در صورتی که دندان عقل آسیب دیده باشد نیاز است که به دندانپزشک مراجعه کرد. زمان کشیدن دندان عقل با توجه به شرایط افراد متفاوت است. بدین صورت که برخی از افراد، دندان عقل نهفته دارند و باید سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنند. وجود دندان عقل برای افراد هیچ ضرری ندارد از این رو نیازی نیست که همه افراد دندان عقل خود را بکشند. اما در صورتی که این دندان باعث شود سایر دندانها آسیب ببینند یا عفونت و مشکلات لثه ای ایجاد کنند، باید برای کشیدن دندان عقل اقدام کرد.
در پایان، اگر پرسشی درباره کشیدن دندان عقل و مطالب مربوط به آن داشتید، در بخش نظرات بپرسید تا پزشک به شما پاسخ دهد.
دلایل کشیدن دندان عقل چیست؟
دندان عقل دیرتر از سایر دندانها نمایان شده و خیلی زود هم پوسیده میشود. اما به این معنی نیست که این دندان کاربرد خاصی ندارد. به گفته بسیاری از دندانپزشکان، دندان عقل میتواند عملکرد مختص خود را داشته باشد، اما در اکثر مواقع به دلیل پوسیدگی، رشد معیوب، درد و مزاحمتی که برای سایر دندانها ایجاد میکند، بهتر است کشیده شود. دلایل اصلی کشیدن دندان عقل عبارتند از:
- دندان نهفته
- رشد نامناسب دندان
- عفونت دندان
- پوسیدگی و درد دندان
کشیدن دندان عقل تنها برای مواقع ضروری است که این موارد مذکور اتفاق افتاده است. در غیر این صورت، ضرورتی برای کشیدن دندان عقل وجود ندارد. در نتیجه بهتر است تشخیص نگه داشتن یا کشیدن این دندان را به دندانپزشک بسپارید.
به گفته سایت clevelandclinic،
اگر دندان عقل شما باعث درد شود، کج رشد کند یا منجر به سایر مشکلات سلامت دهان شود، ممکن است نیاز به کشیدن دندان عقل داشته باشید. گاهی اوقات دندانپزشکان توصیه میکنند قبل از اینکه مشکلاتی ایجاد شوند، دندان عقل را به طور پیشگیرانه درآورید. این عمل جراحی رایج دهان حدود یک ساعت طول میکشد. همچنین بهبودی کامل حدود دو هفته طول میکشد.
دندان عقل نهفته
دندان عقل نهفته یکی از دلایل اصلی و مهم کشیدن این دندان است. پزشک با معاینه ساده و با استفاده از عکس دندان میتواند میزان نهفتگی دندان عقل را تشخیص دهد. دندان عقل در صورتی که نهفتگی زیادی داشته باشد به سایر دندانها فشار آورده و به کج شدن آنها منجر میشود. همچنین ممکن است که این نهفتگی با درد، عفونت لثه، التهاب و آسیب جدی به استخوان فک همراه باشد. از این رو ممکن است که گاهی برای کشیدن دندان عقل به جراحی نیاز باشد.
درد و ناراحتی
هنگامیکه دندان عقل شروع به درد و ناراحتی میکند باید سریع به دندانپزشک مراجعه کرد. درد دندان عقل میتواند ناشی از عفونت یا مشکلات لثه ای و استخوان فک باشد. پزشک با بررسیهای مختلف میتواند دلیل اصلی درد و ناراحتی را تشخیص دهد تا برای کشیدن دندان عقل اقدام کند.
آسیب به دندانهای مجاور
در اثر رشد دندان عقل ممکن است که به سایر دندانها آسیب وارد شود. از این رو دندانپزشک برای اینکه به سایر دندانها آسیبی وارد نشود، بررسیهای لازم را انجام میدهد تا کشیدن دندان عقل رخ دهد. افرادی که استخوان فک کوچکی داشته باشند، احتمال اینکه دندان عقل به سایر دندانها آسیب وارد کند زیاد است. از این رو با کشیدن دندان عقل میتوان از اسیب به سایر دندانها جلوگیری کرد.
به دلیل وجود کیست در اطراف آن
رشد دندان عقل میتواند همراه با عفونت و وجود کیستهای اطراف دندان همراه باشد. اگر کیستی در اطراف دندان ایجاد شود منجر به عفونت شده و میتواند مشکلات لثه ای ایجاد کند. پزشک با بررسی کیستهای ایجاد شده برای کشیدن دندان عقل اقدام میکند.
زمان کشیدن دندان عقل
دندان عقل هر فردی با توجه به شرایط متفاوتی رشد میکند. از این رو بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل وجود ندارد. با توجه به اینکه دندان عقل از اواخر نوجوانی تا 25 سالگی رشد دارد از این رو در صورتی که خرابی یا مشکلاتی این دندان برای فرد ایجاد کند، میتوان برای کشیدن آن اقدام کرد. در نتیجه زمان کشیدن دندان عقل به شرایط فک و دهان فرد بستگی دارد و ممکن است که برخی از افراد تا سالها نیاز به کشیدن دندان عقل خود نداشته باشند.
مزایای کشیدن دندان عقل چیست؟
دندان عقلی که به عصب رسیده است میتواند سلامت دندانهای مجاور را به خطر بیاندازد. همچنین ممکن است که خطر عفونت و التهاب را افزایش دهد. از این رو کشیدن دندان عقل در این شرایط الزامیاست و به صلاح فرد خواهد بود. از مزایای کشیدن دندان عقل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از آسیب به دندانهای مجاور جلوگیری میکند.
- به کاهش خطر بیماری و التهاب دهان کمک میکند.
- باعث کاهش شلوغی دندانها و مزاحمت کمتر برای دندانهای دیگر خواهد شد.
- از عفونت لثه جلوگیری خواهد کرد.
- از ایجاد کیست و آبسههای دندانی پیشگیری میکند.
- در بعضی از اوقات باعث از بین رفتن بوی بد دهان میشود.
- تمیز کردن دندانها را تسهیل میکند.
- درمان ارتودنسی دندان را آسانتر میکند.
برای کشیدن دندان عقل نیاز است که به دندانپزشک مراجعه کرد تا شرایط دندانها بررسی شوند.
عوارض نکشیدن دندان عقل چیست؟
در صورتی که دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته داشته باشید و برای کشیدن آن اقدام نکنید، احتمال اینکه با مشکلاتی مواجه شوید زیاد است. دندان عقل در صورتی که فضای کافی برای رشد نداشته باشد احتمال دارد به درون فک و استخوان فرو رود و از طرفی هم مشکلات لثه ای ایجاد کند. از این رو اگر به موقع دندان عقل را نکشید احتمال دارد با عوارضی روبه رو شوید. از مهمترین و اصلیترین عوارض نکشیدن دندان عقل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس طعم تلخی در دهان
- احساس درد و به وجود آمدن تورم
- احساس خستگی
- سردرد و سرگیجه
- احساس درد و مشکل هنگام باز کردن دهان
- ترشح چرک از لثه
- گرفتگی و درد در عضلات فک
- تورم در غدد لنفاوی
برای اینکه بتوان عوارض مشکلات دندان عقل را کاهش داد، نیاز است که با یک متخصص در ارتباط بود.
عوارض کشیدن دندان عقل پایین و بالا
برخی از افراد هنگام کشیدن دندان عقل ممکن است که با عوارضی روبه رو شوند. البته که عوارض کشیدن دندان عقل بیشتر در افراد بالای 35 سال دیده شده است. در حقیقت هرچه سن افراد افزایش پیدا کند، میزان عوارض احتمالی هم بیشتر خواهد شد. از عوارض کشیدن دندان عقل میتوان به موارد زیر در جدول اشاره کرد:
عنوان | توضیحات |
عفونت بعد از کشیدن دندان | اگر هنگام جراحی دندان عقل، باکتری خود را به خون برساند، فرد پس از این عمل دچار عفونت خواهد شد. |
قفل شدن فکها
| در این عارضه، بیمار به راحتی نمیتواند دهان خود را باز کند. |
باز شدن به سینوس ماگزیلاری
| گاهی ریشه دندانهای عقل فک بالا با سینوس ماگزیلاری فاصله بسیار نزدیکی دارند؛ در این افراد کشیدن دندان عقل بالا ممکن است به سینوس آسیب رسانده و آن را سوراخ کند |
آسیب عصبی
| گاهی اوقات به دلیل آسیب ناشی از تزریق به حسی به عصب، تا چند هفته فرد با بیحسی مواجه میشود. |
حفره خشک
| گاهی اوقات پس از کشیدن دندان عقل، خون به درستی در این محل لخته نمیشود که میتواند باعث درد و التهاب این نواحی شود. |
برای اینکه عوارض کشیدن دندان عقل را کاهش دهید توصیه میشود که به بهترین متخصص مراجعه کنید. قبل از انتخاب متخصص و مراجعه بهتر است اطلاعاتی درباره اینکه تخصص دندانپزشکی چیست کسب کنید.
چه افرادی نباید دندان عقل را بکشند؟
کشیدن دندان عقل برای همه مناسب نیست و محدودیتیهایی دارد. معمولاً افرادی که علائم زیر را دارند باید از کشیدن دندان عقل خودداری کنند:
- کسانی که تومورهای بدخیمی در دهان دارند
- کسانی که به ورم لثه همراه زخم نکروتیک مبتلا هستند
- افرادی که تحت درمان ضد انعقاد خون، پرتودرمانی، شیمی درمانی و غیره هستند
- کشیدن دندان عقل در بارداری امکانپذیر نیست و باید تا بعد از زایمان به تعویق بیفتد. اما در صورت عدم امکان، باید از پزشک متخصص زنان که مسئول کنترل بارداری فرد است، مجوز گرفته شود.
افرادی که سینوزیت حاد دارند - یک سال پس از حمله قلبی باید کشیدن دندان عقل انجام شود.
کشیدن دندان عقل باید بر اساس وضعیت کلی سلامت فرد، موقعیت دندان و نظر دندانپزشک انجام شود. افرادی که شرایط خاصی دارند، باید قبل از تصمیمگیری، با متخصص مشورت کرده و در صورت لزوم، درمانهای تکمیلی را دریافت کنند.
کشیدن دندان عقل در بارداری
خانمهایی که در دوران بارداری برای کشیدن دندان عقل خود اقدام میکنند باید از قبل با متخصص دندانپزشکی و دکتر زنان در ارتباط باشند. کشیدن دندان عقل در دوران بارداری کار ریسکآمیزی است و نیاز دارد که پزشک بررسیهای لازم را انجام دهد.
تنها در صورتی میتوان دندان عقل در دوران بارداری را کشید که علائم زیر را داشته باشید:
- درد بسیار شدید و مکرر در دندان و لثه
- حساس و متورم شدن لثهها
- خونریزی لثه
توصیه میشود اگر خانمی در دوران بارداری تصمیم به کشیدن دندان عقل خود دارد، سه ماهه دوم بارداری برای این کار اقدام کند. زیرا شرایط جنین بهتر است و مشکلات و عوارض بعد از کشیدن دندان عقل کمتر میشود.
نحوه آماده شدن برای جراحی دندان عقل
قبل از اینکه برای جراحی دندان عقل به دندانپزشکی مراجعه کنید، نیاز است که یکسری اقدامات انجام دهید. در حقیقت، باید نحوه آماده شدن برای جراحی دندان عقل را بدانید که مهمترین نکات آن به شرح زیر هستند:
- یک شب قبل از جراحی دندان، شام و غذای سنگین نخورید.
- داروهای بدون نسخه را مصرف نکنید.
- از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل خودداری کنید.
- بعد از جراحی فضای مناسبی برای استراحت انتخاب کنید.
- غذاهای نرم و آبکی برای بعد جراحی تهیه کنید.
- پوشیدن لباس راحت برای جراحی را فراموش نکنید.
با رعایت هریک از این موارد میتوانید برای کشیدن دندان عقل خود آماده شوید.
نحوه کشیدن دندان عقل
در حالت کلی کشیدن دندان عقل به دو روش جراحی و بدون جراحی انجام میشود:
روش جراحی برای کشیدن دندان عقل
مراحل کشیدن دندان عقل با روش جراحی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گرفتن گرافی و عکس از دندان عقل یا تمام دندانها
- بیحس کردن اطراف دندان عقل
- ایجاد برش روی بافت لثه و کنار زدن آن از روی یا اطراف دندان
- در صورت نیاز برش دادن استخوان اطراف
- قطعه قطعه کردن دندان عقل نهفته یا ریشه دندان
- خارج کردن قطعات
- ترمیم استخوان و حفره ایجاد شده در صورت نیاز
- انجام پانسمان
- ارائه دستورالعملهای پس از جراحی
پزشک جراح دندان عقل بعد از اتمام کشیدن و جراحی دندان در صورت نیاز لثه را بخیه میزند تا مشکلات و عوارض احتمالی رخ ندهند.
کشیدن دندان عقل بدون جراحی
اغلب دندانهای عقلی که از دهان خارج میشوند به صورت معمولی و بدون جراحی کشیده خواهند شد. به طور معمول روش کشیدن دندان عقل به صورت زیر است:
- ابتدا از دندان عقل عکس و گرافی میگیرند.
- دندانپزشک گرافی را نگاه کرده تا وضعیت دندان شما را بررسی کند.
- دندانپزشک لثه اطراف دندان مد نظر را بیحس میکند.
- حدود 10 دقیقه پس از اینکه دندان بیحس شد، برای کشیدن دندان اقدام میکند.
- دندان با چند حرکت به وسیله فورسپس (وسیله کشیدن دندان) شل شده و سپس کشیده میشود.
- جای دندان عقل کشیده شده به وسیله دندانپزشک پانسمان میشود.
در آخر پزشک به شما دستورالعملهایی میدهد. برای مثال داروهای آنتی بیوتیک و مسکن را به شما تجویز میکند.
مراقبت های بعد از کشیدن دندان عقل
مراقبتها و کارهایی که بعد از کشیدن دندان عقل باید انجام دهید، چندان پیچیده نیست و مراحل سادهای دارد. زیرا به طور معمول کشیدن دندان عقل به صورت سرپایی انجام شده و به بستری شدن در بیمارستان نیازی ندارد. در این مواقع پزشک برای کاهش درد و استرس در زمان جراحی، از بیحسی موضعی و آرام بخش استفاده میکند.
اما گاهی پزشک با توجه به صلاحدید خود، کشیدن دندان عقل را با بیهوشی انجام میدهد. پس از جراحی، بیمار به بخش ریکاوری منتقل میشود تا اثرات بیهوشی از بین برود. پس از آن ۳ تا ۴ روزطول میکشد تا علائم رفع شوند، اما بعد از کاهش علائم درد لازم است اصول مراقبت از دندان بعد از کشیدن دندان عقل را رعایت کنید تا محل جراحی دچار عفونت نشود.
از این رو مهمترین مراقبتها بعد از کشیدن دندان عقل به شرح زیر هستند :
- تا چند هفته پس از کشیدن دندان عقل از مصرف الکل، کافئین و سیگار پرهیز کنید.
- پس از کشیدن دندان عقل در روزهای اول برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکنید.
- تا چند روز پس از کشیدن دندان، از انجام ورزشهای سنگین خودداری کنید.
- از وارد کردن فشار یا خوردن غذاهای سفت و ترد به شدت پرهیز کنید.
- بهترین روش برای جلوگیری از عفونت محل زخم، غرغره کردن دهان با آب نمک است.
- تا چند روز پس از کشیدن دندان عقل از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید.
- بهترین روش برای کاهش درد و تورم، استفاده از کمپرس سرد است.
- طبق تجویز پزشک، برای جلوگیری از ایجاد عفونت میتوانید از آنتی بیوتیک استفاده کنید و حتماً دوره آن را تکمیل کنید.
- اگر دردتان زیاد است، در روزهای اول پس از کشیدن دندان عقل میتوانید از مسکن استفاده کنید.
- برای کاهش تورم و لخته شدن خون در زمان خواب، از یک بالش بلند یا دو عدد بالش استفاده کنید.
- برای نابودی باکتریهای مضر، پس از ۲۴ ساعت از زمان جراحی یا کشیدن دندان عقل میتوانید دهان خود را با دهانشویه خوب ضد عفونی کنید.
- در روز اول پس از کشیدن دندان، بهتر است از غذاهای نرم و مقوی مثل تخم مرغ، سوپ و اسموتی استفاده کنید.
- از خوردن غذاهای خیلی داغ در روزهای اول حراجی و کشیدن دندان عقل خودداری کنید.
هر فردی با رعایت این مراقبتها میتواند عوارض کشیدن دندان عقل را کاهش دهد و نیاز به مراجعه مجدد به پزشک وجود نداشته باشد.
درد بعد از کشیدن دندان عقل چقدر طول میکشد؟
هنگام کشیدن دندان عقل به دلیل استفاده از بی حسی موضعی یا بیهوشی، فرد هیچ دردی را احساس نخواهد کرد. اما ممکن است که با کم شدن اثر بی حسی بعد از جراحی، کمیدرد در ناحیه فک و دندان احساس شود. نگران نباشید این درد طولانی مدت نیست و با مصرف دارو و مسکن کاهش پیدا میکند.
تا چند روز درد ناشی از کشیدن دندان عقل طبیعی است؟
فرایند طبیعی بدن برای کاهش درد ناشی از کشیدن دندان بین سه تا هفت روز است. درد در چند روز اول شاید بیشتر احساس شود اما به تدریج کاهش پیدا میکند. اگر بعد از گذشت یک هفته همچنان در ناحیه دندان درد احساس میکنید باید با پزشک در ارتباط باشید. پزشک با تجویز داروهای مسکن قوی میتواند درد ایجاد شده را کاهش دهد یا مشکلات دیگر را بررسی کند.
بعد از کشیدن دندان عقل چه بخوریم؟
در روز اول توصیه میکنیم مایعات سرد و غذاهای نرم و سرد از قبیل بستنی و ماست مصرف کنید. از خوردن چای و نوشیدنیهای گرم بعد از کشیدن دندان عقل باید خودداری کرد. پس از گذشت روز اول به طو معمول به رعایت رژیم غذایی به خصوصی نیازی نیست اما به دلیل وجود احتمالی درد و محدودیت باز کردن دهان، رعایت استفاده از غذاهای نرمتر از حالت معمول برای بیمار بهتر خواهد بود.
قیمت و هزینه کشیدن دندان عقل چقدر است؟
پس آن که دندانپزشک وضعیت دندان عقل شما را بررسی کرد، میتواند برای هزینه کشیدن دندان عقل مبلغی را اعلام کند. اما به طور کلی هزینه جراحی دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. از این رو نمیتوان مبلغ دقیقی برای جراحی و کشیدن دندان عقل در نظر گرفت. از جمله مهمترین عوامل و فاکتورهای تاثیر گذار در هزینه کشیدن دندان عقل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تخصص پزشک
- وضعیت دندان
- تورم و التهاب لثه
- پوشش بیمه
- موقعیت جعرافیایی
هریک از این عوامل به تنهایی میتوانند روی قیمت و هزینه جراحی دندان عقل تاثیر گذار باشند. از این رو بهتر است که برای کشیدن دندان به چند پزشک متخصص مراجعه کرد تا برآورد قیمت داشت.
کشیدن دندان عقل، رهایی از درد و پوسیدگی
کشیدن دندان عقل برای همه افراد لازم و ضروری نیست. افرادی که دندان عقل آنها باعث خرابی و مشکلات لثه ای میشود نیاز به کشیدن دارند. زمان کشیدن دندان عقل باید به مراقبتهای مختلف توجه داشته باشید. اگر جزو افرادی هستید که رشد دندان عقل باعث ایجاد درد در لثه و به هم ریختن نظم سایر دندانها شده و به پوسیدگی آنها میانجامد، باید به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای لازم برای کشیدن دندان عقل انجام شود.
بسیاری از دندانپزشکها کشیدن دندانهای عقل را در دوران 20 سالگی توصیه میکنند. از این رو بهتر است که برای معاینههای سالانه به پزشک مراجعه کرد تا رشد نهفته دندان عقل منجر به آسیب دندانها نشود. سامانه آنلاین نوبت دهی دکتردکتر برای دریافت نوبت از بهترین متخصصهای دندانپزشکی در کنار شما است تا بتوانید به راحتی با بهترین دندانپزشک در ارتباط باشید.
ما در این متن سعی کرده ایم که اطلاعاتی درباره کشیدن دندان عقل با جراحی در اختیارتان قرار دهیم. اما اگر سوال یا ابهامی درباره کشیدن دندان عقل و هزینه کشیدن دندان عقل دارید میتوانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.
منبع:
my.clevelandclinic.org