اضطراب جنسی چیست؟

نگرانی رابطه جنسی
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

همه انتظار دارند که تجربه رابطه جنسی با لذت و احساسات مثبت همراه باشد اما متأسفانه، همیشه این طور نیست. اضطراب جنسی از مشکلاتی است که می‌تواند دامن‌گیر افراد در رابطه‌ای تازه یا حتی ارتباطی چندین‌ساله شود. دلایل زیادی باعث بروز نگرانی و مضطرب‌شدن در طول سکس می‌شوند. در این مقاله از دکتردکتر به‌سراغ این موضوع می‌رویم و سعی می‌کنیم که شما را با این مشکل بیشتر آشنا کنیم. یادتان باشد که برای مشکلات جنسی باید وضعیت را شناسایی و به متخصص مربوط مراجعه کنید؛ برای مثال، شاید برای رفع اضطراب‌هایتان در سکس نیازمند صحبت با یک روانشناس خبره باشید.

اضطراب جنسی چیست؟

منظور از اضطراب جنسی واکنش و پاسخی مبتنی بر ترس و نگرانی به رابطه جنسی است. این وضعیت می‌تواند روی عملکرد یک فرد در سکس اثر منفی بگذارد؛ از نظر روانی، جسمانی و احساسی.

محرک‌های متنوعی چنین مشکلی را به‌ وجود می‌آورند و می‌توانند روی رابطه جنسی، قبل از شروع، در طول آن یا بعدش اثر بگذارند. اضطراب مذکور هم در مردان رخ می‌دهد و هم در زنان.

ریشه آن برای مردان بیشتر به دل‌نگرانی‌هایشان بابت عملکرد جنسی و پیش‌بردن رابطه فیزیکی می‌رسد و در زنان به شکل نگرانی‌هایی بابت رسیدن به لذت و راضی نگه‌داشتن شریک جنسی‌شان نمود پیدا می‌کند.

تجربه سطحی از نگرانی و اضطراب پیش از سکس برای همه طبیعی است اما اضطراب جنسی هیجانی شیرین یا نگرانی بابت انتظار رابطه‌ای خوشایند نیست و اثرات منفی دارد.

اضطراب جنسی

انواع اضطراب جنسی چیست؟

مضطرب‌شدن از برقراری رابطه جنسی می‌تواند به شکل‌های مختلفی ظهور کند و انواع مختلفی هم دارد. در ادامه به انواع مختلف آن بیشتر آشنا می‌شوید:

  • هجوم افکار منفی درباره سکس
  • نگرانی با فکرکردن به رابطه جنسی
  • ترس از نرسیدن به ارگاسم
  • ترس از نرساندن شریک جنسی به ارگاسم
  • کاهش میل جنسی و بی‌علاقگی به سکس

اضطراب جنسی می‌تواند اختلالات ارگاسم در زنان و مردان و مشکلات مختلفی را در پی داشته باشد. ترس‌ها و اضطراب‌های ناشی از آن روی ابعاد روانی و جسمانی اثرات زیادی می‌گذارد.

نشانه‌های اضطراب جنسی چیست؟

تفکراتی که در ذهن دارید، روی عملکرد جنسی‌تان اثرگذاری زیادی دارند و می‌توانند تحریک جنسی را دستخوش تغییراتی کنند. گاهی نه مشکل جسمانی به‌میان است و نه طرف مقابل ایرادی دارد اما شما با نگرانی‌هایی که بابت خوب پیش‌رفتن رابطه دارید، دچار اضطراب جنسی می‌شوید.

یکی از اثرات ترشح هورمون‌های اضطراب‌آور در بدن، تنگ‌شدن رگ‌های خونی است. زمانی که خون کمتری به آلت تناسلی می‌رسد، مشکلات جنسی پررنگ می‌شوند؛ برای مثال، در مردان، امکان بروز اختلالات نعوظ قوت می‌گیرد.

اضطراب جنسی معمولاً در مردان بیشتر از زنان دیده می‌شود. با این حال، زنان هم از آن بی‌نصیب نیستند. بروز استرس و نگرانی بابت رابطه می‌تواند روی تحریک‌شدن اثر بگذارد. اضطراب نمی‌گذارد که ناحیه تناسلی و واژن، به‌اندازه کافی مرطوب شوند و این موضوع روی عملکرد جنسی اثر بدی می‌گذارد.

از علائم این مشکل و اضطراب باید به موارد زیر هم اشاره کنیم:

  • اختلالات در عملکرد جنسی؛ بروز مشکلاتی مانند اختلال نعوظ، مسائل مربوط به انزال مانند زودانزالی و ارگاسم هم می‌توانند از نشانه‌های دچاربودن به اضطراب جنسی باشند.
  • پرهیز از برقراری رابطه؛ کسانی که اضطراب را به دلایل مختلف در سکس تجربه می‌کنند، نسبت به این موضوع دچار نوعی پرهیز می‌شوند. چنین روندی روی روابطشان اثرات منفی شدیدی می‌گذارد.

نگرانی و ترس جنسی

علل اضطراب جنسی چیست؟

دلایل و علت‌های متنوعی درباره اضطراب جنسی وجود دارد. هرکس می‌تواند این موضوع را به شکل‌های مختلفی تجربه کند. معمولاً اضطراب جنسی حالتی چرخه‌ای دارد و یک دلیل، منجر به شکل‌گیری مجموعه‌ای از اتفاقات و احساسات در عملکرد جنسی می‌شود. با درگیرشدن با چنین اضطرابی، مسیر راحتی برای کنترلش پیش رویتان نخواهد بود.

از دلایل پررنگ و مهم در این زمینه باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اضطراب جنسی و شرم از بدن
  • تجربه‌های ناخوشایند گذشته
  • مشکلات موجود در روابط
  • استرس فراوان

اضطراب جنسی و شرم از بدن

یکی از اصلی‌ترین دلایل اضطراب جنسی، شرمی است که به دلایل مختلف، یک فرد از بدن خود دارد. بعضی‌ها با برهنگی راحت نیستند و برخی هم از تصویری که از اندامشان در ذهن دیگری شکل می‌گیرد، خجالت می‌کشند.

این موضوع ارتباط مستقیمی با عزت‌نفس دارد. کسی که احساس کند، اندام و ظاهرش در سکس، آنچنان که باید خوب نیست و از قضاوت دیگری درباره این موضوع می‌هراسد، به اضطراب جنسی دچار می‌شود.

برای دورشدن از این حالت، گاهی نیاز به کمک‌گرفتن از مشاور وجود دارد. صحبت‌کردن با فردی خبره در این زمینه می‌تواند راهی برای تغییر نگاه و رفع اضطراب باشد.

تجربه‌های ناخوشایند گذشته

داشتن خاطرات ناخوشایند یا آسیب‌دیدن از روابط جنسی در گذشته می‌تواند یکی از دلایل مهمی باشد که اضطراب جنسی به وجود می‌آورد. تجربه‌های ناخوشایندی مانند تجاوز جنسی و مسائلی از این دست، باعث می‌شوند که هربار رابطه جنسی با یادآوری گذشته‌ای دردناک همراه باشد. این‌ها نمی‌گذارند که فرد به لذت و رضایت در رابطه برسد و حتی مشکلاتی مانند اختلال ارگاسم مردان و زنان در نتیجه آن هم دور از ذهن نیست.

مشکلات موجود در روابط

زمانی که دو نفر با یکدیگر رابطه جنسی برقرار می‌کنند، عوامل زیادی از جمله ارتباطی که با یکدیگر دارند هم روی عملکردشان اثر می‌گذارد. اگر ارتباط سالمی میان دو شریک جنسی وجود نداشته باشد، سکس هم تجربه خوشایندی نخواهد بود و با اضطراب درباره مسائل مختلف پیش خواهد رفت.

درمان و غلبه بر اضطراب جنسی چیست؟

برای درمان اضطراب جنسی چه باید کرد؟ روش‌هایی وجود دارد که به شما در غلبه بر این وضعیت کمک شایانی می‌کنند. از جمله:

  • تمرین زیستن در لحظه
  • ابراز علایق و نظرات
  • کاهش استرس‌های دیگر زندگی
  • توسعه ارتباط با شریک جنسی
  • تمرکززدایی از رابطه جنسی با دخول

اضطراب جنسی

تمرین زیستن در لحظه

به‌جای فکرکردن به چیزهایی که اضطرابتان را زیاد می‌کند، فقط به خود سکس بیاندیشید. نگذارید که دلهره‌های مختلف و فکرکردن بیش از حد به موضوعات مرتبط با آن، شما را درگیر کند. فقط به همان عملیات بیاندیشید و نگذارید که چیزی جز آنچه در لحظه رخ می‌دهد، آزارتان بدهد.

ابراز علایق و نظرات

ارتباطی آزاد و بی‌تعارف با شریک جنسی‌تان داشته باشید. از چیزهایی بگویید که در سکس از آنها استقبال نمی‌کنید. علایقتان را هم مطرح کنید. این رابطه باید دوسویه باشد. هرچقدر که رهاتر و آزادتر بتوانید از تمایلات خود برای یکدیگر بگویید، رابطه جنسی‌تان هم بی‌دغدغه‌تر پیش خواهد رفت.

کاهش استرس‌های دیگر زندگی

گاهی استرس‌هایی در زندگی وجود دارد که روی رابطه جنسی هم اثر منفی می‌گذارند. اگر بتوانید افسردگی یا اضطراب‌های دیگری که مرتبط با بخش‌های دیگر زندگی دارید هم کشف کنید و سروسامان بدهید، احتمال اینکه در رابطه جنسی هم مضطرب نشوید، بالا می‌رود.

توسعه ارتباط با شریک جنسی

شاید برایتان ساده نباشد اما بهتر است که درباره کیفیت رابطه جنسی و اقداماتی که در آن انجام می‌شود با شریک جنسی‌تان صحبت کنید. گفت‌وگو درباره این موضوع از خجالت و شرمتان کم می‌کند و باعث می‌شود که هم را بهتر بشناسید. در چنین شرایطی، کمتر مضطرب می‌شوید. گاهی با حرف‌زدن متوجه می‌شوید که اصلاً چیزی که در ذهن شما بوده، واقعیت نداشته و شریکتان چنین فکری نمی‌کرده است.

تمرکززدایی از رابطه جنسی با دخول

لازم نیست که هر رابطه جنسی به دخول برسد. روش‌های متنوعی برای سکس موجود است که با شناختشان می‌توانید خود را برای رسیدن به نقطه‌ای که در آن دخول صورت می‌گیرد هم به‌تدریج آماده کنید.

چه زمانی و به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

برای غلبه‌کردن بر اضطراب جنسی می‌توانید از کمک مشاوران هم استفاده کنید. روانشناسان در جلسات درمان با شما صحبت می‌کنند و متوجه ریشه مشکلتان می‌شوند.

با طرح مسأله و بیان آن، راه‌کارهایی هم به شما توصیه خواهد شد که در مسیر رفع اضطراب مفید هستند. سکس‌تراپیست‌ها هم با گفت‌وگو با شما می‌توانند مشکل را کشف و راه‌کارهایی واضح و کاربردی ارائه بدهند.

نگرانی‌ها در رابطه جنسی

با نگرانی‌هایتان روبه‌رو شوید و راه چاره را پیدا کنید

اگر دچار نگرانی و اضطراب برای برقراری روابط جنسی هستید، حتماً باید به این مشکل رسیدگی کنید. شاید فکر کنید که با حذف سکس اتفاق خاصی در زندگی‌تان نمی‌افتد و به عنوان واکنشی تسکین‌دهنده، چنین روندی را برای کنترل اضطرابتان انتخاب کنید.

باید بدانید که این تفکر اشتباه است. بخش مهمی از سلامت روان و جسمتان به چنین رابطه‌ای گره می‌خورد و اگر نتوانید آن را در مسیری سالم و بهینه پیش ببرید، چالش‌های زیادی بر سر راهتان سبز خواهند شد.

بهتر است که برای پیگیری مشکلات مربوط به اضطراب جنسی با مشاوران یا سکس‌تراپیست‌ها در ارتباط باشید. راه آسانی هم برای دریافت وقت ملاقات با بهترین متخصصان در نقاط مختلف ایران وجود دارد که شناختش خالی از لطف نیست. چه راهی؟

شما می‌توانید با مراجعه به سایت دکتردکتر از سیستم نوبت دهی آنلاین این سامانه استفاده کنید. درباره اضطراب جنسی چیزی در ذهنتان بی‌پاسخ مانده است؟ اگر این‌طور است، حتماً سؤالاتتان را از ما بپرسید. در کنارتان هستیم.

منابع:

verywellhealth.com

webmd.com

choosingtherapy.com

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*