رینوپلاستی اندونازال یا عمل بسته بینی، یک روش جراحی کمتهاجمی و زیبایی است. در جراحی بسته بینی، جراح بدون برشهای خارجی و از طریق برشهای کوچک داخلی میتواند تغییرات لازم را در بینی ایجاد کند. عمل بینی بسته، نسبت به عمل باز بینی عوارض کمتری دارد، اما درعینحال تنها برای برطرف کردن نواقص و انجام تغییرات جزئی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای انجام جراحی بسته بینی به دکتر جراح پلاستیک مراجعه میکنید. پزشک نیز با بررسی شرایط شما، هدف از جراحی و میزان تغییرات مورد نیاز، امکان انجام این نوع عمل بینی را ارزیابی میکند.
اگر شما نیز به دنبال ایجاد تغییرات جزئی در بینی خود با عوارضی کمتر از جراحی باز هستید، در ادامه این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر با ما همراه باشید.
همچنین، میتوانید سوال خود را در مورد این روش جراحی بینی در بخش کامنتها بپرسید، تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.
عمل بسته بینی چیست؟
جراحی بسته بینی یا رینوپلاستی بسته، برای افرادی مناسب است که به دنبال تغییرات ظریف و بدون ایجاد جای زخم روی بینی خود هستند. در این روش، برشها به جای روی پوست بینی، داخل سوراخهای آن ایجاد میشوند. این ویژگی باعث کاهش قابل توجه تورم، کبودی و درد بعد از عمل بینی خواهد شد. همچنین، دوره نقاهت کوتاهتر و احتمال باقی ماندن جای زخم در آن بسیار کمتر است. بااینحال، این روش برای تغییرات اساسی و بزرگ در شکل بینی مناسب نیست و بیشتر برای اصلاح نواقص جزئی و کوچک استفاده میشود. این تغییرات کوچک میتواند شامل افتادگی نوک بینی، قوز و برآمدگی کوچک، نامتقارن بودن بینی و بلندی طول آن شود.
به گزارش مجله Newswire،
عمل بسته بینی یکی از قابل اعتمادترین تکنیکهای موجود است و میزان عوارض و نیاز به جراحی مجدد را به حداقل میرساند. این تکنیک با به حداقل رساندن آسیب به بافت نرم و حفظ خونرسانی، ایمنی را افزایش و دوره نقاهت را کاهش میدهد و نتایج را بهینه میکند. همچنین، از ایجاد جای زخم خارجی جلوگیری خواهد کرد.
عمل بسته بینی به دلیل تورم و کبودی کمتر نسبت به عمل باز، در موارد زیادی برای انجام اصلاحات جزئی بینی مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع عمل بسته بینی
تکنیک عمل بسته بینی دارای انواع مختلفی شامل روش پرزرویشن، پلاسما جت وجراحی با لیزر است که در ادامه بهطورمفصل به توضیح آنها میپردازیم:
جراحی بینی بسته به روش پرزرویشن
جراحی بینی بسته به روش پرزرویشن برای اصلاح نواقص بینی بدون آسیب رساندن به ساختار طبیعی آن مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، جراح پلاستیک با دقت بالایی بافتهای بینی را دستکاری میکند تا علاوهبر بهبود ظاهر بینی، عملکرد طبیعی آن نیز حفظ شود. بههمیندلیل، عوارض جانبی این روش نسبت به سایر تکنیکهای جراحی بینی مانند عمل فانتزی بینی کمتر است. این روش برای افرادی مناسب است که به دنبال اصلاح نواقص بینی خود هستند، اما درعینحال میخواهند ظاهر طبیعی بینی را نیز حفظ کنند.
عمل بسته بینی به روش پلاسما جت
جراحی بینی بسته با پلاسما، برای کوچک کردن، لیفت و فرمدهی بینی استفاده میشود. در این روش بدون ایجاد برش، پلاسما به لایههای زیرین پوست نفوذ میکند و با سوزاندن نواحی مورد نظر، بینی را کوچکتر و خوشفرمتر میکند. این روش به ویژه برای بینیهای گوشتی با پوست ضخیم مناسب است و عوارض جانبی بسیار کمی دارد. البته پلاسما جت برای فرمدهی بینیهای استخوانی نیز قابل استفاده است. گفتنی است عمل بینی استخوانی و جراحی پولیپ بینی میتوانند همزمان انجام شوند تا علاوه بر بهبود ظاهر بینی، مشکلات تنفسی ناشی از پولیپ نیز برطرف گردد.
جراحی بینی بسته با لیزر
جراحی بسته بینی با لیزر یا سپتوپلاستی با لیزر نیز یکی از روشهای جراحی بسته بینی است. در این روش، به جای ایجاد برشهای بزرگ، از لیزر برای اصلاح ناهنجاریهای ساختاری بینی استفاده میشود. درواقع، تغییر شکل و موقعیت بافتهای بینی با استفاده از لیزر و بدون نیاز به برش خارجی انجام میشود. مزایای این روش شامل کاهش خونریزی، دوره نقاهت کوتاهتر و بهبود سریعتر است.
جراحی بسته بینی چه کاربردی دارد؟
عمل بسته بینی یک روش کمتهاجمی برای تغییر شکل بینی است که با کمک اندوسکوپ و بدون نیاز به ایجاد برش انجام میشود. بنابراین، در این جراحی جای زخم و اسکار باقی نمیماند. انجام جراحی بسته بینی روی شکلهای مختلف بینی، باعث ایجاد نتایج مطلوبی میشود. مهمترین کاربردهای عمل بینی بسته شامل موارد زیر میشوند:
- اصلاح انحراف خفیف بینی
- اصلاح ظاهر و شکل بینی
- رفع پولیپ بینی
- درمان مشکلات تنفسی
برای این که بدانید این نوع روش جراحی برای شما مناسب است، میتوانید با یک جراح پلاستیک مشورت کنید. درضمن، هنگام مراجعه به دکتر، میتوانید برای یافتن پاسخ سوال تخصص جراحی پلاستیک چیست نیز از او مشاوره بگیرید.
نحوه انجام عمل بسته بینی چگونه است؟
در روش جراحی بینی بسته، جراح با ایجاد برشهای کوچک در داخل سوراخهای بینی، به ساختارهای داخلی آن دسترسی پیدا میکند. به دلیل نبودن برشهای خارجی روی بینی، این روش جای زخمی روی پوست صورت باقی نمیگذارد. بااینحال، به دلیل محدودیت دید جراح و دسترسی کمتر به ساختارهای عمیقتر بینی، عمل بسته بینی بیشتر برای اصلاحات جزئی و کوچک کردن بینی مناسب است. همچنین، بههمیندلیل، جراح باید مهارت و تجربه بالایی داشته باشد. جراحی بینی بسته معمولا با بیهوشی عمومی انجام میشود، هر چند که بسته به وضعیت فرد عمل بسته بینی بدون بیهوشی نیز امکانپذیر است. مراحل جراحی بسته بینی شامل جدا کردن پوست بینی از اسکلت زیر آن و سپس ایجاد تغییرات مورد نظر در غضروف و استخوان میشود.
عمل بسته بینی چقدر طول میکشد؟
مدت زمان عمل بسته بینی به طور متوسط بین 1 تا 2 ساعت است. این مدت زمان بسته به پیچیدگی عمل و تغییرات مورد نظر ممکن است کمی متفاوت باشد. بعد از عمل نیز بیمار معمولا 1 تا 2 ساعت در ریکاوری خواهد بود تا تاثیر داروی بیهوشی از بین برود.
عمل بسته بینی گوشتی چگونه انجام میشود؟
در عمل بینی بسته، همه تغییرات بدون نیاز به برش خارجی و داخل سوراخهای بینی انجام میشود. درنتیجه، عوارض آن شامل تورم و کبودی از عمل باز بینی کمتر است. روشهای عمل بینی گوشتی شامل جراح بینی باز و بسته میشود. انتخاب بین عمل بسته بینی گوشتی یا عمل بسته آن، به شرایط بیمار و نظر جراح پلاستیک بستگی دارد. بهطورکلی، افرادی با پوست بینی ضخیم، نوک بینی گرد و سرپایین، یا کسانی که قسمت پایین بینی آنها پهنتر است، میتوانند از مزیتهای عمل بینی بسته گوشتی بهره ببرند.
نحوه انجام جراحی بسته بینی استخوانی چگونه است؟
بینیهای استخوانی، غضروف و استخوان محکمی دارند. پوست این نوع بینی نسبت به بینی گوشتی نازکتر است و معمولا قوز یا برآمدگی دارند. عمل بسته بینی استخوانی با ایجاد برش داخل بینی انجام میشود. در این روش، جراح شبیه به جراحی باز بینی، استخوان غضروف را جدا میکند و تغییرات لازم را انجام میدهد. به دلیل برش داخل بینی، جای زخم کمتری باقی میماند. همچنین، مدت زمان عمل کوتاه است، تورم کمی دارد و بهبودی آن نیز سریعتر است.
جراحی بسته بینی برای انحراف بینی چگونه انجام میشود؟
جراحی بسته انحراف بینی با توجه به شرایط بیمار، میتواند با بیحسی موضعی با بیهوشی کامل انجام شود. هدف عمل انحراف بینی یا سیتوپلاستی، برطرف کردن انحراف بینی و تنگی نفس است. درواقع، در این روش، هیچ تغییری در ظاهر بینی انجام نمیشود و تنها برای باز شدن مجاری هوایی مسدود شده از آن استفاده میشود. نحوه انجام این عمل جراحی به این صورت است که، غضروف اضافی بینی توسط جراح برداشته میشود. با انجام این کار، تیغه بینی صاف و انسداد مجاری تنفسی برطرف خواهد شد.
نحوه انجام عمل بسته بینی بدون تامپون
تامپون بعد از عمل بینی برای کنترل خونریزی در گذشته مورد استفاده قرار میگرفت. درواقع، قبل از این که بینی را گچ بگیرند، دو تامپون در سوراخهای بینی قرار میدادند. امروزه با روش جدید اسپلینت بینی دیگر نیازی به استفاده از تامپون نیست. اسپلینت بینی از جنس سیلیکون است و برداشتن آن دیگر مثل تامپون باعث ایجاد درد و ناراحتی نمیشود.
عمل بسته بینی چه مزیتهایی دارد؟
مهمترین مزیت جراحی بسته بینی عوارض کمتر آن نسبت به جراحی باز است. از مزایای عمل بسته بینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برش کمتر
- دوره نقاهت کوتاهتر
- تورم کمتر
- مدت زمان جراحی کوتاهتر
- تورم، درد، خونریزی و احتمال عفونت کمتر
- نداشتن جای زخم روی صورت بعد از عمل
- عوارض احتمالی کمتر به خصوص در افراد مسن
- ظاهر بهتر و طبیعیتر به دلیل نداشتن جای بخیه
این عوارض و شدت آن در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد.
چه افرادی میتوانند جراحی بسته بینی انجام دهند؟
همانطورکه گفتیم، عمل بسته بینی برای اصلاح ایرادات ظاهری جزئی کاربرد دارد. بنابراین، فردی که نوک بینی متناسبی و متقارنی دارد، میتواند برای برطرف کردن نواقص جزئی، عمل بسته بینی را انجام دهد. کاندیدای مناسب برای عمل بسته بینی شامل افرادی با ویژگیهای زیر میشوند:
- کسانی که بینی آنها به پیوند غضروف کمی نیاز دارد.
- افرادی که قصد اصلاح تیغه بینی خود را دارند.
- کسانی که در سن بالا میخواهند بینی خود را جراحی کنند، زیرا این روش برای آنها عوارض کمی دارد.
افرادی که میخواهند جای زخم روی بینی را بعد از عمل نداشته باشند نیز با نظر پزشک جراح میتوانند عمل بسته بینی را انجام دهند.
چه افرادی نمیتوانند جراحی بسته بینی انجام دهند؟
در روش جراحی بسته بینی، جراح به دلیل باز نکردن بینی نمیتواند تغییرات زیادی روی آن انجام دهد. بنابراین، افرادی با ایرادات ظاهری زیاد بینی، کاندیدای مناسبی برای انجام این نوع جراحی بینی نیستند. در این موارد، انجام جراحی بینی باز بهترین انتخاب است. بیشترین کاربرد عمل بینی بسته، برای کاهش قوز بینی و کوتاه کردن طول آن است.
عمل بسته بینی و عمل بینی باز چه تفاوتهایی دارند؟
عمل بسته بینی در مقایسه با عمل باز بینی میتواند از نظر پارامترهای مختلف بررسی شود. ازجمله مهمترین تفاوتهای این دو عمل جراحی بینی را میتوانید در جدول زیر مطالعه کنید:
عمل باز بینی | عمل بینی بسته |
برش در دو طرف پرههای بینی، قسمت پایینی و داخل سوراخهای بینی | فقط دو برش در ناحیه داخلی سوراخهای بینی |
دوره نقاهت بیشتر | دوره نقاهت کمتر |
تورم و کبودی بیشتر | تورم و کبودی کمتر |
قابل انجام برای جراحی اصلاحی بینی | برای جراحی بینی اصلاحی مناسب نیست. |
مدت زمان عمل بیشتر | مدت زمان عمل کمتر |
جای زخم بیشتر | جای زخم کمتر |
عوارض بیشتر | عوارض کمتر |
هزینه بیشتر | هزینه کمتر |
ماندگاری بیشتر | ماندگاری کمتر |
بهطورکلی، هر کدام از دو روش عمل بسته و باز بینی با توجه به شرایط بیمار و هدف از جراحی بینی، توسط پزشک جراح انتخاب میشوند.
قبل از عمل بسته بینی چه مراقبتهایی باید انجام شود؟
انتخاب جراح رینوپلاستی باتجربه، مهمترین اقدامی است که برای انجام عمل بسته بینی باید انجام دهید. دیگر اقدامات و آمادگیهای قبل از جراحی بسته بینی، شامل موارد زیر میشوند:
- حداقل 2 هفته قبل از عمل بینی، مصرف برخی داروها را باید قطع کنید. از جمله آنها آسپرین است که با نظر پزشک متخصص باید مصرف آن را به صورت موقت کنار بگذارید.
- استعمال سیگار و دخانیات را نیز باید 2 هفته قبل از جراحی کنار بگذارید. نیکوتین موجود در دخانیات میتواند باعث ایجاد اختلال در گردش خون شود.
- نوشیدن مایعات فراوان را فراموش نکنید.
- 24 ساعت قبل از جراحی بسته بینی، از مواد آرایشی و بهداشتی روی پوست صورتتان استفاده نکنید.
- 8 ساعت قبل از عمل از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید.
- بهتر است شب قبل از عمل دوش بگیرید
- اگر لاک ناخن دارید، توصیه میشود قبل از عمل آن را پاک کنید
درصورتنیاز میتوانید از جراح خود یا دکتر گوش و حلق و بینی در مورد مراقبتهای قبل از عمل، راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
مراقبتهای بعد از جراحی بسته بینی شامل چه مواردی میشوند؟
بااینکه عوارض جراحی بسته بینی نسبت به نوع باز آن کمتر است، اما همچنان عوارضی دارد. با رعایت نکات و مراقبت های زیر میتوانید این حداقل عوارض را نیز کاهش دهید:
- زیر چشم و اطراف بینی تا 24 ساعت از کمپرس سرد استفاده کنید.
- تا 72 ساعت بعد از عمل، غذاهای نرم و مایع مصرف کنید. جلوگیری از جویدن غذاهای سفت نیز ضروری است.
- با باز گذاشتن دهان موقع سرفه و عطسه، از فشار آمدن به بینی جلوگیری کنید.
- مصرف نمک باعث ورم بینی میشود، بنابراین تا مدتی غذاهای کمنمک بخورید.
- هنگام خواب، زیر سرتان را در ارتفاع مشخصی از بدن قرار دهید. میتوانید با چند بالش این کار را انجام دهید.
- تا چند هفته بعد از جراحی بسته بینی، فعالیتهای بدنی سنگین انجام ندهید.
- نحوه صحیح چسب زدن روی بینی را از جراح یاد بگیرید.
- تا 72 ساعت بعد از عمل بسته بینی، دوش آب گرم نگیرید. این کار احتمال خونریزی را افزایش میدهد.
- در هفتههای اول بعد از عمل، حرف زدن و خندیدن را کنترل و محدود کنید.
- مصرف خوراکیهای التیامبخش مثل آناناس میتواند در بهبود زخم موثر باشد.
- به مدت 2 ماه از عینک طبی یا آفتابی استفاده نکنید.
- از بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنید.
تا یک هفته بعد از عمل بسته بینی، پرواز با هواپیما مجاز نیست.
دوره نقاهت عمل بینی بسته چه مدت است؟
دوره نقاهت عمل بسته بینی نسبت به نوع باز کوتاهتر است. در این روش جراحی بینی، معمولا 5 تا 7 روز آتل باید روی بینی باشد. این مدت زمان بسته به شرایط هر فرد و بروز عوارض عمل میتواند متفاوت باشد.
جراحی بینی بسته چه عوارض و خطراتی دارد؟
تخصص و مهارت جراح، در افزایش یا کاهش احتمال بروز عوارض جانبی عمل بسته بینی تاثیر بسیار زیادی دارد. از مهمترین خطرات و عوارض جراحی بسته بینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حس گرفتگی و کیپ شدن بینی
- افتادگی نوک بینی
- ایجاد مشکلات تنفسی
- خونریزی
- ایجاد زخم داخل بینی
- تورم
- احتمال نامتقارن بودن بینی بعد از عمل
- ماندگاری کمتر
نتایج عمل بسته بینی تا حد زیادی به مهارت و تجربه جراح پلاستیک وابسته است. نداشتن مهارت و تجربه کافی جراح، میتواند باعث آسیب به غضروف و استخوان بینی شود.
برای انجام عمل بسته بینی به چه دکتری باید مراجعه کرد؟
اگر قصد انجام تغییرات جزئی و رفع نواقص بینی خود را دارید، اولین گام مراجعه به دکتر جراح پلاستیک است. او با بررسی آناتومی بینی، شرایط بیمار و هدف او از جراحی، امکان انجام عمل بسته بینی را بررسی میکند. در جراحی بسته بینی، جراح با ایجاد برشهایی کوچک در داخل بینی بدون ایجاد برش خارجی، به ساختارهای داخلی بینی دسترسی پیدا میکند. سپس، با تغییر شکل غضروف و استخوان، شکل مطلوب و موردنظر را در بینی ایجاد خواهد کرد. این روش برای اصلاحات جزئی بینی مناسب است و دوره نقاهت کوتاهتری نسبت به جراحی باز بینی دارد. عمل بسته بینی برای رفع دفورمیتی ظاهری، انحراف و پولیپ بینی کاربرد دارد.
درضمن، میتوانید برای ثبت نوبت جراح پلاستیک برای انجام عمل بینی بسته در شهر خودتان، با مراجعه به پلتفرم آنلاین و سلامت دکتردکتر به بهترین متخصصان این حوزه دسترسی پیدا کنید.
منابع:
healthline.com
kensingtonmedical.co.uk
hyourfacemd.com
www.seckinulusoy.com
عوارض جراحی بینی بسته چیه؟؟؟
سلام عزیزم
از عوارض شایع:
حس گرفتگی و کیپ شدن بینی
مشکلات تنفسی
خونریزی زخم داخل بینی
تورم
و….هستند