آیا تاکنون هجوم ناگهانی ترس، وحشت و اضطراب بیش از حد را تجربه کردهاید؟ این روزها احتمالا نام حمله پانیک یا پانیک اتک بسیار به گوش شما خورده است. در این مطلب به معرفی کامل حمله پانیک (panic attack) پرداختهایم با ما همراه باشید.
پانیک چیست؟
بیماری یا حمله پانیک هجوم ناگهانی وحشت زیاد است که باعث بروز واکنشهای فیزیکی در بدن میشود. با این همه، این نوع حملات معمولاً خطر جدی به حساب نیامده و علت مشخصی هم ندارند. این نوع حملات میتوانند بسیار ترسناک بوده و فرد احساس میکند که کنترل خود را از دست داده، دچار حملهی قلبی شده و یا حتی دارد میمیرد.
حمله پانیک ناتوانکننده بوده و منجر به بیحرکتی فرد خواهد شد. در هنگام حمله، ضربان قلب سریع و محکم خواهد شد، فرد قادر به تنفس نیست و احساس میکند دارد میمیرد یا دیوانه میشود.
حمله پانیک غالباً ناگهانی، بدون هشدار قبلی و بعضی اوقات حتی بدون وجود عاملی تحریککننده رخ میدهد.حتی ممکن است فرد در هنگام خواب و استراحت دچار وحشتزدگی شود.
بسیاری از مردم یک یا دو حمله پانیک را در طول زندگی تجربه میکنند و بعد از آن و زمانی که شرایط استرسزا رفع شد، مشکل آنها به خودی خود برطرف میشود. اما اگر حملات ادامهدار، غیر منتظره و طولانی باشد، احتمالاً شخص به اختلال پانیک (panic disorder) مبتلا شده است.
حملات پانیک به خودی خود کشنده نیستند؛ ولی میتوانند ترسناک بوده و کیفیت زندگی را تحت تاثیر خود قرار دهند. از طرفی درمان اختلال پانیک بسیار کارگشا خواهد بود.

علت حملات پانیک چیست؟
به درستی مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز وحشت زدگی و اختلال پانیک میشوند، ولی این فاکتورها ممکن است در بروز آن نقش داشته باشند:
- ژنتیک
- استرس زیاد
- تمایل زیاد به احساسات منفی و حساسیت زیاد در برابر موقعیتها و رویدادهای استرسزا
- تغییراتی در عملکرد برخی قسمتهای مغز
حمله پانیک در ابتدا به یکباره و بدون هشدار قبلی رخ میدهد؛ ولی به مرور زمان بودن در شرایط و موقعیتهایی خاص آن را تحریک خواهد کرد.

برخی از پژوهشها ثابت کرده است که پاسخ جنگ و گریز که یکی از عملکردهای طبیعی بدن انسان در هنگام برخورد با خطر است، در بروز حمله پانیک نقش دارد. برای مثال اگر یک خرس شما را دنبال کند، بدن به صورت غریزی واکنش نشان میدهد.
در شرایط خطر ضربان قلب بالاتر رفته تا بدن برای مقابله با شرایط مرگبار آماده شود. بسیاری از این واکنشها در وحشتزدگی هم رخ میدهد. با این همه به درستی مشخص نیست که چرا زمانی که هیچ خطر مشخصی وجود ندارد، فرد وحشتزده میشود.
علائم حمله پانیک
حمله پانیک یا همان وحشتزدگی معمولاً ناگهانی و بدون هشدار قبلی آغاز میشود. امکان بروز این حملات هر زمانی وجود دارد. در حال رانندگی، در حال خرید در یک مرکز تجاری، در هنگام خواب و یا در میانه یک جلسه مهم کاری، فرد ممکن است آنها را تجربه کند. گاه به گاه و یا مکرراً فرد میتواند دچار حمله شود.
حملات پانیک با هم متفاوت هستند، اما نشانههای آن تا چند دقیقه ادامه خواهند داشت. بعد از بروز حمله، فرد احساس خستگی بسیار زیادی خواهد کرد.
برخی از علائم وحشتزدگی و اختلال پانیک عبارتاند از:
- احساس مرگ یا خطر قریبالوقوع
- ترس از دست دادن کنترل و مرگ
- ضربان قلب سریع و شدید
- تعریق
- لرزش شدید
- تنگی نفس و احساس فشار بر گلو
- لرز
- تهوع
- درد شکمی
- درد سینه
- سر درد
- سرگیجه و غش
- بی حسی و کرختی بدن
- احساس گرمای زیاد
- داشتن احساسات غیر واقعی و کنارهگیری از جمع
چگونگی تشخیص اختلال پانیک
پزشک با مشاهده علائم فرد تشخیص میدهد که او به حملهی پانیک یا دیگر بیماریها مانند بیماری قلبی یا تیروئید مبتلا است.
برای یک تشخیص دقیق باید این موارد انجام شود:
- معاینه کامل بالینی و فیزیکی
- آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و انجام نوار قلب و الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) برای بررسی عملکرد قلب
گاهی هنگام مراجعه فرد به مطب پزشک از او خواسته میشود که پرسشنامه مخصوصی را پر کند و اگر الکل یا هر نوع ماده مخدر دیگری را مصرف میکند پزشک خود را در جریان بگذارد.

ضوابط تشخیص اختلال پانیک
لزوماً همه افرادی که وحشتزدگی را تجربه میکنند به اختلال پانیک مبتلا نیستند. برای تشخیص اختلال پانیک باید به این عوامل توجه کرد:
- شما مرتب به حملههای وحشتزدگی غیر منتظره دچار میشوید.
- فاصله بین دو حمله یک ماه باشد و به دلیل نگرانی از تکرار دوباره، حمله ایجاد شده باشد. فرد مدام هراس داشته باشد که حمله دوباره تکرار شود و به همین دلیل کنترل خود را از دست داده، حالت جنون پیدا کرده و یا احساس کند قرار است دچار حمله قلبی شود. از طرفی تغییرات عمده در رفتار فرد، مانند دوری کردن از موقعیتهای تحریککننده حمله پانیک هم باید مورد توجه قرار گیرند.
- حملهی پانیک در نتیجه مصرف دارو، بیماری یا دیگر مشکلات روانی مانند هراس اجتماعی (social phobia) یا اختلال وسواس فکری یا عملی (obsessive-compulsive disorder) ایجاد نشده است.

درمان اختلال پانیک
درمان کمک بسیار زیادی در راستای کاهش شدت و تعداد حملات و بهبود عملکرد در زندگی روزانه انسان دارد. اصلیترین روشهای درمانی شامل رواندرمانی و استفاده از دارو است. بستگی به درجه و شدت، سابقه فرد و در دسترس بودن رواندرمانگر متخصص در زمینهی اختلال پانیک، هر دو روش برای درمان ممکن است به کار گرفته شوند.
روان درمانی برای حمله پانیک
رواندرمانی موثرترین شیوه درمانی برای وحشتزدگی و اختلال پانیک است. رواندرمانی به فرد کمک میکند که علاوه بر شناخت بهتر اختلال پانیک، راههای مبارزه با آن را هم بیاموزد.
نوعی از رواندرمانی درمان رفتاری-شناختی (cognitive behavioral therapy) است. در این روش بیشتر در مورد وحشتزدگی و اختلال پانیک خواهید آموخت و متوجه میشوید که این حملات خطرناک نیستند. رواندرمانگر به فرد کمک میکند که در محیطی ایمن علائم حمله پانیک را بازسازی کرده و واکنش مناسب را در برابر آن اعمال کند.

به مرور که شخص متوجه میشود حس فیزیکی حمله پانیک خطرناک نیست، وحشتزدگی برطرف خواهد شد. درمان موفق کمک میکند تا فرد بر ترس قرار گرفتن در موقعیتهایی که احتمال بروز وحشتزدگی در آنها وجود دارد غلبه کند.
مشاهده نتایج درمانی زمانبر است و نیاز به تلاش زیادی دارد. بعد از چند هفته ممکن است علائم این عارضه کاهش پیدا کنند و بعد از گذشت چند ماه، با کاهش شدید علائم، این حملات تا حدود زیادی برطرف شوند. برای اینکه مطمئن شوید روند درمان تحت کنترل است باید به صورت مرتب با رواندرمانگر در ارتباط باشید.
دارو هایی که برای درمان حمله پانیک موثر هستند
داروها تا حدود زیادی به بهبود علائم همراه وحشتزدگی مانند افسردگی کمک خواهند کرد.
⚠️ هشدار: لطفا از مصرف خودسرانه هرگونه دارو برای درمان اختلال پانیک بپرهیزید و هیچ دارویی بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. ⚠️
انواع مختلفی از داروها برای کنترل علائم حملههای پانیک موثر هستند، این داروها عبارتاند از:
مهارکنندههای بازجذب سروتونین با نام مخفف اس.اس.آر.آی (Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs))
SsRIها بیخطر بوده و عوارض جانبی کمی دارند. داروهای ضد افسردگی اولین گزینهها برای درمان پانیک هستند. داروهایی همچون فلوکستین (fluoxetine)٬ پاروکستین (paroxetine) و سرترالین (sertraline) از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان اختلال پانیک تایید شدهاند.

مهارکنندههای بازجذب سروتونین و نوراپی فرین (Serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs))
این دسته از داروها گروه دیگری از داروهای ضد افسردگی هستند. ونلافاکسین (SNRI venlafaxine) از جمله داروهای این گروه است که برای درمان اختلال پانیک مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار دارد.
بنزودیازپین (Benzodiazepines)
این دسته از داروها از جمله داروهای سرکوب کنندهی سیستم عصبی مرکزی (central nervous system) است. داروهایی همچون زاناکس (Xanax) و کلونازپام (clonazepam) جز این گروه دارویی بوده و طبق تایید سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان اختلال پانیک استفاده میشوند.

از آنجایی که این داروها وابستگی فیزیکی زیادی به دنبال دارند، معمولا در دورههای زمانی کوتاهی باید مصرف شوند.
اگر فرد مشکل سو مصرف الکل یا مواد مخدر داشته باشد این گروه از داروها برای او مناسب نخواهند بود. از طرفی این داروها ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته و عوارض جانبی خطرناکی را به دنبال داشته باشند.
اگر یک نوع دارو برای شما اثربخشی چندانی نداشته باشد، پزشک توصیه میکند تا برای زیاد کردن شانس موثر بودن درمان از داروهای ترکیبی استفاده شود.
توجه داشته باشید که بعد از استفاده از یک دارو، چندین هفته طول میکشد که روند بهبودی علائم بیماری دیده شود.
همهی داروها خطر بروز عوارض جانبی را با خود دارند و برخی از داروهای خاص را نباید در موقعیتهایی همچون بارداری مصرف کرد. با پزشک خود در مورد خطرات احتمالی و عوارض جانبی داروها مشورت کنید.
چه کسانی بیشتر در معرض اختلال پانیک قرار دارند؟
نشانههای وحشتزدگی معمولاً در سالهای آخر نوجوانی و یا در اوایل بزرگسالی بروز پیدا کرده و هم در زنان و هم در مردان دیده میشود.
برخی فاکتورهایی که خطر ابتلا به وحشتزدگی یا اختلال پانیک را افزایش میدهند:
- داشتن پیشینه خانوادگی
- تحمل استرس زیاد در زندگی، مانند مرگ یا بیماری سخت یکی از دوستان یا اعضای خانواده
- تجربه ضربه شدید عاطفی و جسمی، مانند تجربه تجاوز جنسی یا بودن در یک تصادف شدید
- تغییرات گسترده در زندگی، مانند طلاق یا بچهدار شدن
- سیگار کشیدن یا مصرف بیش از اندازه کافئین
- تجربهی تجاوز جنسی در کودکی

عوارض جانبی اختلال پانیک
یکی از بدترین چیزها در مورد وحشتزدگی این است که شخص از تکرار دوباره آن هراس بسیار زیادی خواهد داشت و همین ترس مانع از حضور فرد در موقعیتهایی خواهد شد که امکان بروز دوباره حمله وجود دارد.
اگر حمله پانیک و اختلال پانیک درمان نشوند بر همهی جنبههای زندگی انسان اثر خواهند گذاشت. دچار شدن به این گونه حملات به صورت مکرر باعث میشود که انسان به صورت مداوم در معرض حجم زیادی از ترس بوده و کیفیت زندگی به شکل زیادی پایین خواهد آمد.

پانیک اتک میتواند منجر به برخی مشکلات شود و یا به آنها مربوط باشد؛ از جمله:
- ایجاد فوبیاهای خاص، مانند ترس از رانندگی یا خروج از خانه
- نیاز به مراقبت پزشکی مداوم برای سایر مشکلات و عوامل تاثیرگذار بر سلامت فردی
- دوری کردن از بودن در میان جمع
- مشکلات در مدرسه یا محیط کار
- افسردگی، اضطراب و دیگر اختلالات روانی
- افزایش خطر خودکشی و افکار منفی اقدام به خودکشی
- سو مصرف الکل و دیگر مواد مخدر
- مشکلات مالی
اختلال پانیک در برخی افراد شامل هراس از مکان باز (agoraphobia) هم میشود. در این عارضه فرد از بودن و قرار گرفتن در موقعیتهای ایجادکننده اضطراب پرهیز میکند. چرا که فرد میترسد که امکان فرار نداشته باشد، یا در صورت بروز حمله وحشتزدگی نتواند درخواست کمک کند. برخی افراد هم برای خروج از خانه به دیگران وابسته شده و بدون حضور دیگری از خانه خارج نمیشوند.
پیشگیری از اختلال پانیک
راهکاری قطعی برای پیشگیری از وحشتزدگی یا اختلال پانیک وجود ندارد. با این همه این راهکارهای پیشنهادی ممکن است کمککننده باشند:
- اگر هر چه سریعتر حملات پانیک درمان شوند، از بدتر شدن آنها و تکرار دوباره و مکرر آنها جلوگیری خواهد شد.
- دنبال کردن صحیح برنامهی درمانی از بدتر شدن یا عود کردن علائم وحشتزدگی پیشگیری میکند.
- انجام فعالیتهای بدنی و ورزشی به صورت مرتب نقش مهمی در مبارزه با اضطراب دارد.
چه زمانی باید برای پانیک به پزشک مراجعه کرد؟
اگر نشانههای حملهی پانیک را دارید، هر چه سریعتر برای درمان اقدام کنید. این دسته از حملهها آنقدر که ناخوشایند و آزاردهنده هستند، خطرناک نیستند. از طرفی امکان کنترل این حملات بدون درمان ممکن نیست و اگر درمان مناسب اعمال نشود، حملات پانیک بدتر خواهند شد.

علائم حمله پانیک بعضی اوقات به نشانههای دیگر بیماریهای جدی مانند حمله قلبی شبیه هستند. اگر فرد دلیل ایجاد این نشانهها را نمیداند باید با مراجعه به پزشک به ارزیابی دقیقی از شرایط بیماری خود برسد.
اگر در این باره سوالی دارید میتوانید با نوشتن پرسش خود در قسمت پرسش و پاسخ انتهای همین مطلب از پزشکان مجله دکتردکتر پاسخ خود را دریافت کنید.
چگونگی تغییر سبک زندگی برای درمان اختلال پانیک
در حالی که با بهرهگیری از کمکهای حرفهای تا حدود زیادی میتوان وحشتزدگی و اختلال پانیک را درمان کرد، با انجام یک سری مراقبتها تا حد زیادی میتوان علائم این اختلال را کنترل و مدیریت کرد.
- پایبندی به برنامه درمانی: رو به رو شدن با ترسها میتواند دشوار باشد، ولی درمان کمک میکند تا شما احساس نکنید در خانه زندانی هستید.
- ملحق شدن به گروههای حمایتی: شرکت در گروههای حمایتی به فرد این فرصت را میدهد که با افراد دیگری که مشکل مشابهای دارند در ارتباط باشد و از تجربه جمعی بهره ببرد.

- پرهیز از مصرف الکل، کافئین و مواد مخدر توهمزا: همهی این مواد باعث تحریک حملات و بدتر شدن آنها میشوند.
- انجام تمرینات مدیریت استرس و روشهای مدیتیشن: انجام یوگا، مدیتیشن، نفس عمیق کشیدن و انجام حرکات کششی تا حد زیادی کمککننده است.
- انجام فعالیتهای بدنی: انجام حرکات ورزشی ایروبیک تا حدود زیادی در بهبود خلق و خو موثر خواهد بود.
- داشتن خواب کافی: خواب کافی در طول شب از خستگی مداوم در طول روز جلوگیری خواهد کرد.
درمان های جایگزین یا آلترناتیو برای درمان اختلال پانیک
پژوهشها نشان میدهد که مصرف برخی مکملهای غذایی در درمان اختلال پانیک موثر است، اما با این همه برای شناخت بهتر خطرها و فواید مصرف این مکملها باید تحقیقات بیشتری انجام شود. فراوردههای گیاهی و مکملهای رژیم غذایی به مانند داروها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا کنترل نمیشوند. بنابراین همیشه با اطمینان نمیتوان آنها را مصرف کرد.
چگونه حمله پانیک را متوقف کنیم؟
وحشت زدگی یا اختلال پانیک هجوم ناگهانی حجم زیادی از ترس، وحشت، استرس و اضطراب است. این حملات نگران کننده بوده و علاوه بر داشتن اثرات جسمی بر روان فرد هم تاثیر خواهند گذاشت.
بسیاری از افراد در زمان حمله تنفس دشوار، تعریق زیاد، لرز و ضربان قلب شدید را تجربه خواهند کرد. بسیاری دچار درد قفسه سینه شده و احساس میکنند که روحشان از بدن خارج شده است، گاهی شدت حمله آنقدر زیاد است که فرد گمان میکند که دچار حمله یا سکتهی قلبی شده است.
اختلال پانیک برای فرد تجربه ترسناکی تلقی میشود .گاهی ممکن است به سرعت اتفاق بیفتد.
یازده راه برای توقف آن وجود دارد که با هم مرور میکنیم:
نفس عمیق کشیدن
از آنجایی که تند تند نفس کشیدن یکی از نشانههای حملهی وحشت زدگی است و باعث افزایش ترس فرد میشود، نفس عمیق به کاهش علایم در طول حمله کمک خواهد کرد.
اگر فرد قادر به کنترل نفس کشیدن خود باشد، کمتر دچار حالت تند تند نفس کشیدن خواهد شد که به نوبهی خود سایر علایم اختلال پانیک را بدتر خواهد کرد.
به افراد توصیه میشود که روش صحیح نفس عمیق را با تمرین بسیار بیاموزند. در طی فرایند دم باید هوا به آرامی وارد ریهی فرد شده و بعد از شمارش تا عدد ۴ در یک بازدم عمیق خارج شود.
تشخیص بروز اختلال پانیک
اگر شخص تشخیص دهد که به حملهی وحشت زدگی دچار شده و خبری از حملهی قلبی نیست، میتواند به خود اطمینان دهد که این شرایط موقتی است و به زودی برطرف خواهد شد.
فرد باید بتواند بر ترس خود غلبه کند و این موضوع را بپذیرد که این حمله باعث مرگ او نخواهد شد. غلبه بر این عوامل به فرد اجازه میدهد تا بر روی دیگر روشهای موجود برای کاهش شدت علایم تمرکز کند.
بستن چشمها
برخی از حملهها ناشی از عوامل تحریک کنندهای هستند که باعث نگرانی و هیجان بیش از حد فرد شدهاند. اگر فرد در محیط شلوغ و پر رفت و آمدی با عوامل تحریک کنندهی زیاد باشد، این ممکن است باعث ایجاد حمله در فرد شود.
برای کاستن اثر عوامل تحریک کننده ، بهتر است که چشمها در طول حمله بسته باشند. این کار به فرد کمک میکند تا با تمرکز بیشتری نفس بکشد.

تمرین ذهن آگاهی
ذهن آگاهی (Mindfulness) به فرد کمک میکند تا روی واقعیت اطرافش بیشتر تمرکز کند. از آنجایی که در طول حمله فرد احساس میکند که از فضای واقعی فاصله گرفته، ذهن آگاهی به فرد کمک خواهد کرد که با شرایط آزاردهندهی موجود مبارزه کند.
فرد با زدن پای خود روی زمین، یا دست کشیدن به بافت لباس خود در طول حمله روی حس فیزیکی خود تمرکز کرده و این حس به او کمک خواهد کرد تا بهتر به واقعیت محیط اطراف خود تسلط داشته باشد.
متمرکز شدن روی یک شی
تمرکز کردن روی یک شی به خصوص در طول بروز حمله به برخی افراد کمک میکند. جسمی را انتخاب کنید که به خوبی قابل مشاهده بوده و همهی جزئیات آن به درستی قابل رویت باشد. برای مثال میتوان به عقربههای ساعت توجه کرد. در طی توجه و تمرکز به آن جسم خاص توصیف دقیق ظاهر، رنگ، شکل و اندازهی آن به فرد کمک میکند تا از شدت علایم حمله کم کند.

استفاده از تکنیک شل کردن عضلات
شل کردن عضلات هم به توقف حمله وحشت زدگی کمک میکند. برای شل کردن عضلات بدن از عضلههای سادهای مانند انگشتان دست استفاده کنید. اگر این روش را به صورت مداوم تمرین کرده باشد در هنگام بروز حمله بسیار کارآمدتر از آن استفاده خواهید کرد.
تصور کردن یک موقعیت خاطره انگیز یا یک مکان شادی آور
بهترین مکانی که شما در آن احساس آرامش و شادی دارید، کجاست؟ یک ساحل آفتابی با دریایی مواج؟ یا یک کلبهی چوبی در دل کوهستان؟
خود را درون آن مکان تصور کنید و تلاش کنید تا تمام جزئیات آن مکان را در ذهن خود بازسازی کنید. تصور کنید که پای خود را درون شنهای گرم ساحل فرو کردهاید یا بوی خوش درختان کاج را استشمام میکنید.
مکانی که در ذهن خود تصور میکنید، باید در محیط طبیعی و پر از عوامل آرامش بخش باشد. تصور کردن محیطهای شهری شلوغ انتخاب مناسبی برای توقف حمله نیست.
انجام ورزش سبک
زمانی که فرد در موقعیتهای استرس زا حرکات ورزشی سبک انجام دهد، اندورفین ترشح شده در بدن به بهبود روحیهی فرد کمک بسیار زیادی خواهد کرد. فعالیتهایی مانند شنا کردن و پیادهروی در این شرایط توصیه میشود.

نگه داشتن گیاه اسطوخودوس در دست
اسطوخودوس گیاهی آرامش بخش بوده و به از بین بردن استرس فرد کمک میکند. به افراد توصیه میشود که همیشه عصارهی اسطوخودوس به همراه داشته و در مواقع ضروری مقداری از آن را روی ساعد دست خود مالیده و آن را بو کنند.
نوشیدن چای بابونه یا اسطوخودوس هم به آرامش فرد کمک میکند. اسطوخودوس نباید به همراه بنزودیازپین مصرف شود، چرا که باعث کسالت و خواب آلودگی شدید میشود.
تکرار کردن ذکرهایی خاص برای آرامش
تکرار ذکرهای خاص علاوه بر آرامش بخش بودن باعث پرت شدن حواس فرد در هنگام بروز اختلال پانیک میشود.گفتن جملهی این نیز بگذرد، یا به زودی تمام میشود و تکرار چندبارهی آن بسیار کمک کننده خواهد بود.
مصرف بنزودیازپینها
اگر فرد به محض اینکه احساس کند حمله در راه است بنزودیازپین (Benzodiazepines) مصرف کند، ممکن است از بروز آن جلوگیری کند.
در حالی که سایر روشها برای جلوگیری از حمله کارآمد هستند، از نظر روانشناسی برخی از افراد به آنها پاسخ نداده و باید درمانهای دارویی برای این افراد استفاده شود.
بنزودیازپینها که زاناکس هم جزئی از آنهاست داروهای تایید شدهای هستند که برای اختلال پانیک از آنها استفاده میشود. این دارو در صورت تشخیص پزشک برای فرد تجویز شده و فرد با داشتن نسخه میتواند آن را دریافت کند.
این نوع از داروها به شدت اعتیاد آور بوده و بدن با گذشت زمان به آنها عادت خواهد کرد. بنابراین تنها در موارد حاد باید از آنها استفاده کرد.
تفاوت بین حمله پانیک و حمله اضطرابی
از آنجایی که علایم این دو بسیار با هم مشابه است به سختی میتوان تفاوتهای بین این دو را برشمرد.
- حملهی وحشتزدگی معمولاً بدون وجود عامل تحریک کننده رخ میدهد، ولی حملهی اضطرابی در پاسخ به یک تهدید یا شرایط استرسزا ایجاد خواهد شد.
- علایم حملهی وحشتزدگی شدید بوده و با حس عدم واقعیت و جداشدگی از محیط واقعی همراه هستند. در حالیکه علایم اضطراب از نظر شدت بین خفیف تا شدید متغیر هستند.
- اختلال پانیک بهیکباره و ناگهانی رخ میدهد. در حالیکه شدت علایم حمله اضطرابی به تدریج در طول دقیقهها، ساعتها و حتی روزها زیادتر میشود.
- حملهی وحشتزدگی بعد از چند دقیقه فروکش میکند، در حالیکه علایم اضطراب ممکن است تا ماهها و برای مدت زیادی باقی بماند.

آماده شدن برای ویزیت پزشک
اگر علائم و نشانههای وحشتزدگی و حمله پانیک را داشته باشید، باید پزشک عمومی را ملاقات کنید. بعد از ارزیابی اولیه پزشک برای درمانهای تخصصیتر ممکن است شما را به متخصص ارجاع دهد.
قبل از ملاقات با پزشک لیستی از موارد زیر تهیه کنید:
- علائم: اینکه چه زمانی برای اولین بار آنها را تجربه کرده و اینکه چند وقت یکبار پدیدار میشوند.
- اطلاعات شخصی اصلی و مهم: اینکه آیا پیش از اولین حمله اتفاق بزرگ تراژیک یا استرسزایی در زندگی شما رخ داده است یا خیر؟
- اطلاعات پزشکی: شامل هر گونه سابقه بیماری فیزیکی و روانی
- داروهای مصرفی: شامل ویتامینها، فراوردههای گیاهی و دیگر مکملهای دارویی و مقدار مصرف آنها
- سوالها: اگر سوالاتی از پزشک خود دارید میتوانید قبل از ملاقات با پزشک آن را بر روی برگهای بنویسید.

پیشنهاد: از یکی از اعضای خانواده و یا دوستان نزدیک خود بخواهید که در ملاقات با پزشک شما را همراهی کند. همراهی شخصی دیگر در هنگام ویزیت پزشک به شما کمک میکند تا گفتههای پزشک را به خوبی به یاد بیاورید.
سوالهایی که باید در اولین ملاقات با پزشک مطرح کرد:
- فکر میکنید چه عواملی باعث بروز نشانههای بیماری در من شده است؟
- آیا امکان دارد که سایر مشکلات پزشکی باعث بروز نشانههای بیماری شده باشد؟
- آیا نیازی به انجام آزمایشهای تشخیصی هست؟
- آیا باید توسط یک روانپزشک معاینه شوم؟
- آیا راهکاری برای مدیریت نشانهها و علائم وجود دارد؟
در صورت داشتن هرگونه سوالی آن را با پزشک خود مطرح کنید.
سوال هایی که باید در ملاقات با روانپزشک مطرح کرد
- آیا من به وحشتزدگی مبتلا هستم یا اختلال پانیک؟
- کدام روش درمانی را پیشنهاد میکنید؟
- اگر شما شرکت در جلسات تراپی را پیشنهاد میکنید، هر چند وقت یکبار باید در این جلسات حضور داشته باشم؟
- آیا در مورد بیماری من گروه درمانی موثر است؟
- در صورت تجویز و مصرف دارو، آیا این داروها عوارض جانبی به همراه دارند؟
- برای چه مدت من باید دارو مصرف کنم؟
- چگونه شما روند پیشرفت درمان را بررسی میکنید؟
- الان چه کاری باید انجام داد که خطر تکرار دوباره این حملات کم شود؟
- آیا روشهایی برای مدیریت وضعیت وجود دارد که من قادر به انجام آن باشم؟
- آیا بروشورها و کتابچههای حاوی اطلاعات ضروری در این باره وجود دارد؟
- چه وبسایتی را برای دریافت اطلاعات درست پیشنهاد میکنید؟

احتمال دارد که پزشک چه سوالاتی بپرسد؟
- علائم شما چیست و چه زمانی برای اولین بار آنها را تجربه کردید؟
- چند وقت یکبار دچار حمله میشوید و چه زمانی اولین بار حمله به شما دست داد؟
- آیا عامل تحریککنندهی مشخصی وجود دارد؟
- چند وقت یکبار احساس ترس تکرار دوباره حمله به شما دست میدهد؟
- آیا شما از مکانها و موقعیتهایی که تحریککنندهی حمله هستند، دوری میکنید؟
- علائم تا چه حدی و چطور جنبههای مختلف زندگی، مانند مدرسه، کار و روابط شخصی شما را تحت تاثیر قرار میدهند؟
- آیا زمان کمی پیش از بروز وحشتزدگی حجم زیادی از استرس یا یک رویداد تراژیک را تجربه کردهاید؟
- دوران کودکی و به خصوص رابطه خود با والدین را چگونه توصیف میکنید؟
- آیا شما یا بستگان نزدیک شما به هر گونه بیماری روانی مبتلا هستید؟
- آیا به بیماری دیگری مبتلا هستید؟
- آیا کافئین، الکل و داروهای توهمزا و اکستازی مصرف میکنید؟ هر چند وقت یکبار؟
- آیا ورزش و فعالیت بدنی جز برنامه روزانه شما هست؟

پزشک با توجه به علائم فرد میتواند سوالات بیشتری طرح کند. اگر پیش از ملاقات با پزشک سوالات احتمالی را بدانید بهتر میتوانید از وقت معاینه استفاده کنید.
داستان پائولا: یکی از اشخاصی که تجربهی حملهی پانیک را داشته است
پائولا برای اولین بار زمانی وحشتزدگی را تجربه کرد که در دفترش مشغول آمادهسازی یک ارائهی مهم کاری بود؛ به یکباره احساس کرد حجم زیادی ترس و وحشت به او هجوم میآورد. سپس اتاق دور سرش میچرخید و او احساس کرد که دارد بالا میآورد. تمام بدن پائولا شروع به لرزیدن کرده و او قادر به درست نفس کشیدن نبود. قلب او چندان سریع و محکم میزد که انگار میخواست از سینه خارج شود. او تا زمانی که حمله به پایان برسد، میز کار خود را محکم گرفته بود، ولی با این همه هنوز از درون میلرزید.
سه هفته بعد پائولا دومین حمله پانیک خود را تجربه کرد و بعد از آن تعداد دفعاتی که دچار این مشکل میشود افزایش پیدا کرده است. او نمیداند که کجا و چه زمانی دچار وحشتزدگی خواهد شد و بیش از هر چیز میترسد که در فضاهای عمومی دچار حمله شود.
در نتیجه، او به جای وقت گذرانی با دوستانش بعد از اتمام ساعت کاری بلافاصله به خانه برمیگردد. دفتر کار او در اداره، در طبقهی دوازدهم قرار دارد و او از ترس دچار حمله شدن در آسانسور از سوار شدن به آن خودداری میکند.

سخن آخر:
پانیک اتک ممکن است تنها یکبار اتفاق بیفتد، با این همه برخی چندین بار آن را تجربه میکنند. حمله مکرر پانیک غالباً به خاطر قرار گرفتن در موقعیتهای خاص همچون صحبت کردن در جمع و نگرانی بی دلیل در مورد مسائل تحریک میشود، خصوصاً اگر این موضوع پیشتر هم باعث بروز حمله شده باشد.
موقعیتهای تحریککننده، آن مواقعی هستند که فرد احساس خطر کرده، امکان فرار ندارد و پاسخ جنگ و گریز در بدن ایجاد میشود.
شما ممکن است یک یا دو بار دچار حمله پانیک شوید و جدا از آن یک زندگی شاد و سالم داشته باشید. یا اینکه شاید در خلال اختلالات دیگری همچون افسردگی، اختلال اضطرابی و غیره اختلال پانیک یا همان وحشتزدگی را تجربه کنید.
صرف نظر از علت، وحشتزدگی قابل درمان است. راهکارهایی برای کاهش یا محدود کردن علائم این اختلال، دوباره به دست آوردن اعتماد به نفس و به دست گرفتن کنترل زندگی وجود دارد که فرد میتواند از آن کمک بگیرد.
اگر دربارهی حمله پانیک سوالی دارید، پرسش خود را در بخش پرسش و پاسخ که در انتهای این مقاله قرار دارد،با ما در میان بگذارید. پزشکان و کارشناسان مجله دکتر دکتر آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.
منابع:
سلام و وقتتون بخير
بنده ٤٥ سال سن دارم و اولين باري كه دچار پانيك اتك شدم به اورژانس رفتم و با يك تشخيص متاسفانه اشتباه تشخيص سكته قلبي دادن و بعدها با مشورت متخصصين معلوم شد كه حمله عصبي بوده و متاسفانه بعد از اون هر شش يا هفت ماه يك يا دو بار دچار اين حمله ميشوم و بسيار ازاردهنده هست علائمي مثل ضربان شديد عرق سرد احساس اختلال در تنفس براي يك يا يك دقيقه ونيم و باكنترل نفس كشيدن از بين ميره خواهش ميكنم بفرماييد چه راهي براي رهايي از اين داستان دارم داروهايي هم كه مصرف ميكنم اسپرين فشار خون و متفورمين براي قند با تشكر از شما و شرمنده از زياده گويي
سلام
دوست عزیز پانیک نیاز به درمان داروی خوراکی دارد
باید دارویی از دسته ضد اضطراب ها و آرام بخش مصرف کنین یه مدت زیر نظر روانپزشک و بعد دوره درمانی کم کم قطع کنین
برای تجویز دارو
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام خسته نباشید
۲ سالی درگیر داروهای افسردگی و بیماری دو قطبی بودم و در همین مدت ۳ بار خودکشی داشتم… ولی خانواده داروهامو قطع کردن که معتاد نشم! من خوب نشدم و هر چند وقت یکبار حملاتی مثل پانیک برام میوفته و حس میکنم قراره دنیا سیاه و تمام بشه که همراه با ترس و استرس و گریه و لرز بدن سراغم میاد! مدام ترس اینو دارم بازم سراغم بیاد چون تمام انرژیم گرفته میشه و حس خیلی بدی داره! جدیدا از جمع ها دوری میکنم و نمیتونم کسی رو تحمل کنم اگر تو جمعی باشم عصبی میشم … خیلی حالم بده همش ناراحتم و بدون دلیل اضطراب دارم… امید و این چیزا هم خیلی وقته در من وجود نداره… باید بازم دارو مصرف کنم؟ چون ۲ سال خوردم هیچ فایده نداشت
سلام
حتما و قطعا باید دارو شروع شه و جلسات مشاوره هم برین.
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
با عرض سلام ،
من بهمراه دخترم و اعضاى ديگر خانواده در هلند زندگى مى كنم دخترم در اينجا دوره دبيرستان را با موفقيت طى كرد و شاگرد نمونه مدرسه شد و دانشكاه دلفت را براى ادامه تحصيلاتش انتخاب كرد . اين دانشگاه يكى از دانشگاههاى بسيار معتبر و بسيار سخت گير در اروپاست كه به سختى پذيرش مى كند . و بهترين ها را گزينش مى كند
دخترم كه با جو دانشگاه و نحوه تدريس اشنا نبود ناگهان با هجوم زيادى از درس روبرو شد .مى توانم بگويم جداى از زمان حضور در دانشگاه او روزانه ١٠ تا ١٢ ساعت در خانه بلاوقفه و ديوانه وار درس مى خواند زيرا در صورت عدم موفقيت در ترم اول طبق قانون دانشگاه بايد دانشجو از ادامه تحصيل در ارشته مورد انتخابش انصراف دهد . جالب است بدانيد او رشته مورد علاقه اش يعنى مهندسى فيزيك كه سخترين رشته ان دانشگاه نيز هست انتخاب كرده بود .
من تصميم گرفتم كه براى مدتى پيش او در شهرى كه تنها در سويتى زندگى مى كرد بروم . اتفاقا در زمان امتحاناتش هم بود . درس خواندن غير عادى او را در همان ابتدا به او گوشزد كردم ولى او اصلا گوش نمى كرد و غرق در درس خواندن براى امتحاناتش بود . حتى با من در طول روز بيش از ٥ دقيقه صحبت نمى كرد و من در وجود او اضطراب شديد حس مى كردم . ناگهان شبى كه فردا صبحش امتحان داشت حالت تهوع شديد ، بى حسى در صورت و لثه و لبها حس مى كرد و از داغ شدن حركت خون در مغزش و فشار شديد در مغزش شروع به شكايت كرد . و همان شب طولى نكشيد كه به او رعشه و لرز. دست داد و همزمان از سردى بدنش ، كاملا كنترل خود را از دست. داده بود . انشب او تا صبح بيدار بود و ديگر خوابش نمى برد . و من احساس مى كردم او در يك قدمى سكته مغزى يا سكته قلبى است چون قلبش هم تپش شديد داشت . از ان شب ببعد مدت يكسال است كه او خواب ندارد و در طول ٢٤ ساعت حداكثر سه ساعت و ان هم با قرص خواب مى خوابد و در همين چند ساعت هم چندين نوبت. بيدار مى شود . و اخيرا قرص خواب و تجويز هاى روان درمان و روانشناس نيز براى او كاملا بى اثر است و گاها تا ٤٨ ساعت بيدار است و دايما تهوع و سردرد شديد دارد و بحالت يك مرده متحركت در امده است .
او مى گويد : احساس خستگى و نياز به خواب شديد در من بوجود مى ايد ولى بهيچوجه مرا خواب نمى گيرد و حتى زمانى كه بعد از ٢٤ ساعت و يا ٤٨ ساعت براى دو يا سه ساعتى كه مى خوابم مغزم دايم بيدار است و تمام محيط دور و برم را تحت كنترل كامل دارم .
لطفا خواهش مى كنم من را راهنمايى فرماييد . دخترم در جلو چشمم دارد از دستم مى رود و كسى اينجا كارى نمى تواند برايش بكند . ضمن اينكه در اينجا خدمات پزشكى بسيار سخت مى دهند .
با تشكر پيشاپيش از شما
سلام
دوست عزیز نمیدانم سی تی ا سکن یا ام آر آی و نوار مغز برای دخترتان انجام شده یاخیر
اگر انجام نشده باید با متخصصص مغز و اعصاب مشورت کنید و بررسی های لازم انجام شود.
با سلام و خسته نباشید بنده هم یه معتاد در حال بهبودی هستم ولی فشار روحی روانی شدیدی دارم که در طول این چند ساله اثرات بدی روم گذاشته مشکل مالی و غیره…خواستم ازتون بپرسم حالت هایی که دارم ببینم منم دچار حمله پانیک میشم درد قفسه سینه و سوزش پشت قلب تنگی نفس استرس یه خورده حالت تهوع عدم تصمیم گیری در ان لحظه ترس شدید و کم خونی هم دارم ولی بیمارستان که رفتم گفتن مشکل قلبی نداری همش روحی روانی و بخاطر مصرف مواد مخدر بوده تشخیص شما چیه
سلام پنيك يعني حمله شديد عصبي كه احساس ميكنيد الان ميميريد
يعني احساس مرگ قريب الوقوع به آدم دست ميده
اين حالتي كه شما داريد بدليل حمله اضطرلبي هست
بدليل مواردي كه خودتونم بهش اشاره كرديد
لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام خسته نباشید بنده وقتی خوابم میاد ومیخواهم بخوابم بدنم همش میپره انگاردارم از یه جایی می افتم انقدر بدنم این حالت رو داره ومیپره که قلبم سریع به تپش میکنه ویا صدازیاد باشه میگم اروم روزها هم نمیتونم بخوابم تو بیداری هم حتی یا بدنم رو خودبه خود تکون میخوره یا چشمام انگار یه چیزی داره میاد سمتم زود چشمام بسته میشه میشه لطفا راهنماییم کنید
سلام لطفا در وهله اول اين آزمايشات را بديد
بايد از نظر كم خوني فقر آهن
كمبود كلسيم و منيزيم بررسي شيد
لطفا : cbc.diff esr crp ldh
Mg ca na k
Bun cr
Fbs
Ferritin
U/A
Tsh را انحام بديد
سلام خانم دکتر خسته نباشید
خانم دکتر من ۳ هفته پیش حمله پانیک داشتم دیگه نداشتم و ندارم اما استرس و دلشوره و بی قراری توی دلم هست و همیشه افکارم ترسیده هستش.
دارویی هست که بشه تهیه کرد و مصرف کرد اگه خوب نشدم بعدا به روانپزشک مراجعه کنم؟ ؟؟
???????????
سلام
برای تجویز دارو امکان نام بردن آن در کامنت نیست
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با پزشک عمومی استفاده کنید.
سلام سن ۲۸ مجرد جنسیت مرد
سنگینی سر – فشار و درد ناحیه سینه و گلو – فشارخون بالا و تپش قلب – احساس خارج شدن از خود –
این علایم همزمان سراغ من میان
به متخصص قلب رفتم و اکو کرد و مشکلی در جواب اکو نبود .گفت احتمالا پانیک میشی و از پوکساید و کنکور کور استفاده کرد
گاهی اوقات با این قرص ها هم اوکی نمیشم و به درمانگاه میرم و دیازپام تزریق میکنن
لطفا کمک و راهنمایی بفرمایید
سلام
عزیزم با توجه به علایمتان باید دارو از دسته ssri تجویز شود
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
با سلام، من برای اولین بار با خوردن قهوه دچار حمله شدم و یک ماه بعد قبل از دوران قاعدگی باز هم دچار حمله شدم و دفعه سوم هم موقع گرفتن جواب آزمایش دچار اضطراب و استرس شدید شدم و این حملات حالت عادی بودن رو از من گرفته بود احساس کسلی و ضعف داشتم و احساس ترس از برگشت دوباره ی اینها تا اینکه به روانپزشک مراجعه کردم و حتی موقع انتظار برای دیدن پزشک هم حمله داشتم حمله های من جوریه که مرگ خودمو میبینم نوار مغز از من گرفته شد و دکتر گفت دچار اضراب و استرس بالا هستی و قرص کلونازپام و ایمی پرامین به من دادن خیلی کمک کننده س ولی شوهرم با خوردن این قرص ها مخالفه و دائما به من میگه معتاد میشی تا آخر عمرت دلم میشکنه و آیا واقعا من میتونم این قرص هارو ترک کنم الان یک هفته س که دارم میخورم اوایل خیلی بیحال بودم الان بهترم دوبار بخاطر ایشون قرصامو قطع کردم ولی بازم احساس کردم حمله میاد سراغم برای همین دوباره شروع کردم
به نظر شما خوردن این قرص ها تا چه مدت منو درمان میکنه؟
سلام عزیزم
قرصتون رو قطع نکنین ، نگران نباشین اصولا بعد از یک دوره درمانی چندماهه زیر نظر پزشکتون کم کم دوز دارو کاهش و قطع میشه،
سلام ببخشیدمن حدود یکسال ونیم پیش دچار حمله پانیک شدم درطول این یکسال ونیم پنج باردچارحمله شدم وحمله هام دوماه یکبار اتفاق افتاده حالا شکرخدا تقریبا۷ماه هست که دچارحمله نشدم فقط مشکلی که دارم اینه که بعضی روزها دچارضعف ومورمورشدن بدن میشم خواستم ببینم راهی هست که دچارضعف ومورمورشدن نشم ؟البته من شکرخدا داروبرای پانیکم مصرف نمیکنم وسوال دیگم اینه آیاراهی هست که دیگه هیچ وقت تو زندگیم دچار حمله نشم.؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید باتشکر ازسایت خوبتون
سلام براي اينكه دچار پنيك نشين بايد مرتب جلسه مشاوره و روان درماني داشته باشين
بواي مور مور شدنتون بايد از نظر كمبود آهن بررسي شيد
سلام وقت بخیر من این علائم رو دارم خیلی سخته برام تحملش بیشتر مواقع انگار قراره بمیرم و تپش قلب میگیرم و فقط به ما فکر میکنم تو محیط دانشگاه شلوغی رو نمیتونم تحمل کنم و اگه تایم کلاسام بیشتر از ۱۰ ساعت تو روز میبود همش باید انتراک هارو یا به هایپر یا غذاخوری یا دستشویی که خلوت تره میرفتم تنها که بیرون میرم گاهی حس خیلی بدی دارم حس میکنم تعادل پاهامو ندارم وقتی تنها بیرون میرم و تو محیط اگه قرار باشه از خودم صحبت کنم یهو کلا انگار ذهنم مختل میشه که فک میکنم تمام نگاها رومنه و نمیتونم محیط بسته روتحمل کنم و به شدت از مرگ و فکرش میترسم همش فکرای بد تو سرمه و خیلی بده که نمیتونم این موضوع رو با خانوادم در جریان بذارم و روز ب روز تحمل میکنم این حملات رو
سلام
دوست عزیز ، مشکل قابل حلی هست، باید مشاوره و درمان دارویی شین
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام. خسته نباشید. من یه شب موقع خواب یهو به نحوه تنفس کردن خودم فکر کردم و تا صبح نتونستم بخابم. ترس زیادی اومد سراغم. روز بعد دوباره به معده نحوه غدا خوردن فکر کردم و باز مجدد دچار ترس شدم. حالا موقع خواب اون فکر میاد سراغم و موقع غدا خوردنم دچار استرس شدید و بعدش معده درد میشم. فکر میکنم به هر چیزی فکر کنم میاد سراغم و دچار ترس شدم. آیا این پانیک یا حمله اضطرابی هست؟ شب قرض الپرازولام نیم و هر صبح و شب یک عدد قرض کلردیازپوکساید ۵ میخورم. آیا این قرص ها سبب بهبود می میشه؟ ممنون از پاسخ تون
سلام اينها حمله اضطرابي هست
بله درمانتونو ادامه بديد بهبود پيدا ميكنين
سلام من چند بار از ۱۴ سالگی تا پایان ۱۶ سالگی حمله ی پانیک داشتم و تمام علائم مثل درد قلب و مشکل تنفس کرختی بدن و عدم توانایی حرکت و لرزش شدید رو داشتم . البته پیش دکتر که رفتم گفتن شاید مشکل از قلبته و بهم یه قرص قلب داد که من مصرف نکردم . توی همون ۱۴ سالگی جدا از حملات گاهی قلبم می سوخت اما بعد خوب شد .خودم فکر میکنم دلیلش حساسیت زیادم روی درسم بوده چون فقط توی مدرسه این حملات رو داشتم و اینکه کلا از ترس حملات حتی تو خونه هم استرس داشتم و زمانی هم عین افسرده ها بودم البته اونقدر زیاد نبود و فقط احساس بی ارزشی و عدم اعتمادبنفس داشتم که البته خیلی اذیتم کرد .اون موقع همه بهم میخندیدن و نسبت با حالتم بی اهمیت بودند.میشه لطف کنید بگید من مشکلم واقعا چی بوده ؟ پانیک بوده؟چون من لوبیای فضای بسته و اجتماع هم دارم البته الان رابطه ام با اجتماع خیلی بهتره اما هنوز از فضای بسته مثل آسانسور میترسم من برای درمان خودم فقط چند تا کتاب مربوط رو خوندم و بالاخره خوب شدم فقط میخوام علت اون حملات رو بدونم که پانیک بوده یا نه
سلام
علایمتون بله میتونه به نفع پانیک باشه
بنظر بنده شما باید توسط روانپزشک ویزیت شین تا دقیق تشخیص داده بشه،
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام .من هم دچار حملات پانیک و افسردگی بودم ک باقرصهای الپرازولام و
فلوکستین و سرترالین درمان شدم.وای بعداز چندماه کم کم قطع کردم. و حالا بعداز چندماه دوباره دچارحمله درخواب میشوم واحساس میکنم ک هرلحظه امکان داره کنترلم راازدست بدهم.یا دیوانه میشوم. کلا احساسات عجیب غریبی پیدامیکنم.
سلام
درمان دارویی مجددا باید شروع شود زیر نظر متخصص روانپزشک
میتونین از تماس تلفنی با روانپزشک جهت تجویز دارو استفاده کنید
سلام خسته نباشین من واقعا هنوز هم نمیدونم پانیک دارم یانه ولی موقع هایی که ناراحت میشم دستو پام چنگ میشه و ب سختی نفس میکشم استرس وارد بدنم میشه و این آخرا استرسم زیادتر شده و جاهای خیلی الکیی دچار استرس میشم لطفا راهنمایی کنین
سلام خانم دکتر خسته نباشید من پانیک دارم در سن ۱۴ سالگی درمان دارویی پیش روانپزشک داشتم و خوب شدم. الان بخاطر استرس کرونا… دوباره بعد از ۶ سال بهم ۳هفته پیش پانیک دست داد. دیگه تا الان حمله نداشتم ولی استرس و اضطراب و دلشوره و حالاتی از افسردگی دارم که ولم نمیکنه.
دارویی بی عوارض وجود داره من ی مدت مصرف کنم اگه خوب نشدم بعد به روانپزشک مراجعه کنم؟؟
ممنون میشم راهنماییم کنید
آیا کشش دست و پا مربوط پانیک میباشد . پانیک از حد بگزارد قابل تداوی است یا خیر . آیا پانیک کشنده است؟
سلام دوست گرامی متوجه منظور شما از کشش دست و پا نشدم !
حملات پانیک کشنده نیستند ولی گاهی خود فرد دچار احساس مرگ میشود
با عرض سلام و درود عذر میخام مزاحم شدم بنده نزدیک ده سال وسواس فکری و پانیک اتک دارم چون خیلی وابسته به قرص پیدا کردم دو ماهی یبار دوز قرص هامو دارم کم میکنم یه مدت هست جناب دکتر شب ها که میخام بخوابم احساس نفس تنگی میکنم جوری که احساس میکنم الان سکته میکنم و کسی به دادم نمیرسه خیلی میترسم و دیشب انقدر یک لحظه دلشوره پیدا کردم که باز حمله پانیک اتک بهم دست پیدا کرد به نظرتون جناب دکتر بهترین راه حل واسه درمان چیه؟؟؟
و جناب دکتر راه حلی واسم بیارید که نخوام قرص بخورم ممنون مبشم
سلام روزتون بخیر و خسته نباشید.بنده حدود یکسال هست به پانیک مبتلا شدم.میخواستم بدونم سوزش پشت قلب و قفسه سینه هم از علائم پانیک هست.باتشکر
با عرض سلام و درود عذر میخام مزاحم شدم بنده نزدیک ده سال هست که دارو فلوکستین مصرف میکنم راستش یه مدتی دارم از دوز داروهام کم میکنم تقریبا دو ماهی ده میلی ازش کم میکنم واسه وسواس فکری و پانیک اتک مصرف میکردم تقریبا یک ماهی یبار حمله پانیک بهم دست پیدا میکنه آیا بخاطر ترک داروها هست گر هست آیا ممکن هست دیگه این حمله بهم دست پیدا نکنه که دیگه به قول معروف از شر داروها خلاص بشم
سلام وسواس فكري و پنيك زماني ايجاد ميشه كه نشخوار فكري شما و اضطرابتون خيلي بالا ميره
اگه اين حالتاتونو كم كرديد و ميتونيد نشخوار فكريتونو مديريت كنيد با نظر پزشكتون ميتونيد قطعش كنيد
اما اگه هنوزم نشخوار فكري داريد و اذيتيد بابتش بهتره ادامه بديد
سلام وقت بخیر من خودم مریضی هستم که پاتیک اتک دارم وقرص اسنترا و پوکساید ۱۰ هر شب یک عددمیل می کنم مصرف می کنم و واقعا وحشت ناک هستش و ممنونم از توضیحات کاملتون
سلام عزیزم
مصرف دارو را ۹ ماه تا یکسال باید ادامه دهید امیدوارم هرچه زودتر بهبودی کامل را به دست آورید
سلام هفته پیش دچار حمله پانیک شدم به پزشک مراجعه کردم و آلپرازولام تجویز کرد قبلن چون اضطراب داشتم و دکتر دیگه ای کلردیاپوکساید تجویز کرده بود هم. ن قرص، دارم مصرف می کنم بنظرتون کدوم قرص بهترست البته اضطرابم در مورد این بیماری کرونا بود و نمیدونم چطوری به این اضطرابم غلبه کنم؟؟
با عرض سلام. چند ماه قبل تو کارخانه محل کارم. حادثه ای برام پیش اومد که آسیب جسمی شدیدی به من وارد شد. یک ماه بعد از آن دچار panic شدم. و این هر روز و هر شب تکرار می شد. خفگی درد سینه تنگی نفس لرزش. و چند دقیقه طول می کشید.
سلام
شما میتوانید با مراجعه به روانپزشک در جهت کاهش علائم خود اقدام فرمایید
ایا قرص اسنترا ۵۰ که دکتر تجویز کردن برای پانیک موثر است
سلام براي درمان طولاني مدت بله موثره اما اگه همون لخظه اي كه پنيك كرديد بخوريد موثر نيست
بايد ٦ ماه مصرف كنيد
سلام. من ۳سال پیش دچار حمله پانیک شدم. علتش هم موارد زیادی بود ک مهمترینش استرس ناشی از عدم اعتماد بنفس و وسواس فکری بود. با انجام تلقینایه شبانه و مدیتیشن تونستم به مدت ۲سال مهارش کنم تا حدی ک دچار حمله میشدم و اذیت نمیشدم. ۱سالی هست ک مدیتیشن و تلقین انجام نمیدم و دچار حمله شدم. این اختلال قابل درمانه. البته اینم بگم ک از زمانی ک ریشه ی حملاتو و پیدا کردم خیلی موثر بودن. مشکلی ک الان دارم نمیدونم با چ دارویی غیر از سرتونین مشکل وسواس فکریمو حل کنم. یه راهنمایی بکنید
سلام، سه سال هست تحت نظر روان پزشک دارو مصرف میکنم، یک سال هست که تشخیص داده من مشکل پانیک دارم، شبا قبل خواب احساس تنگی نفس دارم، وقتی در حالت دراز کشیدن هست نفس تنگی تشدید میشه، وقتی میشینم یه کمی کمتر میشه، تو مطب دندان پزشکی وقتی رو صندلی دراز میکشم حالم بد میشه باز مشکل تنفسی برام پیش میاد یا وقتی پیاده روی تند انجام میدم باز احساس میکنم الانه که حالم بد بشه، بازم موقعیت های دیگه ای هم هست که وقتی از خونه یا شهر دور میشم بازم احساس میکنم که دیگه نمی تونم نفس بکشم
لطفا راهنمایی بفرمایید که به چه دکتری مراجعه کنم، یا اگر پیشنهادی دارید بهم بگوید
ممنون
سلام
دوز دارو و نوع داروهاتون برای شما کافی نیست که علایمتون بهبود نیافته
باید دوز داروی مناسب زیر نظر روانپزشک بخورین
از تماس تلفنی با متخصص روانپزشک استفاده کنین
یهویی احساس میکنم دارم خفه میشم ضربان قلبم بالا میره تمام بدنم میلرزه حوصله هیچی رو ندارم و دوست دارم تنها باشم
سلام نوار قلب بديد تا از نظر آريتمي قلبي بررسي شويد
و اگه نرمال برد بايد به متخصص اعصاب و روان مراجعه كنيد.
با سلام یک سه هفته ای میشه گاهن شبها یک استرس جزعي منو میگیره و بعضی موقع ها تو این سه هفته یعنی دوباره یک حمله عصبی به من دست میده که انگار در حال سکته کردنم قفسه سينم درد میگیره واحساس ترس شدید ميکنم زینگ گوش هم دارم همراه درد سر .لطفا راهنمایی کنين
سلام
باید شرح حال کامل بررسی شود و دارو برای این حالت تان تجویز شود
از تماس تلفنی با متخصص روانپزشک استفاده نمایید
سلام . خدا قوت. مادر من ۸۰ سالشونه ۴ ماه قبل ساعت ۱۱ شب دچار درد سینه شدن و همزمان فشار خون بالا رفت . ازمایشهای مختلف انجام دادیم . حتی سی تی انژیو شدن و تمامی ازمایشها و سونوگرافی ها سالم هستند ولی هر شب این درد را تجربه می کنن و حتی درد به پشت جناق سینه هم میرود .. دکتر مغز و اعصاب هم مراجعه کردیم ولی داروها تا این زمان اثر نداشتن . ایا می تواند به بیماری پانیک مربوط باشد؟ چه دارویی تجویز می فرمایید ؟
سلام تو سن ايشون پنيم رخ نميده، دردشون بيشتر عضلاني هست ( اگه بررسي هاي قلبي نرمال برده) يا بدليل گوارش ، از نظر معده و زخم معده هم بايد بررسي شوند
سلام وقتتون بخیر. من یک سال و نیم پیش عمل کردم دچار آمبولی شدم بعدش پانیک گرفتم . تپش قلب و تنگه نفس و تنگی گلو جوری ک نمیتونم آب دهنموقورت بدم و زبونم خشک میشه و بدنم شدید میلرزه . همش هم ب سمت خیابون فرار میکنم . من تا دو ماه این حالت میشدم بعدش تا یک سال خوب بودم الان باز این حملاتو دارم . با اینکه ب تازگی دکتر قلبم گفت کاملا سالمم و خوبم هیچ مشکلی نیست . برای درمانش باید چیکار کنم ؟ یا اگر میشه جایی رو معرفی کنید .
سلام
حملات پانیک مطرحه، برای اخذ شرح حال کامل و تجویز دارو از تماس تلفنی با متخصص روانپزشک استفاده کنین
سلام
من ۲۰ سال ام هست و چندوقتیه که یه فشار رو داخل سرم حس میکنم و مدام هم صدای سوت تو سرم هست گاهی اوقات در روز مخصوصا شب ها یه حالتی بهم دست میده یه چیزی شبیه به منگی و اینکه احساس میکنم کنترلم دست خودم نیست و یه ترس بدی اون لحظه دارم که نکنه بمیرم البته این حالات من به شدت این علایمی که برای پانیک گفته شد شاید نباشه و زمانش هم خیلی طولانی نیست مثلا در حد ۲ یا ۳ دقیقه میخواستم ببینم به پانیک مربوط میشه یا فقط نتیجه ی استرس هست و چیز مهمی نیست ؟
سلام بله اين حملات به پنيك ميخوره
به متخصص اعصاب و روان مراجعه كنيد تا درمان دارويي را برايتان شروع كنند.
سلام و خسته نباشید،ممنون بابت اطلاعات کاملی که در این مقاله گذاشتید،فقط یک سوال که ذهن منو خیلی درگیر کرده اینه که آیا شخصی که دچار پانیک اتک میشه به مدت یه ماه،امکانش هست که سیستم ایمنی بدن پایین بیاد؟چون من تمام این نشانه هارو دارم و بعداز آزمایش خون تعداد گلوبول های سفید من پایین تر از حد نرمال بود که منو گمراه کرده و توسط پزشکان غیر مرتبط به این بیماری دارم ویزیت میشم.ممنون میشم اگه جواب بدید.ممنونم
سلام
عدد wbc, lymph, neut رو ذکر کنید