همه چیز درباره عمل جراحی دیسک کمر

انجام عمل دیسک کمر
اشتراک گذاری 2 نظر

برای کاهش فشار روی اعصاب و تسکین درد ناشی از بیرون‌زدگی دیسک، عمل دیسک کمر انجام می‌شود. انواع مختلف جراحی دیسک کمر شامل دیسککتومی باز، میکرودیسککتومی و جراحی لیزری است. مزایا جراحی دیسک کمر شامل کاهش درد و بهبود عملکرد بیمار است. عوارض احتمالی عمل دیسک کمر نیز شامل عفونت، خونریزی و آسیب عصبی می‌شود. دوره بهبودی بعد از عمل دیسک کمر معمولاً 4 تا 6 هفته برای جراحی‌های کم‌تهاجمی و 6 تا 12 هفته برای جراحی‌های باز است.

انتخاب روش جراحی به شرایط بیمار، تشخیص پزشک و شدت دیسک وابسته است. برای درمان دیسک کمر به پزشک ارتوپد یا جراح مغز و اعصاب مراجعه می‌کنید. او با بررسی شرایط شما جراحی دیسک کمر را در صورت موثر نبودن دیگر روش‌های غیرجراحی پیشنهاد می‌دهد.

اگر می خواهید با روش های مختلف جراحی دیسک کمر، عوارض و مزایای هر کدام آشنا شوید، تا انتهای این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر با ما همراه باشید. مطالعه این مقاله به 10 دقیقه زمان نیاز خواهد داشت.

اگر سوالی درباره انجام عمل دیسک کمر دارید، در انتهای همین مطلب و در بخش کامنت‌ها سوال خود را بنویسید. کارشناس پزشکی دکتردکتر به آن پاسخ خواهد داد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

عمل جراحی دیسک کمر چیست؟

بیماری‌های دیسک کمر همچون فتق دیسک بین‌مهره‌ای، با عمل دیسک کمر درمان می‌شوند. در جراحی دیسک کمر، جراح با ایجاد برش کوچکی در ناحیه کمر، به دیسک آسیب‌دیده دسترسی پیدا می‌کند و بخش برآمده یا پاره شده دیسک را خارج خواهد کرد. جراحی دیسک کمر، معمولا زمانی توصیه می‌شود که درمان‌های غیرجراحی مانند دارو، فیزیوتراپی و کشش ستون فقرات باعث بهبود علائم بیمار نشوند. در بیش‌تر موارد، درد، بعد از عمل دیسک کمر از بین می‌رود. البته مواردی هم هست که درد مدتی بعد از جراحی تسکین پیدا می‌کند و در آینده دوباره بازمی‌گردد. عمل دیسک کمر، کم‌خطر است و معمولا عوارض جدی ندارد.

مزایای جراحی دیسک کمر شامل درمان سریع‌تر، تسکین بهتر درد کمر، امکان انجام فعالیت‌های روزمره پس از دوره نقاهت و نرخ موفقیت بالا است. در کنار مزایا، عمل دیسک کمر مانند هر عمل جراحی دیگر، عوارضی نیز دارد. عوارض احتمالی بعد از عمل دیسک کمر، شامل عفونت، آسیب به اعصاب و عروق خونی، مشکلات دیسک جدید، نشت مایع نخاعی، خونریزی و لخته شدن خون هستند.

به نقل از موسسه ملی سلامت آمریکا (NIH):

فتق دیسک کمر یک مشکل شایع است که در افراد بین 30 تا 50 سال بیشتر دیده می‌شود. آمار نشان می‌دهد که حدود 2 تا 3 درصد از جمعیت، به فتق دیسک کمر مبتلا هستند. هم‌چنین، این مشکل در مردان بیشتر از زنان دیده می‌شود.

عمل دیسک کمر در ناحیه مهره‌ 4 و 5 کمری، یکی از شایع‌ترین مناطق برای عمل جراحی دیسک کمر است. این ناحیه یکی از نقاط پرفشار ستون فقرات بوده و معمولا در معرض آسیب و فتق دیسک قرار دارد.

عمل دیسک کمر برای چه کسانی لازم است؟

عمل دیسک کمر، برای افرادی لازم است که با مشکلات جدی و مزمن دیسک کمر مواجه هستند. هم‌چنین، در شرایطی که درمان‌های غیرجراحی مانند دارو، فیزیوتراپی و ورزش نتوانسته‌ باشند علائم دیسک را بهبود دهند، جراحی دیسک کمر توسط پزشک به بیمار توصیه می‌شود. در شرایط زیر معمولا دیسک کمر را با روش جراحی درمان می‌کنند:

  • فتق دیسک شدید؛ در صورتی که دیسک بین‌مهره‌ای به شدت دچار فتق شده و باعث فشار روی عصب‌های نخاعی شده باشد، جراحی دیسک کمر ضروری است.
  • درد شدید و مزمن؛ افرادی که درد شدید و مداوم در ناحیه کمر و پاها دارند و این درد به درمان‌های غیرجراحی پاسخ نداده است، به جراحی نیاز خواهند داشت.
  • ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره؛ وقتی که درد و علائم ناشی از دیسک کمر به حدی شدید است که فرد نمی‌تواند فعالیت‌های روزمره خود را انجام دهد. در این وضعیت، جراحی دیسک کمر می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
  • ضعف و بی‌حسی عضلات؛ در مواردی که فشار دیسک، روی عصب‌ها باعث ضعف و بی‌حسی در عضلات پاها شده است. در این شرایط، اگر خطر آسیب دائمی به عصب‌ها وجود داشته باشد، جراحی دیسک برای درمان توصیه می‌شود.
  • سر خوردن مهره‌ها؛ اگر مهره‌ها به دلیل مشکلات دیسک کمر از جای خود سر خورده و باعث ناپایداری ستون فقرات شده باشند، جراحی دیسک کمر لازم لازم خواهد بود.

در هر یک از این شرایط، با مراجعه به دکتر ارتوپد و بررسی وضعیت خود، امکان جراحی دیسک کمر را ارزیابی کنید.

جراح در حال عمل دیسک کمر فرد دچار به فتق دیسک

انواع عمل دیسک کمر بر اساس میزان برش جراحی شامل کدام موارد است؟

انواع عمل دیسک کمر بر اساس میزان برش جراحی، به دو دسته دیسک کمر باز و دیسک کمر بسته تقسیم‌بندی می‌شوند. هر یک از این دو روش، مشخصات، مزایا و معایب خود را دارند. انتخاب بین این دو روش نیز به تصمیم پزشک و وضعیت بیمار وابسته است:

عمل دیسک کمر بسته

عمل دیسک کمر بسته یا میکرودیسککتومی، یک روش جراحی کم‌تهاجمی برای درمان مشکلات دیسک کمر است. این روش با استفاده از برش‌های کوچک، میکروسکوپ جراحی و ابزارهای ظریف انجام می‌شود. فواید عمل دیسک کمر بسته در مقایسه با جراحی باز شامل درد کمتر، بهبودی سریع‌تر و عوارض کمتر است. علل نیاز به عمل جراحی بسته دیسک کمر، شامل موارد زیر می‌شود:

  • فتق دیسک؛ اعمال فشار به عصب به دلیل خارج شدن بخشی از دیسک از محل خود
  • تنگی کانال نخاعی؛ عمال فشار به عصب به دلیل تنگ شدن فضای اطراف نخاع
  • درد سیاتیک؛ شروع درد از کمر و انتشار به پایین پاها
  • درد مزمن کمر؛ درد مقاوم به درمان‌های غیرجراحی مانند فیزیوتراپی و دارو درمانی

مزایا و معایب عمل دیسک کمر بسته در جدول زیر آمده است:

مزایای عمل دیسک کمر بستهمعایب عمل دیسک کمر بسته
برش کوچک (حدود 1 سانتی‌متر)محدودیت در دید جراح
دوره بهبودی سریع‌تر (معمولاً 1 تا 2 هفته)نیاز به مهارت و تجربه بالای جراح
درد کمتر پس از عملاحتمال نیاز به جراحی باز، در موارد نادر
دوره بستری کوتاه‌تر در بیمارستان (معمولاً 1 روز)محدودیت در درمان مشکلات پیچیده‌تر دیسک
بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌های روزمرهخطرات عمومی جراحی مانند خونریزی و آسیب به اعصاب
کمتر بودن خطر عفونتبرطرف نشدن برخی علائم

عمل دیسک کمر بسته یا میکرودیسککتومی روشی موثر و کم‌تهاجمی است که در بسیاری از موارد نتایج خوبی در درمان دیسک کمر دارد.

عمل دیسک کمر باز

جراحی دیسک کمر باز، یکی از روش‌های قدیمی‌تر برای درمان مشکلات دیسک کمر است. در این روش، جراح، برای دسترسی به دیسک آسیب‌یده، یک برش بزرگ‌تر در پشت ایجاد می‌کند. به دلیل باز بودن جراحی، پزشک جراح مغز و اعصاب دسترسی بهتری به دیسک آسیب‌دیده دارد. با وجود پیشرفت روش‌های کم‌تهاجمی، جراحی باز دیسک کمر هم‌چنان در برخی موارد خاص کاربرد دارد. از مهم‌ترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فتق دیسک بزرگ؛ زمانی که فتق دیسک بسیار بزرگ باشد و با روش‌های کم‌تهاجمی قابل برداشتن نباشد.
  • عفونت دیسک؛ در صورتی که دیسک عفونی شده باشد، جراحی باز برای تمیز کردن ناحیه و برداشتن بافت‌های عفونی ضروری است.
  • تومورهای ستون فقرات؛ اگر توموری در ناحیه ستون فقرات وجود داشته باشد، جراحی باز برای برداشتن تومور و بررسی بافت اطراف آن انجام می‌شود.
  • شکستگی مهره؛ در برخی موارد شکستگی مهره، جراحی باز برای تثبیت ستون فقرات لازم است.
  • تکرار عمل؛ اگر بیمار قبلا چندین بار جراحی دیسک کمر انجام داده باشد و چسبندگی‌های زیادی در ناحیه وجود داشته باشد، نیاز به جراحی باز خواهد داشت.

در جدول زیر، مزایا و معایب عمل دیسک کمر باز بررسی شده است:

مزایای عمل دیسک کمر بازمعایب عمل دیسک کمر باز
دید بهتر جراح به ناحیه عملبرش بزرگ‌تر و آسیب بیشتر به بافت‌ها
امکان درمان مشکلات پیچیده‌تر دیسکدوره بهبودی طولانی‌تر
بیشتر بودن احتمال موفقیت در موارد پیچیدهدرد بیشتر پس از عمل
کاهش احتمال نیاز به جراحی مجددبستری طولانی‌تر در بیمارستان
امکان دسترسی بهتر به نواحی مختلف ستون فقراتخطر عفونت بیشتر
امکان برطرف کردن مشکلات همراه مانند تنگی کانال نخاعیخطرات عمومی جراحی مانند خونریزی و آسیب به اعصاب
امکان برطرف کردن مشکلات همراه مانند تنگی کانال نخاعیخطرات عمومی جراحی مانند خونریزی و آسیب به اعصاب

این جدول به شما کمک می‌کند تا مزایا و معایب عمل دیسککتومی باز را بهتر درک کنید و تصمیم‌گیری آگاهانه‌تری داشته باشید.

جراح در حال عمل دیسک کمر باز
دکتر جراح، عمل دیسک کمر باز را با هدف درمان شکستگی مهره انجام می‌دهد.

انواع جراحی دیسک کمر بر اساس روش انجام عمل

انواع جراحی دیسک کمر را می‌توان بر مبنای روش انجام آن نیز دسته‌بندی کرد. از این نظر، انواع جراحی دیسک کمر شامل جراحی دیسک کمر با لیزر، جراحی دیسکوپاتی، دیسککتومی، دیسک مصنوعی و لامینکتومی کمر می‌شود. علاوه‌بر این موارد، جراحی میکروسکوپی دیسک کمر و جراحی آندوسکوپی از انواع جراحی دیسک کمر بر اساس روش انجام جراحی هستند. در ادامه، هر یک از این روش‌های جراحی دیسک کمر را بررسی می‌کنیم:

جراحی دیسک کمر با لیزر

جراحی دیسک کمر با لیزر، یکی از روش‌های درمانی مدرن برای مشکلات دیسک کمر است. در این روش، از انرژی لیزر برای درمان بافت‌های آسیب‌دیده دیسک استفاده می‌شود. برای انجام جراحی دیسک کمر با لیزر، بعد از بی‌حسی موضعی یا بی‌حسی نخاعی، جراح یک برش بسیار کوچک در پوست ایجاد می‌کند. از طریق این برش، یک فیبر نوری وارد بدن می‌شود که انرژی لیزر را به محل آسیب‌دیده می‌رساند. لیزر با دقت روی بافت آسیب‌دیده دیسک متمرکز می‌شود و آن را تبخیر می‌کند. بعد از آن، دیسک دیگر بر اعصاب مجاور فشار وارد نمی‌کند.

معمولا در موارد زیر، جراحی دیسک کمر با لیزر برای درمان توصیه می‌شود:

  • فتق دیسک؛ اعمال فشار به عصب به دلیل خارج شدن بخشی از دیسک از محل خود
  • تنگی کانال نخاعی؛ عمال فشار به عصب به دلیل تنگ شدن فضای اطراف نخاع
  • درد سیاتیک؛ شروع درد از کمر و انتشار به پایین پاها
  • درد مزمن کمر؛ درد مقاوم به درمان‌های غیرجراحی مانند فیزیوتراپی و دارودرمانی

برش‌های کوچک‌تر، عوارض کمتر و بهبودی سریع‌تر از مزایای جراحی دیسک کمر با لیزر است که توسط دکتر لیزر دیسک کمر انجام می‌شود.

جراح در حال عمل دیسک کمر با لیزر
جراح مغز و اعصاب در حال انجام عمل دیسک کمر با لیزر است.

عمل دیسک کمر دیسکوپاتی

دیسکوپاتی یک اختلال مرتبط با دیسک کمر و یک مشکل شایع ستون فقرات است. این بیماری با درد، بی‌حسی و ضعف در ناحیه کمر و پاها همراه می‌شود. دیسکوپاتی به دلیل آسیب دیدن دیسک‌های بین مهره‌ای اتفاق می‌افتد. دیسک‌ها مانند بالشتک عمل می‌کنند و به ستون فقرات اجازه می‌دهند تا خم شود و بچرخد. زمانی که این دیسک‌ها آسیب می‌بینند، ممکن است به عصب‌های اطراف فشار وارد کرده و باعث درد شوند. عمل جراحی دیسک کمر برای درمان دیسکوپاتی یکی از روش‌های موثر در موارد شدید و مقاوم به درمان‌های غیرجراحی است. در این وضعیت در صورت درد شدید و مزمن، بی‌حسی و ضعف در دست و پاها، مشکلات کنترل روده یا مثانه، معمولا عمل جراحی دیسک کمر برای درمان دیسکوپاتی تجویز می‌شود.

جراحی دیسککتومی کمر

دیسککتومی کمر یک روش جراحی است که برای برداشتن بخشی از دیسک بین مهره‌ای که باعث فشار بر روی عصب‌های نخاعی شده است، انجام می‌شود. این جراحی معمولاً زمانی توصیه می‌شود که درمان‌های غیرجراحی مانند دارو و فیزیوتراپی نتوانسته‌اند علائم بیمار را بهبود دهند. در این عمل، جراح قسمت بیرون‌زده دیسک را که به عصب فشار می‌آورد، برمی‌دارد. این عمل به کاهش درد، بهبود حرکت و بازگشت به فعالیت‌های روزمره کمک می‌کند.

انجام عمل دیسک کمر به روش دیسککتومی
جراح در حال جراحی دیسک کمر برای برداشتن بخشی از دیسک بین مهره‌ای است.

جراحی دیسک مصنوعی

جراحی دیسک مصنوعی یک روش جراحی برای جایگزینی دیسک بین مهره‌ای آسیب‌دیده با یک دیسک مصنوعی است. این دیسک مصنوعی طراحی شده است تا حرکت طبیعی ستون فقرات را تقلید کند و درد را کاهش دهد. جراحی دیسک مصنوعی با عنوان یکی از روش‌های مدرن درمان دیسک کمر دارای مزیت‌های زیر است:

  • حفظ حرکت طبیعی ستون فقرات؛ دیسک مصنوعی به حفظ حرکت طبیعی ستون فقرات کمک می‌کند.
  • کاهش درد؛ این جراحی می‌تواند به طور قابل توجهی درد ناشی از دیسک کمر را کاهش دهد.
  • دوره بهبودی سریع‌تر؛ بیماران معمولاً سریع‌تر به فعالیت‌های روزمره بازمی‌گردند.
  • کاهش خطر مشکلات بعدی؛ دیسک مصنوعی می‌تواند از مشکلات مرتبط با دیسک‌های مجاور جلوگیری کند.

بعد از جراحی دیسک مصنوعی، بیمار نیاز به استراحت کافی و پرهیز از فعالیت‌های سنگین دارد.

جراحی لامینکتومی کمر

جراحی لامینکتومی کمر، یک نوع جراحی است که برای ایجاد فضای بیش‌تر در اطراف نخاع انجام می‌شود. در این روش، بخشی از لامینا (قسمت خلفی مهره) برداشته شده تا فشار به نخاع و اعصاب وارد نشود. این جراحی معمولاً برای درمان تنگی کانال نخاعی، فتق دیسک شدید یا تومورهای نخاعی کاربرد دارد. جراح مغز و اعصاب، با ایجاد برش در ناحیه کمر بخشی از لامینا و در صورت نیاز، لیگامان‌های ضخیم شده را برمی‌دارد. در برخی موارد، برداشتن بخشی از دیسک یا استخوان‌های اضافی نیز انجام می‌شود. دوره نقاهت این نوع جراحی دیسک کمر، نسبتا طولانی و بین 4 تا 6 هفته است.

عمل دیسک کمر به روش لامینکتومی

جراحی میکروسکوپی دیسک کمر

جراحی میکروسکوپی دیسک کمر یک روش جراحی کم‌تهاجمی برای درمان فتق دیسک بین مهره‌ای است، که باعث فشار روی عصب‌های نخاعی می‌شود. در میکرودیسککتومی، جراح با استفاده از یک میکروسکوپ و ابزارهای مخصوص، برش بسیار کوچکی در پوست ایجاد و به دیسک آسیب‌دیده دسترسی پیدا می‌کند. سپس، بخش بیرون‌زده دیسک را با دقت برمی‌دارد.

جراحی آندوسکوپی دیسک کمر

جراحی آندوسکوپی دیسک کمر، یک روش جراحی کم‌تهاجمی برای درمان مشکلات دیسک کمر است. در این روش، جراح با استفاده از یک دوربین کوچک (آندوسکوپ) و ابزارهای مخصوص، از طریق یک برش بسیار کوچک در پوست به دیسک آسیب‌دیده دسترسی پیدا کرده و مشکل را برطرف می‌کند. آسیب کمتر به بافت‌های اطراف به دلیل برش کوچک، از مزیت‌های جراحی آندوسکوپی کمر است. درد کمتر پس از عمل، دوره بهبودی سریع‌تر، بستری کوتاه مدت و بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌های روزمره نیز از دیگر نقاط قوت این روش جراحی دیسک کمر است.

عمل دیسک کمر با پلاتین نیز یک روش جراحی برای درمان مشکلات دیسک کمر است. در این جراحی، از پلاتین برای ثابت کردن مهره‌ها و ایجاد ثبات در ستون فقرات استفاده می‌شود. این روش معمولاً برای موارد شدید دیسک کمر که نیاز به ثبات بیش‌تر دارند، به‌کار می‌رود.

عمل دیسک کمر با تکنیک آندوسکوپی

آیا بیهوشی عمل دیسک کمر خطرناک است؟

بیهوشی برای عمل دیسک کمر، مانند هر عمل جراحی دیگر، دارای خطرات و عوارض احتمالی است؛ اما به‌طورکلی خطرناک محسوب نمی‌شود. عوامل مختلفی شامل نوع بیهوشی، وضعیت سلامت عمومی و سن بیمار بر خطر بیهوشی عمل دیسک کمر تاثیر می‌گذارند. برای کاهش خطرات بیهوشی، موارد زیر اهمیت دارند:

  • انجام بیهوشی توسط متخصصان آموزش‌دیده و باتجربه
  • ارزیابی‌های دقیق پزشکی قبل از عمل، برای اطمینان از آمادگی بیمار برای بیهوشی
  • استفاده از بی‌حسی موضعی یا نخاعی به جای بیهوشی عمومی در صورت امکان
  • انتخاب نوع بیهوشی مناسب با توجه به وضعیت بیمار و نوع جراحی
  • نظارت دقیق بر بیمار در طول عمل

پزشک متخصص قبل از عمل دیسک کمر، خطرات احتمالی را با بیمار در میان می‌گذارد و اقدامات لازم برای کاهش این خطرات را انجام می‌دهد. اگرچه هر عمل جراحی و بیهوشی دارای خطرات بالقوه است، اما با رعایت اصول ایمنی و انجام ارزیابی‌های لازم می‌توان از خطرهای احتمالی بیهوشی جلوگیری کرد.

بیهوش کردن بیمار برای انجام جراحی
متخصص بیهوشی در حال بیهوش کردن بیمار برای عمل دیسک کمر است.

عمل دیسک کمر با بیهوشی انجام می‌شود یا بی‌حسی؟

عمل دیسک کمر معمولا با هر دو روش بیهوشی عمومی یا بی‌حسی موضعی نخاعی انجام می‌شود. انتخاب نوع بیهوشی به عوامل مختلفی از جمله موارد زیر بستگی دارد:

  • نوع و پیچیدگی جراحی
  • نظر جراح
  • وضعیت سلامتی بیمار

در روش‌های کم‌تهاجمی‌تر مانند جراحی آندوسکوپی یا لیزری دیسک کمر، اغلب از بی‌حسی موضعی یا نخاعی استفاده می‌شود. این روش‌ها معمولا خطرات کمتری نسبت به بیهوشی عمومی دارند و دوره بهبودی سریع‌تری را برای بیمار فراهم می‌کنند. در جراحی‌های باز یا پیچیده‌تر، معمولا از بیهوشی عمومی استفاده می‌شود. تصمیم‌گیری نهایی در مورد نوع بیهوشی، برعهده تیم پزشکی و با در نظر گرفتن شرایط خاص هر بیمار است.

آیا بی‌حسی پاها بعد از جراحی دیسک کمر طبیعی است؟

بی‌حسی پاها بعد از جراحی دیسک کمر، در برخی موارد رخ می‌دهد و معمولا موقتی است. بی‌حسی پاها بعد از عمل دیسک کمر، دلایل مختلفی دارد و لزوما به معنای وجود مشکل نیست. مهم‌ترین دلایل بی‌حسی پاها بعد از عمل دیسک کمر شامل موارد زیر می‌شود:

  • بیهوشی؛ نوع بیهوشی که در جراحی استفاده می‌شود، می‌تواند بر روی حس پاها تأثیر بگذارد. برخی از انواع بیهوشی باعث بی‌حسی موقت در پاها می‌شوند.
  • تورم؛ تورم در ناحیه عمل به اعصاب فشار وارد می‌کند و باعث بی‌حسی یا گزگز می‌شود.
  • آسیب به عصب؛ اگر در حین عمل به عصب آسیبی وارد شود، باعث بی‌حسی یا ضعف در پاها می‌شود. این اتفاق بسیار نادر است و معمولا در اثر خطای پزشکی رخ می‌دهد.
  • فشار روی عصب؛ گاهی، حتی پس از موفقیت‌آمیز بودن جراحی، به دلیل تورم یا سایر عوامل، عصب تحت فشار قرار می‌گیرد و باعث بی‌حسی پاها شود.

بی‌حسی خفیف و موقتی پس از عمل دیسک کمر طبیعی است. اما هرگونه بی‌حسی شدید یا طولانی‌مدت پاها باید به پزشک گزارش شود.

بی‌حسی پاها از عوارض عمل دیسک کمر
فرد بیمار، به بی‌حسی پاها بعد از عمل دیسک کمر دچار شده است.

مزایای جراحی دیسک کمر شامل چه مواردی است؟

عمل دیسک کمر برای تسکین درد و بهبود عملکرد افراد مبتلا به مشکلات دیسک کمر، مزایای متعددی دارد. برخی از مهم‌ترین مزایای جراحی دیسک کمر شامل موارد زیر هستند:

  • کاهش درد؛ جراحی، باعث کاهش قابل توجه درد ناشی از فشار دیسک روی اعصاب می‌شود.
  • بهبود عملکرد؛ با برداشتن فشار از روی اعصاب، عملکرد حرکتی بیمار بهبود پیدا می‌کند.
  • بازگشت سریع‌تر به زندگی عادی؛ به خصوص در روش‌های کم‌تهاجمی درمان دیسک کمر مانند لیزر، بیمار زودتر به زندگی عادی بازمی‌گردد.
  • کاهش التهاب؛ برداشتن بخش آسیب‌دیده دیسک باعث کاهش التهاب در ناحیه می‌شود.
  • جلوگیری از آسیب‌های بیش‌تر؛ با رفع فشار از روی اعصاب، از آسیب‌های طولانی‌مدت به اعصاب جلوگیری می‌شود.
  • بستری کوتاه‌مدت در بیمارستان؛ در اغلب روش‌های درمان دیسک کمر، بیماران می‌توانند در همان روز عمل از بیمارستان مرخص شوند.
  • درمان موثر برای موارد شدید دیسک کمر؛ در مواردی که درمان‌های غیرجراحی موثر نبوده‌اند، جراحی می‌تواند آخرین و بهترین راه‌حل باشد.

تصمیم‌گیری برای جراحی باید با دقت و پس از مشورت با پزشک متخصص انجام شود.

عمل دیسک کمر چه عوارضی دارد؟

جراحی دیسک کمر، مانند هر جراحی دیگری، با برخی عوارض همراه است. با این حال، با پیشرفت تکنولوژی و روش‌های جراحی، میزان این عوارض به طور قابل توجهی کاهش یافته است. شایع ترین عوارض احتمالی جراحی دیسک کمر شامل موارد زیر می‌شوند:

  • عفونت؛ اگر باکتری‌ها وارد محل جراحی شوند، ممکن است عفونت ایجاد شود.
  • خونریزی؛ خونریزی در محل جراحی، اگرچه نادر است، اما ممکن است اتفاق بیفتد.
  • لخته شدن خون؛ تشکیل لخته خون در پاها (آمبولی) یکی دیگر از عوارض احتمالی است.
  • آسیب به عصب؛ در برخی موارد، ممکن است به عصب‌های اطراف آسیب وارد شود که منجر به بی‌حسی، گزگز یا ضعف در پاها شود.
  • نشت مایع نخاعی؛ ممکن است مایع نخاعی از محل جراحی نشت کند. این مایع وظیفه محافظت از مغز و نخاع را بر عهده دارد و کاهش آن می‌تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد.
  • درد مزمن؛ برخی از بیماران ممکن است پس از جراحی نیز دچار درد باشند.

عواملی شامل نوع جراحی، مهارت جراح و وضعیت سلامت عمومی بیمار می‌توانند خطر عوارض را افزایش دهند.

خطرناک‌تریم عوارض عمل دیسک کمر
آسیب به عصب، از شایع ترین عوارض احتمالی عمل دیسک کمر است.

عمل دیسک کمر به چه شکل انجام می‌شود؟

برای انجام عمل دیسک کمر، قبل از عمل، به بیمار بیهوشی عمومی یا موضعی داده می‌شود. سپس، جراح، برش کوچکی در پوست ایجاد می‌کند و با استفاده از ابزارهای مخصوص، بخشی از دیسک بیرون‌زده یا پارگی دیسک را برمی‌دارد. پس از اتمام عمل، برش ایجاد شده بسته می‌شود.

روش جراحی دیسک کمرنحوه انجام آنمزایامعایب
جراحی باز (دیسککتومی باز)
  •  ایجاد برش بزرگ‌تر در ناحیه کمر
  • خارج کردن بخش آسیب‌دیده دیسک
  • دید بهتر برای جراح
  • امکان درمان مشکلات پیچیده‌تر دیسک
 
  • دوره بهبودی طولانی‌تر
  • درد بیش‌تر پس از عمل
  • برش بزرگ‌تر
میکرودیسککتومی (جراحی بسته)
  •  ایجاد برش کوچک‌تر (حدود 1-2 سانتی‌متر)
  • استفاده از میکروسکوپ
  • جراحی برای خارج کردن دیسک آسیب‌دیده
  • دوره بهبودی سریع‌تر
  • درد کمتر پس از عمل
  • برش کوچک‌تر
  • نیاز به مهارت بالای جراح
  • محدودیت در دید جراح
جراحی آندوسکوپی
  • ایجاد برش بسیار کوچک (حدود 7-8 میلی‌متر)
  • استفاده از آندوسکوپ و ابزارهای ظریف برای جراحی
  • کم‌تهاجمی‌ترین روش
  • دوره بهبودی سریع‌تر
  • درد کمتر پس از عمل
  • نیاز به مهارت بالای جراح
  • محدودیت در دید جراح
جراحی با لیزر استفاده از انرژی لیزر برای تبخیر بخشی از دیسک
  • کم‌تهاجمی
  • دوره بهبودی سریع‌تر
  • درد کمتر پس از عمل
  • نیاز به مهارت و تجربه بالای جراح
  • محدودیت در دید جراح

انتخاب روش جراحی به عواملی مانند نوع و شدت آسیب دیسک، شرایط بیمار و تشخیص جراح بستگی دارد.

نکات مهمی که باید قبل از جراحی دیسک کمر بدانید

قبل از انجام جراحی دیسک کمر، آگاهی از نکات مهم زیر به شما کمک می‌کند تا برای این فرایند آماده شوید:

  • ارزیابی کامل پزشکی؛ قبل از جراحی، یک ارزیابی کامل پزشکی انجام دهید تا از آمادگی شما برای عمل اطمینان حاصل شود.
  • آگاهی از روش جراحی؛ از پزشک خود درباره روش دقیق و دلایل انتخاب آن سوال کنید.
  • مزایا و خطرها؛ از مزایا و خطرهای احتمالی جراحی آگاه شوید. این موارد می‌تواند شامل عفونت، خونریزی یا آسیب عصبی باشد.
  • دوره نقاهت؛ درباره طول دوره نقاهت و محدودیت‌های فعالیتی پس از عمل از پزشک سوال کنید.
  • آمادگی‌های قبل از عمل؛ دستورالعمل‌های مربوط به رژیم غذایی، مصرف دارو و سایر آمادگی‌های قبل از عمل را مطابق دستور پزشک خود رعایت کنید.
  • بیمه و هزینه‌های عمل؛ پوشش بیمه‌ای و هزینه‌های احتمالی جراحی را قبل از عمل بررسی کنید.

این نکته را در نظر داشته باشید که بهبودی کامل بعد از عمل دیسک کمر ممکن است زمان‌بر باشد. علاوه‌براین، نتایج جراحی برای هر فرد نیز متفاوت است. چیزی که مشخص است، زندگی بعد از عمل دیسک کمر کیفیت بهتری خواهد داشت.

مدت زمان استراحت بعد از عمل دیسک کمر چقدر است؟

مدت زمان استراحت بعد از عمل دیسک کمر به عوامل مختلفی بستگی دارد. نوع جراحی، وضعیت کلی سلامت بیمار و شدت دیسک از عوامل تاثیرگذار بر مدت زمان استراحت بعد از عمل است. به‌طورکلی، در جراحی‌های کم‌تهاجمی، معمولا بیماران می‌توانند 1 تا 2 روز پس از عمل به فعالیت‌های سبک روزمره بازگردند. معمولاً بین 1 تا 2 هفته نیز طول می‌کشد تا بیمار بتواند کار سبک انجام دهد.

برای جراحی‌های باز، دوره استراحت کامل معمولاً 2 تا 4 هفته طول می‌کشد. در این نوع جراحی، بیمار می‌تواند بعد از 4 تا 6 به کار و فعالیت‌های عادی برگردد. در اغلب موارد، سه ماه بعد از عمل دیسک کمر، وضعیت بیمار معمولاً بهبود پیدا می‌کند و بسیاری از فعالیت‌های روزمره را می‌تواند از سر بگیرد.

مراقبت‌های ضروری پس از عمل دیسک کمر

مراقبت‌های بعد از عمل دیسک کمر شامل چه مواردی می‌شود؟

مراقبت‌های بعد از عمل دیسک کمر برای بهبودی سریع و کامل بسیار مهم است. این مراقبت‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • استراحت کافی؛ پس از عمل، بیمار باید برای چند روز استراحت کند. مدت زمان دقیق استراحت بسته به نوع جراحی متفاوت است.
  • مصرف داروهای تجویز شده؛ داروهای مسکن معمولاً برای کنترل درد تجویز می‌شوند. این داروها باید طبق دستور پزشک مصرف شوند.
  • مراقبت از محل جراحی؛ محل برش جراحی را تمیز و خشک نگه دارید تا از عفونت جلوگیری شود.
  • انجام تمرین‌های توصیه شده؛ معمولاً پزشک یا فیزیوتراپ تمرینات خاصی را برای تقویت عضلات و بهبود انعطاف‌پذیری توصیه می‌کند.
  • محدودیت در فعالیت‌های فیزیکی؛ بیمار باید از انجام فعالیت‌های سنگین و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کند.
  • مراجعه منظم به پزشک؛ ویزیت‌های پیگیری با پزشک برای بررسی روند بهبودی بعد از عمل ضروری است.
  • دستشویی رفتن بعد از عمل؛ استفاده از توالت فرنگی به جای توالت ایرانی توصیه می‌شود تا فشار کمتری به کمر وارد شود.
  • بازگشت تدریجی به فعالیت‌های روزمره؛ بازگشت به کار و فعالیت‌های عادی باید به تدریج و با مشورت پزشک انجام شود.
  • توجه به علائم هشدار؛ بیمار باید نسبت به علائمی مانند تب، ترشح از محل زخم، یا افزایش درد هوشیار باشد و در صورت بروز این علائم به پزشک مراجعه کند.

رعایت این مراقبت‌ها می‌تواند به تسریع روند بهبودی و کاهش خطر عوارض عمل کمک کند. خوابیدن روی زمین بعد از عمل دیسک کمر توصیه نمی‌شود. این کار باعث افزایش فشار به دیسک شده و خطر آسیب مجدد را افزایش می‌دهد.

هزینه جراحی دیسک کمر چقدر است؟

هزینه جراحی دیسک کمر بسته به عوامل مختلف، متفاوت است. این عوامل شامل نوع جراحی، بیمارستان، تجهیزات و تکنولوژی مورد استفاده برای درمان می‌شوند. جراحی باز دیسک کمر معمولاً به دلیل مدت زمان بیشتری که بیمار در بیمارستان می‌ماند، هزینه بیشتری دارد. هزینه جراحی بسته معمولاً کمتر از جراحی باز است، زیرا کم‌تهاجمی‌تر است و بیمار سریع‌تر بهبود پیدا می‌کند. جراحی آندوسکوپی نیز یک روش کم‌تهاجمی است و هزینه آن ممکن است مشابه یا کمی بیش‌تر از جراحی بسته دیسک کمر باشد.

در روش جراحی با لیزر به دلیل استفاده از فناوری پیشرفته ممکن است هزینه عمل بیش‌تر شود. به طور کلی، نمی‌توان هزینه دقیقی برای عمل دیسک کمر تعیین کرد. هزینه‌ها می‌توانند از چند میلیون تومان تا چند ده میلیون تومان متغیر باشند. برای اطلاع دقیق از هزینه عمل دیسک کمر می‌توانید با بیمارستان یا پزشک خود تماس بگیرید.

آیا جایگزینی برای عمل دیسک کمر وجود دارد؟

جایگزین‌هایی برای عمل جراحی دیسک کمر وجود دارد که می‌تواند برای برخی بیماران موثر باشد. این جایگزین‌ها شامل روش‌های غیرجراحی و کم‌تهاجمی هستند. برخی از این روش‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • فیزیوتراپی؛ برای تقویت عضلات پشتی، بهبود انعطاف‌پذیری و کاهش درد توصیه می‌شود.
  • دارودرمانی؛ موثر در کاهش درد و التهاب با استفاده از داروهای مسکن و ضدالتهاب. شل‌کننده‌های عضلانی نیز برای کاهش اسپاسم عضلات کمر تجویز می‌شوند.
  • تزریق‌های اپیدورال؛ برای کاهش التهاب و درد با تزریق مستقیم داروهای استروئیدی به ناحیه آسیب‌دیده کمر لازم است.
  • طب سوزنی؛ تحریک نقاط خاص در بدن با سوزن‌های مخصوص برای کاهش درد و بهبود جریان خون توصیه می‌شود.
  • کایروپراکتیک؛ کایروپراکتیک یک روش درمانی غیرجراحی است. در این روش از تنظیمات دستی و تکنیک‌های فیزیکی برای بهبود عملکرد ستون فقرات و کاهش دردهای عضلانی و اسکلتی استفاده می‌شود. در دیسک کمر، کایروپراتیک برای تنظیم ستون فقرات برای بهبود عملکرد مفصل و کاهش درد کاربرد دارد.

برای انتخاب روش مناسب برای درمان دیسک کمر باید به جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید. او با بررسی وضعیت دیسک و سلامتی شما، بهترین روش درمان دیسک کمر را پیشنهاد می‌دهد.

از بهترین جایگزین‌های عمل دیسک کمر، فیزیوتراپی
بیمار، در حال انجام تمرین‌های فیزیوتراپی، به‌عنوان یکی از روش‌های مکمل عمل دیسک کمر است.

برای جراحی دیسک کمر به کدام پزشک مراجعه کنیم؟

برای جراحی دیسک کمر باید به جراح مغز و اعصاب یا متخصص ارتوپدی با تخصص جراحی ستون فقرات، مراجعه کنید. این پزشکان تجربه و مهارت لازم برای تشخیص دقیق مشکل دیسک کمر و انجام جراحی را دارند. آنها می‌توانند بهترین روش درمانی را با توجه به شرایط خاص شما پیشنهاد دهند.

البته قبل از تصمیم‌گیری برای جراحی، معمولاً ابتدا روش‌های غیرجراحی مانند فیزیوتراپی و دارودرمانی توسط پزشک متخصص توصیه می‌شود. در صورتی که این روش‌ها موثر نباشند، جراحی به‌عنوان گزینه بعدی مطرح می‌شود. در جلسه مشاوره با پزشک، می‌توانید ضمن بررسی شرایط دیسک کمر و روش‌های درمان آن، پاسخ سوال تخصص جراح مغز و اعصاب چیست را نیز از پزشک جویا شوید.

برای جراحی دیسک کمر، این نکات را جدی بگیرید

برای عمل دیسک کمر، ابتدا باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. ارزیابی کامل پزشکی قبل از عمل ضروری است. از نوع جراحی و مزایا و معایب آن آگاهی‌های لازم را داشته باشید. بعد از عمل دیسک کمر نیز دستورهای پزشک برای استراحت و مصرف داروها را دقیقاً رعایت کنید. مراقبت از محل جراحی دیسک کمر برای جلوگیری از عفونت اهمیت زیادی دارد. تمرینات فیزیوتراپی توصیه شده را انجام دهید و از فعالیت‌های سنگین پرهیز کنید. بازگشت تدریجی به فعالیت‌های روزمره را فراموش نکرده و در دوره‌های منظم به پزشک خود مراجعه کنید.

در ضمن، برای دریافت نوبت بهترین دکتر جراح مغز و اعصاب در شهرتان، وارد پلتفرم نوبت‌دهی آنلاین دکتردکتر شوید.

منابع:

mayfieldclinic.com
hopkinsmedicine.org

سوالات متداول عمل دیسک کمر

مدت زمان استراحت معمولاً 2-4 هفته برای جراحی باز و 1-2 هفته برای جراحی کم‌تهاجمی و بسته به نوع جراحی و وضعیت بیمار است.

بله، درد پا پس از عمل دیسک کمر می‌تواند طبیعی باشد و معمولاً طی چند هفته بهبود پیدا می‌کند.

بالا رفتن از پله باید با احتیاط انجام شود و بهتر است با مشورت پزشک و پس از گذشت چند هفته از عمل باشد.

عمل دیسک کمر مانند هر جراحی دیگری دارای خطراتی مانند عفونت، خونریزی و آسیب عصبی است، اما با رعایت اصول ایمنی، معمولاً ایمن است.

درمان نکردن دیسک کمر می‌تواند منجر به درد مزمن، ضعف عضلانی و کاهش کیفیت زندگی شود و ممکن است علائم به مرور بدتر یا منجر به مشکلات جدی‌تر شوند.

درد لگن پس از عمل دیسک کمر می‌تواند ناشی از التهاب، تغییرات در وضعیت بدن، یا فشار بر روی اعصاب باشد و معمولاً موقتی است.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهرا منتظری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

2 دیدگاه در “همه چیز درباره عمل جراحی دیسک کمر
  • مرسی از اطلاعات مفیدتون، من مادرم عمل داره و این مطلب بهم اطلاعاتی که نیاز داشتم رو داد. با تشکر از سایت خوب دکتردکتر

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      خواهش میکنم
      با امید بهبودی سریع و کامل مادرتون

      پاسخ