علل، علائم و نشانه‌های بیماری ایدز | آزمایش های تشخیص ایدز

علت ابتلا به ایدز
اشتراک گذاری 1105 نظر

با نشانه‌های بیماری ایدز آشنا هستید؟ در این مقاله از مجله به معرفی کامل علل و علائم بیماری ایدز و ویروس HIV می‌پردازیم؛ با ما همراه باشید.

به صورت خلاصه باید بگوییم که:

  • اچ‌آی‌وی (HIV) ویروسی است که به سیستم ایمنی بدن حمله می‌کند.
  • اگر اچ‌آی‌وی درمان نشود، سیستم دفاعی بدن شخص ضعیف و ضعیف‌تر شده تا جایی که دیگر قادر به دفاع از بدن در برابر عفونت‌ها و بیماری‌های کشنده نیست.

در همین راستا، ویدیوی کوتاهی از خانم دکتر ثمیله نوربخش متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری آماده کرده‌ایم. خانم دکتر در طول ویدیو به سوالات و دغدغه‌های بیماران مبتلا به ایدز پاسخ ‌داده‌ و توضیحاتی در خصوص نشانه‌های بیماری ایدز، روش درمان، پیشگیری و کنترل ایدز ارائه کرده است.

play-rounded-fill

07:29

 

 

ویروس HIV چیست؟

اچ‌آی‌وی (HIV) ویروسی است که به سیستم ایمنی بدن حمله می‌کند، این دستگاه به صورت طبیعی حکم سد دفاعی بدن در برابر بیماری‌ها  را دارد. ویروس به نوعی خاصی از گلبول‌های سفید به نام لنفوسیت T کمک کننده (T-helper cell) – یا سلول‌های CD4 – حمله کرده و یک نسخه از خود را درون این سلول‌ها تکثیر می‌کند.

هر چه‌ ویروس، گلبول‌های سفید از نوع CD4  بیش‌تری را تخریب کند و نسخه‌های بیش‌تری از خود را تولید کند، سیستم دفاعی بدن شخص هم ضعیف‌تر خواهد شد. به عبارتی دیگر شخص آلوده به ویروس که درمان‌های آنتی‌رترووایرال (antiretrovira) را هم دریافت نکرده باشد، به سختی امکان مبارزه با عفونت‌ها و بیماری‌ها را پیدا خواهد کرد.

داروهای آنتی‌رترو وایرال یا داروهای ضد رترو ویروسی داروهایی ترکیبی هستند که ویروس را به صورت مشخص از بین نمی‌برند، بلکه چرخه‌ عمر ویروس را در مراحل مختلف هدف قرار داده و به این ترتیب ویروس قادر به تکثیر و ایجاد نسخه‌ دیگری از خود نخواهد بود. اگر استفاده از این دسته از داروها بدون وقفه ادامه داشته باشد، تعداد ویروس به حد غیر قابل تشخیص خواهد رسید.

اگر عفونت ویروس اچ‌آی‌وی درمان نشود، دستگاه ایمنی بدن ظرف 10 تا 15 سال به طرز شدیدی آسیب دیده و دیگر قادر به انجام وظیفه دفاعی خود نخواهد بود. با این همه نسبت پیشرفت عفونت ویروسی به عوامل مختلفی همچون سن، سلامت عمومی و پیشینه‌ بیمار بستگی دارد. 

 

سوالاتی که در این ویدیو به آن‌ها پاسخ داده شده است. عبارت‌اند از:

  • نشانه های بیماری ایدز چه هستند؟
  • آیا ایدز قابل درمان است؟
  • روش های انتقال ایدز چه هستند؟
  • راه‌های تشخیص بیماری ایدز چه هستند؟
  • روش‌های پیشگیری از بیماری ایدز چه هستند؟
  • کرونا روی افراد مبتلا به ایدز چه تاثیری دارد؟

علت بیماری HIV چیست؟

به عقیده­ دانشمندان منشا HIV کشور آفریقاست. در حدود سال 1920، ویروس HIV از شامپانزه به انسان منتقل شد که احتمالا ناشی از شکار و خوردن گوشت شمپانزه­‌هایی که حامل ویروس SIV که ویروس سیار نزدیک به HIV است، بوده است. این ویروس به مرور زمان بین مردم آفریقا منتقل شد و نهایتا به قاره‌های دیگر جهان نیز انتقال یافت.

علت ایدز چیست؟

علت ایدز مبتلا­ شدن به ویروس HIV و پیشرفت این ویروس است که به بیماری ایدز تبدیل می‌­شود.

مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر عمومی

آیا جوش (راش) جزء علائم HIV است؟

حدود ۹۰ درصد افرادی که مبتلا به ویروس HIV هستند، تغییراتی در پوستشان ایجاد می‌شود که به شکل دانه‌های قرمز و برجسته هستند. این جوش­‌ها در اثر خوردن داروهای مربوط به HIV نیز می‌تواند ایجاد شود.

افراد به دلیل حساسیت دارویی که معمولا با مشکلات تنفس، تورم و تب همراه است، نیز می‌­توانند با این مشکل مواجه شوند. در بسیاری از موارد این جوش­‌ها و ضایعات پوستی مربوط به ویروس HIV و داروهای آن هستند ولی باید به این نکته توجه داشت که این مدل جوش‌­ها می‌توانند دلایل دیگری نیز داشته باشند.

علائم ایدز در دوران نهفتگی

چند هفته اولیه‎ای که شخص مبتلا به ویروس می­‌شود، اولین مرحله این بیماری است که برای بعضی اشخاص علائم خاصی ندارد. همچنین برای برخی دیگر علائم مانند بیماری­‌های ویروسی فصلی مثل سرماخوردگی است. به همین دلیل ممکن است به ویروس HIV پی­ نبرند.

علائم اولیه HIV شامل:

  • تب
  • احساس سردی
  • غده­‌های چرکی و ورم کرده
  • دردهای عمومی و کلی
  • جوش یا ضایعه‌­ پوستی (راش)
  • گلودرد
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • دل‌­ درد

علائم ایدز چیست؟

اگر ویروس HIV کنترل نشود و پیشرفت کند، تبدیل به ایدز می­‌شود. علائم ایدز شامل:

  • تب
  • غدد تورمی و چرکی به خصوص در زیر بغل، گردن و کشاله ران
  • خستگی
  • عرق کردن
  • جوش و ضایعات پوستی
  • درد و لکه یا زخم در دهان، زبان، آلت­ تناسلی
  • کاهش وزن شدید
  • نگرانی و افسردگی

علائم بیماری ایدز در آقایان

علائم این ویروس بین خانم‌ها و آقایان مشترک است ولی دردهای مربوط به آلت تناسلی در مردان رایج‌تر از خانم‌هاست. اگر چه خانم‌ها مراقبت‌های دارویی را بیشتر جدی می‌گیرند.

علائم بیماری ایدز در خانم‌ها؛ آیا تفاوتی وجود دارد؟

احتمال مبتلا شدن خانم‌ها و آقایان به عفونت­‌های انتقالی­‌ جنسی (sexually transmitted infections) زیاد است ولی برعکس آقایان درد و ضایعات پوستی بر آلت­ تناسلی خانم‌ها کمتر است به­ علاوه خطر افزایش موارد زیر در زنان مبتلا به HIV بیشتر است:

  • عفونت­‌های قارچی آلت­ تناسلی
  • عفونت­‌های دیگر آلت­ تناسلی مانند رشد باکتری­‌ها
  • بیماری التهابی لگن
  • تغییرات چرخه قاعدگی
  • ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) که می­‌تواند منجر به زگیل آلت تناسلی و سرطان رحم شود.

همچنین زنان در دوران بارداری امکان انتقال ویروس به جنین را دارند ولی از طریق درمان دارویی احتمال آن کاهش می­‌یابد. به علاوه در دوران شیردهی نیز این ویروس از طریق شیرمادر می­‌تواند به نوزاد منتقل شود که توصیه می­‌شود در این شرایط مادر به نوزاد شیر ندهد.

زمان بروز اولین علائم ایدز

پس از گذشت چند ماه از مبتلا شدن، فرد وارد مرحله دوم این بیماری می‌شود که باز هم برای بعضی افراد می‌تواند علائمی نداشته باشد یا علائمی که به نظر مربوط به HIV نیستند. در این دوران ویروس می‌­تواند به دیگران منتقل شود و مهم است که شخص آزمایش دهد. علائم HIV در این دوران می­‌تواند موقتی باشد یا حتی به قدرت پیشرفت کند. شخص مبتلا شده به ویروس باید درمان دارویی را آغاز کند تا بیماری را کنترل کند.

روش ها و آزمایش های تشخیص بیماری ایدز

آزمایش خون از رایج‌ترین آزمایش‌ها برای تشخیص ویروس نقص ایمنی انسانی یا همان اچ‌آی‌وی (HIV) است. در آزمایش‌های خون، آنتی‌بادی‌های خون بررسی می‌شود تا از حضور ویروس اچ‌آی‌وی در خون تشخیص داده شود.

افرادی که در مواجهه با بیماران مبتلا به ایدز قرار دارند، باید سریعا آزمایش شوند. آزمایش به‌موقع می‌تواند برای فرد حیاتی باشد. چنانچه بیماری ایدز به موقع تشخیص داده شود، پزشکان می‌توانند برنامه درمانی بهتری را برای مقابله با ویروس تهیه کنند.

علاوه بر این، آزمایش‌های به‌موقع حتی در صورتی که جواب آن منفی باشد، حکم زنگ خطر را دارد و باعث می‌شود فرد از رفتارهای پرخطری که موجب انتقال ویروس می‌شود خودداری کند. 

از آنجا که تولید آنتی‌بادی‌های بدن برای مقابله با ویروس بین ۶ هفته تا ۶ ماه طول می‌کشد، نیاز به تکرار آزمایش است. دکتر ایدز (HIV) در زمان معاینه از علائم بیماری، سوابق پزشکی و همین‌طور عوامل پرخطر از بیمار سوال می‌کند. در ادامه رایج ترین آزمایش های تشخیص ایدز را معرفی می کنیم.

آزمایش اِلایزا

آزمایش اِلایزا (ELISA Test) از نوع آزمایش‌های آنتی‌بادی برای تشخیص عفونت ویروس اچ‌آی‌وی در بدن است. اگر جواب آزمایش الایزا مثبت باشد، نیاز به آزمایش تأییدی دیگری به نام آزمایش وسترن بلات (Western Blot) وجود خواهد داشت.

در صورتی هم که جواب آزمایش الایزا منفی باشد، اما فرد بازهم نسبت به ابتلا به اچ‌آی‌وی شک دارد، این آزمایش باید برای دوره‌ای بین ۱ تا ۳ ماه پس از آن دوباره تکرار شود.

آزمایش الایزا از حساسیت بالایی برخوردار است، اما از آنجایی که آنتی‌بادی‌های بدن بلافاصله پس از عفونت به ویروس اچ‌آی‌وی تولید نمی‌شود، ممکن است جواب آزمایش فرد برای چند هفته یا حتی چند ماه منفی باشد. به این جهت، حتی اگر جواب آزمایش فرد در این دوره‌ی زمانی منفی باشد، بازهم ممکن است سطح بالایی از ویروس در بدن حضور داشته باشد و امکان انتقال عفونت به سایرین وجود داشته باشد. 

آزمایش خانگی برای تشخیص بیماری ایدز

یکی دیگر از آزمایش ها برای تشخیص بیماری ایدز  استفاده از یک کیت خانگی است. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، به عنوان یکی از مهمترین سازمان‌های بهداشتی دارویی دنیا، تنها یک کیت خانگی موسوم به «آزمایش خانگی اکسپرس (Home Access Express Test)» را مورد تأیید قرار داده که در برخی داروخانه‌ها می‌توان تهیه کرد. 

آزمایش بزاق 

برای تشخیص بیماری ایدز روش دیگری نیز وجود دارد و آن آزمایش بزاق (Saliva Tests) است. در این نوع آزمایش، نمونه‌ای از بزاق فرد برداشته شده و مورد آزمایش قرار می‌گیرد. نتیجه آزمایش بزاق معمولا تا ۳ روز به طول می‌انجامد و در صورتی که نتیجه آزمایش مثبت باشد نیاز به یک آزمایش خون تأییدی وجود دارد. 

تست میزان ویروسی

در آزمایش تست میزان ویروسی (Viral Load Test) میزان ویروس اچ‌آی‌وی در خون فرد اندازه‌گیری می‌شود. آزمایش بار ویروسی عموما برای نظارت بر نحوه‌ی پیشرفت درمان یا تشخیص زودهنگام آلودگی اچ‌آی‌وی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از ۳ فناوری برای تشخیص میزان ویروس اچ‌آی‌وی در خون فرد استفاده می‌شود که عبارتند از «واکنش زنجیره ای پلیمراز (RT-PCR)»، «روش bDNA» و سنجش تکثیر بر مبنای توالی اسید نوکلئیک. اصول کلی این نوع آزمایش‌ها یکسان است. در هر ۳ روش از توالی‌های دی‌ان‌ای برای تشخیص ویروس اچ‌آی‌وی در فرد استفاده می‌شود. موضوع دیگر اینکه، نتایج این آزمایش‌ها ممکن است تا حدی با هم تفاوت داشته باشد. 

حقایق پایه در مورد بیماری ایدز

  • کلمه ایدز (AIDS) مخفف عبارت نشانگان اکتسابی کمبود ایمنی (acquired immune deficiency syndrome) است. این بیماری همچنین عفونت اچ‌آی‌وی پیشرفته یا اچ‌آی‌وی مرحله آخر هم نامیده می‌شود. 
  • ایدز مجموعه‌ای از نشانه‌ها و بیماری‌های ناشی از عفونت پیشرفته‌ی ویروسی است که باعث تخریب سیستم ایمنی بدن شده است. 
  • امروزه به دلیل وجود درمان‌های موجود برای اچ‌آی‌وی افراد کمی به ایدز مبتلا می‌شود و در نهایت افراد زیادی یک زندگی سالم و طولانی را تجربه می‌کنند.

با وجود اینکه درمانی قطعی برای اچ‌آی‌وی وجود ندارد با درمان و پشتیبانی درست، افراد مبتلا به این ویروس می‌توانند یک زندگی سالم و طولانی را تجربه کنند. برای این منظور شخص باید برنامه درمانی خود را به صورت مرتب و به شکلی درست اجرا کند.

اکثر افراد نگرانی زیادی نسبت به بیماری ایدز دارند و حتی گاهی اوقات رفتارهای ناشایستی در برابر افراد مبتلا از خود نشان می‌دهند. به همین منظور در این مطلب در ارتباط با راه‌هایی که ویروس HIV انتقال پیدا می‌کند و همین طور روش‌هایی که ویروس از طریق آنها نمی‌تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود، بحث خواهیم کرد.

 HIV و ایدز؛ چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟

برای پیشرفت بیماری ایدز شخص باید مبتلا به ویروس HIV شود ولی داشتن ویروس HIV به معنی داشتن ایدز نیست. ویروس HIV سه مرحله دارد:

  • مرحله اول: چند هفته اول که فرد تازه مبتلا شده است.
  • مرحله دوم: پیشرفت بیماری
  • مرحله سوم: ایدز

سرعت پیشرفت HIV چه مقدار است؟

سرعت پیشرفت برای رسیدن به مرحله سوم HIV در هر شخصی متفاوت است. اگر درمان نشود در حدود یک هفته زمان می‌برد ولی اگر از طریق دارو کنترل شود، فرد هیچ‌گاه به ایدز مبتلا نمی­‌شود.

راه‌های انتقال ویروس HIV

ویروس HIV در خون و ترشحات جنسی فرد وجود دارد. در نتیجه هر زمان که فردی در معرض این قبیل ترشحات فرد بیمار قرار گیرد، در معرض آلوده شدن به ویروس HIV است.

بنابراین راه‌های اصلی انتقال این ویروس عبارتند از:

  • خون وفراورده‌های آن
  • تزریق مشترک
  • مادر به جنین
  • تماس جنسی.

در ادامه به شرح دقیق هر یک از این روش‌ها خواهیم پرداخت.

روش انتقال ویروس HIV از طریق خون و فرآورده‌های خونی

اگر خون فردی آلوده به این ویروس باشد در صورتی که به هر دلیلی به خون فرد دیگری وارد شود، توانایی انتقال بیماری را دارد. این حالت ممکن است در زمان انتقال خون (transfusion) رخ دهد.

بنابراین در حال حاضر در تمام کشورهای دنیا، از جمله ایران، تمام خون‌های اهدائی از نظر احتمال آلودگی به ویروس HIV ارزیابی می‌شوند. با توجه به این موضوع، خطر انتقال به حداقل ممکن می‌رسد.

اما به هر روش دیگری اگر خون فرد آلوده به ویروس وارد خون فرد سالم شود، می‌تواند آلودگی را منتقل کند که این حالت در زندگی روزمره و معمولی با اندکی رعایت اصول بهداشتی به ندرت رخ می‌دهد.

به طور مثال هر جسم برنده و نوک تیزی که آغشته به خون آلوده به ویروس HIV باشد در صورتی که موجب ایجاد خراش یا بریدگی در بدن فرد سالم شود؛ می‌تواند سبب انتقال ویروس و ایجاد بیماری شود.

بنابر نکته‌ای که ذکر شد اعمالی مانند خالکوبی، حجامت، سوراخ کردن گوش، ‌ختنه، اعمال جراحی و خدمات دندانپزشکی اگر با وسایل غیر استریل وآلوده به خون آلوده انجام شود، یکی از راه‌های احتمالی ویروس خواهد بود.

ذکر این نکته ضروری است که ویروس HIV در خارج از بدن با مواد ضدعفونی‌کننده وحرارت، به راحتی از بین می‌رود. بنابراین هر گونه تزریقات یا خراشی اگر با وسایل استریل و تمیز انجام شود خطری از نظر این بیماری ندارد.

انتقال ویروس HIV از طریق تزریق مشترک

رفتارهای پرخطر همچون اعتیاد به تزریق مواد مخدر ریسک ابتلا به HIV را چند برابر افزایش می‌دهد. برای مثال اگر فردی که آلوده به ویروس HIV است با یک سرنگ، تزریقی انجام دهد و با همان سرنگ و سوزن آغشته به خون، بلافاصله فرد دیگری تزریق کند؛ به گونه‌ای که خون موجود در سرسوزن یا سرنگ وارد خون فرد شود، ویروس HIV با احتمال زیاد منتقل می‌شود.

از آنجایی که اغلب معتادان تزریقی اصول بهداشتی را رعایت نمی‌کنند و از یک سرنگ و سوزن به صورت مشترک استفاده می‌کنند، خطر انتقال ویروس در این گروه افزایش می‌یابد. به همین دلیل یکی از شایع‌ترین راه‌های انتقال در بعضی کشورها از جمله کشور ما، اعتیاد در افرادی است که نیاز خود را به روش تزریقی برطرف می‌کنند.

انتقال ویروس HIV از طریق تماس جنسی

همان طور که در ابتدای مطلب به این موضوع اشاره کردیم؛ یکی دیگر از مایعات بدن که موجب انتقال ویروس HIV می‌شود، ترشحات جنسی است. ترشحات جنسی حاوی تعداد زیادی گلبول سفید است. بنابراین ترشحات جنسی در فردی که آلوده به ویروس HIV است، می‌تواند بیماری را انتقال دهد.

اگر ترشحات از فرد آلوده وارد مخاط تناسلی فرد سالم شود، می‌تواند باعث انتقال ویروس شود. خطر انتقال ویروس از مرد به زن ۲.۵ برابر است. البته وجود عفونت‌های دیگر دستگاه تناسلی خطر این انتقال را افزایش می‌دهند.

راه انتقال جنسی در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله کشورهای آفریقایی از شایع‌ترین راه‌های انتقال است. البته ثابت شده که استفاده از کاندوم در حین رابطه به این دلیل که از ورود مایع منی به واژن جلوگیری می‌کند، احتمال انتقال ویروس را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. آمیزش مقعدی و آمیزش دهانی بدون استفاده از کاندوم خطر انتقال ویروس را چند برابر بیشتر می‌کند.

انتقال ویروس HIV از مادر به نوزاد

ویروس HIV ممکن است در سه مرحله بارداری سه ماهه سوم، زایمان و شیردهی از مادر به نوزاد منتقل شود. اگر تمام این مراحل تحت نظر پزشک متخصص انجام شود احتمال انتقال ویروس به نوزاد و آلوده شدن او تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند.

آیا ایدز از رابطه دهانی منتقل می‌شود

همانطور که گفتیم ویروس HIV از طریق خون آلوده و ترشحات جنسی منتقل می‌شود؛ بنابراین از طریق راه­‌های زیر نیز HIV می‌­تواند منتقل شود ولی احتمال آن خیلی­ کم است:

  • از طریق بوسیدن (در صورتی که لثه شخص خونی باشد یا زخم بازی در دهانش وجود داشته باشد.)
  • توسط شخصی که مبتلا به HIV است، گاز گرفته شوید (در صورتی که آب دهان خونی باشد یا زخم بازی در دهانش وجود داشته باشد.)
  • رابطه دهانی محافظت نشده (در صورتی که ترشحات جنسی فرد وارد دهان شود.)
  • تماس با پوست آسیب دیده، زخم و خون شخصی که مبتلا به ایدز است.

آیا ایدز از زن به مرد منتقل می‌شود؟

از طریق رابطه جنسی (به خصوص رابطه جنسی فرد با فرد) ویروس HIV منتقل می‌شود، بنابراین در صورتی که افراد با یکدیگر رابطه محافظت نشده داشته باشند و زن به این ویروس مبتلا باشد، ویروس به مرد (شریک جنسی او) منتقل می‌شود.

آیا ایدز از طریق خوردن خون آلوده منتقل می‌شود؟

در معرض خون شخصی که مبتلا به HIV است قرار گرفتن، سبب انتقال ویروس می‌شود؛ بنابراین خوردن خون آلوده می‌تواند یکی از روش‌های انتقال ویروس باشد.

رفتارهایی که موجب انتقال ویروس HIV نمی‌شوند

در قسمت‌های بالاتر در رابطه با راه‌هایی که می‌توانند موجب انتقال ویروس HIV به بدن شوند صحبت کردیم. در این بخش از نوشته به رفتارهایی اشاره خواهیم کرد که موجب انتقال این ویروس نمی‌شوند. به این معنی که اگر چنین رفتارهایی را در برابر یک فرد آلوده به ویروس HIV انجام دهیم به هیچ وجه نباید نگران این باشیم که ممکن است آلوده شده باشیم.

در ابتدا ذکر این نکته ضروری است که ویروس HIV از طریق بزاق فرد آلوده به فرد سالم منتقل نمی‌شود. ویروس ایدز از طریق تماس‌های عادی مثل کارکردن با یکدیگر، هم صحبت شدن، همسفر بودن، دست دادن، بوسیدن، روابط اجتماعی مثل سوار شدن در اتوبوس و تاکسی سرایت نمی‌کند. همین طور، ویروس ایدز از طریق استفاده از حمام عمومی، استخر و توالت قابل انتقال نیست.

این ویروس از طریق لباس، پوشاک، پتو و رختخواب انتقال نمی‌یابد.

عطسه، سرفه و نیش حشرات نمی‌تواند باعث انتقال آلودگی به شخص سالم شود.

البته ذکر این نکته علمی ضروری است که محققان ویروس ایدز را از ترشحات جنسی مردانه و زنانه، بزاق، ادرار و اشک فرد بیمار نیز تشخیص داده و جدا کرده‌اند ولی به‌ هر حال سرایت بیماری فقط از طریق خون، ترشحات جنسی و شیر مادر میسر است.

نوع رفتار با بیماران مبتلا به ویروس HIV در ایران

به راه‌های انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر در قسمت‌های پیشین اشاره شد. همچنین مواردی که نمی‌توانند ویروس را از یک فرد به افراد دیگر جامعه منتقل کنند ذکر شد. با توجه به این موضوع نباید بیش از حد نگران آلوده شدن به این ویروس باشیم و رفتارهای ناشایستی در مواجهه با افراد آلوده به این ویروس انجام دهیم.

برخورد نامناسب با مبتلایان سبب طرد شدن این افراد از جامعه می‌شود و حتی شاید عواقب خطرناک‌تری در انتظار خودمان و عزیزانمان باشد. چرا که این افراد در صورت مواجه شدن با این قبیل رفتارها از سوی جامعه سعی در مخفی کردن بیماری خود مخصوصا در مراکز درمانی از جمله دندان‌پزشکی و کلینیک‌ها و بیمارستان و … می کنند. در نتیجه این رفتار احتمال شیوع و انتقال ویروس را تا چند برابر افزایش می‌دهد.

آمار مبتلایان به ویروس HIV در ایران

استان‌های کرمانشاه، فارس، هرمزگان، مازندران، اصفهان، تهران و خراسان رضوی از استان های پر خطر از لحاظ بیماری ایدز هستند. بیماری ایدز در ایران در میان جوانان، زنان و کودکان کار رو به افزایش است.

براساس آمار وزارت بهداشت، 84 درصد مبتلایان به این بیماری مرد و 16 درصد آن‌ها نیز زن هستند و میانگین سنی 21 تا 35 سال دارند. تخمین زده شده است که بیش از یک سوم مبتلایان به این بیماری از بیماری خود آگاه نیستند.

سخن پایانی

در پایان ذکر این نکته ضروری است که دوره کمون ویروس HIV در افراد مختلف بسیار متفاوت است. از زمانی که عامل بیماری‌زا وارد بدن می‌شود تا زمانی که علائم بالینی بیماری در فرد تظاهر پیدا کنند دوره کمون بیماری نامیده می‌شود.

این دوره شاید خطرناک‌ترین دوره بیماری‌زایی در یک فرد آلوده باشد؛ زیرا علائم در فرد تظاهر پیدا نکرده است و احتمالا حتی خود فرد هم از وجود بیماری در خودش بی‌اطلاع باشد.

بنابراین همیشه رعایت نکات بهداشتی ضروری و مهم‌تر از آن اجتناب از رفتارهای پرخطر مخصوصا رفتارهای پرخطر جنسی بسیار تاکید می‌شود. به این ترتیب می‌توانید از مبتلا شدن به این قبیل بیماری‌ها جلوگیری کنید.

منبع:

Healthline

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

1,105 دیدگاه در “علل، علائم و نشانه‌های بیماری ایدز | آزمایش های تشخیص ایدز
  • سلام من هفته پیش رابطه محافظ نشده داشتم الان برم آزمایش بدم نشون میده با باید چند وقت صبر کنم؟

    پاسخ
    • سلام به آزمايشگاه رفرنس بريد و تست p24 ag بديد

      پاسخ
  • عالی بود

    پاسخ
  • چرا پاک می‌شه ؟ سوال من این‌بوده من با خانوم روسپی رابطه داشتم و بعد با ۳ نفر دیگه بدون رابطه محافظت شده بدون انزال و آزمایش دادن و مشکلی نداشتن آیا امکان داره که من مشکوک باشم ؟

    پاسخ
  • سلام من ۴ سال پیش ی رابطه داشتم با کاندوم و نمی دونم پاره شده یا نه اما تو این‌۴ سال اوایل ی مقدار عصبی می شدم و تا الان نه مریض شدم نه سرما خوردم نه هیچی وزنمم ۱۷ کیلو اضافه شده اما روی لثه ام ی سری چیزهای سفید زده آیا علایم می شه یا ….

    پاسخ
    • سلام من قبلا با خانومی رابطه داشتم و بعدش توی ۱ سال با ۳ نفر بدون رابطه محافظت نشده اما تا قبل ارضا و آمدن آب منی ادامه ندادم و هر سه تست دادن و هیچ مشکلی ندارن آیا باز امکان داره که من مشکوک باشم به خاطر اون اولی ؟؟

      پاسخ
  • سلام ، من حدود یک هفته پیش یه رابطه مراقبت شده داشتم ، ولی الآن پشت لبم آفت زده و روی ران های پام هم دونه های قرمز زد و الان خوب شد، آیا ممکنه به hiv مبتلا شده باشم ، خواهشا کمکم کنید خیلی استرس دارم ، ممنون

    پاسخ
    • سلام
      بنده برای ازمایش رفتم که از یه سرنگ و سرسوزن برای چندنفر استفاده کردن و ازمنم باهمون سرنگ خون گرفتن امکان داره همون سرنگ ازمایشگاه الوده شده باشه؟؟؟

      پاسخ
  • سلام من هیچ رابطه ای نداشتم فقط مایه منی کمی ریخت روی دستم که کنار ناخنم یک زخم سطحی بود می خواستم بدونم که به ایدز مبتلا شدم البته بعد از اون کار حدود ۳ ساعت بعدش دچار اسهال شدم و دوهفته بعد فقط دچار سردرد و تب شدم که همش فکر می کنم از استرسم بود اما الان می خوام بدونم که ایدز دارم

    پاسخ
  • سلام من حدود چهارماه قبل رابطه ی محافظت نشده داشتم
    از همون روز خارش بدنم گرفته و به حدی که میخارونم بدنم خون میشه الانم حدوده چهار ماهه خوب نشده طرف مقابلمم همینطور شده ایا میتونه ایدز باشه لطفا کمکم کنین از لحاظ روحی خیلی بهم ریختم پیش دوتا دکترم رفتم ولی گفتن حساسیته لطفا کمکم کنین

    پاسخ
  • سلام .من کمردرد داشتم و رگ‌سیاتیکم گرفته بود رفتم دکتر ارتوپد معتبر،مطبش خیلی شلوغه تو شهرمون و سه تا آمپول متیل پردنیزولون استات به کمرم زدم،اما محیط مطبشون خیلی تمیز نبود چند تا سرنگ استفاده شده افتاده بود رو زمین که با پام که پوتین پام بود زدمشون کنار و اصلا پوستم به اونا نخورد،اما الان هم لبم تبخال زده هم غده لنفاوی ام ورم کرده قبلا هم غده لنفاوی ام ورم میکرد که دکتر بهم چند سال پیش گفته بود مال کم آبی بدنه،من الان فکر میکنم چرا اتاق تزریقشون سرنگ استفاده شده افتاده بود؟نکنه دکتر به من ایدز یا هپاتیت منتقل کرده باشه با آمپول زدن؟البته مطبشون شلوغه و زیاد افراد اونجا به زانو،کمر یا… آمپول میزنند ؟نکنه من ایدز یا هپاتیت گرفتم؟

    پاسخ
  • سلام
    ببخشین نوشتین علایم اولیه مثل تب و سردرد و گلودرد….
    من گلودرد و تب شدید داشتم و گلو دردم با یک پنی سیلین که دکتر نوشت درست شد و تب هم یک شب داشتم ایا منم ممکن داره ایدز داشته باشم یا نه
    چون ۱ ماه پیش رابطه داشتم

    پاسخ
  • سلام
    ۹ ماه پیش بعد از رابطه محافظت نشده ای که داشتم فقط یک بار استفراغ کردم و دیگه علائمی نداشتم
    خواستم ببینم میتونه دلیل ابتلا باشه و اینکه اگر الان ازمایش بدم نتیجش چقدر قابل اتکا هستش؟؟
    ممنون

    پاسخ
  • سلام،ايا هنگام ازمابش براي ازدواج از افرداد ازمايش خون براي hiv گرفته نمي شود؟!

    پاسخ
  • من حدود ۱.۵ هفته قبل یه رابطه جنسی پر خطر داشتم الان مچ دست چپم درد داره و پشت لبم آفت زده
    میتونه ایدز باشه؟؟؟؟

    پاسخ
  • سلام
    من چندین ساله غدد لنفاوی پشت گوش گردن و رانم متورم
    خیلی سریع سرمامیخورم
    لاغرهم شدم
    از هزینه های پزشکی میترسم
    ایا hivدارم؟

    پاسخ
  • سلام.من یه رابطه پر خطر با زن پرخطر داشتم که حدود ۵ دقیقه که ۳۰ ثانیه بدون مراقبت انجام شد بعد از مدتی هیچ گونه علایم hivدر من رخ نداده فقط روی پام حس گزیدگی داشتم که خواروندم یه بثور پوستی به وجود اومده والان ۳ ماهه هنوز روی پامه .ایا میتونه از علایم hivباشه.با اینکه هیچ گونه سرماخوردگی و تورمی غددی وتب و..نداشتم مرسی بابت سایت

    پاسخ
    • سلام نه بعيد ميدونم اما بهتره تست p24 hiv بديد

      پاسخ
  • با سلام من چند روز پیش یه سوزن چرخ بدون آنکه متوجه شم تو پام فرو رفت آیا امکان ابتلا شدن به ایدز وجود داره؟

    پاسخ
  • سلام یه سوال خانم دکتر اگه میشه لطف کنید توضیح بیشتری بدید.اگه احتمال این باشه که اچ ای وی تازه در بدن ورود پیدا کنه وهیچ گونه علایمی نداشته باشه . وبعد از یک ماه تقریبا یک لیتر خون از طریق حجامت از بدن کشیده بشه .ایا علایمی که به خاطر از دست دادن یک لیتر خون .hiv میتونه ایجاد کنه واون علایم چه علایمی هستن؟؟ولطف کنین علایم اولیه بدو ورود ویروس رو توضیح بدید ممنون میشم مرسی از سایتتون

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید, من غده لنفاوی روی گردنم بزرگ شده سه هفته است ولی هیچ علامت دیگری ندارم ممکنه به hivمبتلا شده باشم ، آیا داشتن یک یا دو علامت میتونه نشانه اولیه hivباشه یا باید چند علامت همزمان باشه

    پاسخ
  • سلام خسته نباشيد من چند ما پيش خيلي مريض شدم و بدنم ضعيف شد خيلي از علائم اين بيماري رو داشتم …تا حالا ٤ بار آزمايش دادم و فقط منفي شده و دكتر تيروئيد كم كار تشخيصداده ولي خيلي نگران هستم بعضي وقتا دچار تنگي نفس ميشم نميدانم ديگه چيكار كنم …آيا امكان داره كه جواب ازمايش كاذب باشد

    پاسخ
    • سلام اگه سابقه تماس مشكوك جنسي داشتيد يا خون دريافت كرديد بايد آزمايش p24 بدهيد

      پاسخ
  • سلام .لطف کنید علایم ابتدایی در حین ورود hivرو در مردان توضیح بدید و اینکه بنده یک بثور پوستی که شبانه حس گزیدگی داد و محکم خواروندم که باعث شد یه نقطه کوچیک خون بیاد وزخم بشه و بعد از چن روز خوارش به گفته دکتر اگزما شده است روی پام ایجاد شده ونزدیک دو ونیم ماه هستش که از بین نرفته به دکتر پوست هم مراجعه کردم و دارو وکرم داد هنوز فقط شکلش تغییر یافته و غیر اون هیچ علایم دیگری نداشتم.توضیح بدید ممنون میشم .با تشکر

    پاسخ
    • لطف کردین پاسخ دادین‌.میشه علایم اولیه بدو ورود hiv به بدن رو توضیح بدین. البته انسان جایز اخطاست و به اشتباه خودم پی بردم .بنده رفتار جنسی پرخطربا زن پرخطر داشتم البته ۳۰ ثانیه بدون مراقبت‌ .و همونطور که خوندم از علایم بدو ورود hivعلایم انفولانزا هستش ولی من هیچ نوع مریضی و علایمی در بدنم وجود نداشته تا الان فقط بثور پوستی در ناحیه پا که در متن قبلی توضیح دادم چگونه به وجود امد.و انجام ازمایش برام خیلی سخته اگه این پثور فقط در یک نقطه پا از علایمش هست یا خیر؟ ممنون میشم از راهنماییتون مرسی.

      پاسخ
  • سلام از اولین روز وارد شدن ایدز به بدن زوزد زود چقدر طول میکشه بدن حالت علائم ایدزو‌ نشون بده

    پاسخ
  • سلام ببخشید گلو درد همراه با عفونت HIVبه حساب میاد؟
    وتغیر رنگ ناخن بعد از ورود ویروس به مدت دو هفته چطور؟!

    پاسخ
    • سلام علائم رترووايرال ويروس طي ٧-١٠ روز بعد از ورود به بدن با ضعف و بيحالي و بزرگ شدن غدد لنفاوي، تب ، تهوع بي اشتهايي رخ ميدهد
      آزمايش P24 بديد لطفا

      پاسخ
  • سلام آزمایش ایدز جداگانس یا با آزمایش خون هم مشخص میشه?!

    پاسخ
    • سلام بله جداگانه هست
      Hiv ab 1 & 2

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر ازمایش اچ ای وی چقدر طول میکشد تا ۱۰۰٪ مطمئن شه ادم ک جواب صحیح نشان بده اخه میگن دوره نهفتگی داره همان دوره پنجره ک ۱۰ سال طول میکشه نشان بده

      • سلام اگه انتي بادي بخوايد چك كنيد يكماه
        اما ميتونيد تست p24ag hiv در يك آزمايشگاه رفرنس چك كنيد اين دقيق و سريع هست و ١٠٠ ٪؜ مشخص ميكنه

  • با عرض سلام و خیته نباشید .
    در آزمایشات چکاب کلی بدن که در آن ایدز و هپاتیت نیز ذکر شده ، با آزمایش خون ، داشتن ایدز یا هپاتیت مشخص میشه و آیا منفی بودن آزمایش قابل اتکا هست ؟ سپاس از پاسخگویی شما

    پاسخ
    • سلام بايد حتما در آزمايش hbsag hiv ab هم چك شه

      پاسخ
      • سلام دوست من دستش را به الت خانومی زد من هم با رفیقم دست دادم بعد از چنددقیقه من التم رو لمس کردم الان بعد از یه هفته تب سردرد دل درد و استفراغ دارم ایا امکان انتقال hivوجود دارد

  • و اصلا از طریق گوسفند و بز یاگاو به طریق هایی که فرمودین ویروس ایدز به انسان منتقل میشه؟

    پاسخ
    • سلام و با عرض ادب
      در تایید نظر مرشدی باید بگم بعیده که ایدز یا Hiv مبتلا شده باشن چون این بیماری همونطور که از اول اسمش مشخصه یعنی Human…. فقط مختص انسانه و از یه انسان به انسان دیگه منتقل میشه و بیرون از بدنم بیشتر از چندثانیه یا دقیقه زنده نمیمونه، بنابراین اصلا در حیوانات موردی پیدا نمیکنه که مبتلا بشن درنتیجه از حیوان به انسان منتقل نمیشه. از این بابت ایدز خیالتون کاملا راحت باشه که از حیوان بهتون منتقل نشده ولی برای بقیه بیماریا همون جور که خانم دکتر مرشدی فرمودن اگه ندادین یه چکاپی بدین که خیالتون راحت بشه.من چون در این زمینه پژوهش زیادی داشتم عرض کردم که نگرانیتون برطرف بشه.خانم دکتر مرشدی از محضر شما هم عذر میخوام قصد دخالت نداشتم.زنده باشین یاعلی

      پاسخ
  • سلام
    باعرض احترام و خسته نباشید.
    ببخشید پسر من، مشکلی داشت یه دکتر روستایی براش خون گوسفند خام و خایه گوسفند نر( آلت تناسلی گوسفند نر) دادش که چند وقت مرتب میخورد، حالا ک میگن ایدز توی مایع منی و خون هس آیا احتمال آلوده شدن پسر من به ایدز وجود داره؟ که بخواد بره تست بده

    پاسخ
    • دو سه روز بعد رابطه محافظت نشده دچار اسهال شدم بعد دوسه روز قرص ضد اسهال خوردم ک خوب شدم. دقیقا یه هفته بعد رابطه محافظت نشدم دچار درد عضلانی و بدن درد شدم ک یه هفته طول کشید تا خوب شه. کلا به مدت دو هفته هم لبم زخم های ریز قرمزی میزد ک اونم کلا از بین رفت. میخوام بدونم با وجود این علائم چقدر احتمال داره به اچ آی وی مبتلا شده باشم؟

      پاسخ
      • سلام دقيق نميشه گفت بهتره توسط متخصص عفوني ويزيت شين و آزمايش وايرال ماركرها را بديد
        P24
        Hbsag
        Hcvab

      • سلام خسته نباشد من یک رابطه محافظت نشده داشتم بعد از چند مدت مریض شدم و دکترم رفتم چند با آزمایش Hivهم دادم تا شیش ماه اما هر بار آزمایشم منفی بود میشه راهنمایی کنید این بیماری بعد از چند ماه مشخص میشه ؟؟؟

      • سلام بعد از ٦ ماه مشخص ميشه، ميتونيد تست p24 در يك آزمايشگاه رفرنس بديد اين ديگه قطعيه