ناتوانی جنسی به چه معناست؟ چطور باید با آن کنار بیایید؟

ناتوانی جنسی
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

ناتوانی جنسی مشکلی جدی است و دلایل مختلفی دارد. کسانی که به آن مبتلا هستند، رضایت جنسی از زندگی ندارند و شریک عاطفی و جنسی‌شان را هم به چالش می‌اندازند. متأسفانه، چنین مشکلی رایج است و بسیاری از زنان و مردان در نقاط مختلف دنیا از آن رنج می‌برند.

برای رفع آن باید به پزشکان متخصص مانند پزشک زنان یا دکتر آقایان و سکس‌تراپیست‌ها مراجعه کنید. با ما همراه باشید تا در این مقاله از ناتوانی‌های جنسی برایتان بیشتر بگوییم.

ناتوانی جنسی چیست؟

در هر بخش از چرخه واکنش جنسی، امکان بروز ناتوانی وجود دارد. منظور چیست؟ یعنی بعد در طول یا قبل از سکس، امکان بروز ناتوانی در عملکرد جنسی وجود دارد و در نتیجه، فردی که مبتلا به چنین وضعیتی می‌شود از رابطه جنسی لذت نمی‌برد.

منظور از چرخه واکنش جنسی چیست؟ چرخه‌ای با مراحلی شامل این موارد؛ اشتیاق و میل، برانگیختگی، تجربه ارگاسم و رسیدن به آرامش. امکان دارد که این مراحل با ترتیب مذکور در زنان رخ ندهند. در هریک از این مراحل، امکان وقوع ناتوانی در لذت‌بردن وجود دارد.

ناتوانی جنسی

انواع ناتوانی جنسی

ناتوانی‌های جنسی به ۴ دسته تقسیم می‌شوند:

  • اختلالات در میل و اشتیاق جنسی؛ نداشتن میل و علاقه به برقراری رابطه جنسی.
  • اختلالات تحریک؛ ناتوانی در تحریک‌شدن در طول سکس و به هیجان‌نیامدن در طول عملیات جنسی.
  • مشکلات ارگاسم؛ ناتوانی جنسی می‌تواند در رسیدن به ارگاسم خود را نشان بدهد و مانع از رسیدن فرد به اوج لذت شود.
  • اختلالات درد؛ در طول رابطه جنسی، امکان بروز درد هم وجود دارد که این مورد هم شکلی از ناتوانی است.

مشکلات جنسی در هر سنی، امکان وقوع دارند. با این حال، افراد بالای ۴۰ سال، بیشتر به آن مبتلا می‌شوند. با افزایش سن، معمولاً مشکلات جسمانی دیگری هم در افراد ظاهر می‌شوند که می‌توانند مقدمه‌ای بر ناتوانی جنسی باشند.

نشانه های ناتوانی جنسی چیست؟

نشانه‌های ناتوانی جنسی در زنان و مردان با بروز علامت‌های مختلفی همراه است.

در مردان:

  • ناتوانی در رسیدن به نعوظ؛ نعوظ چیست؟ به حالتی در سکس گفته می‌شود که مردان در آن، آلتی تحریک‌شده، سفت و برافراشته پیدا می‌کنند. در واقع، تحریک جنسی در طول رابطه جنسی، آلت مردانه را بلند می‌کند و به این حالت نعوظ می‌گویند.
  • تأخیر یا ناتوانی در رسیدن به انزال؛ زمانی که افراد در رابطه جنسی به لذت می‌رسند، ترشحاتی از آلت تناسلی‌شان بیرون می‌آید. یکی از اَشکال ناتوانی جنسی به این صورت است که چنین ترشحاتی از بدن خارج نمی‌شوند و اصطلاحاً انزال صورت نمی‌گیرد.
  • انزال بی‌موقع؛ در بعضی از حالت‌های ناتوانی هم انزال زودتر یا دیرتر صورت می‌گیرد و زمان‌بندی درست و مناسبی ندارد.

نشانه‌های ناتوانی جنسی در مردان شامل مشکلات در حفظ یا دستیابی به نعوظ، کاهش میل جنسی و مشکلات در انزال است. دکتر ناتوانی جنسی مردان می‌تواند با بررسی علت‌های زیرین، از جمله مسائل روانی و فیزیکی، درمان‌هایی مانند مشاوره، داروها یا تغییرات در سبک زندگی را پیشنهاد دهد.

 

در زنان:

  • ناتوانی در رسیدن به ارگاسم و تجربه اوج لذت جنسی.
  • لیز و مرطوب‌نشدن واژن در طول رابطه جنسی.
  • آرام‌نشدن ماهیچه‌های واژن برای اجازه پیش‌رفتن رابطه و دخول.

به این نکته توجه داشته باشید که بانوان در صورت بروز ناتوانی جنسی باید به پزشک زنان مراجعه کنند.

در هر دو جنسیت:

  • بی‌میلی و نداشتن رغبت کافی برای سکس.
  • ناتوانی در تحریک‌شدن از نظر جنسی.
  • درد در طول رابطه جنسی.

دلایل ابتلا به ناتوانی جنسی چیست؟

ناتوانی‌های جنسی به دو دسته از دلایل رخ می‌دهند. افراد یا به واسطه مشکلات جسمی مانند سرطان پروستات، بیماری‌های قلبی و موارد پرشمار دیگر نمی‌توانند تجربه خوبی از برقراری رابطه جنسی داشته باشند یا به خاطر مشکلات روانی.

مشکلات جسمانی

بسیاری از مشکلات جسمی و بیماری‌ها و مصرف داروهای مختلف روی توانایی جنسی افراد اثر می‌گذارد. برای نمونه، ابتلا به دیابت یا مشکلات قلبی و عروقی از جمله مواردی هستند که روی توانایی جنسی اثرات منفی می‌گذارند.

نبود تعادل هورمونی در بدن، اختلالات عصبی، بیماری‌های مزمن کلیه یا نارسایی کبد و مصرف مواد مخدر یا الکل هم از دلایلی هستند که بدن را تحت تأثیرات منفی خود قرار می‌دهند و ناتوانی‌های جنسی ایجاد می‌کنند.

مصرف داروهایی مانند داروهای ضدافسردگی هم می‌تواند روی عملکرد جنسی اثرگذار باشد و مانع از رسیدن به نتیجه خوب در این زمینه شود. چه داروهایی باعث ناتوانی جنسی می‌شوند؟

  • داروهای بدون نسخه؛ بعضی از داروهای ضداحتقان و آنتی‌هیستامین‌ها می‌توانند روی توانایی جنسی اثر منفی بگذارند.
  • داروهای ضدافسردگی؛ انواع مختلفی از داروهای ضدافسردگی مانند فلوکستین و ایمی‌پرامین باعث ناتوانی جنسی می‌شوند.
  • داروهای رفع فشار خون بالا؛ این داروها هم باعث بروز مشکلاتی در رسیدن به نعوظ می‌شوند.
  • داروهای هورمونی؛ مصرف داروهای هورمونی مانند زولادکس (Zoladex) هم میل جنسی را کاهش می‌دهند.

مشکلات جنسی

مشکلات روانی

وجود اضطراب و استرس در زندگی شخصی یا کاری هم عامل مزاحمی برای تجربه رابطه جنسی خوشایند است. مشکلات زناشویی یا رابطه مخدوش میان افراد هم می‌تواند جلوی برقراری سکسی لذت‌بخش را بگیرد.

احساسات منفی نظیر حس گناه، شرم یا داشتن تجربه‌های جنسی ناخوشایند در گذشته هم از عواملی هستند که باعث ناتوانی جسمی می‌شوند. بعضی از افراد هم از اندام و هیکل خود شرم دارند و تصویر جذابی از سیمای خود در ذهن ندارند.

این موضوع هم می‌تواند باعث بروز شرم و خجالت در طول رابطه جنسی شود. کسی که چنین احساساتی را تجربه می‌کند، به احتمال زیاد در برقراری رابطه‌ای بهره‌ور و پرلذت به چالش کشیده می‌شود.

تشخیص ناتوانی جنسی چطور انجام می‌شود؟

زمانی که فردی احساس می‌کند در رسیدن به لذت جنسی یا بخش‌های دیگر برقراری رابطه جنسی ناموفق است به پزشک مراجعه می‌کند. مطرح‌کردن شرحی از سابقه و علائمی که دارد هم ضروری است.

بررسی مشکلات و سوابق پزشکی هر فرد در کنار داروهای احتمالی که مصرف می‌کند، راه را برای بررسی و ارزیابی وضعیت ناتوانی جنسی هموار می‌سازد.

از آزمایش‌هایی مانند بررسی سطح هورمون‌ها هم استفاده می‌شود. گاهی برخی از مشکلات جنسی در نتیجه نبود تعادل هورمونی رخ می‌دهند. ارزیابی دلیل ناتوانی جنسی و بررسی بیماری‌ های مقاربتی مردان و زنان از جمله مسائل مهمی هستند که باید برای سلامت زندگی جنسی‌تان به آنها توجه داشته باشید.

درمان ناتوانی جنسی چگونه است؟

در بسیاری از موارد، مشکلات جنسی ریشه در مسائل جسمانی و بیماری‌های مختلف مانند مشکلات قلبی یا ناراحتی‌ها و مشکلات روحی دارند. اگر مصرف برخی از داروها باعث بروز ناتوانی شوند، تغییر نوع آنها می‌تواند راهی برای رهایی از این مشکل باشند.

اگر ناتوانی در اثر مشکلات هورمونی رخ بدهد، مصرف هورمون در غالب قرص، کرم یا آمپول کارساز خواهد بود. برای مردان داروهایی نظیر ویاگرا، سیالیس، واردنافیل و آوانافیل تجویز می‌شود.

این داروها جریان خون در اندام تناسلی را بیشتر می‌کنند و در رفع مشکلات جنسی اثرگذار هستند. مصرف داروهای حاوی استروژن و تستوسترون برای زنان هم در این زمینه راه‌گشا است.

برای زنانی که در دوران پیش از یائسگی هستند، دو دارو به نام‌های فیبانسرین (flibanserin) و برملانوتید (bremelanotide) توصیه و تجویز می‌شود. از ابزارهای مختلفی مانند ویبراتورها برای افزایش تحریک جنسی هم استفاده می‌شود و ابزارهای وکیومی هم در بازار موجود هستند که برای زنان و مردان کاربرد دارند.

گاهی هم جلسات روانشناسی و مشاوره با سکس‌تراپیست‌ها و افراد خبره در حوزه روان می‌تواند تجربه‌های ناخوشایند گذشته را از ذهن افراد پاک یا به آنها در مواجهه با چالش‌هایی که در برقراری رابطه جنسی دارند، کمک کند.

عوارض ناتوانی جنسی چیست؟

زمانی که نتوانید در بخش‌های مختلف رابطه جنسی لذت را تجربه کنید، دچار احساسات منفی می‌شوید و نارضایتی‌هایی هم برای شریک جنسی‌تان پیش می‌آید. ناتوانی می‌تواند با بروز درد در طول سکس هم همراه شود و این چیزی نیست که کسی از آن استقبال کند.

اثرات روحی و روانی رابطه و ترسیدن از برقراری رابطه جنسی هم از عوارضی است که در پی این مشکل به وجود می‌آید. رابطه میان زوج‌ها هم در اثر چنین مشکلی مخدوش می‌شود. اگر قصد بچه‌دارشدن داشته باشید هم مشکلات جنسی مانعی بر سر راه رسیدن به این هدف خواهد بود.

ناتوانی‌های جنسی

پیشگیری از ناتوانی جنسی چگونه است؟

پیشگیری از برخی مشکلات جنسی امکان‌پذیر است. درمان بیماری‌هایی که در این زمینه نقش دارند یا تغییر و توقف مصرف داروهای اثرگذار در ناتوانی جنسی از جمله اقدامات پیشگیرانه هستند.

تقویت برخی از عادت‌های مثبت مانند ورزش‌کردن منظم، مصرف غذاهای سالم، دوری از الکل و مواد مخدر از جمله اقدامات مفیدی هستند که مانع از بروز مشکلات و ناتوانی‌های جنسی می‌شوند.

اگر هم چنین چیزی را تجربه می‌کنید، حتماً به پزشک متخصص مراجعه داشته باشید تا مشکلاتتان را بررسی و راهی برای رفع آنها پیدا کند. برای دریافت نوبت ملاقات با بهترین متخصصان از روش نوبت‌ دهی اینترنتی سایت دکتردکتر کمک بگیرید.

اگر درباره مشکلات و ناتوانی‌های جنسی پرسشی دارید، حتماً ما را در جریان بگذارید. سعی می‌کنیم که پاسخی برایتان داشته باشیم.

منابع:

verywellhealth.com

my.clevelandclinic.org

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*