سرطان تیروئید؛ از علت و علائم تا تشخیص و درمان

سرطان تیروئید
اشتراک گذاری 192 نظر

سرطان تیروئید در غده تیروئید که بخشی از سیستم غدد درون ریز است، ایجاد می‌شود. غده تیروئید هورمون‌هایی تولید می‌کند که دمای بدن، ضربان قلب و متابولیسم را تنظیم می‌کنند. سرطان تیروئید ممکن است در ابتدا هیچ علامتی نشان ندهد. اما همزمان با رشد، علائم و نشانه‌هایی مانند تورم در گردن، تغییرات صدا و مشکل در بلع را ایجاد می‌کند.

اکثر سرطان‌های تیروئید با روش‌هایی جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی، هورمون درمانی و ید درمانی توسط  متخصص انکولوژی قابل درمان هستند. در این مقاله از مجله سلامت دکتردکتر به معرفی کامل علت، علائم و راه‌های تشخیص و درمان سرطان تیروئید می‌پردازیم.

سرطان تیروئید چیست؟

سرطان تیروئید (Thyroid Cancer) بیماری است که در آن سلول‌های بدخیم (سرطانی) در بافت‌های غده تیروئید تشکیل می‌شوند. تیروئید غده ای است در پایه گلو نزدیک نای که شکل آن مانند پروانه است و یک لوب راست و یک لوب چپ دارد. ایستموس، یک قطعه نازک از بافت، دو لوب را به هم متصل می‌کند. یک تیروئید سالم را معمولا از طریق پوست نمی‌توان احساس کرد.

سرطان تیروئید بیشتر در بین جوانان و افراد میانسال شایع است. نرخ ابتلا به این سرطان در زنان بیشتر از مردان است. در صورت پیگیری به موقع، در اکثر مواقع سرطان تیروئید به طور کامل از بین می‌رود. خوشبختانه کشور ما به لحاظ درمان سرطان تیروئید در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد؛ به طوری که می‌توانیم به جرأت بگوییم که اغلب سرطان‌های تیروئید به طور کامل قابل درمان هستند.

یکی از خاصیت‌های مهم سلول‌های سرطانی در تیروئید این است که ید را به شدت جذب می‌کنند. متخصصان غدد از این موضوع برای تشخیص سرطانی شدن سلول‌های تیروئیدی و نیز بدخیم یا خوش‌خیم بودن ندول‌های تیروئیدی استفاده می‌کنند.

سرطان تيروئيد بدخيم

سرطان تیروئید چه علائمی دارد؟

بیشتر سرطان‌های تیروئید در اوایل بیماری هیچ علامت یا علامتی ایجاد نمی‌کنند. همانطور که سرطان تیروئید رشد می‌کند، ممکن است باعث شود:

  • احساس اینکه چیزی در گلو گیر کرده که به این معنی است که توده موجود در تیروئید در حال بزرگ شدن است.
  • یک توده (ندول) از طریق پوست روی گردن شما احساس شود
  • مشکل در بلع آب دهان یا بلع مواد غذایی
  • خشن شدن ناگهانی صدا که نشانه درگیری توده موجود در تیروئید با تارهای صوتی است.
  • سرفه‌های مکرر و بدون علت
  • غدد لنفاوی متورم در گردن
  • درد در گردن و گلو

در مورد علائم سرطان تیروئید توجه داشته باشید که متاسفانه بیشتر افراد به خشن شدن ناگهانی صدای خود توجه نمی‌کنند و آن را به پای باقی ماندن عفونت ناشی از سرماخوردگی یا سینوزیت یا یک گرفتگی صدای معمولی در گلویشان می‌گذارند. همچنین سرفه‌های ناشی از سرطان تیروئید عفونی نبوده و بنابراین با تب و خلط همراه نیستند.

سرطان تیروئید چه علائمی دارد

علائم گسترش سرطان تیروئید چیست؟

اگر سرطان تیروئید دارید که به سایر نواحی بدن شما گسترش یافته یا به عبارت دیگر متاستاز داده است، ممکن است علائمی زیر را داشته باشید:

  • خستگی
  • از دست دادن اشتها
  • تهوع و استفراغ
  • کاهش وزن غیر منتظره
مشاوره متنی و تلفنی دکتر غدد

علل ایجاد سرطان تیروئید

متخصصان مطمئن نیستند که چرا برخی از سلول‌ها سرطانی و بدخیم می‌شوند و به تیروئید حمله می‌کنند. برخی عوامل مانند قرار گرفتن در معرض اشعه، رژیم غذایی کم ید و ژن‌های معیوب می‌توانند خطر را افزایش دهند. سایر علل احتمالی ایجاد سرطان تیروئید عبارتند از:

  • بزرگ شدن تیروئید (گواتر)
  • سابقه خانوادگی بیماری تیروئید یا سرطان تیروئید
  • تیروئیدیت (التهاب غده تیروئید)
  • جهش های ژنی که باعث بیماری‌های غدد درون‌ریز می‌شوند، مانند نئوپلازی غدد درون ریز متعدد نوع 2A (MEN2A) یا سندرم نوع 2B (MEN2B)
  • مصرف کم ید
  • چاقی (شاخص توده بدنی بالا)
  • پرتودرمانی برای سرطان سر و گردن، به ویژه در دوران کودکی
  • قرار گرفتن در معرض امواج رادیواکتیو ناشی از سلاح‌های هسته‌ای یا نزدیکی به نیروگاه

انواع سرطان تیروئید

سرطان تیروئید بر اساس نوع سلول‌های موجود در تومور به انواع مختلفی طبقه‌بندی می‌شود. نوع سرطان شما زمانی مشخص می‌شود که نمونه ای از بافت سرطان زیر میکروسکوپ بررسی شود. نوع سرطان تیروئید در تعیین درمان و پیش آگهی شما اهمیت بسزایی دارد. انواع سرطان تیروئید عبارتند از:

سرطان‌های تمایزیافته تیروئید

این دسته وسیع شامل انواع سرطان تیروئید است که از سلول‌هایی شروع می‌شود که هورمون‌های تیروئید را تولید و ذخیره می‌کنند. به این سلول‌ها سلول‌های فولیکولی می‌گویند. سلول‌های تمایز یافته سرطان تیروئید در زیر میکروسکوپ شبیه به سلول‌های سالم به نظر می‌رسند و شامل انواع زیر است:

  1. سرطان تیروئید پاپیلاری: این شایع‌ترین نوع سرطان تیروئید است که می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد؛ اما اغلب افراد 30 تا 50 ساله را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بیشتر سرطان‌های تیروئید پاپیلاری کوچک هستند و به خوبی به درمان پاسخ می‌دهند، حتی اگر سلول‌های سرطانی به غدد لنفاوی گردن گسترش یابند. بخش کوچکی از سرطان‌های تیروئید پاپیلاری تهاجمی‌ هستند و ممکن است رشد کنند تا ساختارهای گردن را درگیر کنند یا به سایر نواحی بدن گسترش پیدا کنند.
  2. سرطان تیروئید فولیکولی: این نوع نادر از سرطان تیروئید معمولا افراد بالای 50 سال را مبتلا می‌کند. سلول‌های سرطانی تیروئید فولیکولی اغلب به غدد لنفاوی گردن گسترش پیدا نمی‌کنند؛ اما گاهی به سایر قسمت‌های بدن مثل ریه‌ها و استخوان‌ها سرایت می‌کنند. 
  3. سرطان تیروئید سلول هورتل: این نوع نادر از سرطان تیروئید زمانی یکی از انواع سرطان تیروئید فولیکولی در نظر گرفته می‌شد. اکنون آن را نوع خاص خود می‌دانند زیرا سلول‌های سرطانی رفتار متفاوتی دارند و به درمان‌های مختلف پاسخ می‌دهند. سرطان‌های تیروئید سلول هورتل تهاجمی‌ هستند و می‌توانند رشد کنند تا ساختارهای گردن را درگیر کنند و به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابند.
  4. سرطان تیروئید با تمایز ضعیف: این نوع نادر از سرطان تیروئید تهاجمی‌تر از سایر سرطان‌های متمایز تیروئید است و اغلب به درمان‌های معمول پاسخ نمی‌دهد.

سرطان تیروئید آناپلاستیک

این نوع نادر سرطان تیروئید به سرعت رشد می‌کند و درمان آن دشوار است. با این حال، درمان‌ها می‌توانند به کند کردن پیشرفت بیماری کمک کنند. سرطان تیروئید آناپلاستیک معمولاً در افراد بالای 60 سال رخ می‌دهد. می‌تواند علائم و نشانه‌های شدیدی مانند تورم گردن را ایجاد کند که خیلی سریع بدتر می‌شود و ممکن است منجر به مشکل در تنفس و بلع شود. 

سرطان مدولاری تیروئید

این نوع نادر سرطان تیروئید در سلول‌های تیروئید به نام سلول‌های C شروع می‌شود که هورمون کلسی‌تونین را تولید می‌کنند. بنابراین افزایش سطح کلسی‌تونین در خون می‌تواند نشان‌دهنده سرطان مدولاری تیروئید در مراحل اولیه باشد. برخی از سرطان‌های مدولاری تیروئید توسط ژنی به نام RET ایجاد می‌شود که از والدین به فرزندان منتقل می‌شود. 

انواع بسیار نادر سرطان که می‌توانند از تیروئید شروع شوند شامل لنفوم تیروئید و سارکوم تیروئید است که اولی در سلول‌های سیستم ایمنی تیروئید و دومی در سلول‌های بافت همبند تیروئید شروع می‌شود.

عوامل خطر ابتلا به سرطان تیروئید

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش دهند عبارتند از:

  • جنسیت زنانه: سرطان تیروئید در زنان بیشتر از مردان رخ می‌دهد که ممکن است با هورمون استروژن مرتبط باشد. 
  • قرار گرفتن در معرض سطوح بالای تابش: درمان‌های پرتودرمانی سر و گردن خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش می‌دهد.
  • برخی از سندرم‌های ژنتیکی ارثی: سندرم‌های ژنتیکی که خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش می‌دهند عبارتند از سرطان مدولاری تیروئید خانوادگی، نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، سندرم کاودن و پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی. انواع سرطان تیروئید که گاهی در خانواده‌ها دیده می‌شود شامل سرطان تیروئید مدولاری و سرطان تیروئید پاپیلاری است.

تشخیص سرطان تیروئید

اگر ندول تیروئید بزرگ شده یا سایر علائم سرطان تیروئید را دارید، پزشک شما ممکن است یک یا چند مورد از این آزمایش‌ها را برای تشخیص سرطان تیروئید تجویز کند:

  1. آزمایش خون: آزمایش خون سطح هورمون‌های تیروئیدی را بررسی و عملکرد درست تیروئید را ارزیابی می‌کند.
  2. بیوپسی: در طول بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف، پزشک سلول‌های تیروئید را برای آزمایش سلول‌های سرطانی خارج می‌کند. بیوپسی تعیین می‌کند که آیا سلول‌های سرطانی به غدد لنفاوی گسترش یافته‌اند یا خیر. 
  3. اسکن ید رادیویی: در این آزمایش بیمار یک قرص حاوی مقدار مطمئنی از ید رادیواکتیو (رادیو ید) را می‌بلعد. طی چند ساعت، غده تیروئید ید را جذب می‌کند. پزشک از دستگاه خاصی برای اندازه‌گیری میزان تشعشع در غده استفاده می‌کند. نواحی با رادیواکتیویته کمتر به آزمایش بیشتری برای تایید وجود سرطان نیاز دارند.
  4. اسکن تصویربرداری: اسکن ید رادیواکتیو، توموگرافی کامپیوتری (CT) و توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) می‌تواند سرطان تیروئید و گسترش سرطان را تشخیص دهد.

تشخیص سرطان تیروئید با سونوگرافی

مراحل سرطان تیروئید

متخصص انکولوژی از اطلاعات حاصل از آزمایشات و روش‌های تشخیصی برای تعیین وسعت سرطان و مرحله آن استفاده می‌کند. مرحله سرطان به تیم مراقبتی درباره پیش آگهی شما می‌گوید و به آنها کمک می‌کند تا درمانی را انتخاب کنند که احتمال موفقیت بیشتری دارد.

مرحله سرطان با عددی بین 1 تا 4 نشان داده می‌شود. عدد کمتر معمولاً به این معنی است که سرطان احتمالاً به درمان پاسخ می‌دهد و اغلب به این معنی است که سرطان فقط تیروئید را درگیر می‌کند. عدد بالاتر به این معنی است که تشخیص جدی تر است و سرطان ممکن است فراتر از تیروئید به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته باشد.

انواع مختلف سرطان تیروئید دارای مراحل مختلفی هستند. به عنوان مثال، سرطان‌های مدولاری و آناپلاستیک تیروئید هر کدام مجموعه‌ای از مراحل خود را دارند. انواع تمایز یافته سرطان تیروئید، از جمله پاپیلاری، فولیکولی، سلول‌هارتل و با تمایز ضعیف، مجموعه ای از مراحل را به اشتراک می‌گذارند. برای سرطان‌های متمایز تیروئید، استیج بیماری ممکن است بر اساس سن بیمار متفاوت باشد.

درمان سرطان تیروئید

به طور کلی گزینه های درمانی مختلفی برای سرطان تیروئید وجود دارد که بسته به اندازه تومور و گسترش سرطان، سن و وضعیت سلامت بیمار، دکتر سرطان تیروئید بهترین روش را انتخاب خواهد کرد. درمان‌ها شامل موارد زیر است:

جراحی

جراحی رایج‌ترین درمان سرطان تیروئید است. بسته به اندازه و محل تومور، جراح ممکن است بخشی از غده تیروئید (لوبکتومی) یا تمام غده (تیروئیدکتومی) را بردارد. جراح همچنین غدد لنفاوی مجاور را که در آن سلول‌های سرطانی گسترش یافته‌اند را هم برمی‌دارد.

درمان با ید رادیواکتیو

برای درمان با ید رادیواکتیو، قرص یا مایعی را می‌بلعید که حاوی دوز بالاتری از ید رادیواکتیو نسبت به آنچه در اسکن تشخیصی ید رادیواکتیو استفاده می‌شود، دارد. ید رادیواکتیو غده تیروئید بیمار را به همراه سلول‌های سرطانی کوچک کرده و از بین می‌برد. این درمان بسیار ایمن است. غده تیروئید تقریباً تمام ید رادیواکتیو را جذب می‌کند و بقیه بدن در معرض حداقل اشعه قرار دارد.

پرتودرمانی

پرتودرمانی سلول‌های سرطانی را می‌کشد و رشد آنها را متوقف می‌کند. پرتودرمانی خارجی از دستگاهی برای ارسال پرتوهای قوی انرژی به طور مستقیم به محل تومور استفاده می‌کند. پرتودرمانی داخلی (براکی تراپی) شامل قرار دادن دانه‌های رادیواکتیو در داخل یا اطراف تومور است.

شیمی درمانی

داروهای شیمی درمانی داخل وریدی یا خوراکی سلول‌های سرطانی را می‌کشند و رشد سرطان را متوقف می‌کنند. تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به سرطان تیروئید به شیمی درمانی نیاز خواهند داشت.

هورمون درمانی

این درمان مانع از ترشح هورمون‌هایی می‌شود که می‌توانند باعث گسترش یا عود سرطان شوند.

درمان سرطان تیروئید

بهبودی پس از درمان سرطان تیروئید چقدر طول می‌کشد؟

بهبودی به عوامل مختلفی  از جمله سن بیمار، اندازه و مرحله تومور تیروئید، و همچنین نوع درمان بستگی دارد. با پزشک خود در مورد آنچه در طول و بعد از درمان سرطان تیروئید انتظار دارید صحبت کنید.

عوارض سرطان تیروئید

سرطان تیروئید می‌تواند به سایر قسمت‌های بدن مانند کبد، ریه‌ها یا استخوان‌ها گسترش یابد. تشخیص و درمان سرطان تیروئید در مراحل اولیه خطر متاستاز را کاهش می‌دهد. امکان عود دوباره سرطان تیروئید حتی پس از درمان هم وجود دارد؛ از آنجایی که سرطان تیروئید به کندی رشد می‌کند، ممکن است 20 سال طول بکشد تا دوباره عود کند. عود در 30 درصد موارد سرطان تیروئید اتفاق می‌افتد.

به طور کلی، چشم‌انداز سرطان تیروئید مثبت است. اما مهم است که بدانید پس از جراحی یا درمان تیروئید، بدن همچنان برای عملکرد به هورمون‌های تیروئید نیاز دارد. شما مادام العمر به هورمون‌درمانی جایگزین تیروئید نیاز خواهید داشت. هورمون‌های تیروئید مصنوعی، مانند لووتیروکسین (Synthroid)، عملکرد هورمون‌های تیروئیدی را که بدن شما دیگر به طور طبیعی تولید نمی‌کند، بر عهده می‌گیرد.

سرطان تیروئید چه تاثیری بر بارداری دارد؟

سرطان تیروئید دومین سرطان شایع در افراد باردار است (سرطان سینه اولین است). تقریباً 10 درصد از سرطان‌های تیروئید در دوران بارداری یا در سال اول پس از زایمان ایجاد می‌شوند. کارشناسان بر این باورند که نوسانات سطح هورمون در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد سرطان شود.

اگر در دوران بارداری سرطان تیروئید تشخیص داده شود، بسته به نوع و شدت سرطان، پزشک شما ممکن است درمان را تا بعد از زایمان به تعویق بیاندازد. اما اگر درمان فوری نیاز باشد، اکثر افراد می‌توانند با خیال راحت تحت عمل جراحی برای برداشتن غده سرطانی قرار گیرند. نکته مهم این است که در دوران بارداری یا شیردهی نباید آزمایش‌ها یا درمان‌های رادیواکتیو انجام شود.

چگونه از سرطان تیروئید جلوگیری کنیم؟

بسیاری از افراد بدون هیچ دلیل شناخته شده‌ای به سرطان تیروئید مبتلا می‌شوند، بنابراین پیشگیری واقعاً ممکن نیست. اما اگر می‌دانید که در معرض خطر ابتلا به سرطان تیروئید هستید، ممکن است بتوانید این اقدامات را انجام دهید:

جراحی پیشگیرانه

آزمایش‌های ژنتیکی می‌توانند تعیین کنند که آیا شما حامل یک ژن تغییر‌یافته هستید که خطر ابتلا به سرطان مدولاری تیروئید یا نئوپلازی غدد درون ریز متعدد را افزایش می‌دهد یا خیر. اگر ژن معیوب دارید، قبل از ایجاد سرطان، با انجام تیروئیدکتومی‌ می‌توان از ایجاد سرطان جلوگیری کرد.

یدید پتاسیم

اگر در طول یک فاجعه هسته‌ای، مانند حادثه سال 2011 در فوکوشیما ژاپن، در معرض تشعشعات قرار گرفته‌اید، یا اگر در نزدیکی نیروگاه‌های هسته‌ای بوده‌اید، مصرف یدید پتاسیم در عرض 24 ساعت پس از مواجهه می‌تواند خطر ابتلا به سرطان تیروئید را کاهش دهد. یدید پتاسیم (Pima®) غده تیروئید را از جذب بیش از حد ید رادیویی مسدود می‌کند؛ در نتیجه غده سالم می‌ماند.

آیا سرطان تیروئید کشنده است؟

از هر 10 نفری که سرطان تیروئید دارند، هشت نفر به نوع پاپیلاری مبتلا می‌شوند. سرطان پاپیلاری تیروئید زمانی که سرطان در غده آنها باشد (موضعی)، نرخ بقای پنج ساله تقریباً 100٪ دارد. حتی زمانی که سرطان متاستاز می‌کند، میزان بقا نزدیک به 80٪ است. این میزان به این معنی است که به طور متوسط، احتمال زنده ماندن حداقل 5 سال پس از تشخیص، نسبت به افرادی که سرطان پاپیلاری متاستاتیک تیروئید ندارند، به طور متوسط 80 درصد است.

نرخ بقای پنج ساله سایر انواع سرطان تیروئید عبارتند از:

  • فولیکولار: نزدیک به 100٪ برای موضعی. حدود 63٪ برای متاستاز.
  • مدولاری: نزدیک به 100٪ برای موضعی. حدود 40٪ برای متاستاز.
  • آناپلاستیک: نزدیک به 31٪ برای موضعی. 4 درصد برای متاستاز.

سرطان تیروئید چه عوارضی دارد

آیا سرطان تیروئید درد دارد؟

اگر بیمار خوش‌شانس باشد؛ سرطان تیروئید می‌تواند با درد خودش را نشان دهد. این دسته از بیماران مدتی بدون علت خاصی مثل عفونت، سرماخوردگی یا دردهای مکانیکی، احساس درد در ناحیه گردن دارند.

ممکن است توده به وجود آمده در تیروئید به مجاری هوایی فشار بیاورد و بیمار را با مشکلات تنفسی مواجه کند. در چنین شرایطی، فرد گاهی احساس تنگی نفس شدید می‌کند. معمولا هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن که ناحیه گردن درگیر است؛ این حالت دیده می‌شود.

از کجا بفهمیم سرطان تیروئید داریم؟

به طور کلی احساس برآمدگی در گلو اغلب نشان‌دهنده‌ وجود مشکلی در تیروئید است. هر چند نباید افراد نسبت به این موضوع نگران شوند. بزرگ شدن تیروئید ممکن است دلایل بسیار گسترده‌ای همچون: گریوز، هاشیموتو، تیروئیدیت، کم‌کاری تیروئید، وجود ندول و … داشته باشد. در کنار این دلایل، سرطانی شدن سلول‌های تیروئید نیز می‌توانند از گزینه‌های مطرح باشند.

آگاهی نجات‌بخش است!

دریافت تشخیص سرطان، صرف نظر از نوع آن، ناراحت‌کننده است. خوشبختانه، اکثر سرطان‌های تیروئید به خوبی به درمان پاسخ می‌دهند. متخصص انکولوژی بهترین گزینه درمانی برای نوع سرطان تیروئید شما را انتخاب می‌کند. پس از درمان، گاهی نیاز است که هورمون‌های مصنوعی تیروئید برای مادام العمر مصرف کنید. این هورمون‌ها از عملکردهای حیاتی بدن پشتیبانی می‌کنند. آنها معمولاً عوارض جانبی قابل توجهی ایجاد نمی‌کنند، اما برای کنترل سلامت خود بهتر است معاینات منظم را انجام دهید.

در صورت داشتن علائم یا نیاز به مشورت در مورد سرطان تیروئید می‌توانید با استفاده از سیستم نوبت دهی دکتر از پلتفرم دکتردکتر از بهترین متخصصان انکولوژی ایران نوبت ویزیت بگیرید.

آیا تجربه ابتلا به سرطان تیروئید در خود یا اطرافیانتان دارید؟ لطفا نظرات، سوالات و تجربه‌های ارزشمند خود را با ما و دیگر خوانندگان مجله سلامت دکتردکتر در میان بگذارید.

منابع:

clevelandclinic

mayoclinic

cancer

endocrineweb

webmd

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

192 دیدگاه در “سرطان تیروئید؛ از علت و علائم تا تشخیص و درمان
  • سلام من ازمایش خون دادم
    T.s.hخونم ۱۰ هست وt4 هم رو ۱۸.۲٪هست
    الان من کم کاری تیروئد دارم‌؟
    یا چیز بدتری هست ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر…پرکاری تیرویید دارم
    tsh /08 بود
    برام اسکن pet نوشتن
    ایا احتمال سرطان وجود داره ؟

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    من زمان قورت دادن چیزی احساس خاصی ندارم فقت سرگیجه کم اشتهایی لمس شدن دست ها
    سیاه رفتن چشم ها موقع بلند شدن دارم باید به متخصص مراجعه کنم؟

    پاسخ
  • سلام ممنون از مطالب خوبی که در سایت به اشتراک می گذارید، میشه لطفا جواب منم بدید. تیروئید هاشیموتو دارم که حدود 5-6 تا ندول در لوپ چپ و راست دارم سایز تیروئیدم نسبت به شش ماه پیش بزرگتر شده و یک ندول جدید به قبلی ها اضافه شده. الان موقع کتاب خوندن محدوده تیروئیدم احساس سفتی و درد می کنم اگه سرطان تیروئید باشه بجز جراحی روش درمانی دیگه ای نداره؟ مثلا روش RF ؟! اگه ندولها خوش خیم باشند ولی مدام تعدادشون اضافه بشه باید چیکار کرد؟

    پاسخ
  • سلام، من کم کاری تیروئید دارم، مدتیه وقتی گریه میکنم یا خنده ی زیاد میکنم تیروئیدم درد زیادی میگیره، و یه مدتم هست وقتی میخوابم حس میکنم یه چیزی جلوی گلوم گیر میکنه و حتما باید سرفه کنم، آیا خطرناکه؟ احتیاج هست سونو برم؟ ممنون

    پاسخ
  • سلام من نزدیک ۶ ماه هست اوضاع داخلی بدنم خوب نیست مثل خارش بدن .بدن درد .گزگز بدن.گرفتگی کامل بینی از دست دادن حس بویایی و چشایی اما گاهی برمیگرده خیلی کم .همیشه حس خلط گلو و گیر کردن چیزی تو گلو دارم مثل اینکه یه وزنه گذاشتن روی گلوم اضافه وزن بی دلیل ازمایش کامل دادم هم التهاب دارم و هم کمکاری تیروئید ایا این همه علائم مربوط به کم کاری هست؟؟؟

    پاسخ
  • سلام من سرطان تیروئید داشتم الان ده ساله عمل کردم خوش خیم بود هردوتاشودراوردن لازمه هرروز باید یه قرص بخورم اگه نخورم چه اتفاقی میافته

    پاسخ
  • سلام من مدتی که گردن وگلوی سمت چپم درد می کنه همیشه خسته ام افسرده م ونمی تونم کارهای روز مره ام را انجام بدم خواهش می کنم بهم بگی که این چه علایمی است

    پاسخ
  • سلام و درود، من ۳۶ ساله هستم، سرطان تیروئید دارم، ولی نمیتونم عمل کنم و شرایطشو ندارم، به طور متوسط با همین وضع چند سال میشه زندگی کرد؟؟

    پاسخ
    • سلام
      سرطان تیرویید اصولا بعد عمل و درمان بهبود پیدا میکنه و طول عمر طبیعی خواهند داشت
      چرا نمیخاین اقدام به درمان کنین؟

      پاسخ
  • سلام ندول بدخیم داشتم کل تیروئیدم رو حدود یماهه که برداشتم الان سرگیجه های خیلی شدید دارم میتونم بدونم مربوط به چیه این سرگیجه ها؟ ربطی به عملم داره تیروئیدم که برداشته شده

    پاسخ
    • سلام میشه جواب بدین هزینه نمونه برداری از تییروید چقدره ممنون میشم جواب بدین

      پاسخ
      • سلام
        بستگی به بیمه و مرکز درمانی داره، با بیمه و مراکز دولتی کم هست

    • سلام
      سرگیجه از عوارض شایع بعد از عمل برداشتن تیرویید نیست و بهتره توسط متخصص” مغز و اعصاب معاینه شین

      پاسخ
  • سلام..من چند ماهه که نزدیک تیروییدم یه توده احساس میکنم.تقریبا ۲ سانت.وقتی گردنم توبعضی زاویه ها قرار میگیره و یا
    میخندم یه دردی تو اون ناحیه احساس میکنم. علامت خاص دیگه ای ندارم..با توجه به اینکه علائم معمول سرطان تیروئیدرو ندارم لازمه برم دکتر؟

    پاسخ
    • سلام
      بله حتما ویزیت شین و سونوگرافی بافت نرم‌گردن و تیرویید بدین
      به فوق” تخصص غدد مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر .ببخشید میخواستم بدونم برای کسی که مبتلا به هاشیماتو هست ولی توی سونو ندول دیده نشده و قرص لووتیروکسین میخوره در آینده احتمال سرطان هست ؟یا احتمال اینکه در آینده ندولی تشکیل میشه .ممنون میشم جواب بدین 🙏🏻

    پاسخ
    • سلام
      جای نگرانی نیست

      پاسخ
  • سلام. من نزدیک چهار سال پیش ندول سرد رو برام تشخیص دادن و یک قرص کم کاری تیروئید هم دادن که از بزرگ شدنش جلوگیزی بشه. من راستش قرص رو نخورذم و چک آپ هم نرفتم. الان یک هفتس که موقع قورت دادن آب دهان یه گره رو حس میکنم. به نظرتون ممکنه که این گره بزرگ شده باشه و یا نیاز به شیمی درمانی پیدا بکنه؟

    پاسخ
    • سلام
      حتما ویزیت مجدد لازمه
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.

      پاسخ
  • با سلام و خسته نباشید خدمت شما
    مدت ده روزه که موقع فرو دادن آب دهان یا بلع دردی در پایین گردنم سمت راست احساس میکنم امروز که به اون قسمت دست زدم احساس درد کردم ممنون میشم در این مورد منو راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      میتونه تیروییدیت یعنی التهاب تیرویید باشه
      باید معاینه و ازمایش بدین

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من چندوقته توی. گلویم احساس گیر کردن چیزی می کنم ولی تیروئیدکم کارم دارم لطفاً بفرمائیدمشکل چیست

    پاسخ
    • سلام
      تیروییدتون باید معاینه شه از نظر گواتر

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خسته نباشید
    اگه راهنماییم کنید واقعا لطف میکنید چون خیلی نگرانم
    من الان یک هفته ای هست که کمی پایین تر از گوش چپم تو گردنم یه توده نرم اندازه یک نخود حس کردم به صورت اتفاقی. کم کاری تیروئید هم دارم و قرص میخورم. یکم دربارش سرچ کردم و یه جا خوندم ک نوشته بعد واکسن کرونا ممکنه غدد لنفاوی ورم کنه. من پونزده روز پیش واکسن زدم و بعد پنج روز هم چند روزی صورتم و گردنم قرمز رنگ میشد و بعد خودش فروکش میکرد. الان بهتر شدم بعد مصرف آنتی هیستامین. میخواستم بدونم ارتباطی به واکسن داره یا به تیروئید یا کلا چیز مهم تریه.
    خیلی ممنون

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشین تورم غدد لنفاوی علل خیلی زیادی داره، ممکن از قبل بوده باسه اما متوجه نشده بودین
      ازمایش cbc,diff,esr,crp,ldh بدین و

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام تیرویید من زیرگلوم ورم کرده هیچ دردی هم ندارم ایاممکن است سرطان تیروییدباشه

    پاسخ
    • سلام
      حتما باید سونوگرافی تیروییدو قدام گردن بدهید
      آزمایش tsh,t4,antitpo بدین
      سرطان بعید

      پاسخ
  • سلام من ۱۶ سالمه و هاشیموتو دارم فراموشی و سرگیجه و سیاهی رفتن چشم یا خونریزی گلو اثرات هاشیموتو هست؟؟ممنون میشم پاسخ بدید😊

    پاسخ
    • سلام
      خیر
      ربطی ندارد

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    چندروزپیش رفتم حموم متوجه یه توده سمت راست گردنم شدم چندساعت دردخفیف داشت بعدش دردش خوب شدولی توده هنوزهست خیلی نگرانم توروخدا بگیدچه مشکلی میتونه باشه

    پاسخ
    • سلام بايد سونوگرافي بديد تا ماهيت توده مشخص شه

      پاسخ
  • سلام و وقت بخیر . همیشه مشکل بلع آب و غذا دارم و تو گلوم احساس برامدگی میکنم و احساس خفگی یا گیر کردن یک شی رو هم در گلوم حس میکنم که تنفسم رو هم تحت تاثیر قرار میده . سزفه های بی علت هم دارم . تو گلوم حس های عجیبی دارم دایما درد و سوزش و …. این از علایم چه بیماری میتونه باشه ؟؟ سرطان تیرویید ؟

    پاسخ
    • سلام
      سرطان که نمیشه گفت اما هم باید از نظر گوارشی بررسی شین و هم تیرویید

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من ۱ماه پیش غده لنفاوی سمت راست گردنم ورم کرد رفتم سونوگرافی گفت یه گره تو تیروئیدت هست رفتم پیش متخصص غدد برام نمونه برداری کرد گفت از نوع پاپیلاری هس.۱هفته بعدش عمل کردم هم تیروئیدم هم غده لنفاوی سمت راستمو برداشتم .بنظرتون چقدر امکان داره دوباره برگرده و بزنه به غده لنفاوی سمت چپم؟و کار درستی کردم تیروئیدم برداشتم؟راه دیگری نداشت؟

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشین
      بله اقدام‌مناسب ، زیر نظر متخصص غدد باشین

      پاسخ
      • سلام من سی چهار سالمه یک سال پیش عمل تریید انجام دادم دوبار هم ید گرفتم ولی دوتا غده مشکوک دارم دکتر غدد گفت عمل کن ولی متخصص پزشکی هستی گفت کوچک البته دکتر غدد گفت نمونه برداری کن بعد عمل ازمایش هم خوبه نظرشما چی ممنونم

      • سلام
        به نظر فوق تخصص غدد عمل کنید

  • سلام من۳۸ سال سن دارم سه سال پیش نود تیرویید داشتم ک جذب کلسیم داشت دارویی استفاده نکردم چون دکتر گفت نیازی نیست اگر بزرگ شد نیلز ب نمونه برداریه ک الان ۳ سالم هست سونو نکردم اما الان توی آزمایشی ک برای قبل از عمل ای وی اف دادم anti thyroglobulin بالاست مقدارش148.3هست.الان گاهی گرفتگی صدا و احساس گیر کردن غذا داخل گلو دارم

    پاسخ
    • سلام tsh را هم اندازه بگيريد و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خواهرم 15 سال سن داره گردنش ورم کرده سونو انجام داده تشخیص تیروید هاشیوتومی داده شده میشه توضیح بدید

    پاسخ
    • سلام
      یک بیماری خودایمنی هست که تیرویید کم کار میشه
      اگه ازمایش تیروییدش مختل باشه باید دارو هورمون تیرویید بخوره
      تیروییدیت هاشیماتو به تنهایی جای نگرانی نداره و خطری هم نداره فقط باید زیر نظر فوق تخصص غدد یا متخصص داخلی باشه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید چند روزیه زیر گردنم چیزی درامده در طرف راست اول فکر کردم جوش باشه ولی خیلی بزر‌گه درد گردن اصلا ندارم ولی لرزش گردن وبی حسی گردن وسرفه هم دارم صدامم تغیر میکنه بعضی وقتا … چند ماهی هست که بی حالم وتنگ نفسم ازمایش چکاپ کامل هم دادم یک ماهه پیش پیش دکترم ازمایشو بردیم ولی گفتن مشکلی نیست من 19سالمه وپسرم ایا میتونه سرطان تیروید باشه لطفا راهنمایم کنید

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشید
      سونوگرافی تیرویید و بافت نرم گردن بدهید

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من سرم پایین می اورم توی گلوم درد میای میشه از توده های تیرویید باش

    پاسخ
    • سلام
      بله میتواند

      پاسخ
  • سلام و عرض ادب
    من ۳۰ سالم هست و ۳ ماهه باردارم به تازگی متوجه شدم دو گره در سمت چپ و یک گره در سمت راست غده تیروئیدم موجود هست .
    دکتر برام سونو نوشتن تا تغییرات بعد از سه ماه رو مشاهده کنن ولی دارو یا رژیم خاصی برام تجویز نکردن . سوالم اینه من نباید داروی خاصی مصرف کنم ؟ موهام بشدت کم پشت هست بطوری که فرق سرم یک سانت شده و بشدت چرب هست . آیا بخاطر مشکل تیروئیدی هست که دارم ؟ ممنون از راهنماییتون

    پاسخ
    • سلام
      رژیم خاصی نمیخاد نه
      بله ممکن از تیروییدتون باشه البته اگه تو آزمایش کم کار
      برای ریزش مو شما ابتدا باید آزمایشات زیر را انجام دهید
      cbc, diff ,bun, cr , Ast ,Alt, alk_p , tsh ,t4, ca, , zinc , EsR, crp, vitd3و تستوسترون و استروژن و پروژسترون

      پاسخ
  • باسلام وقت به خیر . من امروز سونو تیرویید دادم هیچ مشکلی تو آزمایش هام نبود ولی دکتر سونوگرافی گفت تو گلو نودل داری که قیافه شو دوست ندارم و بهتره بری نمونه برداری . با توجه به اینکه هیچ مشکلی توی تنفس و بلع ندارم و آزمایش های تیروئید و CBC سالم بود احتمال سرطانی بودن هست ؟

    پاسخ
    • سلام cbc چيزيو مشخص نميكنه براي تيروييد
      بايد نمونه برداري تحت سونوگرافي انجام بديد

      پاسخ
  • سلام
    من وقتی خیلی ناراحت یا عصبانی میشم ، حس میکنم نفسم داره قطع میشه و به سختی دارم نفس میکشم و در کل تو گردنم احساس درد و مشکل در بلع رو هم دارم
    و احساس تورم و برامدگی تو گردنم هم دارم
    به نظرتون این میتونه تیرویید یا سرطان تیرویید باشه ؟

    پاسخ
    • سلام
      علایمی که فرمودین خیر

      پاسخ
  • سلام خسته نباشین من بیشتر اوقات احساس میکنم توی گلوم چیزی گیر کرده احساس میکنم همیشه خلط داره وهمش سرفه های کوچیک میکنم میتونه به خلط تیروئید باشه البته تاحالا تستی ندادم

    پاسخ
    • سلام
      ربطی به تیرویید ندارد
      از نظر ریفلاکس و سینوزیت باید بررسی شوید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من از دیروز زیر گوش سمت چپم با زیر فک سمت چپ کمی درد میکنه احساس میکنم ورم داره، ممکنه بخاطر غده تیروئید باشه، لازم به پزشک مراجعه کنم؟؟ ممنون میشم زود جواب بدید خیلی نگرانم

    پاسخ
    • سلام می خاستم ببینم برای سرطان تیروئید که باعث عفونت ریه شده ..میتوان امید به خوب شدن داشت و چه میوه و غذایی برای این بیماری خوب است..هنوز دارن ساکشن میشن و ۳۰ جلسه پرتو درمانی رفتن

      پاسخ
      • سلام
        اگر منظورتون متاستاز به ریه هست ، اگر متاستاز فقط به ریه باشه و پراکنده نباشه ان شاالله پاسخ به درمان حاصل میشه
        رژیم غذاییشون رو از پزشک معالجشون بگیرید
        مصرف عسل و پره موم کمک کننده هست

    • سلام
      ممکن است دچار التهاب غدد لنفاوی شده باشید
      یا غده پاروتید درگیر شده باشد
      ربطی به تیرویید ندارد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من 22سالمه سمت راست گردنم احساس میکنم ورم داره و کمی هم دست میزنم درد میکنه سابقه کم کاری و پر کاری تیروئید تو خانواده داشتیم. ممکنه خطرناک و سرطان باشه؟؟

    پاسخ
    • سلام بايد سونوگرافي انجام بديد ممكنه بدليب بزرگ شدن غده تيروييدتون باشه

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید ببخشید من دختری ۱۸ سالم که یکبار دیگه سرطان تیروئید گرفتم ولی خیلی کوچیک بود و با دارو رفع شد چند روز بود حالم بد بود و رفتم سونو گرافی و آزمایش و مشخص شد سرطان تیروئید دارم ولی غده کوچیک و گفتن باید عمل بشم آیا عملش سخته؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشین و به جراحتون اعتماد کنید

      پاسخ
  • سلام ۲۳ سالمه پنج ساله تیروئید دارم جدیداا یه کیست تیروئید دارم سمت راست تیروئیدم قراره داره تنگی نفس دارم و احساس خفگی میکنم قرص هامو هم به موقعه مصرف میکنم ولی همش تغییر میکنه و درمان نمیشه چیکار کنم ?

    پاسخ
    • سلام بايد ١- tsh خونتون چك كنيد
      ٢- سونوگرافي هم انجام بديد
      ٣- كيستتون تخليه كنيد

      پاسخ
  • سلام،با احساس توده ای توی غده تیروییدم سونوگرافی و F.N.A انجام دادم؛گواتر مولتی ندولر تشخیص داده شد،سطح TSH خون نرمال بود ولی توی آخرین آزمایش روی ۵/۲ رفت و توی غده تیروییدم و کمی پایین تر (بالای قفسه سینه)احساس درد میکنم،چه کاری باید انجام بدم؟

    پاسخ
    • سلام

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من ۴۵ سالمه تیروئید کم کار دارم برای سونوگرافی رفتم گفتن یک توده سمت چپ گردنم هست که کمی تورم هم داره گفتن باید نمونه برداری بشه به نظرتون چی میتونه باشه

    پاسخ
    • سلام
      بدون نمونه برداری نمی توان اظهار نظر کرد

      پاسخ
  • سلام لطفا بفرمایید علت بزرگ شدن غده تیروئید سمت راست چی میتونه باشه. ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      ندول تیرویید و سرطان و ..ممکن است علت ان باشند

      پاسخ
  • سلام من خانم ۳۹ ساله هستم چندسالپیش فهمیدم کم کاری تیرویید دارم لووتیروکسین مصرف میکنم حدود دوسال هست احساس گیر کردن چیزی در گلو دارم اکثرا شبها سرفه های خشک دارم آب دهانم میپره تو گلوم کمی هم مشکل بلع دارم الان چند روز هست احساس درد در گلو دارم روی لوزه هام دانه های سفید هست گلوم از بیرون تورم داره ممکنه سرطان باشه خیلی نگرانم دکتر رفتم میگه از سینوسهیا ریفلاکس معده داری ولی با دارو خوب نشدم استرس داشتنی بدتر میشه..راهنمایی کنید لطفا ممنونم .

    پاسخ
    • سلام
      خیر علایمتون به نفع سرطان نیست
      بنظر ریفلاکس مطرحه با توجه به علایمتون، اگه با دارو خوب نشدین

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید.من دوماه پیش تزمایش دادم tshام بالا بود البته از نظر خودم علائمی نداشتم یه مدت دارو خوردم چند روز بعد از اتمام دوباره ازمایش دادم ایندفعه tshام پایین بود به نظر شما این نوسان علائم سرطانه

    پاسخ
    • سلام نه سرطان نيست
      بريد يك آزمايشگاه رفرنس لطفا و tsh تونو چك كنيد و freet4 هم بديد لطفا

      پاسخ
  • سلام من 20 سالمه آزمایش دادم T4:10.5 و TSH:0.33 بود یکمی هم احساس سرفه دارم پرکاری تیروئید دارم؟

    پاسخ
    • سلام
      Free T4,freeT3 را چک کنید

      پاسخ
      • سلام ایا عود مجدد تریید غده لنفاوی درگیر باشه ززیر یک سانت میشه عمل کر د

      • سلام
        نیاز به بررسی دقیق تر داره تا بتوان نظر داد

  • سلام خسته نباشید من ۲هفته میشه از زیر گردن تا زیر گلو احساس توده ای در گلو میکنم بعضی وقتها حس خفگی دارم از بچگی کم کاری تیروئید دارم ۳۲ سالمه. یعنی سرطان تیروئید دارم لطفا راهنمایی کنید تشکر

    پاسخ
    • سلام نه اصلا، ممكنه تيروييدتون بدليل كمبود يد بزرگ شده باشه
      سونوگرافي بديد تا از نظر ابعاد بررسي شه

      پاسخ