گاهی عواملی وجود دارند که مانع خواب آرام شما شده و الگوی خواب شما را تحت تاثیر قرار میدهند؛ بیماری، هیجانات مثبت و منفی یا اضطراب از این جمله هستند. اگر بیخوابی شما موقتی باشد معمولا مشکلی ایجاد نمیکند اما گاهی اوقات این مشکلات عملکرد طبیعی جسمی، روحی و عاطفی را دچار اختلال میکنند.
شاید در ابتدا این موضوع را چندان جدی تلقی نکنید، اما باید بدانید که بدن به خواب نیاز دارد و در صورت عدم تامین خواب کافی، با مشکلات زیادی مواجه میشوید. به دلیل اهمیت این موضوع، اگر دچار بیخوابی شدید، حتما به یک دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید. اما علت اختلال خواب در بزرگسالان و کودکان چیست؟ در این مطلب از سایت دکتردکتر بهطورکامل به بررسی این موضوع و روشهای درمان آن میپردازیم.
اختلال خواب چیست؟
گاهی اوقات افراد به دلیل استرس، برنامههای پرتنش و سایر تاثیرات بیرونی دچار مشکلات خواب میشوند. هنگامی که این مسائل بروز میکنند و زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار میدهند، ممکن است نشان دهنده وجود اختلال خواب باشد.
با توجه به نوع اختلال خواب افراد ممکن است خواب سختی داشته و در طول روز احساس خستگی مفرط کنند. علاوهبراین کمبود خواب میتواند روی انرژی، خلقوخو، تمرکز و سلامت کلی فرد تاثیر منفی بگذارد.
اختلالات خواب همچنین میتواند علامت بیماری پزشکی یا بهداشت روانی دیگری باشد. معمولا مشکلات خواب ناشی از بعضی از بیماریها با دستیابی به درمان، ازبین رفته و رفع میشود. اما اگر اختلالات خواب به دلیل بیماری دیگری ایجاد نشده باشد، درمانهای پزشکی و تغییر سبک زندگی تا حد زیادی تاثیر گذار خواهند بود.
درصورتی که مشکوک به داشتن اختلال خواب هستید، تشخیص فوری و درمان آن بسیار اهمیت دارد؛ زیرا درصورت عدم درمان، اثرات منفی اختلالات خواب میتواند سلامتی جسمی و روانی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
اختلال خواب با خواب طبیعی چه تفاوتی دارد؟
خواب طبیعی و سالم معمولا حس خوشایند و رضایتبخشی را ایجاد کرده و میزان استرس را به حداقل میرساند.
این نوع خواب بازده خوبی داشته و مزایای زیادی همچون بهبود حافظه، افزایش طول عمر، افزایش خلاقیت و تناسب وزن را با خود به همراه دارد. در مقابل اختلال خواب نه تنها این مزایا را نداشته و حس رضایتمندی را در شما ایجاد نمیکند بلکه روی حافظه نیز تاثیر منفی میگذارد.
انواع اختلال خواب کدامها هستند؟
اختلال خواب نیز مانند هر بیماری دیگری انواع مختلفی دارد؛ برای مثال ممکن است شما با کابوسهای شبانه مواجه شده یا کم خواب شوید. اما انواع متفاوت اختلال خواب با علائم متفاوتی بروز میکنند:
1. پاراسومنیاها یا خواب پریشی
پاراسومنیاها شامل اختلالاتی در خواب است که باعث حرکات و رفتارهای غیرطبیعی در هنگام خواب میشوند. از جمله این رفتارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- راه رفتن در خواب
- حرف زدن در خواب
- ناله کردن در خواب
- کابوسهای شبانه
- شبادراری
- دندان قروچه یا فشردن فکها روی هم
2. آپنه خواب
هنگامی که اختلال خواب با وقفه تنفسی بروز پیدا میکند، به آن آپنه خواب میگویند. آپنه خواب یک وضعیت پزشکی جدی محسوب شده و باعث میشودکه بدن اکسیژن کمتری دریافت کند. علاوهبراین اختلال خواب مربوط به تنفس میتواند شما را در طول شب از خواب بیدار کند. در حالت کلی دو نوع آپنه در افراد وجود دارد:
- آپنه انسدادی خواب؛ زمانی که جریان هوا متوقف میشود؛ زیرا فضای مجاری هوایی مسدود شده یا خیلی باریک است.
- آپنه خواب مرکزی؛ زمانی که مشکلی در ارتباط بین مغز و عضلات کنترل کننده تنفس شما وجود دارد.
گفتنی است خروپف میتواند نشانهای از اختلالات خواب مانند آپنه خواب باشد که منجر به قطع موقتی تنفس در خواب و کاهش کیفیت خواب میشود.
3. حمله خواب یا نارکولِپسی
معمولا حمله خواب یا نارکولپسی با حملههای مکرر خواب که در طول روز رخ میدهد، مشخص میشود. یعنی شما بهطور ناگهانی به شدت احساس خستگی میکنید و بدون مقدمه ناگهان به خواب میروید. اختلال حملات خواب میتواند باعث بروز فلج خواب یا همان بختک خواب شود.
فلج خواب باعث میشود شما بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب قادر به حرکت کردن و فعالیت فیزیکی نباشید. اگرچه حمله خواب ممکن است به خودیخود اتفاق بیفتد، اما با بیماریهای عصبی خاص از قبیل اسکلروز چندگانه (ام اس) نیز ارتباط دارد.
4. سندرم پای بیقرار
از دیگر انواع اختلالات خواب، سندروم پای بیقرار است. این اختلال به این معنی است که فرد به تکان دادن پاها نیاز شدیدی دارد. این عارضه گاهی اوقات با حس مورمور شدن و سوزش در پاها همراه است. این علائم در طول روز اتفاق میافتند، اما در شب شدت آن بیشتر است. سندروم پای بیقرار با مشکلات خاصی مانند پارکینسون نیز در ارتباط است.
5. اختلال خواب پرخوابی
پرخوابی بیمارگونه یکی دیگر از انواع اختلالات خواب است که فرد مبتلا دائم در طول شبانه روز احساس خواب آلودگی میکند. مهمترین عواملی که سبب بروز پرخوابی میشوند، عبارتند از:
- نداشتن خواب کافی در شب
- اختلالات خواب به علت چاقی و اضافه وزن
- سوء مصرف مواد مخدر یا الکل
- آسیب به سر
- وجود بیماریهای عصبی مانند ام اس یا پارکینسون
- مصرف برخی داروها مانند داروهای آرامبخش یا آنتیهیستامین
- عوامل وراثتی
- افسردگی
6. بیخوابی
یکی از شایعترین نوع اختلال خواب در بزرگسالان، وجود مشکل در به خواب رفتن یا پریدن از خواب است. این اختلال گاهی بعد از سفرهای هوایی یا در اثر استرس، اضطراب، اختلالات هورمونی و بیماریهای گوارشی به وجود میآید.
علاوه بر این بیخوابی میتواند یکی از علائم مربوط به بیماری دیگری نیز باشد. بیخوابی میتواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند افسردگی، عدم تمرکز کافی، بدخلقی، ضعف عملکرد در محیط کار یا تحصیل شود. این نوع از اختلال خواب در جوانان و زنان بیشتر اتفاق میافتد و به سه نوع زیر تقسیم میشود:
- بیخوابی مزمن؛ هنگامی به وجود میآید که به طور مداوم و حداقل به مدت یک ماه اتفاق میافتد.
- بیخوابی حد واسط؛ زمانی رخ میدهد که بیخوابی به صورت دورهای و گاهوبیگاه نمایان شود.
- بیخوابی موقتی؛ که هر بار فقط چند شبها ادامه پیدا میکند.
علائم اختلال خواب کدامها هستند؟
علائم اختلال خواب در بزرگسالان و کودکان با توجه به شدت و نوع اختلال خواب متفاوت است. هنگامی که اختلالات خواب در نتیجه یک بیماری دیگر بروز کرده باشد، ممکن است علائم آن نیز متفاوت باشد. علائم عمومی اختلالات خواب شامل موارد زیر است:
- خواب ماندن
- خستگی روزانه
- اصرار شدید به چرت زدن در طول روز
- الگوهای تنفسی غیر معمول
- اصرارهای غیرمعمول یا ناخوشایند برای حرکت هنگام خوابیدن
- حرکت غیرمعمول یا سایر تجربیات هنگام خواب
- تغییرات ناخواسته در برنامه خواب یا بیداری شما
- تحریک پذیری یا اضطراب
- عملکرد ضعیف در محل کار یا مدرسه
- عدم تمرکز
- افسردگی
- افزایش وزن
علت ابتلا به اختلال خواب چیست؟
بیماریها و اختلالات بسیاری میتوانند باعث ابتلای فرد به اختلال خواب شوند. افسردگی و اضطراب از مهمترین عوامل ایجاد کننده اختلال در خواب بزرگسالان و حتی کودکان است که درصورت عدم درمان، مشکلات زیادی را در افراد به وجود میآورد. در ادامه به شایعترین عوامل ایجاد کننده اختلال خواب اشاره میکنیم:
1. استرس و اضطراب
یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده بیخوابی در افراد، استرس و اضطراب است. این عوامل اغلب روی کیفیت خواب تاثیر منفی گذاشته و معمولا خوابیدن یا خواب ماندن برای فرد دشوار خواهد بود. کابوس، صحبت کردن در خواب یا اختلال خوابگردی نیز باعث مختل کردن خواب فرد میشود.
2. درد مزمن
معمولا درد مداوم میتواند خوابیدن را برای شما دشوار کند. حتی گاهی درد آنقدر شدید است که شما را از خواب بیدار میکند. برخی از شایعترین دلایل درد مزمن عبارتند از:
- آرتروز
- سندروم خستگی مزمن
- فیبرومیالژیا
- بیماری التهابی روده
- سردردهای مداوم
- کمردرد مداوم
3. آلرژی و مشکلات تنفسی
آلرژی، سرماخوردگی و عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی میتوانند تنفس شبانه شما را به چالش بکشند. عدم توانایی در نفس کشیدن از طریق بینی میتواند باعث مشکلات خواب شده و به اختلال خواب مربوط به تنفس مبتلا شوید.
4. ژنتیک
گاهی اختلال خواب در افراد علت ژنتیکی داشته و در این موارد فرد باید توسط پزشک معاینه شده تا علت را تشخیص دهد.
5. شب کاری
برخی از افراد مشاغل خاصی داشته و بخشی از شیفت کاری آنها در طول شب انجام میشود. هنگامی که این روند در بلندمدت ادامه داشته باشد، ساعت بیولوژیکی خواب بدنشان به هم خورده و دچار اختلال خواب میشوند.
6. تکرر ادرار شبانه یا نوکتوریا
شبادراری یا تکرر ادرار، ممکن است خواب شما را مختل کرده و باعث بیدار شدن شما در طول شب میشود. عدم تعادل هورمونی و بیماریهای مجاری ادراری ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد. اگر اختلال خواب با هورمون مرتبط بوده و تکرر ادرار همراه با خونریزی و درد باشد، لازم است بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.
7. افسردگی
یکی از بیماریهای روانی افسردگی است که در مواقع شدید، باعث اختلال در خواب میشود. اگر اختلال خواب ناشی از افسردگی باشد، بهتر است حتما به یک روانپزشک مراجعه کنید.
8. اعتیاد به مواد مخدر و الکل
یکی دیگر از عوامل بیخوابی، اعتیاد به مواد مخدر و الکل است که باعث ایجاد اختلال خواب در افراد میشود.
تشخیص اختلال خواب چگونه انجام میشود؟
برای تشخیص اختلال خواب لازم است قبل از هر کاری به روانپزشک مراجعه کنید. او پس از انجام معاینات فیزیکی، سوابق پزشکی شما را بررسی میکند. اما گاهی برای اطمینان بیشتر، انجام تستها و آزمایشات زیر را برای شما تجویز میکند:
پلی سومنوگرافی (PSG) یا آزمایش خواب چندگانه
این یک مطالعه خواب آزمایشگاهی است که میزان اکسیژن، حرکات بدن و امواج مغزی را ارزیابی میکند تا میزان تاثیر آنها در چگونگی ایجاد اختلال در خواب را تعیین کند. این آزمایش در مقابل مطالعه خواب در خانه (HST) صورت گرفته و برای تشخیص آپنه خواب به کار میرود.
الکتروانسفالوگرام (EEG) یا نوار مغزی
این آزمایش فعالیت الکتریکی مغز را ارزیابی کرده و مشکلات احتمالی مرتبط با آن فعالیت را تشخیص میدهد. این آزمایش بخشی از یک پلیسومنوگرافی است.
آزمایش خون ژنتیک
گاهی اختلال خواب در برخی از افراد به دلیل ژنتیک رخ میدهد. به همین دلیل است که معمولا برای تشخیص بیخوابی ناشی از نارکولپسی از آزمایش خون ژنتیک استفاده میکنند. علاوه بر بیماری نارکولپسی، بیماریهای ژنتیکی دیگری نیز وجود دارند که باعث اختلال خواب شده و با این آزمایش قابل شناسایی هستند.
نقشه مغزی یا QEEG
پزشک با استفاده از این روش میتواند میزان امواج خواب در نقاط مختلف مغز را بررسی کند. همچنین این روش نشان میدهد که مشکل خواب با کمبود امواج خواب در مغز مرتبط است یا خیر.
راههای درمان اختلال خواب
درمان اختلالات خواب میتواند با توجه به میزان شدت و علت زمینهای آن، متفاوت باشد. به همین دلیل از روشهای زیر میتوان اختلال خواب را درمان کرد.
۱. درمانها پزشکی
داروهای زیادی در درمان اختلال خواب در بزرگسالان موثرند. از این میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرص خوابآور
- مکملهای ملاتونین
- آلرژی یا داروی سرماخوردگی
- داروهایی برای هرگونه مسائل بهداشتی اساسی
- مصرف داروهای مربوط به دستگاه تنفسی یا انجام جراحی (معمولا برای آپنه خواب)
- محافظ دندان (معمولا برای دندان قروچه کردن)
۲. تغییرات سبک زندگی
تنظیم سبک زندگی میتواند کیفیت خواب شما را بسیار بهبود ببخشد. به ویژه هنگامی که همراه با درمانهای پزشکی از این روشها استفاده کنید، نتیجه بسیار بهتری خواهید دید. پس خوب است موارد زیر را در نظر بگیرید:
- ترکیب سبزیجات و ماهی بیشتر در رژیم غذایی و کاهش مصرف قند
- کاهش استرس و اضطراب با ورزش و کشش
- ایجاد یک برنامه منظم برای خواب
- نوشیدن آب کمتر قبل از خواب
- محدود کردن مصرف کافئین، به ویژه در اواخر بعدازظهر یا عصر
- کاهش مصرف دخانیات و الکل
- مصرف وعدههای غذایی کم کربوهیدرات قبل از خواب
- حفظ وزن سالم بر اساس توصیههای پزشک
سعی کنید هر روز برنامه منظمی برای خوابیدن و بیدار شدن داشته باشید؛ زیرا این موضوع میتواند کیفیت خواب شما را تا میزان قابلتوجهی بهبود بخشد. شاید آخر هفتهها وسوسه شوید و بیشتر بخوابید، اما این امر باعث میشود بیدار شدن و خوابیدن شما در طول هفته دشوارتر شود.
۳. درمان اختلال خواب با طب سنتی
علاوه بر روشهای گفته شده در بالا، برای درمان اختلالات خواب از روش سنتی نیز استفاده میشود. در ادامه روشهایی را معرفی میکنیم که شواهد زیادی در رابطه با تاثیر این درمانهای مکمل و گیاهی بر اختلالات خواب وجود دارد. این روشها عبارتند از:
- طب فشاری
- تای چی
- یوگا
- طب سوزنی
- هومیوپاتی
- ماساژآروماتراپی
- چای بابونه
- مصرف ریشه سنبل الطیب
- دمکرده گل ساعتی
- اسطوخودوس
- خشخاش کالیفرنیایی
- گل راعی
چگونه میتوان از اختلال خواب پیشگیری کرد؟
رعایت اصول بهداشت خواب، تا حدود زیادی به کیفیت خواب شما کمک میکند. این نکات شامل موارد زیر هستند:
- از اتاق خواب فقط برای خوابیدن استفاده کنید و مواردی مثل تلویزیون دیدن، کتاب خواندن، غذا خوردن و غیره را در محل خواب خود انجام ندهید.
- فضای اتاق خواب را طوری طراحی کنید که باعث آرامش شما بوده و دارای نور کمی باشد.
- تا حد امکان قبل از خواب از خوردن غذاهای سنگین و یا کافئین خودداری کنید.
- بهتر است برای خواب برنامه و زمان مشخص داشته باشید و سعی کنید هر روز در یک زمان مشخص بخوابید.
- از تخت، تشک و بالش مناسب و راحت برای خوابیدن استفاده کنید.
- انجام تمرینات تنفسی و آرامش بخش به بهبود کیفیت خواب شما کمک میکند.
- از انجام فعالیتهای کاری و استرسزا قبل از خواب به شدت خودداری کنید.
- سعی کنید در ابتدای روز ورزش کنید و از ورزش کردن هنگام شب و قبل از خواب پرهیز کنید.
میان تغذیه و خواب چه ارتباطی وجود دارد؟
خواب کافی خطر ابتلا به برخی بیماریهای مزمن را کاهش میدهد، مغز شما را سالم نگه میدارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. راههای زیادی برای تقویت خواب کافی وجود دارد که یکی از عوامل تاثیر گذار، داشتن رژیم غذایی مناسب است. در ادامه غذاها و نوشیدنیهایی را به شما معرفی میکنیم که در جلوگیری از اختلال خواب بسیار موثر هستند:
۱. چای بابونه
چای بابونهواید زیادی دارد و طبق مطالعات انجام شده، زنانی که به مدت ۲ هفته چای بابونه نوشیدهاند، کیفیت خواب آنها در مقایسه با سایر افراد، بهبود یافته است. کسانی که چای بابونه مینوشیدند، علائم افسردگی کمتری داشتند.
۲. بوقلمون
پروتئین موجود در بوقلمون به توانایی در تقویت خستگی کمک میکند. شواهدی وجود دارد که مصرف مقادیر متوسط پروتئین قبل از خواب با کیفیت خواب بهتری همراه بوده و به بیدار شدن کمتری در طول شب منجر میشود.
۳. بادام
طبق تحقیقات انجام شده، بادام به افزایش کیفیت خواب کمک کند. به این دلیل که بادام به همراه چندین نوع آجیل دیگر منبع هورمون ملاتونین هستند. ملاتونین ساعت داخلی بدن را تنظیم کرده و به آن علامت میدهد تا خود را برای خواب آماده کند.
۴. کیوی
اثرات تقویتکننده کیوی بر خواب، گاهی اوقات به سروتونین نسبت داده میشود. سروتونین یک ماده شیمیایی مغزی است که به تنظیم چرخه خواب شما کمک میکند. همچنین گفته شده است که آنتیاکسیدانهای ضد التهابی موجود در کیوی، مانند ویتامین C و کاروتنوئیدها، ممکن است باعث اثرات تقویتی بر خواب شوند.
۵. تارت گیلاس
طبق آزمایشاتی که انجام شد، تارت گیلاس در بهبود خواب افراد نقش داشته و در جلوگیری از بیخوابی موثر است.
۶. ماهی چرب
در گروهی از ماهیها میزان ویتامین D بالاتر است که با بهبود قابل توجهی در کیفیت خواب مرتبط است. خوردن چند اونس ماهی چرب قبل از خواب ممکن است به شما کمک کند سریعتر و عمیقتر بخوابید.
۷. چای گل گاوزبان
چای گل گاوزبان یکی دیگر از چایهای گیاهی است که به طور سنتی برای درمان تعدادی از بیماریهای بهداشتی استفاده میشود. خواص آرامش بخش چای گل گاوزبان ممکن است باعث خواب آلودگی شود، بنابراین ممکن است نوشیدن آن قبل از خواب مفید باشد.
۸. برنج سفید
گفته شده است که خوردن غذاهایی با GI بالا، مانند برنج سفید، حداقل ۱ ساعت قبل از خواب میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند. با وجود نقش بالقوهای که خوردن برنج سفید در تقویت خواب دارد، بهتر است به دلیل مقادیر کم فیبر و مواد مغذی در حد متوسط مصرف شود.
۹. فرآوردههای لبنی
محصولات لبنی مانند یک لیوان شیر، پنیر کوکتی و ماست ساده، منابع شناخته شده تریپتوفان هستند. طبق مطالعات انجام شده، شیر اختلال خواب در سالمندان را بهبود میبخشد، به ویژه هنگامی که با ورزش سبک همراه باشد.
۱۰. موز
پوست موز حاوی تریپتوفان است و خود میوه منبع کمی منیزیم است. هر دوی این ویژگیها ممکن است به شما کمک کند تا یک خواب راحت داشته باشید.
۱۱. بلغور جو دوسر
مانند برنج، بلغور جو دوسر سرشار از کربوهیدرات با مقداری فیبر بیشتر است و گزارش شده است که هنگام مصرف قبل از خواب خواب آلودگی ایجاد میکند. علاوهبراین، جو دوسر منبع شناخته شده ملاتونین است.
آیا مصرف ویتامینها و مواد معدنی اختلال خواب را درمان میکند؟
درمان قطغی اختلال خواب با مکملها و ویتامینها ممکن نیست اما هرچه بدن غنیتر باشد، خواب بهتری را تجربه میکند. بنابراین با مصرف مکملهای معدنی و ویتامینهای مختلف میتوانید قدمی مثبت در این راستا بردارید. برای خرید انواع ویتامینها و مکلها معدنی روی عکس زیر بزنید:
برای درمان اختلال خواب به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
اگر با مشکل کم خوابی مواجه هستید و اختلال خواب در روند زندگی روزمره شما تاثیر گذاشته، میتوانید برای یافتن علت، به پزشک متخصص مغز و اعصاب یا روانپزشک مراجعه کنید. متخصص مغز و اعصاب، الگوهای خواب، امواج مغزی، ضربان قلب، حرکات چشم و غیره را با استفاده از دستگاههای نظارتی، در شما ارزیابی خواهد کرد. در صورت لزوم متخصص خواب یک برنامه درمانی برای شما طراحی خواهد کرد.
چرا برخی از زنان قبل از پریودی دچار اختلال خواب میشوند؟
حدود ۹۰ درصد زنان قبل از شروع چرخه قاعدگی، دچار سندروم پیش از قاعدگی میشوند. تغییراتی که در هورمونهای استروژن و پروژسترون به وجود میآید، اختلالاتی را در خواب ایجاد میکند.
برای بهبود این مشکلات خواب افراد میتوانند با ورزش منظم، تغذیه سالم، تکنیکهای آرامش بخش مانند یوگا و نوشیدن آب کافی این بیخوابی را کاهش دهند. هر زنی که به بیخوابی مزمن و شدید مبتلا شود، باید به یک متخصص اختلالات خواب مراجعه کند.
بیخوابی بعد از ترک اعتیاد چند روز طول میکشد؟
یکی از مشکلاتی که افراد بعد از ترک اعتیاد با آن مواجه میشوند، بیخوابی بعد از ترک اعتیاد است. مشکلات مربوط به اختلال خواب در دوران ترک اعتیاد وجود دارد اما پس از ترک اعتیاد هم ممکن است از چند ماه تا چند سال ادامه داشته باشد.
مشکلات خواب پس از اعتیاد ممکن است به حالات مختلف مانند کمخوابی، کاهش کیفیت خواب یا خواب بریدهبریده نمایان شود. اما مشکل اختلال خواب در هر حالتی که باشد برای فرد بسیار آزاردهنده خواهد بود.
اختلال خواب در کودکان چه علائمی دارد؟
اختلال خواب در کودکان به شکلها و نشانههای مختلفی بروز میکند و گاهی به ایجاد تنش، کاهش قدرت تطابق، اختلالات شناختی، عدم اعتماد به نفس، فشارهای عصبی، استرس و اضطراب در سنین نوجوانی منجر میشود. برخی علائم اختلال خواب در کودکان عبارتند از:
- مشکل به خواب رفتن یا خواب آلودگی کودک
- ایجاد اختلال در توجه و تمرکز
- خواب بیکیفیت و بیدار شدنهای مکرر در طول شب
- داشتن مشکلات حافظه و یادگیری
- افزایش یا کاهش میزان خواب با توجه به شرایط و سن کودک
- اختلالات رفتاری و حرکتی به علت اختلال خواب در نوزادان و کودکان
- شب ادراری
- بروز تغییرات خلق و خو
- کابوسهای شبانه
- اختلالات تنفسی وابسته به خواب
علت اختلال خواب در نوجوانان چیست؟
اختلال در نوجوانان ممکن است به سه علت زیر به وجود آید:
- معمولا طبیعی است که نوجوان بخواهد دیرتر بخوابد و دیرتر هم بیدار شود؛ آخر شب در مغز نوجوانان هورمون ملاتونین ترشح میشود.
- از دیگر دلایل اختلال خواب نوجوانان مسائل دوران بلوغ است که چرخه خواب و بیداری نوجوانان را تا حد قابل توجهی بهم بریزد.
- یکی از دلایل مهمی که باعث میشود نوجوانان شبها تا دیروقت بیدار بمانند، استفاده از موبایل و وسایل الکترونیکی است. به جز کنجکاویهایی مثل چک کردن شبکههای اجتماعی و چت کردن با دوستان، نور آبی موبایل هم در فرآیند خوابیدن اختلال ایجاد میکند.
اگر دچار این مشکل هستید میتوانید به دکتر اختلال خواب مراجعه کنید.
اختلالات خواب را بشناسید و کنترل کنید!
اختلال در خواب به دلایل مختلفی ایجاد شده و علائم خاص خود را دارد. همچنین این اختلال با توجه به نوع و میزان شدت خود به انواع مختلفی تقسیم میشود. بیخوابی یکی از مسائل پر اهمیت بوده و نباید ساده تلقی شود. پس در صورتی که دچار بیخوابی میشوید و طی یک مدت مشخص تکرار میشود، حتما به متخصص مراجعه کنید. برای این کار میتوانید از امکان دریافت نوبت دکتر پلتفرم دکتردکتر استفاده کنید.
اما به نظر شما علاوه بر موارد گفته شده در مطلب، آیا بیخوابی علائم دیگری دارد؟ این علائم با چه مشخصاتی بروز میکنند؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و خوانندگان این مطلب از سایت دکتردکتر به اشتراک بگذارید.
سلام پسرم ۱۸ سالمه و تقریبا از دو سال پیش تو خواب فریاد میزنم(بعضی مواقع اگه کسی تو خواب بخواد آرومم کنه و دستام رو بگیره رو هم میزنم)چند وقت پیش خیلی به ندرت اتفاق می افتاد ولی الان دو سه هفته است که تقریبا هر دو سه شب یبار اتفاق می افته،(داروی خاص و الکل هم مصرف نمیکنم)باید به متخصص اعصاب و روان مراجعه کنم یا خودش خوب میشه؟؟
سلام عرض ادب
من تقریبا خیلی وقته شبا بی خوابم و خواب ندارم و قرص آلپرازولام هم میخورم اوایل خوب بود میخوابیدم ولی انگار الان برام عادی شده و تا ۴ و ۵ ساعت که میگزره خوابم میبره و من تا ساعت ۵:۳۰ تا ۶ صبح بی خوابم و اگر هم بعد از این تایم بخوابم خواب های بد و کابوس میبینم که با بقیه درگیری دارم و خواب پریش میشم اگر میشه یک نسخه ای یا راه درمانی بدید که بلکه من خوب بشم. خیلی ممنون
سلام
با توجه به شرح حالتون نیاز به مشاوره دقیق و تجویز دارو است توسط روانپزشک
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام من مشکل بیخوابی دارم قرص زولپیدم مصرف میکنم ولی بدون قرص نمیتونم بخوابم البته همون ۵میلی گرم برام کفایت میکنه میخواستم بدونم آیا راهی نیست که بشه قرص رو قطع کرد ومثل بقیه خواب راحتی داشته باشم
ممنون از توجهتون