ام اس چیست؟ هرآنچه باید درباره (.M.S) بدانیم

علت به وجود آمدن بیماری ام اس
اشتراک گذاری 140 نظر

بیماری ام اس چیست؟ عواقب بیماری ام اس چگونه است؟ در این مقاله از مجله دکتردکتر به بررسی کامل بیماری ام‌ اس می‌پردازیم؛ در ادامه با ما همراه باشید.

 

ام اس یا (Multiple sclerosis) مغز و نخاع را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ام. اس. بیشتر در افراد ۲۰ تا ۴۰ ساله تشخیص داده می‌شود.  این بیماری یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مغز و اعصاب  در جوامع بشری است. زنان تقریباً دو برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به ام. اس هستند.

علت این بیماری ناشناخته است و درمان قطعی برای آن هنوز وجود ندارد؛ ولی تحقیقات در این زمینه در حال انجام است.

بیماری ام اس چیست؟

بیماری ام اس (Multiple sclerosis) یک بیماری ناتوان‌کننده است که مغز و نخاع را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ام اس ممکن است سبب از دست دادن کنترل، دید، تعادل و حواس (بی‌حسی) شود.

در بیماری ام اس اعصاب مغز و نخاع توسط سیستم ایمنی بدن آسیب می‌بینند که به این اختلال بیماری خود ایمنی می‌گویند. (بیماری‌های خود ایمنی بیماری‌هایی هستند که در آنها سیستم ایمنی بدن که وظیفه آن حفاظت از بدن و نابود کردن عوامل خارجی همچون باکتری و میکروب‌ها است، به طور اشتباه شروع به حمله به بافت‌های بدن می‌کند).

در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به سلول‌های عصبی حمله می‌کند. در نتیجه ام اس مشکلات ارتباطی بین مغز و بقیه بدن ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند اعصاب را از بین ببرد یا به طور دائمی به آنها آسیب برساند.

شناخت بیشتر ام اس از طریق آشنایی با کارکرد دستگاه عصبی مرکزی

برای درک بهتر بیماری ام اس (M.S)، شناخت وظایف دستگاه عصبی مرکزی کمک‌کننده است. دستگاه عصبی مرکزی از اجزای حیاتی مغز و نخاع تشکیل شده است. علاوه بر این، تعداد زیادی رشته‌های عصبی به طور مستقیم به مغز متصل شده‌اند که به آنها «عصب جمجمه‌ای» گفته می‌شود. این رشته‌های عصبی شامل «اعصاب بینایی» نیز می‌شوند که چشم‌ها را به مغز پیوند می‌دهند. مغز فعالیت‌های بدنی همچون حرکت و اندیشیدن را کنترل می‌کند و طناب نخاعی مسیر اصلی پیام‌رسانی از مغز به اندام‌های بدن است. پیام‌ها از مغز به همه بخش‌های بدن می‌روند و همگی اعمال خود آگاه و ناخود آگاه را تحت تسلط دارند.

سیستم مرکزی اعصاب از میلیون‌ها عصب تشکیل شده که وظیفه انتقال پیام‌ها بین مغز و اجزای بدن را بر عهده دارند. این اعصاب پوشیده از الیاف‌های محافظ به نام میلین myelin (نوعی چربی) هستند که ار تداخل اعصاب با هم جلوگیری می‌کند.

در بیماری ام اس سیستم ایمنی بدن شروع به آسیب رساندن به این چربی‌ها می‌کند و با این کار باعث می‌شود انتقال پیام توسط این اعصاب مختل شده و مغز قدرت کنترلی خود بر بدن را از دست دهد. میلین از سلول‌های عصبی با عنوان اوليگودندروسيت در مغز و نخاع تشکیل شده است. این سلول‌ها چندین بار خود را در اطراف سلول‌های عصبی (آکسون‌ها) می‌تابند تا یک غلاف محافظتی میلین‌دار در اطراف رشته‌های عصبی تشکیل شود.

میلین باعث افزایش سرعت انتقال سیگنال‌های عصبی در آکسون‌ها می‌شود. میلین در بیماری ام اس توسط سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار می‌گیرد. بیماری ام اس یک بیماری خود ایمنی است که در اثر حمله دستگاه ایمنی بدن به میلین‌های رشته‌های عصبی، بافت محافظتی اطراف رشته‌های عصبی از بین می‌رود.

علائم بیماری ام اس

نشانه‌ها و علائم بیماری ام اس (.M.S) به طور گسترده‌ای متفاوت هستند و به میزان آسیب وارده به رشته‌های عصبی و اعصاب بستگی دارند. علائم بیماری ام اس ممکن است از فرد به فرد و در طی دوره بیماری متفاوت باشد. بسته به محل آسیب عصبی علائم بیماری ام اس فرق می‌کند.

از مهم‌ترین و اولین علائم بیماری ام اس (MS) می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کاهش حافظه

کاهش و ضعف حافظه، ناتوانی در تمرکز، صحبت کردن و مشکلات زبانی از اختلالات رایج در نتیجه‌ پیشرفت بیماری ام اس است. البته بسیاری وقت‌ها می‌تواند از اولین علائم بیماری ام اس باشد.

اختلالات جنسی

اختلالات جنسی یکی از شایع‌ترین اختلالات در بیماران مبتلا به ام اس در مراحل شدید است. این وضعیت که در بیشتر اوقات عارضه‌ای غیر قابل پیشگیری است، یکی از علائم بیماری ام اس در نظر گرفته می‌شود.

سرگیجه

بیماران مبتلا به ام اس معمولاً در مستقیم حرکت کردن مشکل دارند. در واقع این عدم تعادل در کنترل حرکات معمولاً با پیشرفت بیماری و تخریب سلول‌های عصبی، فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به همین خاطر است که بسیاری از مبتلایان به بیماری ام اس برای راه رفتن نیاز به عصا دارند.

دو بینی

دو بینی یا همان اختلالات بینایی به دلیل حمله‌ بیماری ام اس به سیستم عصبی و تأثیر بر روی عصب بینایی به وجود می‌آید و یکی از علائم بیماری ام اس محسوب می‌شود.

مور مور شدن انگشتان

بی‌حسی و مور مور شدن مداوم که معمولاً صورت و دست‌ها و پاها را درگیر می‌کند، از علائم بیماری ام اس است. آسیب و تخریب سلول‌ها عصبی در مغز و نخاع سبب ایجاد این حالت می‌شود. در واقع بی‌حسی و مورمور شدن می‌تواند در ابتدا به صورت حمله‌ای فرد را مورد آسیب قرار دهد. پاها شایع‌ترین بخش بدن برای بروز این عارضه‌اند.

ضعف و گرفتگی عضلات

اسپاسم‌ها و گرفتگی‌های عضلانی حمله‌ای از علائم بسیار آزاردهنده بیماری ام اس هستند. این اسپاسم‌ها معمولا دردناک هستند و در بخش‌های انتهایی بدن نظیر دست‌ها و پاها ایجاد می‌شوند و بعد از چند دقیقه برطرف می‌شوند.

اختلال در کنترل ادرار و مدفوع

بی اختیاری در دفع ادرار و مدفوع در بیماری MS دور از انتظار نیست. تقریباً ۸۰ درصد بیماران مبتلا به MS در کنترل ادرار و مدفوع خود مشکل دارند. این افراد معمولاً از احساس دفع ادرار مکرر و ناگهانی در عذاب هستند. مشکل آزاردهنده دیگر در این افراد، اسهال مداوم و اختلال در کنترل تخلیه روده است.

بی حالی و افسردگی

ابتلا به بیماری آزاردهنده‌ای مانند بیماری ام اس MS علاوه بر آسیب جسمی می‌تواند ابزاری برای شکنجه روحی فرد باشد. بسیاری از مبتلایان به ام اس، احساس افسردگی، تحریک‌پذیری و تغییرات خلق‌و‌خو را یکی از مشکلات رایج خود بیان می‌کنند.

از  دیگر علائم بیماری ام اس می‌توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:

عدم هماهنگی بین کلمات در سخن گفتن، سنگینی سر و بدن، دفع بیش از حد ادرار نسبت به دیگران، دیر هضم شدن غذا، حساس و زودرنج شدن، یبوست، دیدن کابوس در بعضی افراد، عدم تحمل هوای گرم و آب گرم، عدم تحمل آب سرد و هوای سرد، افسردگی و خودخوری، انزواطلبی و گوشه‌گیری، نداشتن تعادل، داشتن لرزش هنگام حرکت، یاری نکردن ماهیچه‌های پا هنگام راه رفتن از دیگر علائم بیماری ام اس هستند.

دوره بیماری MS

اکثر افراد مبتلا به MS دارای دوره بیماری عودکننده و مجدد هستند. آنها نشانه‌های جدید یا عود بیماری را تجربه می‌کنند. نشانه‌ها طی چند روز یا چند هفته به وجود می‌آیند و معمولاً به طور جزئی و یا به طور کامل بهبود می‌یابند. این موارد عواقب ناشی از دوره کمون بیماری است که می‌تواند ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشد.

علل بیماری ام اس

علت مولتیپل اسکلروزیس ناشناخته است. این بیماری، یک بیماری اتوایمیون است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت‌های خود حمله می‌کند. در مورد MS، این عملکرد سیستم ایمنی بدن، میلین (ماده چربی که پوشش‌دهنده و محافظت‌کننده از فیبرهای عصبی مغز و نخاع است) را از بین می‌برد.

میلین را می‌توان با پوشش عایق بر روی سیم‌های برق مقایسه کرد. هنگامی که میلین محافظ، آسیب ببیند، فیبر عصبی در معرض قرار می‌گیرد، پیام‌هایی که در امتداد این عصب حرکت می‌کنند ممکن است آهسته یا مسدود شوند وهمچنین عصب ممکن است به خود آسیب بزند. روشن نیست که چرا MS در برخی افراد توسعه می‌یابد. ترکیبی از ژنتیک و عوامل محیطی مسئول این اتفاق هستند.

افراد در خطر ابتلا به ام اس

عواملی که خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس را افزایش می‌دهد:

  • سن. MS ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد، اما اغلب در افراد بین ۱۵ تا ۶۰ ساله رخ می‌دهد.
  • جنسیت. زنان حدود دو برابر احتمال بیشتری برای ابتلا به MS دارند.
  • سابقه خانوادگی. اگر یکی از والدین یا خواهر و برادر شما MS داشته باشد، شما در معرض خطر ابتلا به بیماری هستید.
  • برخی از عفونت‌ها ویروس‌ها، از جمله اپشتاین بار، ویروسی که منونوکلئوز عفونی را ایجاد می‌کند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند.
  • آب و هوا. MS در کشورهای دارای آب و هوای معتدل، از جمله کانادا، شمال ایالات متحده، نیوزیلند، جنوب شرقی استرالیا و اروپا بسیار رایج است.
  • سیگار کشیدن. افراد سیگاری خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری را دارند.

درمان بیماری ام اس

هیچ درمان قطعی برای بیماری مولتیپل اسکلروز یا ام اس وجود ندارد با این حال، درمان می‌تواند به بهبود سرعت حملات، تغییر مسیر بیماری و مدیریت علائم بیماری ام اس کمک کند.

طیف گسترده‌ای از داروهای مختلف وجود دارند که می‌توانند شدت و تکرار علائم بیماری ام اس را کاهش دهند. همچنین بعضی از انواع داروها می‌توانند سرعت پیشرفت بیماری را کاهش دهند. سایر داروها می‌توانند حملات بیماری را کوتاه کنند و علائم بیماری ام اس و مشکلات آن را بهبود بخشند. مانند درد، مشکلات ادراری و خشکی ماهیچه‌ها.

عوارض جانبی بیماری ام اس

افراد مبتلا به بیماری ام اس ممکن است این عوارض را داشته باشند:

  • سفتی ماهیچه یا اسپاسم ماهیچه‌ها
  • فلج، معمولاً در پاها
  • مشکلات مثانه، روده یا عملکرد جنسی
  • تغییرات ذهنی مانند فراموشی یا نوسانات خلقی
  • افسردگی
  • اختلال خواب
  • صرع یا بیهوشی

چه زمانی برای ام اس به پزشک مراجعه کنم

اگر هر یک از علائم بیماری ام اس را در خود می‌بینید و سابقه این بیماری در خانواده شما وجود دارد؛ حتماً به یک متخصص مغز و اعصاب برای بررسی علائم و تشخیص مراجعه کنید.

ویدئوهای آموزشی درباره ام‌اس (MS)

در ادامه به مهم‌ترین موضوعات درباره بیماری ام‌اس که توسط دکتر ام اس (MS) در قالب مصاحبه ویدئویی پاسخ داده شده است، می‌پردازیم:

۱- ارتباط بیماری ام‌اس (MS) و ازدواج

ازدواج یکی از دغدغه‌های مهم بین جوانان مبتلا به بیماری ام‌اس است. حفظ سلامت خود، همسر و فرزندان از مواردی است که همواره برای این گروه مهم است. در این ویدئو خانم دکتر نسترن مجدی‌نسب به بسیاری از پرسش‌های بیماران مبتلا به ام‌اس درباره ام‌اس پاسخ داده است.

  1. آیا احتمال ابتلای فرزند به بیماری ام‌اس از پدر و مادر مبتلا به این بیماری وجود دارد؟
  2. آیا منعی برای ازدواج دو نفر که مبتلا به بیماری ام‌اس هستند، وجود دارد؟
  3. آیا تفاوتی بین مرد یا زن مبتلا به ام‌اس برای ازدواج وجود دارد؟
 

۲- حفظ توانایی در بیماران ام‌اس (MS)

یکی از دغدغه‌های رایج میان بیماران ام‌اس حفظ توانایی آن‌هاست. برای درک بهتر این موضوع لازم است با مفهوم دیس‌ابیلیتی در این بیماری آشنا شوید. در این ویدئو خانم دکتر فرشته اشتری متخصص مغز و اعصاب به سوالات شایع در این زمینه پاسخ داده‌اند.

  1. ناتوانی یا دیس‌ابیلیتی چیست؟
  2. نقش استرس در تشدید بیماری
  3. چگونه ناتوانی در این بیماری را کنترل کنید؟
  4. نقش گرما در تشدید بیماری ام‌اس
 

۳- اهمیت شروع درمان به موقع بیماری ام‌اس

از موارد بسیار مهم برای بیماران ام‌اس ضرورت شروع درمان به موقع است. در ویدئو زیر دکتر هرمز آیرملو متخصص مغز و اعصاب به اهمیت شروع درمان به‌موقع بیماری‌ ام‌اس پرداخته‌اند

  1. اهمیت شروع به موقع درمان بیماری ام‌اس
  2. انواع داروها برای درمان بیماری ام‌اس
  3. عوارض و اختلالات احتمالی در صورت عدم شروع درمان بیماری
 

۴- بارداری برای بیماران مبتلا به ام‌اس

همانند هر انسان دیگری تجربه شیرین پدر یا مادر شدن نیز برای بیماران مبتلا برای ام‌اس وجود دارد. اما در قدم اول سلامت مادر و فرزند در این شرایط خاص اهمیت دارد. در این ویدئو خانم دکتر بهناز صدیقی، متخصص مغز و اعصاب به شرح و بررسی شرایط این بیماری و بارداری پرداخته‌اند.

  1. آیا امکان بارداری برای بیماران میتلا به ام‌اس وجود دارد؟
  2. بهترین زمان بارداری برای بیماران ام‌اس چه زمانی است؟
  3. اهمیت مشاوره با پزشک معالج پیش از بارداری
 

۵- بازتوانی حرکت، تکلم، بلع غذا و… در بیماران مبتلا به ام‌اس

بازتوانی از موارد بسیار مهم برای بیماران ام‌اس است که باید به شکل ویژه‌ای به آن توجه داشته باشند. در این ویدئو دکتر سید محمد باغبانیان متخصص مغز و اعصاب و فلوشیپ ام‌اس به شرح و بررسی اهمیت بازتوانی در این بیماری می‌پردازد.

  1. اهمیت بازتوانی با روش‌های بازتوانی برای بیماران ام‌اس
  2. مرحله پیش رونده ثانویه چیست؟
  3. بازتوانی عدم تعادل بدن، حرکت، تکلم، بلع غذا و… در این بیماری

 

منابع:

 

healthline

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

140 دیدگاه در “ام اس چیست؟ هرآنچه باید درباره (.M.S) بدانیم
  • سلام خسته نباشید دختری ۲۴ساله هستم چند روز پیش برای چکاپ چشمام به چشم پزشک مراجعه کردم(نزدیک ۴ سال هست که عمل لیزیک انجام دادم)دکتر گفتن عصب چشمت کمی برجسته است اگر سردرد داری باید ام آر آی انجام بدی من چون سردرد خاصی نداشتم گفتن مشکلی نیست خاستم ببینم ممکنه به ام اس ربطی داشته باشه؟

    پاسخ
    • سلام نه لزوما اما بهتره ام ار اي بديد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید خانمی هستم ۴۲حدوددوماه هست ک اول ماهیچه پای راستم از لگن تا ماهیچه پایین پام درد داشت حدود بیست روز پای راستم از لگن تاساق پام درد داره ام ار ای گرفتم دکتر میگه دیکس کمره بی حالی خواب رفتن بعضی موقع دست پام ایا ممکنه ام ای باشه ناگفته نماند چند سال پیش ب قول اطرافیانم در خواب خیلی شدیدجنگ دعوا وناراحتی داشتم ولی دوسالی بود ک بهتر شدم

    پاسخ
    • ممنون از نظرتون خانم دکتر یعنی هیچ علامتی از ام اس نیست

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من ۱۶ سال پیش افسردگی کرفتم که مدت ۱۰ سال دارو درمانی داشتم و الان ۱ ساله که داروها رو زیر نظر پزشک قطع کردم و خداروشکر حالم خوبه. فقط جدیدا بازوی چپم درد داره و چشم راستم گاهی خیس میشه منظورم اینه که کمی نمناک میشه ولی اشکی سرازیر نمیشه! و حس میکنم یچیزی تار میاد جلوی چشمم که با مالیدن چشم از بین میره در ضمن ۳ سال پیش عمل لیزیک انجام دادم.
    همیشه هم مفصل ها و یک دردی در استخوان هام حس میکنم و دائم احساس میکنم کوفتگی داره بدنم..از بیماری ام اس نگرانم ممکنه این علامت ها از ام اس باشه مخصوصا چشم راستم. چند روزی هم از قطره اشک مصنوعی استفاده کردم ولی تاثیری نداشته..
    من خارج از ایرانم و دوره افسردگی بسیار بدی رو گذروندم با روحیه بسیار بد

    پاسخ
    • سلام
      علایمتان بنظر به ام اس مربوط نیست
      و بیشتر ناشی از مشکلات روحی است
      مجددا با متخصص روانپزشک خود مشورت کنید

      پاسخ
  • درسال ۹۵پلک چشم چپ بنده دچار افتادگی شد در همان زمان درد به نوک انگشتان پایم می زد وتیر می کشید تا حدی که از جا برخواستن و رفتن به سرویس بهداشتی را در خانه دلا دلا می رفتم و شب تا صبح بعلت درد خواب نداشتم در بعضی اوقات هم عضلات پا و دست و گردن و عضلات گردن وفک صورت هم درد می گرفتدر زمان درس خواندن متوجه شدم تار بینی و دوبینی هم دارم بعد از چند بار چشم پزشکی رفتم دکتر داخلی مغز و اعصاب و پس از آزمایش و ام آرای و نوار عصب و عضله برای بنده تشخیص ام جی میاستینی گراویس داده شد آیا این تشخیص درست بوده و بیماری من آم اس نبوده است

    پاسخ
    • سلام
      باید ام آر آی و نوار عصب عضله بررسی شود تا بتوان نظر داد
      اما بررسی های انجام شده کامل است

      پاسخ
  • سلام. چندوقتیه از کمر به پایین یعنی پاهام احساس فلج و سر بودن میکنم بعد از چند دقیقه خوب میشه ولی بخاطر دردش باید ماساژ بدم تا اروم بشه…کم خونی هم دارم و هر هفته ام ویتامین دی مصرف میکنم… دلیل گرفتگی چی میتونه باشه؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      کم خونی و کمبود ویتامین د باید درمان شود
      اگر همچنان علایمتان پایدار بود باید جهت معاینه به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام دختری هستم۲۳ساله.5سال پیش ک خواب بودم گو شی خانه زنگ خورد خبر فوت یکی از بستگان نزدیکم رو دادن ،من ب محض شنیدن شوکه شدم و پا درد گرفتم بعد یک ماه رفتم دکتر و آزمایش خون هم دادم ،دکتر گفت چیزی نیست ترسیدی،قرص آهن و ویتامین و پماد دادحالم خوب شد
    از اون موقع هر وقت عصبی میشم یا اتفاق بدی میافته پاهام (مخصوصاران پای چپم)چند روزی درد میگیره و بی حس میشم. .الان میترسم ک علائم ام اس باشه.میشه راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام خير علائم حمله عصبي هست ام اس سيرش پيشورنده هست عزيزم

      پاسخ
  • سلام دختري ٢٧ ساله هستم
    ٧،٨ ماهي هست داخل چشمم پر از نقاط سياه و رشته هايي است
    و اخيرا دو هفتس ك لرزش بدن و سر دارم
    خدايي نكرده ممكن ام اس باشه ؟

    پاسخ
    • سلام به اين نقاط سياه اسكوتوم ميگن بايد توسط متخصص چشم معاينه شيد
      البته كه چيزي نيست
      و ممكنه با خستگي بيشتر شه با استراحت بهتر شه يا نه اصلا ثاب بمونه
      اما بايد شبكيتون معاينه شه
      ام اس اول حساسيت به نور قرمز ميده بعد دوبيني

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من ام اس دارم وحدود ۹ ماه هست دارو مصرف میکنم حدود ۶ ماه مداوم روزی یه ساعت پیاده روی میرم و خیلی غذامو کنترل میکنم اما دائم گرسنه ام و متاسفانه وزنم پایین نیومده که هیچ بالا هم رفته امکان داره بخاطر ییماریم کم کاری تیروئید هم گرفته باشم خیلی ناراحتم از بابت وزنم نمیدونم عوارض دارو یا امروز مطالب رو میخوندم ممکنه تیروئید هم بگیرن بچه های ام اس ببخشید یبوست هم دارم

    پاسخ
    • سلام با بله ممكنه اما اضافه وزنتون بدليل داروهايي هست كه مصرف ميكنيد
      با متخصص مغز واعصابتون در خصوص مصرف متفورمين مشورت كنيد

      پاسخ
      • ممنونم از سایتتون و ممنون از شما که انقدر زود پاسخگو هستید

  • سلام من پسری ۱۶ ساله هستم که از بچگی ضعف بینایی داشتم ولی حدود دوماهه که خیلی وضع چشمام خراب شده شاید حدود ۱.۵ نمره در طی همین دو ماه رفته روش و دچار دوبینی هم شدم و سرگیجه و اختلال در تکلم هم دارم قدرت حافظه ام هم به شدت کاهش پیدا کرده خواستم بدونم آیا مبتلا به ام اس شدم؟در ضمن افسردگی و بی حالی دارم و همش خوابم میاد.

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشید دوست عزیزاما باید حتما mri و سی تی اسکن و معاینه با نظر متخصص مغز و اعصاب انجام بشه
      جهت بررسی به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من دختری 18ساله هستم که الان 4ماهه که متوجه شدم دوربینم ضعیفه ویکی از چشمام 0.75ویکی دیگه 1.75است وپشت چشمام خیلی درد میگرفت وسردرهای بدی داشتم به خصوص شقیقه هم الان دوساله که انگشتام یکم حالت صفت شدن میگره ومواقعی که میشنم بعضی اوقات پام خواب میره ودستم وپام مورمور مبشه وچون روی کتاب خیلی تگاه میکنم وقتی چشمام ازروی کتاب برمیدارم دورم خیلی بدمیبینم قبلا این طوری نبودم چندوقته این طوری شدم پیش طب سنتی رفتم داروهایی که دادن دردچشمم بهترکرداما دستام هنوز همان طوره بی حاله ومورمور میشه احساس میکنم دست راستم پیشترمورمورمیشه اخه چشم راستمم ضعیف تره

    پاسخ
    • سلام ممكنه كم خوني فقر آهن داشته باشبن لطفا اين آزمايشات را بديد
      Cbc.diff
      Esr
      crp
      Tsh
      Ferritin
      25ohvitD

      پاسخ
  • سلام. مادرم 54 سالشه سه روز پیش وقتی صبح از خواب بیدار شد متوجه شد که برای مدت کمتر از یک دقیقه چشم راستش اصلا نمیبینه. دیروز صبح هم که بیدار شد متوجه شد که برای مدت کمتر از یک دقیقه چشم چپش اصلا نمیبینه. آخرین باری که آزمایش خون داد پارسال بود که مشکل کلسترول و دیابت نداره. فقط چند سال هست که کم کاری تیروئید داره. هر شب هم قرص آسپیرین و پروپرانول مصرف میکنه.
    مشکل از چی میتونه باشه؟ ممکنه ام اس باشه؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز مادرتون باید بررسی بشن
      گاهی انسداد های گذرای عروق مغز یا علل پیش سکته مغزی یا علل ساده تر میتونن علایم مذکور رو ایحاد کنن
      جهت بررسی به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    طی شش سال گذشته به دلیل فوت دوتن ازاعضای خانوادم و مسائلی مانند طلاق ،عدم بچه دار شدن ،تحصیل ،مسائل کاری و مسائل دیگر به شدت عصبی بدخلق هستم و باتشخیص پزشک دچار افسردگی شدید شدم ازشش سال گذشته هرزمان خبرناگهانی بهم داده میشه اززانو به پایین پاهام به طور موقت صرع وبی حس میشه و عدم تعادل کنترل دارم تاجایی که وحشت میکنم فلج شدم،اکثرمواقع دستام تعادل کنترل نگه داشتن وسایل رو نداره،حدود شش ماه یابیشتر دچار فشار چشم شدید وحساسیت جدی به نور پیداکردم .اکثر مواقع فراموش میکنم به چه چیزی داشتم فکر میکردم یادرموردچه چیزی صحبت میکردم و تعادل حرکتی اکثرمواقع ندارم ،سردردها ومیگرن شدید دارم اما چند ماهی هست کنار سردرد شدید سرگیجه هم دارم درطول هفته سه تا چهارروز دچار سردرد شدید میشم ۲۸ سالم هست دانشجوهستم اما ترس از پیگیری این موضوع دارم، یکی ازعموهام تومور خوش خیم داشتن و یکی دیگشون بیمارع تشنج دارن چندین سال هست تحت درمان هستن، آیا این علائم مربوط به افسردگی واضطرابه یا لازمه پیگیری کنم؟چون درحال حاضر برخلاف نظر پزشک دارو استفاده نمیکنم و خودمو درگیر مسائل کار و تحصیل کردم،
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز تشخیص اول اضطراب و افسردگی است
      با توجه به شدت علایم بدون دارو بهبود نمیابید و با گذشت زمان علایم تشدید میشود در صورت عدم درمان
      باید زیر نظر روانپزشک‌حتما دارو بخورین اگه با شروع ۲-۳هفته از مصرف دارو بهتر نشدین باید جهت بررسی به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشد من می خوام بدونم با ام ار آی مشخص میشه که ام اس داریم یا نه؟یعنی پزشک با بررسی اولیه ام ار آی میتونه جواب قطعی بده:

    پاسخ
    • سلام
      بله مشخص میشه

      پاسخ
  • درود
    مطلب بسیار مفیدی بود
    قسمت نظرات رو خوندم و واقعا لذت بردم از اینکه دکتری مانند شما اینقدر مسئولیت پذیر رو میبینم که مردمو اینقدر با حوصله راهنمایی میکنید بهتون افتخار میکنم و از شما خیلی خیلی سپاسگزارم و امیدوارم در تمامی مراحل زندگیتون موفق باشید

    هم خواستم از شما سپاسگزاری کنم و اینکه من یه مشکل جزئی دارم که خیلی هم منو اذیت میکنه البته از دید من جزئی هست و امیدوارم همینطور باشه خواستم نظر شما رو هم بدونم شاید از این درد که هر همیشه منو از خواب شیرین بیدار میکنه راحت شم

    من تقریبا نزدیک یکی دو ساله هر موقع میخوابم بعد دو ساعت یک حالت گرما از قسمت پاهام احساس میکنم و دلم میخواد یه نفر بیاد روی پاهام و محکم فشارشون بده تا راحت شم
    نمیشه بهش گفت درد یه جور احساس خستگیه و خیلی هم احساس گرما میکنم از قسمت پاها
    در کل دوست دارم همچین مواقع یه چیزی سنگین بیا روی پاهام و اونوقت میتونم راحت بخوابم
    سن : 27
    وزن : 58
    قد : 178
    در ضمن من کارم برنامه نویسی هست و شب و روزمو پای کامپیوتر سر میکنم و تحرک خیلی کمی دارم

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز
      خواهش میکنیم
      بنظر مشکل خاصی نیست
      باید ورزش رو در روزمرگیتون جا بدهید
      جهت اطمینان خاطر آزمایش cbc,diff, fbs,,TG, chol, , vit d3, ma, ca
      بدهید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید..
    من چند وقتی هست که دوتا پاهام‌از رونه پا‌ به شدت درد میگیره درحالت نشستن یا برخاستن یا موقع راه رفتن … مقطعیه دوروز هست بعدش خوب میشه …قبلا فقط روی رونه پا بود احساس گرفتگی‌رگ و درد شدید عضلات و الان پشت پامم درد میکنه .. و این درد به دستامم هرازگاهی سرایت میکنه و احساس میکنم‌دستام‌توان انجام‌کاریو نداره بارها شده که به خاطر این دردایی که‌گفتم به زور از زمسن‌بلند شدم…
    درضمن سربازم و روزانه ۸ ساعت سرپا پست میدم و وزن ۲۰ کیلویی رو دوساعت رو خودم تحمل میکنم … نمیدونم‌میتونه‌از اینم‌باشه یا نه… قدم ۱۷۵ وزنم‌۸۰…
    ممنون میشم‌راهنماییم‌کنید

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید خانم ۲۴ ساله هستم و این علائم رو دارم آیا به نظرتون ام اس دارم یا نه و باید چیکار کنم در حالی که سابقه خانوادگی ام اس نداریم.ممنمون
    ۱.مورمور شدن دست و پا
    ۲.از زمان بارداری تا الان که یکسال میگذره بی حسی دست ها
    ۳.گاهی اشتباه ادا کردن کلمات
    ۴.تکرر ادرار گاهی
    ۵.گاهی جای وسائلی رو که برداشتم فراموش میکنم
    ۶.احساس اضافی بودن و فکر به اینکه اگر نباشم زندگی همه بهتره
    ۷.گرفتگی عضلات کمر
    ۸.سه هفته ای هست که رگ یکی از پاهام میگیره و دوباره خوب میشه چند بار در روز این اتفاق میفته
    ۹.گاهی موقع ایستادن جلوی چشام سیاه میشه و زود خوب میشه
    ۱۰.گاهی بی حالی بدن و احساس لرزش بدن
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام خير اينا علائم ١-كم خوني ٢- اضطراب هست
      لطفا آزمايش خون از نظر كمبود آهن بدين و از نظر اضطرابم بررسي شين
      اولين علامت ام اس حساس شدن چشم به نور قرمز هست

      پاسخ
  • سلام
    آقایی 24 ساله هستم
    علائم :
    ضعف شدید در حافظه : شروع از 3 سال پیش
    ضعف شدید در ایراد سخن نسبت به قبل مخصوصا طی یک و نیم سال اخیر
    عدم تمرکز بر روی مسائل
    فراموشی های کم سابقه که دو ماه قبل به شدت پشت سر هم برام اتفاق می‌افتاد، و اخیرا خیلی کمتر شده
    تغییرات خلقی پیش بینی نشده به صورت مداوم
    پایین بودن سطح ویتامین D تا یک ماه قبل، طی این ماه قرصش رو مصرف کردم
    به شدت حساس و زود رنج شدن : در گذشته شاید فقط یک پنجم این مقدار می‌رنجیدم، به حدی افزایش پیدا کرده که حتی سر کوچکترین مسائل که حتی میتونه یه لبخند باشه که من دوست نداشته باشم دچار رنجش خاطر میشم، که خیلی از اوقات این میشه دلیل تغییرات خلق و خو

    ولی چیزی که منو بیشتر نگران کرده اینه که حسی شبیه به اینکه :(( خیلی از اوقات دچار حالتی میشم که حتی وجود خودم و بقیه رو نمیتونم درک کنم، به این صورت که حس میکنم واقعی نیستیم ))

    از سه سال پیش تا یک سال قبل از ماریجوانا هم استفاده میکردم
    ولی طی این یک سال به شددددت از مصرفش پرهیز کردم ولی تقریبا 6 بار در طی این یک سال مصرف کردم
    نمیدونم میتونه علائم ام اس باشه ، یا عوارض مصرف ماریجوانا
    سعی کردم کامل بنویسم و استفاده از ماریجوانا رو هم کتمان نکنم
    لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      شرح حالتون تقریبا کامله
      با توجه به علایمتون بنظر بنده بیشتر از همه دچار افسردگی و اضطراب هستین و این باید درمان شه
      درمانش هم زمانبر هست و حوصله میخاد
      باید به متخصص روانپزشک مراجعه کنید تا دارو براتون شروع بشه

      پاسخ
  • سلام خانوم دکتر.من دختری ۱۶ ساله هستم و بیشتر اوقات پاها و دستام درد میکنه واحساس کوفتگی دارم و مور مور میش و خواب میره،دستا و پاهام بیشتر اوقات سرده بطوریک اونقد سرد میش ک درد میگیره.اینا از دوماه اخیر شروع شده ایا ممکنه خدای نکرده از علائم ام اس باشه؟

    پاسخ
    • سلام نه عزيدم اينا بخاطر كم خوني فقر آهن يا بدليل كمبود ويتامين دي يا اضطراب هستش

      پاسخ
  • سلام منخانمی۳۶ساله هستم که MSدارم که به من ۱۰آمپول کورتون دادن آیا پزشگان دیگر هم در مرحله ابتدایی این تجویز انجام میدهند بسیار وحشت دارم از کورتون

    پاسخ
    • سلام عزيزم به خط اول درمان كورتون است

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من دختری ۱۶ ساله هستم.از دوماه اخیر دست و پاها (بیشتر پا)احساس کوفتگی دارم و بعضی موقع عا دستا و پاهاخواب میره یا مورمور و سوزن سوزن میش(بعضی موقع نوک دستان و یا کلا و کل پا یا تنها کف پا)نمیدونم ایا ام اسه یا نه نگرانم.تازه از دوماه اخیر شاهد رگ های سرخی در قسمت زیر پشت زانو و بالای ران شدم و گاهی اوقات پاهام بشدت سرده.ایا اینا از علایم ام اسه؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز علایمتون علل مختلفی میتونه داشته باشه که باید بررسی بشه و الان نمیشه گفت ام اس
      اما جهت بررسی باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا هم معاینه شید و هم
      آزمایش cbc, diff ,bun, cr , Ast ,Alt, alk_p , tsh ,t4, ca, mg,, wright, 2me, EsR, crp, vit d3 براتون درخواست بشه

      پاسخ
  • سلام
    من بدنم میپره ناخوداگاه،مثه موقعی که خوابی و یه قسمت از بدنت بدون علت پرش میکنه اونجوریه ولی در حالت بیداری،لرزش دست و پا هم دارم و بعضی وقتا بعضی از قسمتای بدنم میسوزه!خیلی میترسم از علایم ام اس باشه :(((

    پاسخ
    • سلام نه علامت ام اس نيست
      اضطرابه يا كمبود كلسيم
      اگه تعدادش زياده و بخصوص صبحا هستش بايد نوار مغز بديد تا از نظر تشنج پارشيال ميوكلونوس بررسي شويد

      پاسخ
  • سلام من ۳۰ شهریور ۹۸ دچار فلج بلز در ناحیه ی راست صورتم شدم به پزشک مراجعه کردم با مصرف دارو وفیزیوتراپی بهتر شدم ولی هنوز چشم راستم کوچک وحالت فلجی داره درست باز وبسته نمیشه واذیتم میکنه خواهشمندم راهنماییم کنید چکار کنم

    پاسخ
  • سلام خسته نباشین
    من ۴۰ ساله هستم و دو بار در خواب دستت و پام خواب رفته و یک بار سرم گیچ رفت و نزدیک بود بخورم رمی و وقتی عصبی میشم دست و پام در خواب ، خواب مره .

    پاسخ
    • سلام از نظر كمبود آهن ،كم كاري تيروييد و كمبود ويتامين دي و منيزيم بررسي شويد

      پاسخ
  • سلام خسته نیاشید ببخشید من یک ساله که بیماری ام اس دادم دادم دارو مصرف میکنم میخواستم ببینم من دیگه نمیتوتم باردار بشم

    پاسخ
    • سلام چرا ميتونيد اما بايد تحت نظارت متخصص زنان و مغز واعصاب باشيد

      پاسخ
  • سلام ۱۹ سالمه تقریبا نصف علامعمی و ک گفتید رو من طی ۳ سال احیر صورت دوره ای داشتم واقعا نگرانم چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      29 سالمه. در طول 3 ماه گذشته 2 دفه در حالی که عادی نشینه بودم سرم گیج رفت انگار هم جا حرکت می‌کرد هیچ وقت اینطوری نشده بودم. تازگی کف پام شروع میکنه به سوزن شدن تو یه نقطه و قطع میشه. لزومی داره به پزشک مراجعه کنم؟ احتمال ام اس هم هست؟
      ممنون

      پاسخ
      • سلام بايد از نظر كم خوني فقر آهن بورسي شويد و اين آزمايشات را انجام دهيد
        Cbc.diff
        Esr crp
        Pbs
        Ferritin

    • سلام به ماخصص مغز واعصاب مراجعه كنيد و ام ار اي بگيريد

      پاسخ
  • سلام : خانمی 46 ساله هستم ده ماهه که داروی کرتن – سالاس- آهن-d3 استفاده میکنم. با علایم ضعف و مور مور شدن دست وپا و ورم مفاصل و زخم پوستی پزشک مراجعه کردم . بعد از انجام آزمایش های فراوان از جمله HIV پزشکم که فوق تخصص روماتولوزی هستند تشخیص روماتیسم و پسو ریازیس دادند. متاسفانه علاوه بر اینکه وزن بسیار زیاد پیدا کردم و فشار خون بالا – تپش قلب شدید -درد قفسه ی سینه -مور مور و بی حسی شدید دست و گاهی اوقات هنگام رانندگی و در حالت عادی پا هایم بی حس می شود و ماهیچه های پا هایم می گیرد . به نظر شما چه کاری باید انجام دهم؟ با تشکر

    پاسخ
    • سلام امروز بعداز ازمایش ام ار ای دکتر بهم گفت ام اس داری ؟تموم دنیاخراب شدروسرم همش ترس فلج شدن دارم

      پاسخ
      • سلام عزيزم، ام اس شدت هاي مختلف داره
        حق دارين ناراحت شين اما اگه زود درمان شين عارضه اي رخ نميذه مهم زود تشخيص دادن و درمان به موقع و حفظ روحيه هست
        علاوه بر درمان ام اس حتما با مشاور هم مشورت كنيد

  • سلام خسته نباشید. احساس خواب رفتگی و گرفتگی عضلات در سمت چپ بدن از پایین معده تا گردن و دستها سرگیجه هنگام بلند شدن و گرگرفتگی آیا از علائم ام اس میباشد؟این علائم یهو به وجود نمیاد کلا یک مدت زیادی درگیرم اما اکثرا علت و استرس گفتن. ۳ سال پیش هم ام ار آی کردم اما گفتن فقط جریان نامنظم خون که گاهی باعث سر دردهای میگرنی میشود.
    سابقه بیماری ام اس در خانواده ندارم.و خودم هیچ سابقه بیماری دیگری ندارم. ۲۸ سالمه .اما کلا استرسی هستم.

    پاسخ
    • سلام ميتونه بخاطر كم خوني، كمبود منيزيم و كمبود ويتامين دي باشه
      اينارو چك كنيد ، واسه استرستون تحت درمان باشيد
      ام ار اي مجدد هم بدهيد

      پاسخ
  • زبانم مورمور میشه و نبض میزنه علت چیست؟البته تو جو دعوا بودم و خیلی عصبی شدم

    پاسخ
    • سلام از نظر كم خوني بررسي شويد و كمبود كلسيم بررسي شويد

      پاسخ