ویتامین چیست و انواع آن؛ 13 ویتامین شناخته شده را بشناسید

اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

ویتامین ها ترکیبات آلی هستند که افراد به آنها نیاز دارند. بیشتر ویتامین ها باید از غذا تامین شوند زیرا بدن یا آنها را تولید نمی کند یا بسیار کم تولید می کند.هر ارگانیسمی نیاز به ویتامین های متفاوتی دارد. به عنوان مثال، انسان ها باید ویتامین C را از رژیم غذایی خود دریافت کنند – در حالی که سگ ها می توانند تمام ویتامین C مورد نیاز خود را تولید کنند.

ویتامین D هم به مقدار کافی در غذا موجود نیست. بدن انسان وقتی در معرض نور خورشید قرار می گیرد ویتامین را سنتز می کند و این بهترین منبع ویتامین D است. داشتن مقدار بسیار کمی از هر ویتامین خاص ممکن است خطر ابتلا به برخی از مشکلات سلامتی را افزایش دهد.

ویتامین یک ترکیب آلی است، به این معنی که حاوی کربن است. همچنین یک ماده مغذی ضروری نیز هست. در حال حاضر 13 ویتامین شناخته شده وجود دارد.

معرفی انواع ویتامین‌ها

ویتامین های محلول در چربی : ویتامین های A، D، E و K محلول در چربی هستند. بدن ویتامین‌های محلول در چربی را در بافت‌های چربی و کبد ذخیره می‌کند و ذخایر این ویتامین‌ها می‌تواند روزها و گاهی ماه‌ها در بدن باقی بماند. چربی های غذایی به بدن کمک می کنند تا ویتامین های محلول در چربی را از طریق دستگاه روده جذب کند.

ویتامین های محلول در آب : ویتامین های محلول در آب برای مدت طولانی در بدن باقی نمی مانند و نمی توان آنها را ذخیره کرد. آنها از طریق ادرار از بدن خارج می شوند. به همین دلیل، مردم نیاز به تامین منظم ویتامین های محلول در آب نسبت به ویتامین های محلول در چربی دارند.

ویتامین A

این ویتامین محلول در چربی است و وجود آن برای سلامت چشم ضروری است.

کمبود ویتامین A ممکن است باعث شب کوری و کراتومالاسی شود که باعث می شود لایه جلویی شفاف چشم خشک و کدر شود.

منابع مناسب این ویتامین عبارتند از جگر، روغن جگر ماهی، هویج، کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین، کره، کلم پیچ، اسفناج، کدو تنبل، سبزی کولد، مقداری پنیر، تخم مرغ، زردآلو، خربزه طالبی و شیر.

 

ویتامین B1

این ویتامین محلول در آب است و برای تولید آنزیم های مختلف که به تجزیه قند خون کمک می کنند ضروری است.

کمبود آن ممکن است باعث بری بری و سندرم Wernicke-Korsakoff شود.

منابع این ویتامین شامل مخمر، گوشت خوک، غلات، دانه های آفتابگردان، برنج قهوه ای، چاودار سبوس دار، مارچوبه، کلم پیچ، گل کلم، سیب زمینی، پرتقال، جگر و تخم مرغ می باشد.

ویتامین B2

این ویتامین محلول در آب است و برای رشد و تکامل سلول های بدن ضروری است و به متابولیسم غذا کمک می کند.

کمبودش باعث التهاب لب ها و ایجاد شکاف در دهان می گردد.

منابع مناسب این ویتامین عبارت است از مارچوبه، موز، خرمالو، بامیه، شاتوت، پنیر دلمه، شیر، ماست، گوشت، تخم مرغ، ماهی و لوبیا سبز.

ویتامین B3

این ویتامین را میتوان در کنار ویتامین های  C، K ،D ،E و A بهترین ویتامین برای پوست صورت دانست و محلول در آب است و بدن برای رشد و عملکرد صحیح سلول ها به آن نیاز دارد.

کمبود این ویتامین منجر به یک مشکل سلامتی به نام پلاگر می شود که باعث اسهال، تغییرات پوستی و ناراحتی روده می گردد.

از منابع مناسب برای آن می توان به مرغ، گوشت گاو، ماهی تن، ماهی قزل آلا، شیر، تخم مرغ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگ دار، بروکلی، هویج، آجیل و دانه ها، توفو و عدس اشاره کرد.

 

ویتامین B5

محلول در آب است و برای تولید انرژی و هورمون ها ضروری است.

کمبود آن شامل بروز پارستزی یا “خواب رفتگی” است.

منابع مناسب این ویتامین شامل گوشت، غلات کامل، بروکلی، آووکادو و ماست است.

 

ویتامین B6

محلول در آب است و وجودش برای تشکیل گلبول های قرمز خون حیاتی می‌باشد.

کمبود آن ممکن است منجر به کم خونی و نوروپاتی محیطی شود.

منابع مناسب این ویتامین عبارت است از نخود، جگر گاو، موز، کدو حلوایی و آجیل.

 

ویتامین B7

محلول در آب است و بدن را قادر می سازد تا پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها را متابولیزه کند. همچنین به کراتین، پروتئین ساختاری در پوست، مو و ناخن کمک می کند.

کمبود آن ممکن است باعث درماتیت یا التهاب روده شود.

منابع مناسب این ویتامین شامل زرده تخم مرغ، جگر، کلم بروکلی، اسفناج و پنیر می شود.

 

ویتامین B9

محلول در آب است و برای ساخت DNA و RNA ضروری است.

کمبود آن در دوران بارداری می تواند بر سیستم عصبی جنین تأثیر بگذارد. پزشکان مصرف مکمل های اسید فولیک را قبل و در طول بارداری توصیه می کنند.

منابع این ویتامین شامل سبزیجات برگدار، نخود فرنگی، حبوبات، جگر، برخی از محصولات غلات غنی شده و دانه های آفتابگردان می شود.

 

ویتامین B12

محلول در آب است و برای یک سیستم عصبی سالم ضروری است.

کمبود آن ممکن است منجر به مشکلات عصبی و برخی از انواع کم خونی شود.

از منابع مناسب این ویتامین می توان به ماهی، صدف، گوشت، مرغ، تخم مرغ، شیر و سایر محصولات لبنی، غلات غنی شده، محصولات سویای غنی شده و مخمرهای مغذی غنی شده اشاره کرد.

پزشکان ممکن است توصیه کنند که افراد دارای رژیم غذایی وگان از مکمل های B12 استفاده کنند. کمبود این ویتامین یک علت خواب رفتن دست و پا می‌باشد.

 

ویتامین C

محلول در آب است و به تولید کلاژن، بهبود زخم و تشکیل استخوان کمک می کند. همچنین رگ های خونی را تقویت نموده، از سیستم ایمنی حمایت کرده و به جذب آهن در بدن کمک می کند و به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند.

کمبود ویتامین سی ممکن است منجر به اسکوربوت شود که باعث خونریزی لثه، از دست دادن دندان ها و رشد ضعیف بافت و بهبود زخم می شود.

همچنین منابع مناسب این ویتامین شامل میوه و سبزیجات است، اما پختن ویتامین C را از بین می برد.

 

ویتامین D

محلول در چربی است و برای سلامت استخوان ضروری است.

کمبود ویتامین دی ممکن است باعث راشیتیسم و استئومالاسی یا نرم شدن استخوان ها شود. قرار گرفتن در معرض اشعه UVB خورشید یا منابع دیگر باعث می شود بدن ویتامین D تولید کند. ماهی های چرب، تخم مرغ، جگر گاو و قارچ نیز حاوی این ویتامین هستند.

ویتامین E

محلول در چربی است و فعالیت آنتی اکسیدانی آن به جلوگیری از استرس اکسیداتیو کمک می کند، موضوعی که خطر التهاب گسترده و بیماری های مختلف را افزایش می دهد.

کمبود آن ممکن است باعث کم خونی همولیتیک در نوزادان شود. این وضعیت سلول های خونی را از بین می برد.

منابع آن هم عبارتند از جوانه گندم، کیوی، بادام، تخم مرغ، آجیل، سبزیجات برگ دار و روغن های گیاهی.

 

ویتامین K

محلول در چربی است و کمبود ویتامین K ممکن است باعث حساسیت غیرعادی به خونریزی یا دیاتز خونریزی شود.

منابع این ویتامین عبارتند از ناتو، سبزیجات برگدار، کدو تنبل، انجیر و جعفری.

منبع:

medicalnewstoday

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*