چگونگی تشخیص و درمان بیماری زگیل تناسلی یکی از نگرانیهایی است که برای بسیاری از افرادی که علایم آن را مشاهده کردهاند، به وجود میآید. در این مقاله میخواهیم به صورت کامل تمام مراحل تشخیص و روشهای درمان را شرح دهیم. اگر در این باره سوالی دارید میتوانید در انتهای این مقاله سوالات خود را بپرسید.
تشخیص زگیل تناسلی
زگیلهای تناسلی غالبا از روی ظاهر قابل تشخیص هستند. در برخی موارد اما باید نمونه برداری انجام شود.
آزمایش پاپ اسمیر
زنان باید به صورت مرتب تحت آزمایش لگنی و پاپ اسمیر قرار بگیرند. با این آزمایشها به سرعت و دقت پزشک در جریان تغییرات رخ داده در واژن و دهانهی رحم خواهد شد، عامل اصلی این تغییرات زگیلهای تناسلی و یا مراحل ابتدایی سرطان دهانهی رحم است.
برای انجام آزمایش پاپ اسمیر پزشک از وسیلهای به نام اسپکولوم برای باز کردن دهانهی واژن استفاده میکند تا بتواند به خوبی دهانهی رحم را بررسی کند. بعد از آن به کمک وسیلهای که دارای طول مناسب باشد، مقداری از سلولهای دهانهی رحم را برمیدارد. این سلولها در محیطی استریل به آزمایشگاه فرستاده میشوند تا در زیر میکروسکوپ به دقت بررسی شوند.
آزمایش اچپیوی
تنها چند نوع از اچپیوی تناسلی با سرطان دهانهی رحم مرتبط است. نمونهای که در طی آزمایش پاپ اسمیر از دهانهای رحم برداشته میشود، از نظر وجود احتمالی سویههایی از ویروس که عامل ایجاد سرطان هستند به دقت بررسی خواهند شد.
این آزمایش معمولاً روی زنان سی سال به بالا انجام خواهد شد. این آزمایش برای زنانی در سنین پایینتر چندان کارایی ندارد، چرا که در آنها ویروس اچپیوی معمولا بدون نیاز به هیچگونه درمانی به سرعت از بین خواهد رفت.
درمان زگیل تناسلی
اگر زگیلهای تناسلی ناراحتی خاصی برای فرد ایجاد نمیکنند نیازی هم به درمان آنها نیست. اما اگر فرد احساس خارش، سوزش یا درد داشته باشد و نگران انتقال عفونت باشد میتواند به پزشک مراجعه کند و پزشک با دارو و حتی جراحی مشکل را برطرف خواهد کرد.
با این همه زگیلهای تناسلی معمولا بعد از درمان دوباره ایجاد خواهند شد و درمانی هم برای خود ویروس وجود ندارد.
توجه: برای درمان زگیلهای تناسلی از داروهای بدون نسخه و بدون تجویز پزشک استفاده نکنید.
داروهای درمانی زگیل تناسلی
این داروها مستقیماً بر روی زگیل تناسلی و روی پوست استعمال میشوند:
ایمیکیمود (Imiquimod)
این پماد سیستم ایمنی بدن را قوی کرده و به آن کمک میکند تا با زگیلهای تناسلی مبارزه کند. زمانی که این پماد روی پوست قرار دارد، باید از رابطهی جنسی پرهیز کرد. زیرا که میتواند باعث جدا شدن کاندوم و یا ایجاد احساس ناخوشایند بر روی پوست شریک جنسی شود.
پدوفیلین و پدوفیلوکس (Podophyllin and podofilox)
پدوفیلین دارای پایهی گیاهی و تشکیل شده از رزین است و باعث تخریب بافت زگیل تناسلی خواهد شد، این دارو باید توسط پزشک بر روی زگیلهای تناسلی زده شود.
پدوفیلوکس هم دارای ترکیبات مشابه است، با این تفاوت که در منزل هم قابل استعمال است. از این دارو در طول بارداری و برای زگیلهای داخلی نباید استفاده کرد. عوارض جانبی این پماد سوزش خفیف و درد است.
اسید تری کلرواستیک اسید (Trichloroacetic acid)
این دارو به نوعی زگیلهای تناسلی را خواهد سوزاند و برای زگیلهای داخلی هم قابل استفاده است. عوارض جانبی این دارو سوزش خفیف و درد است.
سینکاتکینز (Sinecatechins)
این پماد برای درمان زگیلهای تناسلی خارجی و زگیلهای موجود در اطراف و درون مقعد استفاده میشود. عوارض جانبی این دارو قرمزی پوست، خارش و سوزش و درد خفیف است.
توجه: برای درمان زگیلهای تناسلی از داروهای بدون نسخه و بدون تجویز پزشک استفاده نکنید.
جراحی برای درمان زگیل تناسلی
اگر زگیلهای تناسلی بزرگ باشند، زگیلها به دارو جواب ندهند و یا اگر فرد باردار باشد و با احتمال آن باشد که نوزاد در طی زایمان در معرض زگیلهای تناسلی قرار گیرد، عمل جراحی انجام میشود. روشهای مختلفی برای جراحی وجود دارد:
منجمد کردن با نیتروژن مایع یا کرایوتراپی برای برداشتن زگیل تناسلی
نیتروژن مایع باعث ایجاد تاولهایی در اطراف زگیلهای تناسلی خواهد شد. به مرور زمان پوست بهبود پیدا کرده و پوست جدید ظاهر میشود. گاهی این جراحی چند بار انجام میشود تا درمان قطعی اتفاق افتد. مهمترین عوارض جانبی این روش درد و تورم است.
الکتروکوتر
در این روش از ابزار مخصوصی برای سوزاندن زگیلهای تناسلی استفاده میشود. بعد از انجام الکتروکوتری فرد احساس درد و تورم خواهد داشت.
برداشتن زگیل تناسلی با جراحی
در این روش پزشک با کمک ابزارهای جراحی زگیل تناسلی را از روی پوست برمیدارد. در این روش از بیهوشی موضعی و یا عمومی استفاده شده و بعد از آن هم بیمار کمی احساس درد خواهد داشت.
درمان با لیزر
در این روش برای از بین بردن زگیلهای تناسلی از لیزر با قدرتهای مختلف استفاده میشود. بیمار بعد از انجام این روش با درد و زخمهایی بر روی پوست مواجه خواهد بود.
چگونه برای ویزیت پزشک آماده شویم؟
شما احتمالا به پزشک عمومی مراجعه خواهید کرد، زنان احتمالا برای رفع مشکل خود به پزشک متخصص بیماریهای زنان مراجعه میکنند.
چه کاری باید انجام دهید؟
لیستی شامل موارد زیر تهیه کنید:
- علایم بیماری و زمان شروع آنها – علایم خود را شرح داده و اگر شریک جنسی شما هم این علایم را دارد آن را هم با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
- تاریخچهای از فعالیت جنسی – پزشک باید در جریان زمانی که شما در معرض منابع احتمالی عفونت بودهاید، قرار گیرد. اگر به تازگی رابطهی جنسی محافظت نشده و یا رابطهی جنسی با فردی جدید داشتهاید حتما پزشک خود را مطلع کنید.
- سابقهی بیماریها – اگر بیمار هستید و تحت درمان قرار دارید حتماً پزشک خود را مطلع کنید
- داروهای مصرفی – داروها، مکملها، ویتامینها و دوز مصرفی آنها را در اختیار پزشک قرار دهید.
اگر تجربهی درمانی دیگری برای درمان زگیل تناسلی میشناسید لطفا در قسمت نظردهی که در پایین همین مقاله است با ما به اشتراک بگذارید. به دلیل حساسیت این موضوع در صورت تمایل از به اشتراک گذاری این مقاله دریغ نکنید.
راهنماي بیماری زگیل تناسلی
منبع: