تخصص اطفال چیست و دکتر کودکان چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟

در پاسخ به سوال تخصص اطفال چیست باید گفت، تخصصی است که به تشخیص و درمان بیماری‌های کودکان می‌پردازد. دکتر اطفال برای کسب این تخصص، دوره‌های تحصیلی مورد نیاز را پشت‌سر می‌گذارد. دوره‌های لازم تخصص کودکان، شامل آموزش در زمینه مراحل رشد کودکان، تشخیص بیماری‌های کودکان، سلامت روان کودکان، تغذیه صحیح کودکان و درمان بیماری‌های کودکان است.

از مهم‌ترین وظایف دکتر اطفال، می‌توان به تشخیص و درمان بیماری‌های شایع کودکان و واکسیناسیون کودکان اشاره کرد. انتخاب متخصص اطفال، با هدف ارتقا سلامت جسم و روان کودکان و توسعه فردی آن‌ها بسیار اهمیت دارد.

در این محتوا به سوال دکتر کودکان کیست پاسخ داده‌ایم و انواع بیماری‌های تحت درمان متخصص کودکان را بررسی کرده‌ایم. مطالعه این محتوا به 6 دقیقه زمان نیاز دارد.

درصورت وجود هرگونه سوال درباره متخصص اطفال و تخصص کودکان، آن را در قسمت‌ نظرات و در پایین این صفحه بنویسید تا مشاور سلامتی به آن پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

تخصص اطفال چیست؟

تخصص اطفال، یکی از حوزه‌های پزشکی است که به سلامت و رشد کودکان اختصاص دارد. متخصص اطفال در زمینه تشخیص و درمان بیماری‌های شایع کودکان شامل بیماری‌های جسمی، عاطفی و رشدی آن‌ها تحت عنوان دوره‌های لازم دکتر کودکان آموزش دیده‌اند. دکتر اطفال از زمان تولد تا دوره بلوغ، به ارائه مراقبت‌های پزشکی لازم در مراحل رشد کودکان و درمان بیماری های شایع کودکان می‌پردازد.

متخصص کودکان، در زمینه تغذیه صحیح کودکان، رشد، ایمنی، رفتار و سلامت روانی آن‌ها خدمات موردنیاز را به خانواده‌ها ارائه می‌دهد. این تخصص با همکاری دیگر تخصص‌های پزشکی، مانند فوق تخصص‌های آلرژی و ایمونولوژی، عفونت، ریه و اندوکرینولوژی، بهبود سلامت و رشد کودکان را تضمین می‌کند.

متخصص اطفال
متخصص اطفال

دکتر کودکان کیست؟

دکتر کودکان، پزشکی است که در زمینه‌ی تشخیص و درمان بیماری‌های کودکان از بدو تولد تا 21 سالگی تخصص دارد. تحصیلات دکتر اطفال، به‌گونه‌ای است که پس از گذراندن دوره‌های عمومی پزشکی، تخصص خود را در زمینه پزشکی اطفال می‌گیرد.

متخصص کودکان علاوه بر دانش فنی، مهارت‌های بالینی و ارتباطی خوبی با کودکان و والدین دارد. ارتباط صمیمانه و قابل‌اطمینان با خانواده‌ها و توانایی ارائه مشاوره‌های موثر به والدین، بخش مهمی از وظایف دکتر کودکان است.

به توصیه خبرگزاری اخبار پزشکی امروز (medicalnewstoday)، در سال اول زندگی، کودک باید هفت بار توسط متخصص اطفال معاینه شود.

والدین در دو سال اول زندگی، باید برای معاینه و بررسی مراحل رشد کودکان، هر سه تا شش ماه به دکتر اطفال مراجعه کنند.

تخصص اطفال چه فوق‌تخصص‌ها و فلوشیپ‌هایی دارد؟

متخصص اطفال، پس از اتمام دوره تخصص خود می‌تواند برای مطالعه بیشتر، در زمینه‌های مرتبط با کودکان، فوق‌تخصص و فلوشیپ دریافت کند. فوشیپ، دوره‌های تکمیلی است که پزشک پس از تکمیل دوره تحصیلی خود، می‌تواند در یکی از موضوعات مرتبط با تخصص خود، بگذراند. در ادامه به معرفی انواع فوق‌تخصص‌ها و فلوشیپ‌های مرتبط با اطفال پرداختیم:

فوق‌تخصص نوزادان

فوق‌تخصص نوزادان، بر مراقبت از نوزادان نارس و نوزادان با مشکلات پزشکی جدی، متمرکز است.

فوق‌تخصص آلرژی و ایمونولوژی کودکان

فوق‌تخصص آلرژی، در زمینه تشخیص و مدیریت بیماری‌ها و حساسیت‌های مرتبط با سیستم ایمنی کودکان فعالیت می‌کند.

فوق‌تخصص اندوکرینولوژی کودکان

فوق‌تخصص اندوکرینولوژی، توانایی تشخیص و مدیریت بیماری‌های غدد درون‌ریز و سیستم هورمونی کودکان را دارد.

فوق‌تخصص طب ریه کودکان

فوق‌تخصص طب ریه، می‌تواند انواع بیماری‌های ریوی و تنفسی در کودکان، از جمله آسم دوران کودکی را درمان کند.

فوق‌تخصص عفونی کودکان

فوق‌تخصص عفونی کودکان به درمان اختلالات مادرزادی سیستم ایمنی یا بیماری‌های اکتسابی عفونی می‌پردازد. این بیماری‌ها می‌توانند ناشی از ورود باکتری‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها به بدن کودک باشند.

فوق‌تخصص مراقبت‌های ویژه اطفال

فوق‌تخصص مراقبت‌های ویژه، تیمی از متخصص‌های کودک هستند که در موقعیت‌های ناپایدار و بحرانی، به درمان بیماری‌های حاد و مزمن می‌پردازند.

فوق‌تخصص مراقبت‌های ویژه اطفال
فوق‌تخصص مراقبت‌های ویژه اطفال

روانشناس یا روانپزشک کودک

روانپزشک و روانشناس کودک در تشخیص و درمان بیماری‌هایی همچون اختلال کم‌توجهی و بیش‌فعالی، اوتیسم، سندروم آسپرگر و اختلالات یادگیری متخصص هستند.

فوق‌تخصص نوجوانان

فوق‌تخصص نوجوانان، به مراقبت از گروه سنی 11 تا 21 سال می‌پردازد. این گروه سنی، دچار فشارهای اجتماعی و تحصیلی خاص خود هستند و نیازهای مراقبتی پیچیده‌ای در زمینه سلامت جسمی، رفتاری و روانی دارند.

فوق‌تخصص انکولوژی و هماتولوژی کودکان

یکی از بیماری‌های رایج کودکان، اختلالات خونی و سرطان است. فوق‌تخصص انکولوژی در تشخیص و درمان انواع سرطان، از تخصص کافی برخوردار خواهدبود.

فوق‌تخصص قلب و عروق

اطفال، از تولد تا بزرگسالی، در معرض انواع بیماری‌های قلب و عروق همچون اختلالات گردش خون، نارسایی قلب و ناهنجاری‌های قلبی جنین قرار دارند. فوق‌تخصص قلب و عروق اطفال، برای درمان این بیماری‌ها آموزش دیده است.

فوق‌تخصص نفرولوژی کودکان

فوق‌تخصص نفرولوژی کودکان، انواع عفونت‌های ادراری و بیماری‌های کلیوی اطفال را تشخیص می‌دهد و اختلالاتی همچون شب‌ادراری کودکان را درمان می‌کند.

فوق‌تخصص روماتولوژی اطفال

کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلالات اسکلتی و عضلانی همچون اختلال ساق پای نوزادان، مشکلات پای کودکان و بیماری‌های خودایمنی‌، توسط متخصص روماتولوژی اطفال درمان می‌شوند.

فوق‌تخصص روماتولوژی اطفال
فوق‌تخصص روماتولوژی اطفال

تفاوت میان طب کودکان و بزرگسالان چیست؟

طب کودکان و بزرگسالان، دو شاخه‌ی مجزا در علم پزشکی هستند که بر تشخیص و درمان بیماری‌های دو گروه سنی مختلف تمرکز دارند. عمده‌ترین تفاوت‌های این دو طب را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

تفاوتطب کودکانطب بزرگسالان
بازه سنی بیمارتا 21 سال21 سال به بالا
توسعه فیزیک و روانیدر حال رشدرشد کامل
سرعت متابولیسمسریعکندتر از کودکان
روش‌های تشخیصی و معاینهبیشتر فیزیکی و محدودتر نسبت به بزرگسالاتاستفاده از طیف وسیع‌تری از روش‌های تشخیصی
سیستم ایمنیدر حال رشدرشد کامل
بیماری‌های رایجبیماری‌های عفونیبیماری‌های قلبی‌عروقی، دیابت، آلزایمر و …
روند بهبودیسری‌ترکندتر

کودکان در حال رشد هستند و سیستم‌ بدنی آن‌ها با بزرگسالان تفاوت‌های زیادی دارد؛ بنابراین، متخصص کودکان باید با تغییرات فیزیولوژیکی که در طول دوران کودکی رخ می‌دهد، آشنا باشد. انتخاب متخصص به سن، وضعیت سلامت و نیازهای فرد بستگی دارد.

دکتر کودکان چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند؟

پزشک اطفال، مسئول درمان و مراقبت از انواع بیماری‌ها و مشکلات سلامتی کودکان و نوجوانان است. در ادامه به معرفی طیف وسیعی از بیماری‌های شایع کودکان که توسط دکتر اطفال درمان می‌شود، پرداختیم:

بیماری‌های عفونی

به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی اطفال، انواع مختلفی از عفونت‌ها همچون عفونت‌های تنفسی و گوارشی، آن‌ها را تهدید می‌کند. از مهم‌ترین این بیماری‌ها می‌توان آنفولوانزا، سرماخوردگی، برونشیت، عفونت‌های گوش و گلو، التهاب معده و روده، اسهال و استفراغ را نام برد.

بیماری‌های پوستی

از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی کودکان می‌توان به آکنه، اگزما، آفتاب‌سوختگی و پسوریازیس اشاره کرد.

متخصص کودکان
متخصص کودکان

بیماری‌های عصبی

بیماری‌های عصبی در کودکان، به‌صورت موقت یا دائمی رخ می‌دهد. بیماری‌هایی همچون صرع، اختلالات رشد و یادگیری، اختلالات تکلم، نقص توجه و بیش‌فعالی از رایج‌ترین بیماری‌های عصبی اطفال هستند.

بیماری‌های قلبی عروقی

بیماری‌های قلبی عروقی کودکان، بیشتر منشا مادرزادی دارند. ریشه بیماری‌هایی همچون نارسایی قلبی، ضربان قلب نامنظم و مشکلات سیستم عروقی می‌تواند پیش از تولد در کودکان شکل گرفته باشد.

بیماری‌های ارولوژیک

مهم‌ترین بیماری‌های ارولوژیک کودکان، شامل عفونت‌های ادراری، سنگ کلیه، نارسایی کلیوی و بیماری‌های مجاری ادرار هستند.

بیماری‌های گوارشی

سیستم گوارش اطفال، می‌تواند دچار اختلالاتی همچون التهاب روده، بیماری کرون و مشکلات ناشی از تغذیه شود.

اختلالات مادرزادی

بیماری‌های ژنتیکی و مادرزادی بسیاری همچون بیماری‌های خودایمنی، آلرژیک، سندروم داون و بیماری‌های قلبی، اطفال را تهدید می‌کند.

بیماری‌های رایج کودکان
بیماری‌های رایج کودکان

خدماتی که دکتر اطفال ارائه می‌دهد، چیست؟

خدمات ارائه‌شده توسط متخصص کودکان، شامل تشخیص و درمان بیماری‌ها، ارائه واکسیناسیون، مشاوره به والدین درباره تغذیه سالم کودکان، ارزیابی رشد، مدیریت مشکلات روانی و رفتاری و همکاری با سایر تخصص‌‌ها است. در ادامه به معرفی کامل‌تر خدمات دکتر اطفال پرداختیم:

مراقبت‌های پیشگیرانه

مراقبت‌های پیشگیرانه می‌تواند شامل معاینات دوره‌ای و سنجش پارامترهای سلامت فیزیکی اطفال همچون وزن و قد، ارزیابی سلامت عمومی کودکان، نظارت بر انجام واکسیناسیون و برنامه غذایی سالم کودک باشد.

تشخیص و درمان بیماری‌ها

تشخیص و درمان بیماری‌های رایج کودکان همچون عفونت‌های تنفسی و گوارشی، آلرژی‌ها، عفونت‌های گوش و گلو و عفونت‌های ادراری، از مهم‌ترین خدمات ارائه‌شده توسط دکتر اطفال است.

مدیریت بیماری‌های مزمن

اطفال ممکن است به اختلالات و مشکلات پیچیده‌تر و حادتری همچون دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، اختلالات گوارشی، صرع و بیماری‌های متابولیکی مبتلا شوند. تشخیص، درمان و مدیریت این بیماری‌های مزمن برعهده دکتر اطفال است.

مراقبت‌های اورژانسی

در شرایط بحرانی و هنگام نیاز به مراقبت‌های اورژانسی، دکتر اطفال اولین کسی است که خانواده‌های کودکان باید به آن‌ها مراجعه کنند.

تجویز آزمایش‌های تشخیصی

درصورت نیاز به تشخیص دقیق‌تر علت بیماری‌، دکتر اطفال روش‌های تشخیصی همچون نمونه‌برداری، اکوکاردیوگرافی، سونوگرافی و انواع آزمایش‌های شنوایی و بینایی را تجویز می‌کند.

مشاوره و راهنمایی

دکتر اطفال، راهنمایی‌های لازم، در مورد مسائل مختلف همچون روابط اجتماعی، بهداشت دهان و دندان و عادت‌های خواب کودکان، به خانواده آن‌ها ارائه می‌دهد.

دکتر کودکان کیست
دکتر کودکان کیست

روش‌های تشخیص در تخصص اطفال چیست؟

متخصص کودکان برای تشخیص بیماری‌های شایع کودکان از روش‌های مختلفی استفاده می‌کند. در ادامه به انواع این روش‌ها اشاره کرده‌ایم:

معاینه فیزیکی

در این معاینه، متخصص کودکان، علائم حیاتی کودک مانند قد، وزن، فشارخون و ضربان قلب را بررسی می‌کند.

بررسی تاریخچه پزشکی

دکتر اطفال در مورد تاریخچه پزشکی کودک، داروهای مصرفی و سابقه‌ خانوادگی از والدین سؤال‌هایی می‌پرسد.

آزمایش‌های تشخیصی

در صورت نیاز، پزشک معالج آزمایش‌های تشخیصی مانند آزمایش خون، ادرار، تصویربرداری و تست‌های شنوایی و بینایی را تجویز می کند.

همکاری با سایر متخصصان

در صورت نیاز، متخصص کودکان با متخصصان دیگر مانند متخصص قلب کودکان، متخصص مغز و اعصاب کودکان و … مشورت می‌کند. همچنین او گاهی، کودک را به متخصص‌های دیگر ارجاع می‌دهد.

روش‌ها و روندهای درمان در تخصص کودکان چیست؟

مجموعه‌ای از روش‌ها، روندها و تکنیک‌ها در تخصص کودکان با هدف بهبود سلامت جسمی و روانی اطفال وجود دارد. گاهی متخصص کودکان با به کار گرفتن ترکیبی از روش‌های درمانی بالا، به روند بهبود سلامتی اطفال، سرعت می‌بخشد. مهم‌ترین این روش‌های درمانی شامل موارد زیر است:

درمان دارویی

درمان‌های دارویی، با هدف کنترل علائم بیماری و بهبود سریع‌تر اطفال انجام می‌شود. متخصص اطفال، داروها‌ را در قالب قرص، شربت و آمپول مخصوص برای کودکان و متناسب با بیماری تجویز می‌کند.

درمان روانشناختی

مشاوره روانشناختی برای کودکان مبتلا به اضطراب، اختلالات رفتاری، نقص توجه، بیش‌فعالی و افسردگی ارائه می‌شود. روانشناس یا روانپزشک، در طی این روش درمانی، به آگاه‌سازی والدین، روان‌درمانی فردی و گروهی و روان‌‌‌درمانی شناختی رفتاری می‌پردازد.

روش‌ها و روندهای درمان در تخصص کودکان چیست؟
روش‌ها و روندهای درمان در تخصص کودکان چیست؟

تکنیک‌های توانبخشی

تکنیک‌های درمانی شامل فیزیوتراپی، توانبخشی حرکتی و ارتوپدی، برای کودکان دچار اختلالات حرکتی و ضعف عضلانی انجام می‌شود.

ارائه برنامه تغذیه‌ای

ارائه رژیم غذایی سالم و بهبود شرایط تغذیه‌ای کودکان، برای کودکان مبتلا به چاقی و ضعف‌های ناشی از کمبود ویتامین، لازم است. 

جراحی

متخصص کودک در صورت نیاز روش درمانی جراحی شامل جراحی قلب، جراحی ارتوپدی و جراحی‌های ترمیمی را برای اطفال انتخاب می‌کند.

چه زمانی باید به متخصص اطفال مراجعه کنیم؟

در صورت مواجهه با موارد زیر، لازم است که به دکتر اطفال مراجعه کنید:

  • دریافت مراقبت‌های پیشگیرانه؛ انجام معاینات دوره‌ای، ارزیابی رشد جسمی و روانی کودکان، ارائه برنامه تغذیه سالم کودکان، واکسیناسیون و سنجش بینایی و شنوایی اطفال
  • بروز علائم و نشانه‌های بیماری؛ نشانه‌هایی همچون تب بالا و طولانی، استفراغ و اسهال مکرر، مشکلات تنفسی، آسیب‌های فیزیکی، اختلال در برنامه خواب کودک، بی‌اشتهایی، کاهش یا افزایش وزن غیرطبیعی
  • بروز مشکلات رفتاری؛ همچون اختلالات یادگیری، توجه و رفتارهای بیش‌فعالانه
  • دریافت مشاوره و راهنمایی؛ نیاز به توصیه درباره روابط اجتماعی کودکان، برنامه خواب آن‌ها، تغییرات خلق‌وخو، تغییرات رفتاری و سلامت روان کودکان

درصورتی‌که هرگونه نگرانی در رابطه با سلامت فیزیکی و روانی کودک خود دارید، می‌توانید به دکتر اطفال مراجعه کنید.

محل کار دکتر کودکان چگونه است؟

محل کار دکتر کودکان، از اتاق انتظار و اتاق معاینه تشکیل شده است. این اتاق‌ها باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که فضایی ایمن، شاد، آرام و به دور از اضطراب را برای بیماران کوچک فراهم آورند. دیوارها و دکوراسیون اتاق‌ها باید دارای رنگ‌ها و طراحی‌های شاد و کودکانه باشند. وجود اسباب‌بازی‌های مختلف، کتاب‌ها و سایر سرگرمی‌ها می‌تواند فضایی برای همراهی بیشتر کودکان با دکتر اطفال ایجاد کند.

متخصص کودکان
متخصص کودکان

در انتخاب بهترین دکتر اطفال چه مواردی را باید در نظر بگیریم؟

انتخاب دکتر اطفال یکی از نگرانی‌های والدین است. در ادامه به مهم‌ترین موارد و ویژگی‌هایی که باید حین انتخاب متخصص اطفال در نظر بگیرید، اشاره کرده‌ایم:

  • تخصص و تجربه کافی
  • برخورداری از مهارت‌های ارتباطی
  • نظرات سایر بیماران درباره متخصص اطفال
  • رویکردها و روندهای تشخیصی و درمانی دکتر
  • در دسترس بودن متخصص
  • محل مطب دکتر اطفال
  • توانایی برقراری ارتباط با کودکان و نوجوانان

توجه به ترکیبی از این ویژگی‌ها، می‌تواند در انتخاب دکتر اطفال کارآمد باشد.

در مراجعه به دکتر کودکان، انتظار چه معاینه‌ها و کارهایی را باید داشته باشیم؟

در اولین مراجعه به دکتر کودکان، می‌توانید انتظار معاینات و آزمون‌های زیر را داشته باشید:

  • معاینه اولیه: متخصص کودکان، علاوه بر سنجش پارامترهایی همچون قد، وزن، دور سر و ضربان قلب کودکان، آن‌ها را از نظر فیزیکی کاملا معاینه می‌کند.
  • تاریخچه پزشکی: پزشک، از شما پرسش‌هایی در مورد تاریخچه پزشکی کودکان، از جمله بیماری‌های قبلی، آلرژی‌ها، داروهای مصرفی، واکسیناسیون‌های انجام‌شده و سابقه‌ی خانوادگی شما می‌پرسد.
  • معاینه‌های غربالگری: متخصص اطفال با هدف بررسی اختلالات رشدی و رفتاری، معاینه‌های غربالگری را انجام می‌دهد.
  • پیگیری‌های مداوم: در مراجعه‌های بعدی، پزشک به طور منظم رشد و نمو کودکان را ثبت کرده و در صورت نیاز، آزمایش‌های تشخیصی مانند آزمایش خون، ادرار و تصویربرداری را برای آن‌ها تجویز می‌‌کند.

دکتر اطفال، بسته به نیازها و وضعیت کودکان، اقدامات متفاوتی انجام می‌دهد.

در مراجعه به دکتر کودکان، انتظار چه معاینه‌ها و کارهایی را باید داشته باشیم؟
در مراجعه به دکتر کودکان، انتظار چه معاینه‌ها و کارهایی را باید داشته باشیم؟

آیا مراجعه به دکتر اطفال، ضروری است؟

پاسخ به سوال‌های تخصص اطفال چیست و دکتر کودکان کیست، می‌تواند حاکی از ضرورت مراجعه به متخصص اطفال باشد. تحصیلات دکتر اطفال پس از کسب تخصص کودکان، در انواع فوق‌تخصص‌ها همچون فوق‌تخصص قلب و عروق، فوق‌تخصص گوارش و روانپزشکی کودکان ادامه خواهد داشت. همین موضوع باعث می‌شود او در زمینه‌های متفاوتی مانند سلامت روان کودکان، تغذیه صحیح کودکان و درمان بیماری‌های شایع کودکان از دانش کافی برخوردار باشد.

از مهم‌ترین وظایف دکتر کودکان، تشخیص بیماری‌های کودکان از طریق بررسی‌های مراحل رشد کودکان است. شما باید با انتخاب متخصص اطفال، از سلامت جسمی و روانی کودک خود اطمینان حاصل کنید. برای مشاوره با پزشک، می‌توانید با کمک سامانه آنلاین نوبت‌دهی دکتردکتر، بهترین پزشکان اطفال شهرتان را پیدا کرده و به‌صورت آنلاین، وقت حضوری یا غیرحضوری بگیرید.

منابع:

healthychildren

medicine

سوالات متداول تخصص اطفال

تا دوسالگی، هر سه ماه یا هر شش ماه پزشک باید مراحل رشد کودکان را بررسی کند.

بله. درمان این اختلالات برعهده فوق‌تخصص روانپزشکی کودک است.

با مراجعه به پروفایل دکتر در سایت‌های نوبت‌دهی اینترنتی، می‌توانید نظرات بیماران درباره او را مطالعه کنید.

با مشاهده علائمی همچون تب بالا و طولانی، استفراغ و اسهال مکرر، مشکلات تنفسی، آسیب‌های فیزیکی، اختلال در برنامه خواب کودک و بی‌اشتهایی در کودک، به پزشک اطفال مراجعه کنید.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر