همچنین، اگر سوالی داشتید، میتوانید در انتهای مطلب و در بخش نظرات مطرح کنید تا پزشک متخصص پاسخ دهد.
ریزش ریش چیست؟
ریزش ریش، به فرآیند ریزش مو در نواحی مشخصی از صورت اطلاق میشود. این وضعیت، بنا به دلایل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، استرس، بیماریها و مسائل ژنتیکی رخ میدهد. همچنین، اغلب نشانهای از وجود یک یا چند مشکل اساسی در بدن است؛ اما نگران نباشید. چون میتوانید با مراجعه به دکتر پوست، مراحل تشخیص و درمان خود را به صورت تخصصی دنبال کنید.
چرخه رویش موی صورت در آقایان چگونه است؟
رویش موی صورت آقایان، در سه مرحله اصلی اتفاق میافتد. این مراحل شامل فاز آنژن (رشد)، فاز کاتاژن (توقف رشد) و فاز تلوژن (افتادن) هستند. جزئیات مراحل را مرور میکنیم:
- در فاز آنژن، موهای ریش رشد فعال دارند. زیرا سلولهای فولیکولی مو با سرعت زیادی تقسیم شده و طول موها افزایش مییابد. مدت زمان این مرحله، بسته به عوامل ژنتیکی و هورمونی ممکن است طولانی باشد؛
- فاز کاتاژن، یک مرحله انتقالی است که در آن رشد موها متوقف میشود. در فاز کاتاژن، فولیکولهای مو در طول چند هفته کوچک شده و برای ورود به فاز تلوژن آماده میشوند؛
- در فاز تلوژن، موها از فولیکول جدا شده و در نهایت میافتند. مرحله تلوژن، طولانیترین مرحله چرخه رویش موی صورت آقایان است و معمولاً تا چندین ماه طول میکشد. در این مدت، موهای جدید رشد خود را در زیر پوست آغاز میکنند.
در صورت وجود اختلال در هرکدام از این مراحل، احتمال دارد فرد طاسی ریش را تجربه کند. در حالت کلی، ریزش ریش به دو صورت طبیعی و غیرطبیعی اتفاق میافتد.
ریزش ریش طبیعی
ریزش ریش طبیعی، بخشی از چرخه طبیعی رشد مو و عملکرد طبیعی بدن است. در چنین حالتی، موها به تدریج و به طور متعادل میریزند. ازاینرو جای نگرانی نیست. یکی از دلایل ریزش ریش طبیعی، تغییرات فصلی و دمای محیط هستند.
ریزش ریش غیر طبیعی
در ریزش غیرطبیعی، میزان ریزش مو غیرعادی و سریع است. این نوع ریزش، بنا به دلایل مختلفی از جمله اختلالات هورمونی، بیماریهای خودایمنی، و مشکلات پزشکی دیگر بروز میکند. این وضعیت، معمولاً نگرانکننده است و نیاز به بررسی و درمان فوری دارد.
ریزش ریش چه علائمی دارد؟
علائم ریزش ریش، شامل قرمزی، التهاب و کاهش ضخامت موهای ریش هستند. همچنین علائم مهم دیگری نیز همراه با ریزش ریش بروز میکنند که بررسی میکنیم:
- درد و حساسیت پوستی؛ ریزش ریش، گهگاه با علائم دیگری مانند درد و حساسیت پوستی نیز بروز میکند. این علائم، ممکن است ناشی از التهابها یا عفونتهای پوستی باشند که نیاز به بررسی پزشکی دارند.
- تغییرات رنگ پوست؛ این نوع تغییرات، معمولاً به دلیل التهابها و مشکلات پوستی رخ میدهند. نشانه ظاهری تغییرات رنگ پوست، شامل ظهور لکههای تیره و روشن در قسمت ریش و سبیل است.
هنگام مواجهه با علائم اینچنینی، بایستی به دکتر ریزش ریش یا دکتر پوست و مو مراجعه کنید تا مداخلات لازم انجام گیرند.
با استناد به یک مقاله معتبر در وبسایت رسمی دانشگاه سلامت یوتا،
علائم ریزش مو، به صورت ناگهانی یا تدریجی رخ میدهند و معمولاً با نازک شدن یا لکهلکه شدن تارهای مو همراه هستند.
به دنبال نازک شدن تارهای مو، فرآیند ریزش ریش آغاز میشود.
چرا ریشها میریزند؟
ریزش ریش صورت یا ریزش ریش و سبیل، بنا به دلایل متعددی از جمله تغییرات هورمونی، استرس، اضطراب، بیماریهای خودایمنی و نادرست بودن روشهای مراقبت از ریش اتفاق میافتد. البته فقط محدود به همین موارد نیست. بعضی از موقعیتهای خاص محیطی هم میتوانند عامل بروز ریزش ریش باشند. برای مثال، برخی افراد از ریزش ریش بعد از کاشت شکایت میکنند. همچنین، عوامل ژنتیکی، عفونتها و التهابها هم در این خصوص دخیلاند. این موارد را به صورت جزئی نیز بررسی میکنیم:
تغییرات هورمونی
تغییرات سطح بعضی از هورمونها مانند تستوسترون، از علل اصلی ریزش هستند. همچنین، افزایش سطح هیدروتستوسترون و مشکلات تیروئیدی نیز روی رشد فولیکولهای ریش تاثیر میگذارند.
ابتلا به بیماریهای خودایمنی
بیماریهایی مانند آلوپسی آرهآتا، عامل ریزش ریش به صورت لکهای هستند. در بیماری آلوپسی آرهآتا، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکولهای مو حمله میکنند. در نتیجه، موهای ریش میریزند.
عوامل ژنتیکی
وراثت و ژنتیک، نقش مهمی در ریزش ریش دارند. ازاینرو، برخی افراد به دلیل پیشینه خانوادگی، بیشتر از سایر افراد در معرض ریزش هستند. اگر شما هم شاهد ریزش ریش در اقوام درجه ۱ خود بودهاید، بهتر است برای کنترل وضعیت خود به پزشک پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.
عفونتها و التهابات
عفونتهای قارچی و التهابات پوستی، دو دلیل مهم دیگر ریزش ریش هستند. این عفونتها، معمولاً به صورت لکههای قرمز، ملتهب و خارشدار بروز میکنند. برای درمان این نوع عفونتها و کنترل ریزش، با دستور پزشک میتوانید داروهای ضد التهاب و ضد قارچ مصرف کنید.
استرس و اضطراب چگونه روی ریزش ریش تاثیر میگذارند؟
هورمون استرس (کورتیزول)، چرخه رشد ریش را به فاز تلوژن وارد میکند. ازاینرو، رشد موهای صورت ناقص شده و ریزش اتفاق میافتد. برای کاهش استرس و اضطراب، پیشنهاد میکنیم به متخصص روانشناسی یا روانپزشک مراجعه کنید. البته، با انجام تمرینهای تنفسی و مدیتیشن نیز میتوانید استرس خود را مدیریت کنید.
ریزش ریش سکهای چه دلیلی دارد؟
ریزش سکهای، در اصل نتیجه ابتلا به یک بیماری خودایمنی به نام آلوپسی آرهآتا است. علت این بیماری هنوز مشخص نیست؛ اما تخقیقها حاکی از آنند که عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز این بیماری دخیل هستند. همچنین، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، مواد شیمیایی و تغذیه نامناسب نیز، نقش مهمی در بروز آلوپسی آرهآتا دارند. زیرا این عوامل، سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و باعث تحریک واکنشهای ایمنی میشوند.
ریزش ریش چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص ریزش، معمولاً از طریق معاینه بالینی و بررسی تاریخچه پزشکی فرد انجام میشود. همچنین در بعضی موارد، پزشک متخصص برای تشخیص دقیقتر، انجام آزمایشهای خون یا بیوپسی پوست را نیز تجویز میکند. مراحل تحلیل این آزمایشها، شامل بررسی سطح هورمونها، بررسی عملکرد تیروئید، و همچنین، بررسی وجود عفونتها یا التهابات پوستی هستند. برای تشخیص ریزش ریش باید به دکتر پوست و مو مراجعه کنید. برای اینکه با حیطه تخصص و کاری دکتر پوست و مو آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم مطلب تخصص پوست و مو چیست را مطالعه کنید.
چگونه ریزش ریش را درمان کنیم؟
مراحل درمانی ریزش ریش بسیار گسترده و متنوع هستند. برای مثال، درمانهای دارویی، درمانهای شیمیایی، انجام جراحی، نوردرمانی و درمانهای خانگی از این دست هستند. موارد جزئیتر را در هر مورد با هم بررسی میکنیم:
درمانهای دارویی
برای درمان ریزش، پزشک متخصص چند دارو با اهداف درمانی متفاوت تجویز میکند. برای مثال، تحریک فولیکولهای مو برای رشد یکی از این اهداف است. در جدول زیر، نام چند داروی مهم را آوردهایم:
نام دارو | روش عملکرد |
مینوکسیدیل | یک داروی موضعی است و با افزایش جریان خون، فولیکولهای مو را برای رشد تحریک میکند. |
فیناستراید | یک داروی خوراکی است که با کاهش سطح هورمون DHT، ریزش مو را کاهش میدهد. |
کلوبتازول | داروی استروئیدی موضعی، که به کاهش التهاب و تحریک رشد مو کمک میکند. |
فراموش نکنید که هر کدام از این داروها را، مطابق دستور پزشک و در ساعات مشخصی از شبانهروز مصرف کنید.
درمانهای شیمیایی
درمانهای شیمایی برای ریزش ریش، شامل استفاده از محلولها و شامپوهایی هستند که رشد موهای ریش را تحریک میکنند. این محصولات، معمولاً حاوی موادی مانند کتوکونازول و کافئین هستند که به بهبود سلامت فولیکولها کمک میکنند. بااینحال، بهتر است پیش از استفاده از آنها از شرایط پوست خود آگاه باشید.
درمانهای جراحی
انجام جراحیهایی مانند پیوند مو، میتوانند برای درمان ریزش ریش موثر باشند. در این جراحی، پزشک متخصص، فولیکولهای مو را از نواحی دیگر بدن به ناحیه ریش انتقال میدهد. این حالت، باعث میشود که ریش فردی ظاهری طبیعی به خود بگیرد. در حالت کلی، درمانهای جراحی مربوط به حوزه پوست و مو بسیار حساس هستند. ازاینرو، پیشنهاد میکنیم که چنین عملهایی را در مراکز معتبر و توسط پزشک متخصص انجام دهید.
درمانهای تزریقی
در درمان تزریقهای تزریقی، چندین ماده خاص به منظور برای تحریک رشد مو و بهبود وضعیت فولیکولها، به ناحیه ریش تزریق میشوند. این روشها، معمولاً توسط پزشکان متخصص انجام میگیرند و نتایج قابل توجهی به همراه دارند. به عنوان مثال، تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، یکی از روشهای پرطرفدار برای درمان ریزش ریش است. همچنین، مزوتراپی نیز یک روش دیگر از درمانهای تزریقی است که در آن، مواد مغذی و ویتامینها به ناحیه ریش تزریق میشوند.
درمان با مزوتراپی
مزوتراپی یک روش غیرتهاجمی و کمخطر است که میتواند نتایج قابل توجهی در بهبود رشد موهای ریش به همراه داشته باشد. این روش، معمولاً به صورت دورهای انجام میشود و برای کاهش ریزش و تقویت موهای ریش موثر است. در مزوتراپی، پزشک متخصص نوعی محلول حاوی مواد مغذی به پوست ناحیه ریش تزریق میکند. این محلول معمولاً شامل ویتامینها و مواد معدنی موثر بر رشد است.
درمان با پیآرپی
پیآرپی یا تزریق پلاسمای غنی از پلاکت، نوعی روش درمانی طبیعی و غیر تهاجمی است. در این روش، به دلیل تزریق پلاسمای خود فرد به ناحیه ریش، احتمال واکنشهای آلرژیک و عوارض جانبی کاهش مییابند. همچنین، این پلاکتها حامل مجموعهای از فاکتورهای رشد هستند که میتوانند در تحریک رشد موهای جدید و تقویت فولیکولهای مو موثر باشند.
درمان با ایمونوتراپی
ایمونوتراپی، یکی از روشهای پیشرفته برای درمان ریزش ریش است. در ایمونوتراپی، سیستم ایمنی بدن برای بهبود وضعیت فولیکولهای مو تحریک میشود. در حالت کلی، این روش برای درمان بیماریهای تمام خودایمنی مانند آلوپسی آرهآتا نیز کاربرد دارد. ایمونوتراپی، معمولاً در دو نوع موضعی و خوراکی انجام میگیرد.
درمانهای خوراکی
مصرف مکملهای ویتامینی و معدنی، تاثیر بسزایی در تقویت موهای ریش و بهبود سلامت عمومی دارند. برای مثال، ویتامینهایی مانند بیوتین، ویتامین D، و ویتامین E از این دستهاند. همچنین، مواد معدنی مانند روی و آهن نیز در بهبود وضعیت موهای ریش مؤثر هستند. فراموش نکنید که مشورت با پزشک قبل از مصرف هر نوع مکمل و ویتامین ضرروی است.
نور درمانی ریزش ریش
نور درمانی، شامل استفاده از نورهای LED و لیزر برای تحریک رشد موهای ریش است. این روش، جریان خون را بهبود بخشیده و تولید کلاژن را در ناحیه ریش افزایش میدهد. بهدنبال آن، فولیکول موهای ریش نیز برای رشد تحریک میشوند. برای اینکه از نور درمانی نتیجه بگیرید، باید توالی جلسات خود را رعایت کنید.
درمان ریزش سکهای
درمان ریزش ریش سکهای، شامل استفاده از داروهای موضعی و خوراکی، تزریق کورتیکواستروئیدها، پیآرپی و مزوتراپی است. این روشها، التهاب را کاهش داده و فولیکولهای مو را برای رشد جدید تحریک میکنند. موارد جزئیتر را در جدول زیر بررسی میکنیم:
نام روش | نحوه عملکرد |
تزریق کورتیکواستروئیدها | این داروها معمولاً به صورت دورهای تزریق شده و نتایج قابل توجهی در درمان ریزش ریش سکهای دارند. |
پیآرپی و مزوتراپی | با تقویت فولیکولهای مو، ریزش ریش را کاهش میدهند. |
همچنین، از آنجایی که ریزش سکهای نتیجه یک بیماری خودایمنی است، احتمال دارد روشهای درمانی دیگر هم کارساز باشند.
چگونه ریزش ریش را در خانه درمان کنیم؟
درمان خانگی ریزش ریش، شامل انجام یکسری راهکارهای طبیعی و سنتی است که همه ما با آنها آشنا هستیم. برای مثال انجام ماساژ با روغنهای طبیعی، استفاده از ماسکهای طبیعی و ایجاد تغییرات در سبک زندگی، میتوانند کارساز باشند. همچنین رعایت نکات زیر را هم توصیه میکنیم:
- استفاده از روغنهای طبیعی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون، و روغن آرگان، رشد موهای ریش را تقویت کرده و آنها را مرطوب نگه میدارد.
- ماساژ منظم ناحیه ریش و سبیل با روغنهای مذکور، در بهبود جریان خون و تغذیه فولیکولها موثر است.
- استفاده از ماسک عسل و آلوئهورا، با بهبود وضعیت پوست میزان ریزش ریش را کاهش میدهند.
سبکهای مدیریت استرس، داشتن خواب کافی و تغذیه مناسب نیز رشد ریشها را بهبود میبخشند.
برای درمان ریزش ریش چه بخوریم؟
برای درمان ریزش ریش، مصرف پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی را جدی بگیرید. زیرا این مواد، نقش مهمی در رشد و تقویت موهای ریش دارند. برای مثال مصرف گوشت، ماهی، تخممرغ، و لبنیات میتوانند به تقویت فولیکولهای مو کمک کنند. مصرف میوه و سبزیجات مفید نیز کارساز هستند. همچنین، برای مرطوب نگه داشتن پوست و جلوگیری از خشک شدن آن، آب بنوشید.
چگونه از ریزش ریشهایمان جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از ریزش ریش، رعایت چند نکته ضروری است. در مرحله اول، باید به تغذیه خود اهمیت بدهید و مواد غذایی سالم و مفید را میل کنید. در طول هفته از مصرف ویتامینها و مکملها غافل نشوید و در نهایت، تکنیکهای مدیریت استرس را یاد بگیرید. همچنین:
- به بهداشت ریشهای خود اهمیت دهید؛
- زمانی که استرس دارید، به یک فضای باز رفته و نفسهای عمیق بکشید؛
- ورزش کنید؛
البته پیادهروی ساده هم میتواند به شما کمک کند؛ اما اگر به ورزشهای تخصصی علاقمند هستید، میتوانید در باشگاه هم ثبت نام کنید.
روشهای مراقبت از ریش
برای مراقبت از ریشهای خود، باید آنها را به طور مرتب با شامپوهای مناسب بشویید. زیرا تمیز ماندن ریشها، در حفظ سلامت پوست نیز تاثیر داشته و از ایجاد عفونتها و التهابات پوستی جلوگیری میکند. همچنین، استفاده از روغنهای طبیعی و تراشیدن منظم، باعث تقویت جریان خون و افزایش رشد موهای ریش میشوند.
برای درمان ریزش ریش به چه دکتری مراجعه کنیم؟
برای رفع ریزش ریش، باید به دکتر پوست مراجعه کنید. دکتر پوست، ابتدا وضعیت ریشهای شما را بررسی میکند تا علت ریزش ریش را تشخیص بدهد. البته تشخیص فقط با بررسی فیزیکی کافی نیست. ممکن است چند آزمایش تخصصی نیز تجویز کند. بعد از اینکه علت مشخص شد، پزشک متخصص برای درمان ریزش ریش اقدام خواهد کرد. اگر شما هم در این خصوص به کمکهای تخصصیتری نیاز دارید، میتوانید همین حالا به سامانه نوبتدهی آنلاین دکتردکتر مراجعه کرده و از از بهترین پزشکان پوست در سراسر ایران نوبت بگیرید.
منابع:
WebMD.com
MayoClinic.com
سوالات متداول ریزش ریش
[elementor-template id=”95027″]