ضد آفتاب فیزیکی یا شیمیایی؛ کدام‌ یک انتخاب شماست؟

آفتاب است و هزاران فایده‌اش اما تاثیر آن روی پوست را نمی‌توان مثبت تلقی کرد. تاثیرات منفی آفتاب روی پوست صورت بسیار زیاد است و خوشبختانه می‌توان با استفاده از محصولی بسیار کاربردی به نام ضدآفتاب تا حدودی آن را مهار کرد؛ در کیف‌های اکثر ما حداقل یک کرم ضد آفتاب پیدا می‌شود اما تا به‌حال به این فکر کرده‌اید که ضد آفتاب فیزیکی خوب است یا شیمیایی؟

این سوال را اکثر ما داریم و گاهی در میان نظرات مختلف از جواب دادن به آن عاجز می‌شویم. اگر بخواهیم اصولی‌تر بگوییم، بهترین نوع کرم ضد آفتاب که متناسب با پوستتان باشد، باید توسط دکتر پوست در تهران یا دیگر شهرهای ایران مشخص شود اما قبل از آن قصد داریم تا درباره این که کرم ضد آفتاب فیزیکی بهتر است یا شیمیایی برایتان بگوییم؛ با ما همراه باشید. 

ضد آفتاب چیست و استفاده از آن چه مزایایی دارد؟

کرم ضد آفتاب یک محصول موضعی برای محافظت از پوست به صورت خاص در برابر خورشید است. ساختار این کرم به صورت است که بخشی از اشعه ماورا بنفش یا همان UV را جذب یا منعکس کرده و در نتیجه به محافظت در برابر آفتاب‌سوختگی و دیگر مشکلات پوست در برابر خورشید کمک می‌کند. کرم‌های ضد آفتاب انواع مختلفی دارد و به صورت لوسیون، اسپری، ژل، فوم، پودر و بسیاری از دیگر محصولات موضعی تولید و در اختیار عموم قرار داده می‌شوند.

همه ما می‌دانیم که کرم ضد آفتاب در روتین مراقبت از پوست نقش محافظت‌کننده در برابر عوارض قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه‌های مضر خورشید دارد؛ اشعه‌هایی که عامل ایجاد خطوط و چین و چروک‌های ظریف، پیری زودرس و سرطان پوست هستند. استفاده منظم از انواع کرم‌های ضد آفتاب خطر ابتلا به سرطان پوست را به شدت کاهش می‌دهد. اما هنگام انتخاب کرم ضد آفتاب ضروری است که به چند نکته توجه کنیم.

شاید تا به‌حال بدون این‌که در مورد فیزیکی یا شیمیایی بودن کرم خود اطلاع داشته باشید، آن‌ها را استفاده کرده‌اید؛ هر چند تفاوت چندانی بین این دو وجود ندارد اما آگاهی در جهت مزایا و معایب هر یک و انتخاب بهترین نوع که مناسب پوست‌تان باشد، بهترین نتیجه را برای شما حاصل می‌کند.

ضد آفتاب فیزیکی یا شیمیایی، کدام‌یک بهتر است؟

در مقام مقایسه، هیچ‌کدام از این دو نوع ضد آفتاب برتری قابل‌ملاحظه‌ای بر دیگری ندارند. تنها نکته قابل توجه اینکه بر خلاف ضد آفتاب‌های شیمیایی که معمولاً بین 20 تا 30 دقیقه طول می‌کشد تا جذب پوست شوند، ضد آفتاب‌های معدنی محافظت فوری را ارائه می‌دهند از طرفی ضد آفتاب‌های فیزیکی را می‌توان روی آرایش و سایر محصولات مراقبت از پوست نیز استفاده کرد.

با این حال طبق نظر متخصصان مؤثرترین ضد آفتاب، آن نوعی است که استفاده می‌کنید و تأثیر آن را بر روی پوست خود دیده‌اید. مهم‌ترین نکته استفاده مداوم از کرم‌های ضد آفتاب است نه بکار بردن نوع خاصی از آن. با این حال افراد دارای پوست حساس ضد آفتاب فیزیکی برای‌شان مناسب‌تر است و ریسک کمتری در تحریک پوست آنان دارد.

با این حال هنگام انتخاب کرم ضد آفتاب توجه کنید که محافظت کاملی در برابر طیف وسیعی از اشعه‌های خورشید (UVA و UVB) ارائه دهد. عدم انسداد منافذ پوست، بدون بو، چربی و پارابن بودن و دارا بودن SPF معادل 30 یا بالاتر از سایر نکاتی است که بهتر است به آن توجه لازم را داشته باشید. اما هر چه هست و همیشه به‌عنوان بهترین راهکار ارائه می‌شود، استفاده از نظر یک متخصص پوست برای انتخاب بهترین نوع کرم ضد آفتاب بر اساس شرایط پوست شماست؛ نکته‌ای که افراد آگاه و دوستدار سلامتی هیچ گاه آنرا فراموش نمی‌کنند.

با این حال برای خرید کرم ضدآفتاب خوب است که تمامی گزینه‌های خوب را به‌صورت یکجا با هم داشته باشید تا بهترین گزینه را برای محافظت از پوست خود انتخاب کنید. انواع محصولات ضدآفتاب را می‌توانید از طریق لینک زیر خریداری کنید:

ویژگی‌های ضد آفتاب‌های فیزیکی

ضد آفتاب‌های فیزیکی یا ضد آفتاب‌های معدنی دسته‌ای هستند که با ایجاد یک مانع فیزیکی بر روی پوست از آن در برابر اشعه خورشید محافظت می‌کنند. این نوع، با مکانیسم منعکس کردن اشعه ماوراءبنفش، نقش خود را در کاهش مضرات اشعه خورشید ایفا می‌کند. علاوه‌براین ضد آفتاب‌های فیزیکی عامل اصلی در جلوگیری از آسیب‌های پوستی مربوط به اشعه UVA از جمله هایپرپیگمانتاسیون و چین و چروک هستند.

ضدآفتاب‌های فیزیکی همچنین می‌توانند به محافظت از پوست در برابر اشعه UVA عبور کننده از شیشه پنجره که باعث ایجاد رنگ‌دانه و تجزیه کلاژن است، کمک کنند. به همین دلیل است که متخصصان پوست استفاده روزانه از کرم‌های ضد آفتاب در فصل تابستان را حتی در اوقاتی که قصد بیرون رفتن ندارید را توصیه می‌کنند. این نوع کرم‌های ضد آفتاب کمتر احتمال دارد که منافذ پوست را مسدود کنند؛ به همین دلیل برای پوست‌های مستعد آکنه و حساس ایده‌آل هستند.

لازم به ذکر است که اکثر کرم‌های ضد آفتاب فیزیکی با اکسید روی و اکسید تیتانیوم، دو ماده‌ای که تأثیر آن‌ها بر محافظت از پوست از جانب سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تأیید شده است، فرموله می‌شوند.

چالش‌های استفاده از ضد آفتاب‌های فیزیکی

در کنار تمام خوبی‌های استفاده از کرم ضد آفتاب فیزیکی، چالش‌هایی هم برای استفاده از آن وجود دارد:

  • ضد آفتاب‌های فیزیکی معمولاً حالت گچی دارند و به سختی بر روی پوست پخش شوند. برای همین است که یک لایه سفید رنگ ایجاد می‌کنند که به‌ویژه برای کسانی که پوست تیره‌تری دارند کاملاً مشخص است.
  • به اندازه انواع شیمیایی در برابر آب مقاوم نیستند؛ بنابراین تجدید آن‌ها در طول روز از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت عدم تجدید محافظت کمتری از پوست را خواهند داشت.
  • مقایسه بهترین ضدآفتاب‌های ایرانی و خارجی 

ویژگی‌های ضد آفتاب‌های شیمیایی

ضد آفتاب‌های شیمیایی دارای مواد فعالی هستند که اشعه ماوراءبنفش را قبل از آنکه وارد پوست شود، جذب می‌کنند. ماده تشکیل‌دهنده این کرم‌ها که به‌عنوان فیلتر شیمیایی برای اشعه UV عمل می‌کنند، عموماً اکسی بنزون، آووبنزون، اکتی سالات، اکتوکریلن، اکتینوکسات است.

در بیشتر موارد ضد آفتاب‌های شیمیایی لایه‌ای بر روی پوست باقی نمی‌گذارند و در نتیجه استفاده آن‌ها بر روی طیف وسیع‌تری از رنگ‌های پوست آسان‌تر است. به عبارتی از آنجا که انواع شیمایی به‌صورت خاص جذب پوست می‌شوند، به نرمی و بدون احساس چسبندگی یا چربی عمل کرده و رنگ سفید مشخصی را به جای نمی‌گذارند.

با این حال نکته مفید این ضد آفتاب‌ها قابلیت استفاده طولانی مدت در هنگام شنا کردن و یا ورزش که صورت شما عرق می‌کند، است. ضد آفتاب‌های شیمیایی در مقایسه با انواع فیزیکی مقاومت بالاتری در برابر رطوبت دارند و محافظت خوبی از این نظر برای پوست شما ایجاد می‌کنند.

اما یکی از جنبه‌های منفی این نوع کرم‌های ضد آفتاب، در افراد دارای پوست حساس دیده شده است؛ به نحوی که در برخی موارد پوست ممکن است واکنش‌های ناخواسته‌ای مانند قرمزی یا التهاب را داشته باشد و بیماری ملاسما و روزاسه (آکنه دوران بزرگسالی) را بدتر کند.

لازم به ذکر است ملاسما یک بیماری پوستی شایع است که منجر به ایجاد لکه‌های قهوه‌ای روی صورت، ساعد و گردن می‌شود، در حالی که روزاسه باعث ایجاد لکه‌های قرمز و جوش‌های کوچک روی گونه‌ها، بینی و پیشانی می‌شود.

چالش‌های استفاده از ضد آفتاب‌های شیمیایی

استفاده از ضد آفتاب‌های شیمیایی نیز مثل نسخه فیزیکی آن دارای چالش‌هایی است از جمله:

  • حدود 20 دقیقه پس از استفاده عملکرد خود را نشان می‌دهد.
  • احتمال تحریک و سوزش پوست به دلیل درجه حفاظتی بالای آن در برابر اشعه‌های مضر خورشید وجود دارد.
  • هر چه SPF آن بالاتر باشد، خطر تحریک پوست‌های حساس بیشتر است.
  • ممکن است منافذ پوست‌های چرب را مسدود کند.

خطرهای احتمالی ضد آفتاب‌های شیمایی 

به دلیل این‌که ضد آفتاب‌های شیمیایی جذب پوست می‌شوند، ممکن است نگرانی‌هایی در این خصوص برای افراد وجود داشته باشد. البته طی آزمایش‌های انجام شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا هنوز شواهدی پیدا نشده که عوارض جانبی استفاده از این نوع ضد آفتاب‌ها را اثبات کند. اما این سازمان استفاده از دو ماده آمینوبنزوئیک اسید و ترولامین سالیسیلات را در تولید این ضد آفتاب‌ها ممنوع کرده است و همچنان ارزیابی‌های مختلف برای بررسی ایمنی ترکیبات ضد آفتاب‌های شیمیایی توسط FDA ادامه دارد.

هر چند بعضی محققان ابراز نگرانی کرده‌اند که دو ماده اکسی بنزن و اکتینوکسات موجود در ضد آفتاب‌های شیمیایی ممکن است باعث اختلال در عملکرد غدد درون‌ریز شوند، با این حال تحقیقات اخیر شواهدی از پیامدهای نامطلوب ناشی از کاربرد آن‌ها را نشان نمی‌دهد.

انتخاب نوع ضدآفتاب بسیار مهم است؛ از آن راحت گذر نکنید!

این که چه نوعی از کرم ضد آفتاب را برای محافظت از پوست خود انتخاب می‌کنید، بسیار مهم است. پوست شما همچون لباسی دائمی بر تن شماست و اهیمت بسیار زیادی دارد که چگونه از آن مواظبت کنید. مخصوصا که پوست صورت در تماس مستقیم با خورشید و نور آن است. در این میان انتخاب‌های مختلفی برای خرید کرم ضد آفتاب دارید و تنها باید نوع آن را انتخاب کنید. 

اگر هنوز هم به نتیجه‌ای قطعی برای تهیه نوع کرم ضد آفتاب خود نداشته‌اید، توصیه می‌کنیم تا برای مشاوره پوست، از سایت نوبت دهی دکتردکتر وقت خود را بگیرید و به دکتر پوست مراجعه کنید. 

در انتها از شما می‌خواهیم تا نظر و تجربه خود را درباره کرم ضد آفتاب با ما به اشتراک بگذارید.

مراجع:

Healthline

Everyday health

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر