غذاهای ممنوع دوران بارداری که نباید به‌هیچ عنوان بخورید!

خلاصه این مقاله را بشنوید

مراقبت‌های دوران بارداری خاص و حساس هستند، از مراقبت‌های حرکتی گرقته تا غذایی همگی روی سلامت مادر و نوزاد تاثیر می‌گذارند. همیشه درباره نکات سودمند مراقبتی در این دوره گفته‌ایم اما اینبار می‌خواهیم به سراغ غذاهای ممنوع دوران بارداری برویم.

در حاملگی باید از خوردن بعضی از مواد غذایی پرهیز کنید تا با داشتن یک رژیم غذایی سالم، فِراغت آسانی داشته باشید.  درباره بایدها و نبایدهای تغذیه مادر در دوران بارداری، نکات زیادی وجود دارد اما بدن هر کس، پیچیدگی‌هایی دارد که در دوران بارداری وارد بُعد جدیدی می‌شود. برای همین حتما باید در زمینه رژیم غذایی دوران بارداری با متخصص زنان مشورت کنید.

اما در این مطلب از مجله دکتردکتر قصد داریم تا اطلاعاتی را که بیشتر جنبه آگاهی عمومی در زمینه مواد غذایی مضر در دوران بارداری دارند، بپردازیم.

از شما دعوت می‌کنیم تا به‌منظور کسب پیش‌آگاهی با ما تا به انتهای این مطلب همراه باشید.

غذاهای ممنوع دوران بارداری

خوردن وعده‌های غذایی متعادل در همه زمان‌ها مهم است، اما هنگام بارداری، این موضوع اهمیت بیشتری دارد. مواد مغذی، ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری وجود دارد که کودک در حال رشد به آن‌ها نیاز دارد هرچند که بیشتر غذاها بی‌خطر هستند.

به این منظور می‌توانید با مطالعه مطلب مکمل‌های مورد نیاز بدن در دوران بارداری را بخوانید تا اطلاعات خوبی در این زمینه کسب کنید.

با این‌حال، غذاهای خاصی وجود دارد که در تغذیه دوران بارداری باید از آنها اجتناب کنید. در ادامه مهم‌ترینشان را در این بخش از راهنمای بارداری به شما معرفی خواهیم کرد.

باید و نبایدهای تغذیه مناسب بارداری

گوشت اغذیه‌فروشی

اغذیه فروشی‌ها به لیستریا آلوده هستند که می تواند باعث سقط جنین شود. لیستریا توانایی عبور از جفت را دارد و ممکن است نوزاد را آلوده کند، که این امر می‌تواند منجر به عفونت یا مسمومیت خون شود و ممکن است تهدید کننده زندگی باشد.

اگر باردار هستید و به خوردن گوشت اغذیه‌فروشی فکر می‌کنید، مطمئن شوید که گوشت را دوباره گرم کنید تا آلودگی نداشته باشد.

ماهی‌های دارای جیوه

از خوردن ماهی‌هایی که دارای سطوح بالایی از جیوه هستند باید اجتناب شود. جیوه مصرف شده در دوران بارداری با تاخیر در رشد و آسیب مغزی جنین مرتبط است. نمونه‌ای از این نوع ماهی‌ها شامل کوسه، اره‌ماهی، شاه‌ماهی خال مخالی و کاشی ماهی هستند.

ماهی تن سبک کنسرو شده معمولاً نسبت به سایر ماهی‌های تن جیوه کمتری دارد، اما همچنان باید در حد اعتدال مصرف شود. همچنین باید از انواع خاصی از ماهی‌های مورد استفاده در سوشی به دلیل مقادیر بالای جیوه اجتناب شود.

غذاهای دریایی دودی

از غذاهای دریایی دودی شده باید اجتناب شود زیرا ممکن است به لیستریا آلوده باشند. این نوع ماهی‌ها زمانی که در یکی از مواد غذایی پخته شده مانند کاسرول قرار دارند، بی‌خطر هستند.

این دسته از ماهی‌ها اغلب در بخش اغذیه‌فروشی‌های فروشگاه مواد غذایی یافت می‌شوند. غذاهای دریایی دودی کنسرو شده یا ایمن معمولاً برای خوردن مناسب هستند.

بعضی از ماهی‌های دریاچه‌ها و رودخانه‌های آلوده که ممکن است در معرض سطوح بالای بی‌فنیل‌های پلی‌کلر قرار بگیرند، خودداری کنید. این موضوع در درجه اول برای کسانی است که در دریاچه‌ها و رودخانه‌های محلی ماهی می‌گیرند، مهم است.

ماهی آبی، باس راه راه، ماهی قزل‌آلا، پایک، قزل‌آلا، و وال آی هستند. برای تعیین اینکه کدام ماهی برای خوردن در منطقه شما بی‌خطر است، با اداره بهداشت محلی یا آژانس حفاظت از محیط زیست تماس بگیرید.

به یاد داشته باشید، این مربوط به ماهی‌هایی است که در آب‌های محلی صید می‌شوند و نه ماهی‌های فروشگاه مواد غذایی محلی. در رعایت تغذیه بارداری به این مورد توجه کنید.

 صدف خام

بیشتر بیماری‌های ناشی از غذاهای دریایی ناشی از صدف‌های نیم پز، صدف دوکفه‌ای و صدف سیاه است. پخت و پز به جلوگیری از برخی از انواع عفونت کمک می‌کند، اما از عفونت‌های مرتبط با جلبک جلوگیری نمی‌کند.

لازم به ذکر است که مصرف صدف‌های خام برای همه مضر است و باید به طور کلی از مصرف آنها در دوران بارداری اجتناب کرد.

گوشت خام

در دوران بارداری باید ازغذاهای دریایی نپخته و گوشت گاو یا مرغ کمیاب یا نیم پز به دلیل خطر آلودگی با باکتری های کلیفرم، توکسوپلاسموز و سالمونلا اجتناب شود.

در خانه، دما باید برای تکه‌های کامل گوشت حداقل به 145 درجه فارنهایت برای گوشت چرخ‌کرده مانند همبرگر به 160 درجه فارنهایت و برای سینه مرغ به 165 درجه فارنهایت برسد.

غذاهای ممنوع دوران بارداری، سوشی

 تخم‌مرغ خام

از تخم‌مرغ خام یا هر غذای حاوی تخم‌مرغ خام به دلیل قرار گرفتن در معرض احتمالی سالمونلا باید در دوران بارداری اجتناب شود. بعضی از سس‌های سزار خانگی، سس مایونز، بستنی یا کاستارد خانگی و سس‌های هلندی ممکن است با تخم‌مرغ خام درست شوند.

اما اگر تخم‌مرغ پخته شود، باعث کاهش قرار گرفتن در معرض سالمونلا می‌شود. بستنی و سس که به صورت تجاری تولید می‌شوند با تخم مرغ پاستوریزه تهیه شده و باعث ابتلا به سالمونلا نخواهند شد.

توجه! اگر خمیر کلوچه خام حاوی تخم‌مرغ خام است، احتمالاً باید از خوردن آن اجتناب کنید.

پنیرهای نرم

پنیرهای نرم وارداتی ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشند. بهتر است از مصرف پنیرهای نرمی مثل بری، کامامبر، روکفور، فتا، گورگونزولا و پنیرهای سبک مکزیکی خودداری کنید، مگر اینکه بدانید از شیر پاستوریزه تهیه شده‌اند.

تمام پنیرهای نرم غیروارداتی که با شیر پاستوریزه تهیه می‌شوند برای خوردن بی‌خطر هستند.

شیر غیر پاستوریزه

شیر غیر پاستوریزه ممکن است حاوی لیستریا باشد. اطمینان حاصل کنید که شیری که می‌نوشید پاستوریزه باشد.

پاته

باید از مصرف پاته در یخچال یا اسپری‌های گوشت اجتناب شود زیرا ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشند. پاته کنسرو شده یا اسپری‌های گوشت ایمن قابل مصرف هستند.

آبمیوه تازه

زنان باردار باید آبمیوه پاستوریزه را انتخاب کنند. آب میوه تازه در رستوران‌ها، آب‌میوه‌ فروشی‌ها یا غرفه‌های مزرعه ممکن است حاوی باکتری‌های مضر، از جمله سالمونلا و ای کلی باشند.

برخی از بازارها آب میوه خام و غیر پاستوریزه را نیز در یخچال می‌فروشند. حتما قبل از مصرف برچسب روی شیشه را چک کنید . آب‌میوه موجود در جعبه‌ها و بطری های داخل قفسه سوپرمارکت نیز بی‌خطر است.

کافئین

اگرچه اکثر مطالعات نشان می‌دهند که مصرف کافئین در حد متعادل مجاز است، اما موارد دیگری نیز وجود دارند که نشان می‌دهند مصرف کافئین ممکن است با سقط جنین مرتبط باشد.

برای همین توصیه می‌کنیم تا برای کاهش احتمال سقط جنین در سه ماهه اول از مصرف کافئین خودداری کنید. به عنوان یک قاعده کلی، کافئین در دوران بارداری باید به کمتر از 200 میلی‌گرم در روز محدود شود. این میزان به اندازه یک فنجان قهوه 12 اونسی است.

کافئین ادرارآور است، به این معنی که به دفع مایعات از بدن کمک می‌کند. فراموش نکنید که نوشابه، شکلات یا نوشیدنی انرژی‌زا مورد علاقه شما احتمالا حاوی کافئین است.

این می‌تواند منجر به از دست دادن آب و کلسیم شود. بنابراین باید به جای نوشیدنی‌های کافئین‌دار، آب، آب‌میوه و شیر فراوان بنوشید. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که مقادیر زیاد کافئین با سقط جنین، زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و علائم ترک در نوزادان مرتبط است. ایمن‌ترین کار این است که از مصرف کافئین خودداری کنید.

الکل

هیچ مقدار الکلی وجود ندارد که در دوران بارداری بی‌خطر باشد، بنابراین باید از مصرف الکل در دوران بارداری اجتناب کرد. قرار گرفتن در معرض الکل قبل از تولد می‌تواند در رشد سالم کودک اختلال ایجاد کند. بسته به مقدار، زمان و الگوی مصرف، مصرف الکل در دوران بارداری می‌تواند منجر به سندرم جنین الکلی یا سایر اختلالات رشدی شود.

اگر قبل از اینکه بفهمید باردار هستید الکل مصرف کرده‌اید، الکل را متوقف کنید. در دوران شیردهی نیز باید از مصرف الکل خودداری کنید. قرار گرفتن در معرض الکل برای نوزاد خطرات مضری دارد و الکل از طریق شیردهی به نوزاد منتقل می‌شود.

سبزیجات شسته نشده

سبزیجات بی‌خطر و بخشی ضروری از یک رژیم غذایی متعادل هستند. با این حال، برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض احتمالی توکسوپلاسموز، اطمینان از شسته شدن آن‌ها ضروری است. توکسوپلاسموز ممکن است خاک محل رشد سبزیجات را آلوده کند.

جوانه خام

هیچ‌گونه جوانه خام از جمله یونجه، شبدر و تربچه را نخورید. باکتری‌ها می توانند قبل از شروع رشد جوانه‌ها وارد دانه‌ها شوند و شستن این میکروب‌ها تقریبا غیرممکن است. در اغذیه‌فروشی، ساندویچ‌ها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که حاوی جوانه خام نیستند. در خانه جوانه‌ها را کاملا بپزید تا باکتری‌های موجود در آن‌ها از بین بروند.

در صورت مسمومیت غذایی در دوران بارداری چه باید کرد؟

سریع‌ترین واکنش صحیح به مسمومیت با خوردن غذاهای ممنوع دوران بارداری اول تماس با دکترتان است و بعد از آن باید به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود.

یادتان باشد که در چنین شرایطی مهم‌تر از هر چیزی، حفظ آرامش و سرعت عمل بالا است. بعد از درمان نیز همچنان با پزشک خود در ارتباط بمانید و تمامی توصیه‌ها را مو به مو انجام دهید.

غذاهای ممنوع دوران بارداری، غذاهای چرب

پرهیز از غذاهای ممنوع در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین بسیار مهم است…

داشتن یک رژیم غذایی سالم در دوران بارداری یکی از مهم‌ترین مراقبت‌های دوران بارداری برای هر خانم است. مواد غذایی بیشتری هستند که در این لیست از آن‌ها نام نبردیم اما همیشه به تشخیص پزشک، مواردی هستند که باید از میل کردن آن‌ها پرهیز کرد.

اگر باردار هستید یا در شرف آن هستید، می‌توانید برای مشاوره با پزشک زنان، زایمان و بارداری در هر کجای ایران از سیستم نوبت دهی آنلاین پلتفرم دریافت نوبت پزشک دکتردکتر استفاده کنید و آنلاین و شبانه‌روزی، وقت بگیرید.

در انتها از شما می‌خواهیم که اگر سوالی دارید از مشاور سلامتی ما بپرسید یا تجربه خود در این رابطه را با ما و دیگر خوانندگان مجله دکتردکتر به اشتراک بگذارید.

منبع:

americanpregnancy

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر