یکی از درمانهای موثر برای ریزش مو، روش های کاشت مو است. انواع کاشت مو شامل برداشتن پوست دارای مو از قسمتی از سر یا نقطهای دیگر در بدن و م آن به منطقه طاسی یا نازک پوست سر است. بهترین روش کاشت مو، متناسب با نیاز شما و با توجه به میزان طاسی متفاوت است و باید مطابق با نظر پزشک متخصص انتخاب شود.
برای کاشت مو به متخصص پوست و مو مراجعه میکنید. پزشکان این تخصص با بررسی وضعیت موی سر و نواحی دچار طاسی، بهترین روش کاشت مو را به شما پیشنهاد میدهد.
اگر می خواهید با متداولترین روش های کاشت مو آشنا شوید، تا انتهای این مطلب از مجله پزشکی و سلامت دکتردکتر با ما همراه باشید. مطالعه این مقاله حدود 10 دقیقه زمان نیاز خواهد داشت.
محتوای پزشکی این مطلب، توسط کلینیک نوین ایرانا، مورد بررسی و تایید قرار گرفته است.
در انتهای همین مطلب و در بخش کامنتها سوال خود را بپرسید، تا پزشک پاسخ دهد.
کاشت مو چیست؟
کاشت مو روشی برای درمان ریزش مو است که با تکنیکهای مختلفی انجام میشود. البته در مراجعه به متخصص، به اطلاعات بهتری دراینباره که کاشت مو چیست، میتوانید دست پیدا کنید. همه این روش های کاشت مو شامل برداشتن پوست دارای مو از یک قسمت از سر و پیوند زدن این قطعات پوست به مناطق طاس یا نازک پوست سر یا مناطق آسیب دیده است. ریزش مو ممکن است به دلیل طاسی مردانه رایج (که با عنوان آلوپسی آندروژنتیک نیز شناخته میشود)، التهاب پوست سر یا آسیب به پوست سر باشد. آسیبهای ناشی از سوختگی، جوش، جراحی یا تصادف نیز ممکن است باعث ایجاد مناطق دائمی ریزش مو شوند. برخی بیماریهای التهابی مانند لیکن پلانوس، لوپوس یا مورفیا نیز میتوانند منجر به ایجاد نواحی دائمی ریزش مو شوند که برای کاشت مو مناسب هستند.
به گزارش NIH:
ریزش مو یک مشکل شایع است که حدود 67% مردان و 24% زنان را تحت تاثیر قرار میدهد. درمانهای غیرجراحی مانند ماینوکسیدیل، فیناستراید، دوتاستراید، لیزر درمانی کمشدت، پلاسمای غنی از پلاکت، آدنوزین و کتوکونازول میتوانند روند ریزش مو را کند و رشد موهای جدید را تحریک کنند. کاشت مو از طریق پیوند واحدهای فولیکولی، روش جراحی ترجیحی برای افرادی است که به دنبال بازگرداندن موهای خود هستند.
روش های کاشت مو درمان قطعی برای طاسی مردانه نیستند. انواع کاشت مو پوست سر طاس را میپوشانند، اما شما را در برابر ریزش بیشتر مو محافظت نمیکنند. از آنجایی که طاسی مردانه برای اکثر مردان یک بیماری پیشرونده است، ممکن است ارزش ترکیب کاشت مو با درمانهای پزشکی برای کند کردن روند طاسی را داشته باشد. در این مورد میتوانید از پزشک مشاوره بگیرید.
برای آشنایی با علت ریزش مو در زنان و روشهای درمان آن مقاله ریزش مو زنان را در مجله دکتردکتر مطالعه کنید.
انواع روش های کاشت مو
بدون در نظر گرفتن علت اصلی ریزش مو که توسط دکتر کاشت مو مشخص میشود، انتخاب بهترین روش های کاشت مو ضروری است. داشتن موهای پرپشت است که شخصیت فرد را جذاب میکند، بنابراین انتخاب بهترین روش بازسازی مو را نمیتوان نادیده گرفت. در این مرحله باید گفت که در بین تمام درمانها یا مکملهای ریزش مو، کاشت مو موفقترین راه حل است.
دانستن انواع کاشت مو برای دستیابی به بهترین نتایج پس از جراحی ترمیم مو مهم است. در دنیای مدرن، روش های کاشت مو دارای مزایای منحصر به فرد خود هستند. در ادامه قصد داریم انواع روش های کاشت مو رو از نظر مزایا، معایب و هزینهها بررسی و مقایسه کنیم.
کاشت مو به روش FUE؛ جدیدترین روش کاشت مو بدون درد و با نتایج ماندگار
کاشت مو به روش FUE (Follicular Unit Extraction) یکی از پیشرفتهترین روشها برای ترمیم مو است. در این روش، واحدهای فولیکولی به صورت جداگانه از ناحیه اهداکننده (معمولاً پشت سر) برداشته شده و در نواحی طاس یا کممو کاشته میشوند. FUE به دلیل مزایای فراوان و نتایج طبیعی، به یکی از پرطرفدارترین روش های کاشت مو تبدیل شده است. این روش برای افرادی که ریزش موی ارثی، تصادفات یا بیماری دارند مناسب است. مزایای FUE شامل موارد زیر است:
- بدون برش و بخیه؛ در این روش، هیچ برشی روی پوست سر ایجاد نمیشود و نیازی به بخیه زدن نیست. این ویژگی باعث میشود دوره نقاهت کوتاهتر شود و جای زخمهای قابل مشاهدهای باقی نماند.
- خونریزی بسیار کم؛ به دلیل تکنیک دقیق و استفاده از ابزارهای مخصوص، میزان خونریزی در این روش بسیار کم است.
- دوره بهبودی کوتاه؛ به دلیل تهاجمی نبودن روش FUE، دوره بهبودی کوتاهتر میشود و افراد میتوانند سریعتر به فعالیتهای روزمره خود بازگردند.
- نتیجه کاملا طبیعی؛ موهای کاشته شده به روش FUE رشد طبیعی خواهند داشت.
- پیوند با کیفیت بالا؛ در این روش، فولیکولهای مو به صورت جداگانه و با دقت بسیار بالا برداشته شده و کاشته میشوند. این کار باعث میشود نتایج باکیفیت و ماندگار باشند.
FUE به عنوان یکی از روش های کاشت مو دارای معایبی نیز است که مهمترین آنها شامل موارد زیر میشوند:
- عفونت؛ در موارد نادر ممکن است عفونت در محل جراحی ایجاد شود که نیاز به درمان دارویی دارد.
- درد و تورم؛ درد و تورم خفیف در ناحیه جراحی طبیعی است و معمولاً با مصرف مسکن برطرف میشود.
- فولیکولیت؛ التهاب فولیکولهای مو که ممکن است با آنتیبیوتیک درمان شود.
- خونریزی؛ خونریزی خفیف در محل جراحی طبیعی است و معمولاً به سرعت بند میآید.
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن؛ این احساسات معمولاً موقتی است و با گذشت زمان برطرف میشود.
- تفاوت ظاهری موهای کاشته شده؛ در ابتدا ممکن است موهای کاشته شده با موهای طبیعی تفاوت داشته باشند، اما با گذشت زمان این تفاوت کمتر میشود.
- ادامه ریزش مو؛ در برخی موارد، ممکن است پس از کاشت مو نیز ریزش مو ادامه یابد که دلایل مختلفی میتواند داشته باشد.
هزینه کاشت مو به روش FUE در سال 1403 بین 50 تا 70 میلیون است.
کاشت مو به روش FUT؛ با سابقه اثبات شده در بازگرداندن رویش طبیعی و پرپشتی مو
پیوند واحد فولیکولی (FUT) یکی از روش های کاشت مو است که در آن نوار باریکی از پوست از بانک مو با ناحیه دهنده (معمولاً پشت سر) برداشته میشود. سپس این نوار با دقت به واحدهای فولیکولی جداگانه (گروههایی از 1 تا 4 تار مو) تقسیم و به مناطقی که دچار ریزش مو هستند پیوند میشود.
کاشت مو به روش FUT مزایای بالقوه منحصر به فردی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازده کاشت بالاتر؛ FUT شامل برداشتن نوار پوستی از بانک مو است که امکان برداشت مقدار بیشتری از فولیکولهای مو در یک جلسه را فراهم میکند. این روش برای افرادی که ریزش مو گسترده دارند و به دنبال پوشش حداکثری هستند، انتخاب مناسبی است.
- نرخ بالای بقای فولیکول؛ به دلیل روش کنترلشده برداشت مو، دارای نرخ بقای فولیکول بالایی است. پزشک ماهر با دقت فولیکولهای سالم را از نوار باریک پوست زیر میکروسکوپ جدا میکند و آسیب را به حداقل میرساند.
- مادامالعمر بودن نتیجه کاشت مو؛ برای ریزش موی گسترده یا پیشرونده، تعداد زیادی کاشت در طول عمر بیمار مورد نیاز خواهد بود. معمولاً در روش کاشت مو FUE، دو عمل بزرگ در طول عمر بیمار قبل از خالی شدن بانک مو امکانپذیر است. همچنین، کاشت نوارهای متوالی FUT را میتوان چندین سال یکبار در طول عمر بیمار انجام داد تا بازده بالاتری از ماندگاری نتیجه حاصل شود. مهمتر این که همه این موارد از طریق یک اسکار به ضخامت خط مداد انجام میشود.
- نتایج ثابت؛ پیوندهای برداشت شده معمولاً با کیفیت بالا و ضخامت یکنواخت هستند که نتایج ثابت و قابل پیشبینی را تضمین میکنند. این ویژگی، FUT را به گزینه مناسبی برای کسانی تبدیل میکند که اولویت آنها قابلیت اطمینان و رضایت طولانی مدت از نتایج کاشت مو است.
- مقرون به صرفه از نظر اقتصادی؛ در بسیاری از موارد، FUT میتواند در مقایسه با روش FUE، به ویژه برای افرادی که نیاز به ترمیم مو در مقیاس بزرگ دارند، یک راهحل مقرون به صرفهتر باشد. توانایی برداشت تعداد بیشتری از فولیکولها در یک جلسه منجر به تعداد کمتر عملهای لازم و کاهش هزینهها در طولانی مدت میشود. به طور کلی هزینه کاشت مو در سال 1403 به روش FUT بین 15 تا 25 میلیون خواهد شود که می تواند بسته به پزشک و کلینیک متفاوت باشد.
کاشت مو به روش FUT مزایایی مانند هزینه بالقوه کمتر و بازده بالاتر را ارائه میدهد. اما در عین حال، برخی معایب شامل موارد زیر نیز برای این روش وجود دارد:
- اسکار خطی؛ اسکار بزرگترین نگرانی در مورد کاشت مو به روش FUT است. FUT یک اسکار خطی در جایی که نوار پوست سر برداشته میشود، باقی میگذارد. اگرچه معمولاً نازک است و توسط مو پوشیده میشود، اما میتواند در مدلهای مو کوتاهتر قابل توجه باشد. علاوهبراین، میتواند باعث سفتی پوست سر شود و گزینههای پیوند آینده را محدود کند. خبر خوب این است که پیشرفت در تکنیکهای جراحی به طور قابل توجهی دیدهشدن آن را با گذشت زمان کاهش داده است. علاوهبراین، اسکار به راحتی توسط موهای اطراف پوشیده میشود و نتیجهای طبیعی و غیرقابل تشخیص به شما میدهد.
- دوره نقاهت طولانیتر؛ از آنجایی که FUT نیاز به برداشتن نوار پوست سر از بانک مو دارد، دوره بهبودی آن طولانیتر و حدود 10 تا 12 روز است. در طول این مدت، ممکن است بیمار عوارضی مانند با تورم، ناراحتی و محدودیت فعالیت و را تجربه کند. با این حال، اکثر افراد در عرض یک هفته به وضعیت عادی زندگی خود برمیگردند.
- گزینههای محدود برای مدل مو؛ اسکار میتواند گزینههای مدل مو را به خصوص در مدلهای مو کوتاهتر بیشتر محدود کند. علت این است که ممکن است نیاز به دقت بیشتری در مورد نحوه حالت دادن به موهای خود برای پنهان کردن داشته باشید.
کاشت مو به روش FUT یک راهحل دائمی برای ریزش مو است. پس از کاشت مو، فولیکولها به طور طبیعی در کنار موهای موجود شما رشد میکنند و نتایج ماندگاری را ارائه میدهند.
روش FIT کاشت مو؛ روشی نوین برای داشتن موهایی طبیعی و پرپشت
در بین انواع روش کاشت مو، روش FIT یکی از بهترین روشها است که نتیجه طبیعی دارد و بعد از عمل کاشت جای زخم و اسکار روی سر باقی نمیماند. در صورت مراقبتهای لازم بعد از عمل کاشت مو، این روش نتیجه مطلوبی خواهد داشت. در این روش مانند روشهای دیگر برای کاشت مو برش سطحی روی پوست ایجاد نمیکنند که باعث ایجاد زخم و اسکار شود. به این ترتیب هیچ خطی روی پوست سر ایجاد نمیشود و شما کاشت موی کاملا طبیعی خواهید داشت.
در کاشت مو به روش FIT، بعد از بی حس کردن پوست سر، با استفاده از ابزارهای پزشکی ظریف شروع به برداشت پیوندهای مو از پشت سر میکنند که حجم بیشتری از مو با ضخامت بالا دارد. سپس، گرافتهای آماده شده را با استفاده از ابزارهای پیشرفته و با ایجاد برشهای کوچک با دقت و ظرافت در قسمت جلوی سر میکارند. مزایای کاشت مو به روش FIT شامل موارد زیر است:
- نتیجه آن کاملا طبیعی به نظر میرسد.
- نیازی به برش سطحی روی پوست سر برای کاشت نیست.
- نیاز به بیهوشی ندارد.
- بعد از کاشت اسکار و جای زخم، روی پوست سر ایجاد نمیشود.
- کاشت مو به این روش دوره نقاهت طولانی و سختی ندارد.
- بعد از مدتی، رشد مو به حالت طبیعی برمیگردد.
- انجام این روش همراه با درد و خونریزی نیست.
- برای کاشت موی ابرو و سر روشی مطمئن است.
هزینه کاشت مو به روش FIT در سال 1403 بین 14 تا 25 میلیون تومان است. در نظر داشته باشید که این مبلغ میتواند بسته به عوامل مختلف مانند کلینیک کاشت مو یا تخصص دکتر کاشت مو متفاوت باشد. برای اطلاع دقیقتر از هزینههای کاشت مو به این روش میتوانید با مطب دکتر یا کلینیک زیبایی مورد نظرتان تماس بگیرید.
مانند سایر روش های کاشت مو، روش FIT نیز دارای معایبی است که مهمترین آنها شامل موارد زیر میشوند:
- روش FIT کندتر از روشهای ترکیبی و روش FUT است؛ بنابراین تعداد گرافتهایی که میتوانیم در یک جلسه پیوند بزنیم معمولاً کمتر از دو روش ذکر شده است.
- آسیب دیدن گرافتها، به دلیل زمانبر بودن فرآیند استخراج فولیکولها، گرافتها مدت زمان بیشتری خارج از بدن هستند. این مسئله باعث آسیب به فولیکولها شود.
- استخراج فولیکولها مستقیم از پوست سر؛ برخلاف روش FUT که فولیکولها را زیر میکروسکوپ استخراج میکنند، در روش FIT فولیکولها را مستقیماً از پوست سر خارج میشوند. این کار دقت کمتری دارد و خطر آسیب به فولیکولها را افزایش میدهد. بنابراین مهارت تیم جراحی در حفظ سلامت گرافتها و استخراج گرافتهای باکیفیت بسیار مهم است.
کاشت مو با روش FIT میتواند طاسی و کمپشتی مو را بدون جای زخم برطرف کند.
روش BHT کاشت مو؛ از پیشرفتهترین روش های کاشت مو
پیشرفتهای مداوم در زمینه روشهای کاشت مو، راهحلهای سفارشی برای نیازهای منحصر به فرد هر شخص ارائه میدهند. نمونهای از این پیشرفت چشمگیر، پیوند موی بدن (BHT) است که امکان استفاده از طیف وسیعتری از بانک مو فراتر از ناحیه پوست سر را فراهم میکند. کاشت مو به روش BHT شامل استخراج فولیکولهای مو از مناطقی خارج از ناحیه اهداکننده معمولی پوست سر است. این روش، طیف وسیعی از گزینهها را برای افرادی که به دنبال راهحلهای موثر برای ریزش مو هستند، گسترش میدهد. BHT با استفاده از موهای قوی و سالم از قسمتهای مختلف بدن مانند ریش، سینه، پشت و اندام دیگر به جای تکیه بر موهای پوست سر، انجام میشود. در این روش کاشت مو، پزشک با در نظر گرفتن عوامل مختلفی مانند کیفیت مو، بافت و نتایج مورد نظر بیمار، با دقت ناحیه اهداکننده را انتخاب میکند. سپس فولیکول ها منفرد را از آن ناحیه استخراج می کند و با ایجاد برش های کوچک در ناحیه طاسی کاشت میکند. تسلط بر این تکنیک پیچیده نیازمند چشم تیزبین برای جزئیات و دانش فراوان برای ترکیب بیعیب موی بدن است.
کاشت مو به روش BHT (پیوند موی بدن) برای افرادی که مقدار محدودی مو در پوست سر دارند، راهحل مناسبی است. مزیتهای این روش شامل موارد زیر میشود:
- قابلیت استخراج مو از قسمتهای مختلف بدن؛ در نتیجه روشی انعطافپذیرتر و سفارشیتری برای ترمیم مو است.
- برای افرادی که الگوهای غیرمعمول ریزش مو دارند یا چندین عمل کاشت مو سنتی انجام دادهاند، بسیار مفید است.
- برای کسانی که به دنبال پوشش گسترده یا خط رویش موی طبیعیتر هستند، امکان انتخاب انواع مختلف مو را فراهم میکند.
در کنار همه مزایا، BHT به عنوان یکی از روش های کاشت مو دارای معایب زیر است: - موی بدن میتواند بافت و چرخه رشد متفاوتی نسبت به موی سر داشته باشد که میتواند منجر به ظاهر کمتر یکنواخت شود.
- نتایج حاصل از پیوند موی بدن معمولاً به اندازه پیوندهای موی سر بالا نیست. به این معنی که برای دستیابی به نتایج مشابه به تعداد بیشتری پیوند نیاز است.
- مقدار موی بدن موجود برای پیوند محدود است. بنابراین، ممکن است مقدار پوشش قابل دستیابی از طریق این روش را محدود کند.
- استخراج و پیوند موی بدن میتواند فرآیند زمانبری نسبت به کاشت موی سنتی باشد.
کاشت مو به روش BHT یک جایگزین ارزشمند برای افرادی است که در روشهای سنتی کاشت مو با مشکل مواجه شدهاند. هزینه کاشت مو با روش BHT به تعداد فولیکولهای لازم برای پیوند مو و وسعت منطقه کاشت بستگی دارد. همچنین، تجربه و مهارت پزشک و کیفیت دستگاههای موجود در کلینیک نیز بر این هزینه تاثیرگذار است. علاوهبراین، تعداد گرافتهای برداشتشده از ناحیه اهدا بر روی هزینهها موثر خواهد بود. شاید کاشت مو BHT کمتر از روشهای دیگر متداول باشد، اما از نظر هزینهها منطقی و مقرون به صرفه است.
روش SUT کاشت مو؛ کاشت مو سریع با بهبودی سریعتر
تفاوت اصلی کاشت مو SUT با روشهای FIT و FUT در نحوه استخراج گرافتها از ناحیه اهدایی است. در این روش از دستگاههای مدرن و مخصوص برای خارج کردن گرافتهای مو استفاده میشود. سرعت استخراج گرافت در این روش بسته به نوع دستگاه بسیار بالاست. دستگاه با میکروموتورهای قدرتمند و پرسرعت تعداد زیادی گرافت را از ناحیه اهدایی جدا میکند. همین سرعت بالای خارج کردن گرافت و افزایش تعداد گرافتهای خارج شده، سرعت کاشت مو را در این روش بالا برده است. نکته مهم دیگر در رابطه با این روش کاشت مو، ضریب بالای کیفیت گرافتهای برداشت شده است. فولیکولهای برداشت شده قبل از کاشت در محلول مخصوصی قرار میگیرند. به همین دلیل درصد بسیار بالایی از فولیکولها حفظ میشوند.
برخلاف روش FUT و کاشت مو به روش FUE که درصدی از فولیکولها از بین میرفتند. بنابراین استفاده از دستگاههای جدید، این روش را به یکی از بهترین روش کاشت مو با تراکم بالا تبدیل کرده است. همچنین، ممکن است بیمار قبلا از روشهای دیگر کاشت مو استفاده کرده و نتیجه مطلوبی نگرفته باشد. در این وضعیت، در صورتی که شخص بانک موی کافی داشته باشد، کاشت مو به روش گزینه مناسبتری برای او خواهد بود. کاشت مو به روش SUT یک تکنیک کاملا مدرن و تکمیل شده روشهای دیگر است. بنابراین، بسیاری از معایب روشهای دیگر تا حد امکان در این روش حذف شده است. مهمترین مزیتهای آن نیز شامل موارد زیر میشوند:
- در روش SUT بیمار اصلا بیهوش نمیشود و تنها از بیحسی موضعی استفاده میشود.
- با ابزارهای تمام اتوماتیک و پیشرفته، استخراج، جمعآوری، نگهداری و کاشت فولیکولها را تحت نظارت جراح انجام میدهند. این دستگاه سرعت فرآیند کاشت را نسبت به تکنیکهای دیگر به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
- احتمال ایجاد خطا و آسیب به فولیکولها نیز به حداقل میرسد.
- در این روش از پانچهای تیز دستی استفاده نمیشود، بنابراین متقاضی دچار درد، خونریزی یا اسکار نخواهد شد.
- دوره نقاهت آن کوتاه است. سوراخهای کوچک در بانک مو تا 7 روز و در ناحیه اهداکننده تا 14 روز بعد بهبود پیدا میکنند.
- بلافاصله بعد از عمل درد و ناراحتی کم یا اصلا وجود ندارد.
- بعد از درمان معمولاً محدودیتی برای انجام فعالیتهای روزانه وجود ندارد.
در صورت امکان و با نظر پزشک متخصص، برداشت مو از مناطقی مانند زیر ریش نیز در این تکنیک مجاز است. معایب روش SUT کم است اما ممکن است در برخی افراد موارد زیر رخ دهد که معمولاً خفیف است و طی چند روز تا چند هفته برطرف میشود:
- تورم پیشانی
- بیحسی در ناحیه اهداکننده
- رشد نامنظم و تاخیری در موهای کاشته شده
هزینه کاشت مو به روش SUT در سال 1403 بین 18 تا 30 میلیون تومان است.
روش MICRO FIT؛ کاشت مو با احتمال بروز عوارض کمتر
روش MICRO FIT به عنوان کاشت مو بدون تراشیدن سر یا کاشت مو نامحسوس نیز شناخته میشود. این روش، مهمترین نوآوری و جهش قابل توجه در درمان ریزش مو است. همانطور که از نامش مشخص است، در این روش بیمار میتواند بدون تراشیدن سر عمل کاشت مو را انجام دهد. در این روش پزشک متخصص با استفاده از میکروسکوپ و دستگاه کاشت مینیاتوری، فولیکول مو را به طور کامل از ناحیه اهداکننده، در پشت فولیکول مو جدا میکند. سپس، فولیکول را به ناحیه دچار طاسی یا موی نازک پیوند میزند. با استفاده از یک مته مینیاتوری، سوراخهای ریزی به قطر 6 تا 9 میلیمتر روی پوست سر ایجاد میشود. بعد از آن، فولیکولهای مو را با مکیدن از بافت اطراف مو جدا میکنند. برخلاف سایر روشهای سنتی کاشت مو، در این روش نیازی به استفاده از تیغ جراحی یا فورسپس برای استخراج فولیکولهای مو نیست.
بیمار میتواند یک روز پس از عمل کاشت مو سر به سر کار و فعالیتهای روزانه خود بازگردد. این روش نسبت به کاشت موی سنتی سادهتر و حساستر است و نیاز به مهارت، تجربه و تخصص بالایی دارد. بنابراین اگر میخواهید این روش را امتحان کنید باید بهترین جراح متخصص پوست و کلینیکهای مجهز را با دقت انتخاب کنید. با مراجعه به پزشک می توانید برای یافتن پاسخ تخصص پوست و مو و زیبایی چیست نیز از او مشاوره بگیرید. دکتر پوست و مو برای انجام روش کاشت مو میکرو افآیتی، باید تخصص و سابقه کافی در انجام موفقیتآمیز روش های کاشت مو را در کارنامه کاری خود داشته باشد.
نسبت به کاشت مو به روش FIT، در کاشت مو به روش MICRO FIT از ابزارها، برداشت و کاشت دقیقتر استفاده میشود. مزایای این روش کاشت مو شامل موارد زیر میشود:
- نتایج طبیعیتر؛ به دلیل دقت بالا در برداشت و کاشت فولیکولها، نتایج حاصل از این روش بسیار طبیعی و شبیه به موهای طبیعی است.
- تراکم بیشتر؛ با توجه به اینکه در این روش از ابزارهای دقیقتری استفاده میشود، میتوان تعداد بیشتری واحد فولیکولی را در یک جلسه کاشت.
- دوره نقاهت کوتاهتر؛ به دلیل کمتهاجمی بودن، دوره نقاهت کوتاهتر است و بیمار زودتر میتواند به فعالیتهای روزمره خود بازگردد.
- احتمال بروز عوارض کمتر؛ به دلیل دقت بالا در انجام عمل، احتمال بروز عوارضی مانند عفونت، خونریزی و ایجاد اسکار بسیار کم است.
- مناسب برای انواع ریزش مو؛ این روش برای درمان انواع ریزش مو، از جمله طاسی ارثی، ریزش موی ناشی از سوختگی، تروما و بیماریهای پوستی مناسب است.
کاشت مو میکرو FIT یکی از پیشرفتهترین و دقیقترین روش های کاشت مو است. اما مانند هر روش دیگری، ممکن است با برخی محدودیتها و معایب همراه باشد. برخی از مهمترین معایب این روش شامل هزینه بالا به دلیل استفاده از تجهیزات پیشرفته و نیاز به مهارت بالای پزشک است. علاوهبراین، موفقیت این روش به شدت به مهارت و تجربه پزشک بستگی دارد. بنابراین، انتخاب یک پزشک متخصص و باتجربه بسیار مهم است. هزینه کاشت مو در روش Micro Fit به تعداد گرافت برداشتی از ناحیه اهدا کننده، تخصص پزشک، کلینیک زیبایی و … بستگی دارد.
روش سلولهای بنیادی یا FCI؛ جدیدترین روش کاشت مو
ترمیم مو با سلولهای بنیادی یکی از آخرین تکنیکهای کاشت مو است که هنوز وارد مرحله انسانی آزمایشهای بالینی نشده است. در این روش امکان ترمیم و تقویت موهای نازک با استفاده از محلولهای خاص وجود دارد. پزشک، سلولهای بنیادی را از چربی اضافی زیر پوست فرد جمعآوری میکند. سپس، این سلولها در یک محلول برای تقویت قرار میگیرند. این محلول از پلاسمای خون خود فرد تشکیل شده است. در ادامه این محلول برای جبران ریزش مو در مناطق طاس به پوست سر فرد تزریق خواهد شد. این روش کاشت مو، برای افرادی که ناحیه اهداکننده کافی در سر و بدن خود ندارند مناسب است. همچنین، افرادی که به دلیل شیمیدرمانی موهای خود را از دست دادهاند، کاندیدای مناسبی برای کاشت مو با سلولهای بنیادی هستند. لازم به ذکر است که افراد مبتلا به HIV نیز میتوانند از مزایای این روش بهرهمند شوند.
مزایای کاشت مو به روش سلولهای بنیادی شامل موارد زیر میشود:
- استخراج حداقل واحد فولیکولی؛ برخلاف روشهای سنتی، این تکنیک نیازی به استخراج تعداد زیادی فولیکول از ناحیه اهداکننده ندارد. در عوض، یک قطعه کوچک بافت حاوی فولیکولها با دقت از پوست سر برداشته میشود.
- ایمنی بالا؛ از آنجایی که سلولهای بنیادی از بدن خود فرد استخراج میشوند، این روش بسیار ایمن و سازگار با بدن است. در نتیجه، خطر رد شدن و واکنشهای آلرژیک را به حداقل میرساند.
- مناسب برای زنان و مردان؛ کاشت مو با سلولهای بنیادی میتواند با موفقیت روی زنان و مردان مبتلا به ریزش مو انجام شود.
- ایدهآل برای طاسی گسترده؛ این روش به ویژه برای افرادی که طاسی گسترده یا نازک شدن قابل توجه مو دارند مفید است. این روش یک راه حل مناسب برای افرادی است که ممکن است فولیکولهای اهداکننده کافی برای تکنیکهای کاشت مو سنتی نداشته باشند.
این روش کاشت مو جدید و پرکاربرد در آینده، معایبی شامل موارد زیر نیز میتواند داشته باشد: - دسترسی محدود بالینی؛ FCI هنوز در مرحله آزمایشی است و هنوز وارد استفاده بالینی گسترده نشده است. بنابراین، اثربخشی و ایمنی طولانی مدت آن در انسان به طور کامل مشخص نیست.
- خطر عفونت؛ در مراحل بیوپسی و پیوند درگیر در FCI خطر بالقوه عفونت وجود دارد. این خطر را میتوان با انتخاب یک جراح واجد شرایط و یک کلینیک معتبر با پروتکلهای بهداشتی دقیق به حداقل رساند.
- فرآیند طولانی؛ کل فرآیند FCI میتواند زمانبر باشد و چندین ماه طول بکشد. این مدت شامل زمان مورد نیاز برای کشت سلول، آمادهسازی و پیوند آن است.
- اثربخشی اثبات نشده؛ FCI میتواند در کاشت مو بسیار موثر باشد، اما اثربخشی کلی آن برای رشد مجدد مو هنوز در حال مطالعه است. ممکن است این روش برای همه افراد مناسب نباشد و در همه موارد نتایج رضایتبخشی ایجاد نکند.
بنابران میتوان گفت، در میان روش های کاشت مو، روش کاشت مو FCI یک گزینه بالقوه در آینده برای ترمیم مو است. هزینه کاشت مو به روش سلولهای بنیادی نیز بعد از پیادهسازی و استفاده از گسترده از آن مشخص میشود.
روش SAFER؛ پیشرفتهترین روش کاشت مو
کاشت مو به روش SAFER یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین روش های کاشت مو است. این روش که مخفف استخراج و کاشت مجدد فولیکول مو به کمک ساکشن است، با استفاده از دستگاههای تمام اتوماتیک انجام میشود. فولیکولهای مو به صورت انفرادی و با دقت بسیار بالا از ناحیه اهداکننده (معمولاً پشت سر) استخراج شده و سپس در ناحیه طاس کاشته میشوند. افرادی که به دلیل ریزش موی ارثی بانک موی کافی ندارند؛ کسانی که به بیماری آلوپسی مبتلا هستند و افرادی که به دلیل سوختگی یا تروما موهای خود را از دست دادهاند، میتوانند از مزایای این روش بهرهمند شوند. مهم ترین مزیت های روش سیفر برای کاشت مو شامل موارد زیر میشود:
- مناسب برای افراد با بانک موی ضعیف؛ این روش حتی برای افرادی که تراکم مو کمتری در ناحیه اهداکننده دارند، قابل انجام است.
- نرخ بالای موفقیت؛ اکثر فولیکولهای کاشته شده به خوبی رشد میکنند و به موهای طبیعی تبدیل میشوند.
- عدم نیاز به برش و بخیه؛ در این روش، هیچ برشی ایجاد نمیشود و در نتیجه جای زخم و اسکار باقی نمیماند.
- ایمنی بالا؛ خطر عفونت در این روش بسیار پایین است.
- کیفیت بالای فولیکولها؛ فولیکولهای استخراج شده با این روش سالمتر و با کیفیتتر هستند.
- تراکم بالای مو؛ امکان کاشت تعداد بیشتری فولیکول در واحد سطح وجود دارد.
- دوره نقاهت کوتاه: به دلیل کم تهاجمی بودن، دوره بهبودی سریعتر است.
- دوام بالای موهای کاشته شده؛ موهای کاشته شده به روش SAFER ماندگاری بالایی دارند.
- سرعت بالا؛ این روش نسبت به روشهای سنتی سریعتر انجام میشود.
روش SAFER با ترکیب دقت بالا، سرعت عمل، ایمنی و نتایج طبیعی، یک گزینه بسیار مناسب برای افرادی است که به دنبال احیای موهای خود هستند. از معایب روش کاشت مو SAFER میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب به فولیکولهای مو؛ یکی از اصلیترین انتقاداتی که به این روش وارد میشود، احتمال آسیب دیدن فولیکولهای مو به دلیل عملکرد دستگاه است. برخی مطالعات نشان میدهند که این دستگاه ممکن است بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از فولیکولهای مو را در ناحیه اهداکننده از بین ببرد. این امر میتواند به کاهش تراکم موهای کاشته شده و نتیجه نهایی عمل منجر شود.
- ایجاد جوشگاه؛ استفاده از مکانیسم پانچ قدیمی در این دستگاه میتواند باعث ایجاد جوشگاههای کوچک در ناحیه گیرنده شود. این جوشگاهها ممکن است ظاهری نامطلوب ایجاد کنند و بر نتیجه نهایی عمل تاثیر بگذارند.
- خطر انتقال بیماری؛ برخی از کارشناسان معتقدند که به دلیل پیچیدگی دستگاه و وجود لولهها و کانالهای متعدد، استریل کردن کامل آن دشوار است. این عیب، میتواند احتمال انتقال بیماریهای عفونی را افزایش دهد.
هزینه کاشت مو به روش SAFER بسته به عوامل مختلفی از جمله تعداد گرافتهای مورد نیاز، وسعت ناحیه طاسی، تجربه پزشک و تجهیزات کلینیک متفاوت است. به طور کلی، این روش به دلیل سرعت، دقت و کاهش آسیب به فولیکولها، میتواند نسبت به روشهای قدیمیتر مقرونبهصرفه باشد.
کاشت مو به روش HRT؛ با ظاهر مصنوعی مو
کاشت مو به روش HRT روشی است که در آن گرافتهای مو به صورت کاملاً مصنوعی و با شبیهسازی ویژگیهای موی طبیعی فرد تولید میشوند. این روش، با وجود تلاشهای فراوان برای ایجاد ظاهری طبیعی، محدودیتهای قابل توجهی دارد که آن را از روشهای مدرن کاشت مو متمایز میکند. موهای کاشته شده به روش HRT رشد نمیکنند و دوام پایینی دارند. همچنین، ظاهر این موها اغلب مصنوعی است و نیاز به ترمیمهای مکرر دارد. به همین دلیل، متخصصان کاشت مو، عموماً روش HRT را توصیه نمیکنند و روشهای طبیعی مانند FUE و FUT را که از فولیکولهای طبیعی مو استفاده میکنند، ترجیح میدهند.
در روش HRT کاشت مو، گرافتهای مصنوعی با ساختاری مشابه موی طبیعی، اما با جنس پلیمر، جایگزین موهای از دست رفته میشوند. قبل از کاشت، ناحیه مورد نظر به دقت تمیز میشود و سپس گرافتها به صورت یکبهیک در محل مورد نظر چسبانده میشوند. کل فرایند کاشت در یک جلسه انجام میشود و فرد پس از آن میتواند به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهد. با این حال، موفقیت این روش به شدت به مهارت و تجربه پزشک بستگی دارد و نتیجه نهایی ممکن است به طور کامل طبیعی نباشد. HRT برای افرادی که به دلایلی مانند ریزش کامل مو، بیماریهای زمینهای یا عدم وجود بانک موی کافی، امکان کاشت موی طبیعی را ندارند، میتواند مناسب باشد.
مزایای روش HRT به عنوان یکی از روش های کاشت مو کمکاربرد، شامل موارد زیر میشود:
- سرعت و سهولت؛ کاشت مو به روش HRT در یک جلسه انجام میشود و نیاز به دوره نقاهت طولانی ندارد.
- عدم نیاز به بانک مو؛ این روش برای افرادی که بانک موی کافی ندارند یا به دلایلی مانند بیماریهای زمینهای امکان کاشت موی طبیعی را ندارند، مناسب است.
- غیرتهاجمی بودن؛ بدون جراحی انجام میشود و عوارضی مانند خونریزی و تورم را به همراه ندارد.
- افزایش تراکم مو؛ میتوان تراکم موهای کاشته شده را مطابق با خواسته فرد تنظیم کرد.
معایب روش HRT نیز شامل موارد زیر است:
- رشد نکردن موی کاشته شده؛ موهای کاشته شده به روش HRT رشد نمیکنند و طول آنها ثابت میماند.
- دوام پایین؛ موهای کاشته شده به مرور زمان ممکن است ریزش کنند و نیاز به ترمیمهای دورهای داشته باشند.
- ظاهر مصنوعی؛ موهای کاشته شده به روش HRT ممکن است ظاهر مصنوعی داشته باشند و به طور کامل شبیه موهای طبیعی نباشند.
- هزینه بالا؛ هزینه کاشت مو به روش HRT نسبت به روشهای طبیعی کاشت مو بیشتر است.
- عوارض جانبی؛ امکان بروز حساسیتهای پوستی، عفونت، خارش و تغییر شکل موهای کاشته شده وجود دارد.
علاوه بر این موارد در روش کاشت مو HRT به دلیل دوام پایین موهای کاشته شده، نیاز به ترمیمهای دورهای وجود دارد. این موضوع نیز خود هزینههای اضافی را به دنبال خواهد داشت. هزینه کاشت مو به روش HRT به صورت تقریبی بیم 7 تا 10 میلیون تومان است.
کاشت مو به روش DHI؛ روشی نوین و دقیق
کاشت مو به روش DHI (Direct Hair Implantation) یکی از جدیدترین و دقیقترین روش های کاشت مو است. در این روش، فولیکولهای مو به صورت مستقیم و بدون نیاز به ایجاد برش و کانال در پوست سر کاشته میشوند. در واقع، فولیکولهای مو به صورت تکتک یا به صورت گروههای کوچک از ناحیه اهداکننده (معمولاً پشت سر) برداشته میشوند و سپس با استفاده از یک قلم مخصوص که حاوی یک سوزن بسیار ظریف است، به صورت مستقیم در ناحیه طاس سر کاشته میشوند. این روش به دلیل دقت بالا و ایجاد کمترین آسیب به فولیکولهای مو، نتایج طبیعی دارد. مزیتهای روش DHI برای کاشت مو شامل موارد زیر میشوند:
- دقت بالا؛ در این روش، هر فولیکول مو با دقت و زاویه مناسب کاشته میشود که باعث ایجاد تراکم و جهتگیری طبیعی موها خواهد شد.
- بدون برش؛ در روش DHI نیازی به ایجاد برش در پوست سر نیست، بنابراین خطر ایجاد اسکار و خونریزی کاهش پیدا میکند.
- درد کمتر؛ به دلیل عدم نیاز به ایجاد برش، درد و ناراحتی بیمار بعد از عمل کمتر است.
- زمان بهبودی کوتاهتر؛ به دلیل حداقل تهاجم، زمان بهبودی بعد از عمل کوتاهتر است.
- نتایج طبیعیتر؛ موهای کاشته شده به صورت طبیعی رشد میکنند و ظاهری کاملا طبیعی به موها میدهند.
- کاشت موی تکتک؛ در این روش امکان کاشت موی تکتک وجود دارد که باعث ایجاد تراکم بسیار بالا میشود.
معایب روش DHI نیز به صورت زیر است:
- هزینه بالاتر؛ به دلیل نیاز به تجهیزات پیشرفته و تخصص بالای پزشک، هزینه کاشت مو به روش DHI نسبت به برخی روشها کمی بیشتر است.
- زمانبر بودن؛ به دلیل کاشت تکتک فولیکولها، زمان انجام عمل نسبت به سایر روشها طولانیتر است.
علاوه بر این روشهای شناخته شده کاشت مو، روشهای کمکاربرد دیگری نیز برای این منظور استفاده میشوند. از جمله آنها میتوان به کاشت مو به روش SFUET، کاشت مو به روش میکروگرافت، کاشت مو به روش ARTAS و کاشت مو به روش Sapphier FUE اشاره کرد.
بهترین روش کاشت مو کدام است؟
انتخاب بهترین روش های کاشت مو برای هر فرد بسته به پارامترهای مختلف متفاوت است. عواملی مانند میزان طاسی، تراکم موهای اهداکننده، بودجه و نظر پزشک متخصص بر انتخاب بهترین روش کاشت مو تاثیر میگذارند. اما شاید بتوان از نظر پرکاربرد بودن، بالاترین رتبه را به دو روش کاشت مو FUT و FUE داد. برای این که بهترین روش کاشت مو برای شما مشخص شود، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. او بعد از معاینه و بررسی بانک مو شما روش مناسب برای کاشت مو را پیشنهاد میدهد.
هر یک از روش های کاشت مو، مزایا و معایبی دارند که باید قبل از عمل کاشت نسبت به آنها آگاهی داشته باشید. در کاشت مو به روش ترکیبی و سوپر ترکیبی به دلیل ترکیب روشهای اصلی کاشت مو، تراکم بالا و طبیعی بودن مو بیشتر است. مراقبتهای بعد از کاشت مو در ماندگاری نتایج آن و بهبودی بعد از عمل تاثیر زیادی دارد.
مقایسه روش های کاشت مو
مقایسه بین روش های کاشت مو بر اساس پارامترهای مختلف انجام میشود. این مقایسه به شما کمک خواهد کرد، بهترین روش را متناسب با نیاز خود تعیین کنید. جدول زیر یک مقایسه جامع بین 10 روش کاشت مو گفته شده در بالا را نشان میدهد:
روش های کاشت مو | روش برداشت گرافت | میزان تهاجم | دوره نقاهت | نتیجه نهایی | هزینه | میزان درد | جای زخم |
FUE | جداگانه با پانچ | کم | کوتاه | بسیار طبیعی | متوسط تا بالا | کم | بسیار کم |
FUT | نوار برداری از پشت سر | متوسط | متوسط | طبیعی | پایینتر از FUE | متوسط | بیشتر از FUE |
FIT | مشابه FUE اما با ابزار دقیقتر | کم | کوتاه | بسیار طبیعی | بالاتر از FUE | کم | بسیار کم |
BHT | از نواحی دیگر بدن | متوسط | متوسط | طبیعی | متوسط | متوسط | بستگی به ناحیه اهداکننده |
SUT | ترکیبی از FUE و FUT با دستگاه اتوماتیک | کم | کوتاه | بسیار طبیعی | متوسط | کم | بسیار کم |
MICRO FIT | ترکیبی از FIT و SUT | کم | کوتاه | بسیار طبیعی | متوسط | کم | بسیار کم |
FCI | تکثیر سلولهای بنیادی در آزمایشگاه | کم تهاجم | طولانیتر | نتایج در حال بررسی | بسیار بالا | کم | بسیار کم |
SAFER | استخراج اتوماتیک با دستگاه | کم | کوتاه | بسیار طبیعی | متوسط | کم | بسیار کم |
HRT | کاشت فولیکولهای مصنوعی | کم تهاجم | طولانیتر | ظاهر مصنوعی | بسیار بالا | کم | بسیار کم |
DHI | هر فولیکول مو به صورت جداگانه با قلم مخصوص برداشته میشود. | بسیار کم | کوتاهترین | تراکم بسیار بالا، طبیعیتر | بالاترین | بسیار کم | تقریبا بدون جای زخم |
روش های کاشت مو SUT ،Micro FIT ،FCI ،SAFER و HRT به دلیل استفاده از تکنولوژی پیشرفته، درد و خونریزی کمتر، زخم و اسکار کمتر و نتیجه نهایی طبیعیتر، بهترین گزینهها هستند. اما هزینه این روشها بالاتر است. اگر هزینه برای شما مهم است، روشهای FUE ،FIT و BHT گزینههای بهتری هستند. فراموش نکنید که انتخاب بهترین روش بستگی به شرایط فردی، بانک مو موجود، تجربه جراح و بودجه شما دارد. مشاوره با یک متخصص پوست و مو میتواند به شما در انتخاب بهترین روش کمک کند.
برای مشورت درباره کاشت مو به چه دکتری باید مراجعه کنیم؟
برای دریافت مشاوره درباره کاشت مو به دکتر پوست مراجعه میکنید. این متخصص با داشتن تجربه کافی در زمینه انواع کاشت مو میتواند در انتخاب بهترین روش کاشت مو به شما کمک کند. متخصص پوست و مو تاریخچه پزشکی شما را بررسی میکند. سپس، ناحیهای که دچار ریزش مو شده است را معاینه و تراکم موهای ناحیه اهداکننده و بانک مو را ارزیابی میکند. پس از آن، او به شما در مورد روشهای مختلف کاشت مو، مزایا و معایب هر روش، هزینهها و مدت زمان بهبودی توضیح خواهد داد.
برای دریافت نوبت متخصص پوست مو برای انتخاب روش های کاشت مو میتوانید به پلتفرم آنلاین و پزشکی دکتردکتر مراجعه کنید. با مراجعه به سایت به بهترین دکتر کاشت مو در شهر خود دسترسی خواهید داشت.
منابع:
betterhealth.vic.gov.au
dhiinternational.com
drtedhair.com