تیروئیدیت هاشیموتو چیست؟ هاشیموتو یک بیماری خودایمنی است که غده تیروئيد را مورد حمله قرار میدهد و موجب بروز اختلال در کارکرد آن میشود. در این مطلب از مجله سلامت و درمان دکتردکتر به معرفی کامل تیروئیدیت هاشیموتو میپردازیم.
تیروئیدیت هاشیموتو چیست؟
تیروئیدیت هاشیموتو نوعی التهاب مزمن غده تیروئید است که بر اثر یک بیماری خودایمنی به وجود میآید. منظور از بیماری خودایمنی این است که بدن علیه خودش وارد عمل شده و علیه سلولهای خودی پادتنهای مختلف میسازد.
تیروئیدیت هاشیموتو نخستین بیماری خودایمنی شناخته شده است که در سال ۱۹۱۲ توسط شخصی به نام هاکارو هاشیموتو در آلمان کشف شد. این بیماری سیر نسبتا کندی دارد؛ یعنی به کندی در غده تیروئید پیشرفت میکند و به تدریج باعث تخریب در بافت تیروئید و موجب افت سطح هورمون تیروئید در خون میشود.
علت تیروئیدیت هاشیموتو چیست؟
هنوز علت دقیقی برای توجیه ابتلا به هاشیموتو یافت نشده است به طوری که برخی پزشکان معتقدند که یک ویروس یا باکتری باعث ابتلای فرد به این بیماری میشود و برخی دیگر عوامل ژنتیکی را مسبب ابتلا به این بیماری میدانند.
تیروئیدیت هاشیموتو بیشتر در زنان میانسال شایع است، اما ممکن است مردان، زنان و کودکان را در هر سنی گرفتار کند.
علائم و نشانههای تیروئیدیت هاشیموتو
تیروئیدیت هاشیموتو در بیشتر مواقع موجب بروز کمکاری تیروئید میشود. از نشانههای این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میکزودم
- افزایش وزن
- افسردگی
- حساسیت بیش از حد و غیر طبیعی نسبت به گرما و سرما
- پوست خشک و رنگ پریده
- احساس خوابرفتگی اندامها و کوفتگی
- احساس وحشت ناگهانی
- برادیکاردی (کند شدن ضربان قلب) و گاهی تاکیکاردی (تند شدن ضربان قلب)
- افزایش کلسترول خون و کاهش قند خون
- افزایش میزان خونریزی عادت ماهیانه یا طولانی شدن مدت زمان آن
- ضعف ماهیچهها یا گرفتگی ماهیچهها
- ضعیف شدن حافظه
- نازایی
- ریزش موها
- میگرن
از نظر معاینات و علائم بالینی بر اثر بیماری تیروئیدیت هاشیموتو غدهٔ تیروئید ممکن است سفت، بزرگ و لوبوله شود. البته ممکن است این تغییرات چندان محسوس نباشد و خود شخص به راحتی متوجه آنها نشود ولی پزشک متخصص غدد با معاینه به این موضوع پی خواهد برد.
علت افزایش سایز غده تیروئید در این بیماری ممکن است به علت نفوذ لنفوسیتها و فیبروز بافتی باشد (اشاره کردیم که هاشیموتو یک بیماری خودایمنی است) و دلیل آن هایپرتروفی یا بزرگ شدن بافتهای تیروئید نباشد.
تشخیص تیروئیدیت هاشیموتو
افزایش سطح پادتنهای ضد پراکسیداز تیروئید یا تیروگلوبولین در سرم نشاندهندهی وجود تیروئیدیت هاشیموتو است زیرا موجب تخریب تدریجی فولیکولهای غدهی تیروئید میشوند.
اگر شما یا یکی از اطرافیان شما با بیماریهای خودایمنی مثل تیروئیدیت هاشیموتو درگیر هستید؛ در صورت تمایل تجربه خود را ازین بیماری با ما و سایر خوانندگان این مقاله در بخش نظرها که در پایین همین مطلب قرار دارد به اشتراک بگذارید.
آیا ممکن است تیروئیدیت هاشیموتو به درستی تشخیص داده نشود؟
تیروئیدیت هاشیموتو خود را با علائم متنوعی نشان میدهد و نشانه اختصاصی ندارد به همین دلیل بیشتر اوقات در مراحل اولیه با بیماریهایی دیگر اشتباه گرفته میشود، از جمله این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افسردگی
- سایکلوتایمیا
- سندرم پیش از قاعدگی
- کوفتگی مزمن (CFS)
- فیبرومیالژیا و گاه اختلال اضطرابی (ED)
عوارض بیماری هاشیموتو
- گواتر: بزرگ شدن غده تیروئید، اصطلاحا گواتر نامیده میشود. کمکاری تیروئید یکی از علل اصلی ایجاد گواتر است که هاشیموتو اغلب خود را با کمکاری تیروئید نشان میدهد. بنابراین انتظار میرود که یکی از عوارض هاشیموتو گواتر باشد. گواتر موجب بروز مشکلاتی در تنفس فرد شده و بلع غذا را مشکل میکند.
- مشکلات قلبی: به علت افزایش مقدار کلسترول بد (LDL)، در اثر بیماری تیروئیدیت هاشیموتو، برخی مشکلات قلبی ایجاد میشوند. کمکاری تیروئید موجب افزایش اندازه قلب (هایپرتروفی قلب) و به دنبال آن ناتوانی در عملکرد قلب میشود که عارضهای بسیار خطرناک و جدی است.
- مشکلات روانی: افسردگی یکی از علائم ابتدایی بیماری هاشیموتو است که در اوایل بیماری خود را نشان میدهد و هرچه از زمان ابتلا به بیماری بگذرد، شرایط افسردگی وخیمتر میشود. بیماری هاشیموتو، میتواند باعث کاهش میل جنسی در زنان و مردان شود و همین موضوع نیز برای فرد مشکلات روانی خاص خود را به همراه دارد. همچنین این بیماری میتواند عملکرد ذهنی را کند کرده و فرد را تا حدود زیادی دچار فراموشی کند.
- نقص نوزاد هنگام تولد: نوزادانی که از مادران مبتلا به هاشیموتو متولد میشوند، بیشتر در معرض خطر نواقص مختلف در هنگام تولد هستند. این مشکلات بیشتر متوجه مشکلات فکری و رشد بدنی است که اغلب خود را در دوران کودکی نشان میدهند. همچنین در بین این نوزادان، کودکان لب شکری بیشتر دیده شده است. بنابراین برای جلوگیری از تولد چنین نوزادانی اگر قصد بارداری دارید، حتما آزمایش تیروئید را انجام داده و از سلامت خود مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید: گواتر؛ علت، علائم، تشخیص و درمان گواتر
درمان تیروئیدیت هاشیموتو
همانطور که قبلا اشاره کردیم، تیروئيدیت هاشیموتو اغلب خود را با کمکاری تیروئید نشان میدهد. فرد میتواند با مصرف داروهای هورمونی، مانند لووتیروکسین یا عصارهٔ خشککرده تیروئید که برای کمکاری تیروئید استفاده میشود تا حد زیادی علائم بیماری را کنترل کند.
توجه داشته باشید که تعیین مقدار داروی مصرفی یا به عبارتی تعیین دوز دارو به شدت بیماری و وزن بیمار بستگی دارد و توسط پزشک تعیین میشود. ولی معمولاً مصرف یک قرص لووتیروکسین در روز سطح تیروکسین خون را در حالت عادی نگه میدارد. البته بیماران مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو اغلب لازم است تا پایان زندگی خود از این دارو استفاده کنند.
تداخلهای دارویی در درمان تیروئیدیت هاشیموتو
برخی داروها، مکملها و غذاها، بر جذب لووتیروکسین اثر میگذارند. اگر در رژیم غذاییتان زیاد از فراوردههای سویا استفاده میکنید و یا رژیمهای غذایی غنی از فیبر دارید مثلا گیاهخواری میکنید یا یکی از داروهای زیر را مصرف میکنید، حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.
داروها و مکملهایی که در جذب لووتیروکسین خلل وارد میکنند، عبارتند از:
- مکمل آهن
- مکمل کلسیم
- سوکرالفیت (داروی اولسر یا زخم)
- هیدروکسید آلومینیوم (داروی ضد اسید معده)
- سدیم پلی استیرن سولفات (برای جلوگیری از افزایش مقدار پتاسیم خون)
- کلستیرامین (دارویی برای پایین آوردن کلسترول خون)
سوالهای خود در مورد تیروئیدیت هاشیموتو و سایر بیماریهای خودایمنی را در بخش نظرهای همین مطلب از ما بپرسید. پزشکان و کارشناسان دکتردکتر آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند.
منابع:
سلام، من ۴۸ سال دارم و از ۳ سال پیش تشخیص هاشیموتو برام دادن. روزی یک روز ۵۰ می خوردم تا چند ماه پیش که با مشکل کوفتگی، تپش قلب و مه مغزی، پریود بیش از ۷ روز، ریزش شدید مو دوباره آزمایش tsh دادم که کمی بالاتر از حد بالا تقریبا ۵.۱ بود. ۵ ماه که قرصم را یک روز درمیان ۵۰ و ۱۰۰ کردم. ولی الان باز همون علائم دوباره برگشتن دوباره نیاز هست با شرایط شیوع کرونا آزمایش بدهم یا قرص را روزی ۱۰۰ کنم؟
سلام
مجددا ازمایش داده و برای تنظیم دوز دارو به متخصص داخلی مراجعه کنید
باسلام من۴۲ سالمه و یه بچه ۱۳ ساله دارم در ۲سال اخیر سه سقط متوالی داشتم به ترتیب در هفته ۶-۶ولی سومی هفته ۶ قلبش وایساد . همه آزمایشاتم سالم ولی anti tpo ۶۰۰
میخواستم بپرسم تی اس اچ یک فرد هاشیماتو در دوران باردارب باید از دو بالاتر نره و اینکه علت سقط هام رو لطف کنید باتشکر
سلام
شایعترین علت سقط اختلالات ژنتیکی می باشد
با توجه به سن بالای شما باید زیر نظر متخصص زنان اقدام به بارداری کنید
سلام من ٣٠ سالمه و ١٠ روز هست كه منوجه بيماري هاشيموتو شدم tsh من ٨ بود و tpo 340 دكتر بهم لووتيروكسين ٥٠ دادند از لحاظ روحيه و سطح انرژي خيلي بهتر شدم اما كوفتگي بدن و درد مفصل دارم توي مچ پام و بعضي موقع ها دست هام ميخوام بدونم با ادامه دادن قرص اين علائم از بين ميرن؟
و اين كه احتياجي به خوردن كورتون نيست؟
سلام
بله دارو مصرف شود اگر علایم برطرف نشد آزمایش کلسیم و منیزیوم و ویتامین د۳ و RF بدهید
خیر کورتون نیاز نیست
آیا فرد هاشیمیتو تا آخر عمر باید قرص تیرویید بخورد؟
اگر بچه نخواهد و مشکل دیگری هم نداشته باشد.
سلام
اگر کم کاری تیرویید دارد بله باید بخورد
سلام
من ٣١ سالمه و از پنج شيش سالگي كه يادمه يسري مشكلات جسمي و رواني شديد داشتم و تا الان همه جور ازمايش و دكتر روانپزشك رفتم ولي اصلا بهتر نشدم
همه ازمايشات خوبه ولي چندسال مشخص شد تيروييد كم كار دارم و دارو هم مصرف ميكنم و نرمال ميشه ولي باز همه علايم رو دارم و بعضي مواقع دارو رو دكتر ميگفت نخورم
اين سري ازمايش دادم و tpo ab عددش ٩٩٧ بود و عدد نرمالش تو ازمايشگاه زد بود كمتر از ٣٤ بايد باشه
و قرار شد به گفته دكترم تا يجورايي اخر عمر لووتيروكسين مصرف كنم
ايا اين مشكلات من مثل كاهش وزن شديييد و خارش وحشتناك سر و درد مفاصل و افسردگي كه دارم واسه همين مشكل تيروييد هستش و خوب ميشه؟ چون همه ازمايشات ديگه كه دادم نرمال بود
ممنون ميشم راهنماييم كنيد
سلام
با بهبود تیرویید علایم تا حدودی ممکن است بهتر شود
اما خارش شدید سر از نظر عفونت قارچی
و درد مفاصل باید از نظر روماتیسم و…بررسی شود
با سلام.حدود ۳ماه پیش به علت احساس سنگینی و گیر کردن چیزی در گلو و ریزش موی شدید به دکتر مراجعه کردم.در آزمایش تیروئید tsh=6 ولی t4وt3نرمال بود.مدت ۳ماه قرص لیوتیروکسن۵۰روزی یکی خوردم tsh نرمال ولی antitpo بالاست.همچنان احساس گرفتگی در گلو دارم.خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید من نگران سرطان تیروئیدم آیا ممکنه antitpo
بالا دلیلی برسرطان باشد؟
سلام
آیا کانسر پاپیلاری از تیروئید هاشیموتو به وجود می آید ؟
سلام
خیر
سلام.وقت بخیر.من تیروئیدیت هاشیموتودارم.حدود6ماهه دارومصرف میکنم.ولی همیشه بدون علت بااینکه مواظبم سرمانخورم بازم سرم سرمامیخوره بعدش سردردمیشم.سرفه های خشک وخلط گلوهم آزارم میده. میخاستم بدونم علتش هاشیموتوست یاچیزدیگه است
ممنون
سلام
ارتباطی ندارد
سلام وقتتون بخیر
من دچار کم کاری تیرویید خفیف بودم و به صورت جسته و گریخته قرص مصرف میکردم سه سال قبل در اثر مشکلاتی که برام پیش اومد دچار بیماری ای شدم که برای مدتی شبها دچار حمله های تنفسی میشدم و تا مرز خفه شدن پیش میرفتم همون موقع گلوم به اندازه ی یه توپ کوچیک باد کرد وقتی بیماریم بهبود پیدا کرد یه جورایی فراموشم شد چون فکر میکردم این التهاب مربوط به سرفه های خشکه همون بیماریه تا اینکه سال قبل مجدد آزمایش دادم و دیدم که tsh خون من 36 هست و دکتر بیماری منو هاشیموتو تشخیص داد و درمان رو شروع کردم لازم هست بگم که توی تیروییدم ندول های هالو و کلسیفیکاس وجود داشت بعد از سه ماه استفاده مداوم با دز 100 توی آزمایش دوم tsh من نرمال شد و سونوگرافی هیچ ندولی رو توی غده م نشون نداد الان یک سالی میشه دارم با همون دز ادامه میدم سوالم این هست که باید مجدد به دکتر مراجعه کنم یا خیر و اینکه چقد احتمال داره اگه باردار شم فرزندم دچار اختلال بشه خودم به لحاظ علایم بیماری که کند ذهنی و فراموشی بود هیچکدومو ندارم و ذهنم به شدت فعاله 31 ساله هستم ممنونم
با سلام و خسته نباشید
من 21 سالم هست و اخیرا 3 ماهی میشه که دچار بیماری شدم که به تشخیص 2 تا دکتر غدد هاشیموتو بوده
علائمم دقیقا کم اشتها بودن هست وزنم چندین سال هست یکسان هست و اصن نه بالا میره نه پایین
گاهی اوقات استرس های شدید میگیرم و تپش قلب که اصن نمیتونم یک جا بشینم، دست و مخصوصا پاهایم سرد میشود، حالت تهوع و اسهال دارم
و البته باید بگم که علائم اکثرا ناگهانی و به صورت حمله پدیدار میشود که قبل از این که متوجه هاشیموتو بشوند دکتر ها میگفتند دچار حمله ی پنیک شده ام
اما الان یک ماه هست تقریبا که دارم لووتیروکسین مصرف میکنم و حالم بهتر هست، اما گاهی اوقات باز دچار این استرس ها به صورت خفیف میشوم و اذیتم میکنه
میخواستم بدونم این علائم بهتر میشوند یا تا آخر عمر باید درگیرشون باشم؟
سلام وقتتون بخیر من ازمایش چکاپ دادم و anti tpo حدود ۹۹ بود درحالی ک زده بود ماکزیمم باید ۳۹ باشه باقی موارد tsh t3 t4 نرمال بودن میخواستم بدونم این anti tpo بالا ممکنه ربطی داشته باشه به این که یه هفته س غدد لنفاوی پشت گوشم درد میکنه و سرم یکم تیر میکشه به صورت لحظه ای یا نه و اینکه این مقدارش خیلی بالاس خطرناکه؟
برای درد غدد لنفاوی گوشم باید پیش متخصص گوش برم یا متخصص غدد متشکرم
سلام
Anti tpo نشونه خودایمنی تیرویید و با توجه به اینکه ازمایشای تیرویید فعلا خوبه کاری لازم نداره عزیز، هر ۶ ماه ازمایش تیرویید بدین
برای غدد لنفاوی هم برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید. یا با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
سلام
علایم شما مطرح کننده حمله اضطراب یا پانیک است و مشکل تیروییدی به تنهایی نمیتواند این علایم را بدهد
با متخصص روانپزشک مشورت کنید
سلام
بله باید زیر نظر فوق تخصص غدد باشید
جهت بارداری جای نگرانی نیست فقط قبل از اقدام به بارداری با فوق تخصص غدد مشورت کنید
با سلام
آیا بیماری تیروئیدیت هاشیموتو باعث نقص سیستم ایمنی می شود . پرسش من از نظر های ریسک بودن برای ابتلا به سایر بیماری هاست . ممنونم
با سلام
خیر
اگر داروی کورتون مصرف نمیکنید خیر
با سلام و احترام چند سالی هست که این بیماری را دارم و اخیرا که آزمایش تیروئید دادم سطح TSH=5وantitpo=264ولی مشکلی که دارم و اخیرا اذیتم میکند فشار روی گلویم هست ولی در ظاهر بزرگی در تیروئید مشهود نیست ممنون میشم راهنماییم کنید
با سلام
آزمایشات نشان دهنده مشکل خاصی نیست.به متخصص گوش حلق بینی جهت بررسی مراجعه کنید
درصورتی که مشکل جسمی وجود نداشت از نظر اضطراب نیز بررسی شوید