اگر دارای بعضی از علائم سرماخوردگی هستید، احتمال دارد شک داشته باشید که به بیماری کووید 19 مبتلا شدهاید و شاید این فقط یک آنفولانزا باشد، در هر صورت اگر میخواهید بدانید دچار چه بیماری شدهاید در این مقاله به تفاوتها و شباهتهای این 3 بیماری خواهیم پرداخت.
متاسفانه در سال جاری، هزاران هزار نفر در سطح جهان به ویروس کرونا (بیماری کوید-19) مبتلا شدهاند؛ اما این مسئله زمانی بدتر میشود که بسیاری از افراد تفاوت میان سرماخوردگی ساده، آنفولانزا و کرونا را تشخیص نداده و این سه بیماری را با یکدیگر اشتباه میگیرند. در این مطلب به بررسی شباهت و تفاوتهای میان این سه بیماری و نحوه تشخیص آنها از یکدیگر خواهیم پرداخت.
چگونه میتوان سرماخوردگی، آنفولانزا و کرونا را از یکدیگر تشخیص داد؟
با توجه به سردتر شدن هوا و نزدیک شدن به فصل آنفولانزا، این سوالی است که اکثر مردم در ذهنشان به وجود خواهد آمد. آیا علت سرفهها یا آبریزش بینی من ویروس کروناست یا یک سرماخوردگی ساده و حتی یک آنفولانزا.
با وجود شیوع ویروس کرونا و همه گیری آنفولانزا در این فصل، آزمایشهای تشخیص ویروس برای مردم در دسترس قرار دارند؛ اما آیا به محض ظهور نخستین علائمی مانند آبریزش بینی، باید برای دادن تست به پزشک مراجعه کنیم؟ در این شرایط، برای اطمینان از اینکه آزمایشهای لازم همیشه برای افرادی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند در دسترس باشند، باید از تفاوتهای بین ویروس کرونا، آنفولانزا و سرماخوردگی ساده خبر داشته باشید. البته در صورتی که متوجه وجود علائم کرونا در بدن خود شدید، بهترین کار این است که برای اطمینان از این قضیه، آزمایش تشخیص کرونا بدهید.

در ادامه، به بررسی علائم کرونا (کوید-19) و مقایسه آن با آنفولانزا و سرماخوردگی خواهیم پرداخت.
علائم رایج کرونا چیست؟
نشانهها و علائم شایع کرونا به شرح زیر است:
- سرفه خشک (میتواند بسیار شدید باشد)
- تب
- تنگی نفس
- سخت شدن تنفس (در موارد شدید)
علائم رایج آنفولانزا چیست؟
نشانههای رایج آنفولانزا به شرح زیر است:
- سرفه خشک
- تب
- بدن درد
- سردرد
- کوفتگی بدن

علائم رایج سرماخوردگی چیست؟
علائم شایع سرماخوردگی که شباهتهایی به آنفولانزا و کووید 19 دارد نیز شامل:
- سرفه خشک یا چرکی
- عطسه
- بدن درد
- گلودرد
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- چشمان اشک آلود
با توجه به اینکه تمامی این نشانهها میتواند در هر سه شرایط برای بیمار به وجود آید، اما اینکه علائم رایج هر بیماری، به صورت مشترک در هر سه عارضه باشد بعید است؛ بنابراین میتوان گفت به عنوان مثال، افرادی که عطسه میکنند و بدن درد دارند، احتمالا به بیماری کوید-19 مبتلا نیستند و به همین صورت، سرفههای خشک شدید نمیتواند نشانه معمول برای سرماخوردگی باشد.
مراکز کنترل بیماری، برای افرادی که دارای علائم زیر هستند، روند درمانی و مراقبتهای پزشکی لازم برای بیماری کوید-19 را در نظر میگیرند:
- سختی تنفس
- درد یا فشار مداوم قفسه سینه
- گیج بودن یا عدم هوشیاری
- آبی شدن لب یا صورت
بدون درنظر گرفتن علائم موجود در بدنتان، در صورتی که در این زمینه سوالی داشتید، میتوانید با خدمات مربوطه، مانند بخش مراقبتهای اولیه یا سامانه مربوط به پاسخگویی بیماری کرونا تماس بگیرید تا افراد متخصص شما را راهنمایی کرده و موارد لازم را به شما گوشزد کنند.
همچنان برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کوید-19 باید به رعایت فاصله اجتماعی، شستن مداوم دستها، ضدعفونی کردن سطوح مشترک و حفظ آرامش و پاکسازی ذهن خود ادامه دهید.
شباهتها و تفاوتهایی که میان آنفولانزا، کوید-19 و سرماخوردگی وجود دارند
یکی از موارد رایجی که با شروع فصل پاییز دیده میشود، افزایش ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا است. اینکه چرا سرماخوردگی و آنفولانزا در فصول سرد سال بیشتر دیده میشوند، هنوز مشخص نیست، اما دانشمندان در این زمینه نظراتی دارند.
نخستین نظریهای که در این زمینه وجود دارد، این است که هوای سرد در نحوه برخورد سیستم ایمنی بدن ما با ویروسها تاثیرگذار است.
خشکی هوا به پیشرفت ویروس این بیماری ها کمک میکند و همچنین از آنجایی که در فصول سرد سال، بیشتر زمان خود را در فضاهای بسته میگذرانیم، بیشتر با افرادی که ممکن است به بیماری مبتلا باشند در ارتباطیم و در نتیجه شانس بیشتری برای ورود ویروس به بدن ما وجود دارد.
متاسفانه، در پاییز و زمستان امسال علاوه بر سرماخوردگی و آنفولانزا، با ویروسی خطرناک به نام کرونا مواجه هستیم. اینکه سرمای هوا چه تاثیری روی انتقال کرونا میگذارد، هنوز واضح نیست اما اطلاعات لازم برای پیشگیری از وقوع موج دوم وجود دارد. دکتر استفانی کولبورن، پزشک عمومی در مرکز پزشکی پورتلند در این زمینه میگوید:
“تمامی این بیماریها با سرفه گلودرد، کوفتگی و درد همراه است. نکته مهم در تشخیص آنها از یکدیگر، شناسایی علائم غالب بر سایر علائم است.”
نکته مهمی که در این زمینه باید بدانید، این است که هیچکدام از تشخیصهایی که براساس علائم بیماری انجام میشود، دقت صد درصدی ندارد.
در صورتی که هر کدام از علائم بیماری کوید-19 را در بدن خود مشاهده کردید، باید خود را قرنطینه کرده و در سریعترین زمان ممکن، اقدام به انجام تست کرونا کنید؛ پس از انجام آزمایش، تا زمانی که نتیجه آن مشخص نشده است، در قرنطینه بمانید و در صورتی که پاسخ آزمایش شما مثبت شد، مطابق توصیههای پزشکان عمل کنید. در صورتی که پاسخ آزمایش شما منفی شد، میتوانید به محض اینکه بهتر شدید، از قرنطینه خارج شوید.

سرماخوردگی
در صورتی که بیماری شما تنها یک سرماخوردگی ساده باشد، علائم موجود تمایل دارند تا در مجاری تنفسی بالایی بدن بمانند؛ با توجه به این موضوع، معمولا افراد در صورت ابتلا به سرماخوردگی به گرفتگی بینی، عطسه یا گلودرد دچار میشوند. دکتر کولبورن در این زمینه میگوید:
“تولید مخاط در بیمار ممکن است منجر به سرفههایی شود که به نظر چرکی میآیند، اما این مسئله لزوما به معنای عفونت قفسه سینه نیست. از جمله سایر علائم سرماخوردگی میتوان به درد و کوفتگی بدن اشاره نمود.”
200 ویروس مختلف وجود دارند که باعث ابتلای افراد به سرماخوردگی میشوند؛ بیشتر این ویروسها از خانواده راینو ویروسها (ویروسهای سرماخوردگی انسانی) هستند. در بعضی موارد، ویروس سرماخوردگی میتواند یک نوع ویروس کرونا باشد، اما خوشبختانه ویروس ایجاد کننده بیماری کوید-19 نیست. بیشتر سرماخوردگیها، پس از گذشت یک هفته و حتی بدون نیاز به درمان، از بین خواهند رفت، اما شما میتوانید برای بهبود سریعتر، در این دوره از روشهای درمان خانگی استفاده نمایید.
تفاوت کوید-19 با آنفولانزا
آنفولانزا و کوید-19، هر دو از بیماریهای تنفسی مسری به حساب میآیند با این تفاوت که هرکدام از طریق ویروس متفاوتی وارد بدن میشوند. با اینکه آنفولانزا و کوید-19 میتوانند تاحدودی مشابه یکدیگر باشند، اما تفاوتهای کلیدی و مهمی میان آنها وجود دارند.
بیماری کوید-19 نسبت به آنفولانزا شیوع سریعتری داشته و در بدن بعضی افراد میتواند بیماری بسیار خطرناک و جدی باشد. در این بیماری، مدت زمان بیشتری طول میکشد تا علائم در بدن فرد ظهور کند و از آن طرف نیز، شخص تا مدت زمان زیادی میتواند ویروس را به بدن سایر افراد منتقل کند.
یکی دیگر از تفاوتهای بسیار مهم میان آنفولانزا و کوید-19 این است که در حال حاضر برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا واکسن وجود دارد اما هیچ گونه واکسنی برای بیماری کوید-19 ساخته نشده است؛ بنابراین بهترین راه برای پیشگیری از این بیماری، دوری از تماس با ویروس است. تفاوتهای بیشتری میان این دو بیماری وجود دارند که در ادامه مطلب به آنها خواهیم پرداخت.
به دلیل مشابه بودن علائم آنفولانزا و کوید-19 در بدن، در صورت اکتفا به علائم، تشخیص این دو بیماری از یکدیگر مشکل خواهد بود و برای تشخیص، باید آزمایش انجام شود.
همانطور که اشاره شد، تفاوتهایی کلیدی میان آنفولانزا و کوید-19 وجود دارد. با اینکه اطلاعات هر ساعت در حال به روز شدن و افزایش بوده، اما همچنان بخش زیادی از بیماری کوید-19 ناشناخته باقی مانده است. در ادامه مطلب، طبق بهروزترین اطلاعات منتشر شده راجع به این دو بیماری، به مقایسه آنها خواهیم پرداخت.
مقایسه علائم آنفولانزا و کووید-19
شباهتها: هر دو بیماری دارای سطوح مختلفی از علائم و نشانهها هستند که از حالت بدون علائم گرفته تا حالت شدید آن که علائم جدی در بدن ایجاد میکنند متفاوتند. علائم رایج آنفولانزا و کوید-19 عبارتند از:
- تب یا احساس تب یا لرز
- سرفه
- تنگی نفس یا سخت شدن تنفس برای بیمار
- خستگی و کوفتگی
- گلودرد
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- بدن درد یا دردهای عضلانی
- سردرد
- بعضی از افراد ممکن است در صورت ابتلا، اسهال و استفراغ را تجربه کنند که این مورد در کودکان رایجتر از بزرگسالان است.

تفاوتهای کووید 19 با آنفولانزا
آنفولانزا: ویروس آنفولانزا میتواند از حالت خفیف تا شدید بیماری آنفولانزا را همراه با علائم ذکر شده در بدن فرد ایجاد کند.
کوید-19: ویروس کرونا قادر به ایجاد بیماری شدیدتری در بعضی از افراد است. از جمله علائم بیماری کوید-19 که با آنفولانزا تفاوت دارد میتوان به تغییر یا از بین رفتن حس بویایی و چشایی اشاره نمود.
علائم بیماری چه مدت پس از ابتلا یا قرارگرفتن در معرض ویروس در بدن ظاهر میشوند؟
شباهتها: در هر دو بیماری، یک روز یا بیشتر از زمان ورود ویروس تا احساس بیماری توسط فرد و ظهور علائم طول میکشد.
تفاوتها:
آنفولانزا: به طور معمول پس از آلوده شدن به ویروس آنفولانزا، علائم بیماری پس از گذشت یک تا چهار روز در بدن ظهور میکنند.
کوید-19: پس از ورود ویروس کرونا به بدن، علائم بیماری به طور معمول پس از گذشت پنج روز در بدن ظاهر میشوند؛ اما ظهور علائم این بیماری میتواند بین دو روز تا چهارده روز نیز متغیر باشد.
شخص بیمار تا چه زمان ناقل بیماری است؟
شباهتها: در هر دو بیماری حداقل از یک روز پیش از ظهور علائم، شخص میتواند ویروس را به سایر افراد منتقل کند.
تفاوتها:
آنفولانزا: اکثر افراد مبتلا به این بیماری از یک روز پیش از ظهور علائم، ناقل بیماری محسوب میشوند. در کودکان با سن بالاتر و بزرگسالانی که به آنفولانزا مبتلا میشوند، بیشترین قدرت انتقال بیماری در سه تا چهار روز اول آن وجود دارد، اما فرد میتواند تا حدود هفت روز ناقل بیماری باشد. مدت زمان ناقل بودن در نوزادان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند میتواند بیشتر از سایر افراد باشد.
کوید-19: اینکه تا چه مدت شخص مبتلا به کوید-19 قادر به انتقال بیماری به دیگران است، هنوز در دست بررسی قرار دارد. این امکان وجود دارد که افراد از دو روز پیش از ظهور علائم بیماری، تا ده روز پس از از بین رفتن علائم اولیه ناقل بیماری باشند. در صورتی که بیماری شخص بدون علامت باشد یا علائم بیماری او از بین بروند، میتواند تا ده روز پس از مثبت شدن نتیجه آزمایش کوید-19، ناقل بیماری باشد.
نحوه انتقال بیماریهای آنفولانزا و کووید 19
شباهتها:
هردو بیماری میتوانند از شخصی به شخصی دیگر از طریق ارتباط نزدیک ( تا فاصله حدود 2 متر) منتقل شوند. هر دو بیماری از طریق ذراتی که هنگام عطسه، سرفه یا صحبت کردن از دهان بیمار خارج میشوند به شخص دیگر انتقال مییابند؛ این ذرات وارد دهان یا بینی فرد سالم شده و همراه با تنفس به ششهای او منتقل میگردد.
همچنین این احتمال وجود دارد که شخص از طریق تماس دست با دست یا سطح آلوده به ویروس و سپس لمس کردن دهان، بینی یا چشم خود به این بیماریها مبتلا گردد. هردو بیماری، میتوانند پیش از ظهور علائم در بدن بیمار به شخصی دیگر منتقل شوند.

تفاوتها:
درحالی که تصور میشود هر دو بیماری آنفولانزا و کوید-19 به یک شکل منتقل میشوند، باید به این نکته اشاره کرد که شدت شیوع این دو بیماری با یکدیگر تفاوت دارد. قدرت بیماری کوید-19 در انتقال نسبت به آنفولانزا بالاتر بوده و میتواند به راحتی در میان جمعیت زیادی از افراد نفوذ کرده و تعداد زیادی را مبتلا کند.
چه افرادی در خطر ابتلا به این بیماریها هستند؟
شباهتها:
هر دو ویروس میتوانند بیماری و عوارض شدیدی را برای فرد ایجاد کنند. افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به این دو بیماری هستند عبارتند از:
- افراد مسن
- افرادی که در شرایط خاص پزشکی قرار دارند
- زنان باردار
تفاوتها:
آنفولانزا: خطر ابتلا به آنفولانزای شدید در کودکان در سنین کم بیشتر از سایر افراد است.
کوید-19: کودکان در سنین مدرسه، در صورت ابتلا به کوید-19، ممکن است به سندرم التهاب چند سیستمی (MIS-C) مبتلا شوند که یکی از عوارض نادر، اما خطرناک این بیماری است.
عوارض بیماریهای آنفولانزا و کووید 19
شباهتها:
- هر دو بیماری میتوانند عوارض زیر را در بدن بیمار ایجاد کنند:
- ذات الریه
- نارسایی تنفسی
- سندرم دیسترس حاد تنفسی
- سپسیس (گند خونی)
- آسیب قلبی (مانند حمله قلبی یا سکته)
- نارسایی اعضای مختلف بدن (مانند نارسایی تنفسی یا نارسایی کلیه)
- بدتر شدن شرایط پزشکی مزمن بیمار (تشدید بیماری عصبی، قلبی یا دیابت)
- التهاب بافت قلب، مغز یا عضلات
- عفونتهای باکتریایی ثانویه (عفونتهایی که در افرادی که قبلا به آنفولانزا یا کوید-19 مبتلا شدهاند رخ میدهد)
تفاوتها:
آنفولانزا: اکثر افرادی که به آنفولانزا مبتلا میشوند، در مدت چند روز تا کمتر از یک هفته بهبود مییابند، اما بعضی از آنها ممکن است به عوارض بیماری که در بخش قبلی عنوان شد دچار شوند.
کوید-19: از جمله عوارضی که تنها مربوط به این بیماری میشوند عبارتاند از:
- لخته شدن خون در سرخرگ و سیاهرگ های ریه، قلب، پا یا مغز
- سندرم التهابی چند سیستمی در کودکان

روشهای درمانی تایید شده برای آنفولانزا و کووید 19
شباهتها:
افرادی که دچار عوارض پرخطر این دو بیماری شده، یا به علت ابتلا به یکی از این دو بیماری به بیمارستان رفتهاند، برای بهبود باید تحت مراقبتهای پزشکی قرار بگیرند.
تفاوتها:
آنفولانزا: هماکنون، داروهای ضد ویروس آنفولانزای تایید شده وجود دارند. به افرادی که به علت ابتلا به این بیماری در بیمارستان بستری شدهاند یا در معرض عوارض پرخطر این بیماری قرار دارند، مصرف داروهای ضد ویروس (بهتر است تحت نظر پزشک انجام گردد) توصیه میشود.
کوید-19: سازمان ملی سلامت (NIH)، راهنمایی در زمینه نحوه درمان بیماری کوید-19 طراحی کرده که در صورت پیدا شدن روش درمان جدید، به روز رسانی خواهد شد. همچنین هنوز روش درمانی تایید شدهای توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای بیماری کوید-19 اعلام نشده و مطالعات روی این ویروس همچنان ادامه دارد.
سخن پایانی
باتوجه به معرفی علائم و ویژگیهای سرماخوردگی، آنفولانزا و کوید-19 در این مطلب و همچنین با در نظر گرفتن شیوع سریع بیماری کوید-19، در صورت داشتن علائم یا مشکوک شدن به ابتلا به این بیماری میتواند برای اطمینان از آزمایشها و تستهای تشخیص استفاده نمایید. علاوه بر این موارد، در حالی که هنوز مطالعات روی بیماری کوید-19 همچنان ادامه داشته و روش درمان یا پیشگیری تایید شدهای در مورد آن وجود ندارد، بهترین کار ممکن دوری از مجاورت با ویروس (با حفظ فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک و…) است.
منابع: