بهترین روش برای درمان خارش سر
خارش پوست سر یک بیماری شایع است. شوره سر و یک بیماری التهابی پوستی به نام درماتیت سبورئیک شایع ترین علل خارش پوست سر هستند. درماتیت سبورئیک می تواند نتیجه استرس، تغییرات فصلی، نوسانات هورمونی یا رشد بیش از حد مخمر روی پوست سر باشد. شوره سر می تواند به دلیل خشکی بیش از حد موهای سر، موهای چرب و انواع بیماری های پوستی باشد.
علل دیگر خارش پوست سر عبارتند از:- اختلالات خود ایمنی، مانند پسوریازیس
- عفونت های قارچی مانند کچلی کچلی یا کرم حلقوی
- واکنش آلرژیک به محصولی مانند رنگ مو
- اگزما
- درماتیت آتوپیک
- شپش سر
- استرس یا اضطراب
- دیابت
- هرپس زوستر یا زونا
برخی از علل خارش پوست سر نیاز به درمان پزشکی دارند. در صورت علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
- بیشتر از یک هفته طول بکشد.
- شامل درد، زخم یا تورم باشد.
- شامل خارش شدید باشد که در خواب یا عملکرد شما اختلال ایجاد کند.
روش های طبیعی و خانگی
شما می توانید با روش های طبیعی و خانگی این مشکل را در صورت حاد نبودن، کنترل کنید. کارهایی همچون تغییر شامپو، شانه کردن موها، رژیم غذایی سالم، دوری از فشار و استرس و انجام تمرینات یوگا و مدیتیشن می تواند در کنترل این مشکل به شما کمک زیادی بکند.
روش دیگر استفاده از ترکیبات گیاهی نظیر روغن درخت چای، روغن نارگیل، آبلیمو، آلوئه ورا، روغن کنجد، آب پیاز و سرکه سیب است که تاثیرات فراوانی در رفع و تسکین خارش سر و واکنش های آلرژیک دارند.
اگر به دنبال داروهای دیگری به جز درمان های خانگی برای خارش پوست سرتان می گردید، ترکیباتی همچون کرم های ضد قارچ، پریتیون روی، داروهای کراتولیتیک و استروئیدهای موضعی از این دست ترکیبات موثر هستند.
برای پیشگیری از واکنش های آلرژیک باید تا حد امکان از برخورد مواد شیمیایی ، رنگ ها و عطر ها با پوست سرتان خودداری کنید. همچنین بهتر است لوازم شخصی خود نظیر کلاه، شال، روسری، شانه ، برس و حوله خود را با کسی شریک نشوید.
سرکه سیب دارای خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد قارچی است و می تواند به کاهش خارش ناشی از خشکی پوست کمک فراوانی کند. سعی کنید سرکه سیب را در آب گرم رقیق کنید و سپس از آن استفاده کنید تا شوره سر و خارش پوست خود را کاهش دهید.
روغن نارگیل ارگانیک به طور طبیعی از نارگیل های بالغ استخراج می شود. این روغن حاوی اسید لوریک (نوعی چربی اشباع شده با خواص ضد میکروبی) است. اسید لوریک به جذب موثر روغن نارگیل به پوست کمک می کند و باعث می شود آن را به یک درمان تسکین دهنده برای خارش پوست سر تبدیل کنید.
روغن نارگیل ممکن است برای خارش پوست سر ناشی از اگزما و همچنین مبارزه با شپش سر مفید باشد. یک مطالعه در سال 2010 قدرت درمانی روغن نارگیل مخلوط با بادیان را تجزیه و تحلیل کرد. محققان دریافتند این ترکیب در از بین بردن خارش پوست سر موفق تر از پرمترین است. پرمترین دارویی است که برای درمان شپش استفاده می شود.
ماساژ روغن زیتون گرم نیز باعث از بین رفتن خشکی و پوسته های سطح سر و نرمی آن می شود. برای تاثیر بیشتر بهتر است اجازه دهید روغن زیتون مدتی روی سرتان بماند سپس اقدام به شستن آن بکنید.
روغن نعناع دارای مقداری زیادی از مادهای طبیعی به نام منتول می باشد که خاصیت خنک کنندگی سطح پوست را نیز داراست. بنابراین روشی مناسب برای درمان خارش هایی ست که در اثر حساسیت به وجود آمده است.
روغن علف لیمو نیز روش خوبی برای درمان شوره سر می باشد. از سوی دیگر علاوه بر روغن درخت چای که یک روش طبیعی مناسب برای درمان خارش است می توانید از نرولیدول استفاده کنید که علاوه بر تسکین خارش برای مواردی نظیر شپش روی سر هم کاربرد دارند. اگر سفری به مناطق آلوده پیش رو دارید و ممکن است در معرض حمله شپش ها قرار بگیرید بهترین روش استفاده از روغن درخت چای و نرولیدول است.
روغن درخت چای دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد عفونی کننده و همچنین دارای اثرات ضد التهابی است. روغن درخت چای میتواند برای پوست تحریککننده باشد، بنابراین مهم است که آن را کم مصرف کنید یا قبل از استفاده آن را رقیق کنید.
سعی کنید 10 تا 20 قطره روغن درخت چای را به یک شامپوی ملایم اضافه کنید یا آن را با روغن زیتون مخلوط کنید و مستقیماً روی پوست سر خود ماساژ دهید. روغن درخت چای می تواند به کاهش یا از بین بردن خارش ناشی از شوره سر، درماتیت سبورئیک و شپش سر کمک کند.
شاید باورش سخت باشد اما مدیتیشن، ممکن است در از بین بردن خارش پوست سر ناشی از اضطراب موثر باشد. همچنین ممکن است به کاهش خارش ناشی از اگزما نیز کمک کند.
مطالعه ای بر روی مدیتیشن و تأثیر آن بر اگزما در دانشگاه اموری نشان داد که خارش ممکن است با این روش قدیمی به وسیله مکانیسم مقابله و حس کنترل بهبود یابد. مدیتیشن را می توان به تنهایی یا همراه با سایر درمان های خارش سر امتحان کرد. اگر در مدیتیشن تازه کار هستید، سعی کنید در کلاس شرکت کنید یا به یک پادکست گوش دهید.
شامپو زینک پیریتیون
یک مطالعه بزرگ نشان داد که افراد مبتلا به شوره سر و درماتیت سبورئیک بیش از دو برابر هیستامین روی پوست سر خود نسبت به دیگران دارند. این مطالعه تأثیر شامپوهای حاوی روی پیریتیون را بر سطوح هیستامین مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. شرکت کنندگان مبتلا به خارش پوست سر که از شامپو پیریتیون روی استفاده کردند، کاهش قابل توجهی در سطوح هیستامین و شدت خارش داشتند.
این نوع شامپو ممکن است برای افرادی که به دلیل آلرژی دچار خارش پوست سر هستند، مفید باشد. زینک پیریتیون علاوه بر تاثیر مثبت بر هیستامین، رشد مخمر را نیز کاهش می دهد.
اسید سالیسیلیک
شامپوهای حاوی اسید سالیسیلیک در درمان خارش پوست سر ناشی از پسوریازیس و درماتیت سبورئیک موثر هستند. اسید سالیسیلیک یک بتا هیدروکسی اسید است که در برگ های همیشه سبز و پوست درخت بید سفید یافت می شود و دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی است. از سوی دیگر دارای قدرت لایه برداری فراوانی نیز هست.
اسید سالیسیلیک نباید توسط افرادی که به آسپرین حساسیت دارند استفاده شود.
شامپو کتوکونازول
کتوکونازول یک داروی ضد قارچ با طیف وسیع است که در کاهش مخمر مالاسزیا موثر می باشد. شامپوهای کتوکونازول ممکن است شوره سر، لکه های پوسته پوسته و خارش ناشی از درماتیت سبورئیک را کاهش دهند.
نکته مهم: از کتوکونازول روی زخم های باز یا روی پوست متورم استفاده نکنید.
سولفید سلنیوم
سولفید سلنیوم یک داروی ضد عفونی است که برای درمان درماتیت سبورئیک استفاده می شود و با کند کردن رشد مخمر روی پوست سر عمل می کند. این ترکیب به صورت شامپو و لوسیون موجود است.
دوز توصیه شده برای سولفید سلنیوم تجویزی دو بار در هفته برای دو هفته اول است و پس از آن یک بار در هفته برای حداکثر یک ماه استفاده می شود. اگر از یک محصول فروشگاهی حاوی سولفید سلنیوم استفاده می کنید، حتماً دستورالعمل های برچسب را دنبال کنید. در صورت بروز تحریک یا تشدید علائم، مصرف آن را متوقف کنید.
خارش شدید پوست سر می توان ناشی از فشار روحی، مشکلات عصبی، استرس و افسردگی نیز باشد. در این صورت بهترین روش درمانی مراجعه به پزشک است. اگر این حالات ادامه پیدا کند و اقدامی صورت نگیرد ممکن است منجر به ریزش موی سکه ای و حتی اگزمای شدید و زخم های پوستی شود.
قرص های ضد خارش
هیدروکسی زین ها از جمله داروهای آنتی هیستامین هستند که باعث کاهش حساسیت و آلرژی در فرد می شوند. هیدروکسی زین ها به دو شکل قرص و شربت موجودند و معمولا برای افرادی که آلرژی دارند تجویز می شوند. اصلی ترین کاربرد این دارو درمان آلرژی و خارش است.
بنادریل نیز یک داروی ضد حساسیت می باشد که با نام “دیفن هیدرامین” شناخته شده و در کنترل و کاهش خارش های آلرژیک نقش موثری ایفا می کند. این دارو به شدت خواب آور است، بنابراین پس از مصرف این دارو تا چند ساعت باید از رانندگی و انجام فعالیت هایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند خودداری نمایید. مصرف این دارو برای کودکان زیر دو سال ممنوع می باشد.
نکته قابل توجه این است که بسیاری از بیماری های جدی ممکن است ابتدا خود را با علائمی نظیر خارش و آلرژی نشان دهند از جمله بیماری های کبدی و حتی برخی سرطان های پوستی. پس اگر این خارش ها به مدت طولانی و به شکل شدیدی ادامه پیدا کرد و تبدیل به التهاب و زخم یا اگزما شد، جهت پیشگیری و درمان حتما به پزشک معالج مراجعه نمایید تا با تشخیص پزشک به شکل تخصصی تر و مطمئن تری درمان را ادامه داده و نتیجه بهتری بگیرید.
میرم پیش دکتر مگه درمان نداره شوره سر باید کنترلش کنی اخه دکترعزیز اگه کنترل میشد که پیش شما نمیومدم
سلام من همیشه نفخ شکم دارم ایاخودنفخ شکم باعث دردعضلاهای کمرم میشه ممنون به سوالم جواب بدین