علائم دیسک گردن ؛ معرفی درمان های خانگی و جراحی دیسک گردن

علائم دیسک گردن و روش های درمان آن
اشتراک گذاری 28 نظر

گستره اطلاعات مربوط به دیسک گردن بسیار وسیع است. برای مثال بررسی علائم دیسک گردن یکی از مهم‌ترین مفاهیم مربوط به دیسک گردن است. اما ابتدا بهتر است به یک سوال پاسخ دهیم؛ اینکه دیسک گردن چیست؟ دیسک گردن، در اصل زمانی شکل می‌گیرد که یکی از دیسک‌های موجود بین مهره‌های گردن، در حالتی غیرعادی وارد دستگاه عصبی شوند. طی این اتفاق، عوارضی بر روی عصب‌ها و بافت‌های عصبی اطراف ایجاد می‌شود.
انواع دیسک گردن شامل دیسک بیرون زده، دیسک فتق یافته، دیسک پرولایس شده، دیسک گردن مزمن و دیسک گردن حاد است. زمانی که هرکدام از این دیسک‌ها اتفاق بیقتند، افراد درد گردن، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن، ضعف عضلانی، سفتی گردن، سردرد، سرگیجه و مشکل در تعادل را تجربه خواهند کرد.
علت دیسک گردن به‌طورمعمول با سن، آسیب، حرکات تکراری، چاقی و سابقه خانوادگی خانوادگی مرتبط است. برای توضیح دقیق‌تر، این مطلب از دکتردکتر را به دیسک گردن اختصاص می‌دهیم. برای خواندن این مطلب به ۷ دقیقه زمان نیاز دارید.
همچنین اگر سوالی داشتید، می‌توانید درانتهای مطلب و در بخش نظرات مطرح کنید تا ‍پزشک پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

دیسک گردن چیست؟

در یک جمله، دیسک گردن (cervical disk) زمانی اتفاق می‌افتد که ساختار ژلی مانند موجود در هسته دیسک به فضای بیرون راه پیدا کند. مثل وقتی که یک دونات ژله‌ای را از وسط فشار می‌دهیم و ژل درون آن به بیرون ریخته می‌شود.

دیسک، در اصل لایه‌ای است که بین مهره‌های ستون فقرات قرار دارد. دیسک دارای دو قسمت است؛ نخست یک هسته ژله‌ای در بخش مرکزی و دوم یک بخش سفت‌تر خارج ازمرکز.

نام‌های زیادی برای توصیف فتق دیسک به کار می‌رود. زمانی که حلقه اطراف دیسک دست نخورده و سالم باشد ولی برآمدگی ایجاد شده در آن به اعصاب فشار وارد کند به آن دیسک برآمده گفته می‌شود. ولی فتق دیسک گردن کامل زمانی اتفاق می‌افتد که وجود مشکلی در حلقه‌ اطراف دیسک باعث شود که ماده ژل مانند موجود در هسته دیسک به بیرون راه پیدا کند. گاهی شدت بیماری زیاد می‌شود و در این حالت قطعه جدا شده دیسک به درون کانال نخاعی راه پیدا می‌کند.

دیسک گردن به دلیل مشکل بین مهره های گردن به وجود می آید

آناتومی دیسک گردن

دیسک گردن یا دیسک cervical، بخشی از غضروف‌های فشاری موجود در بین مهره‌های ستون فقرات گردن است. ازآنجایی که شکل دیسک مانند دارد به آن دیسگ می‌گویند. در بررسی کلي‌تر می‌توان گفت که دیسک بین مهره‌ای بین هر مهره از ستون فقرات جا گرفته است. دلیل چنین حالتی، این است که استخوان‌ها به یکدیگر مالیده نشوند. همچنین مواد تشکیل دهنده دیسک بین مهره‌ای، یک حلقه و یک هسته است. درون هسته از ژل پرشده است؛ زمانی که این ژل از دیسک بیرون بزند، احساس درد ایجاد می‌شود. به‌این حالت، فتق دیسک می‌گویند.

برای توضیح دقیق‌تر، دانستن آناتومی ستون فقرات نیز خالی از لطف نیست. مهره‌های ستون فقرات ۳۳ استخوان دارند. این مهره‌ها به هم قفل شده‌اند و ستون فقرات شما را ایجاد کرده‌اند. دسته‌بندی و شماره‌گذاری هر مهره با توجه به موقعیت قرارگیری‌اش در ستون فقرات انجام می‌گیرد. مهره‌های ستون فقرات در نواحی گردن، قفسه سینه، کمر، ساکرون و دنبالچه قرار گرفته‌اند.

علائم دیسک گردن

اگر فرد به دیسک گردن مبتلا باشد، دردی که احساس می‌کند به سمت بازوها و گاهی دست‌هایش نیز منتشر می‌شود. گاهی فرد در ناحیه کتف و یا در نزدیکی آن‌ هم احساس درد خواهد داشت و در برخی اوقات فرد با چرخاندن گردن و خم کردن آن هم احساس درد خواهد داشت. دیگر علائم دیسک گردن شامل مواد زیر است:

  • اسپاسم ماهیچه‌ای
  • درد به همراه بی‌حس شدن بازوها
  • ضعیف شدن ماهیچه‌های جلو بازو، پشت بازو
  • خمشی مچ دست

در صورت تجربه هر یک از علائم ذکر شده، احتمال دیسک گردن وجود دارد.

علائم دیسک گردن حاد

در صورتی که دیسک گردن حاد باشد، علائم آن کمی متفاوت‌تر است. افرادی که ممکن است به دیسک گردن‌ حاد دچار باشند معمولا در گردن یا بازوها احساس درد شدیدی می‌کنند. همچنین در اندام فوقانی دست ممکن است احساس بی‌حسی و ضعف کنند.

از دیگر علائم دیسک گردن حاد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راه رفتن نامتعادل
  • از بین رفتن هماهنگی بین انگشتان دست‌ها و بازوها
  • از بین رفتن توده عضلانی در پاها و دست‌ها
  • از بین رفتن مهارت کنترل جسم با دست
  • اسپاسم عضلانی در قسمت پاها

در صورت تجربه هر یک از علائم دیسک گردن هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید تا مراحل درمان دیسک گردن آغاز شود.

علائم دیسک گردن بر اساس محل بیرون زدگی دیسک

در صورتی که دیسک گردن بیرون بزند، علائم دیسک گردن متفاوت خواهد بود. علائم بیرون زدگی دیسک گردن عبارتند از:

  • مشکل در انجام حرکت‌های ظریف مثل نوشتن یا بستن دکمه
  • تجربه مشکلات حرکتی یا استفاده از بازوها
  • ضعف در قسمت دست و پا
  • سوزش گزگز یا احساس بی‌حسی در دست‌ها و بازوها
  • گردن درد شدید که به یک یا دو سمت از بازوها انتقال پیدا می‌کند‌.

در صورت تجربه هر یک از علائم دیسک گردن، برای تشخیص دقیق‌تر حتما به پزشک مراجعه کنید.

انواع درد دیسک گردن

در ناحیه گردن ۷ دیسک مختلف وجود دارد. گردن برای فعال کردن حرکات سر به فشار چرخشی بیشتری در مقایسه با سایر قسمت‌های بدن مثل قفسه سینه نیاز دارد، بنابراین احتمال آسیب دیسک در گردن بیشتر است.

با افزایش سن احتمال ضربه یا ساییدگی در گردن بیشتر می‌شود و مشکلات دیسک را ایجاد می‌کند. معمولا درد دیسک با موارد دیگری مثل التهاب، اسپاسم عضلانی و آسیب عصبی همراه می‌شود. انواع دردهای دیسک گردن عبارتند از:

  • التهاب: معمولا پس از پارگی دیسک یا برآمدگی آن، التهاب ایجاد می‌شود. این حالت با نشت ژل موجود در هسته و به دنبال آن تحریک اعصاب مجاور اتفاق می‌افتد.
  • آسیب عصبی: در صورتی که دیسک آسیب ببیند می‌تواند به اعصاب مجاور فشار وارد کند و همین اتفاق منجر به احساس درد در پایین بازو خواهد شد.
  • اسپاسم عضلانی: در صورتی که در ناحیه آسیب دیده عضله‌ها سفت شود، می‌گوییم اسپاسم عضلانی ایجاد شده است و درد زیادی را به همراه دارد.

با انواع دردهای دیسک گردن آشنا شدیم. هر کدام از درد ها شدت متفاوتی دارد و برای درمان نیاز به معاینه دقیق دارد.

درد دیسک گردن به دلیل التهاب و آسیب عصبی رخ می دهد.

برای تشخیص قطعی دیسک گردن به چه متخصصی مراجعه کنیم؟

برای تشخیص قطعی دیسک گردن باید به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. همچنین در صورتی که نیاز به جراحی برای دیسک گردن داشته باشید، می‌توانید به جراح مغز و اعصاب تهران یا سایر شهرهای ایران مراجعه کنید. برای دریافت نوبت می‌توانید از سایت نوبت دهی دکتردکتر کمک بگیرید. کافیست لیست جراحان مغز و اعصاب شهر خود را جستجو کنید.

علت ایجاد دیسک گردن چیست؟

از جمله علل بروز این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضربه خوردن
  • وارد شدن آسیب به گردن
  • بلند کردن اجسام به روش نادرست و برای دفعات زیاد
  • خشک شدن دیسک‌ها در اثر افزایش سن
  • ضعیف شدن فیبرهای سخت تشکیل دهنده حلقه اطراف دیسک

مایع ژل مانند درون هسته‌ی دیسک ممکن است از دیسک خارج شود و ایجاد درد کند. ژنتیک، سیگار کشیدن و انجام دادن حرکات تکرار شونده زیاد ممکن است به آسیب‌های اولیه دیسک گردن منجر شود.

انواع دیسک گردن

دیسک گردن انواع مختلفی دارد. در ادامه انواع دیسک گردن را بررسی می‌کنیم و علت بروز هر کدام را شرح می‌دهیم. با مطالعه این بخش می‌توانید نوع دیسک گردن خود را مشخص و با اطلاعات بیشتری اقدام به درمان کنید.

فتق دیسک گردن

در صورتی که در مرکز ژل مانند دیسک پارگی ایجاد شود یا بیرون بزند، می‌گوییم فتق دیسک گردن اتفاق افتاده است. موادی که از هسته بیرون آمده است باعث تحریک اعصاب نخاعی می‌شود و تحریک شیمیایی ایجاد خواهد شد. به دنبال این اتفاق گردن شما درد می‌کند.

چه افرادی بیشتر در معرض فتق دیسک گردن هستند؟

دیسک گردن در افرادی که در دهه ۳۰ و ۴۰ زندگی خود هستند، بیش‌تر بروز می‌کند. با این همه میانسالان و افراد مسنی که حرکات پرخطر انجام می‌دهند، بیش‌تر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. چیزی در حدود ۸ درصد فتق های دیسک در ناحیه گردن رخ می‌دهد.

آسیب نخاعی

در صورتی که به مهره‌های گردن شما آسیب وارد شود، می‌گوییم آسیب نخاعی اتفاق افتاده است. معمولا این نوع آسیب زمانی اتفاق می‌افتد که ضربه ناگهانی به دیسک‌ها وارد شود.

تنگی کانال نخاعی

هنگامی که کانال نخاعی در ناحیه ستون فقرات تنگ و باریک شود، تنگی کانال نخاغی پیش می‌آید. دلیل ایجاد این بیماری ممکن است تغییر مکان دیسک‌های گردن باشد. در صورتی که فضای کمی در ستون فقرات گردنی وجود داشته باشد، فضا برای اعصاب و نخاع نیز کمتر خواهد شد. به این ترتیب عملکرد نخاع دچار اختلال می‌شود و درد احساس خواهد شد.

تنگی کانال نخاع یکی از انواع دیسک گردن است

رادیکولوپاتی گردن

هنگامی که مهره‌های گردنی به عصب‌ها فشار وارد کنند، می‌گوییم عارضه رادیکولوپاتی گردن پیش آمده است. از علائم دیسک گردن رادیکولوپاتی می‌توان به احساس درد، ضعف، سوزن سوزن شدن و بی‌حسی اشاره کرد. این علائم ممکن است فقط در گردن احساس شود اما احتمال سرایت به دست‌ها، انگشتان و بازو وجود دارد.

اسپوندیلوز گردنی

اسپوندیلوز گردنی معمولا به علت کهولت سن پدیدار می‌شود. عنوانِ دیگر این بیماری، آرتریت گردن است. در این بیماری مفاصل ستون فقرات گردن و دیسک‌ها به آرامی تخریب می‌شوند.

دیسک دژنراتیو گردن

دیسک دژنراتیو گردن در هنگام فرسوده شدن دیسک‌های ستون فقرات گردن رخ می‌دهد. علت این نوع دیسک به دلیل کهولت سن و یا قرارگیری فشار مضاعف روی مهره‌های گردن به وجود می‌آید.

روش های تشخیص دیسک گردن

فرد در هنگام مشاهده علائم دیسک گردن ابتدا باید با پزشک خود مشورت کند. پزشک بعد از گرفتن شرح حال بیمار تشخیص می‌دهد که کدام یک از عادت‌های بیمار و سبک زندگی او در وقوع بیماری موثر بوده است. بعد از آن معاینه جسمی و بالینی انجام خواهد شد تا محل دقیق درد و ماهیچه‌های ضعیف و بی‌حس تشخیص داده شوند.

ام آر آی

در صورتی که علائم دیسک گردن را داشتید، پزشک می‌تواند برای تشخیص دقیق‌تر درخواست ام آر آی کند. در این روش با کمک امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی بسیار قوی، تصویری دقیق و پر از جزئیات از بافت‌ها و ساختارهای داخلی بدن گرفته می‌شود. بر خلاف رادیولوژی در واقع تصاویر به دست آمده با ام آر آی (MRI)، محل دقیق دیسک گردن و عصب درگیر را نشان خواهد داد. گاهی برای نمایش تصویر با وضوح بالاتر ماده رنگی به فرد تزریق می‌شود.

این روش تشخیصی به تشخیص رشد بیش از اندازه استخوانی، تومورهای طناب نخاعی و یا آبسه‌ها هم کمک می‌کند.

انجام ام آر آی برای تشخیص دیسک گردن که قبل از درمان انجام می شود
انجام mri برای تشخیص دیسک گردن

میلوگرام (Myelogram)

در روش میلوگرام (Myelogram) یک ماده رنگی به داخل مایع مغزی – نخاعی تزریق شده و بعد از آن تصویر اشعه ایکس گرفته می‌شود. با این روش فشار وارد شده به طناب نخاعی و یا عصب به دلیل دیسک گردن و یا دیگر بیماری‌ها مشخص خواهد شد.

این ماده رنگی در تصاویر رادیولوژی سفید رنگ دیده می‌شود و به پزشک کمک می‌کند تا طناب و کانال نخاعی را به دقت و با جزئیات بررسی کند. این روش همچنین منجر به تشخیص تحریک عصب توسط دیسک، رشد بیش از اندازه استخوانی، تومورهای طناب نخاعی و یا آبسه‌ها هم کمک می‌کند.

سی تی اسکن

پزشک بعد از مشاهده علائم دیسک گردن در شما ممکن است سی تی اسکن درخواست کند. در این روش چندین تصویر رادیولوژی اشعه ایکس از چند جهت گرفته شده و سپس با هم ترکیب می‌شوند. تصاویر به دست آمده از سی تی اسکن، جزئیات ستون فقرات و بافت‌های اطراف آن را نشان خواهد داد.

امکان گرفتن تصویر سی‌تی اسکن با تزریق ماده رنگی هم وجود دارد. با این روش می‌توان متوجه شد که کدام دیسک به صورت مشخص دچار آسیب شده است.

 الکترومایوگرام (EMG) و بررسی جریانات عصبی (NCS)

الکترومایوگرام و بررسی جریانات عصبی به خوبی نشان می‌دهند که پالس‌های الکتریکی چگونه در بافت عصبی حرکت می‌کنند. با این روش به صورت دقیق محل عصب آسیب دیده مشخص خواهد شد. برای انجام روش بررسی جریان عصبی الکتروپدهایی روی پوست قرار داده می‌شود و پالس‌های الکتریکی عصبی و عملکرد عصب و عضله اندازه گیری خواهد شد. این روش پالس‌های الکتریکی عصب را با دقت اندازه گیری خواهد کرد.

در جریان الکترو میوگرافی، پزشک سوزن‌های الکترود مخصوصی را به درون ماهیچه‌های مختلف فرو خواهد کرد. در این آزمایش فعالیت الکتریکی ماهیچه‌ها در هنگام انقباض و استراحت اندازه گیری خواهد شد.

از آن‌جایی که در حالت بیماری دیسک به ریشه‌های عصبی فشار وارد می‌کند، عصب قادر به حرکت طبیعی ماهیچه‌ها نخواهد بود. این آزمایش‌ها آسیب عصبی و ضعف ماهیچه‌ای را هم تشخیص خواهد داد.

رادیولوژی

این روش به تشخیص دیسک گردن منجر نمی‌شود، ولی اگر علت بروز درد، عفونت، تومور، اختلالات ستون فقرات و یا شکستگی استخوان باشد، با رادیولوژی تشخیص داده می‌شود.

اشعه ایکس

اشعه ایکس می‌تواند تصویر واضحی از مهره‌های گردن را در اختیار پزشک قرار دهد. از اشعه ایکس برای شناسایی شکستگی و انحطاط ستون فقرات استفاده می‌شود.

روش های درمان دیسک گردن

روش‌های معمول درمان دیسک گردن شامل دارو، استراحت، ماساژ، فیزیوتراپی، ورزش‌های خانگی، آب درمانی، کایروپراکتیک و روش‌هایی کنترل درد است. این روش‌های درمانی، علائم دیسک گردن را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.

بیش‌تر از ۹۵ درصد افراد مبتلا به درد بازو‌ی ناشی از دیسک گردن بعد از حدود ۶ هفته درمان بهبود پیدا می‌کنند و به فعالیت‌های طبیعی روزمره خود باز خواهند گشت.

در بیش‌تر موارد علائم دیسک گردن بعد از چند روز بهتر می‌شوند و با گذشت ۴ تا ۶ هفته به شکل کامل برطرف خواهند شد. محدود کردن فعالیت‌ها، استفاده از یخ، کمپرس گرم و استفاده از داروهای مسکن به بهبود و کاهش علائم دیسک گردن کمک می‌کند.

برخی از بیماران با انجام یوگا، طب سوزنی٬ تغییر رژیم غذایی و انجام پرهیز غذایی و مدیتیشن علائم دیسک گردن خود را کنترل می‌کنند و در حالت کلی از نظر سلامتی بهبود پیدا خواهند کرد. اگر فرد به این درمان‌ها پاسخ ندهد و یا این که علایم بیماری بدتر شود، پزشک سراغ درمان‌های پزشکی خواهد رفت.

در ادامه روش‌های درمان دیسک گردن را به صورت کامل توضیح می‌دهیم:

فیزیوتراپی

هدف از فیزیوتراپی این است که فرد هر چه سریع‌تر فعالیت‌های روزانه را از سر بگیرد و دوباره آسیب نبیند. در تمرین‌های فیزیوتراپی به فرد آموزش داده می‌شود که چگونه به شیوه‌ای درست جسم سنگینی را بلند کند، بایستد و یا راه برود. همچنین فرد حرکاتی برای تقویت عضلات گردن، بازو و کتف خواهد آموخت.

این تمرین‌ها به انعطاف پذیری ستون فقرات هم کمک می‌کند. انجام حرکات ورزشی کششی و قدرتی، نقش مهمی در فرایند کاهش علائم دیسک گردن و درمان آن دارند و باید بیمار این حرکات ورزشی را همیشه انجام دهد.

انجام فیزیوتراپی برای درمان دیسک گردن

درمان دیسک گردن با دارو

پزشک ممکن است داروهای غیر استروئیدی، ضد التهابی و یا داروهای استروئیدی تجویز کند. گاهی برای درمان اسپاسم ماهیچه‌ای، شل کننده عضلات هم تجویز می‌شود. در ادامه داروهایی که برای درمان دیسک گردن مورد استفاده قرار می‌گیرد را معرفی می‌کنیم:

داروهای کاهش التهاب و درد

داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی مانند آسپرین (aspirin)، ناپروکسن(naproxen)، ایبوپروفن(ibuprofen) و سلکوکسیب (celecoxib)برای کاهش التهاب و درد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

داروهای مسکن

داروهای ضد درد (Analgesics) همچون استامینوفن (acetaminophen) در کاهش درد تاثیر زیادی دارند، ولی در عین حال مانند داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی نقشی در بهبود التهاب ایفا نمی‌کنند. استفاده‌ طولانی مدت از داروهای ضد درد و داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی باعث زخم معده و مشکلات کلیوی و کبدی خواهد شد.

شل کننده عضلات

شل کننده‌های عضلات مانند متوکاربامول (methocarbamol)، کاریسوپرودول (carisoprodol) و سیکلوبنزاپرین (cyclobenzaprine) برای کنترل اسپاسم ماهیچه‌ای تجویز می‌شوند.

استروئيدها

استروئید‌ها برای کاهش ورم و التهاب رشته‌های عصبی تجویز می‌شوند. این داروها خوراکی و برای مصرف ۵ روز تجویز می‌شوند. مصرف این داروها معمولا بلافاصله اثر خود را در کاهش درد نشان می‌دهد.

تزریق استروئید برای کاهش درد و التهاب مورد استفاده قرار می‌گیرد و تقریبا ۵۰ درصد بیماران بعد از تزریق احساس بهتری خواهند داشت، هر چند که اثرات تزریق دارو موقتی است. برای این که اثر کامل‌تری داشته باشد، تزریق در چند نوبت برای ماه‌ها و یا حتی سال‌ها ادامه پیدا خواهد کرد. در کنار تزریق گاهی نیاز است که فرد فیزیوتراپی و تمرین‌های ورزشی را هم انجام دهد.

ورزش برای درمان دیسک گردن

با ورزش اصولی و صحیح می‌توانید دیسک گردن خود را درمان کنید یا علائم دیسک گردن را کاهش دهید. در ادامه مراحل چند تمرین خانگی را معرفی می‌کنیم.

تمرین کشیدن چانه

برای تقویت و فعال کردن عضلات گردن می‎توانید تمرین کشیدن شانه را انجام دهید. دو انگشت خود را در پایین چانه قرار دهید و سپس چانه را به سمت داخل بکشید و سر خود را به عقب ببرید. انگشتان شما مدام باید روی چانه بمانند تا چانه را سمت داخل بکشند. موقعیت پایانی را به مدت سه تا پنج ثانیه نگه دارید و گردن خود را شل کنید. انجام این حرکت در ۲ تا ۳ ست ۱۰تایی پیشنهاد می‌شود. کل حرکات باید آهسته باشند.

تمرین کشیدن چانه برای درمان دیسک گردن

اکستنشن گردن با حوله

برای کاهش علائم دیسک گردن بهبود درد ناشی از دیسک، می‌توانید این ورزش ساده را انجام دهید. برای انجام این حرکت کافیست حوله‌ای دور گردن خود بگیرید و پشت صندلی بنشینید. ستون فقرات خود را سمت بالا و پشتی صندلی بکشید و کششی در گردن خود را به سمت پشتی صندلی ایجاد کنید. نکته قابل توجه اینجاست که اگر این حرکت درد بیشتری ایجاد کرد، سراغ حرکات بعدی بروید.

کشیدن گردن با حوله از تمرینات مناسب دیسک گردن

کشش یک دست

به عنوان یک ورزش مناسب برای دیسک گردن می‌توانید حرکت کشش یک دست را انجام دهید. برای انجام این حرکت به دیوار نزدیک شوید و یکی از دست‌های خود را در پشت خود بکشید و کف دست را روی دیوار قرار دهید. شکم خود را به داخل بکشید (قوس کمر ایجاد نکنید). حالا به جلو خم شوید و کمی از بازوی کشیده دور شوید. کشش را در ناحیه قفسه سینه خود احساس کنید. سی ثانیه نگه دارید. این کار را در طرف دیگر نیز تکرار کنید.

حرکت کشش یک دست برای دیسک گردن

اگر دیسک گردن دارید، این ورزش ها را فراموش کنید!

همه ورزش‌ها برای دیسک گردن مفید نیستند. بعضی از حرکات ورزشی دیسک گردن شما را بدتر خواهد کرد. ورزش‌های مضر برای دیسک گردن عبارتند از:

  • حرکت‌های پیچشی
  • ورزش‌هایی که به نشستن طولانی مدت نیاز دارند
  • ورزش‌های تماسی
  • ایروبیک پیشرفته
  • حرکت‌های قدرتی پیشرفته
  • حرکت‌هایی که به دامنه گسترده نیاز دارند
  • حرکت‌های بالابر سنگین

برای پیدا کردن بهترین ورزش برای درمان دیسک گردن خود می‌توانید از پزشک مشورت بگیرید. پزشک بر اساس نوع دیسک گردن شما، ورزش مفیدی را پیشنهاد خواهد داد.

درمان خانگی دیسک گردن

استفاده از کمپرس آب سرد یا گرم، ماساژ، استفاده از گردنبند طبی و استراحت جزو بهترین روش‌های درمان دیسک گردن هستند. در ادامه هر یک را توضیح می‌دهیم.

کمپرس سرد یا گرم

جزو اصلی‌ترین روش‌های درمان دیسک گردن (خانگی) این است که روی ناحیه آسیب دیده، به مدت 15 الی 20 دقیقه یخ قرار دهید. قرار دادن یخ می‌تواند منجر به کاهش درد و التهاب و در نتیجه کاهش علائم دیسک گردن شود. در برخی از افراد گرما بهتر از کمپرس سرد جواب می‌دهد. این افراد می‌توانند به گردن خود گرما دهند و از این طریق، درد خود را کاهش بدهند. رعایت فاصله زمانی دو ساعته بین هر درمان خطر احتمالی آسیب به پوست را کمتر می‌کند.

ماساژ

برای افزایش جریان خون و شل شدن ماهیچه‌های گردن می‌توانید از ماساژ درمانی کمک بگیرید. ماساژدرمانی درد ناشی از دیسک گردن را کاهش می‌دهد و به شما آرامش خاصی می‌بخشد. البته در نظر داشته باشید که هر موقع احساس کردید ماساژ درد شما را افزایش داد، سریعا دست نگه دارید و ادامه ندهید.

گردنبند طبی

استفاده از گردنبند طبی در طول دوره استراحت نیز برای درمان دیسک گردن و کاهش درد ناشی از آن موثر خواهد بود. این گردنبند را می‌توانید از تجهیزات پزشکی یا فروشگاه‌های آنلاین خریداری کنید.

استراحت و کاهش فشار گردن

یکی از ساده‌ترین روش‌های درمان خانگی دیسک گردن، استراحت است. برای مدتی به گردن خود فشار وارد نکنید و استراحت کنید. با محدود کردن فشار به گردن و استراحت، طی چند روز ممکن است گردن درد شما بهتر شود.

عمل جراحی دیسک گردن

اگر علایم بیماری با روش‌های درمان دیسک گردن معمول بهبود پیدا نکند، جراحی یکی از گزینه‌های پیش رو خواهد بود. عوامل زیر در برنامه‌ریزی برای جراحی احتمالی موثر هستند:

  • سن بیمار
  • مدت زمانی که علایم وجود دارند
  • بیماری‌های دیگر فرد
  • جراحی‌های قبلی گردن

رایج‌ترین راه جراحی دیسک گردن، روش جراحی قدامی (جلوی گردن) است. روش جراحی خلفی (پشت گردن) زمانی انجام می‌شود که نیاز به بر طرف کردن مشکلاتی دیگر مانند تنگی سرخرگ کرونری باشد. جراحی‌های دیسک گردن عموما توسط جراحان ارتوپد یا جراحان مغز و اعصاب انجام می‌شود. برای آشنایی بیشتر بهتر است پیش از عمل جراحی دیسک گردن، با وظایف متخصص جراحی مغز و اعصاب و عمل‌های مهمی که انجام می‌دهد آشنا شوید. برای این کار می‌توانید سری به مطلب تخصص جراحی مغز و اعصاب چیست بزنید و از روش های تشخیصی و درمانی او اطلاعات کاملی به دست بیاورید.

دیسککتومی و فیوژن قدامی گردنی

در این روش جراح برش کوچکی را در قسمت جلویی گردن ایجاد می‌کند. بعد از آن عضلات، رگ‌های خونی و اعصاب کنار گذاشته می‌شود تا بافت استخوانی ستون فقرات و دیسک‌های بین مهره‌ای نمایان شود.

آن قسمتی از دیسک که به اعصاب فشار وارد می‌کند، در این روش برداشته خواهد شد. بعد از برداشتن قسمت آسیب دیده برای پرکردن جای خالی از گرافت استخوانی و یک صفحه فلزی برای جوش دادن مهره‌ها استفاده می‌شود. با گذشت زمان، گرافت استخوانی کار گذاشته شده به استخوان بالا و پایین جوش می‌خورد. صفحه فلزی و پیچ و مهره‌ها هم برای ثبات بیش‌تر ستون مهره‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جایگذاری دیسک مصنوعی

 در جریان خارج کردن دیسک معیوب، یک وسیله متحرک که حرکات دیسک طبیعی را انجام می‌دهد به جای دیسک خارج شده، جایگذاری خواهد شد. این دیسک مصنوعی از پلاستیک و یا فلز ساخته می‌شود.

نتایج این روش جراحی مانند روش اول است و عده‌ای هم معتقد هستند که دامنه حرکتی را محدود می‌کند، با این همه این فرضیه ثابت نشده است.

دیسککتومی میکروسکوپی کم تهاجمی

در این روش درمان دیسک گردن، جراح برش کوچکی را در قسمت پشتی گردن ایجاد می‌کند. بعد از آن لوله‌های کوچکی با قطر زیاد برای بزرگ کردن تونل ستون فقرات مورد استفاده قرار می‌گیرد. بخشی از استخوان هم خارج می‌شود تا ریشه‌ی نخاعی و دیسک در دسترس قرار گیرد.

جراح برای خارج کردن دیسک معیوب از اندوسکوپ و یا میکروسکوپ استفاده می‌کند. در این روش بر خلاف دیگر روش‌ها به عضله آسیب کمی وارد خواهد شد.

دیسککتومی خلفی گردنی

جراح شکاف کوچکی را در قسمت پشتی گردن ایجاد می‌کند. برای دسترسی به دیسک معیوب، عضلات کنار زده می‌شوند. بخشی از دیسک که به اعصاب فشار وارد می‌کند، به دقت برداشته می‌شود. در این روش فضایی که ریشه‌ی عصبی از طریق آن از نخاع خارج می‌شود هم برای جلوگیری از آسیب‌ها و مشکلات احتمالی بعدی بزرگ‌تر خواهد شد.

عمل جراحی دیسک گردن از روش های درمان دیسک گردن شدید

آیا جراحی دیسک گردن عوارض دارد؟

جراحی دیسک گردن ممکن است عوارض زیرا را به دنبال داشته باشد:

  • محدودیت حرکت
  • احساس درد مداوم
  • مشکل در صحبت کردن
  • ضعف عضلانی و حساسیت
  • واکنش به دیسک مصنوعی موجود در بدن
  • عفونت
  • تغییرات حسی
  • تحریک اعصاب
  • خونریزی

البته همه افراد عوارض دیسک گردن را تجربه نمی‌کنند. در صورت تجربه عوارض ناخوشایند بعد از عمل جراحی، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

مراقبت‌های بعد از درمان دیسک گردن

بعد اینکه مراحل درمان دیسک گردن را پشت سر گذاشتید باید نکاتی را رعایت کنید تا دوباره درد به سراغ‌تان نیاید. مراقبت‌های بعد از درمان دیسک گردن عبارتند از:

  • قرار گرفتن در وضعیت بدنی صحیح موقع راه رفتن و نشستن ضروری است.
  • استفاده از کمربند ایمنی موقع سفر با وسیله نقلیه موتوری ضروری است.
  • قرار دادن یک بالش زیر گردن و سر موقع دراز کشیدن به رختخواب مفید خواهد بود.
  • انجام ورزش‌های روزانه مفید برای گردن که پزشک‌تان نیز آن‌ها را تایید می‌کند، وضعیت بدنی شما را روز به روز بهتر می‌کند.
  • تا زمانی که پزشک‌تان توصیه می‌کند، استراحت کنید.
  • کاهش آسیب به ستون فقرات در زندگی روزمره و یا ورزشهاي تماسي ضروري است.
  • انجام فعالیت‌های شدید بدنی بدون مشورت پزشک مضر خواهد بود.
  • تا موقعی که احساس درد دارید، رانندگی نکنید. (اگر بدون داروی ضد درد احساس درد نداشتید، می‌توانید رانندگی کنید.)

در صورت ضعف و بدتر شدن علائم سریعا با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین در صورت تجربه مشکل در راه رفتن، از دست دادن کنترل مثانه یا روده و حرکت دادن اندام‌های خود هر چه سریع‌تر به پزشک مربوطه مانند جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید. جراح مغز و اعصاب درباره مراقبت‌های بعد از درمان دیسک گردن و جلوگیری از بدتر شدن اوضاع به شما کمک می‌کند.

مراقبت‌های بعد از جراحی

در صورتی که بتوانید مراقبت‌های بعد از جراحی را درست پیش ببرید، مراحل درمان و بازگشت به فعالیت‌های روزانه سریع‌تر خواهد بود. در ادامه مراقبت‌های بعد از جراحی را یادآور می‌شویم:

  • بعد از عمل جراحی، گردن خود را خم نکنید و نچرخانید.
  • از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
  • رانندگی بدون تعیین زمان پزشک، ممنوع است.
  • سیگار کشیدن بعد از عمل جراحی توصیه نمی‌شود.
  • برای جلوگیری از خطر خونریزی، الکل مصرف نکنید.
  • فعالیت‌های شدید بدنی به هیچ عنوان انجام ندهید.
  • دوش گرفتن تا دو روز بعد از جراحی خوب نیست.
  • از خیس شدن زخم‌هایتان جلوگیری کنید.
  • مصرف منظم داروهای ضد درد را فراموش نکنید.
  • داروهای ضد التهاب مصرف نکنید تا استخوان‌هایتان جوش بخورد.
  • خوابیدن روی ملحفه تمیز و دوری از حیوان خانگی ضروری است.
  • روی زخم خود بدون مشورت پزشک، کرم یا پماد نزنید.

با رعایت نکات بالا، میزان موفقیت‌آمیز بودن عمل جراحی دیسک گردن افزایش می‌یابد.

عوارض ابتلا به دیسک گردن

یکی از عوارض ابتلا به دیسک گردن، خونریزی اپیدورال یا هماتوم اپیدورال است. همچنین عفونت، آبسه اپیدورال، عفونت نخاعی از دیگر عوارض ابتلا به دیسک گردن است. افرادی که به دیسک گردن مبتلا هستند، ممکن است آسیب عصبی هم داشته باشد. بی‌حسی پشت گردن، گزگز کردن و درد از علائم آسیب عصبی است.

چه افرادی بیش‌تر در معرض ابتلا به دیسک گردن هستند؟

برخی از افراد در مقایسه با دیگران، بیشتر در معرض ابتلا به دیسک گردن قرار دارند. در واقع بعضی از معیارها وجود دارند که فرد را بیشتر در معرض دیسک گردن قرار می‌دهند. این معیارها عبارتنداز:

  • چاقی
  • سن بالا
  • مصرف سیگار
  • ژنتیک
  • فعالیت بدنی بسیار زیاد
  • بلند کردن وسایل بسیار سنگین
  • وضعیت بدنی ضعیف
  • شغل
  • تصادف و جراحات قبلی
  • بلند کردن نامناسب وسایل

شغل افراد نیز ممکن است احتمال ابتلا به دیسک گردن را افزایش دهد. مثلا رانندگان بیشتر در معرض ابتلا به دیسک گردن هستند. همچنین افرادی که مشاغل پشت میزی دارند، باید بیشتر مراقب دیسک گردن باشند.

چگونه از بروز دیسک گردن جلوگیری کنیم؟

تنها ۸ درصد از موارد فتق دیسک مهره‌ای از نوع فتق دیسک گردن است. افراد بعد از گذشت ۶ هفته از درمان علایم بهبودی را مشاهده می‌کنند.

انرژی مثبت داشتن، فعالیت‌های روزانه منظم و بازگشت دوباره به محیط کار، عواملی بسیار مهمی برای بهبودی به شمار می‌رود. نکات‌ اصلی برای پیشگیری شامل موارد زیر است:

  • بلند کردن اجسام سنگین به روش درست
  • داشتن ساختار قامتی درست و مناسب در هنگام نشستن، ایستادن، حرکت کردن و خوابیدن
  • داشتن برنامه ورزشی مناسب برای تقویت ماهیچه‌های گردن و جلوگیری از آسیب دوباره
  • داشتن محیط کاری مناسب و ارگونومیک
  • داشتن وزن طبیعی
  • داشتن روحیه خوب و کنترل استرس
  • سیگار نکشیدن

اگر فرد قادر به انجام وظایف معمول خود نباشد، بهتر است با انجام یک سری از کارهای سبک آغاز کند. پزشک برای دوره‌های زمانی کوتاه دستورالعمل‌هایی برای انجام وظایف ارائه خواهد داد.

درمان فوری دیسک گردن؛‌ اولین کاری که باید انجام دهید

در صورت تجربه علائم دیسک گردن باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید زیرا دیسک گردن هر چقدر دیرتر درمان شود، اذیت‌کننده‌تر خواهد بود. در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر با روش‌های درمان دیسک گردن پزشکی و خانگی آشنا شدیم. همچنین روش‌های پیشگیری از ابتلا به دیسک گردن را مطالعه کردیم. هرگونه سوال در رابطه با موضوع این مقاله را می‌توانید در بخش نظرات بنویسید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ بدهیم.

سوالات متداول دیسک گردن

بله پارگی دیسک گردن باید در اسرع وقت درمان شود، در غیر این صورت مشکلات جدی به همراه خواهد داشت.

قرص‌های ضددرد، ضد التهاب استروئیدی یا غیراستروئیدی و قرص‌های شل‌کننده عضلانی برای دیسک گردن مناسب است.

خیر، پیاده‌روی جزو ورزش‌های مناسب برای افرادی است که دیسک گردن دارند.

بله، با ورزش صحیح و اصولی می‌توانید با دیسک گردن برای همیشه خداحافظی کنید.

علت دیسک گردن، التهاب دیسک و بیرون زدگی آن است و وقتی بروز می‌کند که به مفاصل گردن فشار بیاید. آرتروز گردن در اثر تحلیل مفاصل و ساییدگی مهره‌ها ایجاد می‎شود.

حدود یک میلیون تومان است اما بر اساس کیفیت ارائه شده می‌تواند قیمت متفاوتی داشته باشد.

هر عمل جراحی عوارضی دارد و می‌تواند خطرناک باشد. از عوارض احتمالی عمل دیسک گردن می‌توان به عفونت، خونریزی، جابه‌جا شدن استخوان پیوند شده یا آسیب عصبی اشاره کرد.

منابع

mayfieldclinic.com/pe-hcdisc.htm

backintelligence.com/cervical-herniated-disc-exercises

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

28 دیدگاه در “علائم دیسک گردن ؛ معرفی درمان های خانگی و جراحی دیسک گردن
  • سلام
    پدرم ٣٣ سال است با وانت *لاستیک و باطری ماشین بار میزنه و تو ماشینشم قوز میشینه که کمرش حالت گرفته
    میگه دیسک گردن دارم و ی موقع ها یی دستاش بی حس میشه
    چکار میتونم براش بکنم
    وضعیت مالیمون خوب نیست
    برای همین مجبور ه بعد 33 سال باز هم این کار سنگین رو ادامه بده
    خواهشمندم کمکم کنید سالهاست اذیتشون کردم و الان میخوام جبران کنم 😭

    پاسخ
    • سلام عزیز
      ناراحت نباشین ولی باید برای معاینه و بررسی به متخصص” ارتوپدی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من درد شدیدی دارم یعنی درد تیزی دارم از پشت گردنم میزنه به شانه ام از شانه ام به مفصل آرنج میزنه و از آرنج هم میزنه به کف دستم و انگشتام همیشه گز گز میکنه و احساس میکنم دیگه انگشتام رو حس نمیکنم ۲ ساله این مشکل رو دارم

    پاسخ
    • سلام
      علایمتون میتونه مطرح کننده دیسک گردن باشه و نیاز به mri هست
      جهت بررسی به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من ۱۳ سالمه من چند روز پیش گردنم ناگهانی کج شد ماساژ میدادم صاف میشد بازم کج میشد بعد هی خود به خود فشار میومد کج میشد بعد از یه روز خوب شد قرص هم قرص لووسر ۵۰ و اورینب۴ به علت وسواسی مصرف میکردم که قطع کردم گفتم شاید به بدنم نمیسازه خیلی میترسم و استرس دارم بازم اونجوری بشم توروخدا زود جوابمو بدید ممنون.

    پاسخ
    • سلام پماد پيروكسيكام و كاپساسين موضعي استفاده كنيد

      پاسخ
  • سلام من 12سالمه از حدود 2 ماهه پیش گردن در شدید گرفتم . ولی هنوز خوب نشده الان وقتی گردنم درد میگیره میزنه سرم علتش چیست

    پاسخ
    • سلام بدليل اسپاسم عضلاني هست
      به متخصص مغز واعصاب مراجعه كنيد تا درمانتون كنن
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

      پاسخ
  • آیاگذاشتن گردنبندطبی به کاهش درد کمک میکند؟

    پاسخ
    • سلام
      به اصلاح پوزیشن گردن و کاهش فشار بر عصب و کاهش درد کمک میکند

      پاسخ
  • سلام .خسته نباشید من با درد شدید گردن ودست چپ وشانه به متخصص ارتوپد مراجعه کردم وبا انجام ام آر ای تشخیص دیسک شدید گردن دادند وعمل جراحی فوری.ولی آیا هیچ راهی دارم غیرازعمل.ممنون

    پاسخ
    • سلام بهتره با متخصص طب فيزيك يا طب ورزش هم مشورت كنيد شايد با ورزشهايي كه روي شما انحام ميدهند بشه بدون جراحي دردتون كم شه
      در مورد ليزر هم بپرسيد از پزشكتون

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید ببخشید من دیسک گردن دارم چند ماه پیش دکتر مغز اعصاب رفتم‌گفته عمل کن اما پیش دکتر ارتو پد رفتم گفته نیازی نیست به عمل نظر شما هم برام مهمه
    خواهش میکنم جواب بدید
    ایا رانندگی برای منم بد است در این شرایط .سرم هم گیج میره انگشتم کزکز میکنه

    پاسخ
    • سلام به متخصص طب فيزيك يا طب ورزش مراجعه كنيد تا با حركاتي كه روتون انجام ميدن دردتون كم شه
      رانندگي طولاني مدت خوب نيست براتون

      پاسخ
  • سلام مدتیست دردگردن وکتف دارم ام ارای دیسک گردن نشون داد دکترم گفت شدیده بایدعمل بشه خیلی استرس دارم ازعمل لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام ميتونيد قبل از عمل توسط متخصص طب فيزيك ويزيت شيد كه اگه با حركاتي كه روتون انجام ميدن بهتر نشديد جراحي كنيد

      پاسخ
  • با سلام گاه‌گاهی درد گردنم میزنه به پشت سرم با انجام ام ار ای متوجه دیسک گردن ‌شدم بتازگی دراز میکشم به همراه درد سرگیجه هم پیدا کردم

    پاسخ
    • باسلام
      من دیسک کمر داشتم پارسال جراحی کردم
      الان ی هفته میشه که گردنم درد می‌کنه دردش میزنم به بازو دست چپم
      خاستم بدانم این درد گردن من دیسک گردن هست

      پاسخ
      • سلام درد گردنتون ممكنه بدليل تحت فشار قرار گرفتن اعصاب گردن يا شبكه بازوييتون باشه با نوار عصب عضله و ام ار اي مشخص ميشه

  • سلام .من سه سال دیسک گردن دارم هر چند بار یکبار دردش خیلی فشار میاره چ داروهایی میتونم استفاده کنم ک یکم دردش رو تسکین بده.چون شدت دردش زیاده

    پاسخ
  • سلام.من ۳۵ ساله هستم دوهفته هست که دردوطرف رگهای گردنم دردداشتم که با روغن بادام تلخ وپیرکسیکام بهترشدم ولی وقتی سرم روپایین میگیرم باز هم دردم شروع شده،انگارگردنم توانایی نگهداری سرم رونداره واکثراوقات سمت چپ سرم همراه باچشم چپم درد دارم.این ارتروزه یادیسک گردن؟ضمنا۴ساله دیسک کمردارم

    پاسخ
    • سلام من نزدیک ۲ساله دیسک گردن دارم‌قرض مصرف میکنم برای کم شدن دردکتف وگردنم.ولی تواین مدت خوب نشدم که هیچ مشکل معده هم پیداکردم.توکارساختمانم بعضی وقتاازشدت دردنمیتونم نفس بکشم.راهنمایی کنیدچکارکنم..ممنون ازشما

      پاسخ
    • سلام بنده ۳۴ سالمه چند ساله درد گردن دارم الان بیشتر شده و دست و بازوی چپم درگیر کرده و شبها برای خواب اذیتم.سرم رو به سختی به طرفین میچرخونم.لطفا راهنماییم کنید.ممنون

      پاسخ
  • با سلام
    من به علت مطالعه کردن دردی گرفته ام که ابتدا تنها نیم ساعت در روز درد داشتم ولی یه هفته ای میشود که درد مداوم شده درد در ناحیه پشت سر و بین سر و گردنه و درد در بازو هم دارم میتونه دیسک گردن لاشه و اگر هست چکار باید کنم که پیشرفت نکنه

    پاسخ
  • با سلام
    دردی که پشت کمر هستش و حالت داغی و گرگرفتگی داره و به بازوی چپ و دو انگشت کوچک دست چپ میزنه آیا دیسک گردن هستش یا دلیل دیگه ای میتونه باشه؟
    با تشکر

    پاسخ
    • سلام بايد ام ار اي بدهيد و نوار عصب عضله بديد تا علتش مشخص شه.

      پاسخ
      • سلام من زلقی هستم ووقتی نشسته هستم خودبه خود سرم وبدنم عقب جلو میکنند ۳۵سالم هست حالت تپشه قلب ولی تپشه قلبم نیست

      • سللم شما بايد اكو قلب بدين بعضي وقتا مشكلات دريچه اي قلب خودشو با اين حالت نشون ميدن