کاهش سطح هوشیاری چیست و چه زمانی خطرناک می‌شود؟

اشتراک گذاری 347 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

هوشیاری، اصطلاحی برای توصیف آگاهی و درک فرد از محیط اطرافش است و کاهش هوشیاری، حالتیست که در آن، عملکرد شناختی مغز کاهش پیدا می‌کند. با کاهش و از دست‌ دادن هوشیاری، پاسخ‌دادن به محرک‌های اطراف با توجه به زمان و مکان، دشوار می‌شود. در واقع، فرد، به‌طور دقیق نمی‌داند که کیست، کجاست و حتی ساعت چند است. هنگامی که هوشیاری کم می‌شود، توانایی برای بیدار‌ماندن، آگاهی از مسائل و جهت‌یابی مختل می شود. علل کاهش سطح هوشیاری متنوع‌اند و شامل کمبود اکسیژن، بیماری‌های متابولیک یا آسیب مغزی می‌شوند. گاهی قرارگیری در پایین‌ترین سطح هوشیاری باعث می‌شود که مشکلاتی جدی مانند کما رخ بدهد. افت فشار خون، حالت گیجی، هذیان و بی‌حالی، بعضی از نشانه‌های متداول کاهش هوشیاری هستند. برای مدیریت این شرایط، پزشک مغز و اعصاب با گرفتن آزمایش‌های خون و آزمایش‌های عصبی، درمان علت زمینه‌ای که باعث کاهش سطح هوشیاری شده است را آغاز می‌کند.

اختلال هوشیاری، می‌تواند وضعیتی اورژانسی و خطرناک باشد. در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، از کاهش سطح هوشیاری و انواع آن مانند لتارژی (Lethargy) و پیشگیری از عوارض آن، برایتان می‌گوییم. منظور از این اصطلاح، نوعی گیجی و خواب‌آلودگی است که همراه با اختلال توجه رخ می‌دهد. برای مطالعه این مطلب، به ۴ دقیقه زمان نیاز دارید.

اگر پرسشی داشتید، در پایان بپرسید تا پزشک پاسخ بدهد. 

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

کاهش هوشیاری چیست؟

کاهش هوشیاری یا لتارژی، به معنای کم‌شدن غیرمعمول سطح هوشیاری است. این وضعیت با خواب‌آلودگی معمولی، تفاوت دارد و حتی می‌تواند باعث تغییر در وضعیت روانی شود. منظور از تغییر روانی، گیجی یا دشواری در به‌خاطرسپردن موضوعات مختلف است. فردی که به کاهش هوشیاری دچار می‌شود، به‌سختی:

  • بیدار می‌ماند؛
  • بی‌حال است؛
  • فکرکردن و تمرکز برایش آسان نیست.

پایین‌آمدن هوشیاری، حالتی غیرمعمولی است. برای مثال، در زمانی نامناسب رخ می‌دهد یا آن‌قدر تداوم پیدا می‌کند که ابعاد مختلف زندگی را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. 

پایین آمدن سطح هوشیاری
پزشک در حال بررسی بیماری با مشکل پایین آمدن سطح هوشیاری است.

جدول سطح هوشیاری 

مقیاس کما گلاسکو (GCS)، سیستمی برای اندازه‌گیری میزان هوشیاری است. در این جدول با نمره‌دهی، سطح آگاهی و نحوه پاسخ‌گویی بدن نسبت به محرک‌ها مشخص می‌شود. متخصصان، از این مقیاس به‌عنوان بخشی از معاینات عصبی استفاده می‌کنند. این آزمون و جدول برای هر سنجش میزان هوشیاری در هر موقعیت دیگری هم کاربرد دارد؛ برای مثال، آسیبی مانند ضربه مغزی و آسیب‌های مغزی تروماتیک. جهت سنجش قند خون پایینیا مسمومیت یا بعد از تشنج هم از جدول و امتیازاتش استفاده می‌شود.

موضوعات مورد بررسی در این جدول، به‌شرح زیر هستند:

پاسخ چشم

پاسخ چشم به محرک‌هایی مانند نیشگون یا فشار بخشی از بدن، عاملی برای سنجش میزان هوشیاری است. آزمایش واکنش‌های رفلکس به فشار، سطح بی‌هوشی را اندازه‌گیری می‌کند.

امتیاز و نمره پاسخ چشممعنای امتیاز
۴

شما می توانید چشمانتان را باز کنید و خودتان بدون نیاز به کمک، آن‌ها را باز نگه دارید.

۳فقط زمانی چشمانتان را باز می کنید که یکی به شما بگوید. در غیر این صورت چشمانتان بسته می‌ماند.
۲چشمان شما فقط در پاسخ به احساس فشار باز می‌شوند.
۱چشم‌هایتان به هیچ دلیلی باز نمی‌شوند.

در ادامه با عوامل مؤثر بر امتیازدهی سطح هوشیاری دیگر هم، آشنا می‌شوید.

پاسخ شفاهی

پزشکان، این موضوع را برای بررسی حافظه ، توانایی تفکر و آگاهی فرد نسبت به دنیای اطراف آزمایش می‌کنند. ضمن اینکه این پاسخ برای ارزیابی مشکلات مغزی یا عصبی در کنترل صورت و دهان هم کاربرد دارد. 

امتیاز و نمره پاسخ شفاهیمعنای امتیاز
۵توانایی پاسخ‌دهی به اینکه کجا هستید و چه روز و تاریخی است، در شما وجود دارد.
۴شما گیج هستید، اما می‌توانید به سؤالات پاسخ دهید. البته پاسخ‌ها چندان دقیق نیستند.
۳شما صحبت می‌کنید و دیگران متوجه حرف‌هایتان می‌شوند، اما پاسخ‌هایتان به پرسش‌ها معنادار نیست.
۲شما قادر به حرف‌زدن نیستید و حرف‌هایتان گنگ و شبیه به اصواتی بی‌معنا هستند.
۱توانایی صحبت‌کردن و حتی ایجاد اصوات بی‌معنا هم ندارید.

بررسی این امتیازات در کنار موارد دیگر، به متخصصان در ارزیابی وضعیت هوشیاری‌تان کمک می‌کند.

پاسخ حرکتی

با این سنجش، مشکلات میان اعصاب، نخاع و مغز مشخص می‌شود. توانایی مغز برای کنترل ماهیچه‌ها هم با این ارزیابی، قابل بررسی خواهد بود.

امتیاز و نمره پاسخ‌دهی حرکتیمعنای امتیاز
۶

شما دستورالعمل‌های پزشک در طول معاینه را انجام می‌دهید و درک می‌کنید.

۵در واکنش به فشار می‌توانید ماهیچه‌ها را حرکت بدهید. 
۴شما فقط می‌توانید خود را از عامل فشار بر بدن دور کنید. مثلا اگر ناخنتان را فشار بدهند، دستتان را عقب می‌کشید.
۳در پاسخ به فشار، عضلات را به‌سمت داخل می‌کشید.
۲باز و بسته‌کردن عضلات در پاسخ به فشار و درد در این سطح از هوشیاری ممکن است. مثلاً پایتان را در مقابل در واکنش به درد جمع می‌کنید.
۱هیچ واکنشی نسبت به تحریک و درد نشان نمی‌دهید.

بعد از اینکه نمرات ارزیابی این سه پاسخ واکنشی اندازه‌گیری می‌شود، تمام اعداد را با هم جمع می‌کنند تا میزان سطح هوشیاری، مشخص شود.

سطح هوشیاری نرمال 

مقیاس کمای گلاسکو، سطح هوشیاری نرمال را برابر ۱۵ اعلام می‌کند. در واقع، بعد از اینکه سه عنصر سنجش هوشیاری با این روش محاسبه می‌شوند، اعداد و امتیازات مربوط به هریک با هم جمع می‌شوند. اگر رقم حاصل معادل ۱۵ شود، یعنی سطح هوشیاری طبیعی است. باید بدانید که این اعداد و شیوه سنجش، به‌طور قطعی قابل‌اتکا نیست. به‌عبارت دقیق‌تر، برای سنجش وضعیت باید پزشکان به عوامل دیگر هم دقت کنند و کنترل علائم را فراموش نکنند.. این روش برای تعیین و بررسی هوشیاری افراد بالای ۵ سال کاربرد دارد. 


از چه سطح هوشیاری به پایین خطرناک است؟

سطح هوشیاری 8 یا کمتر در مقیاس کمای گلاسکو، خطرناک تلقی می‌شود و نیاز به اقدامات فوری پزشکی دارد. با توجه به معیار گلاسکو، امتیازات جمع‌بندی و دسته‌بندی زیر، محدوده هوشیاری و عدم آن، به این صورت درنظر گرفته می‌شود:

  • هوشیاری خفیف؛ جی سی اس با مقیاس از ۱۳ تا ۱۵.
  • هوشیاری متوسط؛ جی سی اس با مقیاس ۹ تا ۱۲.
  • هوشیاری شدید؛ جی سی اس با مقیاس ۸ و کمتر از آن.

در کنار این اعداد و امتیازها، از معیارهای دیگری هم برای بررسی وضعیت هوشیاری افراد استفاده می‌شود. برای مثال، اندازه گشادی مردمک‌ها پس از تابش نور مستقیم هم در سنجش وضعیت هوشیاری مؤثرند. بررسی توانایی حرکتی اندام‌های مختلف هم بخش مهمی از برآورد میزان سطح هوشیاری افراد هستند. 

کاهش سطح هوشیاری
معاینه کاهش سطح پایین هوشیاری بیمار توسط پزشک

انواع کاهش سطح هوشیاری 

اختلال هوشیاری، می‌تواند به شکل‌های مختلفی ظاهر شود. این وضعیت، به دلایل مختلف و در سطوح مختلفی رخ می‌دهد. از نظر پزشکی، حالات مختلف کم‌شدن هوشیاری به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. درمان و پیگیری مشکل هم براساس میزان هوشیاری تعیین می‌شود. مغز به میزان مشخصی از اکسیژن و گلوکز، برای عملکرد بهینه و مناسب نیاز دارد. با تغییر سطح این دو، حالات کاهش هوشیاری مختلفی به‌شرح زیر پیش می‌آید. 

گیجی

گیجی یا سردرگمی (Confusion)، حالتیست که دچارشدن به آن، امکان فکرکردن صحیح را از شما می‌گیرد. در این حالت، تصمیم‌گیری منطقی دشوار می‌شود. گیجی با ایجاد احساس سردرگمی شدید همراه است. زمانی که به این سطح از کاهش هوشیاری می‌رسید، امکان توجه‌کردن به موضوعات برایتان سخت می‌شود. به‌خاطرسپردن چیزی هم آسان نخواهد بود. شرایط و رویدادهای مختلفی، می‌توانند باعث بروز گیجی شوند. برخی از حالات گیجی برگشت‌پذیرند. گاهی هم امکان بازگشت مغز به حالت اولیه، وجود نخواهد داشت. 

سرگردانی

سرگردانی (disorientation)، به معنای ناتوانی در درک نحوه ارتباط خود با افراد، مکان‌ها، اشیا و زمان است. اولین مرحله از سرگردانی، با کم‌شدن آگاهی نسبت به محیط اطراف رخ می‌دهد. برای مثال، شما را در بیمارستان بستری می‌کنند، اما متوجه نیستید که چرا در آنجا هستید. مرحله بعدی، بی‌حسی نسبت به زمان (سال، ماه و روز) است. به‌دنبال آن، تشخیص اینکه در کجا هستید هم دشوار می‌شود. برای مثال، متوجه نمی‌شوید که اصلاً در چه محیطی قرار دارید. در ادامه هم، حافظه کوتاه‌مدت تحت تأثیر قرار می‌گیرد. شدیدترین حالت سردرگمی هم همین مورد است. یعنی زمانی که دیگر حافظه‌تان به‌درستی کار نمی‌کند و در به‌خاطرآوردن موضوعات مختلف، با مشکل روبه‌رو می‌شوید. 

هذیان

هذیان‌ (delirium)، در نتیجه گیجی و غیرمنطقی‌شدن فکر و ذهن رخ می‌دهد. کسانی که دچار کاهش هوشیاری می‌شوند، حالتی سردرگم پیدا می‌کنند و متوجه نیستند که چه می‌گویند. این افراد، واکنش‌هایی احساسی و شدید از خود بروز می‌دهند. اغلب هم واکنش‌های ابرازشده از سوی آن‌ها، به‌خاطر ترس یا خشم است. زمانی که فرد به مرحله هذیان‌گفتن می‌رسد، آشفتگی شدیدی را تجربه می‌کند. فکر او به‌درستی کار نمی‌کند و نمی‌تواند از منطق خود برای تجزیه‌وتحلیل، بهره ببرد. ترکیبی از بیماری‌ها، شرایط محیطی یا سایر عوامل خطر، عملکرد مغز را در زمان هذیان‌گویی مختل می‌کنند. در بزرگسالان بالای ۶۵ سال، وقوع چنین حالتی شایع تر است. این وضعیت جدی است و می تواند مشکلات طولانی‌مدت یا دائمی ایجاد کند.

بی‌حالی

بی‌حالی یا لتارژی (lethargy)، حالتی از کاهش هوشیاری و شبیه خواب‌آلودگی است. کسانی که به لتارژی دچار می‌شوند، توانایی پاسخ‌دادن به محرک‌هایی مانند صدای زنگ ساعت را هم ندارند. این حالت با بی‌حالی و خستگی معمولی بسیار متفاوت است. خستگی عبارت است از احساس خستگی یا تخلیه‌شدن انرژی، اما اختلال یا نقصی در توانایی‌های ذهنی ایجاد نمی‌کند. بی‌حالی یا لتارژی، روی عملکرد ذهنی فرد اثر منفی می‌گذارد. گاهی‌اوقات، تشخیص این دو حالت از هم دشوار می‌شود. 

بُهت و بی‌حسی

بهت و بی‌حسی (stupor)، سطح عمیق‌تری از اختلال هوشیاری است که در آن پاسخ‌دادن به هر محرکی به جز درد برای فرد مبتلا بسیار دشوار می‌شود. در چنین حالتی، فرد مبتلا نمی‌تواند به مواردی مانند گفت‌وگوی دیگران با خود پاسخی بدهد. تنها واکنش او نسبت به درد و تحریکات جسمی صورت می‌گیرد. برای مثال، درد را در قالب مالیدن ناحیه دردناک یا گذاشتن دست روی آن بخش از بدن ننشان می‌دهند. اگر چنین واکنش و سطحی از کاهش هوشیاری رخ بدهد، باید سریع به اورژانس مراجعه شد.

کما

کما (coma)، عمیق‌ترین سطح کاهش هوشیاری است. کسی که به کما فرومی‌رود، امکان پاسخ‌دادن به هیچ محرکی را ندارد. چنین فردی حتی درد را هم احساس نمی‌کند و بدنش نسبت به آن واکنشی ندارد. کسی که به کما می‌رود، مدتی طولانی هوشیاری خود را از دست می‌دهد. دلایل متنوعی باعث بروز این وضعیت می‌شوند. برای مثال، آسیب و ضربه‌ای که به سر وارد می‌شود یا سکته و تومور مغزی از دلایل بروز آن هستند. مسمومیت یا مصرف مواد مخدر هم می‌تواند با چنین حالتی همراه باشد. گاهی‌اوقات، برخی از بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت یا عفونت هم با چنین عارضه‌ای همراه می‌شوند.اگر درباره چیستی اغما و شرایط و علایم آن نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، حتما مقاله کما چیست را در دکتردکتر بخوانید.

علائم همراه با کاهش هوشیاری چیست؟

علائم کاهش هوشیاری، می‌توانند گسترده و متنوع باشند و بسته به علت اصلی وقوع، متفاوت باشند. نشان‌ه‌های کاهش هوشیاری را می‌توان بسته به اولیه یا ثانویه بودن آن‌ها نیز، دسته‌بندی کرد. از نشانه‌های کاهش هوشیاری، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تعریق
  • نبض تند
  • تشنج و تب
  • فشار خون پایین
  • غش‌کردن و گیجی
  • مشکل در راه رفتن
  • تعادل ضعیف و افتادن
  •  تغییرات در ضربان قلب
  • ضعف عملکرد روده یا مثانه
  • ضعف در صورت، بازوها یا پاها

از دیگر علائم این وضعیت، باید به موارد زیر هم اشاره کنیم:

سرگیجه

 در عرض چند لحظه، هوشیاری خود را از دست می‌دهید و بدن بی‌ثبات می‌شود. یعنی مثلاً نمی‌توانید به‌درستی بایستید.

تنگی نفساحساس خفگی یا ناتوانی در نفس‌کشیدن هم با عرق‌کردن دست‌ها و پریدگی رنگ همراه می‌شود.
تاری دیددر زمان کاهش هوشیاری، دید تار می‌شود. این علامت پیش از پایین‌آمدن هوشیاری بسیار شایع است.
سردرگمیگیج‌شدن هم از نشانه‌های کاهش هوشیاری است و با بروز آن، متوجه نمی‌شوید که کجا هستید یا چه روز و ساعتی است.
تهوعتهوع و استفراغ‌کردن هم از نشانه‌های کاهش هوشیاری در برخی مواقع است.
رنگ‌پریدگیبا پیشرفت شرایط بالینی کاهش هوشیاری، پوست فرد مدام رنگ‌پریده‌تر می‌شود.
لرزش اسپاسمودیک بدنلرزیدن اسپاسمودیک (Spasmodic) مانند حمله بیماران صرعی است. بدن دچار حمله‌ای مانند لرزش این بیماران می‌شود.
کاهش فشار خونفشار در حالت افت هوشیاری معمولاً پایین است، چون در این مدت، بدن مجبور است که برای ارسال خون به مغز به‌سختی کار کند.

با آگاهی از نشانه‌های کاهش سطح هوشیاری، امکان رسیدگی فوری و اورژانسی به این وضعیت بیشتر می‌شود. 

اینففوگرافی کاهش سطح هوشیاری

از بین رفتن ناگهانی هوشیاری از علائم چیست؟

 از دست‌دادن ناگهانی هوشیاری یا سنکوپ، زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون کافی به مغز وجود نداشته باشد. این تجربه نسبتاً رایج است. نیمی از مردم دست‌کم، یک‌بار در طول زندگی خود غش می‌کنند. غش‌کردن ناگهانی یا از دست‌ رفتن هوشیاری به‌ یک‌باره، ناشی از دلایل مختلفی از جمله مشکلات قلبی، عصبی، متابولیکی یا عوامل دیگر است. برای مثال:

  • مشکلات قلبی شامل اختلالات ریتم قلب و کاهش جریان خون به مغز
  • بیماری‌های عروق کرونر و انسداد یا تنگی عروق و کاهش رسیدن جریان خون به قلب
  • نارسایی قلبی و پمپاژ ضعیف خون از قلب به مغز و نرسیدن اکسیژن به آن
  •  انسداد یا پاره‌شدن عروق خونی در مغز و سکته مغزی 
  •  مشکلات عصبی مانند حملات صرع 
  • اختلالات پانیک و اضطراب شدید
  • افت قند خون و کم‌خونی شدید
  • مشکلات تنفسی

برخی داروها و مواد مخدر هم می‌توانند باعث کاهش هوشیاری شوند.

علت سطح هوشیاری پایین
بیماری که هوشیاری خود را از دست داده

علل کاهش سطح هوشیاری چیست؟

کاهش سطح هوشیاری در درجات و سطوح مختلفی از خفیف تا شدید، رخ می‌دهد. این علل، می‌توانند شامل مشکلات عصبی، متابولیکی، قلبی، عفونی یا حتی روانی باشند. عملکرد بخش‌های مختلف بدن، می‌تواند روی روند رسیدن اکسیژن به مغز اثر منفی بگذارد. در نتیجه، هوشیاری تحت تأثیر قرار می‌گیرد. بنابراین، طیف وسیعی از علل و عوامل موجبات رسیدن به سطوح اندک یا متوسط هوشیاری را فراهم می‌کنند. آشنایی با این عوامل برای کنترل اوضاع در صورت بروز بیهوشی و هوشیاری کم لازم است.

 عوارض جانبی دارو

داروهای مورد استفاده برای انواع بیماری‌ها، حاوی موادی هستند که به‌نوعی بر عملکرد مغز تأثیر می‌گذارد. برای مثال، مصرف آرام‌بخش‌ها می‌تواند همراه با بروز عوارضی مانند هوشیاری اندک باشد. روی برچسب و بسته بسیاری از داروها، درباره چنین عوارضی هشدار داده شده است. برخی از داروهای رایج که باعث خواب آلودگی می‌شوند، عبارتند از:

  • مسکن
  • درمان سرفه
  • داروی آلزایمر
  • درمان ضد پارکینسون
  • داروهای سرماخوردگی
  • داروهای ضدافسردگی و ضداضطراب

قرص‌های خواب‌آور هم برای خواب‌آلودکردن افراد، مورد استفاده قرار می‌گیرند. برخی از آن‌ها باعث بروز خماری در روز بعد و کاهش سطح هوشیاری می‌شوند.

 کمیت یا کیفیت خواب ضعیف

بسیاری از عوامل، می‌توانند باعث کاهش کیفیت خواب و پایین‌آمدن سطح هوشیاری شوند. برای مثال، بیماری با حالت‌های مختلف اضطراب یا سبک زندگی نامناسب، کاملا مستعد از دست دادن نسبی هوشیاری خود است. همچنین از آپنه خواب، می‌توانیم به‌عنوان شایع‌ترین علت خواب‌آلودگی در طول روز، یاد کنیم. این وضعیت، عوارض ناخوشایندی مانند چاقی را هم به‌همراه می‌آورد. نفس مبتلایان به این حالت، برای چند لحظه در طول خواب قطع می‌شود. در نتیجه، روند خواب با مشکل روبه‌رو است. نتیجه بدخوابی عوارضی مانند خواب‌آلودگی بیش از حد یا کاهش سطح هوشیاری را به‌دنبال دارد. 

 شرایط پزشکی زمینه‌ای

کم‌کاری تیروئید و هیپوناترمی (کم بودن سدیم در خون)، دو علت شناخته شده برای کاهش سطح هوشیاری هستند. قند خون بسیار پایین یا بسیار بالا در بیماران دیابتی، می‌تواند باعث خواب آلودگی و حتی کما شود. البته این وضعیت برای آن دسته از بیمارانی رخ می‌دهد که بیماری را به‌درستی مدیریت نمی‌کنند. اگر کاهش سطح هوشیاری بسیار زیاد باشد، وضعیتی اورژانسی شکل می‌گیرد که نیاز به بررسی بسیار سریع دارد.

بنا به گفته کارشناسان سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (cdc)،

کاهش هوشیاری که با مصرف الکل یا مواد دیگر ارتباطی ندارد، در صورت وجود تب یا بثورات پوستی، احتمالاً نشان‌دهنده ابتلای فرد به یک عفونت عصبی جدی مانند مننژیت یا عفونت جدی دیگر در سیستم بدن است.

نارسایی اندام‌هایی مانند کبد هم روی وضعیت رسیدن اکسیژن به مغز اثر می‌گذارد و باعث بروز مشکلاتی مانند کاهش هوشیاری می‌شود.

 نارکولپسی

نارکولپسی (Narcolepsy)‌، نوعی اختلال خواب شناخته شده است که ۲۵ تا ۵۰ نفر از هر ۱۰۰هزار نفر را مبتلا می‌کند. نارکولپسی بیماری نادری است و در آن، فرد مبتلا نمی‌تواند زمان بیدارشدن یا خوابیدن خود را تحت کنترل بگیرد. این وضعیت هم باعث پایین‌آمدن سطح هوشیاری می‌شود. در واقع، خواب‌آلودگی شدید که ناشی از اختلالات خواب گوناگون است، روی عملکرد مغز اثرگذاری شدیدی دارد.

تشخیص لتارژی
تشخیص لتارژی با بررسی نتایج آزمایش‌ها

تشخیص کاهش سطح هوشیاری چگونه انجام می‌شود؟

تشخیص و درمان کاهش هوشیاری، با گرفتن شرح حال کامل پزشکی و معاینه فیزیکی همراه است. منظور از معاینه فیزیکی هم ارزیابی دقیق اعصاب است. پزشک از بیمار می‌خواهد که در مورد مشکلات پزشکی خود مانند دیابت، صرع یا افسردگی توضیح دهد. آگاهی پزشک، از مواردی مانند این‌ها هم لازم است:

  • داروهای مصرفی مانند انسولین یا ضدتشنج‌ها
  • سابقه مصرف مواد مخدر و الکل

علاوه‌بر شرح حال کامل حال و اوضاع فیزیکی، پزشک اقدام به تجویز آزمایش‌هایی هم می‌کند. 

شمارش کامل خون (CBC)

این آزمایش خون، نشان می‌دهد که آیا سطح هموگلوبین پایینی دارید یا خیر. پایین‌بودن هموگلوبین، به‌معنای کم‌خونی است. افزایش تعداد گلبول‌های سفید خون (WBC)، نشان‌دهنده عفونت‌هایی مانند مننژیت یا ذات‌الریه است. از نمونه خون یا ادرار برای تشخیص وجود داروهای مختلف از جمله سموم و مواد مخدر هم استفاده می‌شود. گاهی برای تشخیص هوشیاری پایین، باید به بررسی این موارد در بدن پرداخت. 

پانل الکترولیت

این نوع از آزمایش خون، سطوح سدیم، پتاسیم، کلرید و بی‌کربنات را اندازه‌گیری می‌کند. به‌هم‌خوردن الکترولیت‌های خون، باعث می‌شود که هوشیاری در سطح پایینی قرار بگیرد و عوارض دیگری مانند گیجی هم پیش بیاید. به‌هم خوردن تعادل در سطح فسفات، معمولاً باعث گرفتگی، ضعیف‌شدن و بی‌حسی عضلانی می‌شود. پانل الکترولیت با خون‌گیری ساده‌ای همراه است.

آزمایش‌های عملکرد کبد

این آزمایش‌ها، با اندازه‌گیری سطح موارد زیر، سلامت کبد و اثرات آن روی هوشیاری را بررسی می‌کنند:

  • پروتئین‌ها
  • آنزیم‌های کبدی
  • بیلی روبین در خون

با وجود آزمایش‌های کبدی، امکان تشخیص وجود و مقدار برخی مواد شیمیایی در خون به‌وجود می‌آید. آگاهی از وجود و اندازه این مواد در خون، پرده از برخی دلایل کاهش هوشیاری برمی‌دارد. 

الکتروانسفالوگرام (EEG)

در این معاینه، از الکترودهای پوست سر برای ارزیابی فعالیت مغز استفاده می‌شود. با الکتروسفالوگرام، بررسی فعالیت الکتریکی مغز به‌راحتی پیش می‌رود و در نتیجه، امکان سنجش سطح هوشیاری و تشخیص اختلالات مغزی به وجود خواهد آمد. با استفاده از الکترودهایی که روی پوست سر قرار می‌گیرند، امواج الکتریکی تولید شده توسط مغز اندازه‌گیری و ثبت می‌شوند. این امواج الکتریکی، بازتابی از فعالیت عصبی در مغز هستند و می‌توانند اطلاعات زیادی درباره وضعیت هوشیاری و سلامت مغز فراهم کنند.

روش‌های تشخیص کاهش سطح هوشیاری
ارزیابی سطح اکسیژن، یکی از روش‌های تشخیص کاهش سطح هوشیاری

الکتروکاردیوگرام (EKG)

الکتروکاردیوگرام (EKG یا ECG)، به طور مستقیم هوشیاری را نمی‌سنجد، اما فعالیت الکتریکی قلب را اندازه‌گیری و ثبت می‌کند. مشکلات قلبی می‌توانند تأثیر زیادی بر جریان خون و اکسیژن‌رسانی به مغز داشته باشند. به این ترتیب، EKG می‌تواند به شناسایی مشکلات قلب اثرگذار روی کاهش سطح هوشیاری کمک کند. با استفاده از الکترودهایی که روی پوست قفسه سینه، دست‌ها و پاها قرار می‌گیرند، فعالیت الکتریکی قلب ثبت می‌شود. فعالیت قلب، به‌صورت موج‌هایی نمایش داده می‌شود که نشان‌دهنده عملکرد الکتریکی بخش‌های مختلف قلب است برخی از مشکلات قلبی باعث کاهش خون‌رسانی و اکسیژن‌رسانی به مغز می‌شوند. در نتیجه، کاهش هوشیاری به‌وجود می‌آید.

اشعه ایکس قفسه سینه

پزشکان از این روش هم برای ارزیابی قلب و ریه‌ها، استفاده می‌کنند. سی تی اسکن سر هم برای ارزیابی وضعیت هوشیاری کاربرد دارد. با این روش‌ها، تصاویری از قلب و ریه یا مغز به‌دست می‌آید. برخی از مشکلات قلبی و ریوی روی روند اکسیژن‌رسانی به مغز اثرگذارند. با آگاهی از نقص در این عملکرد اعضای مذکور، امکان پیداکردن دلایل کاهش سطح هوشیاری وجود دارد. سی‌تی‌اسکن از رایانه و اشعه ایکس چرخان برای ایجاد تصاویری با وضوح بالا از مغز استفاده می‌کند. پزشکان از این تصاویر، برای یافتن ناهنجاری‌های مغز استفاده می‌کنند. در برخی موارد هم از آزمایش‌های تصویربرداری ام‌آر‌آی (MRI) برای ایجاد تصاویر با وضوح بالا از مغز استفاده می‌شود.

درمان کاهش سطح هوشیاری چیست؟

درمان کاهش سطح هوشیاری، بستگی به علت آن دارد. ممکن است، لازم باشد داروهای مصرفی را تغییر دهید. در مواردی هم پیگیری سریع مورد نیاز است. برای درمان خونریزی مغزی، احتیاج به درمان اورژانسی و احتمالاً جراحی دارد. در مواردی مانند زوال عقل و آلزایمر، هیچ درمانی وجود ندارد. اگر احساس کاهش سطح هوشیاری در شما یا اطرافیانتان به‌وجود آمده، باید خیلی زود و سریع به پزشک جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید. تعلل در این زمینه باعث می‌شود که عوارض ناخوشایند و گاهی جبران‌ناپذیر در فرد به‌وجود بیاید. برای اینکه بیشتر با وظایف دکتر جراح مغز و اعصاب آشنا شوید و بدانید در زمان مراجعه به این متخصص انتظار چه نوع سوالات و معاینه‌هایی را داشته باشید؛ توصیه می کنیم مطلب تخصص جراحی مغز و اعصاب چیست را بخوانید. 

درمان دارویی

بنا به اینکه علت کاهش هوشیاری چیست، از داروهای مختلفی استفاده می‌شود. برای مثال، اگر کاهش هوشیاری در اثر مشکلات قلبی و لخته‌شدن خون باشد، دکتر مغز و اعصاب از داروهای ترومبولیتیک (مثل tPA) استفاده می‌شود. داروهای ضد پلاکت یا ضدانعقاد خون هم در برخی موارد می‌توانند به بهبود کاهش هوشیاری ناشی از مشکلات خونی و عروقی، کمک کنند. برخی از افراد، در پی حملات صرع به کاهش هوشیاری می‌رسند. استفاده از داروهای ضدصرع و روش‌های حمایت از عملکردهای حیاتی هم برای رفع کاهش هوشیاری در این مواقع لازم است. 

داروهایی مانند دیورتیک‌ها، بتابلوکرها و مهارکننده‌های ACE هم در زمان بروز کمبود هوشیاری ناشی از مشکلات قلبی مفیدند. اگر سطح هوشیاری به‌دلیل عفونت باکتریایی پیش بیاید، از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان استفاده می‌شود. ضدویروس‌ها هم در رفع عفونت ویروسی و کاهش سطح هوشیاری نقش دارند. 

درمان کاهش سطح هوشیاری
کادر درمان بیمار را روی تخت به سمت اتاق مراقبت‌های ویژه می‌برند.

مدیتیشن و یوگا

اگر کاهش هوشیاری به‌خاطر حملات پانیک یا مشکلات اضطرابی باشد، نیاز به تکنیک‌های آرام‌سازی وجود دارد. برای مثال، لازم است که برای مدیریت و استرس به‌سراغ روش‌هایی مانند تمرینات یوگا و مدیتیشن بروید. مشاوره روانشناختی در این زمینه، بسیار مؤثر خواهد بود. دقت کنید که اگر کم‌شدن سطح هوشیاری یک‌دفعه و ناگهانی رخ داده، شاید باید سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کنید. در واقع، در چنین موقعیت‌هایی، شاید اقداماتی اورژانسی نیاز باشند.

خنک‌کردن بدن

استفاده از روش‌های خنک کردن سریع مانند حمام آب سرد هم می‌تواند در زمان گرمازدگی که یکی از دلایل لتارژی است، مؤثر باشد. پس اگر هوشیاری پایین در نتیجه گرمای شدید باشد، از روش‌های خنک‌کردن و مصرف مایعات استفاده می‌شود. برای تأمین مایعات، از تزریق مایعات و الکترولیت‌ها استفاده می‌شود. اگر سطح هوشیاری بسیار پایین باشد، باید سریع با اورژانس تماس بگیرید و برای پیگیری وضعیت به مرکز درمانی مراجعه کنید. 

چطور سطح هوشیاری بیمار را بالا ببریم؟

بالا بردن سطح هوشیاری بیمار، بستگی به علت زمینه‌ای کاهش هوشیاری دارد. در هر صورت، اقدامات اولیه برای ارزیابی و بهبود وضعیت بیمار بسیار مهم هستند؛ ارزیابی و بررسی‌ها شامل موارد زیر است:

  • ارزیابی وضعیت بیمار
  • وضعیت تنفس و ضربان قلب
  • سطح اکسیژن
  • نشانه‌های حیاتی
  •  انجام کمک‌های اولیه

 اگر بیمار به خوبی تنفس نمی‌کند، از مانورهای مناسب مانند قرار دادن بیمار به پهلو (مانور بازیابی) استفاده کنید تا راه هوایی باز بماند. در صورت نیاز، از تکنیک‌های احیای قلبی ریوی (CPR) استفاده کنید. در موارد جدی، بلافاصله با خدمات اورژانس تماس بگیرید.

مراقبت‌های بعد از کاهش هوشیاری چیست؟

مراقبت‌های بعد از کاهش سطح هوشیاری، شامل مراحل مختلفی است که هدف آن‌ها بازیابی وضعیت بیمار، جلوگیری از مشکلات بعدی و تشخیص و درمان علت اصلی کاهش هوشیاری است. مراقبت‌های اولیه، ارزیابی پزشکی، و مراقبت‌های پیگیری، مراحل مراقبت‌های پزشکی بعد از کاهش هوشیاری هستند. تیم جراحی مغز و اعصاب و متخصصان بیهوشی و پزشکان دیگر با همکاری با یکدیگر به کنترل علائم و عوارض هوشیاری در بسیاری از عمل‌ها می‌کنند. در ادامه به توضیح این مراحل می‌پردازیم:

بررسی نشانه‌های حیاتی فشار خون، ضربان قلب، تنفس و دمای بدن را مرتباً چک کنید.
حفظ راه هوایی باز اطمینان حاصل کنید که بیمار به درستی تنفس می‌کند و راه هوایی باز است.

 

تأمین مایعات و تغذیه

 در صورت نیاز، مایعات و غذای مناسب به بیمار بدهید.
نظارت بر تغییرات هوشیاری هرگونه تغییر در سطح هوشیاری باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
نظارت بر علائم جدید هرگونه علائم جدید مانند سردرد، سرگیجه، تهوع، یا تشنج را پیگیری کنید.
معاینه کامل توسط پزشکپزشک باید بیمار را به طور کامل معاینه کند تا علت اصلی کاهش هوشیاری را تشخیص دهد.

مراقبت‌های بعد از کاهش هوشیاری، شامل مراحل مختلفی است که هدف آن‌ها بازیابی و حفظ سلامت بیمار است. این مراقبت‌ها باید تحت نظارت پزشک و با همکاری بیمار و حمایت عاطفی خانواده او انجام شود. توجه به جزئیات و رعایت دقیق دستورات پزشکی می‌تواند به بهبود سریع‌تر و جلوگیری از مشکلات بعدی کمک کند.

عوارض کاهش هوشیاری چیست؟

کاهش هوشیاری، می‌تواند عوارض جدی و متنوعی داشته باشد، بسته به علت و مدت زمان کاهش هوشیاری. در اینجا به برخی از عوارض اصلی کاهش هوشیاری اشاره شده است:

  • آسیب‌های جسمی؛ فردی که هوشیاری خود را از دست می‌دهد، ممکن است سقوط کند و دچار آسیب‌های جسمی مانند شکستگی‌ها، جراحات سر و دیگر آسیب‌ها شود.
  • انسداد راه هوایی؛ کاهش هوشیاری می‌تواند باعث افتادن زبان به پشت دهان و انسداد راه هوایی شود و می‌تواند تنفس را مختل کند.
  • هیپوکسی؛ کاهش سطح اکسیژن خون به دلیل انسداد راه هوایی یا مشکلات تنفسی می‌تواند به آسیب‌های مغزی و دیگر اندام‌ها منجر شود.
  • آریتمی قلبی؛ در برخی موارد، کاهش هوشیاری می‌تواند با مشکلات ریتم قلب همراه باشد که ممکن است خطرات جدی برای قلب ایجاد کند.

عوارض روانی مانند اضطراب یا آسیب‌های مغزی بلندمدت هم در نتیجه کاهش هوشیاری رخ می‌دهند.

هوشیاری بیمار در آی سی یو 

هوشیاری بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU)، موضوعی بسیار حساس و پیچیده است. بیماران در ICU، به دلایل مختلفی از جمله مشکلات حاد تنفسی، قلبی، مغزی، عفونت‌های شدید و غیره بستری می‌شوند. میزان هوشیاری بیمار یکی از معیارهای مهم برای ارزیابی وضعیت بالینی و پیشرفت درمان است. مراقبت از سطح هوشیاری بیمار در ICU، نیازمند ارزیابی دقیق و مداوم، مدیریت دارویی مناسب، تأمین اکسیژن و حمایت‌های تغذیه‌ای است. همچنین، تشخیص و درمان به موقع علل زمینه‌ای کاهش هوشیاری بسیار مهم است. تیم پزشکی باید با همکاری نزدیک با هم و استفاده از تکنیک‌های پیشرفته به بهبود وضعیت بیمار و افزایش سطح هوشیاری او کمک کند.

هوشیاری بیمار در زمان کما 

کما، حالتی از هوشیاری شبیه خواب عمیق است، با این تفاوت که هیچ محرک خارجی (مانند صداها یا احساسات) نمی تواند مغز را به بیداری و هوشیاری وادار کند. فردی که در کما است، حتی نمی‌تواند به درد پاسخ دهد. طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها، شرایط و رویدادها می‌توانند باعث کما شوند. معمولاً بیماران کما چشمانشان بسته است و نمی‌توانند اتفاقات اطراف خود را ببینند. اما گوش آن‌ها، مدام صداهای محیط را دریافت می‌کند. در برخی موارد، مغز بیماران کما می‌تواند صداها را پردازش کند، به عنوان مثال صدای کسی که با آن‌ها صحبت می‌کند.

سطح هوشیاری بعد از عمل 

اگر بیهوشی عمومی دارید، متخصص بیهوشی داروهایی به شما می‌دهد که باعث از دست‌دادن هوشیاری می‌شوند. پس از اتمام جراحی، او دارو را معکوس می‌کند تا شما به هوش بیایید؛ اما فوراً بیدار نخواهید شد. سطح هوشیاری بعد از عمل جراحی می‌تواند تحت تأثیر عوامل متعددی قرار گیرد، از جمله:

  • نوع و مدت زمان بیهوشی
  • نوع جراحی
  • وضعیت عمومی بیمار قبل از جراحی

عوارض احتمالی در طول یا بعد از جراحی هم، روی سطح هوشیاری اثر می‌گذارد.

کما
مرد جوان روی تخت بیمارستان در کما فرو رفته است.

سطح هوشیاری در بیماری‌های مختلف

سطح هوشیاری در بیماری‌های مختلف با هم متفاوت است. عوامل متعددی در این زمینه اثرگذارند. برای مثال، نوع یا شدت بیماری، می‌توانند روی سطح درک و هوشیاری فرد اثر داشته باشند. تشخیص و درمان مناسب کاهش سطح هوشیاری، نیاز به ارزیابی دقیق پزشکی دارد. در صورت مشاهده هرگونه کاهش سطح هوشیاری، فوری به پزشک مراجعه کنید یا با اورژانس تماس بگیرید. در ادامه، میزان سطح هوشیاری در چند بیماری مختلف را بررسی کرده‌ایم:

 سکته مغزی (Stroke)

سطح هوشیاری در بیماران مبتلا به سکته مغزی، می‌تواند متفاوت باشد. نوع سکته مغزی، روی وضعیت هوشیاری بیمار اثرات مستقیمی دارد. در ادامه، به بررسی سطح هوشیاری و علائم مرتبط با سکته مغزی می‌پردازیم:

  • سکته ایسکمیک؛ انسداد جریان خون به بخشی از مغز است که می‌تواند سطح هوشیاری را پایین بیاورد.
  • سکته هموراژیک؛ خونریزی در مغز که اغلب باعث کاهش سریع و شدید سطح هوشیاری می‌شود.

در موارد شدید سکته مغزی، امکان دارد که بیمار به کما برود. بسیاری از بیماران پس از سکته دچار گیجی و مشکلات شناختی می‌شوند.

 آسیب‌های مغزی

شدت آسیب‌های مغزی، می‌تواند باعث کاهش موقتی هوشیاری شود. ضربه مغزی گاهی با حالت گیجی همراه است. اگر ضربه شدید باشد، امکان به کمارفتن بیمار هم قوت می‌گیرد. حتی در آسیب‌های اندک هم امکان گیجی و کاهش هوشیاری وجود دارد. بنابراین، رسیدگی فوری به وضعیت بیماران در این حالات بسیار مهم است. اگر کمک‌های اورژانسی دریافت نشوند، امکان دارد که عوارض جبران‌ناپذیری به‌وجود بیاید.

دیابت

در بیماران مبتلا به دیابت در اثر کاهش قند خون، امکان پایین‌آمدن سطح هوشیاری وجود دارد. در این حالت، علائمی مانند تعریق، لرزش، اضطراب و گیجی رخ می‌دهد. در موارد شدید، ممکن است که بیمار به حالت کما هم برود. در این مواقع، پزشکان سریعاً گلوکز تجویز می‌کنند تا سطح قند خون به حالت طبیعی بازگردد. کنترل دقیق قند خون و مایعات و الکترولیت‌های بدن هم در این مواقع، ضروری است.

بیماری‌های قلبی

حمله قلبی علائمی مانند درد قفسه سینه، تنفس دشوار، تعریق، گیجی، و در موارد شدید کاهش هوشیاری دارد. در این صورت، باید خیلی سریع، از اقدامات پزشکی برای بازکردن عروق و رگ‌های مسدود استفاده شود. در مشکلاتی مانند نارسایی قلبی هم تنگی نفس، خستگی و گیجی، از علائم کاهش سطح هوشیاری بیمار هستند. در این مواقع هم نیاز به استفاده از داروها و مدیریت مایعات بدن وجود دارد. 

کاهش هوشیاری

برای پیگیری مشکلات کاهش هوشیاری به چه دکتری باید مراجعه کنیم؟

در صورتی‌که نشانه‌های کاهش سطح هوشیاری را دارید، حتما به یکی از پزشکان یا جراحان مغز و اعصاب شهر خود، مراجعه کنید. مثلا اگر ساکن شهر تهران هستید، در سامانه دکتردکتر نوبت جراح مغز و اعصاب تهران را ثبت کنید و حضوری یا غیرحضوری، ویزیت شوید. علائم کاهش هوشیاری، شامل ضعف عضلانی یا عدم پاسخ به محرک‌ها را جدی بگیرید. تغییرات در تنفس یا گشادی مردمک چشم را هم زیر نظر بگیرید. آشنایی با انواع کاهش سطح هوشیاری و نشانه‌های آن، به اقدام به موقع‌در این زمینه کمک می‌کند. کاهش سطح هوشیاری می‌تواند عوارض ناخوشایند متنوعی داشته باشد. با آشنایی با لتارژی یا انواع کاهش هوشیاری، مانع از بروز عوارض تهدیدکننده زندگی شوید. 

بعد از از دست دادن هوشیاری، باید برای توانبخشی، برنامه‌ریزی برای مراقبت‌های طولانی‌مدت داشته باشید. در این راستا، می‌توانید از دکتردکتر، کمک بگیرید. کافیست پزشکان نورولوژیست شهر خود را جستجو کرده و نوبت بگیرید.

منابع:

healthline.com

mediclinicinfohub.co.za

سوالات متداول کاهش هوشیاری

درمقیاس گلاسکو به سطح هوشیاری افراد نمره داده می‌شود. سطح هوشیاری انسان باید در محدوده طبیعی (نمره ۱۵) باشد. این یعنی  فرد آگاهی کامل نسبت به محیط اطراف دارد و می‌تواند به‌راحتی پاسخ‌دهی به اطراف داشته باشد.

دلایل مختلفی از جمله سکته مغزی، تومورهای داخل جمجمه، التهاب، ترومبوز وریدی، هیدروسفالی حاد باعث کاهش هوشیاری می‌شوند. خونریزی های داخل جمجمه، مشکلات تنفسی، بیماری‌های قلبی و عفونت‌ها و مسمومیت‌ها از دلایل کاهش هوشیاری‌اند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

347 دیدگاه در “کاهش سطح هوشیاری چیست و چه زمانی خطرناک می‌شود؟
  • سلام ببخشید خواهرزادم تصادف کرده دکتر میگه مغزش له شده ولی سطح هوشیاریش 3تا 5امکان داره زنده بمونه خواهشا جواب بدید 20سالشه😔🙏

    پاسخ
    • سلام عزیز
      باید ببینین خونریزی ها جذب میشود یا خیر و اینکه میزان آسیب به کدام قسمت و در چه حدی است

      پاسخ
  • سلام پدرم ٢٦ روز پيش طي تصادف با موتور خونريزي مغزي كرده و قسمتي از مغز له شدگي داشت و با برداشتن جمجمه خونريزي رو خارج كردن، ٢ روز بعد از عمل حرف زد و هوشياري داشت اما دچار عفونت ريه و مننژيت مغزي شد و الان فقط چشماش بازه و بالا رو نگاه ميكنه و هوشياري نداره، دست و پاشم تكون نميده، دكترش ميگه زمان بديد، اين وضعيت چقدر طول ميكشه؟ و آيا اميدي به بهبودي هست؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      اگر وضعیت مننژیت و عفونت ریه قابل کنترل باشد و التهاب کنترل شود اصولا وضعیت با گذشت زمان رو به بهتر شدن میرود

      پاسخ
  • سلام یکی از فامیل هایمون آجر تو سرشون خورده و وقتی ضریب هوشیاریشون ۷بوده عملشون کردن و عمل موفقیت امیز بوده و کاسه سر رو شکافته بودن برای عمل و الان توی ای سیو هستن و گفتن مغزشون باید کرده و تا ۳روز باید بیهوش باشن چون خون ریزی داخلی کردن بعد از عمل
    آیا امیدی هست ؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر جراحی موفقیت امیز بوده و خونریزی کنترل شده و بافت مغز آسیب جدی ندیده بله ان شاالله رو به بهبودی هستن

      پاسخ
  • باسلام وخسته نباشید پدرم دیابت داره وچند سالی هست انسولین مصرف می‌کنه اما یه چند روزی هست همش احساس خواب‌آلودگی داره و نمیتونه بیدار بمونه شاید در طول شبانه روز یکی دو ساعت بیدار بمونه ولی هیچ نشانه دیگه ی ندارد امکان هست سکته مغزی کرده باشه

    پاسخ
    • سلام
      بله نیاز به معاینه و بررسی سطح قند خون و مشکلات مغزی و کلیوی است
      حتما به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام
    داداشم ۱۰ روز تصادف کرده
    شکستگی دست و پا داره
    شکمش ضربه خورده بود که روز اول عملش کردن سطح هوشیاریش موقع تصادف میرسه به ۳ و همون شب اول تا ۸ میاد
    ۲ روز ۸ بود که طی سی تی اسکن گفتن کمی ورم مغز داره و بردنش اتاق عمل برا سر
    بعد عمل هوشیاریش به ۵ رسید و ۲ روز بعدش اومد رو ۷
    الان چند روز ۷ هست
    دکترش میگه همه علائمش اوکی هست عمل سر و شکمش خوب پیش رفته و مشکلی نداره
    ولی خب اینکه الان چند روز میگذره سطح هوشیاریش از ۷ بالاتر نیومده خیلی نگرانم کرده
    خواستم ببینم چه کاری میتونیم انجام بدیم
    و با این شرایط چه چیزی میتونه سطح هوشیاری رو در این درجه نگه داشته باشه و چقد صبر کنیم تا سطح هوشیاری بالا بیاد

    پاسخ
    • سلام
      اگر روند جراحی خوب بوده بعد از جراحی اصولا چند روز طول میشکد تا تورم برطرف شه و علایم بهبودی حاصل شه
      ضمن اینکه بهبود روند آسیب ها و ضربه های مغزی نیازمند حوصله و صبر هستن

      پاسخ
  • سلام وقت بخییر مادرم فشارش رفته بود ۲۶ بردیمش.د کتر گفت سکته کرده نمیتونه حرف بزنه الان تو آی سی یو دکتر گفت هوشیاری از ۸ اومده الان ۵ ما خیلی نگرانیم دکتر گف ریه ااش عفونت شدید داره خوب میشه؟

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    همسرمن دچاربرق گرفتگی شدن و با cpr بعد از حدود یه ربع احیا شد از قبل بیماری قلبی هم داشت گفتن دچار ایست قلبی شده الان یک ماهه که تو کماست و هشیاریش بالاتراز ۶ نیومده تاحالا ولی متغیره براش عمل تراکئوستومی هم انجام دادن ولی هنوز بهوش نیومده میشه بگین الان چی میشه چقد زمان بره بنظرشما

    پاسخ
  • با سلام
    بنده ۱۶ سالم هستش و حدود ۱ سال و نیم احساس گیجی و سردرگمی میکنم
    لکنت زبان دارم
    هرچیزی رو سریع فراموش میکنم
    ارتباط اجتماعیم کم شده
    غلط املایی دارم
    حتی در مدرسه کلماتی مینوشتم که بعدها نمیدونستم چیه اصلا
    املای کلمات ساده رو یادم میره
    خوابم انقدر سنگین شده تو این ۱ سال و نیم وقتی میخوابم هیچ چیزی رو متوجه نمیشم
    بعضی وقت ها کلا نفس نمیکشم تا ناگهان به خودم میام و میبینم یک مدت طولانی نفس نکشیدم
    احساساتم مشکل دار شده یا خیلی خشنم یا خیلی اروم
    نسبت به صداهای بلند واکنش نشون نمیدم
    خیلی از کلمات رو نمیتونم تلفظ کنم
    یک مدت طولانی رو تو این حالت هستم ولی بعضی اوقات حدود ۳ دقیقه کمی به خودم میام و باز هم گیج میشم
    انگار یه خواب
    هیچ بیماری نداشتم نه سرع نه هیچ چیز دیگه ایی
    هیچ دارویی مصرف نمیکنم
    هیچ مواد مخدری نکشیدم تو زندگیم
    لطفا کمکم کنید
    نوار مغزی دادم و دکتر گفته مشکلی نیست
    ایا نیازی به mri یا سی تی اسکن هست
    نمیدونم باید چیکار کنم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      با توجه به شرح حالی که دادین بهتره هم چکاپ‌کامل و بررسی تیرویید و کم خونی و…بدین و هم جهت شرح حال و نیازبه انجام mri , به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید

      پاسخ
  • پدرم سکته ساقه مغز کردن .روزهای اول کاملا هوشیار بود ولی از روز ۵ و بعد از انتقال به بخش کم کم دچار هزیان و توهم شد و این سیر رو به زیاد شدن است و بیشتر خوابه خیلی نگرانم دکتر میگه باید برگرده icu ولی پدرم به شدت از icu وحشت داره چه کنم آیا خطرناکه یا گذراست

    پاسخ
  • وقت بخیر پدر من دو هفته پیش سکته مغزی کردن خونریزیداشتن عمل شدن و عمل موفقیت امیز بود بعد از عمل هوشیاری ۳ بود و الان بعد از دو هفته میگن بین ۷ ۸ بدون دستگاه دیگه نفس میکشه میخوام بدونم ایا امیدی به بهبودی هست؟

    پاسخ
  • وقت بخیر پدر من دو هفته پیش سکته مغزی کردن خونریزیداشتن عمل شدن و عمل موفقیت امیز بود بعد از عمل هوشیاری ۳ بود و الان بعد از دو هفته میگن بین ۷ ۸ بدون دستگاه دیگه نفس میکشه میخوام بدونم ایا امیدی به بهبودی هست؟

    پاسخ
  • وقت بخیر من هفته پیش گفتم پدرم سکته مغزی کردن هوشیاریشون از ۳ رسیدبه ۵ و از دیروز بدون دستگاه نفس میکشه دکترا گفتن روند افزایشی و خوب بوده خداروشکر و سطح هوشیاری به ۷ ۸ رسیده امکان بیرون اومدن از کما وجود دارد

    پاسخ
  • وقت بخیر من هفته پیش گفتم پدرم سکته مغزی کردن هوشیاریشون از ۳ رسیدبه ۵ و از دیروز بدون دستگاه نفس میکشه دکترا گفتن روند افزایشی و خوب بوده خداروشکر و سطح هوشیاری به ۷ ۸ رسیده امکان بیرون اومدن از کما وجود دارد

    پاسخ
  • سلام پدر من 4روزه سکته مغزی کرده و خونریزی داشته که بعد از عمل های جراحی گفتن که خونریزی بند اومده و جواب ستیی اسکن خوب بوده علائم دیگر حیاتیش نرمال فقط هوشیاریش هنوز روی 5 البته از 2به 5 رسیده چقدر زمان میبره ایا روند رو به بهبودی ؟

    پاسخ
    • سلام
      کمترین میزان هوشیاری ۳ هست و عدد ۲ نداریم
      اما اگر روندش افزایشی هست و خونریزی محل مهمی نبوده و تورم مغزی ندارن ان شاالله بزودی بهبودی خودشون رو به دست میارن

      پاسخ
  • سلام اینکه فردی به درد واکنش نشون میده اما سطح هوشیاریش 8 هست چقدر طول می‌کشه به هوش بیاد؟یا اصلا امکان پذیر هست به هوش اومدنش؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      بستگی دارد که علت بیهوشی چه باشد
      مسمومیت، خونریزی، ضربه، تصادف، داروها و….
      بسته به علت و محل آسیب ، بازگشت هوشیاری متفاوت است

      پاسخ
  • سلام
    مادرم بعد از کمر عمل دچار عفونت بیمارستانی شد
    بعد ار دبریده کردن محل عفونت وارد فاز کما شد
    و وقتی وارد فاز کما شد ۱۵ روز طول کشید تا به هوش بیاد الان تمام عضلانش کار نمیکند با فیزیو تراپی داره بهتر میشه ولی هوشیاریش جالب نیست و با دستگاه نفس میکشد
    صداش می‌کنیم نگاه میکند ولی جواب سوالات را نمیده
    الان ۳۵ روز هستش بهوش آمده و ۶۵ روز داخل بیمارستان
    چندبار سی تی گرفتیم از مغز ولی چیزی پیدا نکردن

    پاسخ
  • سلام خانوم دکتر .خسته نباشید
    ۵۰روز پیش یکی از اشنایانمون از ناحیه راست سر زربه خورده وخون ریزی کرده عملش خوب پیش رفته اما نیمه راست بدنشوتکون نمیده اما حس داره هوشیاری ندارن جوری که دست چپش رو بستن تراک داره و با لوله دهانی غذاش میدن چشاشو باز می‌کنه ونگات هم می‌کنه گردنشم ولی هرچی بهش میگیم مارو می‌شناسی هیچ اکسور عملی نشون نمی ده (ترخیص شده وار دستگاه اکسیژن هم استفاده نمی کنه )حتی خمیازه و آب دهانشم قورت میده گوش ها شم می‌شنوه
    میخواستم بدونم چقدر تقریبا طول می‌کشه که هوشیاریشو به دست بیاره تقریب

    پاسخ
    • سلام
      زمانبر هست عزیز
      و اصلا نمیتوان مدت زمانی تعیین کرد
      و نیاز به فیزیوتراپی و مراجعه مکرر به متخصص مغز و اعصاب دارد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید خانم دکتر
    ببخشید مادر بزرگم دچاره سکته مغزی شده و یک هفته در بیمارستان بستری بود و بعد از کنترل فشار و بهتر شدن وضعیت عمومی ایشون دکتر اجازه مرخص دادن
    اما از وقتی اومدیم خونه یک هفته میگذره هوشیاری رو به بهبوده اما هنوز مارو نمیشناسه انگار بهش میگیم اگه مارو میشناسی با چشمات تایید کن اما همش نگاه نا آشنا میکنه
    دست و پا شو تکون میده اما حرف ما رو تایید نمیکنه
    میشه راهنمایی کنید که ایشون آیا به وضعیت عادی برمیگردن یا خیر
    لازم به ذکر هست که ایشون از طریق لوله غذا میخوره و چه غذا هایی برای ایشون بهتر است
    ممنون

    پاسخ
  • سلام من دچار کاهش هوشیاری پارسال شدم افت فشار خون، الان میگن tia بوده و mri نشون نمیده، آیا ام ار ای نشون نمیده واقعا؟ بینایی رو از دست دادم؟

    پاسخ
    • سلام
      Tia ممکن است در هیچ بررسی نشان داده نشود
      زیر نظر متخصص مغز و اعصاب و متخصص قلب باشید

      پاسخ
  • بسم تعالی
    باعرض سلام وخسته نباشی درخدمت پزشک محترم
    مادرم بیماری تومور مغزی دارد و۱۰ روزاست دربخشIcu است سطح هوشیاری۱۲ است و چشمش باز می کند اما حرف نمی زند دلیل چیه و خوب میشه

    پاسخ
    • سلام عزیز
      دلیل همان تومور مغزی هست
      روند بهبودی هم بستگی به محل تومور و نوع آن دارد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر پدر من دیابت دارن و انسولین تزریق می کنن به تازگی صبح ها که از خواب بیدار میشن سطح هوشیاریشون پایینه و معمولا جواب سوالات ما را با تکرار جملات میدن ولی بعد از حدود یک ساعت نرمال و طبیعی میشن دلیلش چیه دکتر هم رفتیم سی تی مغز و نوار مغز چیزی نشون نداده

    پاسخ
    • سلام
      قند صبحگاهی و نیمه شب حتما چک شود
      علاوه بر متخصص مغز و اعصاب، باید به فوق تخصص غدد مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام و خدا قوت
    برادر من سابقه تشنج داشتن.دوهفته پیش درگیر کرونا شدن ولی دیرمتوجه شدیم.دوبار تشنج کردن بعداز انتقال به بیمارستان بهشون دستگاه اکسیژن وصل کردن.الان سطح هوشیاریشون از۳ به ۶ تغییر کرده.بیدارمیشن ولی نگاه نمیکنن.داروی رمیدیسیویر براشون تجویز شده.روند افزایش هوشیاریشون به چه صورته؟

    پاسخ
    • سلام
      فعلا روند هوشیاری افزایشی هست
      منتها با توجه به کرونا و تشنج، چیزی که مهمه درصد اکسیژن خون و میزان درگیری ریه و طوفان سایتوکاینی هست

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خواهرم تصادف کرده ۱۹روزه تو کما هست مغزش زربه خورده ولی خون ریزی نکرده پاش هم شکسته ولی عمل کردن اول ۶ بوده هوشیاریش الان رو ۸ اومده
    هنوز بی هوشه به هوش میاد ؟؟؟
    خواهشن جواب بدین

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      اینکه سطح هوشیاریش بالاتر اومده و خونریزی هم نداره نشونه خوبی هست
      روند بهبودش بستگی به شدت ضربه و روند کاهش ورم و التهاب داره
      و جز پزشک خودش که کامل در جریان پرونده هست کسی نمیتونه نظر بده

      پاسخ
  • سلام، مادرم هفتاد سال سن داره و ۱۲ روز پیش با علائم اختلال در تعادل و تکلم به اورژانس مراجعه کردیم که با انجام معاینات اولیه احتمال سکته مغزی دادن. البته مادرم ۵ سال قبل هم سابقه سکته داشتن که منجر به عوارضی نشد. در سی تی اسکن اولیه چیزی مشخص نشد. اما به مرور حال مادرم بدتر شد به طوری که بعد از ۲ روز طرف راست بی حس شد و بعد هم اختلال در بلع براش ایجاد شد. بعد از mri دکتر گفتن سکته در ساقه مغز اتفاق افتاده با اینکه البته آسپرین هم مصرف میکردن. الان به مدت ۱۰ روز هست که در icu بستری هستن. چشم هاشون و باز میکنن ما رو می‌شناسن و دستورات رو هم انجام میدن. در پای راست هم حس دارن طوری که انگشتان پا رو هم حرکت میدن و دست و پای چپ هم فعال هست. مشکلی که دارن خواب آلودگی خیلی زیاد ایشون هست طوری که فکر میکنم ار ۲۴ ساعت یک ساعت هم بیدار نباشن‌. و با لوله از طریق بینی به معده تغذیه میشن. هوشیاری میگن ۱۱ هست اما مثلا امروز سرشوش (موها) رو شستیم در همون حالت خوابشون برد. این وضعیت واقعا ما و نگران کرده چون با این شرایط امکان فیزیوتراپی نیست. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید دلیل این حجم از خواب و عدم هوشیاری چه هست. لازم به ذکر هست که ایشون کلمات رو هم به صورت نسبتا واضح عنوان میکنن اما در همون چند دقیقه ای که حالت بیداری دارن‌ .

    پاسخ
  • سلام .من دیر به خودم میام .مثلا وقتی میرم وسط خیابان اصلا تو حال خودم نیستم و بعد از مدتی یهو به خودم میام و میبینم که وسط خیابانوم
    وقتی میرم وسط خیابان اصلا به این فکر نمیکنم که خطرناکه ولی بعد از مدتی به خودم میام و میفهمم که جای خطرناکی هستم
    به نظرتون علتش چیه؟

    پاسخ
    • سلام
      استرس

      پاسخ
  • سلام خسته نباشيد ببخشيد
    عمو من دوروزه سكته قلبي و مغزي كرده حالش خوب نيست 😔 تو سي سي يوعه دوبار هم تشنج كرد،تو اين دو روز يبار چشمشو باز كرده ي انگشتيش تكون داده ايا اميدي هست ب خوب شدنش لطفااا خواهششش ميكنم جوابم بدين😔😔😔🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    بچه ۲ ساله که اسیب مغزی دیده در اثر کمبود اکسیژن و هوشیاریش ۸ عه حالش خوب میشه!؟
    اون الان دچار تشنج میشه و نیمه هوشیاره

    پاسخ
    • سلام عزیز
      اظهار نظر در این باره سخته، اگر آسیب مغزی وسیع باشه درجاتی از ناتوانی خواهند داشت

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    خواهرم ۱/۵ سالشه توی استخر غرق شد تقریبا ۸ دقیقه تو آب مونده بود الان که یه ماه گذشته ریه هاش و قلبش مشکلشون حل شد …
    دکترا گفتن اسیب مغزی دیده و الان خودش نیمه هوشیاره یعنی چشماش بازه تکون میخوره ولی فقط در حد نگاه کردن به اطرافیانش توجهی نداره
    میخواستم بپرسم اسیب مغزی که دیده ترمیم میشه؟ یعنی بهوش میاد ؟ خوب میشه؟
    ترو خدا جواب بدین .

    پاسخ
    • سلام عزیز
      اظهار نظر در این باره سخته، اگر آسیب مغزی وسیع باشه درجاتی از ناتوانی خواهند داشت و بهبودی کامل سخت خواهد شد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر عزیز،ممنونم بابت وقتے کہ میزارین؛
    خانم دکتر من 36سالمہ،الان شاید حدود 10سال ھست کہ یہ حالتے گاھے سراغم میاد،کہ چون چند وقت یہ بار میاد زیاد بھش توجہ نکردم ولے در این اواخر شاید ماھے یکبار شدہ
    من از زمین کہ بلند میشم یہ سہ چہار قدم کہ میرم جلو یہو چشام میرن و یہ حالت لرزش در زانوھام میگیرم کہ میوفتم زمین ویوقتایے میدونم میخام بخورم زمین دیگہ خودم میشینم اون حالتم کم کم قطع میشہ یوقتایے ھم شدہ کہ بیھوش شدم چندین دقیقہ کہ نمیدونم ولے وقتے بھوش اومدم دیدم صورتم خونیہ و باصورت بہ زمین خوردہ بودم یا گاھے با پشت سر افتادم،یعنے شدتش یکنواخت نبودہ ھیچوقت۔ولے چیزے کہ در تمام مواقع یک جورہ اینہ کہ بعد از بلند شدن این اتفاق میوفتہ وبشدت تنفسم سریع میشہ وازبینے انگار کہ دھنم نمیتونہ باز شہ،خاستم نظرتون رو بدونم راجب این حالتم،اینم بگم کہ چندین سال اعتیاد داشتم قبلاوسیگارمیکشم،وازنظرژنتیکے ھم مادرم مبتلابہ سرطان شدہ،واین باعث شدہ تاحدودے بہ فکر بیوفتم راجب خودم،ممنونم اگہ بشہ و جواب بدین کہ بہ جز رفتن بہ پزشک،شخصا چہ تشخیصے میدین راجب من،احتمال ھم باشہ لطف کنین بگین کہ حتے احتمال چہ تشخیصے میدین.
    انشالا کہ خدا همہ مریضا رو شفا بدہ
    یاعلے

    پاسخ
    • سلام
      علل شایع همچین حالتی:
      افت فشارخون لحظه ای
      کم خونی
      بی نظمی ضربان قلب
      مشکلات مغز و اعصاب

      پاسخ
  • با سلام برادر م هفده روز پیش عمل تومور مخچه کرده ودو روز بعد از عمل جراحی شناسایی و حالش نرمال بود بعد از چهار روز مشکل بلع وتنفس پیدا کرد ووارد اطاق احیا شد وضریب هوشی ان هفت شد وبا تب همراه شد الان تبش نرمال است و ضریب هوشی ثابت روی هفت ایا ضریب هوشی بالا میاد

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    ببخشید من پدر بزرگم سکته مغزی کرده بعد چند رو خون ریزی سرش بند اومده ولی هوشیاری روی ۴ هست الان ۶ روز میگذره که تو این حالت هست آیا از این وضعیت بهوش میاد هوشیاری رو به دست میاره ایشون بیماری قلبی و دیابت هم داره ولی خب این ها مشکلی نداشته فقط هوشیاری رو از دست داده که رو ۴ هست آیا خوب میشه هوشیاری بالا میاد

    پاسخ
    • سلام عزیز
      با توجه به سابقه بیماری قلبی و دیابت ایشون، طی روند بهبودی کمی سخت هست و هوشیاری ۴ هم پایینه خیلی
      با امید بهبودی ایشان

      پاسخ
  • سلام خسته نباشیدبرادرمن ازیه طبقه ساختمان افتاده الان هوشیاریش ۵است امرو۸روزه اصلا فرق نمیکنه دکترامیگن مغزش ورم داره بایدزمان میبره به هوش بیادخواستم ببینم شما
    چی میگید

    پاسخ
    • سلام
      بله اگه تورم داره فقط و آسیب جدی و خونریزی شدید نداره با مرور زمان بهتر میشن

      پاسخ
      • سلام .
        برادر من ۳۰ سالشه امروز بر اثر گاز گرفتگی حالش بد شده وقتی بردیم دکتر با شوک برگشت . الان سطح هوشیاری ۴
        وضعیتش چطوره
        تورو خدا جواب بدین کامل

      • سلام عزیز
        اینکه cpr شدن و با شوک برگشتن کمی شرایط رو سخت میکنه
        باید منتظر پاسخ به درمان و روند علایم بعدی و پیشرفت سطح هوشیاری بود

  • سلام وقت بخیر .سوالی داشتم پدرم دوبار پیوند کبد شدن بعداز پیوند دوم موفق بود بعدش ایست قلبی کرد احیا کردن دوروز بعدش گفتن خون ریزی مغزی کرده خفیف بعد چند روز گفتن سکته مغزی کرده لخته جایی هست جراحی نمیشه کرد .الان من نمیدونم وضعیتش چطوریه چی میشه .شرح حالش الان با لوله تنفس بهش نفس میدن یعنی کمک میکنه وگاواژ هم داره از دیروز غذا رو پس میزنه حالشم چقدر باید صدا کنی یه بار باز کنه ببنده زود فقط با سر تکون دادن جواب میده موقع ای که بیداره بدنشم جون نداره میشه بگید سکته از چه نوعی بوده واینکه خوب میشه؟؟ ممنون

    پاسخ
    • سلام
      نوع سکته که با mri مشخص میشه که از نوع هموراژیک هست یا ایسکمیک
      و بهبود حال ایشون بستگی به وضعیت داخلی(با توجه پیوند کبد) و محل و میزان لخته مغزی داره
      در حال حاضر بنظر میاد Gcs ایشون حدود ۸ باشه که وضعیت متوسطی هست

      پاسخ
  • سلام خدمت شما جناب آقای دکتر پدرم ۲۰ روزه سکته مغزی کرده عملش کردن بی هوشه الان سطح هوشیاریش رو 9 هس صداش میزنی چشماش باز میکنه دستش هم تکون میده امروز هم لوله تنفس براش گذاشتن آیا س از به هوش اومدن حالتش عادی مثل قبل میشه

    پاسخ
    • سلام فعلا بدنش تو فاز التهاب هست بايد منتظر باشيد

      پاسخ
  • پسری ده ساله تومورمغزی داشته عملش کردن وابجمع شده داخلش سنت
    گذاشتن وبعدازدوروزضعیف شدوبردنش ای سی یووالان هوشیاریش روپنج ایاراهی هست واسه نجاتش

    پاسخ
    • سلام
      بستگی به سایرعلایم بیمار دارد
      باید صبر کنید و به خدا توکل کنید

      پاسخ
  • سلام مادرشوھرم خونریزی مغزی کردہ چند روز درآی سی یو بستری بودہ سطح ھوشیاری ۱۴ بودہ الان بھتر شدہ اما ھزیون میگہ وشناختش بہ افراد کمہ آیا ھزیون گوییش خوب میشہ

    پاسخ
    • سلام بله به مرور بهتر ميشن

      پاسخ
  • سلام و علیکم خدمت آقای پزشک عزیز
    موقعی کەبیرون ازخونە میرم فروشگاە مغازە یا موقع معاشـــرت احساس میکنم خوابم یا تازە بیدار شدم ,چشام میچرخە و حس پوچی بهم دست میدە ,گاها تو اون لحظه یەانرژی عجیب و غریب بیرون میاد و طرف مقابلم گیج میشه ,بیشتر اوقات بهم میگن مخدر زدی؟ جن داری ؟ انرژی و یوگا کاری ؟ یا مسخره بازی درمیاری !!! بابت همین کلی از زندگی عقب افتادم طوری که گوشه گیر منزوی شدەام ,۴سال اینجوری شدم ,سن و سالم ۳۲ مجرد پسر هستم بدون بیماری ارثی , ضربه ,تصادف و… خیلم شجاع هستم اما بعضی اوقات از سایە خودم هراس و وحشت عجیبی پیدا میکنم ,مصرف سیگار ۲۰نخ در روز دارم , ن الکل ن مخدرات مصرف میکنم ,!!! ترو قران بهترین پزشکان ایرانی کە تو جهان بازتاب کاردرستی دارن کمک کنن , گیر کردم ,اویل همە فک میکنن سادەست اما وحسشتانک

    پاسخ
    • سلام
      دوست‌ گرامی باید از روانپزشک کمک بگیرید

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام داییم تصادف کرده اما سرش ضربه نخورده و متخصص مغز و اعصاب هم دیده ک ضربه نخورده اما هوشیاریش اومده رو ۶ و ۷ و ۸ بنظرتون هوشیاریش بالا میره

    پاسخ
    • سلام داداش من 32سالشه براثر گاز گرفتگی هوشیارشو ازدست داده الان 2روزه ای سی یو هست چقدر زمان میبره هوشیارش برگرده واینکه اسیبی به مغز نرسه خدایی نکرده؟؟

      پاسخ
      • سلام عزیز
        بستگی به درجه هوشیاری یعنی همون عدد Gcs داره

    • سلام
      بدون اطلاع از وضعیت بیمار نمی توان نظر داد!
      بهتر است صبورباشید

      پاسخ
      • سلام اقای دکتر.پدرم ۶۶ ساله و از موتور افتاد فقط از ناحیه صورت و بینی آسیب دید و سی تی اسکن انجام شد .از ناحیه سر آسیب زیاد جدی ندیده .اول خوب بود ومارو میشناخت ولی روز بعدش چون سابقه فشارخون داشت فشارش بالا رفت و سکته خفیف قلبی کرد..که الان ضریب هوشی اون ۴ هست و صورتش هم عمل شد فشار و ضربان قلبش خوبه ولی ضریب هوشی هنوز ۴ هست .ایا امیدی هست؟؟؟خواهش میکنم جوابمو بدید لطفاااا.آقای دکتر

      • سلام عزیزم
        در این‌ شرایط بجز تیم معالج و متخصص مغز و اعصاب و قلب پدر شما کسی نمیتوان اظهار نظر کند
        به خدا توکل کنید ان شاالله به زودی بهبود پیدا کنند

  • سلام
    مادر بزرگ من بدلیل ایست قلبی به مدت چند دقیقه اکسیژن به مغزش نرسید و هم اکنون به مدت نزدیک دوماه است که در حالت کمای خفیف به سر میبرد و او قادر به تکان دادن دست و پای خود به طور بی هدف میباشد و هوشیاری او بین ۶تا۷ میباشد
    اوگاهی صدا های ما را میشنود و با فشردن چشم هایش تایید میکند چشمانش باز است ولی نمیبیندخواهش میکنم بگید که او خوب میشود یا ما باید چیکا ر کنیم که او به حالت عادی خود برگردد او الان در منزل تحت مراقبت خودمان است

    پاسخ
    • سلام
      اقدام خاصی از دست شما ساخته نیست
      فقط مراقبت و تجویز دارو توسط متخصص مغز و اعصاب

      پاسخ
  • سلام
    برادرم پنجاه ساله است نشانه هایی از افسردگی هم دارد. می‌گوید حین رانندگی برای چند ثانیه هوشیاری نداشته بعد که حواسش جمع شده تا چند لحظه نمیدونسته تو کدوم خیابونه و همه جا ناآشناست با اینکه همیشه از اونجا رد میشده . شش ماه پیش هم همین اتفاق براش افتاده. این حالت علامت چیست. ممنون

    پاسخ
    • سلام پدر م من تو خونه فقط حالت تهوع داشت و بدنشسردرد بود بعد بردیم دکتر گفت حالت تهوع برگشته به ریه اش بعد اومدند چند بار شلنگ معده کرده اند تو ریه اش بعد سوهان زدند واسش بعد آمپول آرام بخش زده اند رفت تو کما درجه هوشیاری الان رفته سر ۵

      پاسخ
      • سلام عزیزم
        عفونت ریه در اثر اسپیریشن اگه وسیع باشه افت هوشیاری میده
        اگر عامل دیگه ای همراهش نباشه و کارکر سایر اعضای بدن خوب باشه با تجویز دارو احتمال بهبودی هست
        با ارزوی سلامتی برای ایشان

    • سلام بايد نوار مغز بدهند همراه با mri
      بايد MRI انجام دهند و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

      پاسخ