معرفی کامل قرص پاروکستین؛ داروی پاروکسیتین چه کاربردی دارد؟

قرص پاروکستین از داروهای ضد افسردگی برای درمان طیف وسیعی از اختلالات اضطرابی
اشتراک گذاری 2 نظر

یکی از داروهای ضدافسردگی پرکاربرد برای درمان اختلالات روانی مختلف، قرص پاروکستین است. داروی پاروکستین به‌عنوان یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین عمل می‌کند. قرص دپاپکس برای درمان ترس، اضطراب، افکار ناخواسته، افسردگی، اختلالات قبل از قاعدگی، وسواس فکری، حملات پانیک و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.
هنگام مراجعه به روانپزشک، او ابتدا با بررسی علائم و نوع بیماری امکان استفاده از این دارو را ارزیابی می‌کند. سپس، با توجه به سن و شرایط بیمار دوز و زمان مصرف را برای رسیدن به نتیجه مطلوب تعیین خواهد کرد. دوزهای مختلف این دارو شامل پاروکستین 20، پاروکستین 30 و پاروکستین 40 می‌شود. دقت داشته باشید که مصرف این دارو تنها با دستور پزشک مجاز است و از قطع ناگهانی آن بعد از شروع مصرف نیز باید خودداری کنید.
برای آشنایی با داروی پاروکستین، مزایا، عوارض و نحوه مصرف آن، تا انتهای این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر با ما همراه باشید.

هم‌چنین، می‌توانید سوال خود را در بخش کامنت‌ها بپرسید، تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

داروی پاروکستین چیست و برای چه مشکلاتی تجویز می‌شود؟

قرص پاروکستین یکی از انواع قرص ضد افسردگی است که برای درمان طیف وسیعی از اختلالات روانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ازجمله این موارد، می‌توان به افسردگی، اضطراب (شامل حملات پانیک و اختلال وسواس اجباری یا OCD)، اختلال استرس پس از سانحه و برخی دیگر از اختلالات خلقی اشاره کرد. داروی پاروکستین با تنظیم سطح سروتونین در مغز، به کاهش علائم افسردگی، اضطراب و بهبود خلق‌وخو کمک می‌کند.

به گزارش مجله مرزها در روانپزشکی (frontiersin)،

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRI) مانند پاروکستین، به‌عنوان درمان‌ خط اول برای بسیاری از اختلالات روانپزشکی، ازجمله اختلال افسردگی عمده، افسردگی پایدار، اضطراب فراگیر، اختلال هراس، وسواس فکری-اجباری و استرس پس از سانحه در نظر گرفته می‌شوند.

پاروکستین با جلوگیری از بازجذب سروتونین در سیناپس‌ها، باعث افزایش سطح این انتقال‌دهنده عصبی در مغز می‌شود. همچنین با مهار برخی آنزیم‌های کبدی، غلظت دارو را در خون افزایش می‌دهد.

داروی پاروکستین موثر در درمان افسردگی، اضطراب و دیگر اختلالات خلقی
داروی پاروکستین با تنظیم سطح سروتونین در مغز، علائم افسردگی و اضطراب را کاهش می‌دهد.

نام تجاری پاروکستین چیست و به چه نام‌هایی در بازار موجود است؟

قرص پاروکستین (Paroxetine) توسط شرکت‌های داروسازی و با برندهای مختلف تولید می‌شود. ازجمله برندهای این دارو، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • Paxil
  • Paxil CR
  • Pexeva
  • Seroxat

نام تجاری اصلی داروی پاروکستین، پاکسیل است.

اَشکال دارویی پاروکستین یا دپاپکس شامل چه مواردی می‌شود؟

داروی پاروکستین یا دپاپکس به شکل قرص، کپسول و سوسپانسیون خوراکی تولید می‌شود. دوزهای مختلف داروی پاروکستین شامل موارد زیر است:

  • قرص پاروکستین؛ در دوزهای مختلف 10، 20، 30 و 40 میلی‌گرم
  • کپسول پاروکستین؛ با دوز 5 میلی‌گرم
  • سوسپانسیون خوراکی پاروکستین؛ 10 میلی‌گرم / 5 میلی‌لیتر

اَشکال مختلف دارویی پاروکستین، باتوجه به سن و شرایط بیمار، توسط پزشک متخصص تجویز می‌شوند.

بررسی نحوه عملکرد داروی پاروکستین

نحوه عملکرد پاروکستین در مغز، تنظیم سطح سروتونین در مغز برای بهبود خلق‌وخو، خواب، اشتها و احساسات است. این نحوه عملکرد شامل موارد زیر می‌شود:

  • افزایش سطح سروتونین در مغز؛ پاروکستین با جلوگیری از بازجذب سریع سروتونین در مغز، باعث افزایش سطح این ماده شیمیایی می‌شود.
  • بهبود انتقال پیام‌های عصبی؛ با افزایش سطح سروتونین، انتقال پیام‌های عصبی در مغز بهبود پیدا می‌کند و عملکرد نورون‌ها به حالت تعادل نزدیک‌تر می‌شود.
  • کاهش علائم افسردگی و اضطراب؛ افزایش سطح سروتونین به کاهش علائم افسردگی مانند غمگینی، بی‌حالی، بی‌علاقگی و اضطراب کمک می‌کند.

دقت داشته باشید که این دارو مانند داروهای دیگر عوارضی دارد، بنابراین باید تنها با تجویز پزشک و تحت نظر او مصرف شود.

آیا پاروکستین یک داروی خواب‌آور است؟

خواب‌‎ آلودگی از عوارض جانبی احتمالی قرص پاروکستین است، اما این دارو به‌عنوان یک داروی خواب‌آور تجویز نمی‌شود. کاربرد اصلی داروی پاروکستین، درمان اختلالات روانی شامل افسردگی و اضطراب است.

نحوه عملکرد قرص دپاپکس با افزایش سطح سروتونین در مغز
داروی پاروکستین با افزایش سطح سروتونین در مغز، علائم افسردگی و اضطراب را کاهش می‌دهد.

قرص پاروکستین برای درمان و کنترل چه مشکلاتی تجویز می‌شود؟

قرص پاروکستین یک داروی ضدافسردگی است که به گروه مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) تعلق دارد. از مهم‌ترین کاربردهای پاروکستین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مصرف قرص پاروکستین برای درمان افسردگی

یکی از مهم‌ترین کاربردهای قرص پاروکستین، درمان افسردگی است. پاروکستین با افزایش سطح سروتونین در مغز، اضطراب و عوارض مربوط به آن را کاهش می‌دهد. این دارو باید تحت نظر پزشک و با مقدار دوز تعیین‌شده مصرف شود.

درمان اختلال اضطراب اجتماعی با مصرف داروی پاروکستین

مصرف داروی پاروکستین به کاهش ترس و اضطراب در موقعیت‌های اجتماعی کمک می‌کند. این دارو علائم اضطراب را تسکین و کیفیت زندگی افراد مضطرب را بهبود می‌دهد. اختلال اضطراب اجتماعی نوعی اختلال روانی است که با ترس شدید از ارزیابی منفی دیگران در موقعیت‌های اجتماعی مشخص می‌شود و می‌تواند منجر به انزوای اجتماعی شود.

کاربرد قرص دپاپکس در درمان اختلال وسواس

قرص دپاپکس به‌عنوان یک داروی ضدافسردگی برای درمان اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) نیز موثر است. اختلال وسواس فکری-اجباری نوعی اختلال روانی است که در آن فرد دچار افکار مزاحم (وسواس) و رفتارهای تکراری (اجبار) می‌شود که زندگی روزمره‌اش را مختل می‌کنند. این اختلال می‌تواند باعث اضطراب شدید و مشکلات اجتماعی نیز شود.

درمان اختلال هراس با استفاده از داروی پاروکستین

داروی پاروکستین برای درمان اختلال هراس استفاده می‌شود. این دارو، با کاهش ترس و اضطراب ناشی از حملات پانیک، به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک می‌کند. اختلال هراس نوعی اختلال اضطرابی است که با حملات ناگهانی و شدید اضطراب مشخص می‌شود. بروز این اختلال می‌تواند منجر به ترس از قرار گرفتن در موقعیت‌های اجتماعی یا انجام فعالیت‌های روزمره شود.

مصرف داروی پاروکستین برای درمان اختلال استرس پس از سانحه

قرص دپاپکس برای درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نیز توسط پزشک تجویز می‌شود. این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز، علائم اضطراب و افسردگی ناشی از تجربه‌های تلخ و آسیب‌زا را کاهش می‌دهد. درنتیجه، به بیماران کمک می‌کند تا با خاطرات دردناک راحت‌تر کنار بیایند. اختلال استرس بعد از سانحه یک وضعیت روانی است که پس از تجربه یک رویداد آسیب‌زا مانند جنگ، تصادف یا سوءاستفاده ایجاد می‌شود. علائم این اختلال شامل کابوس، یادآوری خاطرات تلخ و اضطراب شدید است.

درمان اختلال استرس پس از سانحه با مصرف قرص پاروکستین
داروی پاروکستین، حملات ناگهانی و شدید اضطراب را درمان می‌کند.

کاربرد قرص پاروکستین در درمان اختلال نارسایی پیش از قاعدگی

قرص پاروکستین، علائم روحی و جسمی مانند اضطراب، افسردگی و تغییرات خلقی قبل از دوره پریود را کاهش می‌دهد. اختلال نارسایی پیش‌ازقاعدگی (PMDD) نوعی اختلال جدی است که در هفته‌های قبل از قاعدگی ایجاد می‌شود. از علائم این اختلال می‌توان به افسردگی، اضطراب و نوسانات خلقی اشاره کرد.
دربرخی‌موارد، قرص پاروکستین برای درمان دردهای مزمن، اختلالات خوردن و پیشگیری از میگرن نیز ممکن است استفاده شود.

نظرات مردم درباره قرص پاروکستین

مطالعه تجربیات شخصی بیماران در کنار اطلاعات علمی، به درک کامل‌تری از اثرات پاروکستین کمک می‌کند. تجربیات افراد با پاروکستین بسیار متنوع است. برخی افراد از بهبود قابل‌توجه علائم مشکل خود صحبت می‌کنند، در‌حالی‌که برخی دیگر عوارض جانبی ناخوشایندی را تجربه کرده‌اند. به‌همین‌دلیل است که داروی پاروکستین باید حتما زیر نظر روانپزشک مصرف شود. پزشک با بررسی شرایط بیمار و نوع مشکل او، می‌تواند بهترین زمان و دوز مصرف پاروکستین را برای کسب نتیجه مطلوب تنظیم کند.

دوز و نحوه مصرف پاروکستین یا دپاپکس چگونه است؟

قبل از شروع مصرف پاروکستین یا دپاپکس باید از نکات و دستورالعمل‌های استفاده از آن آگاه باشید. نکات مهم نحوه مصرف شامل موارد زیر می‌شوند:

  • قرص پاروکستین را هر روز صبح، با یا بدون غذا و طبق دستور پزشک خود مصرف کنید.
  • برای کاهش احتمال بروز حالت تهوع، بهتر است داروی پاروکستین را همراه با غذا بخورید.
  • درصورتی‌که پاروکستین باعث خواب‌آلودگی شما در طول روز می‌شود، با پزشک خود درمورد مصرف آن در شب مشورت کنید.
  • طبق دستورالعمل شرکت سازنده، این دارو را به‌صورت‌کامل با آب کافی ببلعید و از خرد کردن و جویدن آن خودداری کنید.
  • درصورتی‌که برای علائم پیش از قاعدگی از پاروکستین استفاده می‌کنید، توصیه پزشک را رعایت کنید. او ممکن است به شما توصیه کند که این دارو را به‌صورت‌روزانه در طول ماه یا فقط در دو هفته قبل از قاعدگی مصرف کنید.
  • برای قطع پاروکستین حتی پس از احساس بهبودی، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
  • قطع ناگهانی این دارو می‌تواند باعث بروز عوارضی شامل نوسانات خلقی، سردرد، خستگی و اختلال خواب شود.

دوز مصرف داروی پاروکستین با توجه به سن و شرایط بیمار، نوع اختلال یا بیماری و دیگر داروهای مصرفی تعیین می‌شود.

مهم‌ترین نکات مربوط به دوز مصرف قرص پاروکستین را در جدول زیر مطالعه کنید.

نکات مهم دوز مصرف قرص پاروکستینسایر داروهای مصرفی خود را  را به پزشک اطلاع دهید.
ممکن است پزشک، مصرف دارو را با دوزهای پایین شروع کند تا عوارض جانبی کمتری داشته باشد.
دوز مصرف دارو را دقیقا مطابق با دستورالعمل پزشک رعایت کنید.
دقت داشته باشید که افزایش دوز دارو نه‌تنها باعث بهبود سریع‌تر بیماری نمی‌شود، بلکه احتمال بروز و تشدید عوارض جانبی را نیز بیش‌تر می‌کند.
مصرف منظم دارو باعث اثرگذاری بیش‌تر آن می‌شود.
داروی پاروکستین باید به‌صورت‌روزانه و در ساعت مقرر مصرف شود.

آگاهی از نکات این جدول، به شما کمک می‌کند به بهترین نتیجه از مصرف داروی پاروکستین دست پیدا کنید.

دوز و نحوه مصرف قرص پاروکستین بر اساس سن و شرایط بیمار تعیین می‌شود.
بهترین زمان مصرف داروی پاروکستین، صبح‌ها و با دوز تعیین‌شده توسط پزشک است.

چه ساعتی از روز برای مصرف قرص پاروکستین مناسب‌تر است؟

بهترین زمان مصرف قرص دپاپکس یک بار در روز و صبح‌ها است. این دارو بهتر است همراه با غذا مصرف شود تا از ناراحتی معده جلوگیری کند. اگر پاروکستین باعث خواب‌آلودگی می‌شود، می‌توانید آن را با مشورت پزشک عصرها مصرف کنید. اما درصورت ایجاد بی‌خوابی، مصرف صبح‌هنگام این دارو معمولا توسط پزشک توصیه می‌شود.

پاروکستین یا سرترالین، کدام بهتر است؟

پاروکستین و سرترالین، هر دو از داروهای ضدافسردگی متعلق به گروه مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRI) هستند. انتخاب بین این دو دارو به عوامل مختلفی شامل سن، وضعیت بیمار و نظر پزشک متخصص بستگی دارد. دکتر روانپزشک با بررسی بیماری و شرایط شما، می‌تواند بهترین داروی ضدافسردگی را تجویز کند. هنگام مراجعه به پزشک، می‌توانید برای یافتن پاسخ سوال تخصص روانپزشک چیست نیز از او مشاوره بگیرید. آگاهی از وظایف پزشک معالج، به شما کمک می‌کند تا در مورد روند درمان خود اطلاعات دقیق‌تری داشته باشید.

اگر یک دوز مصرف پاروکستین را فراموش کردیم چه کنیم؟

اگر یک دوز داروی پاروکستین را فراموش کردید، بهتر است به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اما، اگر زمان مصرف دوز بعدی نزدیک است، دوز فراموش‌شده را رها کنید و برنامه دوز منظم خود را ادامه دهید. هرگز برای جبران دوزی که فراموش کرده‌اید، دو دوز را همزمان مصرف نکنید.

خانم جوان یک دوز مصرف داروی پاروکستین را فراموش کرده است.
مصرف دوز فراموش‌شده قرص پاروکستین به‌محض یادآوری و درصورت نزدیک نبودن به زمان دوز بعدی

آیا می‌توان مصرف پاروکستین را به یک‌باره قطع کرد؟

قطع ناگهانی دارو بدون مشورت پزشک می‌تواند عوارض زیادی برای بیمار داشته باشد. ازجمله مهم‌ترین این عوارض می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ؛ این علائم بسیار شایع هستند و می‌توانند به دلیل تغییر ناگهانی در سطح سروتونین در مغز ایجاد شوند.
  • سردرد و خستگی؛ احساس خستگی و سردرد شدید از دیگر عوارض قطع ناگهانی پاروکستین است.
  • تحریک‌پذیری، اضطراب و بی‌خوابی؛ این علائم ممکن است باعث تشدید اختلالاتی شوند که برای درمان آن‌ها از پاروکستین استفاده کرده‌اید.
  • رویاهای واضح و کابوس شبانه؛ تغییر در الگوی خواب از دیگر عوارض قطع ناگهانی این دارو است.
  • لرزش و احساس شوک الکتریکی؛ این علائم ممکن است در برخی افراد رخ دهد.
  • علائمی شبیه آنفلوآنزا؛ تب، لرز و درد عضلانی از جمله دیگر علائم قطع ناگهانی قرص پاروکستین است.
  • ضایعات مغزی؛ احساس شوک الکتریکی در سر از جمله عوارض نادر اما جدی قطع ناگهانی این دارو است.

بنابراین، مصرف قرص دپاپکس را به‌هیچ‌وجه به‌طور خودسرانه قطع نکنید. برای کاهش عوارض جانبی، تغییر دوز یا قطع دارو باید حتما زیر نظر پزشک انجام شود.

مصرف قرص پاروکستین چه مزایایی دارد؟

مصرف قرص پاروکستین برای درمان اختلالات روانی مختلف مزیت‌های زیادی دارد که مهم‌ترین آنها در جدول زیر آمده است:

مزایای داروی پاروکستینبهبود خلق‌وخو
کاهش اضطراب
کنترل وسواس
بهبود خواب و اشتها
ایجاد انگیزه و علاقه برای انجام فعالیت‌های روزمره
بهبود کیفیت زندگی
کاهش علائم افسردگی
کاهش علائم اختلال استرس پس از سانحه

با همه این مزایا، باید بدانید که پاروکستین یک داروی شگفت‌انگیز نیست. این دارو به‌تنهایی نمی‌تواند تمام مشکلات شما را حل کند. بیمار برای رسیدن به بهترین نتیجه و معجزه پاروکستین، به ترکیبی از دارودرمانی، روان‌درمانی و تغییر سبک زندگی نیاز دارد.

 قرص پاروکستین با تاثیر روی سطح سروتونین مغز، خلق‌وخو را بهبود می‌دهد.
بهبود خلق‌وخو از مزیت‌های مصرف قرص پاروکستین

چه افرادی نباید از داروی پاروکستین استفاده کنند؟

مصرف قرص پاروکستین برای همه افراد مجاز نیست. بنابراین، لازم است از مواد منع مصرف آن آگاهی داشته باشید. به‌هیچ‌عنوان، این دارو را به فرد دیگری با علائم مشابه خود ندهید. قبل از تجویز و مصرف پاروکستین، حتما لیست داروهایی را که مصرف می‌کنید در اختیار پزشک قرار دهید. قبل از تجویز دارو نیز درصورت‌وجود هر یک از شرایط زیر، حتما پزشک خود را مطلع کنید:

  • تجربه مصرف پاروکستین و حساسیت به آن
  • بارداری و شیردهی
  • مشکلات قلبی شامل ضربان قلب نامنظم
  • سابقه حمله مغزی
  • مشکلات کبدی و کلیوی
  • فشار خون بالا
  • تشنج و صرع
  • دیابت نوع 2
  • مشکلات چشمی مثل آب سیاه
  • مشکلات خونی و خونریزی
  • خونریزی معده یا زخم اثنی‌عشر
  • سابقه مانیا و اختلال دوقطبی
  • قرار داشتن تحت درمان جریان الکتریکی یا شوک‌درمانی
  • سابقه سوءمصرف مواد و افکار خودکشی

مشورت با پزشک در موارد بالا، باعث کاهش خطرات و عوارض جانبی قرص پاروکستین می‌شود.

نحوه نگهداری از داروی پاروکستین

داروی پاروکستین، باید در دمای اتاق و دور از حرارت و رطوبت نگهداری شود. همچنین، از قرار دادن آن در دسترس کودکان خودداری کنید. دیگر شرایط نگهداری از قرص پاروکستین شامل موارد زیر می‌شود:

  • پاروکستین را در جعبه خودش و در جای خشک و خنک قرار دهید.
  • این دارو باید درو از نور و تابش مستقیم خورشید باشد.
  • اگر از فرم مایع پاروکستین استفاده می‌کنید، بعد از باز شدن درب، تنها تا یک ماه می‌توانید دارو را مصرف کنید.

علاوه بر موارد بالا، به تاریخ انقضای درج‌شده روی بسته‌بندی قرص دپاپکس توجه کنید و از مصرف داروی تاریخ‌گذشته خودداری کنید.

مصرف پاروکستین چه عوارضی دارد؟

داروی پاروکستین مانند همه داروهای ضدافسردگی دیگر می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی شود. شایع‌ترین عوارض جانبی پاروکستین شامل موارد زیر است:

  • خواب‌آلودگی
  • سرگیجه
  • مشکلات گوارشی
  • خشکی دهان
  • تعریق زیاد
  • تاری دید
  • خمیازه کشیدن مداوم
  • بی‌قراری
  • ناتوانی در حفظ تعادل بدن
  • بی‌حسی اعضای بدن
  • کاهش میل جنسی یا ایجاد تغییر در توانایی جنسی
  • کبودی و خونریزی
  • مورمور شدن
  • تیرگی رنگ مدفوع
  • استفراغ شبیه تفاله قهوه
  • درد و تهوع
  • تورم و قرمز شدن چشم
  • گشادی مردمک چشم
  • تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین‌کمان اطراف چراغ در شب)

در رابطه با قرص پاروکستین و چاقی نیز باید گفت: افزایش وزن یکی از عوارض جانبی احتمالی مصرف پاروکستین است. این دارو می‌تواند با افزایش اشتها و کاهش متابولیسم منجر به چاقی شود.

مصرف قرص پاروکستین برای درمان زودانزالی چه عوارضی دارد؟

دربرخی‌موارد، قرص پاروکستین 20 برای زودانزالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از عوارض قرص پاروکستین برای زودانزالی می‌توان به کاهش میل جنسی و تعریق زیاد اشاره کرد. سرگیجه، مشکلات خواب و خشکی دهان نیز از دیگر عوارض مصرف پاروکستین برای زودانزالی است. در موارد نادر، ممکن است مصرف داروی پاروکستین باعث افزایش خطر خونریزی و اختلالات کبدی نیز شود.

 سندروم سروتونین یکی از عوارض داروی پاروکستین

سندرم سروتونین، عارضه‌ای است که در اثر افزایش بیش‌ازحد سروتونین در مغز رخ می‌دهد. مصرف همزمان پاروکستین با سایر داروهایی که سطح سروتونین را افزایش می‌دهند، می‌تواند خطر ابتلا به این سندرم را بیش‌تر کند. علائم سندرم سروتونین شامل گیجی، تب، تعریق شدید، ضربان قلب تند، لرزش، انقباضات عضلانی، اسهال و تهوع می‌شود. درصورت بروز این علائم، فوری به پزشک مراجعه کنید.

سندروم سروتونین در اثر مصرف پاروکستین با دیگر داروهای افزایش‌دهنده این سروتونین
سندروم سروتونین، از عوارض مصرف داروی پاروکستین

واکنش آلرژیک از عوارض قرص پاروکستین

اگرچه واکنش آلرژیک به پاروکستین نادر است، اما ممکن است در برخی موارد اتفاق بیفتد. علائم این عارضه شامل راش پوستی، خارش، تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو و تنگی نفس شدید می‌شود. اگر به قرص پاروکستین آلرژی دارید، ممکن است علائم جدی‌تری مانند شوک آنافیلاکسی را نیز تجربه کنید. دراین‌شرایط، نیاز به مراقبت پزشکی فوری خواهید داشت.

تداخلات دارویی پاروکستین شامل چه داروهایی می‌شود؟

تداخلات دارویی پاروکستین می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی یا تشدید آنها شود. ازجمله داروهایی که با پاروکستین تداخل دارویی دارند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروهای ضدپلاکت مانند کلوپیدوگرل
  • داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن
  • داروهای رقیق‌کننده خون شامل مانند وارفارین و آسپرین
  • داروهای ضدآریتمی مانند پروپافنون و فلکاینید
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای: مانند دزیپرامین و آمی‌تریپتیلین
  • بازدارنده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOI) مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو و موکلوبماید
  • داروهای خواب‌آور شامل مانند آلپرازولام، دیازپام و زولپیدم
  • شل‌کننده‌های عضلانی
  • مسکن‌هایی مانند کدئین
  • اتوموکستین، فنوتیازین، پیموزاید، ریسپریدون، تاموکسیفن و تترابنازین
  • داروهای ضد افسردگی دیگر
  • داروهای قلبی
  • داروهای ضدصرع
  • داروهای آنتی‌بیوتیک و ضدقارچ
  • داروهای کاهش قند خون
  • داروهای آرام‌بخش
  • داروهای درمان سوء هاضمه و شربت‌های ضد اسید معده

لیست بالا تنها شامل برخی از تداخلات دارویی پاروکستین است. بنابراین، برای اجتناب از بروز عوارض ناشی از تداخلات دارویی، حتما قبل از تجویز قرص دپاپکس، داروهایی را که مصرف می‌کنید به پزشک اطلاع دهید.

مصرف دیگر داروهای ضدافسردگی با قرص پاروکستین باعث تداخل دارویی می‌شود.
تداخل دارویی داروهای ضدافسردگی دیگر با داروی پاروکستین

تداخل دارویی پاروکستین با استعمال مواد مخدر

مصرف همزمان پاروکستین با مواد مخدر می‌تواند خطرات جدی به همراه داشته باشد. این تداخل ممکن است منجر به افزایش خواب‌آلودگی، تغییر ضربان قلب و افزایش عوارض جانبی داروی پاروکستین شود. مصرف قرص پاروکستین با مواد محرک مانند MDMA یا کوکائین می‌تواند خطرناک باشد و احتمال بروز مشکلات قلبی و روانی را افزایش دهد. ترکیب پاروکستین با مواد توهم‌زا مانند LSD می‌تواند اثرات روانی غیرقابل پیش‌بینی ایجاد کند. به‌طورکلی، استفاده از مواد مخدر می‌تواند عوارض جانبی پاروکستین را تشدید کند.

تداخل دارویی پاروکستین با مصرف مشروبات الکلی

استفاده همزمان از پاروکستین و مشروبات الکلی نیز می‌تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند. الکل می‌تواند اثرات داروی پاروکستین را کاهش دهد، درنتیجه، علائم افسردگی ممکن است بدتر شوند. همچنین، مصرف همزمان الکل و پاروکستین می‌تواند منجر به خواب‌آلودگی، سرگیجه، اختلال در کنترل حرکتی و افزایش خطر اوردوز شود.

موارد احتیاط مصرف پاروکستین یا دپاپکس شامل چه مواردی می‌شود؟

قبل از شروع مصرف داروی پاروکستین، ضروری است که پزشک معالج را از وجود هرگونه حساسیت دارویی مطلع کنید. موارد احتیاط مصرف پاروکستین عبارتند از:

  • افراد مسن باید با احتیاط بیش‌تری قرص پاروکستین را مصرف کنند، زیرا حساسیت آن‌ها به عوارض جانبی این دارو ممکن است بیش‌تر باشد.
  • هرگز به‌طورخودسرانه درمان با این دارو را قطع نکنید.
  • در طول درمان، ممکن است پزشک آزمایش‌های خون یا سایر آزمایش‌ها را برای بررسی وضعیت سلامت شما تجویز کند.
  • از تغییرات ناگهانی در سبک زندگی، رژیم غذایی و فعالیت‌های روزانه خودداری کنید.
  • افراد مبتلا به دیابت باید به‌طورمرتب قند خون خود را کنترل کنند و هرگونه تغییر در علائم بیماری را به پزشک اطلاع دهند.
  • اگر احساس خواب‌آلودگی، ضعف یا خستگی می‌کنید، از رانندگی و انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند خودداری کنید.
  • در طول درمان، مایعات فراوان و غذاهای فیبردار مصرف کنید و از غذاهای چرب و تند پرهیز کنید.
  • مصرف الکل در طول درمان با پاروکستین ممنوع است.
  • پاروکستین ممکن است حساسیت پوست به نور را افزایش دهد. بنابراین، از قرار گرفتن طولانی مدت درمعرض نور خورشید خودداری کنید و از کرم ضد آفتاب و عینک آفتابی استفاده کنید.

این موارد تنها بخشی از احتیاط‌های لازم در مصرف پاروکستین است. برای کسب اطلاعات کامل‌تر، حتما از پزشک خود درباره نکات مصرف قرص دپاپکس سوال کنید.

داروی پاروکستین در افراد مسن باید با احتیاط مصرف شود.
موارد احتیاط مصرف پاروکستین شامل افراد مسن بالای 65 سال است.

آیا مصرف پاروکستین در بارداری و شیردهی مجاز است؟

زنان باردار، شیرده و افراد با بیماری‌های خاص برای مصرف داروی پاروکستین باید حتما زیر نظر پزشک باشند. مصرف این دارو در زنان باردار معمولا توصیه نمی‌شود، زیرا احتمال آسیب به جنین وجود دارد. در مراقبت دوران شیردهی نیز، استفاده از آن فقط با مشورت پزشک متخصص مجاز است.

در صورت مصرف سرخود و اوردوز با قرص پاروکستین باید چه کنیم؟

مصرف سرخود و اوردوز با قرص پاروکستین می‌تواند باعث بروز عوارض جدی در بیمار شود. اگر فردی بیش از دوز تجویزشده پاروکستین مصرف کند، ممکن است علائم زیر در او ظاهر شوند:

  • حالت تهوع و استفراغ
  • لرزش و تند شدن ضربان قلب
  • احساس خواب‌آلودگی یا بیهوشی
  • تشنج
  • تب و عرق کردن زیاد

درصورت بروز این علائم، باید فوری بیمار را به اورژانس برسانید. همچنین، همراه داشتن قوطی یا بسته‌بندی دارو موقع مراجعه به اورژانس می‌تواند اطلاعات لازم را در اختیار پزشکان قرار دهد.

چه زمانی بعد از مصرف پاروکستین باید به پزشک مراجعه کنیم؟

بعد از مصرف قرص پاروکستین، درصورت بروز علائم غیرمعمول، عوارض جانبی جدی و بدتر شدن علائم بیماری باید به دکتر روانپزشک خود مراجعه کنید. داروی پاروکستین برای درمان اختلالات روانی شامل افسردگی، اضطراب اختلال وسواس تجویز شده است. برای کسب نتیجه مطلوب حتما دارو را در زمان مقرر و با دوز تعیین‌شده توسط پزشک مصرف کنید.

همچنین، از قطع ناگهانی دارو خودداری کنید، زیرا می‌تواند عوارض جدی همراه داشته باشد. مصرف قرص دپاپکس، فقط باید تحت نظر و با دستور روانپزشک انجام شود تا بتوان خطر بروز عوارض جانبی را کاهش داد.
برای ثبت نوبت بهترین دکتر روانپزشک در شهر خودتان، به پلتفرم آنلاین و سلامتی دکتردکتر مراجعه کنید.

منابع:

nhs.uk
webmd.com
medlineplus.gov

سوالات متداول قرص پاروکستین

پاروکستین چه کاربردی دارد؟
پاروکستین یک داروی ضدافسردگی است که برای درمان اختلالات اضطرابی و وسواس فکری-اجباری و دیگر اختلالات خلقی تجویز می‌شود.
مصرف پاروکستین چه عوارضی دارد؟
چگونه پاروکستین را مصرف کنیم؟
آیا مصرف پاروکستین در بارداری مجاز است؟
چه زمانی بعد از مصرف قرص پاروکستین باید به پزشک مراجعه کرد؟
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهرا منتظری
زهرا هستم، نویسنده‌ای که با یه آگهی استخدام کارآموزی در زمان دانشجویی از دنیای آی‌تی و کارشناس شبکه پرت شدم به دنیای محتوا. اون‌جا بود که استعداد من در نوشتن توسط یه دوست و همکار قدیمی کشف شد. تا به امروز سعی کردم توی حوزه تولید محتوا و SEO چیزهای جدیدی یاد بگیریم و طوری بنویسم که مخاطب بتونه از نگاه و دریچه درستی به موضوع نگاه کنه. بریف‌های کامل و جامع، فتوشاپ، ورد، اکسل، گوگل ایمیج، کنوا، فری‌پیک، شاتراستاک و گاهی کمی چاشنی تخیل درصورت‌نیاز، نیروهای کمکی من برای نوشتن هستن. از نظر من نوشتن هر متن، فرصتی برای یادگیری یه موضوعه جدیده. علی‌الخصوص اگر در حوزه‌های تخصصی مثل پزشکی و سلامت یا حوزه تخصصی خودم باشه. تولید محتوا برای من مثل یک سفره که نیاز به همسفرای درجه یکی مثل شماها داره. در مسیر و برنامه سفرم تابه‌حال با سایت‌های پزشکان و جراحان مختلفی همکاری داشتم. تجربه این مسیر به من یاد داده چطور در حین یاد گرفتن درباره یه موضوع می‌تونم چکیده این دانش و اطلاعات رو در قالب متن به مخاطبان هر مجموعه انتقال بدم. چطور بین اطلاعات پزشکی متناقض و بعضاً نادرستی که توی اینترنت هست، بتونم اطلاعات درستی رو به مخاطب ارائه بدم؛ و در نهایت چطور می‌شه محتوایی تولید کرد که هم به دانش خودم و مخاطبینم اضافه کنه و هم به گوگل و الگوریتم‌هاش نشون بده که مخاطب هدف، اولین اولویت من در تولید محتواست. تلاش و هدف من در ادامه این مسیر، به چالش کشیدن خودم برای نوشتن به سبک‌های مختلف، موضوعات متنوع و تجربه‌های جدیده. تجربه‌هایی از جنس دانش و یادگیری که ارزش به اشتراک گذاشتن با کاربران رو داشته باشه. تجربه‌هایی که باعث تولید متنی بشه که به نیاز مخاطب پاسخ بده و حواسش به گوگل و آپدیت‌های هر لحظه‌ش هم باشه.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

2 دیدگاه در “معرفی کامل قرص پاروکستین؛ داروی پاروکسیتین چه کاربردی دارد؟
  • آیا مصرف پاروکستین در بارداری برای مادر و نوزاد خطرناکه؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      مصرف پاروکسیتین در بارداری توصیه نمی‌شود با نظر پزشک معالجتون نوع دارو عوض شود

      پاسخ