آیا ممکن است 2 بار به ویروس کرونا مبتلا شویم؟

آیا احتمال ابتلای مجدد به ویروس کرونا وجود دارد؟ آیا امکان دارد مصونیتی در برابر کووید 19 وجود نداشته باشد؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.

احتمالا شنیده‌اید که کسانی دوبار یا حتی بیشتر به کووید 19 مبتلا شده باشند، به نظر می‌آید تا زمان تزریق واکسن کرونا این مشکل وجود داشته باشد. این موضوع می‌تواند بسیار ترسناک باشد ولی علت آن چیست؟

چگونه دو نوع عفونت ممکن است متفاوت باشند؟

اولین بار بیماری این مرد هنگ کنگی در تاریخ بیست و ششم ماه مارس سال ۲۰۲۰ میلادی (۷ فروردین ۹۹) تشخیص داده شد. در آن زمان علائم فرد سرفه، گلو درد، تب و سر درد برای ۳ روز متمادی بود. این مرد در تاریخ ۲۹ ماه مارس (۱۰ فروردین ۹۹) در بیمارستان بستری شد و بعد از اینکه دو تست کرونای اون منفی شد در تاریخ ۱۴ ماه آوریل (۲۶ فروردین) از بیمارستان مرخص شد.

بعد از گذشت ۴ ماه و نیم زمانی که این فرد از اسپانیا به هنگ کنگ باز می‌گشت، دوباره تحت آزمایش قرار گرفت و این بار تست او باز هم مثبت بود. در حالی دومین بار تست این فرد منفی شده بود که بیماری او در تمام طول مدت دوره بدون علامت بود.

با توالی یابی ویروس مسئول هر کدام از این عفونت‌ها، پژوهشگران دریافتند که عفونت با انواع مختلفی از ویروس کرونا جدید ایجاد شده است. به توالی یابی به چشم اثر انگشت نگاه کنید، این را دکتر مالدونادو از دانشگاه علوم پزشکی استنفورد می‌گوید.

دکتر آمش آدالجا از دانشگاه جان هاپکینز هم در این باره اعتقاد دارد که: 

همه‌ی ویروس‌ها جهش پیدا می‌کنند و این راهی برای تشخیص عفونت جدید و متفاوت بودن آن با عفونت قبلی است.

با وجود اینکه این مورد، اولین مورد ثبت شده ابتلای دوباره به کووید ۱۹ است، کارشناسان بهداشت معتقد هستند که این بیمار تنها مورد ابتلای دوباره به ویروس کرونا جدید نیست.

دکتر بنجامین نیومن، ویروس شناسی از گروه زیست شناسی دانشگاهی در تگزاس در این باره می‌گوید:

احتمالا افراد دیگری هم هستند که دوبار به ویروس مبتلا شده‌اند، اما این مورد یک مورد نادر و مشخص است که در آن انواع مختلفی از ویروس وجود دارد. توالی یابی هر دو ویروس وجود دارد و می‌توان با اطمینان بیشتری در مورد آن صحبت کرد.

ابتلای دوباره به کرونا

در مورد مصونیت چه می‌دانیم؟

شواهد اولیه نشان می‌دهد که افراد بعد از بهبودی از عفونت، نسبت به آن نوعی ایمنی پیدا می‌کنند. تحقیقی روی کارکنان یک کشتی ماهیگیری انجام شد و بر اساس آن مشخص شد که گروهی از خدمه کشتی که پیش‌تر تست آنتی بادی ویروس کرونای آن‌ها مثبت شده بود، دوباره به این نوع از عفونت دچار نشده‌اند.

در تحقیقی دیگر ۳۴ فرد مبتلا به کووید ۱۹ مورد ارزیابی قرار گرفتند و مشخص شد که آنتی بادی‌های ایمنی دهنده به مدت زیادی باقی نمی‌مانند و تنها تا سه ماه می‌تواند با ویروس مبارزه کند.

نیومن معتقد است که مدت زمان زیادی نیست که دانشمندان با ویروس کرونا جدید سرکار دارند و بنابراین هنوز در مورد نوع مصونیتی که این ویروس ایجاد می‌کند، شک و شبه‌هایی وجود دارد.

به گفته دکتر نیومن مصونیت ناشی از دیگر ویروس‌های کرونا معمولاً حول و حوش یک سال طول می‌کشد. از طرفی دیگر دکتر مالدونادو می‌گوید که این مصونیت بین ۶ ماه تا ۲ سال ادامه دارد.

از طرفی دیگر باید توجه داشت که یک مورد عفونت مجدد را نمی‌توان به کل جمعیت تعمیم داد، هنوز نمی‌دانیم که این پدیده یک پدیده شایع است و یا اینکه به صورت نادر رخ می‌دهد.

اندازه گلبول‌های سفید خون و آنتی بادی در افراد مبتلا به کرونا با هم متفاوت است و همین مسئله نشان می‌دهد که نوع مصونیتی که بدن در برابر این ویروس ایجاد می‌کند هم متفاوت خواهد بود.

در حالت عمومی، افرادی با شدت بیماری بیش‌تر، واکنش سیستم ایمنی بیش‌تری داشته که به مدت طولانی‌تری ادامه خواهد داشت. اما مصونیت افراد مبتلا به نوع خفیف بیماری سریع‌تر برطرف می‌شود.

بروز مجدد بیماری کووید 19 معمولاً خفیف‌تر است

دکتر آدالجا از اینکه بیمار دومین بار علائم به خصوصی نداشته است، متعجب نیست و به عقیده او این مورد در میان دیگر انواع ویروس کرونا هم شایع است. پژوهشگران معتقدند که عفونت اولیه نقش بسیار مهمی در کمال بخشیدن به سیستم ایمنی و آماده کردن آن برای مبارزه با عفونت ثانویه را ایفا می‌کنند. 

دکتر نیومن می‌گوید:

احتمالاً هنوز بخشی از سیستم ایمنی این مرد هنگ کنگی که سلول‌های بی و تی خاطره هم جز آن می‌شود به صورت کامل تحت بررسی قرار نگرفته است‌. این بخش هنوز اولین عفونت را به خاطر دارند و نقش بسیار مهمی در کمک به پاسخ دادن به سوالاتی در مورد عفونت ثانویه برعهده خواهند داشت.

فرد می‌تواند بارها و بارها توسط ویروس‌هایی از خانواده روتا ویروس و پولیو آلوده شود، ولی شدت اثر این اجزای بیماری‌زا به تدریج کم‌ و کم‌تر خواهد شد.

در این باره دکتر مالدونادو می‌گوید:

در حالت کلی، ابتلا به یک عفونت برای بار دوم و سوم از شدت کم‌تری برخوردار است و این موضوع به پاسخ دستگاه ایمنی ارتباط دارد. اما در حال حاضر اطلاعات زیادی در مورد مکانیسم اثر وجود ندارد.

ویروس کرونا جدید هنوز به صورت مشخص جهش نیافته است، اما همیشه امکان جهش یافتن آن وجود دارد.

این یافته‌ها چه اثری روی واکسن احتمالی کرونا دارد؟

نتایج اولیه از آزمایش بالینی نمونه واکسن‌ها نشان می‌دهد که واکسن به نسبت خود عفونت مصونیت کم‌تری ایجاد می‌کند‌. 

برای اندازه‌گیری میزان دقیق مصونیتی که واکسن تولید می‌کند باید تحقیقات بیشتری انجام شود. دکتر نیومن معتقد است که حتی چند ماه بعد از واکسیناسیون امکان بروز دوباره بیماری وجود دارد. بنابراین گاهی لازم است واکسیناسیون در چند نوبت انجام شود. برای مثال یک نوبت واکسیناسیون برای سرخک مصونیت بسیار خوبی برای تمام عمر فرد ایجاد می‌کند.

اما این مورد در مورد همه ویروس‌ها صادق نیست. در مورد ویروس پولیو یا فلج اطفال، حتی در صورت واکسیناسیون فرد در معرض ابتلای دوباره به ویروس قرار دارد. در این مورد احتمالاً فرد به فلج اطفال مبتلا نمی‌شود ولی امکان بروز مجدد عفونت وجود دارد.

برخی افراد واکسینه شده، با گذشت زمان کم کم در معرض آلوده شدن در برابر ویروس قرار می‌گیرند.توجه کنید که حتی اگر بروز مجدد عفونت خفیف و بدون علامت باشد، امکان آلوده کردن افرادی که تاکنون در معرض ویروس نبوده‌اند وجود دارد.

در مورد ایمنی جمعی چه می‌دانیم

معمولاً یک بیماری زمانی که بیش‌تر افراد جمعیت در برابر آن مصون شوند، از بین می‌رود و به این حالت ایمنی جمعی (herd immunity) گفته می‌شود. 

اما دکتر نیومن می‌گوید که بیش‌تر پژوهشگران حوزه کرونا معتقد هستند که ایمنی جمعی در مورد ویروس کرونا جدید صادق نیست.اگر افراد آنتی بادی‌های محافظ خود را ظرف چند ماه از دست بدهند، امکان ندارد که تعداد افرادی که به عفونت ویروس کرونا مبتلا می‌شوند، به صفر برسد.

اما در این میان عوامل زیادی نقش بازی می‌کنند و آنتی بادی‌ها به تنهایی توانایی فرد برای جنگیدن با عوامل عفونت زا را تعیین نمی‌کنند.

همه‌ی این‌ها به این مسئله ربط دارد که فردی که به عفونت ثانویه مبتلا شده است، تا چه حد می‌تواند باعث سرایت بیماری خود به دیگران باشد و اگر عفونت ثانویه خفیف باشد، امکان بروز شدید این بیماری در جامعه کاهش خواهد یافت.

با این همه برای شناخت هر چه بهتر و بیش‌تر همه جنبه‌های ویروس کرونا، بروز مجدد بیماری و اثر آن روی واکسن و ایمنی جمعی باید تحقیقات بیش‌تری انجام شود.

منبع:

healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
14 نظرات
  1. محمد غمشازهی می گوید

    سلام من چهار پنج روز هست کرونا گرفته خودمو توی اتاق قرنطینه کردم ولی پتو واین جور چیزایی که می‌خوابم. باهاشون همیشه همونا هستن اصل عوض نمیکنمشون آیا شما میگین تا که خالم کمی بهتر میشه برم توی همون رخت خواب آلوده ام درباره مریضیم نو میشه

  2. کدبانو می گوید

    سلام من سه دوز واکسن سینوفارم زدم حالا کرونا مبتلا شدم تا چند روز خوب بشوم علامت من فقط دماغم آب ریزی شده

  3. محمد 38ساله می گوید

    سلام من حدود سه چهار ماه پیش هر دو دز واکسن رو دریافت کردم روز عاشورا به کرونا مبتلا شدم الان بعد از سی چهل روز دوباره علائم بدن درد و بی حالی دارم البته به بیماری ام اس هم مبتلا میباشم آیا ممکن هست دوباره کرونا گرفته باشم

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بعید هست ابتلای مجدد اما باید علایمتون دقیق پیگیری شود

  4. زهرا می گوید

    سلام مادر من یک ماه قبل کرونا گرفته اند ولی خواهرم یک هفته هست که دچار شدهاند آیا امکان دارد که مادرم دوباره از خواهرم بگیرند

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      در مواردی دیده شده بله
      قرنطینه رعایت شود

  5. ناهید انصاری می گوید

    من اولین بار خیلی شدید گرفتم بستری دربیمارستان وحتی امپول رمدسیو دریافت کردن الان بعد ۷ ماه دوباره ازمایش pcrدادم وتستم مثبت شده با توجه به اینکه مثل قبل سخت نیست ایا باز شدید ودوباره بستری خواهم شد

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام نه لزوما اما بايد

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص عفونی مراجعه کنید.

  6. سارا می گوید

    سلام
    من کرونا گرفتم و سه هفته از قرنطینم گذشته و دیروز پیش یکی از افرادی بودم که انگار کرونا گرفته خبر نداشتم الان یعنی من گرفتم بازم یا نه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام نه تا دو ماه احتمالش كمه اما بايد رعايت كنيد
      ولي بهتره تست pcr هم بديد

  7. نسرین می گوید

    من دی ماه کروناگرفتم الان چندروزه بدنم خیلی ضعیف شده دمای بدنم پایین میادوکم وبیش سرگیجه دارم بنظرتون کرونادارم؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام بله ممكنه
      آزمايش pcr بديد

  8. فروزان می گوید

    با سلام ایامیشه تو مدت چهارماه سه بار به کرونامبتلابشی

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام اگه بدنتون آنتي بادي توليد نكنه بله

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.