زمان‌بندی واکسن نوزاد و کودک؛ ایمن‌سازی بدن کوچولوها

واکسن بچه ها
اشتراک گذاری 4 نظر
واکسن ها محصولاتی هستند که معمولا در دوران کودکی برای محافظت در برابر بیماری‌های جدی و اغلب کشنده تجویز می‌شوند. با تحریک دفاع طبیعی بدن، هر فرد برای مبارزه سریع‌تر و موثرتر با بیماری آماده می‌شود. با آگاهی از زمان بندی واکسن نوزاد و کودک می‌توانید او را از مشکلات جدی دور نگه دارید. با مشورت با متخصص اطفال در این زمینه اطلاعات کافی کسب خواهید کرد. در این مقاله هم از زمان مناسب برای واکسن کودکان در سنین مختلف صحبت کرده‌ایم.

واکسن کودکان چیست؟

واکسن درمانی پیشگیرانه برای برخی بیماری‌های خاص است؛ بیماری‌های عفونی میکروبی که از شخصی به شخص دیگر سرایت می‌کنند. واکسن حاوی نوع کشته‌ یا ضعیف‌شده‌ میکروب  یا ماده‌ای مشابه آن است. 

بیشتر واکسن‌ها در کودکی تزریق می‌شوند و به بدن کمک می‌کنند تا علیه بیماری یک سد حفاظتی بسازد و فرد را در هنگام قرار‌گرفتن در معرض بیماری مصون نگه دارد. 

واکسن‌ها مهم هستند، آنها نه تنها به حفظ سلامت کودک کمک می‌کنند، بلکه با محدودکردن قدرت سرایت بیماری و کاهش احتمال ابتلای بیماری‌های جدی کودکی از همه‌ی اعضای جامعه حفاظت می‌کنند. 

واکسیناسیون در کودکی برای موقعیت‌های خاص زندگی مانند، مسافرت و رفتن به مدرسه ضروری است. در مورد باید و نبایدهای پیرامون این کار سوالات زیادی وجود دارد که با هم پاسخ آن‌ها را مرور می‌کنیم. 

زمان بندی واکسن کودک و نوزاد

واکسن‌هایی که کودک باید بزند

کودک معمولا اولین واکسن خود را بلافاصله بعد از تولد دریافت می‌کند. واکسن‌ها در طول زندگی کودک در فواصل زمانی خاصی به او تزریق می‌شوند. پزشک متخصص اطفال بر اساس جدول زمان‌بندی خاص هر کشور، نوع واکسن و زمانی را که باید دریافت شود به والدین اعلام خواهد کرد.

چه واکسن‌هایی باید بزنیم؟

به‌طور کلی، هر فرد باید این واکسن‌ها را در طول زندگی خود تزریق کند:

  • ب ث ژ (BCG)؛ واکسن سل
  • سه‌گانه (DPT)؛ دیفتری، سیاه‌سرفه، کزاز
  • دوگانه ویژه بزرگسالان (DT)؛ دیفتری، کزاز
  • فلج اطفال خوراکی یا تزریقی
  • سرخک
  • هپاتیت
  • توکسوئید کزاز TT

درباره جدول زمان بندی واکسن نوزاد و کودک در ادامه صحبت خواهیم کرد اما از میان مواردی که گفته شد، دوگانه ویژه بزرگسالان مخصوص بازه ۱۴ تا ۱۶سالگی است و باید هر ۱۰ سال یک‌بار تزریق شود.

مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر اطفال

واکسن نوزادان به ترتیب

سننوع واکسن
بعد از تولد و قبل از مرخص شدن از بیمارستانواکسن ب ث ژ (BCG)
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
واکسن تزریقی هپاتیت ب – اولین تزریق
  دو ماهگیواکسن سه گانه تزریقی دیفتری، کزاز و سیاه سرفه
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
واکسن تزریقی هپاتیت ب – دومین تزریق
چهار ماهگیواکسن سه گانه تزریقی دیفتری، کزاز و سیاه سرفه
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
شش ماهگیواکسن سه گانه تزریقی دیفتری، کزاز و سیاه سرفه
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
واکسن تزریقی هپاتیت ب – سومین تزریق
دوازده ماهگیواکسن تزریقی سرخک، سرخچه و اوریون (MMR)
هجده ماهگیواکسن سه گانه تزریقی دیفتری، کزاز و سیاه سرفه (DTaP)
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
4 تا 6 سالگیواکسن سه گانه تزریقی دیفتری، کزاز و سیاه سرفه
واکسن خوراکی فلج اطفال
واکسن تزریقی سرخک، سرخچه و اوریون (MMR)

آیا دلیلی برای واکسینه‌نکردن کودک وجود دارد؟

در برخی شرایط خاص کودک واکسن دریافت نمی‌کند. اگر کودک مبتلا به نوع خاصی از سرطان‌ها و بیماری‌ها باشد، نباید برخی از واکسن‌ها را تزریق کند. اگر کودک دارویی مصرف می‌کند که توان بدن برای مقابله با عفونت را کم می‌کند، به هیچ وجه نباید واکسینه شود. 

حساسیت واکسن بچه ها

چنانچه کودک به نوبت اول تزریق واکنش شدیدی نشان بدهد، حتما با پزشک در مورد معایب و مزایای تزریق سایر نوبت‌های واکسن مشورت کنید. بروز علائم در زمان تزریق واکسن نیاز به پیگیری فوری دارد. 

در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیکی شدید (کهیر، تورم صورت و گلو، مشکل در تنفس، ضربان قلب سریع، سرگیجه یا ضعف)، با اورژانس تماس بگیرید و بچه را به نزدیک‌ترین بیمارستان ببرید.

جدول واکسن بچه ها

آیا واکسن‌ نوزادان عوارض جانبی دارد؟

احتمال دارد که برخی واکسن‌ها عوارض جانبی خفیف یا موقت داشته باشند. تب، تشنج ناشی از تب کودکان، درد و تورم در محل تزریق واکسن از جمله مشکلاتی است که کودک بعد از دریافت واکسن با آن مواجه می‌شود. هر واکسن می‌تواند عوارض جانبی احتمالی خاص خود را داشته باشد، در این مورد با پزشک مشورت کنید و از او راهنمایی بخواهید. 

منابع:

familydoctor.org

سوالات متداول واکسن نوزاد و کودک 

واکسن نوزاد تازه متولد شده را در مراکز واکسیناسیونی تزریق می‌کنند که در هر شهری وجود دارد. مراکز بهداشتی مختلفی در نقاط گوناگون هر شهر هست که باید به آنها مراجعه کنید.

واکسن مربوط به این سن در بخش جلویی و خارجی ران در سمت چپ تزریق می‌شود. این واکسن باید به طور عضلانی و عمیق انجام شود تا از عوارض بعدی‌اش جلوگیری به عمل بیاید.

آمپول کزاز را چه زمانی باید زد؟ تزریق آن در کودکی انجام می‌شود؟ بله در دو ماهگی این واکسن همراه با دیفتری و سیاه‌سرفه تزریق می‌شود. در زمان بندی واکسن نوزاد و کودک به این مورد هم اشاره می‌شود.

اگر سامانه‌ای از مستندات واکسیناسیون موجود نباشد، از آزمایش خون برای بررسی وجود آنتی‌بادی‌های کزاز در بدن استفاده می‌شود. آزمایش خون کزاز آنتی‌بادی‌ها را شناسایی و به تشخیص این موضوع کمک می‌کند که آیا فردی در برابر کزاز واکسینه شده یا قبلا به آن مبتلا شده است.

پزشکان توصیه می‌کنند که کودک شما هر سال در پاییز و از سن ۶ماهگی واکسن آنفولانزا بزند. برخی از کودکان ۶ماهه تا ۸ساله  برای محافظت بهتر به ۲ دوز نیاز دارند. واکسیناسیون در این زمینه باید پیش از شروع فصل شیوع بیماری انجام شود.

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

4 دیدگاه در “زمان‌بندی واکسن نوزاد و کودک؛ ایمن‌سازی بدن کوچولوها
  • آیا به نوزاد دو ماهه واکسن هاری میتوان زد و عوارض ان

    پاسخ
  • آیا به نوزاد دو ماه واکس هاری عوارضی دارد

    پاسخ
  • دخترم یه ساله شده آیا واکسن ویتامین دی یا ای تزریق میکنن هم برا مادر هم کودک؟

    پاسخ
    • سلام واكسن ويتامين دي و e وجود نداره اما اگه منظورتون امپولش هست بهتره خوراكي بديد و خودتونم هم خوراكي مصرف كنيد

      پاسخ