طاسی کامل یکی از انواع شدید طاسی است که موهای نواحی زیادتری از بدن را درگیر میکند. در این مقاله با زبانی ساده در مورد جنبههای مختلف این بیماری صحبت میکنیم.
در مقاله «همهی آنچه باید در مورد طاسی کامل بدانید» میخوانید:
- طاسی کامل چیست؟
- نشانههای بیماری طاسی کامل
- عوامل ایجاد کننده و ریسک فاکتورهای بیماری طاسی کامل
- تشخیص بیماری طاسی کامل
طاسی کامل چیست؟
طاسی کامل (Alopecia universalis) عارضهای است که در نهایت باعث میشود فرد موی خود را به صورت گسترده و کامل از دست بدهد. این نوع از دست دادن مو هیچ شباهتی به دیگر انواع طاسی ندارد.
طاسی کامل یاعث از دست رفتن مو بر روی کاسهی سر و بدن به صورت کامل و سراسری میشود. در واقع بیماری طاسی کامل نوعی از بیماری طاسی منطقهای (alopecia areata) است. فراموش نکنید که در طاسی منطقهای یا سکهای موهای روی جمجمه و سطح بدن به صورت پراکنده دچار ریزش میشوند و در بیماری طاسی توتالیس (alopecia totalis) هم تنها موهای ناحیهی کاسهی سر دچار ریزش میشوند.

نشانههای بیماری طاسی کامل
اگر در ناحیهی سر و باقی نقاط بدن دچار ریزش مو شدهاید، باید توجه داشته باشید که این عارضه یکی از اصلیترین نشانههای طاسی کامل است، نشانههای این بیماری شامل از دست دادن:
- موی بدن
- ابروها
- موی سر
- مژهها
همچنین در بیماری طاسی کامل ریزش و از دست دادن موی ناحیهی تناسلی و موهای درون بینی هم گزارش شده است. این بیماری به جز ریزش و از دست دادن مو نشانهی دیگری ندارد. برخی از افراد هم در نواحی درگیر با این عارضه احساس خارش و سوزش دارند.
بیماری درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis) و ایجاد شدن فرو رفتگیهایی در ناخن (nail pitting) نشانهی این نوع خاص از طاسی نیستند. ولی این دو عارضه گاهی به همراه طاسی منطقهای رخ میدهند. بیماری درماتیت آتوپیک نوعی التهاب پوستی است که در اصطلاح اگزما(eczema) خوانده میشود.
عوامل ایجاد کننده و ریسک فاکتورهای بیماری طاسی کامل
علت اصلی بیماری طاسی کامل ناشناخته است. پزشکان معتقدند که فاکتورها و عوامل خاصی ممکن است خطر ابتلا به این نوع از ریزش و از دست دادن مو را افزایش دهند.
بیماری طاسی کامل یک بیماری خودایمنی است. در بیماریهای خود ایمنی دستگاه ایمنی بدن به سلولهای خود بدن حمله میکنند. در این نوع از طاسی دستگاه ایمنی بدن فولیکولهای مو را با سلولهای مهاجم اشتباه میگیرد و در راستای یک مکانیسم دفاعی به آنها حمله میکند. در نهایت حملهی دستگاه ایمنی بدن به فولیکولهای مو تحریک کنندهی ریزش و از دست دادن مو میشود.
اینکه چرا برخی افراد دچار بیماریهای خود ایمنی میشوند و برخی دیگر نه، هنوز به درستی روشن نیست. همچنین لازم است به این نکته توجه کنیم که بیماری طاسی کامل در افرادی با سابقهی خانوادگی رخ میدهد. اگر این عارضه در سایر افراد خانواده وجود داشته باشد، احتمالاً این بیماری یک عارضهی ژنتیکی باشد.

افراد مبتلا به طاسی منطقهای بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماریهای خود ایمنی همچون بیماریهای تیروئیدی و پیسی (vitiligo) قرار دارند.
گزارش شده که استرس یک عامل تحریک کننده برای شروع بروز علایم طاسی کامل است. با این همه برای اثبات بهتر این فرضیه لازم است که پژوهشهای بیشتر و کاملتری انجام شود.
تشخیص بیماری طاسی کامل
بیماری طاسی کامل علایم بارز و مشخصی دارد، پزشک با بررسی و مشاهدهی دقیق الگوی ریزش مو معمولاً به راحتی این بیماری را تشخیص میدهد. این نوع از ریزش مو به آرامی نواحی زیادی از بدن و سر را درگیر میکند.

برخی اوقات پزشک برای تشخیص درستتر نمونه برداری از کاسهی سر را تجویز میکند. در این روش بخشی از پوست کاسهی سر برداشته شده و جهت بررسیهای دقیق زیر میکروسکوپ به آزمایشگاه فرستاده میشود.
همچنین برای بررسی دقیقتر این عارضه پزشک نمونهی خونی فرد را هم مورد بررسی قرار میدهد. بررسی نمونه خون در جهت بررسی سایر عواملی که به ریزش مو منجر میشوند همچون بیماریهای تیروئیدی و لوپوس (lupus) انجام میشود.
منبع: