فیبروز کیستیک در بارداری؛ اثرات و بارداری سالم

فیبروز کیستیک در بارداری
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

هنگامی که فیبروز کیستیک دارید، هنوز هم امکان بارداری وجود دارد و می توانید نوزاد را به دنیا بیاورید. با این حال، باید در طول این نه ماه به دقت تحت نظر باشید تا مطمئن شوید که هم شما و هم فرزندتان سالم بمانید. برای اینکه بهترین فرصت را برای داشتن یک بارداری موفق به خود بدهید، قبل از اقدام به بارداری به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

این متخصص موارد زیر را انجام خواهد داد:

  • سلامتی شما را ارزیابی می کند
  • تعیین می کند که آیا باردارشدنتان بی خطر است یا خیر
  • شما را در دوران بارداری راهنمایی می کند

همچنین باید با یک متخصص ریه که فیبروز کیستیک را در طول بارداری درمان می کند، همکاری کنید. آن چه باید انجام دهید، در ادامه مطلب آورده شده است.

اثرات فیبروز کیستیک بر بارداری

در دوران بارداری، علائم فیبروز کیستیک ممکن است بدتر شود. کودک در حال رشد می تواند به ریه ها فشار وارد کند و نفس کشیدن را سخت تر کند. یبوست در زنان مبتلا به فیبروز کیستیک نیز شایع است. سایر عوارض بارداری فیبروز کیستیک عبارتند از:

زایمان زودرس

زایمان زودرس زمانی است که کودک قبل از هفته سی و هفتم بارداری متولد می شود. نوزادانی که خیلی زود به دنیا می آیند در معرض خطر عوارضی مانند مشکلات تنفسی و عفونت هستند.

دیابت بارداری

این وضعیت زمانی است که مادر در دوران بارداری قند خون بالایی دارد. دیابت می تواند به اندام هایی مانند کلیه ها و چشم ها آسیب برساند. همچنین می تواند عوارضی را در کودک در حال رشد ایجاد کند.

فشار خون بالا 

فشار خون بالا افزایش مقاومت به دلیل سفت شدن عروق خونی است. هنگامی که فشار خون در دوران بارداری بالا باشد، می تواند جریان خون منتقل شده به جنین را کاهش دهد، رشد کودک را کند کرده و منجر به زایمان زودرس شود.

کمبود تغذیه ای

این عامل می تواند مانع از رشد کافی کودک در رحم شود.

آزمایش در دوران بارداری

این احتمال وجود دارد که شما فیبروز کیستیک را به جنین خود منتقل کنید. برای اینکه این اتفاق بیفتد، شریک زندگی تان نیز باید حامل ژن غیر طبیعی باشد. شریک زندگی شما می تواند قبل از بارداری آزمایش خون یا بزاق بدهد تا وضعیت ناقل بودن او بررسی شود.

این دو آزمایش قبل از تولد و در طول بارداری، به دنبال شایع ترین جهش های ژنی هستند. آنها می توانند نشان دهند که آیا کودک شما احتمالاً به فیبروز کیستیک مبتلا است یا حامل یکی از جهش های ژنی شناخته شده برای ایجاد فیبروز کیستیک است یا خیر:

نمونه برداری از پرزهای کوریونی (CVS) بین هفته های 10 و 13 بارداری انجام می شود. پزشک یک سوزن بلند و نازک را وارد شکم می کند و نمونه ای از بافت را برای آزمایش برمی دارد. به طور متناوب، پزشک می تواند با استفاده از یک لوله نازک در دهانه رحم و ساکشن ملایم نمونه برداری کند.

آمنیوسنتز بین هفته های 15 تا 20 بارداری انجام می شود. پزشک یک سوزن نازک و توخالی را وارد شکم می کند و نمونه ای از مایع آمنیوتیک را از اطراف کودک خارج می کند. سپس آزمایشگاه مایع را برای فیبروز کیستیک آزمایش می کند.

این آزمایشات قبل از تولد و بسته به محل انجام آنها می توانند هزینه سنگینی داشته باشند. بیشتر طرح های بیمه درمانی هزینه های زنان بالای 35 سال و زنان با خطرات شناخته شده را پوشش می دهند. هنگامی که متوجه شدید کودک شما مبتلا به فیبروز کیستیک است، می توانید در مورد آینده بارداری خود تصمیم گیری کنید.

نکات سبک زندگی در بارداری با فیبروز کیستیک

کمی برنامه ریزی و مراقبت بیشتر در دوران بارداری به بهترین نتیجه ممکن برای شما و کودکتان کمک می کند. در اینجا اقداماتی وجود دارد که می توانید انجام دهید:

تغذیه درستی داشته باشید

فیبروز کیستیک دریافت تغذیه مناسب در دوران بارداری را دشوارتر می کند. وقتی برای دو نفر غذا می‌خورید، دریافت کالری و مواد مغذی کافی بسیار مهم‌تر است.

احتمال دارد پزشک شروع بارداری را با شاخص توده بدنی (BMI) حداقل 22 توصیه کند. اگر BMI شما کمتر از آن است، ممکن است لازم باشد قبل از باردار شدن، کالری دریافتی خود را افزایش دهید. هنگامی که باردار هستید، روزانه به 300 کالری اضافی نیاز دارید. اگر تنها با غذا نمی توانید به این عدد برسید، مکمل های غذایی مصرف کنید.

گاهی اوقات تهوع شدید صبحگاهی یا فیبروز کیستیک می تواند مانع از دریافت کالری کافی برای رفع نیازهای کودک شود. در این مورد، شاید پزشک توصیه کند که تغذیه خود را به صورت داخل وریدی دریافت کنید. این تغذیه تزریقی نامیده می شود.

چند نکته تغذیه ای دیگر وجود دارد که در دوران بارداری باید رعایت کنید:

  • مقدار زیادی آب بنوشید، میوه ها و سبزیجات بیشتری بخورید و فیبر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا از یبوست جلوگیری کنید.
  • مطمئن شوید که اسید فولیک، آهن و ویتامین D کافی دریافت می کنید. این مواد مغذی برای رشد کودک شما ضروری هستند. گاهی اوقات افراد مبتلا به فیبروز کیستیک به اندازه کافی این مواد را دریافت نمی کنند.

ورزش

فعالیت بدنی برای اینکه بدن را برای زایمان آماده کند و ریه ها را سالم نگه دارد، مهم است. پزشک می تواند توصیه کند که تمرینات خاصی را برای تقویت ماهیچه هایی که به تنفس کمک می کنند انجام دهید. ابتدا با پزشک خود مشورت کنید کتا مطمئن شوید تمریناتی که انجام می دهید برای شما بی خطر هستند.

همچنین قبل از شروع هر برنامه ورزشی جدیدی با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. شما به تغذیه کافی برای تامین میزان کالری افزایش یافته خود، نیاز دارید.

نکات دیگر برای اطمینان از بارداری سالم

به طور مکرر به پزشک مراجعه کنید. ویزیت های منظم قبل از تولد را با متخصص زنان و زایمان برنامه ریزی کنید، اما همچنان به پزشکی مراجعه کنید که فیبروز کیستیک شما را نیز درمان می کند.

سلامتی خود را زیر نظر داشته باشید. در صورت داشتن شرایطی مانند دیابت و بیماری کبد، مراقب این بیماری ها باشید. اگر این بیماری ها را درمان نکنید، می توانند باعث عوارض بارداری شوند.

مصرف داروهای خود را قطع نکنید، مگر اینکه پزشک به طور خاص به شما گفته باشد که دارو را در دوران بارداری قطع کنید. داروها را به طور منظم برای مدیریت فیبروز کیستیک خود مصرف کنید.

داروهایی که در دوران بارداری باید از آن ها اجتناب کرد

دارو بخشی ضروری از مدیریت فیبروز کیستیک است. خبر خوب این است که اکثر داروهایی که این عارضه را درمان می کنند برای جنین بی خطر در نظر گرفته می شوند. با این حال، چند دارو وجود دارد که باید با احتیاط استفاده کنید. احتمال کمی وجود دارد که آنها خطر نقایص مادرزادی یا سایر مشکلات را در جنین شما افزایش دهند.

این داروها عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک هایی مانند سیپروفلوکساسین (سیپرو)، کلاریترومایسین، کولیستین، داکسی سایکلین (اوراسیا، تارگادوکس)، جنتامایسین (جنتاک)، ایمی پنم (پریماکسین IV)، مروپنم (مرم)، مترونیدازول (متروکرم، نوریتات)، ریفامپین(ریفادین)،تریمتوپریم- ​​سولفامتوکسازول(باکتریم)، وانکومایسین (وانکوسین)
  • داروهای ضد قارچ مانند فلوکونازول (دیفلوکان)، گانسیکلوویر (زیرگان)، ایتراکونازول (اسپورانوکس)، پوزاکونازول (نوکسافیل)، ووریکونازول (وفند)
  • داروهای ضد ویروسی مانند آسیکلوویر (زویراکس)
  • بیس فسفونات ها برای تقویت استخوان ها
  • داروهای فیبروز کیستیک مانند کالیدکو و لوماکافتور یا ایواکافتور(اورکامبی)
  • داروهای پیوند برای جلوگیری از پس زدن، مانند آزاتیوپرین (آزاسان)، مایکوفنولات
  • داروی اورسودیول برای حل کردن سنگ کیسه صفرا

در صورت مصرف هر یک از این داروها با پزشک خود صحبت کنید. شما باید مزایا و خطرات مصرف داروهایی را که می‌تواند در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد کند، بسنجید. ممکن است پزشک دارو را تا زمان زایمان به یک داروی جایگزین تغییر دهد.

نکاتی برای باردار شدن با فیبروز کیستیک

اکثر زنان مبتلا به این بیماری می توانند باردار شوند، اما ممکن است کمی بیشتر از حد معمول طول بکشد. فیبروز کیستیک باعث غلیظ شدن مخاط در سراسر بدن، از جمله مخاط در دهانه رحم  می شود.

مخاط غلیظتر باعث می شود اسپرم مرد نتواند به داخل دهانه رحم شنا کند و تخمک را بارور کند. کمبودهای تغذیه ای نیز می تواند مانع از تخمک گذاری منظم شود. هر بار که تخمک گذاری می کنید، تخمدان یک تخمک برای لقاح آزاد می کند. بدون تخمک گذاری در هر ماه، ممکن است نتوانید به راحتی باردار شوید.

اگر چندین ماه برای باردار شدن تلاش کرده اید، اما موفق نشده اید، با یک متخصص باروری صحبت کنید. داروهایی برای افزایش تولید تخمک یا فناوری های کمک باروری مانند لقاح آزمایشگاهی ممکن است شانس شما را برای باردار شدن افزایش دهد.

مردان مبتلا به فیبروز کیستیک فاقد یا دارای انسداد در لوله ای هستند که اسپرم را برای انزال، از بیضه به مجرای ادرار می برد. به همین دلیل، بیشتر آنها نمی توانند به طور طبیعی باردار شوند.

آنها و همسرشان برای باردار شدن به IVF نیاز دارند. در طی IVF، پزشک تخمک زن و اسپرم مرد را خارج می کند، آنها را در ظرف آزمایشگاهی ترکیب می کند و جنین را به رحم زن منتقل می کند.

قبل از شروع IVF، با پزشکی که فیبروز کیستیک شما را درمان می کند صحبت کنید. ممکن است مجبور شوید درمان خود را تنظیم کنید، زیرا فیبروز کیستیک می تواند بر جذب هورمون های مورد نیاز برای IVF تأثیر بگذارد.

نتیجه گیری

ابتلا به فیبروز کیستیک نباید مانع از تشکیل خانواده شود. اما برای باردار شدن ممکن است کمی آمادگی و مراقبت بیشتر لازم باشد. پس از باردار شدن نیز، هم با یک متخصص زنان و زایمان و هم با دکتری که فیبروز کیستیک را درمان می کند، همکاری لازم را داشته باشید. توجه داشته باشید که در طول بارداری، برای اطمینان از بهترین نتیجه ممکن در مورد شما و جنینتان، به مراقبت مناسب نیاز دارید.

منبع : healthline

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*