کیست مویی چیست و چگونه درمان می‌شود؟

کیست مویی علت کیست مویی درمان کیست مویی
اشتراک گذاری 2 نظر

موی زیرپوستی بعد از رویشی کوتاه، زیر پوست گیر می‌افتد و باعث بروز کیست مویی می‌شود. علت کیست مویی رشد مو در داخل پوست است که می‌تواند با برخی عوامل تشدید شود. ازجمله این عوامل می‌توان به اصطکاک و فشار، ضربه، ژنتیک و عفونت‌های مزمن اشاره کرد. درمان کیست مویی جراحی و لیزر است. در صورت خفیف بودن کیست، روش‌های خانگی و دارویی نیز می‌توانند برای کاهش علائم و التهاب موثر باشند.
برای برطرف کردن این مشکل به پزشک پوست و مو مراجعه می‌کنید. پزشک با معاینه نوع کیست را تشخیص و درمان مناسب را پیشنهاد می‌دهد.
برای آشنایی با کیست مویی و انواع آن، علت‌ها و روش‌های درمان مختلف، تا انتهای این مطلب از مجله پزشکی و سلامت دکتردکتر با ما همراه باشید. مطالعه این مقاله حدود 8 دقیقه زمان نیاز خواهد داشت.

هم‌چنین، می‌توانید سوال خود را در بخش کامنت‌ها بپرسید، تا کارشناس پزشکی دکتردکتر پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

کیست مویی چیست؟

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال یک حفره کوچک زیر پوست است که معمولا در پایین کمر و بین دو شکاف باسن ایجاد می‌شود. این مشکل به دلیل رشد مو به داخل پوست و گیر افتادن آن در زیر پوست به وجود می‌آید. به عبارت دیگر، علت کیست مویی، موهای زائد بدن است که برای خروج از پوست مسیری پیدا نمی‌کنند یا اگر پیدا کنند بعد از یک رویش کوتاه دوباره به داخل پوست برمی‌گردند. زیاد شدن موی زیرپوستی در یک ناحیه باعث تبدیل شدن یک تار مو به چندین تار و در نهایت ایجاد کیست مویی می‌شود. کیست مویی در صورتی‌که به موقع درمان نشود، می‌تواند عفونی شود و عوارضی مانند آبسه ایجاد کند. عکس کیست مویی در مراحل اولیه را می‌توانید در تصویر زیر ببینید.

عکس کیست مویی در مراحل اولیه
رشد موی طبیعی در سمت راست تصویر؛ رشد مو زیر پوست، عامل ایجاد کیست مویی در سمت چپ تصویر

کیست مویی چه علائمی دارد؟

علائم کیست مویی بسته به نوع کیست متفاوت است. این کیست ها اندازه های مختلفی دارند و در صورتی که عفونی نباشند اغلب علائمی نیز ندارند. در صورتی که کیست مویی عفونی شود می‌تواند علائم زیر را در فرد مبتلا ایجاد کند:

  • درد کمر که موقع نشستن تشدید می‌شود.
  • درد، قرمزی و تورم در ناحیه پایین کمر و دنبالچه
  • حساسیت ناحیه درگیر به لمس
  • خروج چرک و خون از سوراخ باز روی پوست
  • بوی بد در زمان تخلیه چرک
  • تب
  • تغییر رنگ پوست

علائم کیست مویی در زنان نیز شامل موارد بالا است. با بروز این علائم، باید فوری به پزشک متخصص مراجعه کنید تا کیست مویی بررسی و درمان شود.

سرطان کیست مویی چه علائمی دارد؟

اگر کیست مویی خفیف باشد، علائمی را شامل آن چه که در بخش قبل گفته شد، ایجاد می‌کند. اما گاهی اوقات کیست مویی سرطانی است و با بررسی و آزمایش‌های پزشکی باید تشخیص داده شود. معمولا کیست مویی که به صورت مرتب بعد از درمان، عود می‌کند خطرناک است. علائم خطر زیر می‌تواند نشان‌دهنده ابتلا به سرطان کیست مویی باشد:

  • درد شما در حالت نشسته، بیش‌تر می‌شود.
  • در محل کیست، آبسه همراه با چرک و خون مشاهده کنید.
  • خستگی شدید، تهوع و استفراغ و تب دارید.

علائم سرطان کیست مویی باید توسط پزشک بررسی و درمان فوری برای آن انجام شود.

مشاوره تلفنی و متنی با دکتر پوست

چند نوع کیست مویی وجود دارد؟

کیست مویی می‌تواند در مناطق مختلف بدن ایجاد شود. بر این اساس می‌توان انواع کیست مویی را به کیست مویی کمر، کشاله ران، ناحیه تناسلی، صورت، زیر بغل و دیگر قسمت‌های پرموی بدن دسته‌بندی کرد. علاوه براین، کیست مویی را می‌توان بر اساس درجه شدت نیز به انواع مختلف تقسیم‌بندی کرد. انواع کیست مویی بر اساس شدت شامل کیست مویی به تنهایی، همراه با آبسه و عفونت و کیست مویی همراه با آبسه، عفونت و فیستول اشاره کرد.

به طور کلی، کیست مویی در هر نقطه‌ای از بدن که رویش مو وجود دارد، می‌تواند ایجاد شود. بر این اساس می‌توان انواع کیست مویی را در 5 مورد زیر دسته‌بندی کرد:

کیست سر یا پیلار

کیست سر نوعی کیست خوش‌خیم پوستی است که معمولا در فولیکول‌های مو ایجاد می‌شود. این کیست‌ها حاوی پروتئینی هستند که در پوست و مو وجود دارد. کیست‌های پیلار به تدریج در پوشش اپیتلیال فولیکول‌های مو ایجاد می‌شوند و معمولا بدون درد و بی‌ضرر هستند.

فولیکولیت

فولیکولیت در نتیجه التهاب فولیکول‌های مو ایجاد می‌شود. فولیکول‌های مو منافذ کوچکی هستند که موها از آن‌ها رشد می‌کنند. هنگامی‌ که فولیکول مو ملتهب می‌شود، ممکن است علائمی مانند جوش‌، برجستگی، خارش و درد را ایجاد کنند.

کیست‌های اپیدرموئید

کیست مویی اپیدرموئید از لایه بالایی پوست یا اپیدرم رشد می‌کند و می‌تواند باعث به دام انداختن موهای در حال رشد نیز شود. کیست‌های اپیدرموئید معمولا بدون درد هستند، اما ممکن است در برخی موارد باعث ناراحتی شوند.

استاتوسیستوما

استاتوسیستوما نوعی کیست خوش‌خیم پوستی است که از فولیکول‌های مو رشد می‌کند. این کیست‌ها حاوی چربی هستند و اغلب روی تنه، بازوها و کشاله ران می‌توانند ایجاد شوند.

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال دنبالچه

شایع‌ترین نوع کیست مویی ایندرمال است که درست بالای شکاف باسن ایجاد می‌شود. علت اصلی این مشکل، رشد مو به سمت داخل پوست و در نتیجه عفونت کیست مویی است. اصطکاک و فشار ناشی از نشستن طولانی مدت، پوشیدن لباس‌های تنگ یا فعالیت‌های فیزیکی سنگین می‌تواند این مشکل را تشدید کند. به همین دلیل، این بیماری در گذشته به عنوان «بیماری رانندگان جیپ» نیز شناخته می‌شد. بسیاری از رانندگان جیپ در طول جنگ جهانی دوم به دلیل لرزش و فشار مداوم در این ناحیه به این بیماری مبتلا می‌شدند.

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال دنبالچه
کیست مویی دنبالچه یکی از شایع‌ترین انواع کیست مویی

کیست مویی به چه دلایلی ایجاد می‌شود؟

علت کیست مویی مردان و زنان به صورت دقیق مشخص نیست. چیزی که مشخص است، علت کیست مویی، اغلب رشد مو در داخل پوست است. این رشد مو به داخل باعث ایجاد کیست، التهاب و عفونت مقعدی می‌شود. عوامل موجود در جدول زیر می‌توانند علت کیست مویی باشند.

علت کیست موییتوضیح
اصطکاک و فشارنشستن طولانی مدت، پوشیدن لباس‌های تنگ، چاقی و فعالیت‌های فیزیکی سنگین باعث ایجاد اصطکاک و فشار می‌شود و خطر نفوذ مو به داخل پوست را افزایش می‌دهد.
موهای زائدوجود موهای زائد در ناحیه، احتمال نفوذ مو به داخل پوست را بیش‌تر می‌کند.
ضربهضربه به ناحیه دنبالچه می‌تواند باعث آسیب به پوست و ایجاد شرایط مناسب برای رشد کیست شود.
ژنتیکبرخی افراد به دلیل عوامل ژنتیکی مستعد ابتلا به کیست مویی هستند.
عفونت‌های مزمنعفونت‌های مزمن پوستی می‌توانند خطر ابتلا به کیست را افزایش دهند.

آرایشگران و دامپزشکان به دلیل تماس مداوم با مو و پرز، می‌توانند دچار کیست مویی بین انگشتان خود شوند. برخی نوزادان نیز در زمان تولد یک گودی بالای شکاف باسن خود دارند. اگر این گودی عفونی شود، می‌تواند خطر ابتلا به کیست مویی را افزایش دهد. عکس کیست مویی زنان می‌تواند به شما در تشخیص کیست در نقاط مختلف بدن خانم‌ها کمک کند.

کیست مویی بیش‌تر در کدام نواحی بدن ایجاد می‌شود؟

کیست مویی می‌تواند در نقاط مختلف بدن ایجاد شود. شایع‌ترین ناحیه بروز این مشکل در ناحیه کمر و بالاتر از شکاف باسن است که به آن ناحیه ساکروم می‌گویند. کیست مویی بیش‌تر در نواحی زیر در بدن ایجاد می‌شود:

کیست مویی دنبالچه یا کیست مویی کمر

ناحیه پایین کمر یا دنبالچه یکی از شایع‌ترین نقاط بروز کیست مویی است. احتمال بروز کیست مویی در این نقطه در مردان بیش‌تر است. چاقی، اضافه وزن، نشستن طولانی مدت و استفاده از لباس‌های تنگ می‌تواند از علل ابتلا به کیست مویی دنبالچه باشد. این کیست‌ها با عنوان کیست مویی کمر نیز شناخته می‌شوند.

کیست مویی زیربغل

احتمال ایجاد کیست مویی در این ناحیه کمتر است. اما در صورت مشاهده علائم کیست مویی در این ناحیه، می‌توانید برای بررسی بیش‌تر به پزشک مراجعه کنید. انسداد فولیکول مو، تعریق زیاد و استفاده از دئودورانت‌های قوی می‌تواند از عوامل ایجاد کیست مویی زیربغل باشد.

کیست مویی مقعد یا کیست مویی باسن

این نوع کیست مویی در نزدیکی مقعد و در واقع بالای شکاف باسن ایجاد می‌شود. احتمال ایجاد کیست مویی این ناحیه نیز مانند دنبالچه بالا است.

وجود حجم زیادی از موهای زائد از علل ایجاد کیست مویی
افزایش احتمال نفوذ مو به داخل پوست و ایجاد کیست مو در نواحی پرموی بدن

کیست مویی ناف

یک مشکل پوستی نادر است که بیش‌تر در مردان جوان دیده می‌شود. نشانه‌های این بیماری شامل تیره شدن پوست اطراف ناف، درد، تورم و گاهی ترشح چرک است. به دلیل نادر بودن و شباهت علائم آن با سایر مشکلات پوستی، تشخیص دقیق این بیماری گاهی دشوار است. علت کیست مویی در این ناحیه عوامل مختلفی مانند بهداشت نامناسب، وجود موهای زائد در ناف و آسیب به پوست ناف است.

کیست مویی سینه

اگرچه شایع نیست، اما کیست مویی می‌تواند در سینه نیز ایجاد شود. در صورتی‌که علائمی شامل درد، قرمزی و تورم همراه با برجستگی در این ناحیه را مشاهده کردید، بهتر است برای بررسی بیش‌تر به دکتر پوست مراجعه کنید.

وجود چه عواملی ریسک ابتلا به کیست مویی را بالا می‌برد؟

افراد با ویژگی‌های مختلف می‌توانند به کیست مویی مبتلا شوند. به‌طورکلی، افراد زیر بیش‌تر در معرض خطر ابتلا به این مشکل هستند:

  • مردان؛ (با احتمال 4 برابر بیش‌تر از زنان) به کیست مویی دچار می‌شوند.
  • سن پایین؛ این کیست‌ها در افراد گروه سنی 20-30 سال بیش‌تر شایع است.
  • چاقی؛ اضافه وزن و کم‌تحرکی یکی از عوامل خطر ابتلا به کیست مویی است.
  • افرادی با شغل‌های کم‌تحرک؛ افرادی که شغل‌هایی دارند که نیاز به نشستن طولانی مدت دارند، بیش‌تر در معرض ابتلا به این مشکل هستند.
  • پرمویی و داشتن موی ضخیم؛ از دیگر عوامل خطر ابتلا به کیست مویی است.
  • سابقه خانوادگی؛ افراد با سابقه خانوادگی این مشکل، بیش‌تر در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند.
  • سابقه ابتلا به کیست مویی؛ افرادی که قبلا به این مشکل مبتلا بوده‌اند، ممکن است با احتمال بیش‌تری در آینده نیز به دچار آن شوند.
  • اصلاح و شیو مو در محل مستعد کیست؛ می‌تواند باعث بروز کیست شود.
  • آسیب به پوست در اثر اصطکاک؛ یکی از عوامل خطر ابتلا به کیست مویی است.

پوشیدن لباس‌های تنگ و داشتن عادت‌های بهداشتی نامناسب و ضعیف، نیز از دیگر عوامل خطر ابتلا به کیست مویی در نواحی پرموی بدن است.

جنسیت، از عوامل خطر ابتلا به کیست مویی در مردان
احتمال 4 برابری بروز کیست مویی در مردان نسبت به زنان

کیست مویی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای تشخیص کیست مویی، پزشک متخصص ابتدا معاینه فیزیکی را برای بیمار انجام می‌دهد. این کیست یک توده زیر پوست یا آبسه است که در هنگام لمس دردناک می‌شود و حتی ممکن است با تخلیه چرک و خون نیز همراه باشد. اگر عفونت کیست شدید باشد، ممکن است پزشک آزمایش خون را نیز تجویز کند. موقعی که به پزشک مراجعه می‌کنید، سوالاتی شامل موارد زیر می‌تواند به پزشک در تشخیص علت کیست مویی کمک کند.

  • چه موقع اولین بار علائم کیست مویی را تجربه کردید؟
  • آیا قبلا هم به این مشکل دچار شده‌اید؟
  • چه داروها یا مکمل‌هایی مصرف می‌کنید؟
  • در کنار علائم، آیا تب را نیز تجربه کرده‌اید؟

در موارد بسیار نادر، پزشک ممکن است برای تایید وضعیت، سی‌تی‌اسکن را توصیه کند. هم‌چنین، ممکن است برای بررسی و تایید یا در برخی شرایط مانند کیست درموئید نیز آزمایش‌هایی را تجویز کند.

آیا کیست مویی عوارض دارد؟

درمان نکردن به موقع کیست مویی می‌تواند باعث بروز مشکلات خطرناک و جدی شود. احتمال ابتلا به نوعی سرطان پوست به نام کارسینوم سلول‌های سنگفرشی یکی از این مشکلات خطرناک است. عوارض کیست مویی را می‌توانید در جدول زیر مطالعه کنید.

عوارض کیست موییتوضیح
ترکیدن کیست موییگاهی اوقات کیست مویی ممکن است خودبه‌خود بترکد. در این موارد، در صورت چرکی بودن کیست مویی باید برای درمان آن از آنتی بیوتیک‌‌ها استفاده کنید.
آبسه کیست موییدر برخی موارد نیز ممکن است کیست مویی آبسه کند. در صورت آبسه و چرکی بودن کیست، ابتدا باید عفونت درمان و سپس کیست مویی تخلیه شود.
عوارض عمل نکردن کیست موییاگر برای درمان نیاز به جراحی باشد و این درمان را به تعویق بیندازید، ممکن است که کیست مویی باعث ابتلا به سرطان شود.

درمان به موقع کیست مویی اهمیت زیادی دارد.

به گزارش مجله تحقیقاتی researchgate،

کارسینوم بیماری سینوس پیلونیدال (PSDCA) یک عارضه نادر از بیماری در طولانی مدت است که ممکن است در حدود 0.1٪ از بیماران مبتلا به کیست مویی ایجاد شود.

بنابراین، توصیه ما این است که با بروز عوارض کیست مویی به متخصص پوست مراجعه کنید تا مشکل دقیق‌تر بررسی شود.

در زمان ابتلا به کیست مویی چه کارهایی را نباید انجام داد؟

در صورتی که به کیست مویی از انواع مختلف آن مبتلا هستید، لازم است بدانید که کارهایی زیر را هرگز نباید انجام دهید:

  • به تعویق انداختن درمان و انتظار برای بهبودی خودبه‌خودی؛ این کیست‌ها به دلیل حالت پیش رونده‌ای که دارند، بعد از مدتی عفونی می‌شوند. در نتیجه، می‌توانند باعث بروز مشکلات جدی‌تر برای سلامتی فرد مبتلا شوند.
  • فشار دادن کیست مویی برای تخلیه؛ این کار می‌تواند باعث افزایش خطر عفونت و باقی ماندن جای زخم شود.
  •  تلاش نکنید موهای به دام افتاده زیر پوست را بیرون بکشید؛ این کار جز ایجاد زخم روی پوست تاثیر و فایده دیگری ندارد.

بهترین کار، مراجعه فوری به متخصص پوست و مو و رعایت دستورالعمل‌های پزشک است.

فشار دادن کیست مویی برای تخلیه، از کارهای ممنوعه برای افراد دچار این مشکل

آیا امکان پیشگیری از ایجاد کیست مویی وجود دارد؟

از آن‌جایی‌که حتی بعد از جراحی کیست مویی امکان عود آن وجود دارد، باید با اقداماتی احتمال بازگشت این مشکل را به حداقل ممکن برسانید. برای پیشگیری از کیست مویی، اقدامات زیر می‌توانند مفید باشند:

  • بهداشت شخصی را رعایت کنید.
  • وزن خود را کاهش دهید.
  • طولانی مدت ننشینید و موقع نشستن از کوسن برای کاهش فشار در ناحیه دنبالچه استفاده کنید.
  • در صورت سابقه ابتلا به کیست مویی، اصلاح منظم ناحیه و یا استفاده از محصولات از بین بردن موی زائد به جای شیو کردن می‌تواند موثر باشد.

لیزر موهای زائد، به خصوص در نواحی پر مو می‌تواند یک اقدام موثر برای جلوگیری از ایجاد کیست مویی باشد. درصورتی‌که می‌خواهید موهای زائد بدن خود را از طریق شیو کردن از بین ببرید، نکات زیر می‌تواند خطر رشد موهای زیرپوستی را کاهش دهد:

  • ابتدا پوست را با آب گرم خیس کنید.
  • از ژل یا فوم اصلاح استفاده کنید.
  • تا حد ممکن از تیغ استفاده نکنید.
  • به طور مکرر شیو نکنید.
  • از تیغ قبلا استفاده شده، استفاده نکنید.
  • موها را در جهت رشد مو شیو کنید.
  • بعد از شیو موهای زائد، یک پارچه خنک و مرطوب را روی پوست آن ناحیه نگه دارید.
  • برای از بین بردن موهای زیرپوستی می‌توانید از اسکراب لایه‌بردار استفاده کنید.

رعایت این نکات، احتمال بروز کیست مویی را کاهش می‌دهد.

پیشگیری از ایجاد کیست مویی با رژیم غذایی سالم و کاهش وزن
کاهش وزن از با تغذیه سالم راه‌های جلوگیری از ایجاد کیست مویی

کیست مویی را چگونه می‌توان درمان کرد؟

درمان کیست مویی می‌تواند با روش‌های مختلف دارویی، جراحی و خانگی انجام شود. هنگام مراجعه به پزشک متخصص می‌توانید ضمن ارزیابی و درمان مشکل، از او برای یافتن پاسخ تخصص پوست و مو زیبایی چیست نیز مشاوره بگیرید. در ادامه روش‌های درمانی مختلف کیست مویی را بررسی می‌کنیم:

درمان دارویی کیست مویی

درمان دارویی کیست مویی شامل استفاده از داروهای خوراکی و پمادهای موضعی مختلف است. انواع درمان دارویی برای این مشکل شامل موارد زیر می‌شوند:

درمان دارویی کیست مویی با تزریق فنل

فنل نوعی ترکیب ضدعفونی‌کننده است که داخل کیست مویی تزریق می شود. در صورت نیاز ممکن است، نیاز به تزریق مجدد آن باشد. این روش با وجود موثر بودن، عوارضی مانند التهاب و احتمال عود مجدد دارد. برای کاهش آسیب پوستی این تزریق از ژل پارافین استفاده می‌شود. اگرچه این روش در مقایسه با جراحی کمتر تهاجمی است، اما ممکن است نیاز به تکرار و مراقبت‌های ویژه داشته باشد.

چسب فیبرین برای درمان کیست مویی

چسب فیبرین، درمان موثر و کم‌تهاجمی برای کیست مویی است. این روش با درد کمتر، بهبودی سریع‌تر و موفقیت بیش‌تر کاربرد زیادی در درمان این مشکل دارد. تزریق چسب فیبرین، به ویژه برای کودکان، گزینه بسیار مناسبی است.

درمان دارویی کیست مویی با آنتی‌بیوتیک‌ها

آنتی‌بیوتیک‌ها قبل از جراحی کیست مویی برای کاهش عفونت تجویز می‌شوند، اما درمان قطعی نیستند. این داروها تنها التهاب و عفونت را کاهش می‌دهند. آزیترومایسین، کلاریترومایسین، کلیندامایسین (خوراکی یا موضعی) و فلوکلوکساسیلین از جمله آنتی بیوتیک‌های موثر برای درمان کیست مویی هستند که ممکن است توسط پزشک برای درمان این مشکل تجویز شود. دقت کنید، آنتی بیوتیک‌ها را باید حتما تحت نظر پزشک مصرف کنید.

درمان دارویی کیست مویی با پماد

پمادها یکی دیگر از انواع درمان دارویی برای برطرف کردن کیست مویی هستند. پماد سیاه یا روغن سیاه با خاصیت ضدعفونی‌کننده یکی از این داروها است. پماد الیز نیز با خواص پروتئولیتیک برای ترمیم زخم و بافت مرده پوست کاربرد دارد. این پماد درمان قطعی کیست مویی نیست و فقط تورم و التهاب آن را کاهش می‌دهد. از پماد تتراسایکلین نیز می‌توان برای کاهش باکتری‌های عامل عفونت استفاده کرد.

درمان خانگی کیست مویی

کیست مویی خفیف با برخی روش‌های خانگی درمان می‌شود. علاوه‌براین، روش‌های خانگی می‌توانند به کاهش علائم این مشکل نیز کمک کنند. ازجمله زوش‌های درمان خانگی کیست مویی می‌‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمپرس گرم؛ نشستن در وان آب گرم یا استفاده از کمپرس گرم بر روی ناحیه‌ کیست می‌تواند به کاهش درد و تسریع تخلیه چرک کمک کند.
  • بهداشت فردی؛ حفظ تمیزی و خشکی ناحیه‌ی کیست از عفونت جلوگیری می‌کند و به روند بهبود را سرعت می‌دهد.
  • تغذیه مناسب؛ مصرف ویتامین C، A و روی به ترمیم بافت‌ها کمک و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند.
  • روغن‌های طبیعی؛ روغن درخت چای، کرچک و نارگیل خاصیت ضدعفونی‌کنندگی دارند و می‌توانند به بهبود علائم کیست مویی کمک کنند.
  • ورزش سبک؛ انجام ورزش‌های سبک باعث افزایش گردش خون در ناحیه درگیر کیست می‌شود و به بهبود آن کمک می‌کند.
  • استفاده از کوسن؛ هنگام نشستن طولانی مدت، استفاده از بالشتک یا کوسن زیر باسن می‌تواند فشار را کاهش دهد و از بروز درد بیش‌تر جلوگیری کند.

درمان کیست با واجبی نیز از روش‌های خانگی برای رفع این مشکل است که نیاز به مشورت با پزشک متخصص دارد. علاوه‌براین، نمک نیز طبق مطالعات انجام شده در درمان علائم کیست مویی موثر بوده است.

جراحی کیست مویی

روش خانگی و دارویی درمان سریع کیست مویی برای کنترل علائم و کیست‌های خفیف کاربرد دارد. اما جراحی مطمئن‌ترین روش درمان این مشکل است. جراح می‌تواند از جراحی سنتی یا جراحی اندوسکوپی برای باز کردن و برداشتن کیست استفاده کند. روش‌های جراحی باز برای درمان کیست‌های مویی شامل دو نوع با باز گذاشتن زخم و با بخیه کردن زخم می‌شود.

  • جراحی کیست مویی باز با باز گذاشتن زخم؛ برشی که برای خارج کردن کیست ایجاد شده است، باز می‌ماند و فقط پانسمان می‌شود. این روش دوره نقاهت طولانی دارد و ترمیم زخم‌ها تقریبا 8 هفته طول می‌کشد. در عوض، ریسک عود کیست در این روش پایین است.
  • جراحی کیست مویی باز با بخیه زدن زخم؛ در این روش برش ایجاد شده را بخیه می‌زنند. بنابراین، دوره نقاهت کوتاه‌تری (حدود 4 هفته) دارد. اما خطر عود کیست در این روش خیلی بالاتر است.
  • جراحی سیستکتومی کیست مویی؛ این روش جراحی برای از بین بردن عفونت کیست انجام می‌شود. در این روش از بیهوشی عمومی یا موضعی برای مدیریت درد در حین برداشتن کیست استفاده می شود.

در برخی موارد، ممکن است جراح برای تشخیص و تایید سرطانی بودن کیست، بیوپسی بافت درگیر را انجام دهد. این که کدام روش جراحی کیست مویی برای شما مناسب‌تر است، به نظر پزشک متخصص بستگی دارد.

 مطمئن‌ترین روش درمان کیست مویی با جراحی
عمل جراحی کیست مویی برای درمان کیست‌های خطرناک و بزرگ

لیزر کیست مویی

یکی از روش‌های موثر برای درمان کیست مویی که با روش‌های خانگی بهبود پیدا نکرده باشد، استفاده از لیزر است. در این روش، کیست مویی را با استفاده از لیزر می‌سوزانند. دکتر لیزر کیست مویی برای تخلیه چرک و مواد عفونی، برشی کوچک در کیست ایجاد می‌کند. لیزردرمانی عوارض کمی دارد، دقت آن بالاست و خطر عود کیست را نیز کاهش می‌دهد.

هزینه لیزر کیست مویی چقدر است؟

هزینه لیزر کیست مویی بسته به مرکز درمانی، تخصص پزشک و عوامل دیگر متفاوت است. برای اطلاع از هزینه دقیق لیزر کیست مویی با مطب پزشک یا مرکز درمانی مورد نظرتان تماس بگیرید.

چه مراقبت‌هایی بعد از عمل کیست مویی لازم است؟

احتمال عود کیست مویی، حتی بعد از جراحی نیز وجود دارد. التهاب جراحی تا 6 روز و ترمیم بافت بعد از گذشت 2 ماه کامل می‌شود. رعایت نکات زیر بعد از عمل کیست مویی ضروری است:

  • اصلاح ناحیه عمل برای جلوگیری از رشد مو
  • رعایت بهداشت ناحیه عمل
  • پیگیری و مراجعه منظم به پزشک
  • جدی گرفتن نشانه‌هایی مانند عفونت، قرمزی و التهاب

در صورت عفونت شدید شامل سلولیت و سپسیس و یا ضعف سیستم ایمنی، بیمار بعد از عمل باید در بیمارستان بستری شود و با آنتی بیوتیک تحت درمان قرار گیرد.

هزینه عمل کیست مویی چقدر است؟

هزینه عمل کیست مویی به عوامل مختلفی بستگی دارد. این جراحی تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد، اما می‌توانید برای آگاهی از هزینه دقیق عمل کیست مویی با جراح عمومی مشورت کنید.

پیگیری و مراقبت‌های بعد از عمل کیست مویی در مرد سالمند با مراجعه به پزشک
مراقبت‌هایی بعد از عمل کیست مویی با مراجعه منظم به پزشک

برای درمان کیست مویی به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای درمان کیست مویی باید به دکتر پوست مراجعه می‌کنیم. در صورتی که نیاز باشد، متخصص پوست شما را به جراح عمومی ارجاع می‌دهد. علت کیست مویی رشد مو داخل پوست است که باعث ایجاد یک کیسه‌ کوچک حاوی مو، چرک و بافت‌های مرده می‌شود. پزشک متخصص برای درمان این مشکل، ابتدا معاینه فیزیک را انجام می‌دهد. سپس، بر اساس شرایط بیماری و نوع کیست مویی، بهترین درمان مناسب را پیشنهاد خواهد داد.

در ضمن، می‌توانید برای ثبت نوبت بهترین دکتر پوست در شهر خودتان، به پلتفرم آنلاین و پزشکی دکتردکتر مراجعه کنید.

منابع:

mayoclinic.org
webmd.com
nhs.uk
uvahealth.com

سوالات متداول کیست مویی

کیست مویی چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟
کیست مویی یک عفونت پوستی است که به دلیل رشد موها به سمت داخل پوست و تجمع مواد زائد در ناحیه کمر، باسن و … ایجاد می‌شود.
علائم کیست مویی چیست؟
علائم آن شامل وجود توده یا جوش دردناک، قرمزی، التهاب، ترشح چرک و در برخی موارد تب و لرز می‌شود که نشان‌دهنده عفونت است.
کیست مویی چگونه درمان می‌شود؟
درمان این مشکل شامل جراحی برای تخلیه کیست و پاک‌سازی ناحیه عفونی است. هم‌چنین، ممکن است پزشک آنتی‌بیوتیک را برای کنترل عفونت تجویز کند.
آیا کیست مویی خطرناک است؟
کیست مویی اگر به موقع درمان نشود، می‌تواند باعث بروز عوارض جدی مانند آبسه‌های متعدد و عفونت‌های شدید و بیماری‌های خطرناک مثل سرطان شود.
آیا می‌توان از بروز کیست مویی جلوگیری کرد؟
رعایت بهداشت شخصی، اجتناب از پوشیدن لباس‌های تنگ و کاهش وزن می‌تواند به پیشگیری از بروز کیست مویی کمک کند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهرا منتظری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

2 دیدگاه در “کیست مویی چیست و چگونه درمان می‌شود؟
  • سلام. کیست مویی را چطور می‌شه درمان کرد؟ فقط باید جراحی انجام بشه یا با دارو هم امکان پذیره؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      درمان اصلی کیست مویی جراحی هست و درمان دارویی جهت کنترل عفونته و درمان کامل نیست

      پاسخ