میتوانیم بهجای ریشه دندان از دسترفته از ایمپلنت دندان استفاده کنیم. پیچهای فلزی دائمی، دندانهای مصنوعی مانند روکشهای دندان، بریجهای دندانی یا انواع مختلف دیگر را نگه میدارند. ایمپلنتها میتوانند دندان را در جای خود محکم کنند و جایگزینی برای یک یا چند دندان از دسترفته باشند. برای انجام عملهای مربوط به این فرایند نیاز به مراجعه به متخصص دهان و دندان وجود دارد. در این مقاله هم درباره ایمپلنت دندان برایتان اطلاعاتی جمعآوری کردهایم. با ما همراه باشید.
در پایان، اگر پرسشی درباره ایمپلنت دندان و مطالب مربوط به آن داشتید، در بخش نظرات بپرسید تا پزشک به شما پاسخ دهد.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان پایههای رشتهای کوچکی هستند که جایگزین ریشه دندانهای از دست رفته میشوند. بیشتر ایمپلنتهای دندانی از جنس تیتانیوماند اما برخی از آنها سرامیکی هستند. هر دوی این مواد بی خطر و سازگار با محیط زیست به شمار میروند. این مواد به بافتهای داخل دهان آسیب نمیرسانند.
سن مناسب برای ایمپلنت چیست و در چه زمانی امکان انجام این عمل وجود دارد هم نکته مهمی است. باید بدانید که در سنین زیر ۱۸ سال که هنوز ثبات فک وجود ندارد، معمولا این عمل انجام نمیشود. اگر بخواهید بدانید که مدت زمان انجام ایمپلنت چقدر است هم باید بگوییم که این جراحی معمولا برای هر ایمپلنت حدود ۱ تا ۲ ساعت طول میکشد. اجزای ایمپلنت هم شامل موارد زیر میشود:
- پست یا پیچ ایمپلنت.
- اباتمنت (abutment) یا روکش ایمپلنت که به پیچ ایمپلنت متصل میشود.
- پروتز یا ترمیم دندان که میتواند تاج، بریج یا پروتز باشد.
به عکس ایمپلنت دندان در تصویر زیر نگاه کنید:
انواع ایمپلنت دندان
سه نوع رایج ایمپلنت دندان وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا میشوید:
اندوستئال (Endosteal)
ایمنترین و شایعترین روش همین مورد است. ایمپلنتهای اندوستئال برای بیشتر بیماران مناسب هستند، اما برای اتصال آنها به استخوان فک خوب و سالم نیاز است. این ایمپلنت دندان به شکل پیچ در فک کار گذاشته میشوند؛ در فکی که حاوی دندان مصنوعی است. بهبود بعد از این روش سریع صورت میگیرد. پس از بهبودی میتوان دندان مصنوعی را روی پایه قرار داد تا با دندانهای اطراف هماهنگ شود.
ایمپلنت ساب پریوستئال (Subperiosteal)
یکی دیگر از انواع ایمپلنت دندان، ساب پریوستئال است. این جایگزین اصلی برای ایمپلنت اندوستئال است. ایمپلنتهای اینچنینی بهجای قرارگرفتن در استخوان فک بهطور ثابت در بالای استخوان قرار میگیرند اما همچنان زیر لثه هستند. این روش در صورتی استفاده میشود که بیمار استخوان فک کافی برای کاشت ایمپلنت نداشته باشد یا اینکه فرد مورد نظر نمیخواهد عمل جراحی شدید دهان را برای افزودن استخوان به ناحیه دهان انجام دهد.
ایمپلنت زیگوماتیک (Zygomatic)
ایمپلنت زیگوماتیک کمتر از روشهای دیگر استفاده میشود و پیچیدهترین روش است. در صورتی باید به سراغ روش زیگوماتیک بروید که استخوان فک کافی برای ایمپلنت اندوستئال نداشته باشید. ایمپلنت به جای استخوان فک در استخوان گونه بیمار قرار میگیرد.
چه افرادی می توانند دندان های خود را ایمپلنت کنند؟
افرادی که یک یا چند دندان از دسترفته دارند، گزینههای مناسبی برای استفاده از ایمپلنت دندان هستند. در صورت از دستدادن دندان به دلایل زیر ممکن است به ایمپلنت دندان نیاز داشته باشید:
- حفره (پوسیدگی دندان).
- شکستگی ریشه دندان.
- دندانهای از دسترفته مادرزادی.
- دندان قروچه (فشار دادن یا ساییدن دندانها).
- بیماری لثه.
- آسیب صورت.
ایمپلنت دندان بیماران دیابتی هم مقدور است اما باید از هفتهها پیش از عمل تحت نظارت پزشک قرار داشته باشند و مراقب مواردی مانند سطح گلوکز خونشان باشند. این دسته از افراد باید حتما زیر نظر دندانپزشک، شرایطشان را مدام ارزیابی کنند.
چه افرادی نمی توانند دندان های خود را ایمپلنت کنند؟
ممکن است که ایمپلنت دندان برای شما مناسب نباشد اگر:
- زیر ۱۸ سال هستید. (بیشتر جراحان در این سن بیماران برای آنها ایمپلنت دندان قرار نمیدهند مگراینکه رشد فک متوقف شده باشد.)
- سیگار میکشید یا از محصولات تنباکو استفاده میکنید.
- بخش قابلتوجهی از استخوان فک را از دست دادهاید.
- بهداشت دهان و دندانتان ضعیف و نامناسب باشد.
- ایمپلنت دندان پوسیده مقدور نیست.
- بیماری لثه فعال یا درماننشده داشته باشید.
- بیماریهای خاصی مانند اختلالات استخوانی یا بیماریهای خودایمنی داشته باشید.
مزایای ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنتهای دندانی دارای مزایای زیادی هستند:
- بهبود توانایی گفتار و جویدن.
- ظاهر زیباتر.
- ایمنکردن پلها و پروتزهای دائمی یا متحرک دندان.
معایب و عوارض ایمپلنت چیست؟
مانند هر عمل جراحی، کاشت ایمپلنت دندانی عوارضی دارد. خطرات احتمالی عبارتاند از:
- عفونت.
- آسیب سینوس.
- آسیب عصبی.
- کاشت نامناسب ایمپلنت.
- واکنش آلرژیک به تیتانیوم (بسیار نادر).
هنگامی که یک جراح باتجربه کاشت ایمپلنت را انجام میدهد، خطر بروز عوارض بسیار کم خواهد بود. اگر به فکر کاشت ایمپلنت دندان هستید، مطمئن شوید که به پزشک خبرهای مراجعه میکنید. قبل از انتخاب پزشک بهتر است اطلاعاتی درباره اینکه تخصص دندانپزشکی چیست کسب کنید.
اقدامات قبل از ایمپلنت دندان
قبل از عمل ایمپلنت دندان باید اقدامات زیر را در نظر بگیرید:
- فهرستی از داروها و مکملهایی که مصرف میکنید در اختیار دندانپزشک قرار بدهید. اگر از داروهای رقیقکننده خون (ضدانعقاد) استفاده میکنید، مهم است که به دندانپزشک خود اطلاع دهید. دندانپزشک تصمیم میگیرد که آیا نیاز به قطع مصرف داروها قبل از انجام عمل ایمپلنت هست یا خیر.
- آزمایش خون برای بررسی وضعیت عمومی بدن، پیش از ایمپلنت هم ضرورت دارد.
- با دندانپزشک خود در مورد گزینههای آرامبخش صحبت کنید. بیشتر جراحان داروهای آرامبخش استفاده میکنند که به شما در حین جراحی ایمپلنت دندان کمک میکند تا آرامش داشته باشید.
- اگر قصد دارید آرامبخش مصرف کنید، ترتیبی دهید که یکی از دوستان یا اعضای خانواده مورد اعتماد، شما را بعد از عمل به خانه برساند.
مراحل ایمپلنت دندان
در طول جراحی ایمپلنت دندان، جراح شما موارد زیر را انجام خواهد داد:
- از بیحسی موضعی برای بیحسکردن لثهها استفاده میشود.
- جراح برشی در لثه ایجاد میکند که در آن ایمپلنت دندان قرار میگیرد. این کار استخوان زیرین را در معرض دید قرار میدهد تا جراح بتواند ایمپلنت را در جای مناسب کار بگذارد.
- جراح از ابزارهایی تخصصی برای ایجاد شکاف در استخوان فک استفاده میکند. این ابزارها به باز نگهداشتن ناحیه تحت عمل کمک میکنند.
- ایمپلنت دندان به دقت در فک قرار میگیرد و جایگذاری میشود.
- در نهایت، جراح محل برش را با بخیه میبندد.
- مراحل کاشت دندان روی ریشه در ایمپلنت دندان به طور کلی برای همه یکسان است. اما گاهی اوقات، جراح میتواند ایمپلنت و ترمیم دندان (مانند تاج یا پل) را در یک ویزیت انجام بدهد.
مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان چیست؟
دکتر دندانپزشک فهرست دقیقی از دستورالعملهای بعد از عمل را با شما مطرح میکند. برای جلوگیری از عفونت آنتیبیوتیک هم تجویز میشود. چند اقدام وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر درد و ناراحتی انجام دهید:
- تمام داروها را دقیقا مطابق با تجویز پزشک خود مصرف کنید.
- حداقل به مدت ۷۲ ساعت از ورزش یا بلندکردن اجسام سنگین خودداری کنید. (بالا رفتن ضربان قلب میتواند منجر به افزایش درد و تورم شود.)
- اگر در دو طرف ایمپلنت قرار دادهاید، برای چند روز غذاهای نرم بخورید و سپس بنا به شرایطتان غذاهای دیگر اضافه کنید.
- هر روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
- محل ایمپلنت را طبق دستور جراح خود تمیز کنید.
- برای جرمگیری ایمپلنت از اولتراسونیک و گاهی لیزر استفاده میشود.
ماندگاری انواع ایمپلنت دندان چقدر است؟
در حال حاضر ایمپلنتهای دندانی ماندگارترین گزینه جایگزینی دندان هستند. با مراقبت و نگهداری مناسب میتوانند یک عمر دوام بیاورند. با این حال، ترمیم بالای ایمپلنت دندانی گاهی لازم است. بیشتر روکشها و بریجها حدود ۱۵ سال دوام میآورند و بیشتر پروتزها حداقل ۷ سال عمر میکنند.
ایمپلنت دندان درد دارد؟
مانند هر عمل جراحی، مقداری درد در ایمپلنت دندان بالایی و پایینی و هر نقطه دیگر دهان طبیعی است. اما داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن، میتوانند به کاهش درد و تورم مرتبط با جراحی ایمپلنت دندان کمک کنند.
افزایش ضربان قلب، به ویژه در ۷۲ ساعت اول، میتواند منجر به افزایش درد، تورم و کبودی شود. در ایمپلنت دندان با لیزر، درد و خونریزی کمتری ایجاد میشود. این ایمپلنت فوری عوارض کمتری ایجاد میکند.
هزینه ایمپلنت دندان چقدر است؟
هزینه ایمپلنت چیست و چقدر باید برای این عمل بپردازید؟ واقعیت این است که هزینه این جراحی وابسته به عوامل مختلفی از جمله نوع ایمپلنت، میزان تبحر جراح و مکانی است که در آن عمل صورت میگیرد.
معمولا هزینه ایمپلنت در کلینیکهای معروف و شهرهای بزرگ بیشتر از سایر نقاط است. بااینحال، باید بگوییم که هزینه این فرایند بهطور متوسط در سال ۱۴۰۲ در حدود ۵ تا ۷ میلیون برای هر دندان است. این طیف قیمتی بنا به کیفیت و نوع ایمپلنت بیشتر هم میشود.
احتمال موفقنشدن ایمپلنت چقدر است؟
سن بیمار یکی از مهمترین عوامل در میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی است. هر چه سن بیمار کمتر باشد، میزان موفقیت بیشتر میشود. به طور کلی، بیماران زیر ۴۰ سال ۹۵درصد احتمال موفقیت دارند، در حالی که افراد بالای ۴۰ سال دارای میزان موفقیت حدود ۸۵درصد هستند.
برای انجام ایمپلنت دندان جلو یا عقب و هر بخش دیگری از دهان باید به متخصصان خبره مراجعه کنید. یکی از بهترین روشها برای دریافت نوبت دندانپزشک، مراجعه به سایت دکتردکتر و استفاده از روش نوبت دهی آنلاین این سامانه است. نظرتان درباره ایمپلنت چیست و چه پرسش دیگری برایتان باقی مانده است؟ از ما بپرسید تا در رسیدن به جواب به شما کمک کنیم.
منبع:
my.clevelandclinic.org