درمان ریزش مو چیست؟

درباره‌ی درمان ریزش مو باید بگوییم که درمان‌های موثری برای برخی از انواع ریزش مو وجود دارد. ممکن است با درمان‌های مناسب روند ریزش مو را معکوس کرد یا حداقل از نازک‌تر شدن مو کاست. در این مقاله به چند روش اشاره خواهیم کرد.

در مقاله «معرفی روش‌های درمان ریزش مو» می‌خوانیم:



برخی افراد به عارضه‌های خاصی مانند «طاسی منطقه‌ای (Alopecia Areata)» دچار شدند، در این حالت، موی فرد ممکن است بدون درمان خاصی ظرف یک سال دوباره رشد کند. اما برای سایر افراد، درمان ریزش مو می‌تواند شامل مصرف برخی داروها، جراحی کاشت مو و سایر روش‌های درمانی باشد.


ریزش مو که به نام «آلوپسی» یا «طاسی» نیز شناخته می‌شود، به ریزش مو از بخشی از فرق سر یا بدن گفته می‌شود. میزان ریزش مو نیز می‌تواند از بخشی از سر تا قسمت‌های دیگر بدن در هر فرد متفاوت باشد. ریزش مو در برخی افراد می‌تواند باعث ناراحتی های روانی نیز شود.


معرفی درمان‌های دارویی برای درمان ریزش موی سر


اگر ریزش مو به دلیل ابتلا به یک بیماری خاص باشد، درمان بیماری در اولویت اصلی قرار دارد. پزشکان ممکن است برای فرد داروهای ضد التهاب و سرکوب‌کننده دستگاه ایمنی بدن مانند پردنیزولون (Prednisolone) را تجویز کنند.

همچنین در صورتی که داروی خاصی عامل ریزش مو شده باشد، پزشک معمولا به بیمار توصیه می‌کند، حداقل به مدت سه ماه از مصرف آن دارو خودداری کنید.


داروهای دیگری هم هستند که معمولا برای درمان طاسی ارثی و جلوگیری از ریزش مو تجویز می‌شوند که عبارتند از:


ماینوکسیدیل (Minoxidil): داروی بدون نسخه‌ای است که توسط سازمان‌های بهداشتی معتبر برای زنان و مردان مورد تأیید قرار گرفته است. ماینوکسیدیل معمولا به‌صورت مایع یا فوم موجود است و فرد روزانه باید به سر خود بمالد. مدتی پس از شروع درمان با ماینوکسیدیل ممکن است فرد ریزش مو را تجربه کند.

همچنین ممکن است موهای به‌تازگی رشد کرده کوتاه‌تر و تُنُک‌تر از موهای سابق باشند. اما حداقل ۶ ماه برای درمان با ماینوکسیدیل لازم است. همچنین توصیه می‌شود، برای حفظ و نگهداری موهای رشد کرده، به درمان با داروی ماینوکسیدیل ادامه دهید. مصرف ماینوکسیدیل عوارض جانبی احتمالی هم دارد که عبارتند از تحریک پوست فرق سر، رشد ناخواسته مو روی صورت و همین‌طور تند شدن‌ غيرطبيعي‌ ضربان‌ قلب‌ (تاکی کاردی).


فیناستراید (Finasteride): این دارو برای مردان تجویز می‌شود. فیناستراید به صورت قرص عرضه می‌شود و فرد باید روزانه مصرف کند.

گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد، بسیاری از مردانی که از درمان با داروی فیناستراید بهره بردند، شاهد کاسته شدن از روند ریزش مو بودند و برخی نیز اعلام کردند که موهای جدیدی نیز روی سرشان رشد کرده است.

به مانند ماینوکسیدیل توصیه می‌شود فرد برای حفظ مزایای دارو به درمان با فیناستراید ادامه دهد. همچنین این نکته را به یاد داشته باشید که فیناستراید ممکن است برای مردان بالای 60 سال کارایی لازم را نداشته باشد.

به مانند بسیاری از داروها فیناستراید هم ممکن است در برخی افراد عوارض جانبی داشته باشد. برخی از نادرترین عوارض مصرف داروی فیناستراید شامل کاهش میل و عملکرد جنسی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات گزارش شده است. همچنین زنان باردار باید اکیدا از تماس با قرص‌های خُرد شده یا شکسته فیناستراید خودداری کنند.


سایر داروها برای درمان ریزش مو

داروی خوراکی دوتراساید (Dutasteride) که گزینه‌ی دارویی دیگر است که برای مردان توصیه می‌شود. برای زنان نیز درمان دارویی ممکن است شامل داروهای ضد بارداری خوراکی و اسپیرونولاکتون (Spironolactone) باشد.


جراحی کاشت مو


رایج‌ترین نوع ریزش مو دائمی، ریزش منطقه‌ای مو است که معمولا تنها موهای فرق سر فرد ریزش پیدا می‌کند. کاشت مو یا جراحی ترمیمی می‌تواند بهترین گزینه برای این دست افراد باشد.


در جراحی کاشت مو، یک متخصص پوست و مو یا جراح زیبایی، قسمت‌های ریزی از پوست را که حاوی چند تار مو هستند را از پشت سر یا نواحی پُرپُشت دیگر برمی‌دارد و به فرق سر پیوند می‌زند.


برخی از پزشکان بعد از کاشت مو استفاده از داروی ماینوکسیدیل را به بیماران خود توصیه می‌کنند تا ریزش مو را به حداقل برسانند. همچنین، ممکن است برای حصول نتیجه‌ی دلخواه نیاز به بیش از یک عمل جراحی کاشت مو باشد.

با این حال، به یاد داشته باشید که نهایتا ریزش مو ارثی با وجود عمل جراحی باز هم ممکن است ادامه پیدا کند. ذکر این نکته هم ضروری است که روش‌های درمانی جراحی برای درمان طاسی سر معمولا پرهزینه هستند و می‌توانند برای بیمار دردناک باشند. در همین حال، عوارض جانبی مانند زخم و خونریزی نیز دارند.


لیزرتراپی برای درمان ریزش موی سر


روش درمانی دیگر لیزرتراپی مو با لیزر کم‌توان یا لیزر سرد است. این روش درمانی که برای زنان و مردان انجام می‌گیرد از سوی سازمان‌های معتبر دنیا از جمله سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) مورد تایید قرار گرفته است. پژوهش‌هایی که انجام گرفته‌اند، کارایی این روش درمانی را برای درمان ریزش مو تأیید کرده و گزارش دادند که بیماران شاهد تقویت مو و تراکم در نواحی سابقا کم‌پُشت بودند. با این حال، برای ارزیابی اثرات طولانی‌مدت این روش درمانی نیاز به پژوهش‌های بیشتری است.


تغییر در سبک زندگی و داروهای خانگی جهت درمان ریزش موی سر


برخی از کسانی که دچار ریزش مو شدند ممکن است از درمان‌های دارویی یا درمان‌های تهاجمی مانند کاشت مو پرهیز کنند و به جای آن بخواهند از محصولاتی مانند کلاه گیس یا موی مصنوعی بهره ببرند. قبل از هرکاری بهتر است با یک متخصص پوست و مو یا متخصص زیبایی مشورت کنید. راهکارهای غیر پزشکی زیادی وجود دارند که می‌توان از آن برای پوشش دائمی یا موقت مو استفاده کرد.


آمادگی برای وقت ملاقات با پزشک


ممکن است ابتدا نگرانی‌های خود را در مورد ریزش مو با یک پزشک عمومی معتمد در میان بگذارید و این پزشک هم به طبع شما را به یک پزشک متخصص پوست و مو ارجاع دهد.
چه کارهای باید انجام دهید؟
-قبل از هر چیز، فهرستی از اطلاعات شخصی خود تهیه کنید و مواردی از جمله فشارها و استرس‌هایی که در محیط خانه یا محل کار تجربه می‌کنید و همین‌طور تغییراتی که اخیرا در زندگی خود اعمال کرده‌اید را در آن بگنجانید.
-فهرستی از تمام داروها، ویتامین‌ها و مکمل‌های غذایی که در هنگام ملاقات با پزشک مصرف می‌کنید تهیه کنید.
-سوالاتی که می‌خواهید از پزشک خود بپرسید را در جایی یادداشت کنید.


وقت ملاقات با پزشک محدود است، بنابراین بهتر است همواره فهرستی از سوالاتی که می‌خواهید از پزشک بپرسید را همراه داشته باشید تا از وقت ذی‌قیمت خود به‌ بهترین نحو استفاده کنید. سوالاتی که می‌خواهید بپرسید از را از مهمترین تا کم‌اهمیت‌ترین اولویت‌بندی کنید.

برخی از مهمترین سوالاتی که ممکن است بخواهید از پزشک خود بپرسید عبارتند از:

  • علل ریزش مو چیست؟
  • آیا علل احتمالی دیگری نیز برای ریزش مو وجود دارد؟
  • به چه نوع آزمایش‌هایی احتیاج دارید؟
  • آیا ریزش مو دائمی است یا اینکه موها دوباره رشد خواهند کرد؟ اگر پاسخ به این سوال مثبت است، رشد مجدد موها چقدر زمان می‌برد؟
  • بهترین مسیر برای درمان چیست
  • آیا نیاز به پرهیزهای (غذایی) یا دستورالعمل‌های دیگر وجود دارد؟
  • آیا باید با یک متخصص پوست‌ و مو ملاقات کنم؟ در این صورت، هزینه آن چقدر خواهد بود؟
  • آیا دارویی جایگزینی برای دارویی که تجویز کرده‌اید وجود دارد؟
  • آیا بروشور یا کتابچه‌ی راهنمایی دارید که بتوانم مطالعه کنم؟
  • برای مطالعه چه وب‌سایت‌هایی را پیشنهاد می‌دهید؟


چه انتظاراتی از پزشک خود داشته باشید؟


در هنگام ملاقات پزشک سوالاتی از شما می‌پرسد که بهتر است از قبل آمادگی لازم برای پاسخ به آن را داشته باشید. همان‌طور که گفتیم همراه داشتن یک دفترچه یادداشت و فهرست کاملی از علائم و اطلاعات شخصی دیگر مانند سوابق پزشکی و سبک‌ زندگی می‌تواند به شما کمک کند.

سوالاتی که پزشک ممکن است از شما بپرسد؛ می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • از چه زمانی ریزش موی شما شروع شد؟
  • آیا ریزش مو منطقه‌ای بوده یا کامل؟
  • آیا در گذشته نیز مشکل مشابهی داشته‌اید؟
  • آیا از بستگان درجه اول و خانواده کس دیگری هم دارای ریزش مو بوده است؟
  • از چه داروها یا مکمل‌های غذایی به صورت دائم استفاده می‌کنید؟
  • چه چیزی باعث کاستن از ریزش موی شما می‌شود؟
  • چه چیزی باعث افزایش ریزش موی شما می‌شود؟

منبع:

mayoclinic

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
16 نظرات
  1. محسن محمودی می گوید

    سلام. من از دو ماه پیش بعلت ابتلا به بیماری لوپوس از قرص پردنیزولون استفاده میکنم. اوایل روزانه سی میلی گرم بود بتدریج کم شده و الان روزانه یک قرص و نیم دارم مصرف میکنم. و البته روزانه دو تا هم قرص هیدروکسی کلروکین مصرف میکنم. الان حدود دو هفته هست که ریزش شدید مو دارم. با توجه به اینکه چند سال پیش کاشت مو داشتم الان موهام کم پشت شده. میخاستم بدونم علتش ممکنه داروهای مصرفی باشه؟ و اینکه در صورت قطع مصرف این داروها آیا موها مجددا رشد میکنه؟ ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      بله ممکنه ریزش مو دارویی باشه
      باید زیر نظر متخصص پوست دارو و محلول مصرف کنین، برمیگرده نگران نباشین

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با متخصص پوست، مو و زیبایی استفاده کنید.

  2. معین می گوید

    سلام من شامپو تریاک استفاده میکنم . جلو ریزش مو رو کم میکنه ولی قطع نمیکنه . میخواستم بدونم شامپو بهتر هست و اثر کنه؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام من همچين چيزي نشنيدم
      براي جلوگيري از ريزش مو زينك پلاس روزي يكي بخوريد

      1. معین می گوید

        زینگ پلاس شب یکی میخورم بدون اشتها . اما صبح که بیدار میشم حالت تهوع دارم .

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام ظهر ها با ناهار بخوريد

  3. حسن بهرامی می گوید

    باسلام بنده 65سالمه چند وقتی موهام می‌ریزه صورت وبدنم پوست می ریزه الان دوروزه سرم می خاره ممنون اگر جواب بدین

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام شامپو كتوكونازول و سلنيوم استفاده كنيد اگه بهتر نشديد اين آزمايشات را بديد
      Cbc.diff
      Esr
      Crp
      S/E
      Ferritin
      Tsh

  4. جواد می گوید

    سلام خسته نباشید
    من حدود دوماهه ریزش سکه ای مو دارم تعداد قسمتهای ریخته شده داره بیشتر میشه الان شش قسمت موهام جداگونه ریخته دکتر پوست رفتم اول امپول تزریق کرد داخلشون و بعدم دوتا محلول ماینوکسیدل 5 درصد و لامینین و همچنین خوردن قرص پردنیزولون 5 روزانه یک عدد تجویز کرده لطفا کمکم کنین که چیکار کنم ؟؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام بايد همين درمانو ادامه بديد درمانتون درسته

  5. امیر می گوید

    سلام من موهای سرم کم پشت شده به طوری که کف سرم معلومه سیزده سالمه چکار کنم چی بخورم تا ریشه موهام قوی تر و پر پشت تر بشه ممنون

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      علت ریزش مو باید مشخص شود
      به متخصص پوست و مو مراجعه کنید

      1. ناشناس می گوید

        سلام خسته نباشید پسر م حدود یک سال ریزش سکه ای گرفت ابتدا یکی از مژه هاش کامل ریخت بعد هر دو مژه وچند ماه بعد ریزش سکه ای داخل موهاش وکل موهاش ریخت الان هم ابروهاش کامل ریخته وتحت نظر دکتر قرص پردنیزولون۵ همرا ه ماینکسیدول وقطره مخصوص مژه ابرو دکتر تجویز کرده پسرم۱۴ سالشه خیلی بد شده از شما خواهش میکنم جواب بدیت موهاش در میاد چند قسمت سرش که سکه ریخته بود آمپول زدیم فقط همون قسمت در آمده ولی بقیه سرش کامل ریخته موهای ریز پشت سرش نیش میکنه ولی دست میزنه میریزه ریشه نداره به نظر شما چکار کنیم

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام
          تشخیص چی بوده؟

      2. ناشناس می گوید

        سلام قرص پردنیزولون باعث ریزش مو میشه؟

        1. مشاور سلامتی می گوید

          سلام
          با چه دوزی؟

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.