تمیز کردن صورت آنقدر کار اساسی و مهمی است که در بیشتر مواقع آن را بدیهی میدانیم. ما از کرمها و آرایش برای درخشندگی و زیبایی صورت استفاده میکنیم، اما وقتی نوبت به پاکسازی مناسب صورت میرسد، تمایل داریم از میانبرها کمک بگیریم. برای پاککردن پوست صورت و تمیز و زیبا نگهداشتن آن باید با اصولی آشنا باشید و خود را از تبلیغات و شایعات هم دور نگه دارید. مشورت با متخصص پوست و مو و مطالعه این مقاله به شما ایدههای درست و مناسبی برای رسیدگی به پوست و پاکسازی آن میدهد.
پاکسازی صورت چیست؟
آب و صابون بهترین راه حل برای پاکسازی پوست برای بسیاری از افراد است. وقتی صورت را تمیز میکنیم، آلودگی و مواد جمعشده روی پوست در طول شبانهروز را از پوست پاک میکنیم.
اهمیت این کار بسیار زیاد است. پاککردن آرایش کافی نیست. برای پاکسازی باید از مواد مناسب و روشهای موثر کمک بگیرید. در این صورت از رشد باکتریها و عفونت روی پوست جلوگیری میشود.
باکتریها و تجمع آلودگیهای دیگر روی پوست صورت میتواند منجر به بسیاری از مشکلات پوستی مانند آکنه، جوش، جوشهای سرسیاه و موارد دیگر شود.
پاکسازی صورت هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟
نظر متخصصان پوست درباره این موضوع چیست؟ اغلب توصیه میکنند که پوست خود را دو بار در روز بشویید (یک بار در صبح و یک بار در شب) تا آلودگیهای انباشته روی پوست و همچنین آرایش پاک شوند.
اما اینکه چه چیزی برای پوست شما مناسب است به نوع پوست و شرایط پوستی شما بستگی دارد، پس با متخصص پوست خود صحبت کنید.
کدام نواحی بدن قابلیت پاکسازی دارند؟
پاکسازی پوست بدن در نواحی مختلف مقدور است و فقط پاککردن صورت حائز اهمیت و قابل توجه نیست. شما باید به پاکسازی دستها و بدن هم دقت داشته باشید.
برای پاکسازی پوست بدن و نواحی مختلف مانند کمر باید از شویندههای بدن یا بهاصطلاح فرنگیها بادیواش (body wash) استفاده کنید. تمیز نگهداشتن پوست بدن بسیار مهم است. دستها، پشت، گردن، شانهها، پاها و هر قسمت از بدن باید تمیز و عاری از آلودگی باشد.
شستوشوی بدن به شما کمک میکند که پوست بدن خود را بدون از بینبردن چربیهای ضروری و با افزودن مواد مغذی به آن تمیز کنید. از میان طیف وسیعی از ژل، شستوشوی بدن، پاککنندههای بدن و اسکرابهای موجود در بازار متناسب با نیاز خود انتخاب کنید.
پاکسازی پوست پا هم اهمیت ویژهای دارد. بهتر است که برای تمیزی پوست این بخش توصیه زیر را در نظر بگیرید:
- آب داغ را داخل وان بریزید.
- نصف پیمانه نمک اپسوم را اضافه کنید و اجازه دهید تا حل شود.
- مخلوطی از نصف پیمانه خاک رس و آب تهیه کنید، سپس آن را به حمام نمک اپسوم اضافه کنید.
- پاهای خود را به مدت ۲۰ دقیقه خیس کنید تا سطح منیزیم در بدن شما افزایش یابد و سموم دفع شوند.
برای پاکسازی پوست سر هم که باید متناسب با وضعیت پوست سر و موها به سراغ محصولاتی مانند نرمکننده، شامپو، سرمهای تقویتکننده و ژلها و ماسکهای مو بروید.
پاکسازی پوست روی بینی هم بنا به نوع پوست شرایط ویژهای میطلبد. اگر دچار جوشهای سرسیاه هستید، که طیف وسیعی از لایهبردارهای شیمیایی و طبیعی در بازار موجود هستند.
یادتان باشد که پاکسازی پوست جوشدار یا انواع مختلف دیگر مشابه نیست. باید ببینید که جنس پوستتان چطور است و دچار چه وضعیتی است. در این صورت، میتوانید محصولات مناسب را انتخاب کنید.
انواع روشهای پاکسازی صورت
پاکسازی صورت روشهای مختلفی دارد. از انواع آن میتوان به اقدامات خانگی و مواردی اشاره کرد که در کلینیکهای پوست یا سالنهای زیبایی انجام میشود.
- در کلینیک و آرایشگاهها
- فیشال صورت در خانه
مراحل پاکسازی صورت در کلینیکهای زیبایی و آرایشگاهها
روند پاکسازی پوست در کلینیک یا آرایشگاهها به شرح زیر است:
- بررسی نوع و جنس پوست توسط متخصص
- پاکسازی پوست با دستگاه بخور برای نرمشدن پوست
- لایهبرداری سطح پوست برای از بینبردن سلولهای مرده
- باز کردن منافذ پوست
- ماساژ پوست جهت بهبود جریان خون
- استفاده از ماسکهای مخصوص پوستی
- استفاده از سرمها و تونرهای متفاوت درمانی
برای درمان انواع جوشهای پوستی، درمان انواع التهابات پوست به کمک نورهای مخصوص LED هم اقداماتی در بعضی مراکز انجام میشود.
محصولات مختلف و متنوع برای پاکسازی پوست صورت در آرایشگاهها
دقت کنید که محصولات و روشهای مخلتفی برای پاککردن پوست صورت و نواحی مختلف بدن مخصوصا در آرایشگاهها توصیه میشود. باید حواستان را جمع کنید و از تبلیغات بیاساس دور بمانید. از روشهای موجود برای پاکسازی پوست به موارد زیر نگاهی داشته باشید:
- پاکسازی پوست با پیله ابریشم؛ پیلههای ابریشم را در آب داغ غوطهور میکنند و این اقدام باعث خروج اسیدآمینههایی از پیله میشود که برای پاککردن و سلامت پوست مفید هستند.
- پاکسازی پوست با دستگاه میکرودرم؛ این روش غیرتهاجمی است و با آن لایه سطحی پوست برداشته میشود و پاکسازی صورت میگیرد.
مزایا و عوارض پاکسازی آرایشگاهی و هزینه آن
مزایای این روش این است که با حضور افراد حرفهای و متخصص، راحتتر به گزینههای مناسب برای پوستتان میرسید. ابزارها، مواد و محصولات در دسترس کلینیکها هم بیشتر از مواردی هستند که در خانه در اختیار دارید.
هزینه این روش زیاد است و نسبت به روشهای خانگی سنگین به نظر میرسد. ضمن اینکه باید بدانید، گاهی خبری از اثرگذاری واقعی هم نیست و مراکز مختلف با تبلیغات زیاد، اثرگذاری آنچنان زیادی روی پوستتان نمیگذارند.
مراحل پاکسازی صورت در خانه
پوست صورت ظریف است و برای حفظ سلامت نباید در معرض عوامل خشن قرار بگیرد. بهترین راه برای فیشال صورت داشتن برنامهای منظم است:
- آرایش را پاک کنید. میتوانید از پاککنندههای آرایشی و پدهای پنبهای نرم استفاده و به آرامی، تمام آرایش را از روی صورت پاک کنید.
- پوست خود را مرتبا تمیز کنید. انتخاب شوینده مناسب بسیار مهم است. ماده شوینده باید صورتتان را تمیز و مرطوب کند.
- پوست خود را عمیقا پاکسازی کنید. یکی از بهترین نکات پاکسازی صورت، استفاده از ماسک یا اسکراب صورت در برنامه هفتگی خود برای پاکسازی عمیق است. حتی اگر هر روز صورت خود را تمیز کنید، یک ماسک صورت یا اسکراب به بازکردن منافذ پوست کمک میکند و هرگونه آلودگی و باکتریهای باقیمانده را از بین میبرد.
- برای شستن صورت از آب گرم استفاده کنید. نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید، این است که هرگز نباید از آب داغ روی صورت استفاده کنید. آب داغ روغنهای ضروری پوست را از بین میبرد و آن را خشک و سفت میکند. آب باید ولرم باشد تا همچنان احساس خوبی داشته باشید و پوست صورت را سالم نگه دارید.
- کرم ضدآفتاب و مرطوبکننده استفاده کنید. بخش مهمی از تمیز نگهداشتن پوست، حفظ سلامت آن و توانایی مقابله با هجوم آلودگی است. کرم ضد آفتاب و مرطوبکننده مناسب پوست صورت را در برابر اثرات شدید آفتاب و آلودگی محافظت میکنند.
مزایا و عوارض پاکسازی صورت در خانه و هزینه آن
مزایای این روش، امکان آزمون و خطاکردن و داشتن زمان کافی برای رسیدن به بهترین و مناسبترین گزینههای پوستتان است. هزینهای که صرف این روند میشود هم کمتر از مراجعه به آرایشگاه یا کلینیکها است.
اما ایراد احتمالی هم شاید این باشد که هر فرد برای رسیدن به روتین پوستی صحیح برای خود نیاز به تحقیق فراوان دارد. شما اطلاعات کافی در خصوص این موضوع ندارید و اگر خودتان دستبهکار شوید، کمی زمان میبرد تا به بهترین نتیجه برسید. برای پاکسازی پوست حساس هم باید به نکات متنوعی دقت کنید تا به پوست آسیبی نرسد.
انواع محصولات پوستی پاکسازی موجود در بازار
برای پاککردن پوست میتوانید از محصولات مختلفی استفاده کنید. نمونهای از محصولات پرطرفدار و پرفروش در این زمینه به شرح زیر هستند:
- ژل شست و شوی صورت سینره مدل Anti-Pollution حجم 200 میلی لیتر مجموعه دو عددی
- ژل شست و شوی صورت بایو اسکین مدل روشن کننده حجم 200 میلی لیتر
- فوم شستشوی صورت لافارر مدل 01 مناسب پوست چرب و معمولی حجم 150 میلی لیتر
- ژل شستشوی صورت موزیلا مدل هیالورونیک اسید و زینک گلوکونات حجم 300 میلی لیتر
پاکسازی صورت با مواد طبیعی
امکان پاککردن پوست صورت و بدن با مواد طبیعی هم وجود دارد. برخی از این مواد مفید واقع میشوند اما دقت کنید که شاید به بعضی از آنها حساسیت داشته باشید. ضمن اینکه اثرگذاریشان از نظر علمی هم در بیشتر موارد اثبات نشده است.
بهتر است که پیش از استفاده، کمی از هر ماده را روی پوست امتحان کنید تا عوارض را ارزیابی کنید. از جمله مواد طبیعی موجود برای پاکسازی پوست در خانه به موارد زیر دقت داشته باشید:
- روغن نارگیل
- سرکه سیب
- ترکیب عسل و لیمو
- ماست
- روغن زیتون
- انگور
مزایای پاکسازی صورت چیست؟
مزایای فراوانی در پاکسازی صورت وجود دارد:
- حذف آلودگیها و ذرات تجمعیافته روی پوست
- افزایش هیدراتاسیون
- حفظ شفافیت پوست
حذف آلودگیها و ذرات تجمعیافته روی پوست
یکی از مزایای رایج پاکسازی صورت، از بین بردن کثیفی، روغن و سایر مواد زائد ناخواسته است. در طول روز پوست صورت شما به طور مداوم با باکتری ها، آلایندهها، ویروسها، کثیفیها و سلولهای قدیمی (مرده) پوست پوشیده میشود.
شستوشوی روزانه صورت این آلودگیها را از بین میبرد تا ظاهری شاداب به پوست ببخشد. بدون شستن، پوست شما با یک لایه ضخیم از جرم و آلودگی پوشیده میشود که در نتیجه آن، دیگر محصولات بهداشتی و مراقبتی به درستی به پوست نفوذ نمیکنند.
افزایش هیدراتاسیون
پاکسازی منظم صورت (همراه با استفاده از یک مرطوبکننده خوب) هم عامل مهمی در کمک به حفظ سطح مناسب رطوبت پوست است. زمانی که پوست کمآب به نظر میرسد، خشن، چروکیده و پیر جلوه میکند. پاکسازی به مدیریت سطوح PH پوست کمک میکند. همه اینها شادابی و زیبایی بیشتری در پوست به وجود میآورند.
حفظ شفافیت پوست
غدد ریز زیر پوست برای محافظت از پوست در برابر خطرات دنیای بیرون، روغنی به نام سبوم تولید میکنند. این غدد از فولیکولهای مو در داخل پوست به عنوان مسیر استفاده میکنند و به روغن اجازه میدهند تا به سطح پوست (لایه بیرونی) برسد و مانعی را تشکیل دهد که از نفوذ باکتریها یا سایر عوامل مضر جلوگیری میکند.
تجمع بیش از حد کثیفی روی سطح میتواند باعث انسداد فولیکول، به دام افتادن سبوم و تعریق پوست شود. فقدان سبوم در سطح پوست به باکتریها اجازه میدهد که به فولیکول نفوذ کنند و باعث التهاب شوند. نتیجه نهایی هم چیزی نیست جز آکنه پوستی.
پاکسازی مناسب پوست منافذ را از آلودگیها پاک میکند تا از تجمع کثیفی جلوگیری شود و به روغن سبوم اجازه میدهد که بدون مانع به سطح پوست برسد.
عوارض پاکسازی صورت چیست؟
پاکسازی پوست میتواند عوارضی هم به همراه بیاورد. التهاب و تحریک از جمله این عوارض است. افرادی که پوست حساسی دارند، بیشتر در معرض این اثرات صابون، مواد شوینده و پاککنندهها هستند.
این موضوع میتواند منجر به قرمزی، خارش و سایر علائم ناراحتکننده پوستی شود. بروز جوش هم در این روند دور از ذهن نیست. افرادی که پوست مستعد آکنه دارند، بیشتر در معرض خطر هستند. صابون میتواند منافذ را مسدود کند و منجر به جوش شود.
پاکسازی پوست در بارداری امکانپذیر است؟
در دوران بارداری هم حواستان به وضعیت پوستتان باشد. در این دوره، نوسانات هورمونی باعث میشود که وضعیت پوست تغییراتی داشته باشد. روتین پوستی در بارداری را در نظر بگیرید:
- ابتدا از آب ولرم برای شستوشوی صورت خود با یک پاککننده ملایم استفاده کنید.
- بعد، یک سرم (در صورت تمایل) اعمال کنید.
- پس از آن، از یک مرطوبکننده متناسب با نوع پوست خود استفاده کنید.
- سپس از کرم دور چشم (در صورت نیاز) استفاده کنید.
توصیههای مهم و حیاتی متخصصان برای پاکسازی پوست
متخصصان پوست درباره پاکسازی صورت توصیههایی دارند که مرورشان خالی از لطف نیست:
- پاککننده غیرساینده و بدون الکلی برای پوست استفاده کنید و آن را با آب ولرم بشویید. این کار را صبح، شب و بعد از تعریق شدید انجام دهید.
- با یک حوله تمیز و نرم پوست را به آرامی خشک کنید.
- از یک مرطوبکننده مناسب برای نوع پوست استفاده کنید.
- داشتن برنامهای منظم برای مراقبت از پوست در صبح و شب را در نظر بگیرید.
- استفاده از کرم ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر به طور روزانه را فراموش نکنید.
یادتان باشد که پاکسازی پوست آقایان هم مشابه خانمها است و آنها هم باید به سلامت و مراقبت از پوستشان اهمیت بدهند.
منابع: