پروتز گونه چیست؟ بررسی روش‌های مختلف جراحی +‌ تصاویر قبل و بعد عمل

پروتز گونه برای بالابردن صورت و حجم‌دهی به آن
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

هدف از انجام پروتز گونه افزایش حجم یا بالابردن گونه‌ها است و با عمل پروتز گونه از راه تزریق چربی و کاشت پروتز انجام می‌شود. برخی از افراد از کاهش حجم گونه‌ها یا حتی افتادگی آن‌ها با افزایش سن ناراضی‌اند. برخی هم مایل‌اند که با بالابردن یا افزایش حجم گونه در ظاهر خود، تغییراتی مثبت ایجاد کنند. در این مقاله از جراحی پروتز گونه و روش‌های رفع افتادگی گونه برایتان می‌گوییم. شما را با مواد پروتز گونه آشنا می‌کنیم و اطلاعات کافی را درباره این فرایند در اختیارتان می‌گذاریم. برای انجام تمام این اقدامات باید به جراح پلاستیک مراجعه کنید. در ادامه، نکات لازم را می‌خوانید.

در پایان، پرسش‌هایتان را بپرسید تا کارشناس سلامتی مجله پزشکی دکتردکتر پاسخ دهد.

عمل پروتز گونه چیست؟

برای عمل پروتز گونه از موادی جامد و مصنوعی استفاده می‌شود. با اضافه‌کردن این مواد به خط گونه، شکل آن تغییر می‌کند و حالت پُرتری به‌دست می‌آورد. جراح پلاستیک، ایمپلنت‌های گونه را در بالا یا روی استخوان گونه قرار می‌دهد. پروتز گونه معمولاً از جنس سیلیکون مخصوص پزشکی یا پلی‌اتیلن متخلخل ساخته می‌شود. این‌ها موادی مصنوعی هستند که برای دهه‌ها وجود داشته‌اند و بی‌خطربودنشان اثبات شده است. با اصلاح فرم گونه با این مواد، نتایج گونه‌گذاری به طور دائمی روی صورت فرد دیده می‌شود.

با افزایش سن، بافت‌های صورت نازک‌تر و سفت‌تر می‌شوند. افزودن حجم به نواحی گونه یا وسط صورت و زیر چشم با پروتزگذاری، باعث بهبود خطوط صورت می‌شود و ظاهری جوان‌تر به چهره می‌دهد. کاشت گونه می‌تواند ظاهری طبیعی و زیبا به صورت بدهد و در مواردی مانند جراحی ترمیمی پس از سرطان یا سایر بیماری‌ها هم کاربرد داشته باشد. نتیجه عمل پروتز گونه هم کارکردهای زیبایی و بهبود چهره را دارد و هم در مواقع دفرمه‌شدن یا همان از بین‌رفتن شکل صورت، کاربرد پیدا می‌کند. با این عمل امکان افزایش اعتماد به نفس و بهبود ظاهر صورت به وجود می‌آید. روش‌های انجام عمل گونه و مواد مناسب برای انجام آن‌ها متنوع‌اند.

عمل پروتز گونه و بالابردن سطح گونه‌ها
شیوه قراردادن پروتز گونه مردان و زنان در ناحیه صورت

انواع مدل پروتز گونه چگونه است؟

انواع مختلفی از پروتز گونه وجود دارد. برای کاشت پروتز گونه طبیعی از میان انواع مختلف، پزشکان مورد مناسب را برای هر فرد انتخاب می‌کنند. به جدول زیر درباره انواع مدل پروتز دقت کنید:

ویژگیایمپلنت ساب مالارایمپلنت مالار
محل قرارگیریبالای استخوان گونه، زیر چشمزیر استخوان گونه
هدفبهبود ظاهر فرو رفته گونه، ایجاد حجم در قسمت فوقانی گونهایجاد ساختار استخوانی زاویه‌دارتر و مشخص‌تر در گونه، افزایش حجم در قسمت میانی گونه
نتیجهجوان‌تر نشان دادن، پر شدن گودی زیر چشم، ایجاد ظاهری نرم‌تر و گردترایجاد خطوط گونه مشخص‌تر، زاویه‌دارتر شدن صورت، ایجاد ظاهری مردانه‌تر
مناسب برایافرادی که گونه‌های فرو رفته یا گودی زیر چشم دارند، افرادی که به دنبال ظاهری جوان‌تر و نرم‌تر هستندافرادی که به دنبال ساختار استخوانی زاویه‌دارتر و مشخص‌تر هستند، افرادی که گونه‌های تخت یا کم‌حجم دارند
گروه سنی رایجمحدودیتی ندارد، اما اغلب برای افرادی که به دنبال رفع علائم پیری هستند، استفاده می‌شوداغلب در افراد ۲۰ تا ۳۰ ساله برای ایجاد ظاهری جوان‌تر و زاویه دارتر استفاده می‌شود
ترکیبمی‌توان با ایمپلنت مالار ترکیب شود تا نتایج دلخواه حاصل شودمی‌توان با ایمپلنت ساب مالار ترکیب شود تا نتایج دلخواه حاصل شود

انواع مواد پروتز گونه شامل چیست؟

برای ساخت پروتز گونه و لب از مواد متنوعی استفاده می‌شود، که هریک ویژگی‌های مربوط به خود را دارند. انتخاب نوع پروتز وابسته به عوامل گوناگونی است، پزشک در مشورت با بیمار، اقدام به انتخاب گزینه بهتر می‌کند. از موادی که در این زمینه استفاده می‌شوند، باید به گزینه‌های زیر اشاره کنیم:

  • پلی اتیلن: ماده‌ای سخت‌تر از موارد دیگر است و تراکم بیشتری هم دارد. این ماده در مقابل تغییر شکل استحکام خوبی نشان می‌دهد.
  •  هیدروکسی آپاتیت: این مورد ماده‌ای طبیعی است که در استخوان‌ها هم یافت می‌شود. سازگاری بسیار بالا با بافت بدن و هزینه زیاد از ویژگی‌های شاخصش به‌ شمار می‌روند.
  • سیلیکون: انعطاف‌پذیری بالا، سازگاری با بافت بدن و ماندگاری طولانی مدت از مزایای این ماده هستند. سیلیکون شکل‌پذیری بالا دارد و در برابر تغییر شکل و جابه جایی پروتز هم مقاوم است.
  • گورتکس (Gore-Tex): گورتکس نوعی ماده تفلونی است که بافتی متخلخل دارد و با بافت بدن بسیار سازگار است. هزینه آن نسبت به سیلیکون بالاتر اس و عمل با آن، حالت پیچیده‌تری دارد.

 پزشک با توجه به آناتومی صورت بیمار، نوع پوست، و انتظاراتش، بهترین نوع ماده را پیشنهاد خواهد داد.

مزایای پروتز گونه چیست؟

کاشت گونه و پروتزگذاری در این ناحیه از صورت می‌تواند ظاهر هر فردی را جذاب‌تر کند و باعث زیبایی و رفع آثار پیری شود. با وجود گونه‌ای پر و برجسته، چهره‌تان شاداب‌تر جلوه می‌کند. از مزایای دیگر پروتز گونه باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ایجاد تعادل در ساختار صورت و به وجود آوردن تقارن
  • نیازمند به دوره نقاهت اندک و زمان بهبودی کم
  • راه حلی دائمی (اما قابل خارج‌کردن)

کاشت گونه روش بی‌خطری است، اما مانند هر روش زیبایی، جراحی کاشت گونه هم خطرات بالقوه‌ای دارد. یافتن جراح پلاستیکی که تجربه زیادی در انجام ایمپلنت گونه داشته باشد، بسیار مهم است. در این صورت، خطر عوارض کاهش پیدا می‌کند.

مشاوره تلفنی و متنی با دکتر پوست

معایب و عوارض پروتز گونه چیست؟

زمانی که قصد انجام عمل‌های زیبایی مختلف دارید و هدفتان انجام عملیات بالابردن و حجم‌دهی به گونه است، عوارض و چالش‌هایی پیش رویتان قرار می‌گیرند. بهتر است که از پیش، درباره معایب و عوارض احتمالی، اطلاعات کسب کنید. از جمله ایرادات و عیوب پروتز گونه باید به موارد زیر اشاره شود:

  • خونریزی
  • عفونت
  • بی‌حسی

امکان ایجاد دردی مزمن هم بعد از عمل پروتز گونه وجود دارد. چنین عارضه‌ای بسیار ناراحت‌کننده است. ضمناً جابجایی ایمپلنت می‌تواند باعث برآمدگی یا ظاهر نامتقارن صورت شود.

عمل جراحی پروتز گونه
عکس پروتز گونه قبل و بعد

چه افرادی می‌توانند پروتز گونه انجام دهند؟

 دلیل عمل جراحی گونه برای هر فرد با دیگری متفاوت است. برخی برای جلوگیری از نمود عوارض پیری به سراغ آن می‌روند و بعضی‌ها هم سعی دارند که به چشم عملیاتی ترمیمی، پس از پایان و درمان سرطان‌هایی مانند صورت از آن استفاده کنند. به طور کلی، افراد زیر می‌توانند از پروتز گونه کمک بگیرند:

  • از نظر جسمی سالم هستید و وزن ثابتی دارید.
  • از ظاهر گونه‌هایتان ناراضی هستید.
  • انتظارات واقع‌بینانه‌ای دارید.
  • غیرسیگاری هستید.

اگر گونه‌هایی دارید که بیش از حد صاف، نازک یا آویزان هستند، این گزینه برای شما مفید خواهد بود.

چه افرادی نمی‌توانند پروتز گونه انجام دهند؟

برخی از افراد هم نمی‌توانند اقدام به استفاده از روش‌های مختلف قراردادن پروتز گونه کنند. برای مثال، کسانی که پوست خیلی نازکی دارند، نباید به سراغ این روش بروند. افراد دیگری که نباید پروتز گونه انجام دهند، شامل موارد زیر هستند:

  • افراد مبتلا به اختلالات استخوانی خاص
  • بیماران مبتلا به مشکلات پوستی و استخوانی
  • افراد دچار به مشکلات مربوط به گوش

براساس نتایج یک تحقیق که در سایت clevelandclinic منتشر شده،

افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالا، دیابت و پوست بسیار نازک دارند یا سیگار می‌کشند، ممکن است کاندیدای مناسبی برای عمل پروتز گونه نباشند.

در هر حال توصیه می‌کنیم که پیش از تصمیم‌گیری برای انجام‌دادن یا ندادن عملیات پروتز،حتما با دکتر پروتز گونه مشورت کنید.

تفاوت پروتز گونه با لیفت گونه چیست؟

میان دو عمل پروتز گونه و لیفت تفاوت‌هایی وجود دارد. در زیر اطلاعات مربوط به پروتز گونه و لیفت گونه به صورت جدول ارائه شده است:

ویژگیپروتز گونهلیفت گونه
هدفافزایش حجم و برجستگی گونهاصلاح افتادگی و بالا بردن بافت‌های گونه
روشاستفاده از ایمپلنت‌های سیلیکونی یا مشابه برای افزایش حجمبالابردن و تثبیت بافت‌های افتاده صورت
نتایجافزایش دائمی حجم گونهجوان‌تر کردن ظاهر و اصلاح افتادگی بافت‌ها
مدت زمان بهبودیچند هفته، همراه با تورم و کبودی احتمالیچند هفته، همراه با تورم و کبودی احتمالی
دوامدائمی (در صورت عدم بروز مشکل)طولانی‌مدت، اما ممکن است با افزایش سن مجدداً افتادگی رخ دهد
گروه هدفافراد با گونه‌های صاف یا فرورفتهافراد با افتادگی گونه به دلیل افزایش سن
نوع تغییرایجاد برجستگی و افزایش حجمبالا بردن و سفت کردن بافت‌های افتاده

بنا به شرایط و ترجیحات هر بیمار و البته نظر پزشک متخصص، یکی از این دو روش برای رسیدگی به وضعیت گونه‌ها انتخاب می‌شوند.

تفاوت پروتز گونه با تزریق ژل و چربی چیست؟

پروتز گونه، تزریق ژل و تزریق چربی برای بهبود وضعیت ظاهری گونه‌ها و ایجاد حجم در آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. با این حال، باید بدانید که تفاوت‌هایی میان آن‌ها وجود دارد:

ویژگیپروتز گونهتزریق ژلتزریق چربی
مواد مورد استفادهایمپلنت‌های سیلیکونی یا مواد مصنوعی دیگرژل‌های پرکننده مانند هیالورونیک اسیدچربی بدن خود بیمار که از قسمت‌های دیگر گرفته می‌شود
مدت زمان ماندگاریدائمی (تا زمانی که مشکلی ایجاد نشود)موقت (۶ ماه تا ۲ سال، بسته به نوع ژل)نیمه‌دائمی (ممکن است چندین سال دوام داشته باشد)
روش انجامجراحی با قرار دادن ایمپلنت در گونهتزریق ژل به گونه بدون جراحیانتقال چربی با برداشت چربی از ناحیه‌ای دیگر و تزریق به گونه
زمان بهبودیچند هفته (تورم و کبودی)کوتاه (چند روز با تورم و کبودی کم)چند هفته (به دلیل برداشت چربی از نواحی دیگر)
مزایانتایج دائمی و افزایش برجستگی زیادغیرجراحی، قابل تنظیم، نتایج موقت با کنترل بهترطبیعی‌تر بودن ماده (چربی خود بدن) و ماندگاری طولانی‌تر نسبت به ژل
معایبنیاز به جراحی و دوران بهبودی طولانی‌ترنیاز به تکرار تزریق برای حفظ نتیجهزمان بهبودی طولانی‌تر و نیاز به برداشت چربی از نواحی دیگر بدن
میزان تهاجمی بودنتهاجمی (نیاز به جراحی)کم‌تهاجمی (تنها تزریق بدون برش)کم‌تهاجمی اما شامل برداشت چربی با لیپوساکشن
نتایج نهاییدائمی و برجسته‌ترموقت و قابل تنظیم،بسته به نیاز و تعداد جلساتنیمه‌دائمی با نتایج طبیعی‌تر

یادتان باشد که پروتز گونه دائمی است و نیاز به جراحی دارد. به عبارت دقیق‌تر، مناسب کسانی است که به دنبال تغییرات بزرگ‌تر و ماندگار هستند.

نمونه پروتز گونه، قبل و بعد از عمل
نمونه پروتز گونه

مراحل جراحی پروتز گونه چیست؟

برای انجام عملیات پروتز گونه مراحل متنوعی پشت‌سر گذاشته می‌شود. در گام نخست، لازم است که داروهایی برای بی‌حسی و بیهوشی تجویز شوند. انتخاب‌ها برای پروتزگذاری شامل بی‌حسی موضعی، آرام‌بخش داخل وریدی و بیهوشی عمومی است. مراحل بعدی به شرح زیر هستند:

مرحلهشرح
تجویز داروهای بی‌حسی و بیهوشیابتدا داروهایی برای بی‌حسی یا بیهوشی تجویز می‌شود. انتخاب بین بی‌حسی موضعی، آرام‌بخش داخل وریدی یا بیهوشی عمومی بستگی به روش جراحی و ترجیح بیمار و جراح دارد.
برش دادنبرای بزرگ کردن گونه‌ها، برش‌هایی ایجاد می‌شود. نوع برش به تکنیک استفاده‌شده بستگی دارد؛ اگر انتقال چربی انجام شود، برش‌های کوچکی در نزدیکی ناحیه چربی برداشته‌شده و گونه‌ها ایجاد می‌شود. اگر از ایمپلنت‌های جامد استفاده شود، برش ممکن است، در داخل دهان یا زیر پلک انجام شود.
 بستن برش‌هاپس از قرار دادن ایمپلنت یا تزریق چربی، برش‌ها با استفاده از بخیه‌ها، چسب‌های پوستی یا نوارها بسته می‌شوند.
 مشاهده نتایجپس از جراحی، گونه‌ها پرتر و نرم‌تر به نظر می‌رسند. برخی بیماران احساس می‌کنند که گونه‌هایشان بلندتر هم شده است. نتایج ایمپلنت‌های جامد دائمی است، اما نتایج انتقال چربی ممکن است، چندین سال دوام داشته باشد.

این مراحل خلاصه‌ای از فرایند انجام پروتز گونه را نشان می‌دهند؛ از شروع بی‌حسی تا مشاهده نتایج نهایی.

مراقبت‌های قبل از جراحی پروتز گونه چگونه است؟

پیش از انجام جراحی پروتز گونه باید حواستان به رعایت نکات مراقبتی باشد. در واقع، لازم است که پیش از انجام عمل از برخی اقدامات بپرهیزید و کارهای دیگری هم انجام دهید. برای مثال:

  • سیگار نکشید.
  • مورد ارزیابی پزشکی و معاینه از سوی پزشک قرار بگیرید.
  • از مصرف آسپرین، داروهای ضدالتهابی و مکمل‌های گیاهی خودداری کنید، چون می‌توانند خونریزی را افزایش دهند.

بزرگ‌کردن گونه معمولاً در بیمارستان، مرکز جراحی سرپایی دارای مجوز یا اتاق عمل در مطب انجام می‌شود. ضمناً در جریان این عمل، بیهوشی عمومی، آرام‌بخش داخل وریدی یا بی‌حسی موضعی کاربرد دارند. اگر پروتز گونه با استفاده از بیهوشی عمومی یا تزریق آرامبخش داخل وریدی انجام شود، حتماً ترتیبی دهید که شخصی شما را همراه کند. رفت‌وآمد به تنهایی، خطرناک خواهد بود.

مراقبت‌های بعد از جراحی پروتز گونه چگونه است؟

جراحی کاشت گونه معمولاً روشی سرپایی است، بنابراین شما در همان روز به خانه می‌روید. البته چند ساعتی در ناحیه ریکاوری و بهبود بعد از عمل می‌مانید و سپس مرخص می‌شوید. احساس درد یا سفتی در گونه‌ها، پس از عمل طبیعی است. جراح دستورالعمل‌های خاصی را برای مراقبت از ناحیه عمل به شما خواهد داد. به عنوان مثال، اگر این روش شامل یک برش در داخل دهان باشد، ممکن است مجبور شوید تا یک هفته به یک رژیم غذایی مایع پای‌بند بمانید. در ضمن، باید تا چند هفته پس از جراحی از خوابیدن روی صورت خود هم اجتناب کنید.

هزینه عمل پروتز گونه چقدر است؟

برای انجام اقدامات زیبایی مختلف، عوامل متنوعی در قیمت‌گذاری تأثیر دارند. از جمله موارد اثرگذاری که باعث می‌شوند، هزینه‌ انجام عملیات در نقاط مختلف با هم متفاوت باشد، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • موقعیت مکانی مطب و کلینیک
  • تبحر و سابقه پزشک معالج
  • نوع و سطح عمل زیبایی

با این حال، در حوالی پاییز سال ۱۴۰۳، هزینه عمل پروتز گونه از حدود ۱۵ میلیون تومان شروع می‌شود. پیش از انجام عمل باید درباره قیمت و تعرفه‌ها، تحقیقات لازم را انجام دهید.

مراجعه به جراح پلاستیک برای پروتز گونه
جراح پلاستیک گونه بیمار را بررسی می‌کند

چه دکتری عمل جراحی پروتز گونه را انجام می‌دهد؟

برای انجام جراحی زیبایی صورت باید به جراح پلاستیک مراجعه کنید. این جراح می‌داند که تخصص جراحی پلاستیک چیست و با در نظرگرفتن شرایط و خواسته‌های هر بیمار، اقدام به رفع افتادگی گونه با پروتز سیلیکونی، پروتز گورتکس یا موارد در دسترسِ دیگر می‌کند. جراحان پیش از عمل پروتز گونه، عوارض احتمالی مانند کبودی و تورم را به مراجعان خود گوشزد می‌کنند. با جدی‌گرفتن مراقبت‌های بعد از عمل جراحی پروتز گونه و استراحت کافی، نتایج دل‌چسبی برای بیشتر مراجعان انجام این عمل‌ها حاصل می‌شود. برای گونه‌گذاری و اصلاح فرم گونه می‌توانید به سامانه دکتردکتر مراجعه کنید. در این پلتفرم آنلاین، اطلاعات و سوابق پزشکان مختلف درج و ثبت شده است. مراجعان پیشین هر پزشک هم نظراتشان را درباره تجربه خود از مراجعه به متخصصان نوشته‌اند. با مرور هریک و بررسی امتیازات جراحان پلاستیک، از گزینه موردنظرتان به طور اینترنتی، در دکتردکتر وقت بگیرید.

منابع:

plasticsurgery.org

hopkinsmedicine.org

my.clevelandclinic.org

سوالات متداول پروتز گونه

آیا عمل پروتز گونه درد دارد؟

در طول عمل از بیهوشی و بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود و بعد از آن هم برای رفع دردهای احتمالی از مسکن‌ها استفاده می‌شود. به طور کلی، مدیریت درد در این عمل سخت نیست.

آیا کاشت گونه باعث ایجاد اسکار یا جای زخم می‌شود؟

احتمال ایجاد جای زخم بعد از کاشت گونه بسیار کم است، چون برش‌ها معمولاً در داخل دهان قرار دارند و روی بخش بیرونی صورت اثری نمی‌گذارند.

زمان نقاهت بعد از پروتز گونه چقدر است؟

زمان بهبودی هر فرد متفاوت است، اما معمولاً چند هفته تا یک ماه طول می‌کشد تا قرمزی و تورم از بین برود. پس از برطرف‌شدن تورم، باید نتایج قطعی کاشت گونه را مشاهده کنید.

ماندگاری کاشت گونه چقدر است؟

کاشت گونه دائمی است، اما جراحی برگشت‌پذیر است و می‌توانید ایمپلنت‌ها را در هر زمانی خارج کنید.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*