برای انجام سونوگرافی از امواج صوتی برای تصویربرداری از داخل بدن استفاده میشود. در واقع، سونوگرافی (Ultrasound) روشی بیخطر و بدون درد است که در نهایت تصاویر دقیقی از اندامهای داخلی ارائه میدهد. از کاربرد سونوگرافی میتوان به تشخیص علت ورم، عفونت، درد در اندامهای داخلی بدن و بررسی وضعیت جنین زن باردار و سلامت مغز و مفصل ران نوزادان اشاره کرد. همچنین برای انجام نمونه برداری، تشخیص بیماریهای قلبی و بررسی آسیبهای وارد شده بعد از حمله قلبی از اولتراسوند استفاده میشود.
جالب است بدانید که سونوگرافی هیچ عارضهای برای افراد و حتی جنین داخل شکم مادر ندارد. انواع سونوگرافی چیست؟ سونوگرافی واژینال، سونوگرافی شکم، سونوگرافی کبد و کلیه از انواع سونوگرافی هستند. آیا میدانید تصاویر سونو گرافی توسط چه کسی تفسیر میشود؟ نحوه سونوگرافی چگونه است؟ جواب سونوگرافی چه چیزهایی را نشان میدهد؟ در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر به تمامی این سوالها، پاسخ خواهیم داد. لطفا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. خواندن این مطلب حدود 5 دقیقه زمان میبرد.
در پایان مطلب، سوالات خود در این زمینه رابپرسید و منتظر پاسخ از سمت مشاور دکتردکتر باشید.
تعریفی کوتاه از سونوگرافی
در اولتراسوند از یک پروب کوچک به نام مبدل (transducer) و ژل مخصوصی که روی پوست قرار میگیرد، استفاده میشود. امواج صوتی با فرکانس بالا از پروب به داخل بدن وارد خواهند شد. پروب صداهایی که استخوانها باز میگرداند را جمع میکند.
به نقل از clevelandclinic،
سونوگرافی (اولتراسوند) یک آزمایش تصویربرداری غیرتهاجمی است. سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویر یا ویدیوهای بلادرنگ از اندامهای داخلی یا سایر بافتهای نرم مانند رگهای خونی استفاده میکند. اولتراسوند به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی این امکان را میدهد تا جزئیات بافتهای نرم داخل بدن شما را بدون ایجاد برش مشاهده کنند. برخلاف اشعه ایکس، سونو از اشعه استفاده نمیکند.
اگرچه اکثر مردم، سونوگرافی را با بارداری مرتبط میدانند، اما سونو گرافی برای موقعیتهای مختلف و برای بررسی چندین بخش مختلف داخل بدن مورد استفاده قرار میگیرد. یک کامپیوتر هم از این امواج صوتی برای تولید تصویر استفاده خواهد کرد. از آنجایی که تصاویر در لحظه قابل مشاهده هستند، امکان نمایش ساختار و حرکت اندامهای داخلی بدن وجود دارد. از طرفی دیگر، سونو گرافی قادر به نمایش جریان خون در رگها است.
سونوگرافی چگونه انجام میشود؟
در بیشتر سونوگرافیها از بیمار خواسته میشود که روی تخت به پشت دراز بکشد. گاهی هم ممکن است دراز کشیدن به پهلو باعث بالارفتن کیفیت تصاویر میشود. بعد از قرار گرفتن بیمار روی تخت، پزشک متخصص رادیولوژی یک ژل بر پایه آب گرم را روی منطقه مورد نظر بدن قرار میدهد. این ژل کمک میکند تا مبدل، تماس خوبی با بدن داشته باشد و هوای بین مبدل و پوست برای جلوگیری از امواج صوتی از بین برود. این مبدل روی پوست حرکت داده میشود تا در نهایت، تصویر دقیق و درستی از منطقه مورد نظر به دست بیاید.
معمولا فشار ناشی از مبدل باعث ناراحتی خاصی در بیمار نخواهد شد، اما در صورتی که منطقه مورد بررسی، ملتهب و تحریک شده باشد، فشار دستگاه مبدل میتواند باعث ایجاد درد شود.
تجهیزات استفاده شده در سونوگرافی
دستگاه اولتراسوند شامل یک کامپیوتر، صفحه نمایش ویدئویی و یک مبدل متصل به آن است. مبدل یک وسیله کوچک دستی مشابه میکروسکوپ است. گاهی در جریان یک معاینه از چندین مبدل با چندین توان مختلف استفاده میشود.
مبدل، امواج صوتی با فرکانس بالای غیر قابل شنیدن را به داخل بدن میفرستد و صداهای اکو شده در بازگشت از بدن شنیده میشود. تصاویر سونوگرافی بلافاصله در صفحه نمایش ویدئویی مشابه مانیتور کامپیوتر، قابل نمایش است.
کامپیوتر بر اساس دامنه و فرکانس و زمانی که صرف بازگشت سیگنالهای سونوگرافی به مبدل میشود، اقدام به تولید تصویر میکند. همچنین برای انجام سونوگرافی به این نکته توجه میشود که صدا امکان جابهجایی در کدام بخش یا بافت بدن را دارد.
انواع سونوگرافی
وقتی صحبت از سونوگرافی به میان میآید، ناخودآگاه ذهن ما سمت اولتراسوند بارداری میرود؛ در حالی که اولتراسوند فقط محدود به دوران بارداری نیست و کاربرد خیلی بیشتری دارد. در شرایط مختلف از انواع سونوگرافی استفاده میشود. سونوگرافی به دو حالت بیرونی و داخلی انجام میشود که هر یک کاربرد مخصوص خود را دارد. در ادامه به معرفی انواع سونوگرافی میپردازیم.
سه نوع اصلی برای سونوگرافی وجود دارد که عبارتند از:
- سونوگرافی بارداری (قبل از تولد و زایمان)
- سونوگرافی تشخیصی
- راهنمایی سونوگرافی برای اعمال روشهای درمانی
در ادامه هر یک از انواع سونوگرافی را توضیح خواهیم داد.
سونوگرافی بارداری
رایجترین انواع سونوگرافی، اولتراسوند بارداری است. سونوگرافی در دوران بارداری و قبل از تولد نوزاد، برای نظارت بر جنین و مادر کاربرد دارد. برای بسیاری از مادران سوال پیش میآید که در سونوگرافی که در دوران بارداری انجام میشود، عوارضی برای جنین دارد یا خیر. در جواب این سوال باید بگوییم که خیر، سونوگرافی هیچ ضرری برای جنین ندارد و با خیال راحت میتوانید این کار را با درخواست پزشک انجام دهید.
مواد مورد بررسی در اولتراسوند بارداری عبارتند از:
- تایید بارداری: سونوگرافی میتواند به صورت دقیق مشخص کند که باردار هستید یا خیر.
- بررسی تعداد و جنسیت جنین: سونوگرافی تعداد و جنسیت جنین در شکم مادر را مشخص میکند.
- تخمین مدت زمان بارداری و سن جنین: سن دقیق جنین از طریق اولتراسوند به دست میآید.
- بررسی رشد و وضعیت جنین: میزان رشد جنین و وضعیت بدنی او در شکم مادر از طریق سونوگرافی مشخص میشود.
- بررسی مقدار مایع آمنیوتیک: سونوگرافی مقدار مایع آمنیوتیک را به صورت دقیق مشخص میکند.
- بررسی شرایط مادرزادی در نخاع، مغز، قلب یا سایر قسمتهای بدن جنین: در صورتی که جنین مشکل مادرزادی داشته باشد از طریق سونوگرافی مشخص میشود.
- مشاهده حرکتهای جنین و شنیدن ضربان قلب او: از طریق اولتراسوند، مادر و پزشک میتوانند حرکتهای جنین را ببینند و ضربان قلب او را نیز بشنوند.
در طول مدت زمان بارداری، سونوگرافیهای زیادی انجام میشود. زمانبندی سونوگرافی توسط پزشک زنان و زایمان مشخص خواهد شد. هر مرحله از سونوگرافی با هدف خاصی انجام میشود؛ به عنوان مثال برای بررسی رشد و تکامل جنین در دوران بارداری، معمولا در هفته بیستم، سونوگرافی کامل انجام میشود. همچنین جنسیت بیولوژیکی جنین نیز در این سونوگرافی مشخص خواهد شد.
سونوگرافی تشخیصی
از دیگر انواع سونوگرافی میتوان به سونوگرافی تشخیصی اشاره کرد. از این سونوگرافی برای مشاهده مشکل در قسمتهای داخلی بدن استفاده میشود. معمولا افرادی که طیف گستردهای از علائم مثل درد و تودهها را دارند، برای شناسایی مشکل باید سونوگرافی انجام دهند. برای بیشتر معاینههای سونوگرافی، مبدل (پروپ) روی پوست شما قرار داده میشود، اما در بعضی شرایط ممکن است پروپ به داخل بدن شما فرستاده شود. حال میخواهیم نمونههایی از سونوگرافیهای تشخیصی را معرفی میکنیم.
سونوگرافی شکم
برای یافتن علت درد شکم، سونوگرافی شکم انجام میشود. در این سونوگرافی با حرکت پروب روی پوست ناحیه میانی (شکم)، علت شکم درد مشخص میشود.
یکی از بیماریهای شکم و معده که برای تشخیص به سونوگرافی نیاز دارد فلج معده است.
سونوگرافی کلیه
سونوگرافی کلیه، شکل، محل قرارگیری و اندازه کلیهها را بررسی میکند. با کمک این سونوگرافی میتوان از انسداد، عفونت یا کیست تومور در داخل یا اطراف کلیه باخبر شد.
سونوگرافی پستان
برای شناسایی تودهها و کیستهای سینه از سونوگرافی پستان استفاده میشود. اگر اخیرا ماموگرافی انجام دادهاید، پزشک خود را مطلع کنید. شاید پزشک، سونوگرافی پس از آن را غیرطبیعی اعلام کند.
سونوگرافی داپلر
به نقل از radiologyinfo، سونوگرافی داپلر یک تکنیک سونوگرافی ویژه است که حرکت مواد را در بدن ارزیابی میکند. این سونو به پزشک اجازه میدهد تا جریان خون را از طریق شریانها و سیاهرگها در بدن ببیند و ارزیابی کند. این نوع سونوگرافی به عنوان سونوگرافی تشخیصی یا بخشی از سونوگرافی عروقی مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع سونوگرافی داپلر عبارتند از:
- داپلر رنگی (Color Doppler): در این نوع از سونوگرافی از یک کامپیوتر برای تبدیل اندازههای به دست آماده به نمودارهای رنگی برای نمایش سرعت و مسیر جریان خون در رگهای خونی استفاده میشود.
- داپلر قدرتی (Power Doppler): این روش از سونوگرافی جدیدتر و حساستر است و میتواند که جزئیات بیشتری از جریان خون، خصوصا زمانی که جریان خون کم یا محدود شده است را به پزشک نشان دهد. از طرفی دیگر این روش از سونو گرافی، قادر به نمایش مسیر جریان خون نیست که در تشخیص بسیاری از بیماریها نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
- داپلر طیفی (Spectral Doppler): در این روش اندازهگیریهای مربوط به جریان خون به صورت گرافیکی نشان داده میشود. به جای تصاویر رنگی در این نوع سونوگرافی میتوان دید که خون در یک بازه زمانی مشخص هر بار چه مسیری را طی میکند. همچون این روش قادر به تبدیل اطلاعات مربوط به جریان خون به یک صدای مشخص است که با هر ضربان قلب شنیده خواهد شد.
نوع سونوگرافی داپلر بر اساس درخواست پزشک انجام خواهد شد.
سونوگرافی لگن
سونوگرافی لگن، اندامهای ناحیه لگن یا به عبارت دیگر، بین شکم و پاها را بررسی میکند. سونوگرافی مثانه، رحم، واژن، پروستات، تخمدانها و رکتوم شامل سونوگرافی لگن هستند. سونوگرافی لگن از رایجترین انواع سونوگرافی است که در مراکز رادیولوژی و سونوگرافی انجام میشود.
به عنوان مثال گاهی به دلیل مشخص نبودن دلیل گرفتگی قاعدگی از این سونوگرافی استفاده میشود.
سونوگرافی ترانس واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال از نوع سونوگرافیهای داخلی محسوب میشود. در این سونوگرافی، پروب در کانال واژن قرار داده میشود. سونوگرافی ترانس واژینال به نمایش بافتهای تولیدی مانند تخمدان یا رحم میپردازد. این نوع سونوگرافی را گاهی اوقات، سونوگرافی لگن مینامند، زیرا ساختار داخلی لگن مورد بررسی قرار میگیرد.
سونوگرافی تیروئید
برای ارزیابی تیروئید از سونوگرافی مخصوص آن استفاده میشود. غده تیروئید به صورت پروانهای در داخل گردن شما وجود دارد که پزشک با کمک سونوگرافی تیروئید میتواند از اندازه تیروئید و ضایعههای موجود در این ناحیه باخبر شود.
سونوگرافی ترانس رکتال
سونوگرافی ترانس رکتال از دیگر انواع سونوگرافی است که به بررسی رکتوم یا بافتهای مجاور مثل پروستات میپردازد. در این سونوگرافی، یک مبدل پروب در رکتوم قرار داده میشود.
سونوگرافی برای انجام دقیق بعضی از روشهای درمانی
بعضی از انواع سونوگرافی برای انجام دقیق روشهای درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال این نوع سونوگرافی میتواند سوزن را به مایع یا بافتهای زیر هدایت کند:
- تاندونها
- مفاصل
- ماهیچهها
- کیست یا تجمع مایعات
- تودههای بافت نرم
- اندامها (کبد، کلیه یا پروستات)
- پیوند اعضا (کبد، کلیه یا پانکراس)
در ادامه مثالهایی از روشهایی که به راهنمایی سونوگرافی نیاز دارد را ذکر میکنیم:
- انتقال جنین برای لقاح آزمایشگاهی
- بلوکهای عصبی
- تایید قرار دادن IUD (دستگاه داخل رحمی)
پزشک برای اینکه بتواند روشهای ذکر شده در بالا را به صورت دقیق و درست انجام دهد، باید از روش سونوگرافی استفاده کند تا بتواند اجزای بدن را از طریق دستگاه مشاهده کند.
کاربرد سونوگرافی چیست؟ تصویربرداری از اندام های مختلف
کاربرد سونوگرافی بسیار گسترده است. در حالت کلی، سونوگرافی برای تشخیص مشکلات زیاد و بررسی آسیب وارده به اندامهای بر اثر بیماریها کاربرد دارد. سونوگرافی به پزشک کمک میکند تا علائم درد، تورم و عفونت را ارزیابی کند. سونوگرافی راهی موثر و مفید برای معاینه بسیاری از اندامهای داخلی بدن است. بهعنوان مثال سونوگرافی رنگی برای ارزیابی جریان خون در عروق و بررسی عملکرد قلب و عروق انجام توسط دکتر سونگرافی رنگی میشود و با استفاده از امواج صوتی، تصاویر دقیقی از جریان خون ارائه میدهد.
اندامهای مورد بررسی در سونوگرافی عبارتند از:
- قلب و عروق، شامل آئورت شکمی و بسیاری از شاخههای آن
- کبد
- کیسه صفرا
- طحال
- پانکراس
- کلیه
- مثانه
- رحم
- تخمدانها
- جنین در شکم مادر
- چشمها
- غده تیروئید و پاراتیروئید
- کیسه بیضه و بیضهها
- مغز نوزاد
- لگن و مفصل ران نوزاد
- نخاع نوزاد
از مهمترین کاربرد سونوگرافی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- راهنمای انجام روشهای تشخیصی دیگر مانند نمونهبرداریهای سوزنی که در آنها با استفاده از سوزن نمونه سلولهای مناطق غیر طبیعی بدن برای بررسیهای آزمایشگاهی برداشته میشوند.
- تعیین جنسیت نوزاد و بررسی وضعیت بدنی و مغزی او
- پیدا کردن مشکلهای مربوط به دستگاه تناسلی مردان و زنان
- تصویربرداری از سینه و به عنوان یک روش راهنما برای نمونهبرداری از سینه
- تشخیص گروه زیادی از بیماریهای قلبی، از جمله مشکلات مربوط به دریچه قلب و نارساییهای قلبی مادرزادی و ارزیابی میزان آسیب بعد از حمله قلبی
سونوگرافی داپلر که متفاوت از دیگر انواع سونوگرافیها است به پزشک کمک میکند تا موارد زیر را مشاهده و ارزیابی کند:
- انسداد جریان خون برای مثال به دلیل لختههای خونی
- تنگ شدن رگها
- تومورها و ناهنجاریهای عروقی مادرزادی
- کاهش یا از بین رفتن جریان خون در گروهی از اندامها مانند بیضهها یا تخمدانها
- افزایش جریان خون که میتواند نشانهای از عفونت باشد
سونوگرافی داپلر در مورد سرعت و حجم خون به پزشک اطلاعات خوبی میدهد. این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا تشخیص دهد که آیا بیمار مورد مناسبی برای انجام آنژیوگرافی هست یا خیر؟
آمادگی قبل از انجام سونوگرافی
انجام سونوگرافی در موارد اندکی به آماده سازی قبلی نیاز دارد، ولی در بسیاری دیگر از موارد احتیاج به آماده سازی خاصی وجود ندارد. در صورت لزوم، دکتر سونوگرافی داخلی به بیمار اطلاعاتی در مورد چگونگی آماده شدن برای سونوگرافی ارائه خواهد داد. سادهترین آمادگی برای انجام سونو گرافی این است که جواهرات خود را در بیاورید و لباسهای راحت و گشاد بپوشید. گاهی از فرد خواسته خواهد شد که لباس مخصوص یا گان به تن کند.
آماده سازی برای انجام سونوگرافی به نوع سونوگرافی بسته دارد. برای برخی از موارد، پزشک از بیمار میخواهد که از ۱۲ ساعت قبل از ملاقات ناشتا باشد. در این مدت نباید غذایی خورده شود یا مایعات نوشیده شود. در دیگر موارد از بیمار خواسته میشود که تا ۲ ساعت قبل از سونوگرافی تا ۶ لیوان آب بنوشد و در این مدت از دفع ادرار خودداری کند. در این شرایط تا زمانی که سونوگرافی انجام میشود، مثانه باید پر باشد.
نتایج سونوگرافی توسط چه کسی تفسیر میشود؟
پزشک متخصص رادیولوژی، نتیجه تفسیر عکس سونوگرافی را برای پزشکی که این روش تشخیصی را تجویز کرده است، ارسال میکند. بعد از آن، پزشک نتایج این آزمایشها را با بیمار در میان میگذارد. در مواردی هم دکتر رادیولوژی خود بعد از انجام سونوگرافی با بیمار در مورد نتایج صحبت میکند.
گاهی بعد از آزمایش اولیه نیاز است که سونوگرافی تکرار شود. پزشک دلیل این کار را توضیح خواهد داد، ولی در مواردی، احتمال هرگونه تغییری در یک اختلال در طول زمان وجود دارد.
تکرار دوباره سونوگرافی در موارد زیادی بهترین راه برای تشخیص میزان موثر واقع شدن روش درمانی است. بعد از تصویربرداری مجدد مشخص میشود که اختلال پس از اعمال روشهای درمانی در چه وضعیتی قرار دارد.
سونوگرافی چه مزایایی دارد؟
سونوگرافی مزایای گوناگونی دارد و به عنوان راحتترین روش تشخیص مشکل و مشاهده رشد جنین در شکم مادر مورد استفاده قرار میگیرد. ممکن است یک فرد، بارها در عمر خود بنابر دلایل مختلف، سونوگرافی انجام دهد.
مزایای سونوگرافی عبارتند از:
- بیشتر روشهای سونوگرافی غیر تهاجمی هستند و برای انجام آنها از سوزن یا تزریق استفاده نمیشود.
- گهگاه سونوگرافی ممکن است باعث ناراحتی برخی از افراد شود، اما انجام آن ایجاد درد در بیمار نمیکند.
- سونوگرافی بیخطر است و در آن از پرتوها استفاده نمیشود.
- تصاویر ناشی از سونوگرافی، تصویر شفافی از بافتهای بدن هستند که به خوبی در تصاویر اشعه ایکس قابل مشاهده نیستند.
- از سونوگرافی به راحتی میتوان برای زیر نظر داشتن وضعیت زن باردار و جنین او استفاده کرد.
از آن جایی که سونوگرافی تصاویر زنده دقیقی از وضعیت داخلی بدن ارائه میدهد، بنابراین به راحتی میتوان از آن برای انجام نمونه برداری یا آسپیراسیون استفاده کرد.
امواج سونوگرافی چه عوارضی به همراه دارد؟
به نقل از mayoclinic تاکنون هیچ خطری ناشی از اجرای یک سونوگرافی تشخیصی استاندارد، گزارش نشده است. سونوگرافی تشخیصی یک روش بیخطر است که از امواج صوتی کم توان استفاده میکند. هیچ خطر شناخته شدهای برای سونوگرافی وجود ندارد.
سونوگرافی چه محدودیت هایی در تشخیص دارد؟
هوا یا گاز، امواج سونوگرافی را مختل میکند؛ بنابراین این روش، یک روش ایدهآل برای شکم پر از گاز یا اندامهای اطراف روده و شکم نیست. سونوگرافی برای تصویربرداری از ریههای پر از هوا مناسب نیست، اما میتوان از آن برای تشخیص مایع اطراف یا داخل ریهها استفاده کرد. معمولا امواج سونوگرافی به داخل استخوانها نفوذ نمیکنند، اما میتوان از آنها برای تصویربرداری شکستگی استخوانی یا تشخیص عفونت اطراف استخوان استفاده کرد.
سونوگرافی برای بیمارانی با سایز بالا یک روش تشخیصی سخت به شمار میرود؛ چرا که در این دسته از افراد، حجم بافتی بالا است و ورود امواج صوتی به بدن و بازگشت دوباره آنها را به مبدل سختتر میکند. در نهایت، آنالیز دادههای به دست آمده هم سختتر است.
امواج سونوگرافی به سختی به داخل استخوانها نفوذ میکند؛ بنابراین تنها میتوان سطح خارجی ساختار استخوانی را مشاهده کرد و امکان مشاهده فضای داخلی آنها وجود ندارد. در نوزادان به دلیل بیشتر بودن حجم غضروف به نسبت بزرگسالان، این امکان راحتتر فراهم است. برای بررسی ساختار داخلی استخوانها باید دیگر روشهای تصویربرداری همچون ام آر آی انجام شود.
سونوگرافی؛ روشی بی نظیر برای تشخیص انواع بیماری ها
با انجام سونوگرافی میتوان به تشخیص انواع بیماریها و رشد جنین در شکم مادر پرداخت. سونوگرافی هیچ عوارضی به دنبال ندارد و همه افراد در صورت نیاز و تجویز پزشک میتوانند سونوگرافی انجام دهند. در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر با کاربرد سونوگرافی، نحوه انجام و انواع سونوگرافی آشنا شدیم. همچنین دانستیم که سونوگرافی فقط در دوران بارداری و برای خانمها انجام نمیشود و حتی آقایان هم میتوانند سونوگرافی انجام دهند. سونوگرافی در مردان تفاوتی با سونوگرافی در زنان ندارد. سونوگرافی را دکتر زنان و زایمان تجویز میکند و انجامدهنده آن دکتر رادیولوژی است. تخصص رادیولوژی چیست؟ یکی از تخصصهای پزشکی است که از اندامهای داخلی بدن، بافتها و استخوانها تصویربرداری میکند. این تخصص میتواند به تشخیص بارداری، بیماریهای قلبی، سرطان و عفونت بپردازد.
سونوگرافی، سیتیاسکن و ماموگرافی، تکنیکهای تصویربرداری هستند که در زیرمجموعه تخصص رادیولوژی قرار دارند. در سایت دکتر دکتر میتوانید از بهترین دکترهای رادیولوژی، نوبت حضوری، تلفنی و یا مشاوره آنلاین دریافت کنید.
سوالات متداول سونوگرافی
منابع
www.radiologyinfo.org
https://www.mayoclinic.org
https://my.clevelandclinic.org
درسونوگرافی شکم مادرم که ۸۲ ساله میباشد و دیابت نوع ۲ دارد گفته شده اکوی کبد کمی افزایش یافته واندکی هتروژن هست و گفته شده اکوی کلیه ها نزدیکتر به حد بالای نرمال است میخواستم بدانم یعنی چه؟و حالا باید چه کار کرد؟
سلام
اگر انزیم کبدی و کارکرد کلیه ها (bun, cr) نرمال هست کار خاصی لازم نیست
سلام در سونوگرافی رحم و شکم پرده بکارت مشخصه؟
سلام
خیر
سلام وقتتون بخیر
ببخشید سونوگرافی کلیه و مثانه انجام دادم
میخواستم بدونم سونوگرافی تومور مثانه هم نشون میده؟؟
سلام بله اما دقيق نيست بايد سيستوسكوپي انجام بديد
ممکن در سونو گرافی خطایی رخ بده مثلاً درست تشخیس نده بیماری رو
سلام
بله ممکنه
۵۵ سالمه در سونوگرافی از شکم ولگن که انجام شد گفته شد که سنگ کلیه ۲/۵ میلی متری در کالیس تحتانی کلیه سمت چپ دیده شده که رفتم دکتر قرص سیستون داد ۹۰ روز خوردم و بعد از ۵ ماه دوباره رفتم سونوگرافی ایندفعه گفتند سنگ ۲/۵ میلی شده ۵ میلی متر که بعدش دوباره رفتم متخصص کلیه گفتم چطور اول ۲/۵بوده حالا با توجه به اینکه قرص هم خوردم حالا شده ۵ میلی که دکتر گفت اگه میخوای اطمینان داشته باشی سی تی اسکن شکم ولگن بده که حالا که انجام دا دم در جواب کتبی اش گفته شده هیچ سنگی در کلیه ها نیست میخواستم بدانم این یعنی چه؟یعنی چطور در سونوگرافی دوم که انجام دادم گفتند سنگ ۲/۵میلی شده ۵ میلی ولی وقتی سی تی اسکن دادم در جواب کتبی اش نوشته هیچ سنگی نیست یعنی به نظر شما سونوگرافی دومی که گفته سنگت دوبرابر شده و شده ۵ میلی درست گفته یا اینکه جواب کتبی سی تی اسکن از شکم ولگن که گفتند هیچ سنگی نداری درست هست؟بعدش مگه میشه ادم اصلا سنگ کلیه نداشته باشه بعد تو
ی سونوگرافی از شکم ولگن که دفعه دوم انجام دادم ان شخصی که ازمن سونوگرافی گرفته بگوید سنگ ۵ میلی متری در کلیه داری؟میخواستم بدانم به نظر شما اصلا امکان چنین اشتباهی هست؟و بالاخره کدوم جواب درسته؟