آرتریت روماتوئید یک اختلال خودایمنی است که موجب التهاب مزمن در مفاصل میشود. آرتریت روماتوئید که با نام روماتیسم مفصلی نیز شناخته میشود در ابتدا به آرامی با علائم خفیف در هر دو طرف بدن شروع میشود. این علائم در طی چند هفته یا چند ماه تشدید میشوند.
علائم و نشانههای این بیماری مزمن از فردی به فرد دیگر متفاوت است و ممکن است با گذشت زمان تغییر کند.
علائم آرتریت روماتوئید در مراحل اولیه
اگرچه این بیماری میتواند همه را درگیر کند، اما معمولا در سنین بین 30 تا 50 سال و در بین زنان شایعتر است. علائم آرتریت روماتوئید در مراحل اولیه اغلب شامل التهاب و قرمزی در مفاصل نیست، بلکه شامل نشانههای جزئی از وجود یک مشکل جدی است. برخی از این علائم در مراحل اولیه بیماری عبارتند از:
- درد در نواحی خاصی از بدن شما
- افزایش قابل توجه خستگی (برای مقابله با التهاب بدن انرژی میگیرد)
- ضعف در نواحی خاصی از بدن شما که قبلاً وجود نداشت
- احساس ناخوشی به طور کلی
علائم آرتریت روماتوئید در مراحل پیشرفته
هنگامی که التهاب ناشی از آرتریت روماتوئید برای یک دوره چند هفتهای یا چند ماه در بدن شما فعال شود، نشانهها و علائم بیشتری را متوجه خواهید شد. در ادامه برخی از این علائم را معرفی میکنیم.
تورم، قرمزی و گرما در مفاصل
آرتریت روماتوئید به پوشش مفاصل حمله میکند و وقتی این التهاب تشدید میشود، مفاصل قرمز شده و در صورت تماس احساس گرما به شما دست میدهد.همچنین احتمال تورم مفاصل وجود دارد.
خستگی
از آنجایی که بدن برای مبارزه با التهاب به انرژی نیاز دارد، ممکن است در حین انجام همان فعالیتهایی که همیشه انجام میدادید، متوجه افزایش قابل توجهی در خستگی شوید. اگر این خستگی بیشتر از چند هفته به طول انجامد، حتی اگر علائم دیگر بیماری را تجربه نکنید، به احتمال زیاد درگیر یک حمله آرتریت روماتوئید شدهاید.
گاهی اوقات خستگی با یک احساس شدید «من احساس خوبی ندارم اما نمیدانم چرا» یا حتی افسردگی همراه است.
خشکی و سفتی صبحگاهی مفاصل
خشکی و سفتی صبحگاهی مفاصل یکی از اصلیترین و شایعترین علائم همه نوع آرتریت به خصوص آرتریت روماتوئید است. اگر وقتی از خواب بیدار میشوید برخی از مفاصل خشک و سفت میشوند و این خشکی و سفتی بیشتر از 30 دقیقه طول میکشد، ممکن است با یک حمله آرتریت روماتوئید مواجه شده باشید.
به احتمال زیاد مفاصل بعد از تحرک بیشتر در طول روز بهتر میشوند.
درد و سفتی عمومی مفصل
علاوه بر سفتی صبحگاهی مفاصل، ممکن است در طول روز، به خصوص پس از یک دوره عدم تحرک، سفتی عمومی مفصل را نیز تجربه کنید.
برخی از اولین مناطقی که سفتی آرتریت روماتوئید معمولاً تحت تأثیر قرار میدهد مچ دست و مفاصل خاص در دستها و پاها هستند، اما ممکن است درد و سفتی در زانوها یا شانهها نیز تجربه شود. معمولاً هر دو طرف بدن شما تحت تأثیر قرار میگیرند.
تب
تب خفیف همراه با سایر علائم مانند درد و التهاب مفاصل میتواند از اولین نشانههای یک حمله آرتریت روماتوئید باشد.
بی حسی و گزگز
التهاب تاندونها موجب میشود تا اعصاب تحت فشار قرار گیرند. همین امر میتواند موجب بی حسی، گزگز و سوزن سوزن شدن در دستها شود که با عنوان سندرم تونل کارپال نیز شناخته میشود.
کاهش دامنه حرکتی
التهاب در مفاصل شما میتواند باعث ناپایداری یا تغییر شکل تاندونها و رباطها شود. اگر بیماری بدون درمان پیشرفت کند، ممکن است نتوانید برخی از مفاصل خود را خم یا صاف کنید.
اگرچه دامنه حرکتی شما نیز ممکن است تحت تأثیر درد قرار گیرد، اما انجام ورزش منظم و ملایم میتواند به کاهش درد کمک کند و حتی امکان حرکت کمی بیشتر را فراهم کند.
سایر علائم و نشانههای آرتریت روماتوئید
برخی دیگر از علائم آرتریت روماتوئید تنها به مفاصل محدود نمیشوند. این علائم عبارتند از:
- از دست دادن اشتها
- خشکی چشم و دهان (ناشی از یک علامت مرتبط، سندرم شوگرن)
- نودولهای روماتوئیدی؛ که تودههای سختی هستند که در زیر پوست در مکانهایی مانند آرنج و دست رشد میکنند.
- کاهش وزن
- درد قفسه سینه
- آسیب عصبی یا پوستی
علائم بر اساس قسمتهای بدن
بیشترین قسمتهایی از بدن که در یک حمله آرتریت روماتوئید تحت تاثیر قرار میگیرند و ملتهب میشوند، مفاصل کوچک در دستها و پاها هستند. در همین نقاط است که احساس خشکی، سفتی و درد میکنید.
همچنین این امکان وجود دارد که التهاب آرتریت روماتوئید زانوها و لگن شما را تحت تاثیر قرار دهد. از آنجایی که این بیماری در افراد مختلف متفاوت است، میتواند تقریبا تمام مفاصل را درگیر کند.
اندامهایی که عملکردشان توسط التهاب آرتریت روماتوئید مختل میشود، عبارتند از:
- ماهیچه قلب شما ممکن است آسیب ببیند.
- ریههای شما ممکن است آسیب ببینند.
- آسیب عروق خونی میتواند منجر به مشکلات پوستی و عصبی بعدی شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
آرتریت روماتوئید هرچه بیشتر درمان نشود، بدتر میشود. اگر بیش از چند هفته با برخی از این علائم زندگی میکنید، مهم است که به پزشک خود مراجعه کنید، به خصوص اگر متوجه سفتی مفاصل شدهاید که کمی طول میکشد.
حتی اگر آرتریت روماتوئید نباشد، خستگی مداوم و احساس کلی ناخوشی میتواند نشانهای از بسیاری از بیماریهای مرتبط با التهاب باشد. از این رو، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید بهتر است.
هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص آرتریت روماتوئید وجود ندارد. در عوض، آزمایش خون، معاینه بالینی مفاصل و اندامها و تصاویر اشعه ایکس یا اولتراسوند میتوانند در روند تشخیص به پزشک کمک کنند.
اگر پزشک تشخیص داد که به آرتریت روماتوئید مبتلا شدهاید، به احتمال زیاد به یک روماتولوژیست (متخصص روماتولوژی ) ارجاع داده میشوید. روماتولوژیست، پزشکی است که در مورد درمان بیماریهایی که بر عضلات، استخوانها، مفاصل، رباطها و تاندونها تأثیر میگذارند، آموزش بیشتری دیده است. برای دریافت نوبت دهی دکتر مورد نظر خود به سایت دکتردکتر مراجعه کنید و بعد از انتخاب شهر، نام تخصص یا پزشک را وارد نمایید و نوبت پزشکی دریافت کنید.
منبع : healthline