رفلاکس در نوزادان چیست؟ زمانی که آنها شیر را بالا میآورند یا در طول غذاخوردن و مدتی کوتاه بعد از آن دچار تهوع میشوند. چنین چیزی رواج زیادی دارد و خودبهخود خوب میشود. مقدار شیری که نوزاد بالا میآورد، معمولاً به اندازه یک قاشق چایخوری است و به خاطر تکمیلنشدن رشد اندامهای او مانند مری رخ میدهد. حلقه ماهیچهای بین مری و معده که به طور کامل رشد میکند، چنین اتفاقی دیگر رخ نمیدهد.
یادتان باشد که اگر هرگونه مشکل مشکوکی در زمینه شیردهی به نوزاد و غذاخوردن او میبینید، باید به پزشک اطفال مراجعه کنید. در ادامه، اطلاعات کاملی در خصوص رفلکس در نوزادان در اختیارتان قرار دادهایم.
رفلاکس در نوزادان چگونه است؟
در نوزادان زیر ۶ ماه، حلقه ماهیچهای میان مری و معده هنوز به رشد کامل نرسیده است. این موضوع میتواند باعث بازگشت غذا به سمت دهان شود. بعضی از نشانههای حساسیت به شیر گاو مشابه علائم رفلاکس معده نوزادان است؛ به ویژه نوزادانی که دچار آسم هستند یا اگزما.
حدود نیمی از کودکان تا رسیدن به یکسالگی، مشکل رفلاکس معده را تجربه میکنند. با بزرگترشدن و تکمیل سیستم گوارشی، چنین اتفاقاتی دیگر رخ نمیدهند.
رفلاکس پنیری نوزاد
رفلکس اسیده معده یعنی ترکیبشدن شیر با اسید معده به آن حالتی پنیری میدهد. در صورت برگرداندن شیر از معده و مری به سمت دهان، شاهد بالاآوردن شیر پنیری خواهید بود. معده نوزاد حجم کمی دارد و این مشکل میتواند در نتیجه ورود مقدار غذایی بیشتر از ظرفیت آن باشد. شاید هم سریع غذاخوردن او موجب چنین چیزی شود.
رفلاکس پرخوری نوزاد
رفلاکس میتواند در نتیجه زیاد از حد غذادادن به نوزاد باشد. برای جلوگیری از چنین چیزی باید دفعات شیردهی را بیشتر و مقدار شیر در هربار را کم کنید.
رفلاکس پرشی نوزاد
رفلاکس در نوزاد میتواند همراه با تفکردن و بیروندادن غذا از مری به خارج از دهان باشد. این خروج غذا به شکل استفراغ است و باید به آن رسیدگی کنید و نگذارید که ادامه پیدا کند.
رفلاکس معده نوزادان از کی شروع می شود؟
رفلاکس معمولاً پیش از آنکه کودک به هشتهفتگی برسد، شروع میشود و با رسیدن او به یکسالگی بهبود پیدا میکند. با بزرگشدن نوزاد و تکمیل رشدش، دیگر چنین چیزی رخ نمیدهد.
علائم رفلاکس در نوزادان چیست؟
از نشانههای متداول رفلاکس در نوزادان به موارد زیر دقت داشته باشید:
- بالاآوردن شیر در طول شیردهی یا بعد از مدت کوتاهی از آن
- سکسکه و سرفه نوزاد در طول شیرخوردن
- بیقراری در زمان شیرخوردن
- گریهکردن زیاد در طول شیردهی
- عفونتهای مکرر گوش
- وزننگرفتن به دلیل اینکه نوزاد نمیتواند غذای کافی را به معده بفرستد.
رفلاکس پنهان معده نوزاد چیست؟
در بعضی از موارد، نوزاد علائمی را تجربه میکند که پیشتر به آنها اشاره شد. با این حال، خبری از بالاآمدن شیر در دهانش وجود ندارد. در چنین موقعیتی، گفته میشود که او به رفلاکس پنهان دچار است.
رفلاکس پنهان با بیروندادن محتوای غذا از دهان نوزاد همراه نیست و در عوض، آنچه در مسیر مری او بالا میآید، دوباره بلعیده میشود. نشانههای چنین مشکلی در بچه محسوس است اما خبری از بالاآوردن شیر نیست.
دلایل رفلاکس نوزادان چیست؟
همانطور که پیشتر هم اشاره شد، سیستم گوارشی نوزاد هنوز تکمیل نشده است. از همین روی، شکلنگرفتن کامل مری باعث میشود که مقداری شیر در زمان غذاخوردن نوزاد به دهانش بازگردد.
با بزرگترشدن نوزاد و ورود به حوالی یک سالگی دیگر چنین چیزی رخ نمیدهد. حالا دیگر نوزاد بزرگ شده و میتواند با غذایی که میخوردن به طور بهتری مواجه شود. معده و مری با همکاری هم در پیشبرد مسیر غذاخوردن به خوبی عمل میکنند.
تشخیص رفلاکس معده چگونه است؟
برای تشخیص رفلاکس معده نوزادان نیازی به انجام آزمایش خاصی نیست. علامتها و نشانههایی وجود دارند که پزشکان اطفال از روی آنها، متوجه وضعیت میشوند.
پزشکان درباره علائم نامطلوب نوزاد میپرسند و اگر پای سکسکهکردن یا عطسه در طول شیرخوردن به میان باشد، احتمال رفلاکس را پررنگ میبینند. وجود سایر علامتهایی که گفته شد هم پزشکان را به قطعیت درباره تشخیص رفلاکس نوزادان میرسانند.
عوارض رفلاکس نوزاد چیست؟
عوارض ناخوشایندی در پی رفلاکس نوزاد رخ میدهد. برای مثال، نوزادانی که چنین مشکلی دارند در وزنگرفتن به مشکل برمیخورند. خلقوخوی نوزاد هم تحت تأثیر این مشکل قرار دارد و به حالت آزرده و بیقراری میرسد. عوارض جدی دیگری مانند بروز مشکلات خواب هم وجود دارد. گاهی رفلاکس آنچنان، روی نوزاد اثرات منفی دارد که نیاز به جراحی هم پیش میآید.
رفلاکس نوزاد و بی خوابی
نوزادان دچار رفلاکس در حالت آرام و راحتی نیستند و این موضوع روی خوابشان هم اثر میگذارد. برای از بینبردن این حالت و خواباندن بیدغدغه و راحت کودک باید حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید.
درمان قطعی رفلاکس در نوزادان چیست؟
برای درمان رفلکس معده نوزادان باید از روشهایی استفاده کنید که پزشکان به شما توصیه میکنند. به توصیهها و روشهای زیر دقت کنید:
درمان خانگی رفلاکس نوزاد
از جمله راههای درمان خانگی رفلاکس در نوزادان باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- شیردادن به نوازد در حالی که او را تا جای ممکن عمودی نگه داشتهاید.
- عمودی نگهداشتن نوزاد پس از شیردادن به او
- کمکردن از مقدار شیرخشک در هر وعده
- نخوابیدن نوزاد به شکم یا پهلو
درمان گیاهی
از آنجا که رفلاکس در نوزادان بسیار کوچک رخ میدهد، امکان اینکه چیزی جز شیر به آنها داده شود هم وجود ندارد. برای همین است که درمان گیاهی خاصی در این زمینه موجود نیست.
داروهای مناسب برای رفلاکس نوزاد
برای درمان رفلاکس در نوزادان از دارو هم استفاده میشود؟ دارویی اثرگذار در این زمینه هم وجود دارد؟ درمان قطعی رفلاکس در نوزاد چیست؟
قطره درمان رفلاکس نوزادان
برای درمان رفلاکس نوزادان از قطره دایمتیکون استفاده میشود. قرص امپرازول هم از مواردی است که نامش درمیان موارد مصرف درمانی رفلاکس بچهها دیده میشود. یادتان باشد که دادن دارو به نوزاد کار درستی نیست و اگر هم چنین چیزی باشد، حتماً باید با مشورت پزشک و تجویز او صورت بگیرد. از دادن دارو در قالب قرص و قطره و هر چیزی دیگری به نوزاد خودداری کنید و فقط و فقط از پزشک درباره مصرف داروهای مناسب کمک بگیرید.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
اگر رفلاکس بعد از ۶ماهگی شروع شود و تا یک سالگی هم ادامه پیدا کند، نیاز به مراجعه به پزشک اطفال به وجود میآید. در صورت بروز هریک از نشانههای زیر هم نیاز به مراجعه به دکتر قطعی است:
- گریه شدید نوزاد
- بیقراری زیاد در هنگام غذاخوردن
- استفراغ محتویات خونی یا به رنگ سبز و زرد
- وجود خون در مدفوع یا اسهال مداوم
- متورمشدن شکم نوزاد
- تب بالای ۳۸ سانتیگراد
- وزننگرفتن یا لاغرشدن نوزاد
رفلاکس در نوزادان چقدر شایع است؟
رفلاکس نوزادان مسأله بسیار شایعی است و در بچههای زیر ۶ ماه به وفور دیده میشود. این موضوع نیاز به رسیدگی زیاد ندارد و تقریباً برای بسیاری از نوزادان رخ میدهد.
رفلاکس در بچهها به خودیخود رفع میشود و معمولاً نیازی به مراجعه به پزشک نیست. این حالت با استفراع نوزاد فرق دارد و جای نگرانی بابت آن وجود ندارد.
کدام نوزادان بیشتر در معرض رفلاکس هستند؟
بعضی از نوزادان، بیشتر از سایرین در معرض دچارشدن به رفلاکس معده هستند. چه نوزادانی؟ کسانی که زودتر از موعد به دنیا آمدهاند یا در زمان تولد، وزن کمی داشتهاند.
نوزادانی که دچار نقصهای ماهیچهای و عصبیاند هم از عوارض رفلاکس معده بینصیب نمیمانند. بچههایی که به شیر گاو حساسیت دارند هم میتوانند دچار رفلاکس در نوزادان شوند.
جلوگیری از رفلاکس در نوزادان ممکن است؟
برای جلوگیری از ایجاد رفلاکس در نوزادان باید به جای اینکه هربار، مفصل و زیاد به آنها شیر بدهید، وعدهها و دفعات این کار را بیشتر و از حجمش کم کنید. سعی کنید که زمان کافی برای آروغ زدن نوزاد صرف کنید.
همیشه به حالت تقریبا ایستاده و عمودی به کودک شیر بدهید و نگذارید تا حدود یک ساعت بعد از شیرخوردن هم دراز بکشد و حالت افقی پیدا کند.
رفلکس نوزاد چه زمانی خطرناک است؟
اگر بعد از یکسالگی، همچنان شاهد رفلاکس معده کودک هستید یا بعد از ششماهگی برای نخستینبار چنین چیزی برایش رخ میدهد به پزشک مراجعه کنید. زمانی که بخش بزرگی از شیر دریافتی از دهان نوزاد خارج میشود و این روند با وزننگرفتن او همراه است، نیاز به پیگیری جدی برای درمان وضعیت قوت میگیرد.
در این حالت باید حتماً وضعیت را با پزشک درمیان بگذارید. برای دریافت نوبت ملاقات هم میتوانید از سیستم سایت نوبت دهی پلتفرم دکتردکتر استفاده کنید.
درباره رفلاکس نوزادان پرسش دیگری هم دارید که به آن نپرداختهایم؟ سؤالاتتان را از ما بپرسید تا در رسیدن به جواب به شما کمک کنیم.
منابع: