علت سرطان پروستات چیست و علایم و نشانههای آن چیست؟ سرطان پروستات یکی از بیماریهای شایع مردانه است. در این مقاله دربارهی علل و علایم این بیماری صحبت خواهیم کرد .
در این مقاله میخوانیم:
- سرطان پروستات چیست؟
- علایم سرطان پروستات چیست؟
- علت بروز سرطان پروستات چیست؟
- چه عواملی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهند؟
- چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات (Prostate cancer) سرطانی است که در غدهی پروستات (غده کوچکِ گردو شکلی) به وجود میآید. این غده وظیفه تولید مایع منی را برعهده دارد که اسپرم را تغذیه و منتقل میکند. سرطان پروستات یکی از شایعترین انواع سرطان در میان مردان است.
سرطان پروستات عموما به آرامی رشد میکند و در مراحل اولیه تنها به غدهی پروستات محدود میشود، جایی که ممکن است آسیب جدی به بدن وارد نکند.
با اینکه برخی از انواع سرطان پروستات به آهستگی رشد کرده و ممکن است به درمانهای حداقلی یا حتی به درمانی نیاز نداشته باشند، انواع تهاجمی آن به سرعت سرایت میکنند. در صورتی که سرطان پروستات در همان مراحل اولیه (یعنی هنگامی که هنوز به خود غدهی پروستات محدود است) به موقع تشخیص داده شود، احتمالا موفقیت در درمان بیماری بسیار بالا است.

علایم سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات سرطانی است که در غدهای به نام پروستات در دستگاه تناسلی مردان (درست زیر مثانه) پدید میآید. در اکثر موارد، سرطان پروستات در مراحل اولیه علامت و مشخصهی بارزی ندارد.
سرطان پروستات عموما از طریق «آزمایش آنتي ژن اختصاصي پروستات (PSA)»قابل تشخیص است. اگر هر کدام از این آزمایشها سرطان پروستات را تشخیص دادند، نیاز است که فرد تحتنظر پزشک قرار گرفته و آزمایشهای بیشتری روی او انجام گیرد.
علایم سرطان پروستات در مراحل پیشرفته بروز پیدا میکند. این علایم و مشخصات میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- تکرر ادرار
- کاهش فشار جریان ادرار یا دشواری در تخلیه مثانه
- نیاز به ادرار مکرر در طول شب
- مشاهده خون در ادرار
- مشاهده خون در مایع منی
- اختلال در نعوظ (یا ناتوانی جنسی)
- درد یا سوزش در هنگام ادرار که بسیار کمتر از موارد دیگر شایع است.
- ناراحتی یا درد هنگام نشستن که از بزرگ شدن غدهی پروستات ناشی میشود.
برخی از مردان مبتلا به سرطان پروستات هیچ کدام از این تغییرات را مشاهده نمیکنند. عارضههای غیرسرطانی پروستات مانند «هایپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH)» یا بزرگشدگی غده پروستات نیز میتواند باعث بروز علایم فوق شده باشد.

همینطور ممکن است که علت بروز این علایم عارضه یا بیماری دیگری غیر از سرطان پروستات باشد. علایم و مشخصات مجاری ادراری همچنین میتواند بر اثر عفونت مثانه یا بیماری دیگر بروز پیدا کنند.
در صورتی که سرطان پروستات به بافتها و اندامهای دیگر سرایت کند، بیمار ممکن است موارد زیر را تجربه کند که عبارتند از:
- درد در نواحی کمر، باسن، ران، شانه یا سایر استخوانها
- وَرم یا تجمع مایعات در پاها
- کاهش وزن بدون دلیل خاص
- ضعف و خستگی
- تغییر در عادات اجابت مزاج
در صورتی که هر کدام از علایم و مشخصات بالا را تجربه کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کند. پزشک علاوه بر سوال در مورد این علایم از دفعات و مدت بروز هرکدام از علایم بالا سوال میپرسد. این سوالات به پزشک معالج کمک میکند علت اصلی بروز این علایم را تشخیص دهد.
در صورتی که بیماری سرطان پروستات تشخیص داده شود، تسکین یا تخفیف علایم بیماری بخش مهمی از پروسهی درمان و مراقب است که به آن مدیریت علایم، مراقبت حمایتی یا درمان تسکینی نیز گفته میشود.
علت بروز سرطان پروستات چیست؟
هنوز به درستی مشخص نیست که چه عواملی موجب بروز سرطان پروستات میشود. پزشکان میدانند که سرطان پروستات هنگامی شروع میشود که برخی سلولهای پروستات به صورت غیرطبیعی رشد پیدا میکنند.
جهش سلولی باعث میشود که این سلولها از سلولهای عادی رشد و تکثیر سریعتری داشته باشند. این سلولها علاوه بر اینکه غیرطبیعی رشد و تکثیر پیدا میکنند، دارای عمر غیرطبیعی و بالاتری نسبت به سایر سلولها هستند.

این سلولهای غیرطبیعی تجمع یافته و توموری را به وجود میآورند که به بافتها و اندامهای اطراف نیز سرایت میکند. همچنین برخی از سلولهای غیرطبیعی میتوانند به بافتهای دیگر رفته و در آنجا تکثیر پیدا کنند که به آن «متاستاز (Metastasis)»گفته میشود.
چه عواملی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهند؟
عواملی که میتوانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند عبارتند از:
- سن: بالا رفتن سن خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهد.
- نژاد: به دلایلی که هنوز مشخص نیست، مردان سیاهپوست نسبت به سایر نژادها خطر ابتلا به سرطان پروستات بیشتری دارند. در همین حال، احتمال اینکه در مردان سیاهپوست، سرطان پروستات تهاجمی و پیشرفته نیز باشد بالاتر از مردان سایر نژادها است.
- سابقه خانوادگی: اگر در خانوادهای سابقه ابتلا به سرطان پروستات وجود داشته باشد، خطر ابتلا به این نوع سرطان بالا است. همینطور اگر سابقهی خانوادگی جهشهاي ژني BRCA1 و BRCA2 (که خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهند) وجود داشته باشد، خطر ابتلا به سرطان پروستات نیز بالا است.
- چاقی: مردان چاقی که سرطان پروستات در آنان تشخیص داده میشود، احتمال بیشتری دارد که بیماریشان به مراحل پیشرفته و تهاجمی برسد که متعاقبا درمان آن نیز دشوارتر است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که هرکدام از علایم و مشخصات فوق را تجربه کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک آزمایشهای مختلفی را برای تشخیص علت بروز این علایم انجام میدهد. همینطور امکان دارد که سرطان پروستات علت اصلی بروز این علایم نباشد و بیماری و سایر عارضهها مانند «هایپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH)» یا بزرگشدگی غده پروستات یا عفونت مثانه موجب بروز این علایم شده باشند.

اگر دربارهی موضوع این مقاله سوالی دارید، میتوانید پرسش خود را در قسمت نظردهی که در انتهای مقاله است بنویسید تا پزشکان دکتر دکتر در کوتاهترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ دهند.
منابع:
از کدام خدمات دکتردکتر استفاده کنیم؟
نوبتدهی اینترنتی
اگر شما هم در خصوص مشکل خود نیاز به پزشک دارید با استفاده از امکان نوبتدهی اینترنتی میتوانید به راحتی برای مراجعه حضوری، در روز و ساعت دلخواه خود، نوبت دریافت کنید. برای دریافت نوبت اینترنتی از پزشک متخصص ارولوژي روی دکمه زیر کلیک کنید.
ویزیت تلفنی
گاهی اوقات دسترسی به پزشک سخت و هزینهبر است. شما با استفاده از امکان ویزیت تلفنی میتوانید به راحتی برای دریافت مشاوره تلفنی از پزشک مورد نظرتان، نوبت دریافت کنید. برای برقراری تماس تلفنی با پزشک متخصص ارولوژي دلخواهتان روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
پرسش و پاسخ پزشکی
شما با استفاده از امکان پرسش و پاسخ با پزشک میتوانید در هر ساعتی از شبانه روز پرسش پزشکی خود را مطرح کنید و پاسخ معتبری از پزشک دریافت کنید. برای ثبت سوال پزشکی خود روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
سلام.من پسری ۱۷ ساله هستم که امروز صبح یعنی تاریخ ۳/دی/۹۹ وقتی از خواب بیدار شدم و رفتم دستشویی داخل ادار کمی خون بود بعد از این که ادرارم تموم شد چند قطره ای خون میچکید.
امکان داره که سرطان پروستات باشه؟
سلام در سن شما زوده براي سرطان پروستات
بايد آزمايش ادرار بديد از نظر عفونت ادرار بررسي شيد
سونوگرافي كليه و مجاري ادراري و مثانه از نظر سنگ بديد
و
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
چند سال هنگام ادرار آخرای ادرار قطع میشه و بازم ادرار میاد میتونه سرطان پروستات باشه
سلام
چند سال سن دارید؟؟
دوست گرامی ابتدا باید ازمایش ادرار دهید و سونوگرافی از کلیه ها و مجاری ادرارو مثانه و پروستات شوید
سلام من حدود 7ماه تکرار ادرار دارم بعد میتونه علایم سرطان پروستات باشه
سلام
ابتدا عواملی دیگر مثل دیابت ،عفونت ادرار و … باید بررسی شوند
من چند روز باسنم و رانم درد میکنه و تکرار ادرار دارم میتونه علام سرطان پروستات باشه
سلام آزمايش ادرار بديد لطفا همراه با اين آزمايشات
Cbc.diff esr crp
Bun cr
Psa free and total
U/A u/c
سلام من پسری 12 ساله هستم بعضی از زمان ها ادرار با مقذار وفشار کمی خارج میشه دلیلش چیه؟
سلام بايد سونوگرافي مجاري ادراري بديد تا مشخص شه علتش چي بوده
ممكنه بدليل نقص مادرزادي باشه
سلام.مردی 42 ساله هستم مدتی است زمان ادرار کمی سوزش و ادرار با مقدار و فشار کمی خارج میگردد لطفا راهنماییم کنید.ممنون
سلام
ممکنه دچار عفونت ادرار شده باشید
برای تشخیص آزمایش و کشت ادرار بدهید
دلیل دیر آمدن ادرار چیست
سلام بستگه به سن داره لطفا سوالتونو دقيق بپرسيد با ذكر سن و جنس
سلام من چند روزی هست ک با اشکال در ادرار مواجه شدم و احساس درد در نواحی بیضه و زیر شکم و یبوست شدید دارم تکرر ادرار هم گرفتم البته نسبت ب قبل کمی بیشتر شده دلیلش چی هست.در ضمن من داروهای آرامبخش استفاده میکنم ب خاطر پانیک اتک
سلام بهتره آزمايش ادرار بدين تا مشخص شه واقعا عفونت هست يا نه
سلام ایا درد شدید شانه و ران از علائم سرطان بدخیم پروستات است؟
سلام
از علایم اصلی خیر
سرطان پروستات در مراحل اولیه با آزمایش خون و سونوگرافی بررسی میشود
سلام پدر من ۶۰ سالشه سرطان پروستات داشتن عمل کردن الان استرس دارم پدرم چیزیش بشه راسته کسایی ک میگیرن ۵ سال فقط زنده میمونن؟
سلام
نگران نباشید
اصولا پاسخ به درمان خوب است
درود
آیا DHT بالا باعث سرطان پروستات میشود؟
سلام
به طور قطعی نمیتوان گفت که ارتباطی دارند
در مواردی دیده شده که سبب افزایش ممکن است بشود
سلام آیا ختنه نکردن کودک پسر ، میتواند در بزرگسالی ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش دهد ؟
سلام
خیر
سلام خسته ن باشین…من یه جوون هجده سالم..خواستم بدونم..علت اینکه بعد ادرار کردن یه چند قطره ای کامل تخلیه نمیشه چیه!؟حتی اعمالی که باید بعد دفع ادرار انجام بدم رو هم انجام میدم اما خیلی عذاب آور شده برام این مشکل.دکتر داخلی هم رفتم. دارو عفونت ادراری و اینا دادن. اما تاثیری نداشت. ممنون میشم شما راهنمایی کنین?..
با سلام
مدت زمان بروز این مشکل را ذکر نکرده اید
به متخصص اورولوژی مراجعه کنید