مراقبت از خود هنگام ابتلا به بیماری ایدز یکی از موضوعاتی است که بیش از هرچیزی برای شخص مبتلا به ایدز اهمیت دارد و باید به آن توجه کند. شرایط ویژه اشخاص مبتلا به ایدز ما را بر آن داشت تا در این مقاله درباره دانستنیهای سلامت و مراقبت از خود برای بیماران مبتلا به ایدز به صورت کامل صحبت کنیم؛ با ما همراه باشید.
به خاطر داشته باشید که ابتلا به ایدز نباید فرد را از زندگی سالم باز دارد. فرد مبتلا به ایدز میتواند با درمان و مراقبتهای مناسب، طول عمری مانند بقیه افراد سالم داشته باشد. در ادامه بهترین روشها برای سالم ماندن و مراقبت از خودتان را شرح میدهیم.
برخی از نکات ضروری مواظبت از خود در زمان ابتلا به بیماری ایدز یا اچآیوی
- درﻣﺎن ﺿﺪ رﺗﺮو وﯾﺮوﺳﯽ (Antiretroviral Therapy) را در سریعترین زمان ممکن شروع کنید و سعی کنید آن را به عنوان بخشی از وظایف روزمره خود در نظر بگیرید. این روش درمانی بهترین روش قوی ماندن دستگاه ایمنی بدن و مراقبت از خود است.
- به صورت منظم ورزش کنید، به خوبی غذا بخورید، استراحت و خواب کافی و مطلوب داشته باشید؛ همه این موارد برای حفظ سلامتی بسیار ضروری هستند.
- سلامت روان به همان میزان سلامت جسمی مهم است. مشکلات و نگرانیهای خود را با خانواده، دوستان یا گروهها و انجمنهای حامی (که به همین منظور تشکیل شدهاند) در میان بگذارید.

درﻣﺎن ﺿﺪ رﺗﺮو وﯾﺮوﺳﯽ برای بیماران مبتلا به ایدز
در صورتی که تشخیص داده شده شما مبتلا به ویروس ایدز هستید؛ شروع درمان در سریعترین زمان ممکن، اولین قدمی است که میتوانید برای مراقبت از خود و تقویت دستگاه ایمنی بدنتان بردارید.
با این حال، باید به خاطر داشته باشید که درﻣﺎن ﺿﺪ رﺗﺮو وﯾﺮوﺳﯽ، لزوما به معنای درمان ایدز نیست؛ اما این درمان میتواند ویروس را کنترل کند. مانند سایر داروها، فرد ممکن است در ماههای اول درمان عوارض جانبی را تجربه کند. اگر این عوارض پایدار بود و بر کیفیت زندگی شما تاثیرگذار گذاشت؛ بهتر است که با مشورت با پزشک داروهای خود را تعویض کنید.
بیشتر بخوانید: درمان ایدز و راههای پیشگیری و تشخیص آن
هنگامی که درمان خود را شروع کردید، مهم است که از دستورالعملهای پزشک به خوبی پیروی کنید، یعنی داروهای خود را هر روز در زمان مشخص شده مصرف کنید. نخوردن دارو یا خوردن آن در زمانی دیگر، میتواند مانع از محافظت از دستگاه ایمنی بدن و تضعیف آن شود. اگر به هر عنوانی در درمان ایدز با مشکل مواجه شدهاید، بهتر است در اسرع وقت برای مشورت و کمک به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
خود مراقبتی در هنگام ابتلا به بیماری ایدز با داشتن رژیم غذایی سالم
عموما توصیههای غذایی برای مبتلایان به ایدز مانند دیگر بیماران است. در این مورد عموما توصیه میشود که رژیم غذایی متوازنی را در پیش بگیرید، از خوردن چربیهای فرآوری شده، قند و نمک پرهیز کنید. داشتن رژیم غذایی همچین باعث میشود که بدن شما داروها را بهتر جذب کند و در مقابل عفونتها مقاومتر شود.

چنانچه یکی از شرایط زیر را دارید بهتر است در مورد رژیم غذایی خود با پزشک معالج صحبت کنید:
- در صورتی که دچار کمبود وزن شدهاید (قبلا از اینکه ابتلا به ایدز تشخیص داده شود، فرد وضعیت بدنی بدی را تجربه میکند)
- هنگامی که اضافه وزن دارید
- در صورتی که با نوع خاصی از رژیم غذایی مشکل دارید
- عوارض جانبی دارید که باعث میشود به سختی بتوانید غذا بخورید
کاهش عوارض ایدز از طریق ورزش منظم
فعالیت بدنی و ورزش برای حفظ سلامتی همهی افراد مفید است. ورزش باعث عضلهسازی شده، استخوانها را تقویت میکند، موجب سلامت قلب شده و چربی را میسوزاند.
بعضی از مبتلایان به ایدز توده عضلانی و قدرت بدنی خود را از دست میدهند که ورزش منظم میتواند به آنان کمک کند از بروز این مشکلات جلوگیری کنند. در همین حال، از فواید دیگر ورزش منظم کاهش استرس و علائم مختلف افسردگی است.
جلوگیری از تداخل داروهای ایدز و الکل و مواد مخدر
مصرف بیرویهی نوشیدنیهای الکلی یا مواد مخدر میتواند موجب تضعیف دستگاه ایمنی بدن شود. به همین ترتیب درمان نیز نمیتواند کارآیی لازم را داشته باشد و فرد را سالم نگه دارد.
از این رو، فرد ممکن است عوارض جانبی ناخواسته یا بسیار جدی را تجربه کند. فرد ممکن است بر اثر مصرف نوشیدنیهای الکلی و مواد مخدر احساس سرگیجه کند یا اینکه حتی بیهوش شود.
در این حالت، داروهای درمانی با الکل و مواد مخدر دچار تداخل شدهاند و مواردی که گفتیم از عوارض جانبی این تداخل هستند که بدن فرد را مستعد آسیب میکنند. در صورتی که هر کدام از این مشکلات را داشتید بهتر است به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
کنترل استرس بیماری ایدز با داشتن حامی
مراقبت از سلامت روحی و روانی و عاطفی به همان میزان سلامت جسمی برای مراقبت از خود مهم است. تشخیص بیماری ایدز برای هر فردی میتواند تکاندهنده و بسیار ناراحتکننده باشد و فرد برای کنار آمدن با آن نیاز به زمان دارد.

صحبت کردن با اعضای خانواده، دوستان و کسانی که با بیماری ایدز به زندگی عادی خود ادامه میدهند، میتواند در شرایط دشوار کمک حال باشد. همینطور میتوانید به گروهها و انجمنهای حمایت از بیماری ایدز مراجعه کنید و در آنجا با بیماران دیگر دیدار و گفتگو کنید.
پس از اینکه توانستید با شرایط حاکم کنار بیایید، میتوانید بهتر در مورد زندگی خود و اهداف مورد نظرتان و اولویتهایتان در زندگی فکر کنید. شاید بخواهید شغل خود را عوض کنید، تشکیل خانواده دهید یا اینکه به سفر بروید. هر ایدهای که دارید بهتر است اصلا اجازه ندهید بیماری شما باعث شود از کارتان باز بمانید.
چه کارهای دیگری میتوانید برای مراقبت از خود در هنگام ابتلا به بیماری ایدز انجام دهید
بسیاری از کارهایی که فرد برای مراقبت و مواظبت از خود انجام میدهد، برای سایر افراد سالم نیز توصیه میشوند؛ مانند رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و استراحت و خواب کافی.
به هر حال، برای کسانی که با بیماری ایدز زندگی میکنند، مراجعه منظم به پزشک معالج بسیار مهم است. بهتر است همیشه برای چکآپ به پزشک مراجعه کنید تا از شرایط سلامتی خود آگاه باشید.
بیشتر بخوانید: 6 نکته مهم درباره مراقبت از بیمار مبتلا به ایدز که در مراحل پیشرفته بیماری است
خصوصا با افزایش سن مراقبت از خود اهمیت بیشتری پیدا میکند و بهتر است بیشتر از خودتان مواظبت کنید. مشکل دهان و دندان در بین بیماران مبتلا به ایدز شایع است. بهتر است به صورت منظم دندانهای خود را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. برای مراقبتهای پزشکی مناسبتر، بهتر است که به یک دندانپزشک مراجعه کنید تا خطر عفونت دهان و پوسیدگی دندان را به حداقل برسانید.
منبع: