یکی از مشکلاتی که ممکن است برای هر بافت و عضلهای در بدن اتفاق بیفتد، کشیدگی عضلات همراه با درد شدید است. شاید شما هم در حین انجام ورزش دچار این عارضه شده و در یک قسمت از بدن خود احساس درد زیادی کرده باشید. این درد بهدلیل کشیدگی عضله در آن قسمت از بدن به وجود میآید. کشیدگی عضلات (Muscle Strain) اغلب برای ورزشکاران رخ میدهد که در صورت درمان نشدن ممکن است کمی خطرناک باشد.
پس اگر دچار چنین عارضهای شدید، سریعاً به دکتر ارتوپد مراجعه کنید تا از عواقب خطرناک آن درامان بمانید. بر همین اساس به دلیل اهمیت این موضوع، این مطلب از مجله دکتردکتر را به بررسی موضوع کشیدگی عضلات اختصاص دادهایم.
کشیدگی عضلات چیست؟
کشیدگی عضلات عارضهایست که باعث آسیب رسیدن به تاندونها و عضلات بدن میشود. تاندون زردپی در واقع نوعی بافت رشتهای در بدن است که اتصال عضلات به استخوانها را امکانپذیر میکند. در بیشتر موارد عارضه کشیدگی عضلات باعث کشیدگی تاندون زردپی میشود. حتی گاهی کشیدگی بسیار شدید بوده و باعث پارگی تاندون خواهد شد.
بههمیندلیل برای جلوگیری از پارگی بهتر است در صورت کشیدگی عضلات به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. کشیدگی عضلات، رایج است و میتواند برای هر ماهیچهای در بدن شما اتفاق بیفتد، اما معمولاً کشیدگی در قسمت پایین کمر و کشیدگی عضلات همسترینگ رایجتر است.
کشیدگی عضلات چه علائمی دارد؟
معمولاً علائم کشیدگی عضلات با توجه به شدت گرفتگی و محل گرفتگی، متفاوت خواهد بود. اما اغلب کسانی که دچار عارضه کشیدگی عضلات میشوند، علائم زیر را احساس خواهند کرد:
- حساسیت شدید نسبت به لمس محل کشیدگی
- احساس درد شدید هنگام استفاده از عضلات دچار گرفتگی
- محدود شدن دامنه حرکت فرد و ناتوانی در انجام کارهای مختلف
- احساس ضعف شدید عضلانی
- ورم، قرمزی یا کبودی در محل کشیدگی
- احساس قفل شدن عضله
- اسپاسم عضلانی
- سفتی عضلانی
- صدای غیر طبیعی
- ضعف
- تب و غیره.
کشیدگی عضلات به چه دلایلی رخ میدهد؟
گاهی اوقات کشیدگی عضلات به علت پاره شدن ناگهانی عضله به وجود میآید. چنین پارگیهایی ممکن است در اثر صدمه یا ضربه شدید ایجاد شود. در واقع این پارگیها میتوانند به دلایل زیر ایجاد شوند:
- خوب گرم نکردن بدن قبل از فعالیت بدنی
- انعطافپذیری ضعیف
- عدم آموزش و تمرین کافی
- ورزش زیاد و خستگی شدید
دلایل کشیدگی حاد عضلانی چیست؟
یکی از تصورات غلطی که در میان افراد وجود دارد، این است که فقط تمرینات سخت و با شدت زیاد باعث کشیدگی عضلات میشود. اما کشیدگی عضلانی حتی با راه رفتن هم ایجاد شود. کشیدگی حاد عضلانی بیشتر در هوای سرد رخ میدهد، چون عضلات در هوای سرد سفتتر میشوند.
به همین دلیل لازم است وقت بیشتری را صرف گرم کردن بدن در این شرایط برای جلوگیری از کشیدگی عضلات کنید. اما گاهی کشیدگی حاد عضلانی به دلیل موارد زیر به وجود میآید:
- لغزش یا شل شدن پابند
- پریدن
- دویدن
- پرتاب کردن چیزی
- بلند کردن اجسام سنگین
- نشست و برخاست نادرست به همراه اجسام سنگین
دلایل کشیدگی مزمن عضلانی چیست؟
گاهی در نتیجه حرکت تکراری فرد دچار کشیدگی مزمن عضلات میشود. کشیدگی عضلات میتواند تحت شرایط زیر ایجاد شود:
- انجام ورزشهایی مانند قایقرانی، تنیس، گلف یا بیس بال
- نگه داشتن کمر یا گردن در وضعیتی نادرست برای مدت طولانی، مانند کار کردن در پشت میز
- طرز نشستن یا ایستادن نادرست
راههای پیشگیری از کشیدگی عضلات
در صورتی که برخی از اقدامات خاص را جدی بگیرید و آنها را انجام دهید، تا حدود زیادی میتوانید از کشیدگی عضلات پیشگیری کنید. اقداماتی همچون:
- اگر اضافه وزن دارید، وزنتان را کم کنید
- از کفشهایی استفاده کنید که کاملاً اندازه پای شما باشد
- اشیاء را با دقت بلند کنید
- برای پیشگیری از سقوط احتیاط کنید
- سعی کنید خیلی طولانی در یک موقعیت ننشینید
- سعی کنید هنگام ایستادن و نشستن، حالت درست خود را حفظ کنید
- قبل از ورزش، انجام حرکات کششی را فراموش نکنید
- بعد از ورزش سرد کردن بدن را انجام دهید
تشخیص عارضه کشیدگی عضلات
معمولاً هنگامی که عضله دچار کشیدگی میشود، خود شما در عضلات خود احساس درد خواهید کرد. در بیشتر موارد، به مراجعه به یک متخصص نیاز نخواهید داشت؛ بلکه میتوانید علائم خود را در خانه با استفاده از اقدامات مراقبتی مدیریت کنید.
اما اگر مطمئن نبودید که این علائم نشانه چیست و چه چیزی باعث ایجاد درد شدید شده است، برای تشخیص بهتر لازم است به یک پزشک عمومی یا ارتوپد مراجعه کنید. معمولاً پزشک انجام آزمایشات تخصصی را ضروری نمیداند. فقط در مواقعی که علائم و درد بسیار شدید باشد، انجام آزمایشی مانند سونوگرافی یا تصویربرداری MRI را برای شما تجویز میکند.
راههای درمان کشیدگی عضلات
کشیدگی عضلات یک مشکل رایج است که بنا به دلایل مختلف با آن درگیر خواهید شد، راههای درمانی متفاوتی برای این مشکل وجود دارد. برای درمان کشیدگی عضلات میتوانید از روشهای زیر کمک بگیرید.
درمان خانگی
در صورتی که درد زیادی احساس نمیکنید، تا حدودی میتوانید کشیدگی عضلات را در خانه درمان کنید. اما شاید برای شما نیز سؤال باشد که برای کشیدگی عضلات چه کنیم؟ موارد زیر از روشهای درمان خانگی عضلات هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
استراحت
بهتر است از انجام فعالیتهایی که باعث درد، تورم یا ناراحتی میشود، به شدت خودداری کنید. اما تمام فعالیتهای بدنی را قطع نکنید.
بستن
برای به کاهش تورم، بهتر است عضله کشیده شده را با یک باند تمییز ببندید تا تورم متوقف شود؛ اما نه خیلی سفت. فقط به این نکته توجه کنید که قبل از خواب حتماً بانداژ را باز کنید.
یخ
یک کیسه یخ را در یک حوله پیچیده و آن را روی نقطه دردناک قرار دهید. تقریباً هر دو ساعت یکبار، هربار به مدت ۲۰ دقیقه این کار را تکرار کنید.
مصرف داروی مسکن
برای کاهش درد و بهبود قابلیتهای حرکتی از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ﻧﺎﭘﺮوﮐﺴﻦ (Naproxen) و اﯾﺒﻮﭘﺮوﻓﻦ (Ibuprofen) استفاده کنید.
بالا نگهداشتن
عضله آسیب دیده خود را در صورت امکان، بالاتر از قلب خود نگه دارید. برای مثال اگر عضله ساق پا دچار کشیدگی شده، دراز بکشید و پای خود را روی یک بالش قرار دهید.
حمام آبگرم
هنگامی که دردهای عضلانی شما را آزار میدهد، دوش آب گرم و حتی نشستن در وان آب گرم، در آرام کردن شما نقش خواهد داشت. البته باید اشاره کنیم که آب نباید داغ باشد؛ زیرا باعث کم آبی و تنش بیشتر در عضلات خواهد شد.
درمان دارویی
معمولاً برای درمان کشیدگی عضله نیازی به درمان پزشکی نیست. اما گاهی ممکن است که کشیدگی عضله آنچنان شدید باشد که با استراحت در خانه درمان نشود. پس در این مواقع لازم است به پزشک مراجعه کنید. از روشهای پزشکی برای درمان کشیدگی عضله میتوان موارد زیر را نام برد:
فیزیوتراپی برای فشار عضلانی
در صورتی که کشیدگی عضلات خیلی شدید بود و مدام عود کرد، فیزیوتراپی در این مواقع ممکن است به تقویت عضلات آسیب دیده کمک کند. پزشک فیزیوتراپ، برنامهای از تمرینات را برای تقویت و کشش تدریجی عضلات به شما میدهد. در واقع این تمرینات به نوع آسیب بدنی شما و شدت آن بستگی دارد.
جراحی برای کشیدگی عضلات
بهطورمعمول برای کشیدگی عضلانی به جراحی نیاز نخواهید داشت. اما اگر آسیب شدید باشد یا عضله دچار پارگی شود، برای ترمیم آن ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشید. پزشک عمومی شما را به یک جراح ارتوپد ارجاع داده و به شما توضیح میدهد که به چه نوع جراحی نیاز دارید. در صورتی به جراحی نیاز خواهید داشت که:
- بهبود پیدا نمیکنید؛
- با گذشت زمان علائم شما بدتر میشود؛
- علائم جدیدی پیدا میکنید؛
- علائمتان وخیم شدهاند.
نوع عمل به محل پارگی و عضله درگیر شده بستگی دارد. این احتمال وجود دارد که پس از جراحی برای بازگشت به حالت عادی باید به فیزیوتراپیست مراجعه کنید.
تفاوت گرفتگی و کشیدگی عضلات
اما گرفتگی عضلانی و کشیدگی عضلانی چه تفاوتی با هم دارند؟ هر دو عارضه دردناک و آزار دهنده هستند اما تفاوتهایی با هم دارند.
کشیدگی عضلانی و اسپاسم یا گرفتگی عضلانی دو حالت متفاوت هستند که میتوانند عضلات را تحت تأثیر قرار دهند. کشیدگی عضلانی به دلیل استفاده بیش از حد یا وارد شدن نیروی زیاد به آن ایجاد میشود. در مقابل اسپاسم عضلانی به معنای انقباض غیرارادی عضله به وجود میآید. اسپاسم عضلانی میتواند به دلایل مختلفی مانند کم آبی بدن، عدم تعادل الکترولیتها، آسیب عصبی و خستگی عضلانی به وجود آید.
این اتفاق اغلب به طور ناگهانی رخ داده و میتواند دردناک باشد. این گرفتگیها ممکن است چند ساعت تا چند روز ادامه داشته باشد. در صورتی که گرفتگی عضلانی شدید باشد، گاهی به پارگی واقعی در برخی از فیبرهای ماهیچهای منجر میشود. از علائم اسپاسم عضلانی میتوان به درد ناگهانی شدید، گرفتگی و مشکل در حرکت عضله آسیب دیده اشاره کرد.
معمولا گرفتگی عضلانی خود به خود برطرف میشود و اگر طولانی شد، اغلب با کمی ماساژ ملایم یا کشش آرام، درمان میشود. اما کشیدگی عضلانی عموماً بر نحوه عملکرد عضله تأثیر گذاشته و احتمالاً هر بار که عضله به طور فعال استفاده میشود، باعث درد خواهد شد.
عوامل خطرساز برای کشیدگی عضلانی
انجام برخی فعالیتهای ورزشی مانند فوتبال، راگبی و فعالیتهای ورزشی از این دست، خطر کشیدگی عضلات را افزایش میدهد. اما علاوهبراینها، عوامل دیگری که میتوانند در ایجاد کشیدگی عضلات نقش داشته باشند عبارتند از:
ضعف عضلانی
ماهیچههای ضعیف که فاقد قدرت کافی هستند، بیشتر در معرض کشیدگی قرار دارند.
افزایش سن
با افزایش سن، ماهیچهها ضعیفتر شده و خطر کشیدگی و آسیب به آنها افزایش پیدا میکند.
استفاده بیش از حد از عضله یا تاندون
استفاده زیاد از عضلات برای انجام حرکات تکراری، مانند حرکاتی که در ورزش یا سر کارتان انجام میدهید خطر کشیدگی عضله را افزایش میدهد.
خستگی
ماهیچههای خسته بیشتر تحت فشار قرار میگیرند و کمتر قادر به جذب شوک و فشار هستند.
انعطافپذیری پایین
در صورتی که عضلات از انعطافپذیر خوبی برخوردار نباشند، ممکن است در حین فعالیت بدنی بیشتر تحت فشار قرار بگیرند.
تکنیک نامناسب
استفاده از فرم نامناسب در حین ورزش یا سایر فعالیتهای بدنی میتواند خطر کشیدگی را افزایش دهد.
دمای سرد
دمای سرد باعث سفت شدن ماهیچهها شده و میتواند آنها را مستعد کشیدگی کند.
کدام قسمتهای بدن بیشتر در خطر کشیدگی عضله قرار دارند؟
معمولا انجام ورزشهایی که مستلزم تماس افراد با یکدیگر است مانند فوتبال، راگبی، هاکی، بوکس و کشتی میتواند خطر کشیدگی عضلات را افزایش دهد. قسمتهای خاصی از بدن در هنگام انجام برخی فعالیتها و ورزشهای خاص بیشتر در معرض خطر کشیدگی قرار میگیرند که عبارتند از:
- ساق و مچ پا؛ ورزشهایی که مستلزم شروع سریع و پرش هستند، مانند دو با مانع و بسکتبال، میتوانند به خصوص برای تاندون آشیل مچ پا آسیبزا باشند.
- دست؛ ورزشهایی که مستلزم گرفتن اجسام با دست مانند ژیمناستیک یا گلف هستند نیز میتوانند خطر کشیدگی عضلات دست را افزایش دهند.
- آرنج؛ کشیدگی آرنج اغلب در اثر انجام ورزشهایی که مستلزم گرفتن راکت یا انجام حرکات پرتابی است به وجود میآید.
کشیدگی عضلات مختلف بدن
معمولاً عضلات نقاط مختلفی از بدن در اثر فعالیتهای گوناگون دچار کشیدگی میشود که هر کدام علائم خاصی دارند و لازم است به آنها بپردازیم:
1. کشیدگی عضلات کمر
یکی از آسیبهای رایج کمر، کشیدگی عضلات کمر و عضلات پهلو است که با احساس درد شدید و ناتوانی در انجام فعالیتهای روزمره همراه است. از علائم کشیدگی کمر میتوان به درد موضعی و انتشار درد به دیگر اندامها، سفتی در عضله آسیب دیده، مشکل در انجام حرکات چرخشی ستون فقرات، قرمزی پوست در قسمت پایین کمر ناشی از خونریزی در بافت عضلانی و تورم اشاره کرد.
روند بهبودی عضلات تحت فشار کمر ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد. اما برای تسریع در بهبودی ماساژ درمانی توسط فیزیوتراپیست و استراحت را فراموش نکنید.
2. کشیدگی عضلات شکم
دردی که در ناحیه شکم به وجود میآید، معمولاً در نتیجه کشیدگی عضلات شکمی در نتیجه فعالیتهای ورزشی است. بهطور متناوب تنش شکمی در حین فعالیتهای ورزشی غیرمعمول نیست.
در کشیدگی و تنشی که در عضلات شکم به وجود میآید، احساس گرفتگی، سفتی، مقداری احساس درد در هنگام انجام کشش و انقباضهای عضلانی ممکن است وجود داشته باشد. در این مواقع برای کاهش درد، استراحت و استفاده از کمپرس سرد بهترین گزینه است.
3. کشیدگی عضلات گردن
رگبهرگشدن یا کشیدگی گردن در پی آسیب دیدن عضلات، رباطها و تاندونهای مهرههای گردنی بهوجود میآید. عضلات گردن در نتیجه این آسیب دیدگی خشک و سفتشده وشانهها درد میگیرد. به این ترتیب، حرکت و فعالیت بیمار تا حد زیادی محدود میشود. استراحت و مصرف داروهای ضدالتهاب معمولاً مشکلات ناشی از کشیدگی عضلات گردن را برطرف میکند.
4. کشیدگی عضلات پا
معمولاً در ورزشهایی مانند فوتبال، دو میدانی، پرشها و شمشیربازی فشار زیادی روی عضلات پا وارد شده و این موضوع باعث میشود عضلات ساق پا دچار کشیدگی شود. از علل کشیدگی عضلات پا میتوان موارد زیر را نام برد:
- اعمال کشش ناگهانی روی عضلهای که در حال انقباض است، مهمترین علت کشیدگی عضلات ساق پا است.
- پرش ناگهانی به جلو یا بالا
- استارتهای ناگهانی در ورزش دو میدانی
- برخورد مستقیم ضربه به عضلات پشت ساق
برای درمان این کشیدگی لازم است به اندازه کافی استراحت کنید و از سرما درمانی استفاده کنید. لازم به ذکر است که اگر کشیدگی عضلات پا درمان نشود، باعث ایجاد بافت اسکار شده و احتمال پارگی مجدد در اثر فشار وجود خواهد داشت.
5. کشیدگی عضلات ران
کشیدگی عضلات ران اختلالی است که عضلات و ماهیچههای موجود در قسمت فوقانی داخلی ران را درگیر میکند. در واقع پارگی جزئی و کامل عضلات میتواند به بروز درد و ناراحتی زیادی منجر شود. درد و سفتی ناحیه درگیر، از جمله علائم کشیدگی کشاله ران راست.
بهطورمعمول کشیدگی عضلات ران، بهسرعت و طی یک تا دو روز بهبود پیدا میکند و بهمرور زمان از میزان درد و التهاب نیز کاسته خواهد. اما در چنین مواردی اغلب اوقات توصیه میشود که فرد فعالیتهای خود را متوقف کرده و استراحت کند؛ زیرا انجام ورزش و فعالیت باعث تشدید علائم خواهد شد.
6. کشیدگی عضلات بازو
یکی دیگر از موارد کشیدگی، کشیدگی عضلات دست است که معمولاً عضلات دوسر بازو دچار کشیدگی میشود. کشیدگی عضلات بازو در نتیجه کشش بیش از حد و پاره شدن برخی از فیبرهای عضلانی یا تاندونهای دوسر بازو رخ میدهد.
از علائم کشیدگی عضلات بازو میتوان به درد و گاهی هم تورم اشاره کرد. برای درمان کشیدگی عضلات بازو نیز توصیه میکنیم تا حد کافی استراحت کنید و از حمام آب گرم و مسکن استفاده کنید.
کشیدگی عضلات قابل درمان و پیشگیری!
در حالت کلی کشیدگی عضلات زمانی به وجود میآید که عضله فشار زیادی را تحمل کند؛ اما گاهی استثناهایی نیز وجود داشته و با راه رفتنهای ساده نیز عضلات بدن دچار کشیدگی میشوند. اما گاهی نیز ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشید که در این صورت میتوانید از سایت نوبتدهی اینترنتی دکتردکتر استفاده کنید.
در این مقاله بهطورکامل به بررسی کشیدگی عضلات، علائم و عوامل ایجادکننده آن پرداختیم. به نظر شما چه عوامل دیگری در ایجاد این عارضه نقش دارد؟ خوشحال میشویم نظرات خود را با ما در میان گذاشته و در کامل کردن مطلب به ما کمک کنید.
دکتڕ جان من یەماە باشگاە رفتم و بخاتربرداشتن ورنە های سنگین دیگر نتوانستم ادامە بدم واس خاتر اینکە دست و پاهام بی حس میشدن دلهورە داشتم و فهمیدم کە نافم افتادە نافم درست شد اما دست و پاهام هنوم یکم بی حس میشن چیکار کنم کە خوب بشم و این هم بگم شیش ماە اینجوریم ولی خیلی فرق کردم ولی خوب خوب نشدم؟؟؟
سلام
بهتره جهت معاینه به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید