درمان سرطان سینه؛ معرفی روش‌ها از آسان‌ترین تا پیچیده‌ترین

درمان سرطان سینه را باید جدی گرفت. بیماری سرطان به هر بخشی از بدن که حمله کند، باید با تمام قوا جلوی پیشروی آن را گرفت و برای همیشه ردپایش را از بدن ریشه‌کن کرد! این که چرا بیماری تحت عنوان سرطان سینه در بدن زنان و حتی مردان به وجود می‌آید، هنوز هم  دلیل قاطعی وجود ندارد اما خبر خوب این است که حداق روش‌های زیادی برای درمان این بیماری وجود دارد که بهتر است همگی تحت نظر دکتر زنان صورت بگیرند. هرچند که ذکر این مورد ضروری است که با شناخت عوامل ایجاد این بیماری، می‌توان از آن پیشگیری کرد. فرضیه و گفتگو در مورد سرطان پستان زیاد است اما از شما دعوت می‌کنیم تا در ادامه این مطلب از مجله دکتردکتر با ما همراه باشید. در ادامه قصد داریم تا راه‌های درمان سرطان سینه را برای شما مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

درمان سرطان سینه؛ بررسی روش‌های پیچیده و گاهی آسان!

درمان سرطان سینه به عوامل مختلفی مثل مرحله (stage) سرطان سینه، متاستاز (درگیری فراگیر نواحی و اعضای دیگر بدن بر اثر سرطان) و اندازه و میزان رشد تومور بستگی دارد و هر کدام از اینها نقش مهمی در تعیین نوع درمان ایفا می‌کنند. با تشخیص به‌موقع و معاینه خانگی سرطان سینه می‌توانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید.

سرطان سینه بر اثر سلول های بدخیمی در بدن ایجاد می شود و بافت پستان و غدد شیری را در بر می گیرد. سرطان سینه بیماری مختص به زنان نیست و مردان هم درگیر آن می شوند؛ با این حال این بیماری زنان را بیشتر از مردان درگیر می کند. علل ابتلا به سرطان پستان هنوز هم مشخص نیست ولی عواملی مثل سن، حجم و مکان توده در پستان، وضعیت سلامت فرد، تاریخچه سلامت بیمار، سابقه ابتلا به سرطان، سبک زندگی، تغذیه و بسیاری از موارد دیگر احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند.

درمان سرطان سینه در زنان و مردان انجام شدنی است و تنها باید به علائم توجه کرد تا با درمان سریع و به موقع از پیشرفت بیماری و ورود آن به مرحله متاستاز جلوگیری کرد. پس از مراجعه برای درمانپ، پزشک پس از تعیین اندازه، دوره و سطح درگیری سرطان، نوع درمان متناسب با آن را انتخاب می‌کند. جراحی شایع‌ترین درمان برای سرطان سینه است. بسیاری از زنان علاوه بر جراحی باید تحت درمان‌های دیگری مانند شیمی درمانی، رادیوتراپی، هورمون درمانی و بسیاری از شیوه‌های درمانی دیگر قرار بگیرند.

روش‌های درمان سرطان پستان بسته به نوع سرطان تقریبا با یکدیگر متفاوت هستند و ما در ادمه به بررسی هر کدام از آنها می‌پردازیم. این بیماری از رایج‌ترین سرطان‌های زنان است.

درمان سرطان سینه با عمل جراحی

یکی از راه‌های درمان سرطان سینه، جراحی است و اگر تومور کوچک تر از 3 سانتی‌متر باشد، جراح ترجیح می‌دهد که با جراحی سینه، تومور یا قسمتی از آن را بردارد. البته اگر اندازه غده بیش از 3 سانتی‎متر باشد یا این که غدد لنفاوی را درگیر کرده باشد، دیگر روش جراحی پاسخگو نیست و باید با مراجعه به متخصص انکولوژی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی را برای درمان امتحان کرد. برای درمان سرطان پستان چندین نوع جراحی ممکن است استفاده شود، از جمله:

لامپکتومی

 در این روش جراح تومور و قسمتی از بافت‌های اطراف را بر می‌دارد و بقیه پستان را باقی می‌گذارد.

ماستکتومی

 در این روش جراح کل پستان را بر می‌دارد. در ماستکتومی دو طرفه، هر دو پستان توسط جراح برداشته می‌شود.

بیوپسی غده لنفاوی 

 در این روش پس از شناسایی غده لنفاوی نگهبان (Sentinel)، برداشتن غدد لنفاوی مذکور انجام می‌شود و برای ارزیابی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود؛ اگر این غدد لنفاوی توسط سرطان درگیر نشده باشند، ممکن است به جراحی برای برداشتن غدد لنفاوی ناحیه آگزیلاری (زیر بغل) نیاز نباشد.

انجام بیوپسی غده لنفاوی نگهبان در بیماران مبتلا به سرطان پستان مرحله اول و دوم، می‌تواند با دقت بالایی، وضعیت گره‌های لنفاوی آگزیلاری را از نظر درگیری متاستاتیک مشخص کند.

برداشتن غدد لنفاوی آگزیلاری

 اگر گره‌های لنفاوی نگهبان طی انجام بیوپسی حاوی سلول‌های سرطانی باشند پزشک ممکن است اقدام به برداشتن گره‌های لنفاوی ناحیه آگزیلاری کند.

ماستکتومی پیشگیرانه

 برخی از زنان که دچار سرطان سینه در یک پستان خود هستند برای کاهش خطر بروز سرطان سینه در پستان سالم خود، تمایل به برداشتن پستان سالم دارند.

درمان سرطان سينه بدخيم

درمان سرطان سینه با پرتودرمانی 

در روش درمان سرطان سینه با پرتودرمانی از اشعه X برای توقف یا از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. با استفاده از پرتودرمانی و با پرتوهای پر قدرت، سلول‌های سرطانی را مورد هدف قرار گرفته و از بین می‌روند. در این روش از دستگاهی بزرگ در خارج از بدن برای تاباندن پرتوها استفاده می‌کنند.

پیشرفت در درمان سرطان، پزشکان را قادر ساخته است که بتوانند از تکنیکی به نام brachytherapy استفاده کنند. برای انجام براکیتراپی، جراحان بذر رادیواکتیو را داخل بدن در نزدیکی محل تومور قرار می‌دهند. دانه‌ها برای مدت کوتاهی در آنجا می‌مانند و برای از بین بردن سلول‌های سرطانی کار می‌کنند.

پرتور درمانی را می توان به عنوان روشی مکمل با جراحی سرطان سینه به حساب آورد. درمان سرطان سینه زنان و مردان با استفاده از این روش به هیچ عنوان درد ندارد و حداکثر 30 دقیقه طول خواهد کشید. همچنین تداد جلسات آن بسته به نظر پزشک و شرایط بیمار دارد.

درمان سرطان سينه با شيمی درمانی

درمان سرطان سينه با شيمي درماني یکی از روش‌های متداولی است که بارها امکان دارد اسم آن را شنیده باشیم. در این روش که مورد تایید و تجویز پزشکان بسیاری است، با تزریق دارو داخل رگ یا مصرف قرص‌های شیمیایی، از تکثیر و رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌شود. شیمی درمانی که روش تناوبی است و به صورت دوره‌ای تجویز می‌شود.

معمولا بسته به شرایط جسمی بیمار، یک دوره شیمی درمانی تجویز و برای یک دوره دیگر برای بیمار استراحت تجویز می‌شود. حالت تهوع، استفراغ، بی حالی و خستگی، اسهال، ایجاد زخم در دور دهان و لب‌ها، کاهش شدید اشتها و ریزش مو از مهم‌ترین علائم شیمی درمانی برای درمان سرطان سینه هستند. این عوارض معمولا بعد از اتمام دوره شیمی درمانی برطرف می‌شوند.

شیمی درمانی یک درمان دارویی است که برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. بعضی از افراد ممکن است برای از بین بردن سلول‌های سرطانی فقط تحت شیمی درمانی باشند، اما این نوع درمان اغلب همراه با درمان‌های دیگر، به ویژه جراحی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در برخی موارد، پزشکان ترجیح می‌دهند که قبل از عمل جراحی، شیمی درمانی انجام دهند؛ به این امید که شیمی درمانی تومور را تخریب کند و پس از آن نیاز به عمل جراحی نباشد. شیمی درمانی دارای بسیاری از عوارض جانبی ناخواسته است، بنابراین قبل از شروع درمان، از پزشک بخواهید در مورد آنها با شما صحبت کند.

درمان سرطان سينه خوش خيم

درمان سرطان سینه با هورمون درمانی 

هورمون درمانی یکی از دیگر روش‌های درمان سرطان سینه هستند  و بیشتر برای جلوگیری از رشد و درمان سرطان سينه بدخيم موثر هستند. اگر سرطان سینه در فرد، از نوع حساس به هورمون باشد؛ پزشک ممکن است برای بیمار درمان هورمونی شروع کند. در روش هورمون درمانی پزشک می‌تواند دستور مصرف داروهای هورمونی بدهد یا روش برداشتن تخمدان‌ها را انتخاب کند. با جراجی و برداشتن این بخش از بدن، هورمون‌های استروژن یا پروژسترون دیگر ترشح نمی‌شوند. این هورمون‌ها نقش ویژه‌ای در رشد و تکثیر سلول‌های سرطانی دارند.

دارودرمانی برای درمان سرطان سینه

اما یکی از دیگر روش‌هایی که پزشکان برای درمان سرطان سینه آقایان و بانوان، استفاده از داروهای درمانی سرطان سینه است. در روش دارو درمانی دارو هایی تجویز می‌شوند  که به بهبود وضعیت بیماران منجر می‌شود و سرعت رشد بهبودی را افزایش می‌دهند. در این داروها پروتئین‌هایی به کار گرفته شده است که رشد توده های دارای پروتئین ها را کاهش می‌دهند.

برای حمله به ناهنجاری‌های خاص یا جهش در سلول‌های سرطانی درمان‌های قطعی تولید شده‌اند. مثلا trastuzumab) Herceptin) می‌تواند تولید پروتئین HER2 را در بدن متوقف کند. HER2 به رشد سلول‌های سرطانی کمک می‌کند. بنابراین مصرف دارو برای کاهش تولید این پروتئین ممکن است باعث کاهش رشد سرطان شود.

اطلاعات بیشتر در مورد درمان‌های خاصی که برای هر بیمار ممکن است استفاده شود را پزشک برای بیمار توضیح می‌دهد.

درمان سرطان سينه در مردان

سرطان سینه مردان با زنان علائم نسبتا یکسانی دارد و برای درمان نیز از روش‌های یکسانی نیز بهره می‌برد. آقایانی که به این بیماری مبتلا شده‌اند باید برای تشخیص بیماری به متخصص جراحی پستان مراجعه کنند و برای درمان نزد متخصص انکولوژی بروند.

درمان سرطان سينه در مراحل اوليه

تشخیص سرطان سینه

تشخیص سرطان سینه توسط پزشک متخصص و ابتدا با توجه به نشانه‌های ظاهری صورت می‌گیرد. بعد از آن تشخیص این بیماری از طریق راه‌های زیر است:

  • آزمایش ماموگرام یا ماموگرافی
  • اولتراسوند پستان
  • بیوپسی پستان
  • اسکن MRI پستان
  • اسکن استخوان
  • اسکن PET

آزمایش‌ ماموگرافی، تمامی بخش‌های سینه و غدد لنفاوی زیر بغل مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت و در صورتی که توده‌ای غیر عادی وجود داشته باشد، امکان تشخیص آن با این روش وجود دارد.

روش اولتراسوند با استفاده از امواج صوتی انجام می‌شود. امواج صوتی عکس‌هایی از بخش های داخلی سینه و بافت‌های اساسی آن تهیه می‌کند. این تکنیک اطلاعات جامعی در خصوص توده در اختیار متخصصین قرار می‌دهد.

در بیوپسی پستان بخش‌هایی از بافت سینه را برمی‌دارند و در مرحله‌ای در آزمایشگاه آن را مورد بررسی قرار می‌دهند. این روش زمانی به کار گرفته می‌شود که نیاز است که تشخیص داده شود آیا توده یا بافت برداشت شده از سینه ماهیتی سرطانی دارد یا خیر. این روش شامل انواع بیوپسی تنفسی با سوزن نازک، بیوپسی با سوزن کلفت، بیوپسی جراحی، بیوپسی غده نگهبان و بیوپسی هدایت شده با تصویر است.

روش اسکن MRI پستان، ابزار متداولی برای تشخیص سرطان سینه نیست اما علت آن را نشان می‌دهد. به یاد داشته باشید که احتمال بروز نتایج مثبت کاذب در این آزمایش بسیار بالا است.

اسکن استخوان و اسکن PET به همراه اسکن MRI و سی تی اسکن برای مراحل پیشرفته سرطان هستند. با انجام این آزمایش‌ها، پزشک درمان را مشخص می‌کند.

علائم سرطان سینه

علائم سرطان سینه خاص هستند و به محض وقوع آنها می‌توان به راحتی شناساییشان کرد. این نشانه‌ها عبارتند از:

  • ایجاد نقاط پوستی قرمز
  • احساس خارش و التهاب در پستان
  • پوست پوست شدن پوست اطراف نوک سینه
  • تورم
  • ترشحات غیر طبیعی از نوک سینه
  • احساس درد در بخش های مختلف پستان
  • ایجاد توده‌ در ناحیه سینه
  • بزرگتر شدن میزان ضخامت کلی سینه‌ها
  • قرمزتر شدن سینه
  • یجاد حالت پرتقالی مانند در پوست
  • سفت شدن یا حساسیت زیاد یا برافروختگی سینه
  • به وجود آمدن توده‌های مختلف در بخش‌های درونی و بیرونی سینه
  • کشیده شدن پوست سینه
  • تغییر شکل نوک سینه به شکل معکوس

انواع درمان سرطان سينه

پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه

همانطور که گفتیم، با این که منشا سرطان سینه کاملا مشخص نیست و نمی‌توان به صورت قطعی از آن پیشگیری کرد اما با توجه به راهکارهایی خاص، می‌توان احتمال ابتلا به این بیماری را به شکل قابل توجهی کاهش داد. در ادامه آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد:

  • ترک دخانیات
  • انجام غربالگری
  • انجام ماموگرافی
  • آشنایی با علائم سرطان سینه
  • داشتن رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن
  • تعادل در میزان چربی‌های بدن
  • عدم مصرف نوشیدنی‌های الکلی

استعمال دخانیات رفتاری نسبتا پرخطر است و باعث ایجاد بیماری‌های مختلف در افراد می‌شود. سیگار، احتمال بروز سرطان سینه در زنان را بسیار افزایش می‌دهد.

انجام آزمایش غربالگری، کوچکترین توده یا مشکل را مشخص می‌کند و بیمار را از همان ابتدا در مسیر درمان قرار می‌دهد. ماموگرافی نیز آزمایشی نیز به کشف نشانه‌های مختلف و مشکوک منجر می‌شود.

داشتن یک رژیم غذایی مناسب کمک می‌کند تا ضمن کاهش میزان چربی بدن، شاخص توده بدنی زنان کاهش یافته و تعادلی در میزان چربی‌ها ایجاد شود.

همچنین با پیروی از رژیم غذایی سالم و مقوی و پرهیز از خوردن فست فود، سلامت تمامی بخش های بدن شما افزایش پیدا خواهد کرد.

در ضمن، با ترک نوشیدنی های الکلی، قدم بزرگی در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه برداشته‌اید زیرا نوشیدنی‌هایی بر پایه الکل، یکی از مهم‌ترین عوامل ابتلا به سرطان پستان است.

مراقبت‌های پس از درمان سرطان پستان

اگر یک توده غیر معمول در پستان خود لمس می‌کنید یا فکر می‌کنید علائم دیگری از سرطان پستان را دارید حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. در خوش‌بینانه‌ترین حالت شما سرطان ندارید و وجود توده در پستان شما علت‌های دیگری دارد.

اما اگر مشکل شما سرطان باشد، توجه داشته باشید که کلید پزشکان، درمان زودرس است. سرطان پستان در مراحل اولیه اغلب می‌تواند درمان شود و لازمه آن این است که به سرعت تشخیص داده شود. هر چه زمان طولانی‌تری از سرطان سینه بگذرد؛ تومور رشد کرده، بزرگ‌تر شده و درمان سخت‌تر می‌شود.

اگر قبلا تشخیص سرطان سینه برای شما گذاشته شده است، در نظر داشته باشید که درمان‌های مربوط به سرطان همچنان در حال پیشرفت هستند؛ پس درمان خود را دنبال کنید و سعی کنید مثبت بیاندیشید. همچنین اگر قصد بارداری پس از سرطان سینه را دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

توده سرطانی در بافت سینه

درمان سرطان پستان امکان‌پذیر است، نگران نباشید!

خوشبختانه همانطور که ملاحظه کردید، امکان درمان سرطان سینه زنان و مردان وجود دارد و تنها باید اقدامات سریع و به موقعی تحت نظر پزشک متخصص انجام داد. اگر اولین نشانه‌های این بیماری را در خود دیدید، آرامش خود را حفظ کنید و با استفاده از سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر، وقت ملاقات با پزشک بگیرید.

در انتها خوشحال می‌شویم بدانیم که آیا تجربه‌ای در زمینه درمان سرطان سینه دارید؟ تجربیات خود را با ما و دیگر خوانندگان مجله دکتردکتر به اشتراک بگذارید. 

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
14 نظرات
  1. ... می گوید

    سلام
    خواهر من ۱۷ سال داره ، توده سفت اندازه بند انگشت تو سینه راستش هست و روی پوست قرمز شده و با فشار ترشح ابکی داره سابقه فامیلی هم نداریم
    احتمال داره سرطان باشه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام نه عزيزم
      اون توده تو سن خواهرتون بدليل فيبر آدنوك هستش
      بايد سونوگرافي بدن و نمونه برداري انجام شه

  2. Atousa می گوید

    سلام
    من چند وقت هست که یه قسمتی از پوست سینم یه مقداری حالت چروکیدگی داره ۲۱ سالمه و سابقه سرطان سینه هم در اقوام نیست
    چقدر احتمال داره که این نشونه سرطان سینه باشه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام اگه خالت جمع شدگي داره يا خالت پوست پرتقالي بايد سونوگرافي بديد
      اما ممكنه خطوط چاقي يا لاغري باشه

  3. ... می گوید

    باسلام
    ببخشید سرطان سینه در دختران هم امکان داره یا فقط در زنان ممکنه؟
    و آیا اگه یه سینه بزرگ‌بشه و یه سینه کوچیک باشه میتونیم بگیم از علائم سرطان سینه هست؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام اگه سابقه ژنتيكي قوي داشته باشيد احتمالش هست يعني مادر خواهر خاله ..سرطان پستان دارند
      گاهي عدم تقارن دوتا پستان در انتهاي سيكل رخ ميدهد بخاطر افزايش پروژسترون هست
      اگه اختلاف سايز زياده بايد سونوگرافي بديد

  4. شیربندی می گوید

    سلام مادر من به سرطان سینه مبتلا هستند و شیمی درمانی و پرتو درمانی وجراحی انجام دادن و حالا دوماه از تاریخ شیمی درمانیش گذشته و حدود دوهفته از پرتو اون گذشت اردیبهشت جراحی حفظ سینه انجام دادن اکنکو یک لنف در سنوگرافی مشاهده کرده اند آیا امکان دارد سزطان عود کردخ باشد ؟مادرم ۳۶۷سالشه

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام وقتي لنف نود اكتيو مشاهده ميشه احتمال عود مطرحه
      بايد به انكولوژيستشون مراجعه كنن تا كارهاي لازمو انجام بدن

  5. مهربان می گوید

    سلام مادر من چند وقته یک غده در پستانش بود که به پزشک مراجعه کرد و بعداز نمونه گیری مشخص شد سرطان پستان داره.و بزرگی غده بین مرحله یک تا دو بوده.
    ۴روز پیش عمل کردیم و غده رو دراوردن و یک غده خیلی کوچکتر هم در زیر بغل داشت که اونم برداشتن.
    الان تا۱ماه دیگه ک زخم های عمل خوب بشه گفتن شیمی درمانی باید بشه.
    خواستم بدونم انداره غده بین ۱و ۲ تو چه مرحله ای از بیماری بوده و اینکه باشیمی درمانی خوب میشه و اگر میشه چند وقت باید شیمی درمانی بشن.ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      عزیزم‌اگر بررسی های دیگه مثل اسکن استخوان و سایر قسمت ها نشون خوب بوده و پخش نشده جاهای دیگه جای نگرانی نیست و خوب میشن با همین اقدامات
      اما نمیشه دقیق گفت چند جلسه بستگی به روند درمان داره

  6. ناشناس می گوید

    سلام یکی از دوستان من سینه اش درد و سفت و قرمز میشد گفتن سرطانه عایادرمان میشه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام عزيزم بايد معاينه شه
      بر استس سنش ، سابقه شيردهيش متفاوته
      به متخصص جراح عمومي مراجعه كند

  7. علی می گوید

    سلام همسرم دچار سرطان سینه با متاستاز به کبد فقط کبد شده لطفا بفرمایید درمانی دارد یاخیر ؟متشکرم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام بله، بايد توسط انكولوژيست ويزيت شود و درمان را شروع كنند

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.